Dodaj do ulubionych

33-metrowe wahadło Foucaulta zamontowane w Młyn...

23.05.13, 23:11
W kilkunastu metrach linki z ciężarkiem i róży wiatrów nie widzę zainwestowanego ćwierć miliona złotych
Obserwuj wątek
    • nick_do_pyskowania Re: 33-metrowe wahadło Foucaulta zamontowane w Mł 24.05.13, 06:44
      A to mi zabiłeś ćwieka. Wprawdzie ja też pomyślałem, że ćwierć miliona to trochę drogo, ale pierwszą rzeczą jak przyszła mi do głowy było łożysko u góry. Nie przyszło mi do głowy aby chcieć zrobić 33-metrowe wahadło z kilkunastu metrów linki...skutki nauczania religii w polskich szkołach od przedszkola do matury?
    • wiechl miara gigantomanii 24.05.13, 18:42

Przy ograniczonym budżecie, zabrakło wyobraźni - czyli toruński standard.

Dokładne powielanie pomysłu z warszawskiego Centrum Kopernik (też mają wahadło pana F.) szczególnie nas nie wyróżni, nawet jeśli będzie największe w byłym Układzie Warszawskim.

Można by było zobrazować np. spadanie swobodne w rurach z odessanym powierzem, albo inne 'wysokościowe' i niewyeksploatowane tematy.

Sztuczna rzeka za prawie 2 bańki to ciężkie nieporozumienie.
      Można by za te pieniądze zrobić 10-20 stanowisk z naprawdę fajnym pokazaniem różnych zjawisk. Sama rzeka i obieg wody w przyrodzie nieszczególnie wymagają wielkiej wyobraźni do odtworzenia. Intearktywność plumkania po plastiku również umiarkowana, jak sądzę..

Dzięki wywaleniu kroci na 2 przerośnięte eksponaty, zabrakło na cała resztę.
      Młyn otworzy się Z POŁOWĄ (!) planowanej ekspozycji, reszta może się pojawi w lepszych czasach. Będzie "o obrotach" i "rzeka".
      "Stałe wystawy na kolejnych poziomach - "Idee” i "Siła i energia” - powstaną w przyszłości."
      www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130313/TORUN01/130319705

Trochę się boję, że zamiast zaczerpnąc gotowy pomysł na sukces (czyt. Centrum Kopernik) z zestawem pomysłowych, zróżnicowanych instalacji popularno-naukowych, będziemy mieli MUZEUM wymyślone przez szacowne, naukowe grono dojrzałych doradzaczy, z kilkoma pracowniami dla uczniów.
      Bardzo chiałbym się w tej materii mylić!..
      • facetzpomorza Re: miara gigantomanii 25.05.13, 15:58
        wiechl napisał:
        > Dokładne powielanie pomysłu z warszawskiego Centrum Kopernik (też mają wahadło
        > pana F.)

Mylisz sie, wahadło pana F. poza Toruniem jest jeszcze w Krakowie, ale to krakowskie uruchamiane jest tylko okazjonalnie.
        • facetzpomorza Re: miara ... 25.05.13, 16:05
          > Mylisz sie, wahadło pana F. poza Toruniem jest jeszcze w Krakowie, ale to krako
          > wskie uruchamiane jest tylko okazjonalnie.

ojj, pomyłka. Wahadło Foucaulta jest w Krakowie, Warszawie, Gdańsku, Szczecinie, Kielcach, Fromborku, Poznaniu, Chorzowie.
          Wahadło Foucaulta w Centrum Nowoczesności "Młyn Wiedzy" w Toruniu będzie przewieszone przez wszystkie osiem kondygnacji budynku i będzie miało długość ok. 34 m. Według zamierzeń inwestora ma ono być najdłuższym stale działającym wahadłem Foucaulta w Polsce; dłuższe odeń wahadło w krakowskim kościele św. Piotra i Pawła uruchamiane jest tylko raz w tygodniu, we czwartki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka