kot_klakier
09.01.09, 12:24
Witam,
Chciałabym bardzo poprosić o pomoc w doborze kolorów. Jutro mamy spotaknie ze
stolarzem a ja w dalszym ciągu nie wiem jaki kolor mebli będzie pasował do mojej kuchni.
Na forum Plany i wizualizacje mój maz dosc dokladnie opisal co znajduje sie w naszej
kuchni. Pozwolę sobie przekopiować:
Mam serdeczna prosbe o pomoc w zaplanowaniu mebli kuchennych. Nie za bardzo znamy
sie z zona na takich sprawach, wiec postanowilem poprosic o pomoc Fachowcow :)
Na pocztaku powiem co jest obecnie zrobione w kuchni. Jest to nowe mieszkanie, ktore
dopiero wykanczamy. Ponizej zamieszczam zdjecia z neta i jedno z mieszkanka (ciagle
brak czasu na zrobienie wiekszej ilosci).
W kuchni na scianie polozona jest glazura Akropol Beige (Paradyż):
www.paradyz.com.pl/actions/popup1.php?prodID=58&lang=en&wariant=2
www.wrzuta.pl/obraz/3Y3kUnPVgH/akropol
Na podlodze Gres Shakira Crema (Fanal):
www.wrzuta.pl/obraz/n9dj7N2sLA/shakira
www.keramogranit.ru/item.387.html
W kuchni zostala troche zmieniona kolejnosc ustawien sprzetow niz to wynika z planu. I
tak zaczynajac od lewej chcemy ustawic lodowke (nie zabudowana), nastepnie szafka,
pozniej plyta gazowa (nad nia okap taki maly teleskopowy i dlatego w tym miejscu
glazura jest ulozona troszke wyzej), a pozniej juz ... licze na Wasza inwencje tworcza :)
Chcielibysmy umiescic w naszje kuchni: piekarnik, zlewozmywak jednoomorowy (moze w
rogu), zmywarkę 60cm, mikrofalowke do zabudowy (z ramką to 60cm). Generalnie zona
chcialaby miec duzo szafek w kuchni-nie bedzie to kuchnia taka pokazowa tylko taka do
codziennego zycia ;).
Ze wzgledu na mala powierzchnie postanowilismy ze postawimy stol z krzeslami na
granicy kuchni i salonu. Wczesniej bralismy pod uwage zrobienie wyspy, ale jak
zobaczylismy mieszkanie "na zywo" to zdecydowanie jest za malo miejsca. A chcemy miec
taki miejsce do spozywania posilkow i do przyjmowania gosci, dlatego stol wydal sie
najlepszym rozwiazaniem.
Kolor mebli kuchnennych....hmmm...ze wzgledu na to, iz kuchnia nie ma okna, to z
pewnoscia nie ciemny. Moze dwa kolory szafek: inne na dole inne na gorze. Lubimy kolory
w stylu orzech, beze, zlamane biele, cyzli takie stonowane i niekrzykliwe :)
Ogolnie dodam jeszcze ze w salonie na podlodze bedzie deska parkietowa jesionowa:
www.parkietypryczynicz.com/galeria/d10.jpg
jesli chodzi o meble do salonu to rowniez jeszcze nie mamy pomyslu.
generalnie meble ciemniejsze (cos w kolorystyce zblizone do www.wrzuta.pl/
obraz/20fR8mbQZH/nevada ), sofa (kolor?)i jakies minimalistyczne detale na dluzszej
scianie ktora zaczyna sie w przedpokoju. Jak ktos ma ochote poszalec z salonem to bede
rowniez bardzo zobowiazany.
Troche sie pozmienialo od czasu napisania tego postu, głownie z okapem wyrosl problem,
myslelismy wczesniej nad teleskopowym, ale szukalam szukalam i zadnego fajnego
WYDAJNEGO modelu nie znalazlam. Ze wzgledu na to, iz jest to kuchnia bez okna okap
musi byc wydajny, zdecydowalismy sie wiec na okap kominowy, no i sie okazalo ze zle
polozylismy plytki pod okap, tzn. podwyzszenie plytek jest niedokladie w tym miejscu co
trzeba, bo nie jest dokladnie pod kratka wentylacyjna, stad tez wpadlam na pomysl, zeby
czesciowo przykryc glazure plyta taka sama jaki bedzie blat i "wmontowanie" wzdluz tej
plyte takiej aluminiowej "prowadnicy", na ktorej mozna zawiesic roznosci (poleczke z
przyprawami czy wieszak na recznik itp.). Takie przykrycie glazury spowoduje ze bedzie
mozna zawiesic okap w dowolnym miejscu.
Ponizej wklejam wizualizacje, jaka zrobilismy. Ze wzgledu na to, iz w bibliotece programu
do projektowania nie bylo szafek dokladnie takich jakie maja byc, prosze nie sugerowac
sie umiejscowieniem uchwytow do szafek, ani kolorem szafek i scian.Dolny rzad
poziomych szafek bedzie mial mleczne szklane fronty. Podpowiedzcie prosze jakie kolory
frontow wybrac do mojej kuchni i jaki kolor blatu. Jakby ktos mial ochote poszalec w
salonie to prosze bardzo.:)) W salonie musi zmiescic sie telewizor z kinem domowym i
dwuosobowa sofa z funkcja spania. Jakby potrzebne byly jeszcze jakies informacje to
piszcie.
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie
Dziekujemy
Ewa i Marcin