Dodaj do ulubionych

historia gd

06.12.06, 11:04
czy macie jakieś materiały na temat historii (zdjęcia) naszego pięknego
miasta? i okolic? Chopin, Dąbrowska itp, albo może znacie ludzi, którzy taką
wiedzę posiadają?
Szukam też dokładnych map gd, takich które obejmują okolicę, Grodno, Okonin,
lasy wokół, i żeby były na tych mapach drogi polne :))
Obserwuj wątek
    • mishel1 Re: historia gd 06.12.06, 11:26
      Jezeli chodzi o ksiazki na temat historii G-D to literatura jest dosc biedna.
      Chyba jest tylko jedna taka ksiazka o G-D niestety jej nie posiadam bo mialem ja
      pozyczona od kumpla.. swojego czsu mowilo sie ze powstaje monografia miasta na
      ktora wydano z urzedu sporo kasy ale nie wiem czy juz powstala i czy jest dostępna.
    • edagr Re: historia gd 06.12.06, 11:53
      służę moją pracą dyplomową nt zamku golubskiego w porównaniu do Malborka i zamku
      jakiegoś renesansowego nie pamiętam gdzie :D
    • rafas84 Re: historia gd 15.12.06, 19:40
      Mam mape okolic na wschód od Golubia - Dobrzynia (m.in. Radomin, Płonne,
      Rodzone, Lisewo). Jest bardzo dokładna, korzystałem z niej wielokrotnie w
      czasach, kiedy byłem harcerzem:) Przydawała sie zawsze na rozne rajdy, biegi
      patrolowe czy wypady na Bobrowiska;) Zeskanuje i przesle Ci na Twoja skrzynke.
      • bratedgara Re: historia gd 19.12.06, 15:11
        super mapka, akurat na rower górski, szkoda że zachodniej strony nie ma, ale to
        co jest jesk ok,
        szkoda też że na google tak jesteśmy niewyraźni, może zamailujemy do google
        earth żeby ściągneli lepsze zdjęcia naszej okolicy?
        • rafas84 Re: historia gd 19.12.06, 15:55
          Miałem kiedys mape okolic na zachód od naszego pięknego miasteczka, ale gdzies
          mi sie zapodziała;)Postaram sie jej poszukac, ale nic nie obiecuje:)
          A jeśli chodzi o GoogleEarth, to jestesmy nie tyle niewyrazni, co niewidoczni;)
          Ktos kiedys pisal na tym forum o jakiejs osobie, ktora chciala kase od miasta
          na zdjecia satelitarne, ale chyba nic z tego nie wyszło. Szkoda...
          • theprimeminister Napiszcie do Google :) 19.12.06, 23:43
            Ktoś kiedyś był w Urzędzie Miasta po pieniądze na lepsze zdjęcia. Niestety nic z
            tego nie wyszło, ale teraz, kiedy tak reklamujemy G-D byłyby większe szanse.
            Napiszcie do Google. Jak się teraz pojawią, to pewnie dostaną kaskę :)
            • walerina Re: Napiszcie do Google :) 25.02.07, 17:43
              o co tu chodzi z tym GoogleEarth jak co tam trzeba zrobić by zobaczyć Dolub-Dobrzyń
              • wojt683 Re: Napiszcie do Google :) 25.02.07, 17:56
                Trzeba ściągnąć program google earth, zainstalować. Mysle, ze z obsluga programu
                nie powinno byc problemu.
                earth.google.com/download-earth.html
              • rafas84 Re: Napiszcie do Google :) 25.02.07, 18:09
                Program jest prosty w obsłudze tylko niestety nie mozna zobaczyć G-D z lotu
                ptaka. Jest jedynie fotografia naszego zamku.
    • walerina Re: historia gd 26.02.07, 11:47
      Rzeczywiście nic tam nie widać tylko od torów jest ok, ale zamku też nie widać
    • walerina Re: historia gd 26.02.07, 11:51
      Sorki, zamek też jest
    • walerina Re: historia gd 26.02.07, 12:23
      Niedawno znalazłam to zdjęcie gdzieś w internecie, zrobione ono jest w
      Golubiu-Dobrzyniu ale nie wiem na jakie to mogło być ulicy. Może ktoś wie, bo
      mnie żadna ulica nie pasuje a może kiedyś była jakaś ulica której teraz nie ma.
    • walerina Re: historia gd 26.02.07, 12:24
      Sorki zdjęcie jest tu www.nowosci.com.pl/look/galeria/podglad.php/3954
      • rafas84 Re: historia gd 26.02.07, 12:59
        Nie mam zielonego pojęcia na jakiej ulicy zostało zrobione to zdjęcie. Zamek
        jest dosyć blisko tych domów, moze jest to gdzieś w okolicach obecnej ulicy
        Toruńskiej?
        • walerina Re: historia gd 26.02.07, 13:04
          Ja tak myślę, że to chyba róg ulicy zamkowej i toruńskiej ale nie ma szkoły
          tylko, że może jeszcze tej szkoły nie było
        • wojt683 Re: historia gd 26.02.07, 13:06
          Toruńska to na pewno nie jest. Widać po ustawieniu zamku. No chyba, że ktoś
          zamek przestawił. To na pewno jest obecnie ulica Browarowa.
          • mishel1 Re: historia gd 26.02.07, 14:38
            to jest obecny ogród Państwa Kochnerów na ul Wodnej.. kolo przystanku pks przed
            mostem...na 100% ;]
            • rafas84 Re: historia gd 26.02.07, 16:11
              Szacuneczek, mishel1, za orientacje w terenie;) ja bym tak idealnie nie trafił,
              choć od Państwa Kohnerów do ul. Toruńskiej nie jest tak daleko, więc prawie
              dobrze to umiejscowiłem;)
              • mishel1 Re: historia gd 26.02.07, 17:41
                musze przyznac se do błędu :( obejrzalem jeszcze raz to zdjecie i doszedlem do
                wniosku ze jest ono robione z boiska podstawówki... tam gdzie teraz stoją
                drzewa (na zdjeciu widac je swiezo posadzone) i ławeczki... ;]]]
                • rafas84 Re: historia gd 27.02.07, 12:16
                  Rzeczywiscie, jak sie człowiek dokładniej przyjrzy, to od razu widać, ze to
                  obecne boisko SP Nr 1:) Ale to nasze zamczysko straszyło wtedy swym wyglądem...
      • jerryone1 Re: historia gd 26.02.07, 18:42
        no jak można nie wiedzieć gdzie to jest??? toć to karygodne!!! To jest zdjęcie
        robione w Radziejowie, w tle widać knajpe As, a ta droga jest teraz uzbrojona w
        tory tramwajowe, zdjęcie zostało zrobione z cyfrówki KODAKA w 1981r. a na focie
        jest mama Przychlasta (była z nim wtedy w ciąży) na wycieczce.Reszta wycieczki
        siedzi w barze w tle (tam na górce widać).Stąd te zniszczenia, a swoją drogą to
        mogli by to w końcu otynkować, albo chociaż siding położyć.
        • mishel1 Re: historia gd 26.02.07, 18:46
          Buuuuuuuaaaahahahhaahahahahahahahahahhahhhahahahahahhahahahahh ;]]]]]]]]]]]]
          jerryone1 wiedzialem ze moge na ciebie liczyc ;]]]] no to zagadka
          rozwiazana ;]]]]] teraz przypominam sobie ta wycieczke.. sam ułamałem kawał
          attyki na szczycie tej knajpy... taka była bania.
    • walerina Re: historia gd 27.02.07, 13:38
      Rzeczywiście to zdjęcie jest zrobione na boisku szkolnym, dzięki. O tym to bym
      nie pomyślała bo cały czas sądziłam, że to ulica, a na samym początku myślałam,
      że zdjęcie jest zrobione przy sądzie ale stamtąd by nie było widać zamku.
      • ankafanka Re: historia gd 02.03.07, 13:00
        Tu znajduje się zdjęcie gdzie widać dom Kochnerów a w tle dom zakonnic
        www.golub.twoje-miasto.pl/zdjecia,view&id=2jc a po prawej stronie budynek
        gdzie znajdował się kiedyś szkółka nauki jazdy chyba, że jeszcze jest ( nie
        orientuje się)
        • rafas84 Re: historia gd 02.03.07, 14:21
          Ciekawa fotografia, szczerze mówiąc nie wiem, czy w tym budynku po prawej mieści
          się jeszcze nauka jazdy. Nie wygląda mi to na budynek, gdzie jest siedziba
          "Moto-OR", a tylko nauka jazdy ma siedzibę na terenie Golubia, no ale trochę
          brak mi orientacji jeśli chodzi o stary Golub:) Może mishel1 będzie wiedział;)

www.golub.twoje-miasto.pl/zdjecia,view&id=2ls&kid=z
          podoba mi się też ta fotografia z posterunkiem granicznym na Drwęcy, obecnym
          Liceum Zawodowym.
          • edagr Re: historia gd 02.03.07, 15:58

tam był LOK (liga Obrony Kraju) który kiedyś - kiedy prywatna przedsiębiorczość
            była prawie zakazana, miał monopol w Polsce na naukę jazdy.
            Jadąc z Dobrzynia skręcało się w lewo tuż za starym mostem :)
            • rafas84 Re: historia gd 04.03.07, 13:45
              Skoro jest to budynek zaraz na lewo za starym mostem, to teraz mieści się
              własnie ta nauka jazdy, której nazwę poprzednio wymieniłem:) Rzeczywiście nie
              orientuję się w starych fotografiach, skoro nie rozpoznałem tej okolicy:)
              • ankafanka Re: historia gd 29.03.07, 14:47
                Na pewno już tu ktoś był ale nic
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,672,45702962,45702962,0,2.html?wv.x=1&v=2
                i tu
                golub.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?335233
          • jerryone1 Re: historia gd 02.03.07, 23:21
            myślę,że mishel będzie wiedział, to wytrawny historyk i znawca golubskich
            zakamarków tudzież innych ciekawych miejsc, poza tym swoim ostatnim wyczynem
            pokazał, że na wiele go stać, musi się tylko głębiej zastanowić. Powinien
            zostać komturem na Zamku:)), Mishel pozdrawiam piwniczniku, jak zawsze
            serdecznie poddasznik:).Cały Golub na ciebie liczy:)).
    • bratedgara Re: historia gd 29.03.07, 14:51
      chciałbym zapytać jeszcze raz o temat, który nadałem
      szukam jakichś materiałów dotyczących gd
      może znacie ludzi, historyków, starszych, którzy mają coś, wiedzą????
      • rafas84 Re: historia gd 29.03.07, 16:24
        Myślę, że wspominany już wcześniej na tym forum Leszek Żuchowski (emerytowany
        historyk z LO) mógłby Ci pomóc;) Jest, jaki jest, ale wiedzę na temat G-D
        posiada niemałą.
        Poza tym, jeśli przyjedziesz parę dni przed świętami, to możesz odwiedzić
        biblioteki. Tam też na pewno znajdziesz coś ciekawego.
    • ankafanka Re: historia gd 17.04.07, 18:17
      Polecam tę stronkę www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=317 Golub i
      GD znajdziemy oczywiście pod G. Na tej stronie znajdują się stare zdjęcia
      naszego miasta i nie tylko.
      • tola67 Re: historia gd 17.04.07, 22:29
        Anka, umiliłaś mi wieczór tą stronką. Przesympatycznie się oglądała. Pozdrawiam.
      • marcin1444 Re: historia gd 17.04.07, 23:04
        rzeczywiście bardzo fajna stronka!
    • ankafanka Re: historia gd 26.04.07, 11:22
      Znalazłam trochę starych zdjęć Golubia na jakimś zapomnianym blogu
      golub.bloog.pl/gal,151893,title,1-GOLUB-DOBRZYN-DAWNIEJ,.
      i niech mi ktoś powie co to za budynek w prawym rogu zdjęcia ?
      golub.bloog.pl/foto,1477728,gal,151893,.
      • wojt683 Re: historia gd 26.04.07, 14:14
        Jeszcze nie widziałem tych zdjęć. Ale ten budynek to nie mam pojęcia co to jest.
        Przecież w tym miejscu stoi "domek pod kapturkiem".
        • marcin1444 Re: historia gd 26.04.07, 14:57
          Ankafanka dzięki że zapodałas ten link- ja również nie widziałem tych fotek.
          Bardzo ciekawe. Tez nie mam pojęcia co to za budynek.
          • edagr Re: historia gd 26.04.07, 15:48
            Myślę że to stara bryła kościoła - sprzed pożaru.
            • kore_k Re: historia gd 26.04.07, 18:45
              raczej nie, pożar był w 1982 r.(jeśli chodzi o zbór ewangelicki); zbór został
              zbudowany w tym miejscu w 1909r., zdjęcie musi więc pochodzić sprzed tej daty;
              rzeczywiście fajna zagadka, może ktoś będzie jednak wiedział?
              • edagr Re: historia gd 27.04.07, 13:08
                Przepraszam - dlaczego to nie może być zdjęcie bryły kościoła ewangelickiego
                zrobione na przykład w 1915 r.
                Napisałem - "sprzed pożaru" bo niektórych grupowiczów nie było na świecie kiedy
                kościół płonął - więc nie wiedzą że miał inną bryłę.
                Powiększyłem sobie to foto i dokładnie obejrzałem - widac tam dach domu pod
                kapturem a ten interesujący nas wszystkich fragment to właśnie fragment kościoła
                ewangelickiego.
                Pozdr.
                • kore_k Re: historia gd 27.04.07, 18:47
                  no niestety, nie masz racji; usytuowanie budowli zgadza się, ale ta wieża ma
                  zupełnie inny styl - zbór ewangelicki jest w stylu neogotyckim - wysoka
                  strzelista wieża, takież okna, charakterystyczna cegła itp.; i skoro świątynia
                  ewangelicka została zbudowana w roku 1909, to w 1915 nie mogła wyglądać tak, jak
                  na tym zdjęciu; poza tym pożar z 1982 nie zmienił aż tak bardzo budowli (przy
                  okazji - pamiętam to wydarzenie, a w kościele mieścił się wówczas magazyn,
                  zdaje się jakiejś paszy czy czegoś w tym rodzaju)
                  Pozdr!
              • edagr Re: historia gd 27.04.07, 13:12
                chociaż to zdjęcie pokazuje że ten tajemniczy budynek ma inną elewacje niż
                kościół ewagelicki

www.brymora.pl/gfx/max/gd_02b.jpg
                To ja nie wiem - ale poszpiegujmy dalej :)
                • tola67 Re: historia gd 27.04.07, 21:19
                  Nie chcę wyrokować, ale myślę, ze jest to baszta "obronno - obserwacyjna", z
                  pewnoscia nie jest to częśc kościoła ewang. ,bo taka szkieletowa konstrukcja
                  na to nie wskazuje. Wszystko do przemyslenia, szperajmy dalej:) Pozdrawiam
                  • kore_k Re: historia gd 27.04.07, 22:44
                    ciekawy pomysł,ale gdyby baszta miała mieć charakter obserwacyjno-obronny, to
                    chyba miejsce byłoby nieodpowiednie; dla obrony - koniecznie musiałaby stać
                    bliżej murów obronnych, a dla obserwacji? chyba też nie bardzo - nie jest aż tak
                    wysoka, co - oprócz rynku - można z niej obserwować?
                    ściany budynku to chyba mur pruski, a ten był stosowany w budownictwie
                    mieszkalnym i gospodarczym; może to jakiś magazyn? małe okna raczej wykluczają
                    charakter mieszkalny;
                    Pozdr!
                    • mishel1 Re: historia gd 28.04.07, 11:52
                      Wedlug mnie toKosciol Ewangelicki z przed 1909 roku. Wtedy zostal wybudowany
                      nowy neogotycki. Podrawiam
                      • edagr Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:04
                        też tak myślę.
                        Dla tych co im się nie otwiera wrzuciłem powiększoną fotkę tajemniczej wieży na
                        fotoforum:
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,59939166,61615928.html
                        • wojt683 Re: Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:13
                          Niezła zagadka ta wieża. Według mnie wtedy nie było jeszcze zbioru ewangielickiego.
                          • edagr Re: Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:15
                            Ale mishel napisał że w 1909 powstał nowy ewngelicki - wcześniej był stary (tak
                            zrozumiałem). I to by się zgadzało.
                            Bo ta wieża ewidentnie jest na miejscu tego koscioła :)
                          • edagr Re: Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:16
                            swoją drogą, mógłbyś to przenieść to osobnego wątku - jeśli masz taką
                            funkcjonalność :)
                            • wojt683 Re: Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:20
                              Nie da rady tego przenieśc. Ale można załozyć nowy wątek.
                              • edagr Re: Tajemnicza wieża 30.04.07, 16:54
                                eeee, ta wyborcza...
                                Nie które fora mają taką możliwośc - ale nie prywatne widać - może warto napisać
                                do superadmina i przydzieli takie uprawnienia? - ale wątpie - lecz kto nie
                                próbuje... :>
      • mishel1 Re: historia gd 26.04.07, 20:35
        emm mi te linki nie dzialaja :/ wogole wyskuje mi ze takiej strony nie ma :/
        • ankafanka Re: historia gd 26.04.07, 21:49
          jak się nie otwiera to może tu golub.bloog.pl/ to jest strona główna
          Jeśli chodzi o domek pod cieniami to on jest ale widać tylko kawałek dachu i
          kolumnę na dole ten budynek stoi raczej na miejscu kościoła ew. a propo zdjęć to
          przypomniała mi się jeszcze jedna strona którą znalazłam kiedyś tam i tam też
          znajdują się 2 zdjęcia które tylko tam widziałam
          www.brymora.pl/index.php?/zakres_uslug
          • ankafanka Re: historia gd 12.05.07, 09:03
            www.jewishgen.org/jri-pl/bizdir/lang.pl/bd1929.htm
            Znajduje się tu Księga Adresowa Polski 1929 wystarczy wpisać wieś lub miasto (
            jak chcemy Dobrzyń to nie piszemy ń tylko n)
        • jerryone1 Re: historia gd 09.07.07, 19:38
          mishel nie działa pewnie przez Twój super szybki komputer...jak Ty to robisz że
          masz szybsze procesory niz analitycy z INTELA?? :)
          • mishel1 Re: historia gd 09.07.07, 20:07
            jerryone1 napisał:

> mishel nie działa pewnie przez Twój super szybki komputer...jak Ty to robisz
            że
            >
            > masz szybsze procesory niz analitycy z INTELA?? :)

Po prostu w biosie przestawilem taktowanie procesora z x64 na x6400 (dodalem
            dwa zera) no i smiga... mam procka 333Ghz :P tylko musze go od czasu do czasu
            polac kublem zimnej wody :/
            • jerryone1 Re: historia gd 19.03.08, 20:10
              wiedziałem mishel1, że podglądanie zza drzwi eksperymentów Adama Słodowego kiedyś Ci zaprocentuje:). ja mam trochę wolniejszego kompa, ale za to tańszym kosztem.(przerobiłem starego kasprzaka i telewizor rubin) jak go odpalam, to w całej kruszwicy przygasają światła:).
    • ankafanka Re: historia gd 19.06.07, 21:04
      golub.bloog.pl/foto,1477728,gal,151893,index.html
      Już wiem o co chodzi z tą wieża ze zdjęcia na starówce golubskiej
      To jest dawny kościół ewangelicki wybudowany w latach 1782-1784. Była to budowla
      szachulcowa a takie budowle (podobno- nie wiem nie znam się)o konstrukcji
      szachulcowej nie należały do trwałych związku z tym pobudowano na jej miejscu
      nowy kościół ceglany jak wszystkim wiadomo w 1909 r.

Wyczytałam o tym w książce Piotra Bireckiego ,,Z dziejów kościoła św. Katarzyny
      Aleksandryjskiej w Golubiu"
      • rafas84 Re: historia gd 20.03.08, 17:12
        Hehe, czyli jesdnak nie fotomontaż ;)

Dzięki za info, fajnie dowiedzieć się kolejnej rzeczy o historii naszego miasta.
        • wojt683 Re: historia gd 20.03.08, 18:21
          Gdzieś w necie widziałem jedno stare zdjęcie (teraz nie mogę znaleźć),
          na którym widać zamek i pojazd szynowy (jakby tramwaj) na Czarnej Drodze. Czy
          może mi to ktoś wytłumaczyć o co kaman??
          Czy to jest fotomontaż, czy prawda????
          • beyon65 Re: historia gd 21.03.08, 10:13
            A oto zdjęcie :D
            www.golub-dobrzyn.pl/aktualizacja/data/galerie/387_big.jpg
            • rafas84 Re: historia gd 21.03.08, 10:37
              Na moje to nawet nie tyle fotomontaż tylko namalowana pocztówka :) Niemiecki
              napis na niej "Gollub in Zukunft" znaczy "Golub w przyszłości" :) Zatem to nic
              innego, jak wizja jakiegoś artysty na temat tego, jak będzie kiedyś tam
              wyglądało nasze miasteczko ;] Może w ten sposób wyobrażał sobie XXI wiek ? :D
              Swoją drogą, fajny byłby taki tramwaj jeżdzący do LO :) sądzę, ze byłby
              popularny wsrod uczniow szkoły na górce :)
              • wojt683 Re: historia gd 21.03.08, 18:34
                Dobrze, że ktoś tu zna niemiecki;D
                Rzeczywiście jest to namalowany obrazek, choć wcześniej myślałem, że to zdjęcie.
                Tak poza tym ciekawe jak będzie wyglądał G-D za ileś tam lat?
                • djvlodar Re: historia gd 24.03.08, 17:15
                  może warto odnaleźć tego niemieckiego artystę i poprosić, aby namalował nam
                  Golub w przyszłości po raz kolejny.
                  • rafas84 Re: historia gd 25.03.08, 14:50
                    Dobry pomysł. Mógłby sie porozumieć w tej sprawie z naszym burmistrzem, bo on ma
                    ciekawą wizje naszego miasta za pare lat :D
                    • djvlodar Re: historia gd 26.03.08, 04:50
                      jest populistą, a w tym mieście, z tą mentalnością społeczeństwa to bardzo
                      sprytne rozwiązanie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka