Dodaj do ulubionych

Ewa urządza garderobę

09.10.07, 12:56
Ze zdjęć (wyjętych z najnowszego katalogu Ikea) wynika niewiele. Nie
każdy ma taką przestrzeń, takie wnęki w swoim mieszkaniu. Ja nie
skorzystam, bo w Ikea pracowników jak na lekarstwo więc godzinami
czeka się na wolne miejsce na przeciwko pana doradcy.

P.S. Gdzie można kupić buty z fotografii?
Obserwuj wątek
    • wariamiktoria Szafa i garderoba 11.10.07, 08:24
      Parę uwag mi się nasunęło bo zaprojektowałam kilkaset szaf z funkcją garderoby i
      kilkanaście garderób. Przestrzeń warto wykorzystać maksymalnie i z pomysłem.
      Jeśli mamy wysokie pomieszczenie a nie czujemy potrzeby posiadania tzw pawlacza
      to jeśli jest taka możliwość radzę zastosować pantograf czyli drążek ściągany na
      dół. Na ogół jednak taka półka ponad wieszakami bardzo się przydaje na np torby
      podróżne, zapasową pościel itp. Ze swojej strony doradzam dużo drążków bo
      większość rzeczy można powiesić na nich, ubrania tak się nie gniotą itp, należy
      jednak pamiętać o szufladach (półki znacznie gorzej się tu sprawują) na bieliznę
      a i dodatki praktyczniej tam umieścić. Przy czym ja zabrałabym je z szafy bo
      znacznie łatwiej umieścić niewielką komodę na nie w sypialni niż zawalać całość
      dużą szafą (chyba że ładnie wkomponowaną ale aby to zrobić należy wcześniej
      pozwiedzać aranżacje różnych producentów i to nie tylko polskie strony, ze
      swojej strony polecam słowacką stronę dość znanej polskiej firmy - Google
      przyjacielem jest a ja kryptoreklamy nie lubię). W takiej szafie jeśli nie mamy
      na to oddzielonego miejsca w innej części mieszkania powinno być też miejsce na:
      deskę do prasowania, żelazko, rurę od odkurzacza i sam odkurzacz. O ile się nie
      mylę wszystkie firmy mają nawet specjalne uchwyty na tego typu elementy
      (konieczne tylko w przypadku rury do odkurzacza, którą można na nim ładnie
      ułożyć) ich wybór należy do klienta, nie zwiększają znacznie kosztu szafy czy
      garderoby a naprawdę pomagają uporządkować przestrzeń. Co do przestrzeni na
      ubrania wiszące: policzyć dokładnie ile sztuk garderoby dłuższej posiadamy przy
      czym z tej ilości odliczyć sukienki które po złożeniu na pół (letnie np) mogą
      wisieć jako krótkie ubrania; przekonamy się że potrzeba niewiele miejsca na
      długie ubrania. W przypadku wyłącznie krótkich ubrań doradzam aby wieszak na
      długie ubrania też miał swoje miejsce, szafa to wydatek na lata a jakiś dłuższy
      płaszcz czy suknia może się domownikowi zdarzyć, wystarczy wtedy 30cm szerokości
      na kilka sztuk. Zdolny projektant zauważy takie zapotrzebowanie i odpowiednio
      zorganizuje przestrzeń. Przy czym wykonanie kilku, kilkunastu projektów wraz z
      wyceną nic nas nie kosztuje bo takie projekty w większości z tych firm są
      bezpłatne, można je zrobić na ekspozycji, czy nawet zlecić telefonicznie podając
      wymiar przestrzeni i prosząc o przesłanie projektu na maila. Do tego należy
      projektować to z myślą o wszystkich członkach rodziny czyli np dzieci powinny
      mieć możliwość powieszenia swoich kurtek samodzielnie, tak więc drążek na
      krótkie ubrania np podwójny - góra i dół, gdy dzieci podrosną można tam wieszać
      np spodnie. Buty to oddzielna bardzo ważna i sprawa, jednak tu na szczęście jest
      wiele rozwiązań, sprawdźmy jednak ile butów musimy rozmieścić, jakiej szerokości
      i wysokości (szpilki i kozaki są różnej wysokości a rozmiar 38 jest znacznie
      węższy niż 49 więc tych drugich zmieści się mniej). Ogólnie do projektu szafy
      czy garderoby trzeba się dobrze przygotować a wówczas efekt może być wspaniały,
      a przede wszystkim praktyczny i dopasowany do osób/osoby a nie masowy który
      szybko zaczniemy przeklinać.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów przy urządzeniu wnętrza mieszkania.
      • alyra11 Re: Szafa i garderoba 20.10.07, 17:55
        dzien dobry,
        pani uwagi sa interesujace i swiadcza o pani doswiadczeniu w projektoeaniu
        garderob & co.
        Sama szukam fachowej pomocy w podobnej sprawie:

Mam do zagospodarowania niewielki przedpokoj wraz powierzchnia pod schodami oraz
        sypialnie.
        Gdzies musze wmiescic:
        -szafe (nie umeblowana sypialenka ok. 12 m2 ?)
        -garderobe z lustrem (z lamanymi drzwiam ? bo malo miejsca) w przedpokoju
        -czesci szafy (pod schodami?)

Jezeli bylaby pani sklonna pomoc mi w znalezieniu dobrego rozwiazania w
        zagospodarowaniu tej powierzchni albo po prostu jej profesjonalnego
        zaprojektowania - prosze o pani dane kontaktowe.

Pozdrawiam - Maryla M.
        • wariamiktoria Re: Szafa i garderoba 28.10.07, 07:38
          witam, wysłałam odpowiedź na Pani gazetowy e-mail Pozdrawiam
          • mania-0 Re: Szafa i garderoba 15.01.09, 20:29
            bardzo podoba mi się pani wiedza na temat zagospodarowania garderoby. Jestem pod
            wrażeniem, gdyż chcę urządzić u siebie, a nie mam zielonego pojęcia jak ją
            zagospodarować. Wiem już, że nie potrzebuję w niej miejsca na odkurzacz, buty i
            deskę do prasowania, a tylko na ubrania moje i męża. Mam do dyspozycji odciętą
            część sypialni o wymiarach: szer.- 3m, głębokość-1,2 m, wysokość-skos w
            najwyższym miejscu 2,4m a najniższym 0,9 m. Będzie otwierana drzwiami o dwóch
            skrzydłach szer. 1 m.Czy może mi Pani podsunąć jakieś pomysły -jak wyposażyć,
            gdzie szukać elementów, jaka to Słowacka strona internetowa polecana przez
            Panią? Bardzo proszę o pomoc, jestem w trakcie remontu. Mania
      • mamuska1981 Samodzielnie czy zlecić? 10.02.09, 21:24
        Witam, we właśnie budowanym domu zaplanowałam pomieszczenie na garderobę o
        powierzchni 16m2 (pomieszczenie w prostokącie, częściowy skos, okno).
        Planuję zabudować 3 ściany (krótszą i dwie dłuższe).
        Zabudowy będzie sporo, co przekłada się na duże koszty.
        Czy w takiej sytuacji lepiej zlecić wykonanie zabudowy firmie zewn., która
        weźmie krocie czy próbować własnymi siłami z jakimś stolarzem??
        • maru_da Re: Samodzielnie czy zlecić? 08.06.09, 14:47
          ja bym sama nie ryzykowała. To fakt za firmę wyjdzie napełni drożej, ale masz
          dodatkowo pewność, że projekt będzie wyglądał tak jak zaplanowałaś ;) do tego
          masz jeszcze od firmy gwarancję. Może na coś mniejszego można "porwać" się
          samemu ale garderoba to już poważna sprawa :)ja mogę polecić np. Komandora, mam
          od nich dużą szafę, a z tego co się orientuje mają wspaniałe projekty garderób
    • wejhercity Re: Ewa urządza garderobę 23.06.09, 10:53
      gratuluję pomysłu - jeden z lepszych jakie widziałem w gazetach :) mam nadzieję,
      że będzie można zobaczyć więcej takich innowacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka