gioseppe 23.03.06, 20:33 jak w temacie :) chodzi o przyklejenie takiej tapety z materiału - nazywa sie chyba fachowo laserowa :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyot Re: jaki klej do tapet polecacie? 23.03.06, 20:53 Hej :) -- Gioseppe... Popraw mnie bądz...,no nie wiem :) Masz na myśli laserową,czy welurową ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: jaki klej do tapet polecacie? 23.03.06, 21:02 pyot napisał: > Gioseppe... > Popraw mnie bądz...,no nie wiem :) > Masz na myśli laserową,czy welurową ? :-) a bo ja wiem... pani w sklepie dała mi album z takimi tapetami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=38199763&a=38311191 - w dotyku jest jak materiał ale pani nazwała to jako laserpowa tapeta... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: jaki klej do tapet polecacie? 23.03.06, 21:21 a pani w sklepie z tapetami nie wiedziała jaki klej Ci do niej polecić ? jeśli nie - przejdź się (do tego sklepu) kilka razy, może trafisz na kogoś bardziej "profesjonalnego" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: jaki klej do tapet polecacie? 23.03.06, 21:31 pani powiedziała że mają 2 kleje :) jeden za 9,90 a drugi (chyba henkel) za 21 zł jedynie powiedziała, że henkel to bardzo dobra firma ale wybór należy do mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: jaki klej do tapet polecacie? 23.03.06, 22:50 @gioseppe... Welurowe rzeczywiście w dotyku są jak piszesz - materiał :) I drogie. Doprawdy,jestem w kropce,ponieważ nie znam tej tapety (laserowej czy jakos tam Star Wars ),niemniej co nieco się natapetowałem zatem...: -mogę Ci z czystym sumieniem polecic klej na jakim zawsze pracuję od wielu lat,czyli Pronicel . Henkel i owszem,dobry,tylko ta cena... Najprawdopodobniej ten tańszy(żółty) jest do gruntowania podłoża przed zasadniczym tapetowaniem... Taa... Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa jak mam wybierać 23.03.06, 23:13 to raczej firmę nie cenę - w końcu tapetę kładzie się na (kilka) lat ... a żółty (opakowanie, rozumiem) jest przeznaczony do tapet "lekkich" - papierowych, ew. w bardzo dużym rozcieńczeniu do zagruntowania ściany (swoją drogą, w życiu nie gruntowałam ścian przed tapetowaniem a trochę tych tapet już nakleiłam) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: jak mam wybierać 24.03.06, 08:37 dzięki za zaangażowanie :) od razu sprostuję - chce nalepić jeden długi pas tapety na ścianie, od podłogi do sufitu i niebardzo uśmiecha mi się jakieś gruntowanie ścian. Wydaje mi się, że sam klej wystarczy prawda? nie chodzi mi o cenę tylko o jakość. A niestety nie zawsze jakość idzie w parze z ceną. Pani nie była zbyt wiarygodna dlatego pytam na forum - czy kleje henkela są dobre czy lepiej wykorzystać zupełnie inny-tańszy/droższy klej do tapet? to będzie pierwsze moje "klejenie" więc gdyby komuś wpadły w ręce jakieś instrukcje co do tego będę wdzięczna. Kilka stron znalazłam ale im więcej poczytam tym lepiej! a do tych co się znają - pas ma być nad i pod stołem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=38199763&a=38202949 czy lepiej odkręcić stół, nalepić tapetę, przedziurować ją i przykręcić go spowrotem? czy raczej po prostu nic nie odkręcać tylko najzwyczajniej poprowadzić tapetę do stołu, uciąć i później doprowadzić ją pod spodem do cokolika? Acha, i jeszcze jedno czy naklejać tapetę od góry zjeżdżając do dołu czy odwrotnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: jak mam wybierać 24.03.06, 18:29 >> dzięki za zaangażowanie :) << :) ___________ >> uśmiecha mi się jakieś gruntowanie ścian. Wydaje mi się, że sam klej wystarczy prawda? << Tu nie chodzi o gruntowanie emulsja gruntującą,lecz rozrzedzonym klejem do tapet.Ktos napisał,że nie trzeba,nie powinien tego klepać w klawiaturę.Ja zawsze tak robię,rozcieńczając roztwór w zależności od podłoża,im bardziej suchy ( wapienny ) tym więcej "nasączam".Ma to na celu przygotować podkład dla tego samego materiału,z jakim się "spotka",aby wiązanie i klastracja były w zupełności z tego samego tworzywa.Tak mówi nie tylko zdrowy rozsądek,praktyka,sztuka budowlana ( jeden-jeden ),ale chociażby p r o d u c e n t danego asortymentu,tu kleju. Zrób jak uważasz. ___________ >> nie chodzi mi o cenę tylko o jakość. << Rozsądnie. Zatem kup Henkel,jest przereklamowany,ale niechaj pozostanie... Ja używam w/w ___________ >> o będzie pierwsze moje "klejenie" więc gdyby komuś wpadły w ręce jakieś instrukcje co do tego będę wdzięczna. Kilka stron znalazłam ale im więcej poczytam tym lepiej! << Jeżeli czegoś nie wiesz,sprecyzuj... ___________ >> czy lepiej odkręcić stół, nalepić tapetę, przedziurować ją i przykręcić go spowrotem? << Tak. __________ >> Acha, i jeszcze jedno czy naklejać tapetę od góry zjeżdżając do dołu czy odwrotnie?:) << Od nieba...:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: jak mam wybierać 25.03.06, 09:18 > ( jeden-jeden ),ale chociażby p r o d u c e n t danego asortymentu,tu kleju. > Zrób jak uważasz. > ___________ OK:) rozumiem teraz > > Jeżeli czegoś nie wiesz,sprecyzuj... > ___________ przyznaje najbardziej boję sie tego że wyjdzie mi nierówno :( myslalam zeby zrobic tak - zaznaczyć dokładnie boki stołu na ścianie, odkrecic go, w tym miejscu np przykleić lekutko tapetę (zrównać boki tapety do boków stołu bo ma być równiusieńko - stół 70cm szeroki, tapeta też) no i pociągnąć tapetę do góry i na dół... chyba że jest jakiś inny sposób na to wydaje mi się (ale nie znam się)ze jeśli zacznę od "nieba" to zawsze jakieś nierówności wyjdą i np będzie różnica 3 mm... a to brzydko będzie wyglądało... masz jakiś sposób na przyklejenie równo JEDNEGO paska tapety?:) dzięki za dotychczasową pomoc Ewela Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: jak mam wybierać 25.03.06, 15:23 Hej. Gioseppe... O ile dobrze zrozumiałem ;chcesz przykleić tapetę o szerokości blatu kuchennego (70cm),od tegoż po sufit ? _____________________________________________________________ Jak zapewne wiesz,teoretycznie większośc wykonastwa budowlanego opiera się na pionach,poziomach,kątach... _____________________________________________________________ - zaznacz delikatnie ołówkiem* obrys blatu - zdemontuj blat - odznacz pion ołówkiem* na prawym krańcu (stojąc przodem)przyszłej tapety od góry do dołu (delikatnie) - kilka godzin wcześniej zagruntować podłoże roztworem klejowym,pod warunkiem wszak,że podłoże nie jest pełne niedoskonałości :) - przyciętą brytę posmarować klejem**,złożyc ją na ok 4min(zależne od rodzaju tapety),po czym przykleić*** do ściany - szczotką do tapetowania "ściągać" od góry do dołu systemem w "jodełkę",czyli pionowo srodek i na przemian prawo/lewo co pozwala na rególarne rozprowadzenie tapety * delikatna linia jaką wyznaczasz jest bardzo istotna,to ona prowadzi Cię droga Giuseppe gdzie masz dociągać tapetę,pamiętaj,że koniec tapety musi zakryc ołówek aby nie był widoczny...,dosłownie 1mm... ** smarowanie jest równierz ważnym czynnikiem,musisz zrobic to na "wyczucie",ani za mało(może się odklejać) ani za dużo(bąble,zmarszczki),jezeli jednakże,po położeniu "coś" będzie nie tak,poderwij delikatnie i podklej zwłaszcza brzegi (mam na mysli "ś w i e r z ą" tapetę) *** generalnie większośc prac robimy od nieba :) prawda ? No,ale skoro giuseppe sobie zyczy...,pilnuj sie po prostu ołówka,klej tapetę od dołu najpierw rozłóż/przyklej ją do podłoża,lekko wyprasuj szczotka środek po czym na boki,kiedy przekonasz się,że ołówek jest zakryty (1/2mm),dociśnij nieco mocniej i zupełnie wygładz bryt,tylko bez przesady,nie wycisnij kleju ...:) Tapetę wsun nieco pod blat,masz tam ok 2cm miejsca prawda ? Musze uciekać,wieczorem zerknę >> dzięki za dotychczasową pomoc << sama przyjemnośc pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: jak mam wybierać 29.03.06, 13:56 dzięki za odpowiedź :) pędze po tapetę bo pani dzwoniła, że już przywieźli :) > Tapetę wsun nieco pod blat,masz tam ok 2cm miejsca prawda ? tapeta bedzie od nieba do cokolika z płytek :) no właśnie... jak to zrobić żeby tapeta dochodziła równiuśko do cokolika - bez "uszczerbków"? i jeszcze jedno - narzedzia... wiem, że potrzebuję tapetę i klej :) no i ołówek ot co wiem o klejeniu tapet :-P pewnie jakaś długa linija by sie przydała, coś do tego "wygładzania" tapety po naklejeniu jej na ścianę, no i jakiś pędzel do rozprowadzania kleju na ścianie?? Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: pyot... pomocy! 31.03.06, 09:13 pyot napisał: > chcesz przykleić tapetę o szerokości blatu kuchennego > (70cm),od tegoż po sufit ? TAK, od sufitu do cokolika :) czyli praktycznie na wysokości całej ściany __________________________________________ > - kilka godzin wcześniej zagruntować podłoże roztworem klejowym,pod warunkiem > wszak,że podłoże nie jest pełne niedoskonałości :) no i tu mam problem bo ja tak naprawdę nie wiem czy wg ekspertów to podłoże jest az tak niedoskonałe czy nie. Nie jest to gładź. Ma tam trochę chropowatości ale zerknij może fachowym okiem na zdjęcia :) img89.imageshack.us/my.php?image=img78379ez.jpg img221.imageshack.us/my.php?image=img78384si.jpg cała ściana nie jest taka ale gdzieniegdzie są takie chropowatości. Powinnam je zetrzeć papierem ściernym czy nie trzeba? _______________________________ > - przyciętą brytę posmarować klejem**,złożyc ją na ok 4min(zależne od rodzaju > tapety),po czym przykleić*** do ściany no właśnie... czyli najpierw mam dokładnie zmierzyć ile tapety trzeba, później posmarować ją rozrobionym klejem, ale złożyć ją?? przeczytałam wskazówki producenta na kleju który pisze to samo - bryty posmarować klejem wzdłuż a później wszerz po czym zgiąć je klejem do środka i zwinąć na 10 minut... Czy one się nie skleją???? Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: pyot... pomocy! 31.03.06, 15:50 :) -- Gioseppe...,wybacz,ale nawał prac spowodował milczenie z mej strony :( __________ Po kolei ; - podłoże musi byc trwałe,niesypkie,wolne od wszelkich zabrudzeń,kurzu,tłustych plam,równe, etc Zdjęcia jakie przed chwwilą dane było mi oglądać,nie dyskfalifikują Twoich osobistych podłoży zwłaszcza,że są "świeże".Wystarczy tylko narysowac delikatną kreskę ( pisałem o tym )od nieba do piekiełka i...,już. Czym ? Ba...,poziomicą :),jeżeli jednakże dziwnym zbiegiem okoliczności zawieruszy się ona ( poziomica )gdzieś tam wśród wielu niezbędnych urządzen,jakże potrzebnym paniom do prawidłowego funkcjonowania na co dzień,pion możesz ( powinnaś ) zrobic sznurkiem,mocna nitką,jak ? Wiedząc gdzie zaczyna się prawa krawędz tapety *,w miejscu tym,przyciskasz paluszkiem w/w sznurek/nitkę na którego końcu przymocowałaś uprzednio jakiś ciężarek powodujący naprężenie sznurka/nitki,co w efekcie po zrównowarzeniu i zaprzestania kiwania się,da -pion :) Pozostaje w kilku miejscach na całej długości ściany, zaznaczyć punktowo tuż przy sznurku/nitce miejsca które póżniej połączyssz jako pion od A do Z,lub też nie,ale kładząc tapetę musisz bezwzględnie 3mać się tychże wyznaczników ** Jeżeli skomplikowałem opis,daj znać... * - standartowa szerokośc uciętej już tapety,to 0.53cm,taki "kawałek" nazywa sie potocznie "bryta" ** - nieco kontrowersji...,kładąc 1-2 bryty nie musisz na siłę 3mac się pionu,zwłasza,jeżeli nie jest to uwarunkowane jakimis nieznanymi mi szczegółami,które optycznie mogą "pokazać" krzywiznę wynikającą właśnie z braku pionu względem innych elementów . ___________________________________________ Najwygodniej i najbezpieczniej : - uciąc bryt dłuższy od rzeczywistej wysokości ściany o ok 2-5cm* - kładziesz od góry,przy suficie na "styk",zapas jaki zrobisz zostanie zatem wywinięty na dole,u Ciebie bodajże cokole z glazury...? - można zaznaczyć sobie krawędz miejsca gdzie chcesz mieć ucięty nadmiar tapety,bądz taż poczekac 24h by ostrym nożem do tapet uciać z łatwością suchą tapetę,wcześniej oczywiście dobrze doklejona... * - opcja dla tapet baz wzoru,w innym wypadku ( wzór )należy rozłozyć roklkę tapety w celu rozmierzenia wzoru co pozwoli na ekonomiczny wybór...:) ___________________________________________ >> bryty posmarować klejem wzdłuż apóźniej wszerz po czym zgiąć je klejem do środka i zwinąć na 10 minut... Czy one się nie skleją???? << Jakżeby... Nie ma znaczenia wzdłuz czy wszerz...,zastanawiam się...,ta tapeta jest gróba jak sądzę ? ___________________________________________ Ps Szukaj mnie Tutaj . Zazwyczaj "jestem" codziennie... Po prostu zawołaj :) Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: pyot... pomocy! 31.03.06, 16:08 dziękuję za odzew! > Ba...,poziomicą :),jeżeli jednakże dziwnym zbiegiem okoliczności zawieruszy .. > ic sznurkiem,mocna nitką,jak ? to chyba jednak zostane przy mocnej nici :) dzięki za dobry pomysł! > ywinięty na dole,u Ciebie bodajże cokole z glazury...? TAK > - można zaznaczyć sobie krawędz miejsca gdzie chcesz mieć ucięty nadmiar tapety,bądz taż poczekac 24h by ostrym nożem do tapet uciać z łatwością suchą może sobie poradzę :) > >> bryty posmarować klejem wzdłuż apóźniej wszerz po czym zgiąć je k > lejem do środka i zwinąć na 10 minut... Czy one się nie skleją???? << > > Jakżeby... > Nie ma znaczenia wzdłuz czy wszerz...,zastanawiam się...,ta tapeta jest gróba j> ak sądzę ? tak, gruba jest. Przynajmniej na moje oko. DZIĘKI ZA RADY!! Odpowiedz Link Zgłoś
irena0505 Re: jaki klej do tapet polecacie? 04.04.06, 15:26 ja zawsze kupuję ten klej za 9.90 i dodaję wikol i tapeta trzyma jak ta lala przez kilka ładnych lat a potem mam problemy z jej oderwaniem,i oczywiście zawsze gruntuję ściany,bo to jest pewniejsze jak powstaną pecherzyki powietrza wtedy przy schnięciu one pięknie przylegają .pozdrawiam życzę miłego tapetowania Odpowiedz Link Zgłoś