Dodaj do ulubionych

Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz....

19.03.07, 19:38
Witam. Bede w G-D w okresie Wielkanocy. Chcialabym pozwiedzac rowniez jego
okolice. Co poradzicie mi ciekawego do obejrzenia w promieniu do 30 km od
miasta? Pytam, bo znalazlam na Waszym forum ciekawe posty na temat Szafarni-
przejechalam obok chyba z 10 razy, nigdy nie przyszlo mi do glowy wpasc, a
dzieki Wam zajrzalam na jej strone i ... teraz juz na pewno wpadne:-).
I : jaka knajpa jest najbardziej znana i lubiana w Waszym miescie. Bo niestety
jestem snobem i lubie wiedziec gdzie sie dobrze jada w danym miescie.
Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • hannabi Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 19.03.07, 19:48
      Zapmnialam: nie chodzi mi o same zabytki, jestem ciekawa rowniez uroczych miejsc.
    • mishel1 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 19.03.07, 20:01
      Jezeli chodzi o jedzenie to dobra restauracja "Juka" jest na ul Kilinskiego
      ewentualnie ostatnio otworzona zostala stylowa restauracja na zamku ale jeszcze
      tam nie bylem.. a jezeli chodzi o okolice to niech sie wypowiedza inni bo wiem
      ze niektorzy na tym forum maja niezle rozeznanie w terenie ;] pozdrawiam
      • wojt683 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 19.03.07, 20:37
        Polecam pizze w Capone! Przy wjeździe na stare miasto znajduje się restauracja,
        gdzie robią naleśniki - jeszcze tam nie byłem, ale podobno jest tam całkiem
        przyjemnie.

Jeśli chodzi o ciekawe miejsca....

Oprócz standardowego odwiedzenia zamku i okolicznych zabytków,
        w dobrą pogodę polecam wypad nad jezioro Okonin. Można również popływać sobie
        kajakiem po Drwęcy.
        Oczywiście polecam odwiedzić Szafarnie oraz klasztor w Oborach. Ktoś tu na forum
        też wspomniał o bunkrach gdzieś w okolicach Radomina (kierunek Rypin) - sam
        musze to sprawdzić:D
        Przez G-D przebiega szlak rowerowy. Można wybrać się na dłuższą wycieczke lasami
        wzdłuż Drwęcy. Ciekawa okolica jest między Ruźcem a Elgiszewem - prowadzi tam
        leśna droga - ok. 10 km, w połowie drogi znajduje się tama i zbiornik
        retencyjny. W gminie Ciechocin jest sporo gospodarstw agroturystycznych ładnie
        położonych w lesie przy Drwęcy. Okazało się, że całkiem przyjemnym miejsciem dla
        turystów jest Paliwodzizna. Jest tam kilka jezior (m.in. Grodno) i gospodarstw
        agroturyst. - znajdują się tam stadniny konne.
        • ankafanka Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 20.03.07, 08:01
          Jeśli przejeżdżałaś wielokrotnie niedaleko Szafarni to pewnie jechałeś drogą
          Rypin Golub-Dobrzyń a te bunkry o których pisze wójt 683 są w Bocheńcu właśnie
          na tej trasie. Jak się jedzie z Dobrzynia to najpierw jest w lewo do Szafarni a
          kilometr dalej po prawej stronie stoi jeden (nie można dojść do niego bo jest na
          samym środku pola) i prawie na tej samej linii po lewej stronie przy polnej
          drodze blisko szosy stoi wysoki a troszeczkę dalej przy samej szosie jest
          niziutki bunkier trochę w drzewach.
        • rafas84 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 21.03.07, 11:59
          Inne urokliwe miejsca w okolicach G-D to jeszcze np. Bobrowiska nad Drwęcą
          niedaleko Konstancjewa (fajne miejsce na przystanek, jeśli skorzystasz z namowy
          wojta683 na wycieczkę rowerową wzdłuż Drwęcy, jest pole namiotowe, jak dopisze
          pogoda, to można tam grilla zrobić:D). W ogóle ten szlak rowerowy leśnymi
          drogami wzdłuż Drwęcy prowadzi aż do Brodnicy:) Poza tym można odwiedzic Płonne
          (zaraz za Szafarnią), gdzie jest pomnik przyrody - tzw. Góra Modrzewiowa, bardzo
          urokliwe miejsce. W Płonnem też jest dom, w którym w latach 20-tych przebywała
          Maria Dąbrowska i napisała tam swoje najbardziej znane dzieło - "Noce i dnie".
    • ankafanka Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 20.03.07, 13:11
      zapomniałam dodać że jest i czwarty ale też niski i jest jakieś 100 metrów dalej
      od tego pierwszego niskiego bunkra i też przy szosie
    • hannabi Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 20.03.07, 19:09
      Dzieki Wszystkim, potarficie zareklamowac miasto i okolice:-))
      Zajrzalam juz na strony polecanych przez Was okolic i wyglada bardzo ciekawie.
      Widze, ze nie bede sie nudzic.
      Dziekuje i pozdrawiam. Gdyby jednak ktos mial nowe ciekawe propozycje, nadal
      bede sledzic watek.
      • wojt683 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 10.04.07, 01:59
        Przeglądałem strone nadleśnictwa golub-dobrzyn.torun.lasy.gov.pl/
        Ze strony można dowiedzieć się paru ciekawych rzeczy. Szkoda, że galeria taka
        skromna.
        Wie ktoś może, gdzie dokładnie znajdują się te:
        golub-dobrzyn.torun.lasy.gov.pl/img/1741322_pomnikowy_dab.jpg
        golub-dobrzyn.torun.lasy.gov.pl/img/1741343_pomnik_przyrody_-_modrzew.jpg
        pominiki przyrody??
        • ankafanka Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 10.04.07, 12:24
          No to ja też polecę stronę z agroturystyką w powiecie GD
          www.golub-dobrzyn.com.pl/turystyka/agroturystyka.html#top a swoją drogą
          to nie wiedziałam że Roman Buller się tym trudni. Tomkowo
          www.tomkowo.com/ oraz gospodarstwo agroturystyczne Karoliny i Pauliny
          Borys córki golubskiego cukiernika
          www.golub-dobrzyn.ug.gov.pl/pliki/main_pliki/agrotur5.htm
          • rafas84 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 11.04.07, 16:52
            Tomkowo to swietne miejsce! Byłem tam w ostatnie wakacje, dworek jest po
            renowacji i wygląda świetnie zarówno w środku i na zewnątrz. Do tego fajny park
            dookoła. Polecam. Dla niezorientowanych - do Tomkowa mozna trafic jadąc w
            kierunku rypina przez Wąpielsk, w Półwiesku Małym trzeba skręcić w lewo.
        • rafas84 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 11.04.07, 10:18
          Ten drugi pomnik przyrody (z modrzewiem) znajduje się w Płonnem na terenie
          rezerwatu przyrody "Góra Modrzewiowa". Bardzo urokliwe miejsce:)
    • hannabi Moje wrazenia z G-D 10.04.07, 19:08
      Witam po swietach i donosze ze bylam w Waszym miescie. Niestety tylko 1 dzien,
      wiec nie obejrzalam wszystkich miejsc.
      Bylam w SZAFARNI - niestety w swieta zamknieta (dworek i park ogladalam przez
      plot). Ale jestem mocno pod wrazeniem. Nie spodziewalam sie tak uroczego
      miejsca. I tak zadbanego parku. Gratulacje!! Mysle jednak w zwiazku z tym, ze
      miejsce za malo sie reklamuje. Przejezdzalam tyle razy tamtedy, a zawsze
      myslalam, ze to jakis maly lichy dworek (przepraszam za szczerosc). Przy drodze
      na Rypin powinien stac duzy bilboard ze zdjeciem!! Z informacjami kiedy nastepny
      koncert i kto bedzie gral (bo jak widzialam w necie - niezle slawy tam graja).
      RYNEK - Jeja, alez to zupelnie inne miejsce po roku. Bo rok temu o tej porze, to
      bylam przerazona jego wygladem i zaniedbaniem. A teraz :-)) Brawo, jeszce tylko
      kamienice i bedzie jednym z najladniejscych.
      ZAMEK- jest fantastyczny, bo go widac z kazdego konca G-D chyba. Widzialam na
      dziedzincu tablice o jego planowanej rewitalizacji, ale nigdzie informacji na
      czym bedzie polegala. KTOS WIE?
      Pozdrawiam Wszystkich. Mysle, ze zyjecie w miescie, ktore ma duza przyszlosc i
      po wielu latach nareszcie zaczyna sie zmieniac w kierunku na ktory zasluguje.
      PS. Na fotoforum "Miasta" zamieszcze wkrotce zdjecia z mojego pobytu w miescie.
      • wojt683 Re: Moje wrazenia z G-D 10.04.07, 20:03
        Ta tablica o rewitalizacji na zamku jest, o ile się nie myle, od zawsze.
        Z kamienicami na rynku będzie problem, bo są prywatne. Ja osobiście nie mogę się
        doczekać fontanny.
        Pozdrawiam!
        • mishel1 Re: Moje wrazenia z G-D 10.04.07, 20:48
          Na najblizyszm spotkaniu mieszkancow z burmistrzem ma on zaproponowac jakies
          prefernecyjne pozyczki dla wlascicieli kamienic którzy chcieliby je odnowic..
          mam nadzieje ze chociaz kilka nabierze blasku.. co do zamku to wlasnie powstaja
          nowe sale dla zwiedzajacych wiec te tablice to pewnie o tym.. milo wysluchac
          pozytywow o G-D ;]
          • jerryone1 Re: Moje wrazenia z G-D 12.04.07, 21:24
            mishel nie możliwe...G-D będzie miał nowe tablice?? jak miło.cieszę się razem z
            wami:).
      • hannabi Re: Moje wrazenia z G-D 11.04.07, 16:45
        Widzialam ze na fotoforum miasta przybylo duzo pieknych zdjec, wiec zeby nie
        zanudzac i nie powtarzac motywow, wrzucilam tylko kilka fotek z Szafarni. Pozdr.
        • wojt683 Re: Co ciekawego można zobaczyć w okolicy G-D 30.04.07, 16:09
          Na fotoforum zapodałem kilka zdjęć. Jest tam m.in Dulnik; miejsce z dala od
          cywilizacji w środku lasu; znajduje się tam zapora na rzecce Lubianka; nieopodal
          Drwęca; w okolicach znajdują się gospodarstwa agrosturystyczne. Kolejne miejsce
          - jezioro Oszczywilk z grodziskiem. Zna ktoś historię tego grodziska? W ogóle po
          co takie coś zostało usypane? Podobna góra znajduję się przy jeziorze Grodno.
          • mishel1 Re: Co ciekawego można zobaczyć w okolicy G-D 30.04.07, 20:06
            Z tego co kiedys o tym czytalem i jesli sie myle byla tam osada, we wczesnym
            sredniowieczu Ostrowite zostalo przeniesione na dzisiejsze miejsce (bylo wtedy
            osadą o sporym zanczeniu w regionie a na pewno znaczniejszą od Golubia)
            wszystko sie skonczylo jak w Golubiu zbudowano zamek. Wtedy Ostrowite podupadlo.
            • wojt683 Re: Co ciekawego można zobaczyć w okolicy G-D 30.04.07, 21:36
              Tutaj jest opisana wieś Ostrowite. Jest troche o grodzisku.
              www.golub-dobrzyn.internetdsl.pl/readarticle.php?article_id=33
    • zocha1962 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 02.05.07, 21:30
      W Golubiu-Dobrzyniu jet za mało lokali gdzie by można sobie posłuchać dobrej
      muzyki i potańczyć.Dobrze że Białkowo już nie działa bo to był kompletnie
      nieudany klub
      • wojt683 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 03.05.07, 01:15
        Właśnie szkoda że nie działa, bo teraz imprezowicze z Białkowa nie mają co robić.
        • zocha1962 Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 03.05.07, 09:33
          Może i tak ,ale to przypominało stodołę
          • ifinity Re: Co ciekawe można zobaczyć w okolicy G-D oraz. 29.06.07, 07:45
            Zocha. To gdzie w koncu mozna spedzic wakacje na rozrywce w okolicach Rypina,
            bo jak nie to oleje i wybiore Bachotek, Zbiczno, a moze i Sitnice, o ile tam
            rozrywka, albo pojade sobie do Urszulewa. Doradz Zocha co lepsze dla mojego
            przedzialu wieku, gdzie chcialoby sie potanczyc, rozruszac koktajlami, dobrze
            zjesc i ewentualnie przewietrzyc nad jeziorem, ponurkowac, poplywac, chociaz
            niekoniecznie. Bo mozna sie przewietrzyc od lokalu, do lokalu, czy moze od
            hotelu do hotelu, ale czy w Rypsinie i okolicach to mozliwe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka