Gość: J IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 10:07 www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=30391 !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
es_wu Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! 21.01.04, 10:30 Powaliło ich i to zdrowo. To tak jest, że z tego co pamiętam z podatków CIT i PIT wpłacanych na terenie danej gminy gmina otrzymuje z powrotem 6-7%. Czyli wszystko się zgadza. Tak samo traktowany jest Wrocław, Poznań, Kraków i inne miasta. Czemu Warszawka miałaby być traktowana inaczej? A najbardziej śmieszy mnie, że Warszawka domaga się "odszkodowania" za to, że jest stolicą. Qrna mać. Doprowadzili do takiej centralizacji, że 95% firm o większym kapitale ma centrale w Warszawie i tam płaci podatki a teraz jeszcze chcą za to odszkodowania. Ja to bym jeszcze im kazał za to płacić!!!! Dopóki nie zacznie się realna decentralizacja kraja Warszawa nie powinna dostać ani złotówki odszkodowania za bycie stolicą!!!!!!!!!!! Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup To kraj dopłaca do Warszawki! IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.01.04, 13:15 es_wu napisał: > Powaliło ich i to zdrowo. To tak jest, że z tego co pamiętam z podatków CIT i > PIT wpłacanych na terenie danej gminy gmina otrzymuje z powrotem 6-7%. Czyli > wszystko się zgadza. Tak samo traktowany jest Wrocław, Poznań, Kraków i inne > miasta. Czemu Warszawka miałaby być traktowana inaczej? > > A najbardziej śmieszy mnie, że Warszawka domaga się "odszkodowania" za to, że > jest stolicą. Qrna mać. Doprowadzili do takiej centralizacji, że 95% firm o > większym kapitale ma centrale w Warszawie i tam płaci podatki a teraz jeszcze > chcą za to odszkodowania. Ja to bym jeszcze im kazał za to płacić!!!! Dopóki ni > e > zacznie się realna decentralizacja kraja Warszawa nie powinna dostać ani > złotówki odszkodowania za bycie stolicą!!!!!!!!!!! > > Pozdrawiam, > SW > Jest dokładnie jak mówisz. Był już zresztą kiedyś podobny wątek. Jeśli opłacam swój rachunek za komórke, to wpłacam pieniądze na konto w banku. Gdzież jest ten bank? W Warszawie. Skąd więc spływaja pieniążki za VAT do budżetu? Z Warszawy, formalnie biorąc. Nie szkodzi, że ja jestem Wrocławianinem i tutaj wpłacałem na to warszawskie konto. Pierwszą dotację sejmową na metro załatwił jeszcze Piskorski, były to jakies tam targi polityczne i dlatego mu się udało. O tępactwie posłów świadczy to, że uważają, że skoro raz dali to zawsze trzeba dawać. Warszawa jest bogatym miastem. Ceny gruntów, wynajmu itp są tam b. wysokie, to wszystko daje maistu duże dochody. Jednocześnie mają tam kompletny bardak w finansach, korupcję, rozdmuchaną administrację, kretyński system podziału na dzielnice i zarządzania miastem poszatkowanym na ileś gmin itp. W ten sposób na metro nigdy nie uzbieraja, więc każą sobie dawać z budżetu poprzez specjalna ustawę! Z jakiej racji!? Zaprawdę powiadam wam: czas na zmiany! Z tym co jest aż wstyd wchodzic do Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: To kraj dopłaca do Warszawki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 14:41 > finansach, korupcję, rozdmuchaną administrację, kretyński system podziału na > dzielnice i zarządzania miastem poszatkowanym na ileś gmin itp. W ten sposób na > odśwież informacje, wrocławiaku. warszawskie gminy już zlikwidowano, aktualnie obowiązuje podział miasta na dzielnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.04, 11:51 To zrzeknijcie się miana stolicy warszawiacy, a dostaniecie więcej pieniędzy :))))))))))))))))))))))))))))))) Wtedy będziecie traktowani jak reszta Polski :))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! 21.01.04, 11:55 No, to dobryu plan... Stolice przeniesiemy sobie do Chrzaszczewa czy innego Wachocka. I od razu nasi politycy-buraki beda na wlasciwym miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! 21.01.04, 12:42 tomek854 napisał: > No, to dobryu plan... Stolice przeniesiemy sobie do Chrzaszczewa czy innego > Wachocka. I od razu nasi politycy-buraki beda na wlasciwym miejscu :) > Kraków,Wrocław,Łódź i Poznań brane razem wpłacają do budżetu więcej od Warszawy a dostają dotacji centralnych mniej od niej . I gdzie tu sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...---... Warszawiacy chca sobie poprawic samopoczucie IP: *.arcor-ip.net 21.01.04, 13:25 Ile afer gospodarczych zwiazanych jest wlasnie z Warszawa, ktora jest tez gigantyczna pralka kapi talowa, ktora pieniadze podatnika przeksztalca na pieniadze spolek, spoleczek, holdingow, grup kapitalowych, a wiec rozmaitych tworow, ktorych istnienie jest tak krotkie jak meteorow na sierpniowym niebie. I to jest ten najwazniejszy "sektor uslug". W okresie podbojow Hiszpanskich, a wlasciwie w okresie rabowania Ameryki Srodkowej i Poludniowej ze zlota, to Madryt byl najbogatszym miastem i co z tego ? Czy to powod do dumy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACYFISTA BIS lolo81 TY CIEZKI DUREŃ JESTEŚ IP: *.wan.pol.pl 22.01.04, 12:53 w tych wszystkich miastach żyje ponad trzy miliony ludzi, a warszawie tylko 1700. Tak mniej? A Kraków to skad dostał pieniadze na budowe obwodnicy? Z nieba mu spadło baranie? Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: lolo81 TY CIEZKI DUREŃ JESTEŚ 22.01.04, 18:35 po co te inwektywy? argumentów ci brakuje ? Mówię o liczbach czyli faktach. Te 3 miliony osób są dotowane mniej niż 1.7 mln Warszawiaków. Obwodnica Krakowa była współfinansowana ze środków unijnych. Poza tym to inwestycja o znaczeniu ogólnopolskim żeby nie powiedzieć międzynarodowym. Natomiast metro warszawskie ma znaczenie lokalne ale idzie na nie kasa z budżetu centralnego. A baran lub dureń to może twój stary... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma ALE WARSZAWA WCALE NIE CHCE BYC DOTOWANA 22.01.04, 18:55 1. Jak narazie to budzet centralny nawet nie rekompensuje strat poniesionych przez stolecznosc Warszawy, czyli: demonstracji, wzmozonego ruchu interesantow, nieregolowanych podatkow gruntowych od ambasad. A tak nakazuje ustawa. Obecne zaleglosci to 170 mln zl. 2. W Krakowie powstala obwodnica sfinansowana w wiekszosci przez polski budzet. 3. Warszawa narazie nawet nie ma co na to liczyc. 4. Mam proste rozwiazanie zostawic w Warszawie 15% tego co wplaca do buzetu, a nikt juz o te pieniadze na metro nie bedzie panow poslow prosil. Razi cie moj poprzednik, ale sam nie jestes lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo81 Re: ALE WARSZAWA WCALE NIE CHCE BYC DOTOWANA 22.01.04, 19:21 Idź lepiej na Skyscraper wciskać takie głodne bajki o pokrzywdzowej Warszawce. Tam jest wiele wątków które o tym traktują dość dogłębnie. Nie odniosłeś się w żaden sposób do tego że inne duże miasta Polski także oddają swoje pieniądze i jak napisałem wyżej oddają ich więcej a dostają z powrotem mniej. I ja też jestem za decentralizacją finansów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Proponuje leczyc przyczyne choroby a nie objawy... 23.01.04, 05:04 nikodem_dyzma napisał: > 1. Jak narazie to budzet centralny nawet nie rekompensuje strat poniesionych > przez stolecznosc Warszawy, czyli: demonstracji, wzmozonego ruchu > interesantow, nieregolowanych podatkow gruntowych od ambasad. A tak nakazuje > ustawa. Obecne zaleglosci to 170 mln zl. Te "straty poniesione przez stolecznosc" rekompensuja z nawiazka dochody z podatkow od ogolnonarodowych firm ktorych siedziby w imie "stolecznosci" zostaly ulokowane w Warszawie: TPSA, Polskie Sieci Energetyczne, PGNiG, PKP, Poczta Polska, Polska Telefonia Cyfrowa, Polkomtel, Lasy Panstwowe, Ruch, Centertel, LOT, Totalizator Sportowy, TVP, itd, itd... 90% panstwowego kapitalu miescilo sie w tym miescie - i sila rzeczy jest tam rowniez po prywatyzacji. Te przedsiebiorstwa zarabiaja w calej Polsce, a placa podatki tylko u Was. Jesli dokonalaby sie decentralizacja i te krzywdzace dysproporcje zostalyby zniwelowane, wowczas moznaby sie zastanawiac czy kulejaca warszawska stolecznosc dotowac, czy moze lepiej decentralizowac rowniez urzedy, by Warszawe odciazyc, przenoszac je tam gdzie beda przynosily splendor, i gdzie beda przyczynialy sie do rownomiernego rozwoju kraju. Rozsadek podpowiada to drugie. Niestety doswiadczenie dodaje, ze juz ta pierwotna decentralizacja w chwili obecnej jest czysto hipotetyczna... > 2. W Krakowie powstala obwodnica sfinansowana w wiekszosci przez polski > budzet. 1. W Warszawie powstaly dwa wielkie muzea na bazie bezcennych dolnoslaskich dziel sztuki, mowie o MN i MWP. Nie zauwazylem by wplywaly do naszego regionu oplaty z tytulu uzytkowania tych dobr. 2. Gros Warszawy wybudowano przy uzyciu materialow budowlanych uzyskanych przez wyburzanie Wroclawia. Po pol wieku rachunek z odsetkami jest daleki od wyrownania... > 3. Warszawa narazie nawet nie ma co na to liczyc. Pominiecie w tym momencie wkladu budzetu w budowe metra dyskwalifikuje Cie jako powaznego rozmowce... > 4. Mam proste rozwiazanie zostawic w Warszawie 15% tego co wplaca do buzetu, a > nikt juz o te pieniadze na metro nie bedzie panow poslow prosil. Jest inne rozwiazanie - tym razem uczciwe i korzystne dla wszystkich. Otoz przy okazji kolejnej reorganizacji struktury naszego panstwa nalezy na wzor cywilizowanych panstw rozlokowac urzedy centralne w kilkunastu miastach Polski. Korzysci: 1. Warszawa zostaje odciazona, nie ma natloku interesantow, nie ma demonstracji, nie ma potrzeby pompowania w nia funduszy. 2. Fizyczna odleglosc dramatycznie oslabia nieformalne korupcjogenne uklady. 3. Nie ma ciazenia kapitalu w strone jednego miejsca (w okolice decydentow). Wszystkie regiony rozwijaja sie rownomiernie. 4. Urzedy zyskuja prestiz - przestaja byc kojarzone z cwaniactwem (nie masz cwaniaka nad warszawiaka) i arogancja (zadania coraz bardziej karykaturalnych przywilejow za "stolecznosc" pojmowana jako zezwolenie na nielimitowana zachlannosc) > Razi cie moj poprzednik, ale sam nie jestes lepszy Razi mnie Twoja pyszalkowatosc, a raczej napawa troska - bo nie wiem czy to przejsciowe czy moze potrzebujesz pomocy fachowca? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kontrowersyjny.kazimierz WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! 21.01.04, 15:44 Narod wybudowal stolice, teraz niech cos od niej dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 15:49 zgadzam sie zwami!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 21.01.04, 16:43 Ja tez sie zgadzam, ale z drugiej strony jeśli Warszawa ma budżet 2,3 mld złotych to nie jest duzo. Wrocław ma ok 1,5 mld a jest trzykrotnie mniejszym miastem (stosując kryterium jakim jest liczba mieszkańców) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! 21.01.04, 20:05 Witam, Gość portalu: Igi napisał(a): > Ja tez sie zgadzam, ale z drugiej strony jeśli Warszawa ma budżet 2,3 mld > złotych to nie jest duzo. Wrocław ma ok 1,5 mld a jest trzykrotnie mniejszym > miastem (stosując kryterium jakim jest liczba mieszkańców) No powoli!!!! Gmina dostaje pieniądze "budżetowe" na dwa różne sposoby. Po pierwsze dostaje pewnien procent od podatków PIT i CIT płaconych na terenie gminy. Tak jak już pisałem nie pamiętam ile tego jest, ale około 6-7%. Drugie źródło pieniędzy z budżetu to dotacje i subwencje celowe. Artykuł w Życiu jest tak napisany, że nie wiadomo czy te ponad 2 mld PLN to jest to co Wawa dostaje w SUMIE z budżetu, czy to jest tylko część z podatków płaconych na jej terenie która zostaje w gminie. Jak by nie liczył to NIE JEST CAŁY BUDŻET MIASTA natomiast 1,5 mld PLN to jest CAŁY budżet Wrocławia. Nasze miasto "dostaje" z budżetu następujące kwoty: 296 mln - udział w podatkach CIT i PIT płaconych na terenie gminy 324 mln - subwencja oświatowe 64 mln - dotacje celowe W sumie Wrocław dostał z budżetu 684 mln PLN, czyli mniej niż połowę swoich wpływów, które w sumie obliczane są na 1389 mln PLN . (dane za rok 2003 z www.wroclaw.pl/p/4374). Tak więc jeżeli Wawa dostaje nawet w sumie 2,3 mld to dostaje prawie 4 razy więcej a jak sam zauważyłeś jest ze 3 razy większa. Gdzie tu sprawiedliwość??? A tak w ogóle to jakby się ktoś chciał zapoznać z prawdziwie prostym, jasnym i przejrzystym systemem podatkowym to zapraszam tutaj: www.odpowiedzialnosc.org/ Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 22.01.04, 00:09 Ja się kierowałem tym co napisali w artykule, a napisali że Warszawa ma budzet w wysokości 2,3 mld. Jeśli jednak nie jest to de facto cały budżet to jest to poprostu brak rzetelności i profesjonalizmu dziennikarskiego, albo chęć wzmożenia uczucia niesprawiedliwości jaka to dotyka warszawiaków. Swoja droga jeśli podobnych artykułów pojawia sie wiecej w prasie warszawskiej to jest to dość niepokojące zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: WARSZAWA ODDAJCIE NASZE CEGŁY !!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.01.04, 09:14 Gość portalu: Igi napisał(a): > Ja się kierowałem tym co napisali w artykule, a napisali że Warszawa ma budzet > > w wysokości 2,3 mld. Jeśli jednak nie jest to de facto cały budżet to jest to > poprostu brak rzetelności i profesjonalizmu dziennikarskiego, albo chęć > wzmożenia uczucia niesprawiedliwości jaka to dotyka warszawiaków. > Swoja droga jeśli podobnych artykułów pojawia sie wiecej w prasie warszawskiej > > to jest to dość niepokojące zjawisko Warszawa ma budżet w wysokości około 5 mld zł :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista bis lgi CZYTAJ DOKŁADNIEJ IP: *.wan.pol.pl 22.01.04, 13:07 1. 2,3 mld zł to nie budzet stolicy, tylko suma jka stolica dostaje z budzetu centralnego. 2. 28,3 mld złoty to suma jaką stolica wpłaca do budzetu centralnego. 3. 472 mln złoty to podastek "janosikowy" jaki Warszawa daje na rozwój biedniejszych regionów. 4. 22 mln złoty to podatek "janosikowy", jaki płaci Kraków przy czterokrotniue mniejszym budzecie niz Warszawa. 5. 40 hależy to suma jaka dostaje Praga z budzetu centralnego od wpłaconej jednej korony. Wiec przestan pierdolić i podsycać cwoku jakąś nienawiśc, bo chmstwo które zazwyczaj zarzuca sie warszawce, najbardziej jest widoczne w twoich postach. bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: lgi CZYTAJ DOKŁADNIEJ IP: *.l1.c2.dsl.pol.co.uk 22.01.04, 13:12 Widzisz jak swiadczy o Tobie ten post? Jak nie ptrafisz prowadzic cywilizowanego dialogu na forum to lepiej nie rob tego wcale. Poza tym podaj mi przyklady moich 'bardzo antywarszawskich postow' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: lgi CZYTAJ DOKŁADNIEJ IP: *.l1.c2.dsl.pol.co.uk 22.01.04, 13:33 Przez caly czas czekam na przyklady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista bis lgi PORÓWNAJ SOBIE DŁUGI WARSZAWY I WROCŁAWIA IP: *.wan.pol.pl 22.01.04, 12:56 A vznajdziesz odpowiedź, która droga jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: lgi PORÓWNAJ SOBIE DŁUGI WARSZAWY I WROCŁAWIA IP: *.l1.c2.dsl.pol.co.uk 22.01.04, 13:08 Procentowo Wroclaw jest duzo bardziej zadluzony, wynika to z tego, ze nasze miasto przez caly okres prl traktowane bylo po macoszemu przez centrale. Pozniej musialo nadrobic w jakis sposob roznice . Po drugie stan drog wroclawskich wymagal i wymaga duzo wiekszych nakladow niz w innych miastach. Po trzecie usuwanie skutkow powodzi zmusilo wladze wroclawia do zwiekszenia dlugu. Odpowiedz Link Zgłoś
arizona1 Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! 21.01.04, 18:09 A gdzie sa wroclawskie lwy z PLacu 1-go Maja $$$$$$$$ Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma CZY WE WROCLAWIU MIESZKAJA TYLKO KIBECE PILKI 22.01.04, 14:33 NOZNEJ? Poziom rozmowy przypomina bardziej ten jaki prowadza miedzy soba rozwdrzone tlumy fanow na stadionach, a nie ludzi ktorzy chca miec cos do powiedzenia. Zawsze myslalem, ze we Wroclawiu mieszkaja mili ludzie, jednak sie pomylilem. Z kazdej strony typowa "czysta, bezinteresowna polska zawisc". Ze swojej strony moge dodac tylko tyle, ze w Pradze z kazdej korony oddanej dla panstwa, do kasy miasta powraca ok 40 % tej sumy, a w Budapeszcie z kazdego forinta az 70 %. W Polsce do stolicy powraca 8 groszy. Wiec porownajcie sobie proporcje. Dlatego panie i panowie wroclawianie dajcie sobie na wstrzymanie i pomyslcie chwilkeczke w spokoju, kto tu kogo okrada. Napewno nie Warszawa Wrocalaw. Nasze podatki sa topione w KRUS, ZUS, kopalniach, bezprawnie przyznawanych rentach itd. itp. Moze warto przestac poslugiwac sie stereotypami, a zaczac uzywac szarych komorek? Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: CZY WE WROCLAWIU MIESZKAJA TYLKO KIBECE PILKI 22.01.04, 15:07 nikodem_dyzma napisał: > Ze swojej strony moge dodac tylko tyle, ze w Pradze z kazdej korony oddanej dla > > panstwa, do kasy miasta powraca ok 40 % tej sumy, a w Budapeszcie z kazdego > forinta az 70 %. W Polsce do stolicy powraca 8 groszy. Wiec porownajcie sobie > proporcje. Ile jest mieszkancow Czech a ile mieszkanców na Praga (jaki to jest tego procent) to samo dla Budapesztu i Warszawy. Jesli poza Praga czy Budapesztem niewiele w tych krajach jest (reszta to male miasteczka) to nie ma sie czemu dziwic. rozumiem znacznie wieksze potrzeby Warszawy - sa uzasadnione (metro itd itd) nie rozumiem dlaczego nad dotacjami dla Warszawy dyskutuje sejm. to jakis nonsens. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: CZY WE WROCLAWIU MIESZKAJA TYLKO KIBECE PILKI IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 22.01.04, 18:20 Nikodem, ja chciałem wyjasnić kulturalnie kilka spraw, a to mnie jakiś pajac własnie z warszawki napadł (pacyfista), więc nie mów mi nic o pozomie dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: CZY WE WROCLAWIU MIESZKAJA TYLKO KIBECE PILKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.04, 18:23 Jebac wszawe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: CZY WE WROCLAWIU MIESZKAJA TYLKO KIBECE PILKI IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 22.01.04, 18:26 A te wasze porównywanie Warszawki do Pragi... ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Zauważyliście ip autora tematu? IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 22.01.04, 18:37 Ktoś z Warszawki to wysłał, może to o czyms swiadczy, a może nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_dyzma CZYLI "WOJU" MIALEM RACJE? 22.01.04, 18:46 Zenada, czy wiecej pan nie potrafi z siebie wydusic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis do autora! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 22.01.04, 19:13 Te liczby robia wrażenie ale żeby cokolwiek porównywać musimy miec dane z innych miast tzn. ile one oddają tych podatków do budżetu(a % oddają tyle samo). Podatek Janosikowy jest liczony od "bogactwa", dokładnie nie wiem od jakiego wskażnika ale chyba od PKB per capita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: CZYLI "WOJU" MIALEM RACJE? IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 23.01.04, 05:06 Nikodem to do mnie? Ja nie mam czasu na pisanie rozwlekłych esejów, 1.nie widze potrzeby, 2.zawsze wypowiadam się lakonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: CZYLI "WOJU" MIALEM RACJE? IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 23.01.04, 05:17 Ok. juz wiem to było do Woja (o takiej porze i po tak długim dniu zdolnośc spostrzegania jest obnizona do minimum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu_uszatek Hej Igi... IP: *.sbc.man.ac.uk 22.01.04, 19:26 widze, ze masz IP z U.K. Sorki za ciekawosc ale gdzie jestes? Ja mieszkam w Manchesterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: Hej Igi... IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 23.01.04, 05:08 Tutaj jest od zatrzęsienia Polaków, a co się będzie działo po 1 maja... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: Hej Igi... IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 23.01.04, 05:18 Jak jest z robota w man.? Dużo jest tam Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu_uszatek Re: Hej Igi... IP: *.sbc.man.ac.uk 29.01.04, 14:20 Sorki, ze z takim opoznieniem, ale nie korzystalem z sieci pere dni. Co do Manchesteru, to nie wiem ilu jest rodakow, natomiast poloni (tj. takich co maja obywatelstwo, tj. mieszkaja juz np. z 10 lat oraz pokolen urodzonych w UK, np. dzieci tych , co pozostali po wojnie) jest ok. 25 tysiecy. Trudno powiedziec czy to duzo na 5 mln Manchester. Co do pracy, to zawsze cos znajdziesz. Wiesz ja jestem tu na stypie naukowej na uniwerku, tak wiec szukam tylko dorywczych zajec- gl. weekendy (legalnie moge 20 h w tygodniu). Ale jak chcesz miec prace, to masz. Mozna niezle zarobic, jesli popracujesz 8-10 godzin dziennie. Bylem w Londynie 3 razy- fajne miasto, ale troche mrowisko. Tu tez masz ogromne city, ale mimo to zyje sie jakos lzej. Nie ma takich korkow i problemow zeby przejechac z jednego kranca na drugi. Ja jestem bardzo zadowolony. I w ogole jest bardzo kulturalnie, muzycznie etc. A propos, poznalem Jerzego Dutka- mieszk w Liverpool- bylismy na kawce (jego dzieciak uczy sie tu w polskiej szkole). Bardzo sympatyczny facet. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: Hej Igi... IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.01.04, 18:42 Serdeczne dzieki za wyczerpujace informacje :) Pozdro dla Ciebie i Jurka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tit0 Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! 28.01.04, 15:47 az mnie jasna cholera bierze. ile razy (jak co niektorzy chca) Polska ma budowac Warszawe . Pracuje juz w 4-te firmie , 3 z nich byly zarejestrowane w warszawie. obecnie takze w takiej pracuje . to nic ze tam jest biuro zatrudniajace 3 osoby . w oddziale wroclawskim 9 osob , podobnie w innych miastach . tylko maly problem TO jest warszawska firma mimo tego ze cala sprzedaz i zyski realizuja inne regiony. podatki tez sa tam placone . Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofiara ciekawe kto z kogo ma korzysc... 30.01.04, 13:12 najpier odpowien na kilka zagadnien z listow powyzej jasne pieniadze ciagne KRUS, jestem za tym zeby krus placili tylko rolnicy!!! a nie ci ktorzy kupuja sobie ziemi hektar i prowadza zupelnie inna dzialanosc. dlaczego tego nie sprawdza?? przeciez jest to i w interesie narodu i samych rolnikow na ktorych wieszaja non stop psy... ZUS tez nie kazdy sie obejrzy ilu ma kolo siebie nasiagaczy a to ze wzgledu na rente, ktora sie nie nalezy. napewno takic znacie. a oni sie smieja prosto w twarz... warszawy nie trzeba przenosci w inne miejsce, zeby buraki byly u siebie. ONI SA U SIEBIE. warszawa to najwieksza wiocha na swiecie...!!! teraz zaczne od poczatku. moji dziadkowie przyjechali tu pociagiem ze lwowa. wysiedli na szczerym polu z "calym" dobytkiem. rok sie niewypakowywali bo przeciez wroca... wroclaw nie nasz. przeciez to niemieckie miasto! zostali niegdzie nie wrocili. przez 45! lat we wroclawiu nic nie robili. po co skoro nie nasz... co zrobili tutaj? legnicka? ale super inwestycja... usmialby sie kon! co jeszcze? nie wiem.. zadnego mostu. wszystkie sa poniemickie. rury kanalizacyjne do tej pory non stop pekaja bo pamietaja jeszcze hitlera... po co tu bylo cos robic skoro niemcy wroca i znowu nam zabiora wroclaw... o przepraszam zapomnialam o muzeum, w ktorym jest panorama raclawicka. wow , niesamowite. nalezy sie nam i na szczescie tu jest. byla nawet w warszawie bo mieli na nia ochote... zlodzieje!! do tej pory maja nasz eksponaty w swoich muzeach! ponoc "pozyczyli" tak juz od wojny. ciekawe kiedy oddadza!!! wroclaw kiedys mial najwieksze lotnisko, po berlinie w niemczech!, nic z niego nie zostalo... przedszkole. tylko tyle. posiada takze pietrowy dworzec. cale miasto ma pod soba tunele. az sie prosza o metro... i co nikt nawet nie wspomni. mamy gotowe tunele...!!! po wojnie tez calymi wagonami wywozili cegly z mojego miasta. bo nam one nie potrzene bo przeciez cala polska buduje stolice. tutaj mozna krasc i wywozic bo to nie nasze... mam nadzieje, ze sie udalwili tymi ceglami. mogli by tez oddac jedna symboliczna z napisem. dziekujemy wroclawiowi z material budowlany. heheh ale co tam im to nawet przez gardlo nie przejdzie. bo im sie to nalezalo! po za tym co do pieniedzy to miasta, ktore strajkowaly mialy zawieszone pieniadze. czyli dostawaly tzw zero!. ciekawe co zrobila wladza w tymi pieniedzmi?? bo strajkow bylo sporo i przez dlugi czas. po za tym sporo miast strajkowalo... moze przepili... mogli za to metro wybudowac. hehehehehehe. po za tym az sie serce kraje jak to w-wa zabiera naszych artystow, naukowcow. wszystko co najlepsze. nie tylko z wroclawia... merto w warszawie mi zwisa. nie uwazam to za dobry temat posiedzen. ale skoro to buraki to zrozumiem, ze oni tak lubie gadac o metro. wiem, ze wielu warszawiakow sie teraz pluje. to tez mi jest obojetne. bo kazdy walczy o swoje. ja jestem slazaczka z dolnego slaska urodzana ze wroclawiu. kocham swoje miasto i nie lubie jak tos na moje najezdza.. a warszawaicy tak maja. bo mialam takich "kolegow" odwiedzajac mie ponad 10 lat temu to mowili" a to nie macie szerokich ulic?, a to nie macie mcdonalda..."itp itd. krew mi sie gotowala. jesli gdziesdziecie to niepanoszcie sie i nie uwazajcie za pepek swiata... bo tego nikt nie lubi. moja kumpela powiedziala, ze znala tylko jednego fajnego warszawiaka (byla przedstawcielam na dolny slask) a wiecie dlaczego? bo on wiecej czasu spedzal we wroclawiu... hehehehe to samo zycie moi drodzy. bede konczyc bo dla mnie to temat rzeka... ale nie ma co i po za tym nie mam czasu bo ide po coreczke z przedszkola. zwyklego, zadnego snobistycznego w jakie sie lubuja mieszkancy stolicy... pozdraiwam wszystkich czytajcych. nikita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: ciekawe kto z kogo ma korzysc... IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 30.01.04, 14:33 Tak, tak, same fakty... Tez chciałem zrobić wpis o podobnej wymowie, ale brakowało czasu i moze troche checi:) Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofiara Re: ciekawe kto z kogo ma korzysc... 30.01.04, 17:25 dzieki igi za poparcie! serdeczne dzieki nikita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: ciekawe kto z kogo ma korzysc... IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 30.01.04, 17:32 Nie ma sprawy, ja po prostu myslę tak samo, moja rodzina ma podobną przeszłość (jak większośc z resztą Wrocławiakóm:), a fakty jakie są nie każdy niestety widzi albo nie chce widzieć. Poparcia na pewno udzieliłaby Ci jeszcze niejedna osóba z forum:) Co nie Rafis ;) Serd. Pozdr. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynygy Re: ciekawe kto z kogo ma korzysc... IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.01.04, 18:04 > najpier odpowien na kilka zagadnien z listow powyzej > jasne pieniadze ciagne KRUS, jestem za tym zeby krus placili tylko rolnicy!!! > a nie ci ktorzy kupuja sobie ziemi hektar i prowadza zupelnie inna dzialanosc. Ja jestem za tym, żeby rolnicy płacili takie same podatki i ubezpieczenia jak ja (nierolnik) > warszawy nie trzeba przenosci w inne miejsce, zeby buraki byly u siebie. ONI > SA U SIEBIE. warszawa to najwieksza wiocha na swiecie...!!! Piękne. Tupnij jeszcze nóżką. > o przepraszam zapomnialam o muzeum, w ktorym jest panorama raclawicka. wow , > niesamowite. nalezy sie nam i na szczescie tu jest. byla nawet w warszawie bo > mieli na nia ochote... zlodzieje!! Tak tak, była u nas (zresztą chyba nie tylko) nawet taka wystawa obrazów impresjonistycznych, co je chcieliśmy Francuzom ukraść, ale w porę się zorientowali i ją zabrali. Pewnie ich jacyś dzielni wrocławianie ostrzegli. > do tej pory maja nasz eksponaty w swoich muzeach! ponoc "pozyczyli" tak juz > od wojny. ciekawe kiedy oddadza!!! Pewnie w tym samym momencie, co Wałęsa 100 milionów. On jest co prawda z trójmiasta, ale mieszkał przez pewien czas w Warszawie, przesiąkł więc pewnie zbójnictwem. > wroclaw kiedys mial najwieksze lotnisko, po berlinie w niemczech!, nic z niego > > nie zostalo... Bo warszawa ukradła pas startowy oraz terminale i położyła sobie na okęciu. >cale > miasto ma pod soba tunele. az sie prosza o metro... i co nikt nawet nie wspomni > . > mamy gotowe tunele...!!! To niesamowite. Wystarczy już tylko je wyremontować (część pewnie wydrążyć od podstaw), zbudować stacje (conajmniej 5 żeby się w ogóle opłacało) i zajezdnię, położyć kilometry trakcji, kupić wagony i metro gotowe! Gdyby warszawa nie ukradła wam cegieł, pewnie dawno byście się już wozili podziemnym tgv. > po wojnie tez calymi wagonami wywozili cegly z mojego miasta. bo nam one nie > potrzene bo przeciez cala polska buduje stolice. tutaj mozna krasc i wywozic bo > > to nie nasze... 'też'? To teraz też wywożą? Gdzie? > mam nadzieje, ze sie udalwili tymi ceglami. mogli by tez oddac jedna > symboliczna z napisem. dziekujemy wroclawiowi z material budowlany. > heheh ale co tam im to nawet przez gardlo nie przejdzie. bo im sie to nalezalo! Powinni w ogóle oddać wrocławowi wszystkie cegły, wraz z odsetkami w wielkiej płycie. Wrocław by sobie z nich zbudował metro łączące rynek z lotniskiem (też z tych cegieł) i jeszcze by może starczyło na zbudowanie muru wokół panoramy racławickiej, coby jej kiedyś warszawiacy w nocy nie ukradli. > po za tym az sie serce kraje jak to w-wa zabiera naszych artystow, naukowcow. > wszystko co najlepsze. > nie tylko z wroclawia... Im pewnie też, ale niewiele mają do powiedzenia, bo jak tylko stają się sławni, to wpadają do ich domu zamaskowani osobnicy w garniturach, wrzucają ich do bagażników samochodów o warszawskich rejestracjach i wywożą do stolicy, gdzie przykuwają ich do kaloryferów w mieszkaniach gdzieś na Saskiej Kępie albo Żoliborzu. > merto w warszawie mi zwisa. nie uwazam to za dobry temat posiedzen. ale skoro > > to buraki to zrozumiem, ze oni tak lubie gadac o metro. Wiadomo, metro to ulubiony temat rozmów wszystkich buraków. We wszystkich wsiach polski zapijaczeni popegeerowscy rolnicy wystają całymi dniami z butelkami taniego wina w rękach i gadają o podziemnych kolejkach. A na spotkaniach kół gospodyń wiejskich jest to drugi temat, tuż za imprezami w remizach. > a warszawaicy tak maja. bo mialam takich "kolegow" odwiedzajac mie ponad 10 > lat temu to mowili" a to nie macie szerokich ulic?, a to nie macie > mcdonalda..."itp itd. Ile wtedy miałaś lat? 9? > ale nie ma co i po za tym nie mam czasu bo ide po coreczke z przedszkola. > zwyklego, zadnego snobistycznego w jakie sie lubuja mieszkancy stolicy... Idź, tylko uważaj, żeby ci dziecka żaden warszawiak nie ukradł i nie umieścił gdzieś w jakimś stołecznym snobistycznym przedszkolu zbudowanym z wrocławskich cegieł i śląskiej krwawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynygy hm IP: *.chello.pl 30.01.04, 18:09 > najpier odpowien na kilka zagadnien z listow powyzej > jasne pieniadze ciagne KRUS, jestem za tym zeby krus placili tylko rolnicy!!! > a nie ci ktorzy kupuja sobie ziemi hektar i prowadza zupelnie inna dzialanosc. Ja jestem za tym, żeby rolnicy płacili takie same podatki i ubezpieczenia jak ja (nierolnik) > warszawy nie trzeba przenosci w inne miejsce, zeby buraki byly u siebie. ONI > SA U SIEBIE. warszawa to najwieksza wiocha na swiecie...!!! Piękne. Tupnij jeszcze nóżką. > o przepraszam zapomnialam o muzeum, w ktorym jest panorama raclawicka. wow , > niesamowite. nalezy sie nam i na szczescie tu jest. byla nawet w warszawie bo > mieli na nia ochote... zlodzieje!! Tak tak, była u nas (zresztą chyba nie tylko) nawet taka wystawa obrazów impresjonistycznych, co je chcieliśmy Francuzom ukraść, ale w porę się zorientowali i ją zabrali. Pewnie ich jacyś dzielni wrocławianie ostrzegli. > do tej pory maja nasz eksponaty w swoich muzeach! ponoc "pozyczyli" tak juz > od wojny. ciekawe kiedy oddadza!!! Pewnie w tym samym momencie, co Wałęsa 100 milionów. On jest co prawda z trójmiasta, ale mieszkał przez pewien czas w Warszawie, przesiąkł więc pewnie zbójnictwem. > wroclaw kiedys mial najwieksze lotnisko, po berlinie w niemczech!, nic z niego > > nie zostalo... Bo warszawa ukradła pas startowy oraz terminale i położyła sobie na okęciu. >cale > miasto ma pod soba tunele. az sie prosza o metro... i co nikt nawet nie wspomni > . > mamy gotowe tunele...!!! To niesamowite. Wystarczy już tylko je wyremontować (część pewnie wydrążyć od podstaw), zbudować stacje (conajmniej 5 żeby się w ogóle opłacało) i zajezdnię, położyć kilometry trakcji, kupić wagony i metro gotowe! Gdyby warszawa nie ukradła wam cegieł, pewnie dawno byście się już wozili podziemnym tgv. > po wojnie tez calymi wagonami wywozili cegly z mojego miasta. bo nam one nie > potrzene bo przeciez cala polska buduje stolice. tutaj mozna krasc i wywozic bo > > to nie nasze... 'też'? To teraz też wywożą? Gdzie? > mam nadzieje, ze sie udalwili tymi ceglami. mogli by tez oddac jedna > symboliczna z napisem. dziekujemy wroclawiowi z material budowlany. > heheh ale co tam im to nawet przez gardlo nie przejdzie. bo im sie to nalezalo! Powinni w ogóle oddać wrocławowi wszystkie cegły, wraz z odsetkami w wielkiej płycie. Wrocław by sobie z nich zbudował metro łączące rynek z lotniskiem (też z tych cegieł) i jeszcze by może starczyło na zbudowanie muru wokół panoramy racławickiej, coby jej kiedyś warszawiacy w nocy nie ukradli. > po za tym az sie serce kraje jak to w-wa zabiera naszych artystow, naukowcow. > wszystko co najlepsze. > nie tylko z wroclawia... Im pewnie też, ale niewiele mają do powiedzenia, bo jak tylko stają się sławni, to wpadają do ich domu zamaskowani osobnicy w garniturach, wrzucają ich do bagażników samochodów o warszawskich rejestracjach i wywożą do stolicy, gdzie przykuwają ich do kaloryferów w mieszkaniach gdzieś na Saskiej Kępie albo Żoliborzu. > merto w warszawie mi zwisa. nie uwazam to za dobry temat posiedzen. ale skoro > > to buraki to zrozumiem, ze oni tak lubie gadac o metro. Wiadomo, metro to ulubiony temat rozmów wszystkich buraków. We wszystkich wsiach polski zapijaczeni popegeerowscy rolnicy wystają całymi dniami z butelkami taniego wina w rękach i gadają o podziemnych kolejkach. A na spotkaniach kół gospodyń wiejskich jest to drugi temat, tuż za imprezami w remizach. > a warszawaicy tak maja. bo mialam takich "kolegow" odwiedzajac mie ponad 10 > lat temu to mowili" a to nie macie szerokich ulic?, a to nie macie > mcdonalda..."itp itd. Ile wtedy miałaś lat? 9? > ale nie ma co i po za tym nie mam czasu bo ide po coreczke z przedszkola. > zwyklego, zadnego snobistycznego w jakie sie lubuja mieszkancy stolicy... Idź, tylko uważaj, żeby ci dziecka żaden warszawiak nie ukradł i nie umieścił gdzieś w jakimś stołecznym snobistycznym przedszkolu zbudowanym z wrocławskich cegieł i śląskiej krwawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofiara Re: hm IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.04, 20:50 hehehe, no popatrz popatrz jak sie ktos wpienil... uderz w stol... heheh dobre dobre. ucieszylam sie na ten prymitywno dosrywajacy brief bo lubie takie. jako prymitywna slazaczka ucieszylam sie, ze kulturalny warszawiak zareagowal na moje "boskie"wywody, hehehe dobre to nawet powiem, ze baaardzo dobre. moje dziecko wroclilo zadowolone z przedszkola wybudowanego na ziemi niemieckiej, z cegly niemieckiej wybudowanego niemiecka krwawica. hehehehe bede miala super sny!!! pewnie zawalu dostane bo sie tak przejelam ta odpowiedzia. dobranoc zycze wszystkim. nikita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: hm IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 31.01.04, 14:08 widzisz odpowiedzi z Warszawki jakie prymitywne? niemożność zrozumienia przenośni i pewnej symboliki, to najlepiej potwierdza twoje tezy Nikita :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynygy Re: hm IP: *.chello.pl 31.01.04, 16:14 > hehehe, no popatrz popatrz jak sie ktos wpienil... kto? > ucieszylam sie na ten prymitywno dosrywajacy brief bo lubie takie. brief... uważaj, zaczynasz mówić, tym snobistycznym, warszawskim slangiem >jako > prymitywna slazaczka ucieszylam sie, ze kulturalny warszawiak zareagowal na > moje "boskie"wywody, hehehe dobre to nawet powiem, ze baaardzo dobre. ciesze się bardzo, że sprawiłem ci radość. jeśli chcesz, możesz mi podsyłać swoje dalsze genialne myśli, a ja będę ci odsyłał jakieś prymitywno - dosrywające briefy. > moje dziecko wroclilo zadowolone z przedszkola wybudowanego na ziemi > niemieckiej, z cegly niemieckiej wybudowanego niemiecka krwawica. hehehehe To pięknie. Tylko lepiej uważaj, nie przyznawaj się na sieci do tych cegieł, bo je jacyś warszawiacy namierzą, ukradną i zbudują sobie następne snobistyczne przedszkole, szkołę czy cokolwiek (jak powszechnie wiadomo, w warszawie wszystko jest snobistyczne i zbudowane z wrocławskich cegieł). > bede miala super sny!!! pewnie zawalu dostane bo sie tak przejelam ta > odpowiedzia. Zdecyduj się. > widzisz odpowiedzi z Warszawki jakie prymitywne? niemożność zrozumienia > przenośni i pewnej symboliki, to najlepiej potwierdza twoje tezy Nikita :) Tak tak, w warszawce same prymitywy, co to nie rozumieją przenośni, ba nawet pewnie nie wiedzą co to jest. Nie to co we wrocławiu, gdzie co drugi to doktor, a co trzeci profesor (no chyba, że się stanie znany i poważany, wtedy warszawiacy go porywają, ale o tym już w poprzednim wpisie było). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: hm IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 31.01.04, 16:28 Do tego traktujący wszystkich z góry hipokryci :) hehe (taki mi sie rysuje obraz Warszawiaków po czytaniu ich wpisów na forum, chociaż znam fajnych ludzi z wawy) Pozdro dla hm i reszty forumowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybygy Re: hm IP: *.chello.pl 31.01.04, 17:00 > Do tego traktujący wszystkich z góry hipokryci :) hehe (taki mi sie rysuje > obraz Warszawiaków po czytaniu ich wpisów na forum, chociaż znam fajnych ludzi > z wawy) Niestety, malujący się na forum obraz niektórych wrocławian nie pozostawia wyboru co do traktowania ich z góry. Mówiąc serio, to do wrocławia nic nie mam, ale pisząc głupoty jakoby warszawa specjalnie robiła na złość waszemu miastu, sami wystawiacie sobie niepochlebne świadectwo. Po pierwsze - warszawa to nie jest żadna postać, która by coś mogła robić specjalnie lub nie, lecz skomplikowany biurokratyczno- urobanistyczno-społeczny twór (jak każde miasto zresztą) rządzący się swoimi prawami. Walka o pieniądze i inwestycje jest walką rynkową - wygrywają ci lepiej przygotowani i przedstawiający lepsze warunki. Jeśli brakuje wam czekogolwiek, to najpierw miejcie pretensje do siebie i wybranych przez was władz. To, że stolica walczy o inwestycje i dotacje, jest naturalnym prawem każdego miasta, a że wykrorzystuje przy tym swoją dominującą pozycję, również nie jest niczym szczególnym. Każda miejscowość tak jak każda firma ma swoje atuty i powinna wykorzystywać je jak najefektywniej. Zarówno warszawa jak i wrocław. Szczytem idiotyzmu jest stwierdzenie, że kradniemy wam waszych naukowców i artystów. Oni sami bowiem decydują gdzie chcą mieszkać i pracować - jeśli warszawa gwarantuje im lepsze warunki, wybierają warszawę - jak wcześniej powiedziałem - gra rynkowa. Nie jestem zwolenników konfliktów międzyregionalnych. Jak powiedziałem, nic nie mam do wrocławia, ale chwilami nie mogę wytrzymać pod presją walącej się na mnie ze wszystkich stron głupoty. Zamiast wyszukiwać sobie wirtualnych wrogów, weźcie się za siebie i nie narzekajcie, że warszawa cokolwiek wam zabrała. Jeśli czegokolwiek wam brakuje, to przede wszystkim wina władz (zarówno byłych jak i obecnych) waszego miasta, a nie jakiegoś wszechświatowego spisku warszawskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 31.01.04, 17:15 Z argumentem o artystach moge się po części zgodzić, ale w pozostałych przypadkach niestety jest inaczej. Nie chce mi się po raz n-ty przytaczać prostych i łatwych do zrozumienia argumentów bo to nie ma sensu. no dobra moze w skrócie: Przez cały prl wrocek traktowany był po macoszemu (z wiadomych wzgledów), znaczna większość i tak marnych pieniędzy została przaznaczna na Warszawę i górny Śląsk (efekty wiadomo jakie), Argumet o cegłach jest tylko/nietylko przenosnią i to całkiem trafioną, teraz sytuacja oczywiście nie wyglada tak żle jak wtedy, ale centralizacja przecierz jest oczywista. To są Podstawowe fakty, które mozna rozwinąć, mające pośredni wpływ na emigrację naukowców, artystów etc, etc. Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynygy Re: IP: *.chello.pl 31.01.04, 18:21 >Przez cały prl wrocek traktowany był po macoszemu (z > wiadomych wzgledów), znaczna większość i tak marnych pieniędzy została > przaznaczna na Warszawę i górny Śląsk (efekty wiadomo jakie) Proszę o jakieś konkretne dane dotyczące środków zainwestowanych w warszawę i wrocław w okresie prlu (najlepiej w zestawieniu z liczbą ludności i wkładem do budżetu państwa obu miast). >Argumet o cegłach > > jest tylko/nietylko przenosnią i to całkiem trafioną, teraz sytuacja oczywiście > > nie wyglada tak żle jak wtedy, ale centralizacja przecierz jest oczywista. Tak jak napisałem, centralizacja jest wynikiem zwycięstwa warszawy w 'grze rynkowej' polskich miast, co trudno uznać za jakąś grabież innych regionów. Jeśli chcecie decentralizacji, to nie wymagajcie, żeby nagle warszawa zrzekła się swoich przywilejów, a wywalczcie sobie własne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofiara Re: 31.01.04, 21:18 wiecie co dobrateraz tu juz nie o pieniadzach i sejmie i calej tej wladzy. dora stolica jest stolica. ok. tylko dlaczego wiekszosc narodu nie lubi warszawiakow. dlaczego czesto slysze bardzo przykre opowiadania o tym jak warszawiacy przyjezdzajac do innych miast zaznaczaja swoja wyzszosc? dlaczego? mam spora glupe znajomych w lądku zdrój i tam takie towarzystow bedac w ksiegarni pojechali po niej jakby to byla szmata. faktem jest, ze nie byla to niewiadomo jakiej wielkosci ksiegarnia... ale mysle, ze opinie na ten temat trzeba zachowac dla siebie. na glos wypowiadanie slow " phi, ale macie ksiegarnie, nedza! my to w warszawie..." sorry ale czy takie wypowiedzi na temat innych miejsc nie powoduja tylko przykrosci i konkurencji, ktora i tak wygra stolica... bo przeciez wiadomo, ze w stolicy maja najwieksze ksiegarnie... mysle, ze troche ta swoja pewnosc powinno sie przytemperowac. tylko tyle. dzieki za to ,ze pobudzilam rozmowe. wymiane zdan. to dla mnie jest wazne... pozdraiwm wszystkich udzielajacych sie. nikita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hynygy Re: IP: *.chello.pl 01.02.04, 13:11 Myślę, że odsetek warszawiaków pastwiących się nad małymi księgarniami w lądku zdroju jest mniej więcej równy odsetkowi wrocławian (i nie tylko) wyzywających mieszkańców stolicy od złodziei i życzących im udławienia się cegłami. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: 03.02.04, 10:05 Gość portalu: Igi napisał(a): > Przez cały prl wrocek traktowany był po macoszemu (z > wiadomych wzgledów), znaczna większość i tak marnych pieniędzy została > przaznaczna na Warszawę i górny Śląsk (efekty wiadomo jakie), Otóż nie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15379&w=10349797&a=10503057 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Caly kraj buduje Warszawe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.04, 09:34 To przeciez caly kraj zawsze doplacal do Warszawy i ciagle wszyscy ja musieli budowac, odbudowywac itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igi Re: Caly kraj buduje Warszawe IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 01.02.04, 14:08 Dobra widzę, że ludzie zyją w innym świecie w swojej enklawie... z mojej strony to już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Caly kraj buduje Warszawe IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.04, 15:59 Mnie sie podoba,ze Slaskowi doplacaja.Moje familoki w Chorzowie (bracia,szwagry i wujki z Niemiec przyjechali na urodziny) mitglied.lycos.de/oktavian26/Slonzoki.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Caly kraj buduje Warszawe 01.02.04, 16:31 Jest tam jakieś auto na krajowych blachach? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Caly kraj buduje Warszawe IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.04, 17:49 U nas to prawie wszyscy z Niemiec,albo pracuja,albo zyja,albo prawie na odwiedzinach... Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofiara Re: Caly kraj buduje Warszawe 01.02.04, 20:54 mysle, ze nie tylko slask ma warszawiakow powyzej dziurek w nosie. panoszenia sie i uwazania siebie za najlepszych w tym kraju. kazdy ma swoje dume : slazacy, poznaniacy, malopolanie.... i cala reszta. mysle, ze wszystkich boli jak mieszkancy stolicy komentuja ich niedoskonalosci, uwarzajc, ze oni maja wszytko na zicher. sorry ale gdzies tkwi blad. bo to zachowanie nie wzielo sie z nikad. tak mysle. poprostu niezachowywac sie jak wszechwiedzacy, wszechbedacy... pozdrawiam ciebie moj dyskutancie. pozdrawiam cala reszte. nikita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: settembrini Re: WARSZAWA DOPŁACA DO RESZTY KRAJU! IP: *.swic.dialup.inetia.pl 02.02.04, 21:37 Cala istota tutejszego sporu sprowadza się do problemu redystrybucji finansow, gigantycznej centralizacji calego aparatu panstwowego. Ci „biedni” warszawiacy, którym wydaje się, ze finansuja cala reszte kraju chyba nie przyjmuja do wiadomosci argumentow, które już padly powyzej. Tak naprawde pieniadze oddawane przez Warszawe do fiskusa, sa pieniedzmi „wirtualnie warszawskimi”, bo przy takim centralizmie kazde wieksze przedsiebiorstwo ma centrale w wawie pomimo, iż de facto dziala we Wroclawiu, Katowicach czy gdziekolwiek indziej. Dlatego dziwie się, ze idea autonomii (federacji) nie znajduje szerokiego poparcia w tym kraju. Okazalo by się ile dany region jest ekonomicznie wart, a warszawiakom podejrzewam miny by zrzedly (jakos tak mi się zdaje) Pozdrawiam z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Istota sporu IP: *.inetia.pl 03.02.04, 13:27 nie dotyczy centralizacji tylko bierności innych miast Polski. Im większy krzyk tym większy niewład miasta. Te wypracowane przez Warszawian pieniądze "to tak naprawde pieniądze oddawane przez Warszawę do fiskusa". Żyjecie mitami. I dobrze jest Wam w nie wierzyć. Mogą usparawiedliwić Waszą indolencję, lenistwo i wszystkie cechy, które chcielibyście widzieć u Warszawian. Nie podoba się centralizacja? Zorganizujcie się. Zamiast opluwać Nas, zorganizujcie się i zmieńcie system. Ale Wy woilicie pomiauczeć i poskarżyć sie na Wasz los. Jacyście to uciśnieni. Przez Warszawian. Jeśli ktokolwiek potrafi udokumentować to, że to Warszawa "żeruje" na innych regionach, to z chęcią poznam DANE. Nie slogany o cegłach z festung breslau, czy firmach, które przenosza się do Warszawy, bo na miejscu nie mogą znaleźć odpowiednich pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: settembrini Re: Istota sporu IP: *.swic.dialup.inetia.pl 03.02.04, 21:26 > Żyjecie mitami. I dobrze jest Wam w nie wierzyć. > Mogą usparawiedliwić Waszą indolencję, lenistwo i wszystkie cechy, które > chcielibyście widzieć u Warszawian. z twojego postu wynika, ze to ty zyjesz mitami, w ogole nie ustosunkowales sie do moich argumentow. a odnosnie centralizacji... chyba nie masz okazji poznac lokalnych nastrojow poza wsiawa srodmiescie. ruch autonomii slaska ma sie nie najgorzej ( i pominmy kreowane w mediach stereotypy o tej organizacji, poczytaj program na witrynie lepiej). a to, ze warszawa zeruje na pozostalych silnych regionach jest po prostu faktem trudnym do przeoczenia. ile sposrod pierwszej setki najwiekszych przedsiebiorstw w polsce dziala tylko (i wylacznie) w wiosce liczacej 1,7 mln mieszkancow??? lepiej koles przejrzyj na oczy. konkretne dane latwo poznac- podziel ilosc abonentow np. tepsy i zrob proste rownanie- obroty globalne firmy, ilosc abonentow z wsiawy i ilosc abonentow w reszcie kraju. masz wyobrazenie, ze wsiawa to pepek kraju? dla mnie to raczej zwieracz. moze przesadzilem, ale jesli masz kontrargumenty to prosze o ustosunkowanie sie do tresci mojego postu. Odpowiedz Link Zgłoś