soltysniemcza
03.02.11, 17:28
Szanowni Mieszkańcy Niemcza
Zbliża się koniec mojej kadencji,jako sołtysa Niemcza,w poniedziałek 07.02 o godż 18.00 odbędzie się zebranie wiejskie,na które serdecznie zapraszam.
Zostałam wybrana na to stanowisko w wyniku wyborów uzupełniających w czerwcu 2009 roku,po rezygnacji poprzedniego sołtysa p.Paternogi.Półtora roku to niedużo,jednak starałam się ożywić naszą miejscowość po latach zastoju inwestycyjnego-tu przypomnę,że ostatnia większa inwestycja to budowa sali gimnastycznej w roku 2003.Przez kolejne lata nic nie powstało.Ktoś powie-szkoła-owszem dynamiczny rozwój Niemcza wymusił rozbudowę istniejącej szkoły,a to wbrew oczekiwaniom mieszkańców,którzy optowali za budową nowej szkoły.Powstało boisko(jedno!!) z zespołu boisk typu Orlik.I to wszystko.
Propozycja wydatkowania funduszu sołeckiego spotkała się z Państwa 100% akceptacją,zarówno w 2009,jak i 2010 roku.Postaraliśmy się ,żeby żadna złotówka nie została zmarnowana i dzięki temu wyposażyliśmy szkołę,świetlicę,Koło Gospodyń Wiejskich,zespół muzyczny,wykonane zostały witacze,które niebawem będą zainstalowane przy wjazdach do Niemcza.Odbyły się również dwie imprezy dla mieszkańców.
Pragnę gorąco podziękować członkom rady sołeckiej za wspólną pracę,ich zaangażowanie,pomoc i wsparcie.
Dziękuję również radnym p.Balbuzie-Walkowskiej,p.Araszkiewicz,byłemu radnemu p.Różańskiemu i p.Podgórskiemu za współpracę,cenne rady i działanie na rzecz sołectwa w gminie i powiecie.
Szczególne wyrazy wdzięczności i podziękowania kieruję do mojego sąsiada i radnego powiatowego p.Leszka Kuziaka,którego zapał,niespożyta energia i pasja społecznikowska zasługuje na najwyższe uznanie-dziękuję Leszku za to,że zawsze mogłam i mogę liczyć na Twoją pomoc i współpracę!!!.
Sielski obrazek Niemcza....tak by się wydawało....
Bo cóż lepszego,niż współpracować zgodnie na rzecz naszej małej wspólnoty????
Milczałam przez półtora roku i pewnie dalej bym milczała,gdyby nie wydarzenia ostatnich dni.
Ale zacznijmy od początku,czyli od czasu mojego wyboru na sołtysa Niemcza.Z dnia na dzień rozpoczęła się nagonka na mnie,krytykowanie każdych podjętych przeze mnie działań,wymyślanie niestworzonych historii na mój temat,korespondencja(głównie dotycząca imprez,na które zapraszała mnie gmina),nie docierała lub docierała na ostatni moment-zresztą temat poczty i poważnych nieprawidłowości poruszę na samym końcu tego listu.
Wszyscy radni gminni zostali poinformowani,że sołtysem zostałam niesprawiedliwie i przez "nieporozumienie"-cóż rzec-mogę tylko stwierdzić,że to już druga jestem w tym kraju i to w całkiem niezłym towarzystwie....Szkoda tylko,że autorka tych słów nasza pani radna Lachowska tak lekceważy mieszkańców,którzy odważyli się na mnie głosować.Nie dziękuję pani radnej za współpracę ,a jej niechęć,czy wręcz nienawiść w stosunku do mojej osoby nie ma tu nic do rzeczy-sołtys,to taki człowiek do bicia,który nigdy wszystkim nie dogodzi...
Nie dziękuję,bo współpracy nie było!!!!!Prosiłam ją drukrotnie(w połowie 2010r.),jako członka komisji rodziny o wyasygnowanie niewielkiej kwoty(1000-2000zł) na dofinansowanie sterylizacji bezdomnych zwierząt w Niemczu-jest to problem bardzo uciążliwy dla tych mieszkańców,których domy położone są w pobliżu ogródków działkowych.Nie wdając się w szczegóły, odpowiedzi nie doczekałam się do dzisiaj.
W ostatnich tygodniach,zarówno,radni Balbuza-Walkowska,Kuziak i ja prosiliśmy panią radną radną o wsparcie budowy nowej świetlicy w Niemczu....Pani Lachowska odpowiedziała,że ona nie ma żadnego wpływu i nic nie może-to skoro jest tak biedna bezradna,to może nie trzeba było startować w wyborach,aby tą radną zostać!!!!????
Nie jest tajemnicą,że pani radna jest przeciwna budowie świetlicy,tak jak przeciwna Orlikowi,który został odgrodzony płotem zbudowanym,oczywiście na koszt gminy,a o wysokości ośmiu metrów,aby ewentualna piłka nie mąciła spokoju pani radnej .
W ostatnich tygodniach pracowaliśmy(z radą sołecką)intensywnie nad koncepcją nowej świetlicy dla Niemcza.Z licznych rozmów,które prowadzę z mieszkańcami,wynika,że oczekują oni miejsca do zajęć pozalekcyjnych dla dzieci,zajęć ruchowych dla dorosłych,miejsca,które pomogło by się integrować,rozmawiać,wspólnie oglądać mecze,itp.
Przetarg ogłoszony przez gminę zakończył się fiaskiem.Zaproponowałam wykonanie koncepcji-zgodnej z naszymi potrzebami i sugestiami rady sołeckiej.Ponieważ na koncepcję nie potrzeba przetargu,wykonała ją błyskawicznie bydgoska firma architektoniczna-zapraszam Państwa na prezentację podczas zebrania wiejskiego w poniedziałek.
W ten sposób wywołując temat świetlicy dochodzimy do niedawnych,acz ciekawych wydarzeń,które miały miejsce w związku z oficjalnym otwarciem świetlicy w Maksymilianowie.
Ponieważ to istotne dla mojego dalszego wywodu,powiem że świetlica w Maksymilianowie ma ok.600m2 powierzchni,a populacja tego sołectwa liczy 1459 mieszk.(żródło-strona gminy Osielsko).
Ale po kolei-jak mnie poinformował p.Manuszewski ,dyrektor GOK-dnia 25 stycznia(wtorek),wysłał za pośrednictwem poczty w Osielsku(stemple na kopertach to potwierdzają),zaproszenia na otwarcie świetlicy dla WSZYSTKICH!!!naszych radnych i dla sołtysa,w sobotę 29 stycznia.
A TERAZ ZAGADKA...ILE CZASU POTRZEBA,ABY LIST WYSŁANY Z OSIELSKA TRAFIŁ DO ODBIORCY W NIEMCZU?????!!!!!!!!!!!!!
Powiedziałby ktoś-to proste,następnego dnia rano listy pobrane z Osielska trafiają do listonosza,który je segreguje i rozwozi.Nic bardziej mylnego.RADNI OTRZYMALI ZAPROSZENIA W PONIEDZIAŁEK DN.31 STYCZNIA(PO 6 DNIACH!!!!!!),OCZYWIŚCIE PO IMPREZIE W MAKSYMIALIANOWIE!!!!!.Na marginesie dodam,że ja do tej pory nie dostałam-tylko,że już zdąrzyłam się do tego przyzwyczaić.
Oczywiście jedyną osobą,do której jakimś cudem!!!!????list dotarł,była pani radna Lachowska.
Jako jedyna obecna z Niemcza(z mężem-to też dość ciekawe,gdyż pozostali nie otrzymali zaproszeń z osobą towarzyszącą)ustaliła ze swoimi przyjaciółmi(z którymi od lat siedzi na sesjach rady,gdyż z radnymi z Niemcza,jak również sołtysem nie chce mieć nic wspólnego)-w ten to sposób radni Wideł,Cichański,Kraszkiewicz doszli do genialnego wniosku,że świetlica nie jest potrzebna Niemczowi,a jeżeli już się zgodzą to na 300m2.Nasza koncepcja przewiduje 600 m2,czyli dokładnie tyle samo co w Maksymilianowie.Dla porównania populacja Niemcza
na 30.12.2010 wynosiła 2433osoby(żródło strona gm.Osielsko.)
Zastanawiam się więc-JAKIMI KRYTERIAMI POSŁUGUJĄ SIĘ RADNI USTALAJĄC WIELKOŚĆ ŚWIETLICY DLA NASZEJ MIEJSCOWOŚCI??????????-może Państwo wiecie,bo ja nie znajduję uzasadnienia.Może też wyjaśni nam to na zebraniu nasza pani radna????
Pragnę również dodać,że za koncepcję trzeba było firmie architektonicznej zapłacić!!!!!z publicznych pieniędzy.I co teraz?Wyrzucić do kosza?
W gazecie "Powiat"czytamy,że boiska w Osielsku są potrzebne(oczywiście bardziej niż nasza świetlica)....a może po olbrzymiej inwestycji jaką była budowa basenu w Osielsku,może by tak sfinansować pole do golfa z 24 dołkami????
Niemcz jest drugim po Osielsku sołectwem,przynoszącym gminie lwią część podatków i najbardziej zaniedbanym.
Takie to ustalenia poczyniono na otwarciu świetlicy w Maksymilianowie-Pani radna Lachowska uznała,jak widać,że jej obecność całkowicie wystarczy,aby reprezentować nasze sołectwo i uniemożliwiła uczestnictwo pozostałym,zaproszonym przedstawicielom Niemcza.
Informuję Państwa,że skierowałam dzisiaj(i to nie jako pierwsza)pisemną skargę do dyrekcji poczty w Bydgoszczy(oczywiście nie za pośrednictwem naszego urzędu).
Zadaję w moim liście dwa podstawowe pytania
1.Czy urzędnik zatrudniony w państwowej firmie,jaką jest Poczta Polska może manipulować korespondencją?
2.Czy urzędnik państwowy może używać swojego stanowiska do agitacji politycznej?(co od dawna robi pani Lachowska dowożąc osobiście listy do wybranych mieszkańców.)
WŁADZA KUSI..życzę p.Lachowskiej ,aby jej niepohamowana żadza władzy nie sprowadziła kłopotów na jej córkę zatrudnioną na poczcie.
pozdrawiam
Małgorzata Rutka