Dodaj do ulubionych

jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo sąsiadó

02.11.05, 17:12
Niedawno wprowadziłam się do nowego mieszkania,mam problem z sąsiadami z
góry,w dużym pokoju słyszę każde ich słowo,śmiech,a co najgorsze sąsiedzi
używają niecenzurowanego języka.Odgłosy z góry są najbardziej słyszalne w
kącie ,gdzie biegną rury od centralnego,zauważyłam tam szpary wokół rur.
Sąsiedzi nie pracują,rozmawiają do 1-2.oo w nocy,a ja nie mogę spać,bo słyszę
ich tak jakby leżeli koło mnie.Czy powinnam się z tym zwrócić do spóldzielni-
bo to chyba nie jest normalne,czy są jakieś metody by jakoś wyciszyć pokój od
góry-z pokoju głosy sąsiadów niesie po całym mieszkaniu,a że mówią bardzo
głośno staje się to denerwujące.Proszę o pomoc bo oszaleję.ż góry dziękuje
wszystkim życzliwym forumowiczom.aga

wątek nr 5011
Obserwuj wątek
    • zulka01 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 02.11.05, 17:52
      Z doświadczenia wiem,że rozmowy z sąsiadami,czy spółdzielnią to strata czasu.
      Na wiosnę wprowadzę się do nowego M,a ponieważ lubię spokój,zrobiłam rozeznanie
      w tej sprawie.Z wielu źródeł dostałam tę samą informację-podwieszane sufity
      wypełnione wełną mineralną.Od tego właśnie zacznę po odebraniu kluczy.
      • bbx13 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 02.11.05, 20:58
        Mam/ miałam ten sam problem. Istnieją następujące rozwiązania: 1) sufit
        podwieszany wypełniony wełną mineralną lub system optima sonic firmy isover,
        2) mata dzwiękoizolacyjna www. semag.pl, 3) korek o grubości 1 cm izofon
        (chyba).
        Na razie moje mieszkanie jest w trakcie wygłuszania więc nie jestem w stanie
        stwierdzić, które z rozwiązań może być optymalne.

Pozdrawiam i życzę spokoju!!!
      • architekci_wnetrz Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 27.01.06, 12:56
        zulka01 napisała:

> Z doświadczenia wiem,że rozmowy z sąsiadami,czy spółdzielnią to strata czasu.
        > Na wiosnę wprowadzę się do nowego M,a ponieważ lubię spokój,zrobiłam
        rozeznanie
        > w tej sprawie.Z wielu źródeł dostałam tę samą informację-podwieszane sufity
        > wypełnione wełną mineralną.Od tego właśnie zacznę po odebraniu kluczy.

Miałam ten sam problem bardzo głośni sąsiedzi i małe dziecko, jedynym
        rozwiązaniem jakie znalazlam był podwieszany sufi i wełna mineralna. Może ktoś
        zna lepsze rozwiązanie
    • ines10 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 02.11.05, 22:50
      A drogie są te rzeczy,ja myślę ,że umnie to wina tych szpar w suficie,mogłabym
      nagrywać rozmowy sąsiadów na dyktafon, tak niesie.(p.s.wczoraj w nocy
      zastanawiali się jak ma na imię Gorniak?)
      • zulka01 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 03.11.05, 08:31
        W obecnym mieszkaniu mam "wyciszoną" podłogę w przedpokoju i pokojach i w tych
        pomieszczeniach wogóle nie wiem,że mam sąsiadów na dole (mieszkam na ostatnim
        piętrze).W ubiegłym roku urodziło im się dziecko,byłam pewna,że podobnie jak oni
        nie będę sypiać po nocach.Na szczęście okazało się,że byłam w błędzie.Płacz
        małego sąsiada słyszałam jedynie idąc klatka schodową.Natomiast w kuchni i
        łazience,gdzie na podłodze jest terakota,słyszę każde słowo.Zapewniam Cię,że nie
        mam żadnych szpar przy rurach,a jednak wszystko słychać.Na moje szczęście sąsiedzi
        to spokojni ludzie,którzy nie prowadzą nocnych rozmów.
        Pozdrawiam.
        • kupie.sprzedam Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 03.11.05, 22:19
          a jak wyciszylas te podlogi? bo ja sie zabieram do remontu i sie zastanawiam,
          czy moge jakis material wepchnac pod terakote, zeby bylo ciszej
          • zulka01 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 04.11.05, 07:13
            Podłogi z terakoty nie wyciszyłam.Pisałam,że w kuchni i łazience,gdzie mam
            terakotę,wszystko słychać.O ile wiem niczego wyciszającego pod terakotę się nie
            stosuje.
            • ella_with_luv Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 04.11.05, 12:52
              zulka01 napisała:

>Z doświadczenia wiem,że rozmowy z sąsiadami,czy spółdzielnią to strata czasu.
              Na wiosnę wprowadzę się do nowego M,a ponieważ lubię spokój,zrobiłam rozeznanie
              w tej sprawie.Z wielu źródeł dostałam tę samą informację-podwieszane sufity
              wypełnione wełną mineralną.Od tego właśnie zacznę po odebraniu kluczy.

>W obecnym mieszkaniu mam "wyciszoną" podłogę w przedpokoju i pokojach i w tych
              pomieszczeniach wogóle nie wiem,że mam sąsiadów na dole (mieszkam na ostatnim
              piętrze).W ubiegłym roku urodziło im się dziecko,byłam pewna,że podobnie jak oni
              nie będę sypiać po nocach.Na szczęście okazało się,że byłam w błędzie.Płacz
              małego sąsiada słyszałam jedynie idąc klatka schodową.Natomiast w kuchni i
              łazience,gdzie na podłodze jest terakota,słyszę każde słowo.Zapewniam Cię,że nie
              mam żadnych szpar przy rurach,a jednak wszystko słychać.Na moje szczęście
              sąsiedzi
              to spokojni ludzie,którzy nie prowadzą nocnych rozmów.
              Pozdrawiam.

> Podłogi z terakoty nie wyciszyłam.Pisałam,że w kuchni i łazience,gdzie mam
              > terakotę,wszystko słychać.O ile wiem niczego wyciszającego pod terakotę się
              nie
              > stosuje.

CZYM W TAKIM RAZIE WYCISZYŁAŚ PODŁOGI W POKOJACH GDZIE NIE MA TERAKOTY???
              Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź
              Z góry dziękuję :)
              • zulka01 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 04.11.05, 17:49
                Miałam na podłodze mozaikę.Na nią zostały położone panele,a między mozaiką i
                panelami jest położone coś co przypomina zieloną gąbkę.Na fakturze napisane jest
                "pianka".
          • maciek608 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 16.11.05, 17:10
            wydaje mi się że pod terakotę zmieszą się maty semag o których tu ktoś wspomniał.
    • sterlitz Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 04.11.05, 11:35
      Temat stary jak budownictwo mieszkaniowe..... W poprzednim mieszkaniu (blok z
      2001 roku)słychać było dokumentnie wszystko, każde słowo i stuknięcie. W obecnym
      mieszkaniu (blok 25 letni)słychać uderzenia, a głosy tylko wentylacją (łazienka
      kuchnia)i właśnie w miejscach, którędy idzie ogrzewanie. Nam pomogło wpuszczenie
      w te miejsca pianki montazowej. Niestety - jak to w bloku- nigdy nie ma idealnej
      ciszy ;(
    • mdorota11 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 07.11.05, 13:26
      ja namawiam mojego męża już trzeci rok, zeby wyciszyć sufit. Blok ma ok 10 lat,
      jest budowownictwem pomiędzy typowymi blokami sprzed kilkudziesięciu lat a
      nowymi dziesiecioletnimi. Sąsiad śmieje się radośnie, gra z syneczkiem w nogę i
      narzeka na swoich sąsiadów z góry...hm...Dodam tylko, że słyszę kiedy gaszą
      światło i puszczają bąka w kąpieli. KOSZMAR. I wszyscy znajomi mówią, że nie da
      się z tym nic zrobić
    • misia_pysia79 Systemy suchej zabudowy 09.11.05, 21:32
      Oczywiście da się wyciszyć ściany, sufity, piony instalacyjne.
      Trzeba tylko stracic trochę miejsca na stelaż stalowy (5 cm), do którego
      przykręca się płytyty gipsowo-kartonowe (1,25 cm), a do wewnątrz stosuje się
      wełnę mineralną.
      Takie systemy na firma KNAUF
      www.knauf.pl
      Pozdrawiam!
    • beata3330 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 18.11.05, 21:09
      Ja też mam ten problem z tym, że słyszę kroki, stukanie i krzątanie się moich
      sąsiadów z góry.Bardziej niż odgłosy są to drgania a niestety nade mną mają
      panele podłogowe i terakotę więc są to materiały przenoszące dźwięk i potęgujące
      stukoty. Wugłuszyłam sufit w jednym z pokoi- wełna mineralna+ płyty gipsowe ale
      nie rozwiązało to problemu a zmniejszyło tylko trzsaki ok. 20%. To jednak za
      mało, aby spać bez budzenia się w trakcie porządków kuchennych mojej sąsiadki o
      godz. 24, czy o 1 w nocy. Może ktoś ma lepszy sposób na wygłuszenie sufitu
      szczególnie z drgań? Proszę podzielcie się jakąś skuteczniejszą metodą.
      beta
    • biker.biker Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 19.11.05, 02:32
      nie ma potrzeby wyciszania wszystkiego od razu. Wydaje mi się bardzo
      prawdopodobne to co opisujesz. Zatem zgodnie z czyjąś radą najpierw użyj pianki
      montażowej któą będzie treba wpuścić w te szczeliny przy rurach. Jeżeli
      szczeliny są wąskie to zgóry upredzam zabieg będzie trudny do wykonania. Rurki
      dozowników w piankach mają około 8 mm średnicy. Tak więc jeżeli szczelina jest
      węższa trudno będzie głęboko wtrysnąć piankę a to właściwie jedyny sposób, żeby
      pianka dobrze wypełniła szczelinę. Kombinuj i powodzenia Myślę że pomoże.
    • mart5000 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 25.11.05, 21:43
      Witam proponuje obniżyc sufit i wygłuszyc wełna mineralnalub innym materiałem
      izolacyjnym. Najlepszy efekt da 5 cm szczelina powietrzna a nizej 5cm materiału
      ułożonego na suficie podwieszonym.

Przedtem prosze jednak spróbować jak najgłebiej wpuścić w szczeliny pianke
      Montażową.

Pozdrawiam
      Marcin
      • renata1965 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 24.01.06, 22:15
        szukajcie na www.e-izolacje.pl/41_106.html jest tam artykuł o akustycznych sufitach i jak temu zaradzić.
    • bufo.bufo ktoś pytał o izofon? 27.01.06, 11:37
      Jedna sztuka, płytka pół metra na pół kosztuje 15.50...droga inwestycja ale
      podobno skuteczna. Przekonam się za parę miesięcy, jak się wprowadzę:)
    • madlen_79 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 04.02.06, 23:55
      Skad ja to znam! Obecnie jestem na etamie sluchania glosnych rozmow sasiadow :
      ((( mam juz tego serdecznie dosyc, nawet policja nic nie pomogal :( U mnie
      problem polega na tym, ze z wiecznie imprezujacymi sasiadami dzieje jedna
      sciane. Prosze doradzcie mi czy wystarczy wyciszyc tylko te jedna sciane czy
      rowniez podloge. Ktos powiedzial mi, ze wyciszenie tej sciany nie wystarczy.
      Czym najlepiej wyciszyc? Nie licza sie dla mnie koszty, ja juz nie umie tak
      dluzej zyc, naprawde! :((
      • kasiulek25 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 07.02.06, 09:52
        a czy postawienie stelaża + płyty kg + wełna mineralna lub mata pomogą wyciszyc
        ścianę sąsiadującą z szybem windowym? Czy wystarczy wyciszyć tylka ta jedną
        ścianę czy najlepiej od razu wyciszyc fufit, ściane i podłogę?
        • emma333 Re: jak wyciszyć mieszkanie?słyszę każde słowo są 08.02.06, 02:45
          a jak wyciszyc drzwi, zeby cala klatka nie slyszala o czym sie SZEPCZE w
          mieszkaniu (bo normalnie mowic nie mozna jezeli sie nie chce zeby wszyscy
          ktorzy mijaja drzwi wiedzieli o czym rozmawia sie w srodku?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka