Dodaj do ulubionych

DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE

03.02.11, 17:28
Szanowni Mieszkańcy Niemcza
Zbliża się koniec mojej kadencji,jako sołtysa Niemcza,w poniedziałek 07.02 o godż 18.00 odbędzie się zebranie wiejskie,na które serdecznie zapraszam.
Zostałam wybrana na to stanowisko w wyniku wyborów uzupełniających w czerwcu 2009 roku,po rezygnacji poprzedniego sołtysa p.Paternogi.Półtora roku to niedużo,jednak starałam się ożywić naszą miejscowość po latach zastoju inwestycyjnego-tu przypomnę,że ostatnia większa inwestycja to budowa sali gimnastycznej w roku 2003.Przez kolejne lata nic nie powstało.Ktoś powie-szkoła-owszem dynamiczny rozwój Niemcza wymusił rozbudowę istniejącej szkoły,a to wbrew oczekiwaniom mieszkańców,którzy optowali za budową nowej szkoły.Powstało boisko(jedno!!) z zespołu boisk typu Orlik.I to wszystko.
Propozycja wydatkowania funduszu sołeckiego spotkała się z Państwa 100% akceptacją,zarówno w 2009,jak i 2010 roku.Postaraliśmy się ,żeby żadna złotówka nie została zmarnowana i dzięki temu wyposażyliśmy szkołę,świetlicę,Koło Gospodyń Wiejskich,zespół muzyczny,wykonane zostały witacze,które niebawem będą zainstalowane przy wjazdach do Niemcza.Odbyły się również dwie imprezy dla mieszkańców.
Pragnę gorąco podziękować członkom rady sołeckiej za wspólną pracę,ich zaangażowanie,pomoc i wsparcie.
Dziękuję również radnym p.Balbuzie-Walkowskiej,p.Araszkiewicz,byłemu radnemu p.Różańskiemu i p.Podgórskiemu za współpracę,cenne rady i działanie na rzecz sołectwa w gminie i powiecie.
Szczególne wyrazy wdzięczności i podziękowania kieruję do mojego sąsiada i radnego powiatowego p.Leszka Kuziaka,którego zapał,niespożyta energia i pasja społecznikowska zasługuje na najwyższe uznanie-dziękuję Leszku za to,że zawsze mogłam i mogę liczyć na Twoją pomoc i współpracę!!!.
Sielski obrazek Niemcza....tak by się wydawało....
Bo cóż lepszego,niż współpracować zgodnie na rzecz naszej małej wspólnoty????
Milczałam przez półtora roku i pewnie dalej bym milczała,gdyby nie wydarzenia ostatnich dni.
Ale zacznijmy od początku,czyli od czasu mojego wyboru na sołtysa Niemcza.Z dnia na dzień rozpoczęła się nagonka na mnie,krytykowanie każdych podjętych przeze mnie działań,wymyślanie niestworzonych historii na mój temat,korespondencja(głównie dotycząca imprez,na które zapraszała mnie gmina),nie docierała lub docierała na ostatni moment-zresztą temat poczty i poważnych nieprawidłowości poruszę na samym końcu tego listu.
Wszyscy radni gminni zostali poinformowani,że sołtysem zostałam niesprawiedliwie i przez "nieporozumienie"-cóż rzec-mogę tylko stwierdzić,że to już druga jestem w tym kraju i to w całkiem niezłym towarzystwie....Szkoda tylko,że autorka tych słów nasza pani radna Lachowska tak lekceważy mieszkańców,którzy odważyli się na mnie głosować.Nie dziękuję pani radnej za współpracę ,a jej niechęć,czy wręcz nienawiść w stosunku do mojej osoby nie ma tu nic do rzeczy-sołtys,to taki człowiek do bicia,który nigdy wszystkim nie dogodzi...
Nie dziękuję,bo współpracy nie było!!!!!Prosiłam ją drukrotnie(w połowie 2010r.),jako członka komisji rodziny o wyasygnowanie niewielkiej kwoty(1000-2000zł) na dofinansowanie sterylizacji bezdomnych zwierząt w Niemczu-jest to problem bardzo uciążliwy dla tych mieszkańców,których domy położone są w pobliżu ogródków działkowych.Nie wdając się w szczegóły, odpowiedzi nie doczekałam się do dzisiaj.
W ostatnich tygodniach,zarówno,radni Balbuza-Walkowska,Kuziak i ja prosiliśmy panią radną radną o wsparcie budowy nowej świetlicy w Niemczu....Pani Lachowska odpowiedziała,że ona nie ma żadnego wpływu i nic nie może-to skoro jest tak biedna bezradna,to może nie trzeba było startować w wyborach,aby tą radną zostać!!!!????
Nie jest tajemnicą,że pani radna jest przeciwna budowie świetlicy,tak jak przeciwna Orlikowi,który został odgrodzony płotem zbudowanym,oczywiście na koszt gminy,a o wysokości ośmiu metrów,aby ewentualna piłka nie mąciła spokoju pani radnej .
W ostatnich tygodniach pracowaliśmy(z radą sołecką)intensywnie nad koncepcją nowej świetlicy dla Niemcza.Z licznych rozmów,które prowadzę z mieszkańcami,wynika,że oczekują oni miejsca do zajęć pozalekcyjnych dla dzieci,zajęć ruchowych dla dorosłych,miejsca,które pomogło by się integrować,rozmawiać,wspólnie oglądać mecze,itp.
Przetarg ogłoszony przez gminę zakończył się fiaskiem.Zaproponowałam wykonanie koncepcji-zgodnej z naszymi potrzebami i sugestiami rady sołeckiej.Ponieważ na koncepcję nie potrzeba przetargu,wykonała ją błyskawicznie bydgoska firma architektoniczna-zapraszam Państwa na prezentację podczas zebrania wiejskiego w poniedziałek.
W ten sposób wywołując temat świetlicy dochodzimy do niedawnych,acz ciekawych wydarzeń,które miały miejsce w związku z oficjalnym otwarciem świetlicy w Maksymilianowie.
Ponieważ to istotne dla mojego dalszego wywodu,powiem że świetlica w Maksymilianowie ma ok.600m2 powierzchni,a populacja tego sołectwa liczy 1459 mieszk.(żródło-strona gminy Osielsko).
Ale po kolei-jak mnie poinformował p.Manuszewski ,dyrektor GOK-dnia 25 stycznia(wtorek),wysłał za pośrednictwem poczty w Osielsku(stemple na kopertach to potwierdzają),zaproszenia na otwarcie świetlicy dla WSZYSTKICH!!!naszych radnych i dla sołtysa,w sobotę 29 stycznia.
A TERAZ ZAGADKA...ILE CZASU POTRZEBA,ABY LIST WYSŁANY Z OSIELSKA TRAFIŁ DO ODBIORCY W NIEMCZU?????!!!!!!!!!!!!!
Powiedziałby ktoś-to proste,następnego dnia rano listy pobrane z Osielska trafiają do listonosza,który je segreguje i rozwozi.Nic bardziej mylnego.RADNI OTRZYMALI ZAPROSZENIA W PONIEDZIAŁEK DN.31 STYCZNIA(PO 6 DNIACH!!!!!!),OCZYWIŚCIE PO IMPREZIE W MAKSYMIALIANOWIE!!!!!.Na marginesie dodam,że ja do tej pory nie dostałam-tylko,że już zdąrzyłam się do tego przyzwyczaić.
Oczywiście jedyną osobą,do której jakimś cudem!!!!????list dotarł,była pani radna Lachowska.
Jako jedyna obecna z Niemcza(z mężem-to też dość ciekawe,gdyż pozostali nie otrzymali zaproszeń z osobą towarzyszącą)ustaliła ze swoimi przyjaciółmi(z którymi od lat siedzi na sesjach rady,gdyż z radnymi z Niemcza,jak również sołtysem nie chce mieć nic wspólnego)-w ten to sposób radni Wideł,Cichański,Kraszkiewicz doszli do genialnego wniosku,że świetlica nie jest potrzebna Niemczowi,a jeżeli już się zgodzą to na 300m2.Nasza koncepcja przewiduje 600 m2,czyli dokładnie tyle samo co w Maksymilianowie.Dla porównania populacja Niemcza
na 30.12.2010 wynosiła 2433osoby(żródło strona gm.Osielsko.)
Zastanawiam się więc-JAKIMI KRYTERIAMI POSŁUGUJĄ SIĘ RADNI USTALAJĄC WIELKOŚĆ ŚWIETLICY DLA NASZEJ MIEJSCOWOŚCI??????????-może Państwo wiecie,bo ja nie znajduję uzasadnienia.Może też wyjaśni nam to na zebraniu nasza pani radna????
Pragnę również dodać,że za koncepcję trzeba było firmie architektonicznej zapłacić!!!!!z publicznych pieniędzy.I co teraz?Wyrzucić do kosza?
W gazecie "Powiat"czytamy,że boiska w Osielsku są potrzebne(oczywiście bardziej niż nasza świetlica)....a może po olbrzymiej inwestycji jaką była budowa basenu w Osielsku,może by tak sfinansować pole do golfa z 24 dołkami????
Niemcz jest drugim po Osielsku sołectwem,przynoszącym gminie lwią część podatków i najbardziej zaniedbanym.
Takie to ustalenia poczyniono na otwarciu świetlicy w Maksymilianowie-Pani radna Lachowska uznała,jak widać,że jej obecność całkowicie wystarczy,aby reprezentować nasze sołectwo i uniemożliwiła uczestnictwo pozostałym,zaproszonym przedstawicielom Niemcza.
Informuję Państwa,że skierowałam dzisiaj(i to nie jako pierwsza)pisemną skargę do dyrekcji poczty w Bydgoszczy(oczywiście nie za pośrednictwem naszego urzędu).
Zadaję w moim liście dwa podstawowe pytania
1.Czy urzędnik zatrudniony w państwowej firmie,jaką jest Poczta Polska może manipulować korespondencją?
2.Czy urzędnik państwowy może używać swojego stanowiska do agitacji politycznej?(co od dawna robi pani Lachowska dowożąc osobiście listy do wybranych mieszkańców.)
WŁADZA KUSI..życzę p.Lachowskiej ,aby jej niepohamowana żadza władzy nie sprowadziła kłopotów na jej córkę zatrudnioną na poczcie.
pozdrawiam
Małgorzata Rutka

Obserwuj wątek
    • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 03.02.11, 19:09
      zdążyć ,oczywiście przez "ż",przepraszam bardzo...
      • lesz1411 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 03.02.11, 19:54
        Po przeczytaniu pełnej emocji wypowiedzi naszej pani Sołtys nasuwa się jeden podstawowy wniosek. Pani Rutka jest sołtysem , który podchodzi do swoich obowiązków z pasją , zaangażowaniem i wielkim sercem ,mając wizję wsi nowoczesnej .
        Ale czy Niemcz zasługuje na takiego sołtysa ?
        My , mieszkańcy Niemcza odpowiemy na to pytanie już w poniedziałek....
    • wojtek2000 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 04.02.11, 08:45
      nie wchodząc w tą wojenkę ... poczta od lat działa tragicznie i korespondencja jest dostarczana z dużym opóźnieniem przeważnie w przypadku faktur po terminie płatności
    • osielsko21 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 04.02.11, 22:18
      no to zaczyna się ciekawie....cdn?
      • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 04.02.11, 23:28
        nastąpi....na zebraniu wiejskim w Niemczu.Parę słów prawdy nigdy nie zaszkodzi...pozdrawiam mieszkańca Osielska
        • osielsko21 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 14:12
          w sprawie poczty "osielskowej" jak najbardziej się zgadzam - czy to mają za mało pracowników i listonoszy, czy za duży teren, ale nieraz mam wrażenie, że nie ogarniają tematu....chociażby faktury, które przychodzą po terminie, powtórne awiza, gdy nie było pierwszego......
          Co do reszty, to się nie wypowiadam, bo nie mam wiedzy, ale chętnie poczytam.....
          • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 14:55
            Szanowny osielsko 21
            Pragnę zwrócić uwagę,że nie wypowiadam się na temat "osielskowej" poczty,z prostego powodu-nie wiem,jak funkcjonuje w innych sołectwach.Z rozmów z mieszkańcami Niemcza wynika,że mają podobne zdanie,jakie Pan i forumowicz "Wojtek2000" zaprezentował-głównie dotyczy to opóżnień(m.in.faktur,brak awizo,itp).Problemem Niemcza jest przede wszystkim poczta z lat 90-tych poprzedniego stulecia,gdy mieszkańców było kilkuset(jeszcze w 2002 roku
            903),a obecnie 2433(dane na 30.12.2010)-mieszkańcy narzekają na wieczne kolejki,chaos,ciasnotę.Do wójta gminy zgłaszali się dyrektorzy poczty zainteresowani przejęciem(dzierżawą lub zakupem) sąsiedniego budynku(w którym mieści się świetlica) i stworzeniem urzędu pocztowego na miarę potrzeb.
            Oczywiście w sytuacji,gdy w Niemczu nie ma ,ani porządnej szkoły,ani porządnej świetlicy,przejęcie tego budynku było nierealne.
            Sytuacja poprawiła by się gdyby wnioskowaną przez nas świetlicę zbudowano.Ale proszę odpowiedzieć sobie na pytanie,czy jest to w interesie pani radnej Lachowskiej,która w nowym budynku mogłaby nie znależć zatrudnienia,a jednocześnie przestałaby panować na "rządem dusz"?
            Nie chcę wracać do tematu,który poruszyłam w podsumowaniu,te skandaliczne działania naszej poczty pozostawiam do oceny mieszkańców na zebraniu wiejskim i dyrekcji poczty.
            Z poważaniem
            M.Rutka
    • real.mieszkam1 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 16:01
      Jestem zaskoczony poziomem agresji i jadem jaki sączy się z wypowiedzi obecnej pani sołtys.
      Niestety jak czytam jaką nienawiść ma do pani Lachowskiej to uważam że obecna sołtys nie nadaje się do pełnienia żadnej funkcji publicznej. Podgrzewanie atmosfery przed zebraniem i kampania wyborcza tej pani jest na żenująco niskim poziomie. Do tego wprowadzanie w błąd odnośnie poczty. Jak się pani sołtys poczta nie podoba z miłą chęcią inne sołectwo ją przyjmie i będzie zadowolone.
      Podsumowując nie sądziłem że sołtys może tak nienawidzić ludzi
      • oren12 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 17:42
        Fakt, strasznie jadowita wypowiedź pani sołtys, która zapewne uważa się za kulturalną...Mi nie odpowiada żadna, ani poprzednia, ani obecna pani sołtys.Pierwsza nic nie mówi i nic nie robi, druga dużo mówi i też nic nie robi. Poczta nie działa sprawnie, nie wiem z jakiego powodu, ale przesyłka do mnie doszła 10 dni po terminie. Ale najbardziej na poczcie przeszkadza mi smrodek tam panujący.
        • abcniemcz Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 18:54
          do oren12
          Miałem okazję rozmawiać kilka razy z obecną p.sołtys i braku kultury nie zauważyłem(moja żona też nie).Przeczytałem jej wypowiedż i uważam,że dobrze,że ktoś wreszcie głośno i odważnie powiedział ,to o czym mówi się nieoficjalnie-mówić prawdę to nie brak kultury!!!!
          My i tak będziemy na nią głosowali,bo od lat,jak tu mieszkamy jest pierwszym dbającym,z wizją sołtysem,a do tego bardzo inteligentna.Życzymy powodzenia p.sołtys.
      • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 18:19
        Witam
        No to wreszcie się doczekałam odpowiedzi....lepiej póżno ,niż wcale-jak to mawiają "uderz w stół,a nożyce się odezwą".Na początek pragnęłabym poradzić autorce lub autorowi nauczyć się czytać "ZE ZROZUMIENIEM"!!!!!! Natomiast w przeciwieństwie do autora ,odpowiem na ten stek inwektyw i ogólników pod moim adresem,w sposób merytoryczny.
        1"sołtys może tak nienawidzić ludzi"-proszę o wskazanie KONKRETNEGO!!!! miejsca mojego listu ,w którym wspominam o nienawiści do ludzi.Wręcz przeciwnie-dziękuję radnym za współpracę,chwalę sobie dyskusje-bardzo ciekawe z mieszkańcami,na bazie których staram się wpłynąc na warunki życia w Niemczu,który nie tylko w mojej ocenie-jest zaniedbany,a za jego dynamicznym wzrostem nie idą inwestycje ułatwiające życie mieszkańcom.Dla wielu mieszkańców nie jest tajemnicą,że oddając się swojej pasji,jaką są podróże-nabrałam wiele pokory i tolerancji poznając ludzi różnych kultur ,wyznań,poglądów-co tylko nauczyło mnie miłości do ludzi tolerancji.
        2."nienawiść do pani Lachowskiej"-co za bzdura!!!!!-nie odnoszę się i nie oceniam pani Lachowskiej,a jej POSTĘPOWANIE!!!!.Jak forumowicze z pewnością zauważyli,od samego początku,występuję tu pod nickiem soltysniemcza i podpisuję się swoim nazwiskiem.
        W przeciwieństwie do niej mam odwagę powiedzieć głośno i wziąć odpowiedzialność za swoje słowa.Moja krytyka jej postępowania,jako radnej ma charakter MERYTORYCZNY-POPARTY FAKTAMI!!!!!!!!! ,jednocześnie informuję,że bez względu na wynik poniedziałkowych wyborów pozostanę MERYTORYCZNĄ OPOZYCJĄ!!!! jeżeli Niemcz będzie dalej tak zaniedbywany,jak do tej pory.
        3."kampania ...jest na żenująco niskim poziomie"-słusznie-oczekuję na podniesienie tego poziomu,gdy pani radna odpowie MERYTORYCZNIE na podjęte przeze mnie kwestie i wiele innych,o których nie pisałam.Od dzisiaj zachęcam do merytorycznej debaty na tym forum(ale może nie animowo)-trochę odwagi.
        4."do tego wprowadzanie w błąd odnośnie poczty"-A TO CIEKAWE!!!!!!!!!!!!
        Czyli real.mieszkam1 to któreś z państwa Lachowskich!!!!!
        Na poczcie pracuje p.Lachowska i jej córka-skąd więc autor powyższego paszkwila wie,że wprowadzam w błąd odnośnie poczty??????????Może przesyłki dostaje na czas,a może p.Lachowska osobiście dowozi rowerem z instrukcją na kogo głosować?Specjalistką od poczty nie jestem i pozostawię to ocenie dyrekcji poczty,która nie tylko ode mnie otrzyma skargi.
        5."nie nadaje się do pełnienia żadnej funkcji publicznej"-radziłabym wstrzymać się przed takimi stwierdzeniami i pozostawić ocenę zebraniu wiejskiemu.
        6."agresja i jad"-można i tak-ja nazwałabym to dyskusją merytoryczną-jako sołtys(jeszcze) ale i jako zwykły obywatel mam prawo wiedzieć dlaczego,np.radna nie współpracuje z sołtysem,ani innymi radnymi.
        7.A na koniec kuziozum-"jak się pani sołtys poczta nie podoba z miłą chęcią inne sołectwo ją przyjmie i będzie zadowolone"-czyli wiadomo,kto jest autorem!!!Wcale nie pragnę,aby inne sołectwo było ze mnie zadowolone-zdecydowanie wolę,żeby to był Niemcz,poczta mi się nie podoba,podobnie ,jak wielu mieszkańcom,bo nie jest dostosowana do wielkości Niemcza.
        Mimo szczerych-chociaż raz -życzeń,żeby mnie wysłać do innego sołectwa,oświadczam,jak deklarowałam,gdy po raz pierwszy kandydowałam na sołtysa-NIEMCZ JEST MOIM MIEJSCEM NA ZIEMI I NIGDZIE SIĘ NIE WYBIERAM!!!!!!!!!!!!!!!
        Pozdrawiam
        Małgorzata Rutka
        • real.mieszkam1 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 18:58
          Mało przekonywujące tłumaczenie . Tym bardziej że pokazała pani miłość innych ludzi i tolerancję pisząc że jak ktoś ma inne zdanie niż pani to jest z rodziny Lachowskich.
          A odnośnie zebrania wiejskiego w niemczu to się nie wybieram bo nie interesuje mnie
          " RUTKA SHOW"
          • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 19:24
            Ja przynajmniej odpowiadam MERYTORYCZNIE!!!!!!!!!!
            Obowiązku obecności na zebraniu wiejskim w wolnym i demokratycznym kraju nie ma.
            Nie wiedziałam natomiast,że oprócz p.Lachowskiej i jej córki w Niemczu znajdują się jeszcze inni eksperci w sprawach poczty...ja jednak wolę poczekąc na pisemną odpowiedż dyrekcji poczty.
            pozdrawiam
            M.Rutka

• zamiejscowy1 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 20:17
              Bulwersuje mnie brak kultury w "kręgu władzy".
              Zakładając, że funkcjonowanie poczty w Niemczu działa wybiórczo w stosunku do niektórych mieszkańców, bo jedni dostają z opóźnieniem a inni extra mają dowóz rowerowy, to należy zgłosić reklamacje i już. Po co ma cała wieś o tym czytać ? Nie potrafią się sołtysi (różnych kadencji) dogadać to tylko o Was świadczy. Wstyd, że nie potraficie sami tego załatwić.
              Zamiast do zgody to sobie do oczu skaczecie. Żenujące!
            • niem-czanin Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 22:03
              Przez ten wątek, to i ja chyba nie pójdę na zebranie - pierwszy raz od 5 lat
              • osielsko26 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 23:46
                wesoło może być na zebraniu w Niemczu. Nie wiem jakim sołtysem jest obecna pani. Ale z opowiadań moich znajomych wiem że p. Lachowska jest całkowicie oddana p. wójtowi i nie podejmowała samodzielnie żadnej decyzji.A co do naszej gminnej poczty....to wywaliłbym na bruk wszystkich bez wyjątku z poczty w Osielsku i Niemczu . Dostaję faktury z opóźnieniem do 10 dni. A notatka że było avizo na przesyłkach , gdy nie było żadnej próby doręczenia , to już norma. Nie wspominając o kolejkach i kiepskiej obsłudze. Wiecie ile idzie list z Osielska do Żołędowa? ....4 dni.......
                • lutekwiejski Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 05.02.11, 23:57
                  Pani Lachowska może zostać sołtysem ....ani mnie to ziębi ani parzy...ale na litość..niech zniknie z poczty...raz zwróciłem tej matronie uwagę na temat pracy poczty to teraz jestem obsługiwany bardzo obcesowo. Acha ...już p. Krysia nie przynosi mi przesyłek....a kiedyś było tak fajnie..
    • sx3 Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 06.02.11, 12:05
      Szanowna Pani Sołtys proszę nie przejmować się tą krytyką o żenującym poziomie.Proszę nie zniżać się do poziomu tej kliki Pani z poczty.Niech Pani będzie ponad to.Każdy kto chociaż raz był na zebraniu wiejskim widział jaki poziom obrażonej diwy przyjmuje ta pani.Każdy widział też jak Pani i Pan Różański/dziękuję za Pana zaangażowanie/walczyliście w naszym imieniu.Przecież Panu Wójtowi i Radzie jest na rękę aby takich jak Państwo eliminować.Najlepsi są mierni ale wierni.Czyż to nie śmieszne z tą pocztą i paniami z okienka.Władze poczty powinni zabrać się za to towarzystwo. Praca tych pań jest skandaliczna.Sam chyba też zabiorę się za reklamowanie doręczania poczty. Zawsze tak jest, że każdy z otwartą głową i chętny do pracy społecznej jest wyśmiewany i poniżany taka już natura ludzka.Myślę , że wygra Pani miażdżącą większością.Jak żałuję że nie mogę być na zebraniu. Proszę może ktoś szybko zda relację na forum.Pani Sołtys głowa do góry.Psy szczekają a karawana idzie dalej.Towarzystwu adoracji pani z Poczty radzę założyć stowarzyszenie.Jeszcze raz dziękuję Pani Sołtys za to co robi i życzę sobie i innym aby walczyła dalej.Osobiście nie znam Pani Rutki ale jeż sama jej krytyka przez zagorzałych wrogów pokazuje jaka jest groźna dla tego zacofanego i środowiska.Panią Lachowską znam i nie popieram. Niemcz to nie grajdołek. Pamiętam piaszczystą drogę przez Niemcz, może wtedy Pani z poczty była dobra do sprawowania funkcji w Gminie ale nie dzisiaj
      chyba rzeczywistość ją przerosła.
      • soltysniemcza Re: DO MIESZKAŃCÓW NIEMCZA-PODSUMOWANIE 06.02.11, 15:00
        Bardzo dziękuję za miłe słowa.Skoro nie może Pan przybyć na spotkanie,to proszę przesłać swój mail-jeżeli oczywiście jest Pan zainteresowany-z przyjemnością prześlę koncepcję świetlicy,która będzie prezentowana na zebraniu.
        pozdrawiam
        Małgorzata Rutka
        mail me.rutka@wp.pl
    • wojtek2000 Re: DO MIESZKAŃ ..dajcie już spokój z tą pocztą :) 07.02.11, 09:42
      - zbiorczej komunikacji w gminie nie było i nie ma pomijam brak współpracy z miastem co do dojazdu , a w budżecie zawsze są jakieś pozycje dotowania dziwnych tematów
      - chodnik wzdłuż jeździeckiej - dobrze , że idzie wiosna i jest dłużej jaśniej kolejną zimę udało się przeżyć bez potrącenia pieszego czy w sprawie tej ulicy nie można się w końcu dogadać
      - plan zagospodarowania leży i kwiczy od roku ... bloków przybywa
      - rzut okiem na budżet .. spadek inwestycji o jakieś 40-50% dróg specjalnie nie przybywa my dorośli dojedziemy autami do domu dzieciaki brodzą w bagnie po kostki
      - ul. Bydgoska chwała za chodnik ... asfaltowy :) ale jest niestety na ulicy każda studzienka już zapadnięta :)

miałem dać spokój ale mi też się zdarzyło 2 awizo poleconego przy braku 1-wszego w dodatku wszyscy w domu byli :)

• osielsko21 JAK TO MOŻLIWE???? 07.02.11, 23:43
      Tak właśnie sobie sprawdziłem w zestawieniach wyborów samorządowych 2011 i zadaję dwa zasadnicze pytania - jak to możliwe, że Pani tak bepardonowo, na forum atakuje współtowarzyszkę, z którą jeszcze tak niedawno kroczyła po władzę pod jednym sztandarem partii, która przecież łączy ludzi a nie dzieli? Czyżby to było tak jak w tym haśle wyborczym sprzed wielu lat: "W lewo, w prawo, aby do przodu"?
      • j23_szarik Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 00:41
        I właśnie tak wygląda samorząd! Kilka pań, przydup.. opowiadających się za ulicą Słowackiego potrzebną jak dziura w moście, narzekających na ograniczenie do 40 km ( bo trzeba 100 gnać i gadać przez telefon) i chcących stworzyć najlepszy klub wsiowy w Polsce - 700 metrów kwadratowych, sauna, rury, alkohol, dziewczyny, siłownia - wszystko na koszt podatnika. Ciekawe czemu lokalizacja koło kościoła paniom przeszkadza? Brak wyszynku? No i dobrze!
        A narzekania na pocztę to zgłosić do władz - co ma "pocztowa" w Niemczu do roznoszenia listów? Może sama ma rowerem przywozić? Nie róbcie jaj. To nie wina p. Krysi!
        I dobrze, że wygrała! POZDROWIENIA!

PS.
        Jak tam wygląda ten piękny blok w2 okolicach szkoły? Podobno zaludnia się ....
        I tym by się zająć a nie bzdetami!
        Ciekawe, czyje psy sra.. pod płotami i na wjazdach? Pola ci jeszcze pod dostatek ale miastowi przyzwyczajeni do prowadzania obok znajomych...
        Szarik
        • fazer5 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 04:51
          niezla logika, czyli kierowniczka nie odpowiada za organizację pracy placówki, którą kieruje? czyli pewnie to wina klientów
          • sx3 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 09:01
            Czy dobrze czytam -wygrała Pani Krysia.No to fajnie wracamy do epoki kamienia łupanego.No chyba że się mylę i nowa -stara pani sołtys poda swojego meila, żeby te żale o blokach i dziurach w jezdni wszyscy jej zwolennicy mieli do kogo kierować.Niemcz to nie jest wieś ale bardziej nowoczesny twór i sołtys na czele to chyba anachronizm.No ale co tam umarł król niech żyje król.Nie gratuluję wygranej bo cofamy się. Fundusze najlepiej oddać do innych wsi bo lepiej je wykorzystują.Nam gmina może zafundować kolejne dwa rondka - bo Słowackiego będzie kontynuowana podobno do końca roku - czyli koniec jak zwykle grudzień- wiosna.Dajcie sobie forumowicze spokój z narzekaniem wszyscy mamy terenówki to w błocie nie musimy się taplać.Może coś nam spadnie z pańskiego stołu gminnego.Pani Rutce, Panu Różańskiemu i innym z otwartą głową dziekuję jeszcze raz, to nie wasz świat.Może ktoś napisze coś więcej o przebiegu zebrania.
            • lutekwiejski Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 13:51
              dobrze ze wygrałą Lachowska. A dlaczego?
              - starzy mieszkańcy interesują si e tym co we wsi sie dzieje i potrafi a si e zmobilizowac aby przyjsc poprzec jej kandydature.zajmie sie tym co ich boli , czyli dzialające lampy , wyrownanie drogi czy wykoszenie rowow
              A p.Rutka nie byla dobrym sołtysem...zbyt duzo chciała robic takich rzeczy , które im nie sa potrzebne do szczescia. Bo po co im nowoczena swietlica lub boisko. A nowi mieszkańcy? Nie maja zadnych potrzeb. Dla nich Niemcz to sypialnia i mają reszte w d.... . Wzorowym przykladem jest Kominbud. Ci to tylko w wlasnym malym koltunskim swiatku siedza. Pani Rutka...ta wiocha nie dorosla do takiego soltysa. Mysle ze dobrym rozwiazaniem jest inwestowanie w innych miejscowosciach gminy. A swietlica i tak powstanie.....kolo kosciola,z dwoma salkami i wyszynkiem dla starych mieszkancow. Tego zycze nowym mieszkancom
              • oren12 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 14:10
                Niestety, nie było mnie na zebraniu, więc nie wiem czy były inne kandydatury. Najlepszy byłby sołtys ze świeżym spojrzeniem, taki co by łączył starych mieszkańców i nowych, nie wydziwiałby na "wysokie C" ale też nie tkwił w prywitywiźmie (cóż za słowo -hehe). No ale takiego nie mamy. :)Więc jeśli nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :) Gratuluję p. Lachowskiej i życzę, by stanęła na wysokości zadania. A może na doradcę poprosiłaby kogoś z "nowych"? Byłoby fajnie :) Pozdrawiam.
                • abcniemcz Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 17:00
                  Byliśmy z żoną na wczorajszym zebraniu,po to żeby poprzeć p.sołtys Rutkę.Oto dwa wydarzenia do oceny mieszkańców-przypadkiem usiedliśmy wsród zwolenników p.Lachowskiej:
                  reakcja na propozycję(zgłaszaną przez mieszkańców) sterylizacji bezdomnych kotów,cytuję dokładnie proszę więc wybaczyć wulgane słowa "k...a po co jakieś pieniądze wydawać na koty,lepiej pierd...ąć w łeb i po sprawie"
                  Po głosowaniu wychodząc usłyszeliśmy taką dyskusję
                  -Od kiedy to na zebrania przychodzicie?
                  -Krysia dała na wódkę to przyszliśmy i zagłosowaliśmy.
                  Nie skomentuję,a pani sołtys Rutce życzę pomyślności.Niemcz do Pani nie dorósł.
                  • lutekwiejski Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 18:59
                    a jednak wybory sołtysa sa ważniejsze niż wybory do rady powiatu. Pan Romcio Lachowski za głos na niego do powiatu oferował piwko.....
                    • lesz1411 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 08.02.11, 19:42
                      W demokracji zwycięża ten , kto ma więcej zwolenników . Każdy mógł wyrazić Swoje zdanie przy urnie wyborczej. Wydaje mi się że najbardziej narzekają i ubolewają nad wynikami Ci , którym nie chciało się pójść na zebranie. Zauważyłem przez ten czas , kiedy tu mieszkam ( 9 lat ) że najbardziej doceniającymi wagę zebrań wiejskich są rdzenni mieszkańcy naszego Niemcza. Nowo osiadli ( oczywiście nie wszyscy ) traktują takie spotkania wybiórczo. Interesuje ich to , co dzieje się w promieniu do 50 m od Ich posiadłości i jeżeli ten wątek będzie w programie zebrania , to wszyscy zainteresowani w komplecie zjawiają się na zebraniu. Ale już problem dotyczący zakątka położonego dalej jest tematem niewartym zainteresowania. Niemcz liczy prawie 2400 mieszkańców. Na wczorajszym, bardzo ważnym zebraniu , gdzie wybieramy gospodarza naszej wsi na następne 4 lata , było 150 osób ….to świadczy o zainteresowaniu miejscem , które jest naszym domem. Smutne to.........
                      Pozdrawiam L.K
                      • onekopernikus Wybory sołtysa Niemcza! 08.02.11, 22:34
                        Pani Krysiu GRATULACJE że została Pani SOŁTYSEM NIEMCZA!!!
                        • osielsko26 Re: Wybory sołtysa Niemcza! 08.02.11, 22:40
                          Ja też gratuluję. Dzięki mądremu wyborowi elity naszej gminy będziemy mieli sprawiedliwy podział środków. My w Osielsku super boisko a w Niemczu każdy dostanie list osobiście dostarczony przez sołtysa. hahahahahahahahahahaahahahahahahahahaha.......
                          • abcniemcz Re: Wybory sołtysa Niemcza! 08.02.11, 23:42
                            Smutne to i przykre ale można było się spodziewać,że staniemy się przedmiotem kpin...
                        • nniemczanin Re: Wybory sołtysa Niemcza! 09.02.11, 21:02
                          Hurraaa ! wreszcie jedyny_misiek doczeka sie remontu ulicy Kopernik :). Sprawdzam za 2 miesiace.
                      • fazer5 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 09.02.11, 09:05
                        żeby wyrazić swoje zdanie trzeba mieć możliwość, a wybory w środku ferii wielu takiej możliwości pozbawilo
                        • lesz1411 Re: JAK TO MOŻLIWE???? 09.02.11, 17:31
                          Ta ironia jest przedwczesna. Nie rozumiem dlaczego po wyborach coś się ma zmienić odnośnie planów dotyczących budowy świetlicy ? Zmienił się gospodarz wsi , lecz nie zmieniły się oczekiwania mieszkańców . I myślę że zmiana na stanowisku sołtysa nie oznacza zmian w piorytetach sołectwa. Pozdrawiam. L.K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka