Dodaj do ulubionych

malowanie mebli

25.03.06, 18:04
Kupiłam stół i krzesła sosnowe, są lekko lakierowane. Chciałabym zmienić ich
kolor na ciemny brąz, żeby pasowały do szafek. Poradźcie czym je
pomalować,żeby dobrze wyglądały.
Obserwuj wątek
    • kupidynka Re: malowanie mebli 26.03.06, 18:16
      Jeżeli mogę coś doradzić, to przetrzyj mebelki delikatnie papierem
      sciernym /też delikatnym /.Kup bejcę nitro w opowiednim kolorze - np. orzech,
      brąz /np. formy Sopur/i lakier matowy. Dolej do lakieru /robiąc próbkę
      koloru/tyle bejcy aż bedziesz zadowolona z koloru. Radzę najpierw mniej, a
      ewentualnie przy drugim malowaniu dać mocniejszy kolor. Nie dolewaj do
      lakieru rozpuszczalnika.
      • kamyk4 Re: malowanie mebli 28.03.06, 01:28
        A ja proponuje kupic lakierobejce. Mozesz przetrzec lekko drewno papierem sciernym ale nie musisz. Lakierobejca ladnie przylega do starego lakieru. Im wiecej warstw tym intensywniejszy kolor i polysk!
        • ballladyna78 Re: malowanie mebli 28.03.06, 17:35
          no właśnie zastanawiam się jak to jest z tym starym lakierem? Czy jeżeli go nie
          zetrę papierem ściernym lakier nie będzie "odłaził"? A z drugiej strony
          ścierania byłoby sporo (4 krzesła i stół).
          • zielony_listek ścieranie 28.03.06, 21:24
            Jeśli chcesz z 4 krzeseł i stołu ręcznie zdzierać cały lakier papierem
            ściernym, to gwarantuję Ci, że gdzieś w okolicach drugiego krzesła szlag Cię
            trafi i stwierdzisz, że w zasadzie stary kolor też jest OK :-) Co innego w tym
            wypadku chemiczne usuwanie lakieru.

Ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy zmatowić lakier drobnoziarnistym papierem
            ściernym żeby warstwa nakładana przez Ciebie dobrze się trzymała. Jeśli chcesz,
            żeby było widać, że to drewno, to tak jak dziewczyny pisały, najlepiej
            lakierobejca. Tylko ostrzegam, one nie zawsze w efekcie wyglądaja identycznie,
            jak na wzornikach - lepiej wypróbować najpierw kolor gdzieś na spodzie krzesła.

Chyba, że chcesz całkiem pokryć powierzchnię - wtedy np. farba akrylowa,
            kolorów do wyboru jest multum (a jak za mało, to z mieszalnika
            można zamówić :-)

Pozdrawiam
            zielony_listek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka