Dodaj do ulubionych

Wybory idą...

12.09.10, 19:10
No proszę, idą wybory, więc nasza toruńska PO zrywa koalicję z gospodarzami, pod pretekstem afery w MPO.

Lokalni platformersi czują się zdegustowani i oszukani przez prezydenta. Przez cztery lata nic nie widzieli, nic nie słyszeli, ale rączki podnosili na głosowaniach jak towarzysz gospodarz. Co za obłuda.

Poza tym ogólna koncepcja rozwoju miasta zaproponowana przez Zaleskiego najwyraźniej im odpowiada, bo o tym nic nie wspominają.
Obserwuj wątek
    • gdynia_warczyglowa Re: Wybory idą... 12.09.10, 20:20
      Ja przestałem ufać Łysemu już co najmniej 4 lata temu.
    • hecer Re: Wybory idą... 13.09.10, 00:44
      wiesz, patrząc na ich dotychczasowe działania naprawdę można się tylko cieszyć z tego co zrobili... Jest to naprawdę najlepsza i chyba jedyna dobra decyzja toruńskiej PO od lat. W końcu równie dobrze mogli zostać w tej koalicji.

Kampania jest spóźniona, ale przynajmniej będzie. Mamy jakąś opozycję. Po wyborach nie będzie łatwo wrócić do tego, co było dotychczas. Dużo zależy, jak ta kampania będzie przebiegać. Jak realna i wiarygodna jest ta zmiana PO. Krok pierwszy został zrobiony. Ale to dopiero początek, ja oczekuję kolejnych kroków.

Najbardziej podobałaby mi się koalicja PO z innymi partiami, nawet z PiS. Taka polaryzacja teoretycznie umacnia Czas Gospodarzy. Ale ja nie widzę innej drogi, niż wyraźna opozycja do tego dziwnego lokalnego komitetu, który jest wszystkim tylko nie reprezentacją interesów mieszkańców. Z wielkim entuzjazmem widziałbym wielką koalicję nastawioną na rozbicie tej plutokracji stworzonej przez ostatnie 8 lat w Toruniu.

Takie partie jak PO, PiS czy SLD mają przynajmniej jakiś dłuższy horyzont działania. Owszem, aktywne są głównie w czasie kampanii, potem milkną. Ale to, co robią, robią z myślą o dłuższym horyzoncie niż 1-2 albo 3 kadencje.

Tymczasem lokalna plutokracja ma na celu tylko jedno - trzecią kadencję. Potem będą ustawieni. I to jest prawdziwe zagrożenie.

• gilbert.grape Re: Wybory idą... 13.09.10, 17:37
        > wiesz, patrząc na ich dotychczasowe działania naprawdę można się tylko cieszyć
        > z tego co zrobili..

Cieszyć? A z czego. Toruńska PO stawia "grubą kreskę" i za chwilę będzie ludziom wmawiać, że oni cały czas byli w opozycji do Zeleskiego.

Jest to akcja ewidentnie obliczona na ratowanie wyniku wyborczego. Pretekstem do tego stały się, nazwijmy to - niezbyt przejrzyste okoliczności zaistniałe w toruńskim MPO ujawnione przez "Gazetę Pomorską" w serii artykułów publikowanych od 8 września bodajże.

Trzy dni wcześniej, 5 września na tutejszym forum zwracasz uwagę, że właścicielem domeny czasgospodarzy.pl jest firma pana Deperasa. Rozpoczyna się dyskusja, w czasie której kilka osób (w tym ja) pisze to, co chyba znalazło w guglach, a o czym później napisała "Pomorska" (poszerzając oczywiście zakres).

Cała ta dyskusja na forum gazety po dwóch dniach trafia do oślej ławki (zawsze znajdzie się jaki paragraf), po czym siłą regulaminu znika z internetu.

Jako, że słabo wierzę w takie przypadki, to zastanawiam się tu pisemnie, czy "pomorska" zainspirowała się tym forum, czy też forum zostało zainspirowane przez "pomorską"?

Kiedyś chyba w dyskusji z tobą pisałem, że aby pokonać Zaleskiego jego przeciwnicy muszą wystawić bardzo silnego kandydata i wyciągnąć na światło dzienne jakąś aferkę. Z racji tej, że dotychczasowi kandydaci do stolca po Zaleskim są słabi - afera musi być poważna. MPO to nie ta skala.

Czekam więc teraz, aż kogoś z magistrackiej ekipy wyprowadzą w kajdanach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka