Dodaj do ulubionych

Farby strukturalne....tynk???

21.03.07, 18:40
Mam do was pytanie...chcę w kuchni zrobić takie ściany w rowki. Wiem że można
to zrobić farbą strukturalną lub tynkiem, tylko zupełnie nie wiem jaki jest
dość dobry i niezbyt drogi. Czy taka farba strukturalna ma już jakiś
konkretny kolor? Ja chcę ścianę w kolorze śmietankowym i czekoladowym.
I jeszcze jedno...jakie macie doświadczenia z takimi rzeczami...tzn czy jest
to trudne do nakładania (chciałabym sama to zrobić) czy śmierdzi (mam małe
dziecko w domu) i jak schnie? Prosze doradźcie.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • saremco Re: Farby strukturalne....tynk??? 21.03.07, 23:30
      Właśnie dzisiaj dokonałam zakupu tynku strukturalnego firmy Beckers.

To co kupiłam jest gotowym produktem do nakładania np.packą.Przed zakupem
      wybrałam sobie kolor i na poczekaniu wymieszani mi go.Cena ... otóż jedno wiadro
      wystarcza na pokrycie 7m2 i kosztuje około 150 złotych.Przed położeniem tego
      tynku należy przygotować ścianę tzn wyrównać a następnie zagruntować i pokryć
      podkładem najlepiej w kolorze tynku . Jak będziesz miała pytania ,chetnie
      odpowiem ,zgłębiłam temat tyków strukturalnych.
      • madzia8310 Re: Farby strukturalne....tynk??? 23.03.07, 13:48
        Dzięki za odpowiedź...chciałam zapytać czy jest to dość łatwe do nakładania? I
        czy długo schnie, jaki ma zapach? Intensywny? I jeszcze jedno...w aktualnym
        numerze "cztery kąty" jest pokazanych kilka farb...czy te z firmy Malta są
        dobre...mają najtańszą cenę :)
        • login_niedostepny Re: Farby strukturalne....tynk??? 24.03.07, 18:27
          Mam kumpla ktory zajmuje sie remontami, niedlugo u mnie bedzie robil (juz
          drugie mieszkanie bedzie mi remotowac, wiec "firma" sprawdzona). Tez chce tynk
          strukturalny w paru miejscach. Powiedzial, ze zamiast placic ciezkie pieniadze,
          lepiej zrobic to zwyklym tynkiem i pomalowac. Wyjdzie kilkakrotnie taniej, a
          efekt ten sam:)
          • 1966f Re: Farby strukturalne....tynk??? 24.03.07, 22:39
            Położenie tego tynku jest tak proste że zrobiliśmy sobie to z mężem sami.On
            nakładaŁ ja robiłam sobie wzory.Schnie jakiejś 24 godziny,nie ma przykrego
            zapachu a bejce do malowania z tej firmy wychodzą na ścianie ładniejsze niż
            widać w sklepie.Kolega zrobił to samo u siebie zwykłym tynkiem i farbą
            emulsyjną.Kupił jakiś specjalny wałek do malowania wypukłości i użył
            ciemniejszego odcienia do ich pomalowania.Jeżeli chodzi o farby strukturalne to
            jest ich bardzo dużo.Kupiłam w NOMI granulki,które wsypać można do każdej
            farby,znajomy miał tynk,który nakładał wałkiem-ale najlepiej zapytać w sklepie
            budowlanym np. w Castoramie
            • madzia8310 Re: Farby strukturalne....tynk??? 25.03.07, 19:11
              dzięki za odpowiedzi...będe jeszcze się rozglądać...na cenie mi zależy bo
              powierzchnia do nałożenia tynku jest dość duża :) Pomyślę o zwykłym tynku i
              farbie...może rzeczywiście będzie to dobrze wyglądać?!
              Pozdrawiam
    • ryfkaa Re: Farby strukturalne....tynk??? 29.03.07, 00:10
      Kupiłam farbę Alpina białą strukturalną.Ma gęsta konsystencję ,wyczuwa się
      piasek.Chciałam oliwkową scianę i dokupiłam barwnik w tubce (zielony i baige)Po
      wymieszaniu odpowiednich proporcji wyszedł mi kolor dokładnie taki jaki
      chciałam.Barwniki do tej farby są w kolorach podstawowych.Aby uzyskać pożądany
      efekt trzeba mieszać kolory.Co do nałożenia ,jest to niezwykle proste.W kuchni
      raczej jest pożądana gądka sciana ,więc kładziesz tą farbe wałkiem.Jeśli chcesz
      strukturę uzywasz innych narzedzi np pacy.Koszt tej farby to około 150 zł 10
      litrów ,starcza na pokrycie 20 metrow kw sciany przy jednokrotnym
      malowaniu ,bez żadnych esów floresów.Ściana ma strukturę minimalnego
      baranka.Tubka barwnika kosztuje 20 zł.Farba jest matowa ,zmywalna.Jestem
      zadowolona:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka