czechofil 18.11.09, 09:32 Właściwie to nie ma czego komentować i nie ma się czemu dziwić. Ból polega tylko na tym, że za rok nie ma na kogo głosować, bo alternatywy dla obecnych władz praktycznie nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
c2h6 Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:35 Drugi tor do Leśnicy nie jest z całą pewnością jedynym nowym torowiskiem po wojnie. Zbudowano jeszcze, i to od zera, przynajmniej pętlę na Oporowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intakrus dutkiewicz burmistrzem lwowa, gulbinowicz papiezem IP: 67.159.5.* 18.11.09, 11:40 a zdrojewska - komisarzem wroclawia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Kaftan Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: 80.54.202.* 18.11.09, 11:53 za 700 baniek nowy Tramwaj puści sie w koło nowego stadionu a potem do przeciekającej fontanny... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żal Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: 94.42.104.* 18.11.09, 12:04 Ocenimy to przy urnie. Wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsdafdsa Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.09, 12:26 mam zamiar. Jestem mocno sflustrowany. Liczyłem, że dzięki temu tramwajowi będę oszczędzał od pół do dwóch godzin dziennie w ciągu tygodnia roboczego (np dziecko do tramwaj-plusa bym odprowadził i był pewny, że szybko do centrum dojedzie i się nie spóźni ZAMIAST jechać z dzieckiem samochodem i szukać objazdów, gdy tylko trafi się na korek). Tak zrealizowany pomysł tramwaju plus to po prostu 'przedłużanie' linii tramwajowych i zakup nowych składów. I NIC więcej... moje wkurzenie sięga sufitu. Przyczepiło się pazurami i szybko nie 'spadnie'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: 78.8.137.* 18.11.09, 14:43 ale bzdury piszesz ble ble ble marketing szeptany ??? ble ble ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nubo Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.11.09, 15:07 a ty ku... co tu szukasz obszczany PRowcu Dutkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: *.lanet.net.pl 18.11.09, 16:30 co za niesamowity poziom wypowiedzi, powaliles mnie. nie ma kasy - nie ma tramwaju, wydaje sie to proste i zrozumiale. btw. najlepiej psioczyc na tych, ktorzy sie za cos biora, a samemu wygodnie siedziec przed komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? 19.11.09, 09:02 > co za niesamowity poziom wypowiedzi, powaliles mnie. > nie ma kasy - nie ma tramwaju, wydaje sie to proste i zrozumiale. a dla niektórych bardziej zrozumiałe: nie ma kasy nie ma stadionu W tak strategicznych decyzjach na co wydać wiele setek milionów powinno się organizować referendum. Skoro kasy jest zaledwie tyle aby spełniona była tylko jedna z alternatyw: stadion albo sprawna komunikacja. Koszty takiego referendum to raczej malutki i niemal pomijalny ułamek w porównaniu z sumami jakie będą przeznaczane niekoniecznie na to, co chce większość obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Zaprawdę powiadam wam moi bracia: IP: *.finemedia.pl 19.11.09, 21:13 GRZECHEM jest się nie zadłużać!!! Stadion - priorytet, fontanny po 30 milionów - priorytet, idiotyczne cięcia w komunikacji miejskiej - priorytet. Tak dalej. Dutkiewiczu i Sabo - nie idźcie tą drogą. Oby w wyborach prezes miał jakiegoś w miarę normalnego kontrkandydata, to na pewno oddam na niego głos. Nawet jak będzie z pisu. Dość rządów w tym mieście urzędasów nie mających pojęcia o tym, co się w tym mieście dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Co z Was za Malkontenci Marudni ??? IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 18:57 > nie ma kasy - nie ma tramwaju, wydaje sie to proste i zrozumiale. kasa jest. Właśnie się ja topi w błotach Maslickich robiąc Krzywdę na szaro. > btw. najlepiej psioczyc na tych, ktorzy sie za cos bioraą, a samemu wygodnie sie > dziec przed komputerem. Nie sztuka się za cos brać , sztuka tego dokonać i to w ramach dostępnych funduszy. budowanie na kredyt jest bardzo łatwe. Przyszły burmistrz będzie z mieszkańcami spłacał nietrafione inwestycje. Szkoda ze mieszkańcy nie maja prawa głosu na co ich pieniądze mają być wydawane. Łatwo się wydaje cudze pieniądze, a ile można zbudować za cudze . Jak na razie długi rosną a inwestycje spadają. Co ciekawe ze oszczędza się na komunikacji zbiorowej aby ratować inne inwestycje mimo ze komunikacją w mieście jest bolączką mieszkańców a zbiorowa zaczyna być kompromitacją. Nie ma nawet kilku milionów na drogi rowerowe, którymi można by jeździć jak już całe miasto się zakorkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamillo Czas kupić samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.09, 15:22 Postanowiłem, że jednak kupię samochód. Póki co tramwajem jedzie się szybciej tylko w szczycie i nic poza tym (z reguły jeżdżę po legnickiej w stronę p.Domikańskiego i PKS). Myślałem, że jak zrobią tramwaj+ to będzie można wreszcie szybko się tam dostać, ale w takim wypadku wolę kupić samochód i dojeżdżać sobie szybciej i wygodniej niż w tramwaju (bo z reguły jeszcze poza szczytem). Sądzę, że nie będę jedyny z taką decyzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Mój program wyborczy-coś dla ludzi IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 18:47 > moje wkurzenie sięga sufitu. Przyczepiło się pazurami i szybko nie > 'spadnie'. Ot i cała polityka Dutkiewicza. Kombinuje jakby tu zbudować parking podwodny, oceanarium,EXPO,EURO,EIT a nie ma na przedłużenie i wymianę torów. Pakuje co roku ponad pół miliarda w remont dróg a potem się dziwi że ludzie kupują auta i nie chcą jeździć MPK. Zrezygnujmy ze stadionu i odzyskajmy miliard. Inwestujmy wreszcie w komunikację zbiorową i drogi dla rowerów. Czy naprawdę nie ma kandydata który powalczyłby z Dutkiewiczem ? Mój program wyborczy to zmniejszenie nakładów na drogi z 560 mln do 260. Z zaoszczędzonych 300 mln 140 dopłaciłbym do MPK obniżając cenę biletu do 1 zł. 20 mln przeznaczyłbym na przedszkola aby corocznie powstawały 3 nowe, bo sytuacja gdy do przedszkola chodzi 50% dzieci a rodzice kupują auta aby je wozić do odległych dzielnic nie jest normalna. Zostaje 140 mln. 15 mln przeznaczam na budowę dróg rowerowych co przy rozsądnym co pozwoli na wybudowanie około 60 km ddr.Pod dwóch trzech latach wreszcie pokawałkowane ścieki stworzyłby system. Za pozostałe 125 mln modernizowałbym KZ . W ramach modernizacji w centrum wyłączyłbym po jednym pasie dla autobusów. Na tych pasach mogłyby jeździć busy komunikacji podmiejskiej, taksówki, i prywatne auta w szczycie wiozące 3 osoby a poza szczytem 2. W centrum zrobiłbym ruch jednokierunkowy pozwalając parkować z jednej strony jezdni oraz zezwalając jeździć pod prąd skuterami i rowerami. Dałbym koncesje prywatnym firmom na wywożenie aut blokujących ruch za pomocą minilawet. Opłaty za wywózkę lawetą obniżyłbym z 270-420 zł do 100 zł dając połowę laweciarzowi .Polikwidowałbym słupki a na ich miejsce poustawiałbym małe drzewka w drewnianych donicach . Przystanki tramwajowe zabudowałbym kostką tak aby na nich mogły zatrzymywać się autobusu przyszłości .mam tu na myśli autobusy zasilane superkondensatorami które byłyby ładowane w krótkim czasie na przystankach z trakcji tak jak kiedyś trolejbusy Auta na superkondensatro Za kilka lat takie rozwiązania będą się upowszechniać bo superkondensator i połączy zalety komunikacji szynowej z autobusową. Niskie koszty, brak zanieczyszczania środowiska, brak blokowania linii na skutek awarii, dużą dynamiką przy ruszaniu, hamowanie odzyskowe oszczędzające do 30% energii, równomierne rozłożenie ciężaru, możliwość kontynuowania jazdy przy awarii jednego z silników elektrycznych itd. Wykorzystałbym dwie estakady kolejowe do komunikacji dookólnej poprzez zamontowanie metalowych przystanków wiszących na estakadach. Z przystanków zrobiłbym pomosty do przechodzenie do Arkad Wrocławskich, parkingu samochodowego na ul.Kolejowej, Carrefoura, stadionu Śląska , Castoramy na Sołtysowicach itd. Na wzgórzu na Gaju zrobiłbym parking T&R dla osiedli budowanych na południu Wrocławia z którego podwieszonym tunelem przechodziłoby się na estakadę kolejową. Na estakadzie położyłbym 3 torowisko (jest rezerwa pod nie) bo ruch byłby z pewnością duży.Wzdłuż wschodniej cześci obwodnicy Środmiejskiej zrobiłbym tramwaj od Tarnogajskiej do pętli tramwajowej przy stadionie Olimpijskim czyli po nowo budowanym moście na Biskupin. Między Kładką Zwierzyniecką a nowym mostem wyłożyłbym płytami nieckę Odry robiąc tam parking na 2-3 tys aut. Przy okazji zainwestowałbym w Rakowiec odbudowując przedwojenne knajpy , odnawiając kąpielisko na Oławie oraz wprowadzając kajaki czyniąc z tych terenów zielonych w centrum miejsce pikników. W centrum dałbym koncesję prywaciarzom na transport busami po jednokierunkowych ulicach w szczególności miedzy Rynkiem a parkingami wielopoziomowymi. Po niezbędnych inwestycjach w KZ środki przesunąłbym na ratowanie kamienic oraz rewitalizację podwórek. Do rewitalizacji wciągnąłbym mieszkańców do drobnych prac oraz aby mieszkańcy zebrali 5% kosztów po to aby czuli się właścicielami i pilnowali przed dewastacją. Rodzinom które zrezygnowałyby z auta lub zobowiązałyby się do trzymana go na parkingach z dala od centrum dałbym darmowe bilety miesięczne aby mogli za darmo do tych parkingów dojeżdżać KZ. Zbudowałbym przystanki kolejowe przy Cmentarzu Osobowickim , Grabiszyńskim i na ul.Bardzkiej. Zlikwidowałbym opłaty za przesiadki w MPK. Na podstawie biletu z parkomatu stojącego poza centrum dałbym możliwość darmowego przejazdu MPK kilku przystanków ( np 15 minut) . To wszystko dałbym mieszkańcom tylko przez spowolnienie o połowę remontu dróg co zmniejszyłoby korki bo mniej byłoby wykopków oraz mniej osób korzystałoby z aut. Centrum Muzyki wyrzuciłbym z centrum a na pl.Wolności zbudowałbym wielki parking z którego nowym przejęciem przez trasę W-Z przechodziłoby się na pl.Solny. Drugi parking między mostami Pomorskimi i wywaliłbym 70 % aut z centrum . Dwa razy więcej SM ale każdy strażnik musiałby zarobić na swoją pensję. Bo dziś w 75% SM utrzymywana jest z kasy miasta, to znaczy przynosi ok 10 milionów strat. Ze Strażą Pożarna bym się dogadał przy których ulicach można by posadzić drzewa a tam gdzie byłby problem postawiłbym zieleń w donicach. Sadzę jednak ze małe drzewka Straż mogłaby wyciąć w minutę swoim sprzętem tak że gdyby te drzewka co 10-15 lat wymieniać na nowe mogłaby wrócić zieleń do centrum.To miasto było kiedyś zielone. Ciekaw jestem czy ktoś by na taki program zagłosował ? Mój slogan wyborczy Wrocław -rozsław :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard A pętla przy Marino? 19.11.09, 08:51 Kiedyś tramwaje dojeżdżały tylko do pętli przy Zawalnej. Do tego odcinek przez Bałtycką. Plus c2h6 napisała: > Drugi tor do Leśnicy nie jest z całą pewnością jedynym nowym > torowiskiem po wojnie. Zbudowano jeszcze, i to od zera, przynajmniej > pętlę na Oporowie. Może i tak nie jest to zbyt wiele ale z pewnością więcej niż tylko drugi tor do Leśnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:36 A słowo ciałem się stało, - amen amen amen ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Wydudkani jak rowerzyści wrocławscy IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 19:55 > A słowo ciałem się stało, - amen amen amen ;-) Największy kłamca Wrocławia. Idę o zakład, że zielona fala dla tramwai przyśpieszy je tylko o jeden procent. Sternik robi oszczędności kilkumilionowe na budowie dróg dla rowerów a także na MPK dając czytelny sygnał że preferowanym środkiem komunikacji w mieście ma być samochód . Czego wymagać od człowieka którego nikt nie widział w tramwaju ? Kilka lat wożenie tyłka służbowym autem i tak się człowiekowi w głowie przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Wydudkani jak rowerzyści wrocławscy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.10, 05:32 a czego się spodziewaliście od gościa z Mikstatu że rozwiąże problemy Wrocławian? Odpowiedz Link Zgłoś
wierzbamara Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:36 o ile nie lubię tego typu komentarzy, to po tym, co przeczytałem, nie mogę się powstrzymać: skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
to Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:36 jedyne, co moze być sensowne na przyszlosc w miejskiej komunikacji torowej, to sieć S-Bahnów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.lanet.net.pl 18.11.09, 10:10 > jedyne, co moze być sensowne na przyszlosc w miejskiej komunikacji > torowej, to sieć S-Bahnów. -sluszna uwaga, ale to niestety wymaga chyba nawet wiekszych kompetencji niz wdrozenie T+ a dodatkowo ułożenia sie z rezerwatem komuny-PKP. Czyli: wyjdzie jak zawsze, a poza tym i tak nikomu sie nie chce w to bawic... :( a w sprawie T+: skala wtopy -tym razem- skandaliczna. i marnotrawsto publicznych pieniedzy na pograniczu spotkania z prokuratorem (marzenia; w praktyce pieszczochy prezydenta dostana premie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o zarządzie miasta - odwagi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 10:36 przyznajcie się do nieudolności, zaproście obce przedsiębiorstwa kolejowe go tworzenia wrocławskiego s-bahnu, małe firmy busowe do tworzenia prywatnych linii, przeróbcie dwugłowego "plusa" na normalny tramwaj, wyznaczajcie wydzielone buspasy i torowiska. A tak tylko ple ple ple..... i autek przybywa Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zarządzie miasta - odwagi! 18.11.09, 10:41 Autek przybywa bo ludzi nareszcie na nie stać a nie żadne tak marudzenie o tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: zarządzie miasta - odwagi! 19.11.09, 09:10 rk111 napisał: > Autek przybywa bo ludzi nareszcie na nie stać a nie żadne tak > marudzenie o tramwaju. Już od kilku lat praktycznie każdego stać, tylko kwestia czy super bryka, czy jakoś toczący się szrot oraz kwestia decyzji: czy mi się przyda. Tak więc już falę przybywania ze względu na "stać" mamy za sobą. Co najwyżej wraz z zamożnością oraz wzrostem cywilizacyjnym będą się zmieniać auta na ładniejsze i sprawniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: zarządzie miasta - odwagi! IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 20:17 > Autek przybywa bo ludzi nareszcie na nie stać a nie żadne tak > marudzenie o tramwaju. Na auto stać ale na bilety parkingowe już nie bo połowa parkuje nielegalnie. Z tego co piszesz to ludzie nie kupują aut bo są im potrzebne tylko dlatego ze ich stać. Niech sobie kupią narkotyki przecież też powinno być na nie większość. Po co komu auto jak z każdym dniem coraz trudniej je zaparkować ? Po paru mandatach zupełnie inaczej sprawy wyglądają. Niedługo UM zarobi mandatami na nowoczesne parkingi.Już są nabory do SM.Dziś mam miejsce parkingowe przynajmniej pod domem a jutro ktoś kupi auto i zaczniemy walczyć o nie. Dojdzie do sytuacji, że ludzie będą trzymali auta pod oknem a do miasta jeździli MPK aby im nikt miejsca nie zajął. Gdyby Dutkiewicz nie kandydował 3 raz na jaśnienampanujacego to by się nie bał zrobić porządku. A tak kasa idzie głownie na drogi bo kierowcy najwięcej marudzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: zarządzie miasta - odwagi! IP: 78.8.140.* 18.11.09, 10:46 Powiem tak - Ratusz żyje sowim życiem. Oderwanym od życia i rzeczywistości. Żyje w Ratuszowej rzeczywistości wirtualnej" i takąż próbuje narzucić swoim petentom. Pełno idiotów - np. w wydziale komunikacji jełop odsyła mnie do swojego przełożonego żeby mi ten podał przyczynę odmowy podbicią piczątką kopii sładanego dokumentu. Ludzie w Ratuszu pracują od dawna, czasy sie zmieniają a oni nie (vide zarządy nieruchomości miejskich) i tak moja rok za rokiem...Bałagan rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Dutkiewicz jak Jarzelski oderwany od życia IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 20:21 > Powiem tak - Ratusz żyje sowim życiem. Oderwanym od życia i > rzeczywistości. Żyje w Ratuszowej rzeczywistości wirtualnej" i takąż > próbuje narzucić swoim petentom. Trzeba zatem ruszyć na Ratusz tak jak kiedyś na Bastylię i powyrzucać darmozjadow. Najlepeij gdyby mieli obowiązek raz w tygodniu przyjazdu do pracy tramwajem to po pół roku zauwazylibyśmy poprawę w jakości MPK> >Bałagan rośnie... A utrwalacz bałaganu myśli o 3 kadencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dutkiewicz jak Jarzelski oderwany od życia IP: *.chello.pl 06.09.10, 10:23 Wątpie, raczej by mieji jeden dzień w tygodniu oficjalnie wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw 18.11.09, 10:39 Nie kompetencji trzeba tylko kasy a tej w kryzysowym roku brakuje a na rządowe reformy nie ma, co liczyć, bo i tak nie mają one szans na wejście w życie z powodu weta prezydenta, dlatego dalej musimy dopłacać do nauczycieli pracujących 18 godzin tygodniowo - ewenement w europie ( w Szwecji nauczyciel pracuje ponad 30 godzin) a to kosztuje ponad połowę budżetu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
bobdywro Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw 18.11.09, 11:51 Człowieku co ty pieprzysz . Co ma wspólnego weto prezydenta z przekrętami bandy biurw i biurwiarzy z ratusza ? Jak nie rozumiesz co jest napisane w artykule to czytaj tak długo aż zrozumiesz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Prezydent wróg KZ i alternatywnej komunikacji IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 21:06 > Nie kompetencji trzeba tylko kasy a tej w kryzysowym roku brakuje Jakim kryzysowym roku ? Czy kryzys ma na czole napisane ze po roku się skończy ? Zaniedbania w KZ są dużo dłuższe niż ostatni rok od lat mieszkańcy domagają się inwestycji w nią ale prezydent czekał na kryzys. Stadion ma priorytet, wiele inwestycji zatrzymana z jego powodu a lista tych co czekają w kolejce do zatrzymania na razie jest tajna. >a > na rządowe reformy nie ma, co liczyć, Reformy u liberałów ? Oni stawiają na przedsiębiorczość głownie koleżków licząc że wzrost liczby miejsc pracy przyniesie dobrobyt. Przy liberałach ludziom się żyje źle a oni obiecują zwykle, że za to w przyszłości będzie lepiej. Niestety dopiero w przyszłości okazuje się, że oszukano a pan Rysio ,Zbysio itp wzięli już co ich. > bo i tak nie mają one szans na > wejście w życie z powodu weta prezydenta, Odbiło ci czy nasłuchałeś się idiotycznej propagandy PO która ma stracha ze na półmetku rzadów nie widac efektów ? Prezydent wetuje tylko złe ustawy a te maja szansę po poprawkach zostać uchwalone. Śmieszy jak PO na zapas mówi że jak im się nie uda rządzenie to będzie to wina prezydenta. To nie wiedzieli, że złe ustawy będą odsyłane ? Nie wiedzieli że Kwaśniewski podobną liczbę ustaw wetował ? Weto może sejm usunąć 3/5 głosów.Jak ustawa jest do bani to trudno taką liczbę głosów zebrać. Zatem nie winny jest prezydent ze trzeba poprawiać lipne ustawy a rząd który takie poddaje pod głosowanie.A to ze Tusk od paru dni trąbi że nie będzie pisała ustaw bo prezydent odrzuci świadczy o debilizmie premiera.Równie dobrze mógłby powiedzieć ze celowo nie dopieszczają ustaw bo wiedza ze i tak nie maja szans ani u prezydenta ani zdobyć większość w sejmie.Na zwykłą ustawę wystarczy 50% głosów a na zawetowana 60% zatem nie powtarzaj za kretynem że nie da się rządzić państwem tylko dlatego ze pchał się do władzy nie wiedząc czy będzie w stanie rządzić. Idąc dalej to po kadencji powie zapewne że wszystko co spartolił to z winy prezydenta. Tak może mówić człowiek bez honoru. Jeśli ktoś nie może rządzić to podaje się do dymisji a nie trzyma stołka obiecując gruszki na wierzbie. > dlatego dalej musimy > dopłacać do nauczycieli pracujących 18 godzin tygodniowo - ewenement > w europie ( w Szwecji nauczyciel pracuje ponad 30 godzin) a to > kosztuje ponad połowę budżetu miasta. 1,5 miliarda UM dopłaca do pensji nauczycieli ? Wychodzi po 1,5 miliona dla każdego z tysiąca nauczycieli. Nauczyciele tak samo się opie...ją jak każdy urzędnik, którego posada nie zależy od efektów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
piralek Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:38 Myślę, że to koniec prezia i jego spółki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkan Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: 78.8.139.* 18.11.09, 11:03 BRAWO BRAWO DUPKIEWICZOWI I JEGO ŚWICIE!!!!! ALE WYDUPKALI NAS BEZ MYDŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 21:18 > Myślę, że to koniec prezia i jego spółki.. Od paru miesięcy jest to dla mnie jasne. Tym bardziej niepokoi mnie ze ten skończony prezio może być wybrany głosami niezorientowanych w jego osiągnięciach. Być może stan zdrowia tego znerwicowanego pana który sam przyznaje ze wszystko go irytuje , skłon go do rezygnacji z kandydowania tak jak zrezygnowała z prezydentury RP. Tak skończył Jaruzelski gdy stracił kontakt z ludzi a przez to z rzeczywistością. Mnie ciekawi raczej kto zastąpi Dutkiewicza i czym przekona ludzi. Mało czasu zostało Odpowiedz Link Zgłoś
makapob Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:39 "jazda bez biletu może zmienić los, gdy wściekły konduktor odgryzie Ci nos". A tak poza tym, to dobrze znać priorytety Gospodarza. Fontanny, aquaparki, wodotryski i krasnale. Światła, brzdęki, internety, a prostemu ludowi zgrzyt starych torów i tłok. Odpowiedz Link Zgłoś
dfgfdg Zal i zenada 18.11.09, 09:48 Zal i zenada chociaz dobrze poinformowani od poczatku wiedzieli ze tak bedzie... Mam nadzieje ze to gwozdz do trumny Dutkiewicza i jego ekipy. W przyszlym roku trzeba ich wywiezc na taczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de luxe Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: 78.8.136.* 18.11.09, 09:56 Nikt nie liczył ile torowisk po Niemcach po prostu zostało zlikwidowanych lub nieczynnych- to też wspaniały wkład Polaków w zmiany w tym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: 78.8.140.* 18.11.09, 10:42 Mylisz się. One nie zostały tylko zlikwidowane. One dodatkowo stawarzają zagrożenie. Tak jak np. na Dąbrowskiego. Bo tory zostały - częściowo w bruku, częściwo w asfalcie. I "fajnie się jeździ" na nich w deszczu czy na śniegu. Dodatkow jeżdżą na nich też autobusy. Bo Dupkiewiczowi ludzie tamtędy puścili atobusy. Pytanie kiedy rozpier... narożną kamienicę Dąbrowskiego/Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Niektóre trasy tramwajowe zostały zlikwidowane... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.09, 11:00 ...jeszcze przed wojną. Ze względu na np. małą rentowność. Pan Mateusz Niedziela z Wrocławskiego Forum Komunikacyjnego plecie bzdury, bo właśnie z szyn z nieużywanych torowisk powstała linia do Leśnicy. Już po wojnie. Podobnie jak przedłużenie tras od ul. Zawalnej do Marino, łącznik od mostu Osobowickiego czy linia na Kowale. Nie wspomnę o przedłużeniu i modernizacji trasy na ulicy Ślężnej. Oczwyście, rezygnacja z projektu T+ jest skandalem. Nie można jednak posługiwać się wymyślonymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Niektóre trasy tramwajowe zostały zlikwidowan IP: *.chello.pl 19.11.09, 00:37 Zapomniałeś o superdługim odcinku przy Dworcu PKP :) Jakby nie liczyć zrobiono skandalicznie mało, szczególnie że największe wrocławskie osiedla czekają na transport szynowy od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Niektóre trasy tramwajowe zostały zlikwidowan IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 21:29 No i nowa linia na Dmowskiego sip.um.wroc.pl/agsjarc/open.jsf?view=6365 Transport szynowy postawiono by na nogi gdyby Zdrojewski nie rozpoczął inwestowania w drogi. Tu zdecydował przypadek a mianowicie powódź po której można było wykorzystać 600 mln euro na remonty. Odpowiedz Link Zgłoś
bubulinda Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 09:59 1. skrzyzowanie Borowska Sucha - jak je tu nazwano mimo iz jest to skrzyzowanie Slezna - Swobodna/Sucha jest zakorkowane. owszem, dla samochodow, tramwaje, tu nie stoja dluzej niz wymaga tego przystankowa koniecznosc 2. niech PKP odkupi narozna dzialke z Autokomisem, perony w kierunku zachodnim ciagna sie dlugo, prawie do granicy tejze dzialki. Trzbaby wykopac 3 wejscie na perony, albo zaprojektowac dosjcie gora. Ciesze sie ze nie zostanie zamknieta Sucha i ograniczona Hubska - dopoki nie bedzie mostu w okolicach ZOO a i przejazd przez tory w okolicy Paczkowskiej/Swistackiego by sie przydal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 22:30 > Ciesze sie ze nie zostanie zamknieta Sucha i ograniczona Hubska - dopoki nie > bedzie mostu w okolicach ZOO A co za różnica ? Wąskim gardłem jest Wiadukt i ruch z Suchej i Hubskiej można by skierować w Dyrekcyjna. Dzięki likwidacji świateł więcej aut przejechałoby pod wiaduktem.Czekanie na most pod zoo może potrwać nie wiadomo ile lat. Jeśliby remontować Suchą razem z dworcem to coś by tam sensownego mogło powstać. Jeśli pozwolić PKP remontować otoczenie dworca ( na Suchej brakuje setek płyt chodnikowych) a potem miasto ma się dopasowywac to albo wyjdzie kicha albo dwa razy bedzie sie pólnocna strone przerabiac. > a i przejazd przez tory w okolicy > Paczkowskiej/Swistackiego by się przydał zapomnij.Nie ma tam osiedli a Oława nie pozwoli przenieść ruchu na północ .Most na Biskupic zdejmie ruch z Traugutta i Kościuszki. Obwodnica wschodnia zdejmie ruch ze Ślężnej i Dyrekcyjnej. Przedłużenie Milenijnej i remont Kurkowej poprawi przejazd na północ i odkorkowanie Bałtyckiej Kurkowej i Pomorskiej. Jeśli nie można połączyć Świebodzkiego i Głównego to cofnąłbym tory na Świebodzkim i przedłużył Szpitalną bez wielkich inwestycji w estakadę. Można by wykorzystać moment że pociągi nie jeżdżą i wykopać płytki tunel Sucha i Dworzec to wizytówka Wrocławia . pakowanie tramwai które zbiorą mieszkańców ze Świeradowskiej i Bardzkiej w Glinianą i Borowską jest nieporozumieniem. Już dziś jest tam sporo awarii. Już lepiej było przedłużyć tory na Borowskiej niż kazać okrążać całe osiedle Gaj i Huby. Przejazd przez kilka skrzyżowań w tym i z sygnalizacją wydłuża czas jazdy tramwajem. trzeba pamietac ze rezygnacja z tramwaju na Hubskiej powoduje że przerwana tez będzie droga dla rowerów ciągnąca się wzdłuż Świeradowskiej i Bardzkiej oraz większością Hubskiej. Ta droga jest tym bardziej ważna bo jak zapewne wiesz pocięto kładkę nad torami do Świstackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaax Strzał w kolano Dutkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 10:00 Oj, zbliżają się wybory a się okazuje, że oczko w głowie Dutkiewicza to wielki niewypał. Strasznie mi szkoda, bo tylu ludzi wierzyło w tego człowieka, tymczasem wyszło tak jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Strzał w kolano Dutkiewicza IP: 78.8.140.* 18.11.09, 10:50 I co z tego - motłoch bezmózgi, otumaniony "rozmowami z prezydentem", hasłem, że "wszystkiemu winien kryzys" i tak wybiorą Dufkiweicza na stołek... Połapią sie jak miasto dostanie w d... kosztami utrzymania stadionu i wtedy już nie będzie kasy na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwaron Wspaniałe zwycięstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 10:00 Lobby samochodowe stanowczo naciskało na budowę dróg ogólnego przeznaczenia i właśnie odniosło wspaniałe zwycięstwo. Nie będzie budowy nowych linii tramwajowych. Zamiast tego będzie musiała być kontynuowana rozbudowa komunikacji zbiorowej z użyciem autobusów - na pewno będzie to tańsze, a może także będą inne zalety, takie jak np. większa elastyczność systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Wspaniałe zwycięstwo IP: 78.8.140.* 18.11.09, 10:52 Chopie przestań walić farmazony - na nowo remontowanych ulicach można było oddzielić torowiska od drogi. I co - ano dżówno. I tam też winne lobby? Vide Krakowska, Grabiszyńska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek tramwaj jest efektywniejszy IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 22:51 Zamiast tego będzie musiała być > kontynuowana rozbudowa komunikacji zbiorowej z użyciem autobusów - > na pewno będzie to tańsze, A od kiedy pojazdy napędzane ropą są tańsze w eksploatacji od napędzanych prądem ? Od kiedy trwałość autobusu jadącego po dziurach jest większa od tramwaju jadącego po równych szynach ? Od kiedy koszt utrzymania kierowcy w małym autobusie jest korzystniejszy od kosztów motorniczego ? Od kiedy to wypadkowość autobusów jest mniejsza od tramwai jeżdżących po wydzielonych torowiskach i jak po sznurku ? OD kiedy to dynamika jazdy autobusu jest lepsza od tramwaju , co jest istotne przy częstych ruszaniach an zatłoczonych skrzyżowaniach? Ilę kosztuje odśnieżanie pasa drogowego a ile torowiska ? Jak szybko jedzie podczas srogiej zimy autobus a jak tramwaj ?Ile czasu traci autobus przy ruszaniu na włączenie się do ruchu z zatoki. jaki wpływ będą miały przyszłe korki na ruch autobusów a jak dla tramwai. Dlaczego uważa się tramwaje za najlepszy środek transportu ? Autobus owszem jest bardziej elastyczny i łatwy do wprowadzenie w niespójnych systemach transportu ale żywotność jest dużo mniejsza niż tramwaju. Autobus przykładowo nie ma hamowania odzyskowego, cena ropy wkrótce będzie bardzo rosła bo skończyły się złoża a od 1968 roku nawet nie odkryto żadnego istotnego złoża nie mówiąc o eksploatacji. Nie zdajesz sobie sprawy jak trudno uruchamia się autobus przy dużych mrozach a tych od dawna już nie było więc będzie zaskoczenie jak wrócą Odpowiedz Link Zgłoś
dydelf1973 Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 10:06 E tam, Wy się w ogóle nie znacie. To, ze miasto rezygnuje z Tramwaju Plus to bardzo dobrze. Bardzo dobrze. Przecież to od smego początku była fikcja i w dodatku po wprowadzeniu zupełnie niewydolna. Dlatego teraz, po przemyśleniu wycofujemy się z tego. Na szczęście idą wybory bo my mamy w zanadrzu fantastyczny projekt - Tramwaj SuperPlus. On po prostu spowoduje że nikt już nigdy nie będzie chcial jeździć smaochodem. Nie będzie o ogóle potrzebował torów a nad skrzyżowaniami będzie po prostu przelatywał. I będzie indywidualnie zawoził każdego pod dom po godzinie 23. I bedzie tak luksusowy, że każdy skład będzie miał w środku małą fontannę, no i czywiście będzie cały podświetlony. I parę innych bajerów tez będzie miał i umiał (może nawet bedzei recytował jakąś poezje albo ładnie grał na flecie) ale to odkryjemy dopiero gdy poparcie dla nas spadnie w sondażach poniżej 95%. Mówie Wam jak usłyszycie co ten tramwaj będzie miał to padniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary brawo, brawo 105% poparcia dla duupkiewicza IP: 80.48.107.* 18.11.09, 10:11 brawo, brawo 105% poparcia dla duupkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof I EURO 2012 to będzie wspaniał katastrofa! IP: 78.8.140.* 18.11.09, 10:55 A jaki PR będą miały Wrocław(ice)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.xdsl.centertel.pl 18.11.09, 12:21 Uchylę rąbka tajemnicy - zajezdnia Tramwaju SuperPlus będzie się mieściła pod Fosą Miejską. Wyjazd z zajezdni będzie się znajdował pod ruchomą fontanną na Placu Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byrcyn Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.09, 14:45 I bedzie tak luksusowy, że każdy skład będzie miał w środku małą fontannę, Chyba własny bidet ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turbodymomen Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.09, 07:19 Ale TURBODYMOMEN zawstydzi tramwaj-plus ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw 18.11.09, 10:07 Ludzie są leniwi i nie chce im się zainteresować wyborami. Lepiej sobie ponarzekać, a potem pójść na wybory i zagłosować na tych samych co zwykle pajaców, bo tak wygodniej, a poza tym „trzeba wybrać mniejsze zło”. W wyborach uczestniczy kilkanaście komitetów wyborczych. Takie ugrupowania jak PO, PiS czy SLD są od lat całkowicie skompromitowane i osoby, które na nie głosowały, nie mają moralnego prawa, by dzisiaj narzekać. Można było zainteresować się wyborami i zagłosować na ludzi spoza tego zbioru nieudaczników. Jeśli ludziom się nie chce, to są sami sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.09, 10:19 No i co teraz zrobimy z tymi dodatkowymi kabinami??? Może będziemy tam wozić Dupkieicza, żeby sobie na korki popatrzył. Tak naprawdę to dobra wiadomość, może zmienią umowę ze Skodą i wywalą te dodatkowe, nikomu nie potrzebne drzwi??? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmmm000 A podobno wszystkie inwestycje związane 18.11.09, 10:14 z EURO 2012 miały być ukończone w terminie. Aaaa no przecież będą, bo ten tramwaj nie jest już inwestycją związaną z EURO 2012... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotniczanin Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 10:15 Mnie to nie dziwi. Skoro miasto na Złotnikach przedłuża budowę kanalizacji, to znaczy, że nie ma kasy na zapłatę wykonawcy. W ten sposób płatności zostają przeniesione na przyszłe lata. Lepsze wykonanie budżetu 2009, więcej oszczędności. To przecież jedna z mniejszych inwestycji miejskich, więc cóż się dziwić w związku z PLUSem? A ja już się nawet zacząłem poważnie zastanawiać nad jeżdżeniem nowym PLUSem z Tarnogaju na Złotniki?!? Prezydent nadmuchał się już w balon! Żeby mu nie pękł - spuszcza powoli powietrze. Ale wyborcy to widzą Panie Prezydencie! Co przewiduję? Super wygraną PO w najbliższych wyborach samorządowych. Ale może to i dobrze? Pozdrawiam Złotniczanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pancerne Rowery Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.mofnet.gov.pl 18.11.09, 10:16 Jak to nie ma??? Na PO głosuj, na PO! Przeca sprawdzili się na terenie całego kraju oraz powstrzymali ofensywę kaczyzmu :D Co tam dla takich herosów zrobić porządek z komunikacją miejską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miastem-korkow ale mamy stadion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.09, 10:24 Pare miesiecy temu pisałem tutaj. Budowa stadionu ograniczy inne inwestycje, które są bardziej konieczne dla rozwoju, a nawet dla samego funkcjonowania miasta. Pan Prezydent wpuścił siebie i nas w ogromne kłopoty. Budżet miasta pęka. Nie będzie nowych ambitnych inwestycji dla nas. Będą ograniczenia remontów szkół i dróg. Będzie stadion. Mam nadzieję, że na otwarcie zgodnie wygwizdamy Prezia, a w wyborach znajdziemy innego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: ale mamy stadion 18.11.09, 10:47 Rozumiem, że stadion będzie tylko dla Dutkiewicza i urzędników, ha ha ha, co za biadolenie przecież tramwaj będzie jeździł po obecnych torach a czy tak trudno zrozumieć, że mamy kryzys, wy się cieszcie, że nie jest tak jak na Łotwie, Litwie czy Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: ale mamy stadion IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 23:50 > Rozumiem, że stadion będzie tylko dla Dutkiewicza i urzędników, Dobrze to ująłes .Dutkiewicz bedzie sie nim chełpił a urzędnicy w rodzaju działacze sportowi dostana ciepłe posadki . To mieszkańcy beda długo spłącąć stadion , nawet wtedy gdy dawno zapana o mistrzostwach. ha > ha ha, co za biadolenie przecież tramwaj będzie jeździł po obecnych > torach a czy tak trudno zrozumieć, że mamy kryzys, A wiesz dlaczego nie robi się długów ? Bo kryzys zawsze może przyjść a to co dziś nazywasz kryzysem może się okazać niczym wobec kryzysu który przyjdzie. Wywalenie miliarda w błoto tylko kryzys pogłębi. Skoro jest kryzys to dlaczego pchamy się w Euro ? Dlaczego Euro jest priorytetem i UM boi się powiedzieć co nam jeszcze zafunduje ab zdobyć środki na jego sfinansowanie ? 3 mld wywalone w Euro to 20.000 zł na 4 osobową rodzinę. Pietnaście lat spłat na 15% to zapłacimy 60.000 zł na rodzinę . Wstrzymane inwestycje to następne koszty związane z zapóźnieniami. > wy się cieszcie, > że nie jest tak jak na Łotwie, Litwie czy Ukrainie. Cieszymy się ale Dutkiewicz chce jeszcze spróbować je przegonić podczas 3 kadencji. Nie chciałem krakać z tramwajem Plus ale czułem od dawna ze nie wypali.Wiem od urzędników z UM ze inne pomysły sternika tez nie wypala według ich wiedzy i oceny ale nie będę wam odbierał resztek nadziei.Jeśli Ukraina zrezygnuje z budowy jednego stadionu to my możemy pójść jej śladem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: ale mamy stadion IP: *.e-wro.net.pl 20.11.09, 23:34 > Pare miesiecy temu pisałem tutaj. Budowa stadionu ograniczy inne > inwestycje, które są bardziej konieczne dla rozwoju, a nawet dla > samego funkcjonowania miasta. To ja pisałem już rok temu. Teraz pisze ze Tramwaj Plus to pikuś.Systematycznie będziemy się dowiadywać o nowych kosztach a następcy Dutkiewicza brak pieniędzy będą zwalać na konieczność spłacania długów Dutkiewicza. Zatem każda nieudolna ekipa będzie zwalać winę na spadek pod dynamizmie. Nie dziwi że do dziś połowa wrocławian nazywa go Dudkiewiczem i to wcale nie z przekąsem.Po prostu kojarzy im się z robieniem w balona czyli wydudkaniem. > Pan Prezydent wpuścił siebie i nas w ogromne kłopoty. Budżet miasta > pęka. Nie będzie nowych ambitnych inwestycji dla nas. Będą > ograniczenia remontów szkół i dróg. Będzie stadion. Pomnik głupoty na dziesiątki lat i to podświetlany jak chiński lampion. Szybko zrozumiałem ze oddałem podpis pod akcesem do Euro bo mnie oszukano. Stadion miał pociągnąć inwestycje i dac miejsca pracy dla 70 000 osob itd Dziś jeszcze można zostawić pale , tak jak 30 lat stały tam pale rozebranej hali. Żaden wstyd , Niemcy mają gotowe stadiony. Ukraina wycofa się z części imprez i może załapie się Chorzów . Nie będą się śmiać jak zrezygnujemy dziś. Będą się z nas śmiać jak zawalimy imprezę. Do 2012 r Wrocławieś stanie w korkach a jak się zjada turyści to będzie horror. Mam nadzieję, że > na otwarcie zgodnie wygwizdamy Prezia, a w wyborach znajdziemy > innego kandydata. Do ludzi dotrze długo po wyborach jak pójda do góry opłaty od nieruchomości, bilety w MPK, opłaty za ścieki itd. Juz dziś zadłużenie przekroczyło 50 % a zakłada się ze do 2010 roku osiagnie krytyczne 60%. Pytanie czy ktoś potrafi przewidzieć jak kryzys się rozwinie i co sie stanie jak gmina przestanie spłacać długi.Czy ktos liczył ile wynoszą koszty Euro na mieszkańca i kilkuosobową rodzinę. Czym dojadą kibice na stadion bo chyba nie kilkoma szynobusami jeśli w ogóle powstanie przystanek kolejowy ? Iloma ulicami dojedziemy na stadion jeśli na Lotniczej będzie wypadek ? Wiem co mówie bo stałem kiedyś pod stadionem FC Barcelona kilka godzin w metrze. Panie prezydencie niech pan zrzygnuje z Euro zanim skompromituje pan nas w oczach całego świata. Stadion będzie służył działaczom Ślaska, Solorzowi, i kolesiom organizującym koncerty.Polska zapałci za Euro 30-70 mld a zarobi 150 mln. Tak naprawdę zarabia tylko UEFA na prawach do transmisji telewizyjnych. PZPN jest ponad prawem i nawet Minister Sportu czyli rząd nie może od lat wprowadzić weń porządku. Może niech komisarz wejdzie do związku a UEFA zabierze nam za karę EURO. Upieczemy za jednym zamachem 2 pieczenie. Gronkiewiczowa też na kilkaset milionów okradła warszawiaków dofinansowując prywatny stadion pana Waltera w podziękowaniu za poparcie kampanii PO i Tuska w wyborach przez TVN . W żywe oczy kradną i dbają o "działaczy". Wrocław nie będzie miał żadnego pożytku że stadionu poza tym ze będzie dobrze oświetlał AOW. Czy nam chodzi o to aby zachęcić nim aby zjeżdżali z AOW do miasta ? W ten sposób to i AOW traci sens. Nowy zarządca ma dać 20 mln zysku ze stadionu ale jak nie da to nie da bo to znaczy ze nie da się wycisnąć tyle. Stadion ma zaspokoić wiele interesów ale najmniej będzie służył sportowi.Stadion nas rozsławi bo będzie to najdroższy stadion w swojej klasie w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrywus Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.ics.mq.edu.au 18.11.09, 10:19 aha, czyli powrot do Wroclawia odlozony o kolejne dwa lata... bo nie zamierzam znowu/nadal stac w tych korkach... czy to naprawde tak trudno zrozumiec, ze brak infrastruktury hamuje rozwoj gospodarki??? po prostu ludzie zamiast pracowac albo wydawac pieniadze na rozrywke, stoja w korkach albo siedza w domach i ogrodkach... niska jakoscia zycia odpychamy wartosciowych ludzi i inwestorow... mozna uruchomic samonapedzajace sie kolo, ale trzeba zrobic miejsce, po ktorym to kolo moze sie toczyc... eehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
nifares85 Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 10:31 No i ja jestem jedną z osób, które wierzyły w ten projekt. Patrząc przez pryzmat czasu jaki pozostał do EURO 2012 trochę się bałem czy zdążą, ale wierzyłem. Teraz już przestałem... Mieszkałem na Gaju ponad 20 lat, właściwie oprócz poszerzenia Borowskiej w zeszłym roku i skrzyżowania z Armii Krajowej nie działo się tam nic. W tym roku ruszyły prace pod tramwaj Plus które jak się dzisiaj okazuje nie mają sensu, bo to zwykłe przedłużenie linii 15 czy 22. A jeśli w niedługim czasie okaże się, że prezydent wkroczył do boju o Tramwaj Plus to się nie zdziwię. Wszystko pod publikę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++ Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.09, 20:07 A pan sadzil, ze dodanie znaku + uniezwykli te linie ? Czy ktos moze mi wreszcie wytlumaczyc na czym ta niezwyklosc plusa mialaby polegac ? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a za zaoszczędzone środki ... 18.11.09, 10:36 postawimy kolejny pomnik pychy władz Wrocławia... Odpowiedz Link Zgłoś
themoony Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 10:42 Dzień dobry Państwu, po przeczytaniu ze smutkiem i zrezygnowaniem, dzisiejszego artykułu o Tramwaju Plus, dochodzę do wniosku, że Wrocław pozostanie niestety za przeproszeniem "zadupiem" Europy a nawet Polski, gdzie jedyną rzeczą, jaką urzędnicy mogą zaproponować to skracanie linii autobusowych w zamian nie dając niczego. Jak zwykle urzędnicy i Prezydent Wrocławia, bo to on ma największą władzę, pokazali, że mają mieszkańców swojego miasta w czterech literach. Prawdziwego urzędnika można rozpoznać nie po tym jak zaczyna, ale jak kończy... Może jeszcze niech w ogóle zlikwidują połowę linii autobusowych i tramwajowych to by dopiero zaoszczędzili. I wszyscy w końcu przesiądziemy się na na hulajnogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.e-wro.net.pl 21.11.09, 00:09 >Prawdziwego urzędnika można rozpoznać nie po tym jak > zaczyna, ale jak kończy... Dlatego Dutkiewicz boi sie skończyc aby nowy prezydent nie otowrzył nam oczu. Dlatego chce jeszcze 3 kadencję mydlic nam oczy. >Może jeszcze niech w ogóle zlikwidują > połowę linii autobusowych i tramwajowych to by dopiero > zaoszczędzili. To nie wiesz ze w ramach ozczędności i odkorkowywania maista wyrzucono ( skrócono) cześc lini autobusowych w centrum? tłumaczon to tym ze autobusy mają jezdzic głownie na obrzeżach podwożąc ludzi do tramwaju blisko centrum. >I wszyscy w końcu przesiądziemy się na na hulajnogi... Dlaczego na hulajnogi ? Przecież oczywiste ze do 100.000 ludzi przesiądzie się na rowery i skutery bo miasto się już niedługo zakorkuje. Wystarczy zobaczyć jak się rozwijała motoryzacja na zachodzie i dlaczego postawiono na alternatywne do aut środki komunikacji.Gdyby tego nie zrobiono tam byłyby korki na korkach. Wrocław to duża wieś . Można po niej się poruszać też na nogach .Dzięki temu już za kilka lat poruszając się autem z prędkością podróżną 2 km na godzinę da się dojechać w rozsądnym czasie te 2-4 km. Tyko ze będzie to 3 razy dłużej niż na nogach i 10 razy dłużej niż rowerem. Być może hulajnogi tez staną się popularnym wyposażeniem samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 23 Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 10:48 HAHAHHA, Mydlenie oczu wielkimi planami a później nici. Odpowiedz Link Zgłoś
raptor31 Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 10:51 Do tej pory nie komentowałem wydarzeń dotyczących mojego miasta, bo uważałem, że obrana polityka rozwoju całościowo jest słuszna. Jednak po przeczytaniu tego artykułu coś się we mnie zagotowało. Moja wizja prężnie rozwijającego się miasta jakim jest Wrocław prysnęła jak bańka mydlana. Miałem nadzieje, że jesteśmy Utopijną wyspą w tym pogmatwanym kraju, która wie co znaczy realizować wyznaczone cele. Tramwaj plus miał być krokiem w przyszłość, krokiem bez którego dalszy rozwój stanie pod znakiem zapytania. Co z tego, że miasto pozyskuje kolejnych inwestorów, ściąga kolejne rzesze turystów, skoro zwyczajni mieszkańcy Wrocławia mają serdecznie dość zapachu spalin ulatniających się z samochodów tkwiących w kilometrowych korkach, mają dość ścisku w zatłoczonych, cuchnących tramwajach, które niestety współdzielą los samochodów i w wielu miejscach są częścią "krajobrazu" zwanego korek. Na koniec pytanie do Włodarzy naszej dolnośląskiej aglomeracji dlaczego codziennie "miasto stoi" przez większość dnia????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miastem-korkow albo stadion albo infrastruktura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.09, 11:10 korki dopiero nas czekają. T + nawet w okrojonej wersji wymusi wydzielenie torowisk na niektórych odcinkach i wtedy się zacznie. Miasto zarządzane bez wizji rozwoju, a tylko akcyjkami w rodzaju Euro, EIT i tramwaj (wszystko z plusem:)) będzie coraz bardziej dysfunkycjne. Na stwierdzenie, że stadion będzie dla wszystkich, odpowiadam - ważna jest kolejność: szpital zachodni (zlikwidowano Babińskiego, zlikwidują Kolejowy i na Traugitta), szkoły i przedszkola, nfrastruktura (ścieki i komunikacja), a jak to będzie to wtedy można się bawić w budowę stadionu. Dutkiewicz uznał, że "ciemny lud" kupi igrzyska. Mam nadzieję, że się zawiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Stadion będzie wychodził bokiem przez 15-20 lat IP: *.e-wro.net.pl 24.11.09, 08:14 >Dutkiewicz uznał, że "ciemny lud" kupi > igrzyska. Mam nadzieję, że się zawiedzie. Dutkiewicz wie co robi. Igrzyska zawsze działały. W demokracji głosuje się nogami więc jeśli większość nie będzie miała wyrobionego zdania zagłosuje po raz 3 na Dutkiewicza. Tu potrzeba nie dyskusji na forum GW, które czyta kilka tysięcy osób z czego większość nie czyta komentarzy tylko bilbordów (transparentów) rozwieszonych na mieście informujących mieszkańców, że są robieni w balona i nikt ich nie pyta na co maja być wydawane publiczne pieniądze w tym z ich podatków. Nic by się nie stało gdybyśmy się wycofali z Euro bo takie kraje jak Niemcy i Włochy dawno proponowały jego przejecie bo mają gotowe stadiony. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotaz Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramwaj... 18.11.09, 11:05 Oj, dawno już skończyły się czasy, kiedy artykuły w prasie nie miały jedynie na celu rozpocząć się chwytliwym tytułem przyciągającym uwagę, a dalej już nie przejmować się szczegółami. Dzisiaj najważniejsze jest, żeby przeczytać proste hasełko, szybko krzyknąć skandal i na tym rola prasy się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miastem-korkow albo stadion albo infrastruktura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.09, 11:18 to nie tylko rezygnacja z przystanku na Suchej. Nie mówi się już o linii tramwajowej z Kozanowa przez Popowice. Dlaczego? Topimy miliard złotych na Maślickiej... Odpowiedz Link Zgłoś
silesiae.merenti Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw 18.11.09, 12:04 > odłożony do czasu, aż pkp zacznie ostatecznie przebudowę dworca i zacznie > realizować jakiś plan w stosunku do terenów wokół dworca. Rozsądne, że dopiero > wtedy będzie miało sens projektowanie gigantycznego węzła przesiadkowego, gdy > będzie wiadomo, co będzie znajdowało się wokół. Bo jeżeli np. wokół dworca > powstaną biurowce, to nie da się zamknąć dla samochodów dróg w okolicy. A > stacja przesiadkowa komunikacji miejskiej z przemykającymi się samochodami nie > jest najlepszym rozwiązaniem. Czyżby samorząd scedował na PKP uchwalanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego (lub co najmniej wydawanie warunków zabudowy)? Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw 18.11.09, 12:08 > A wkrótce ma powstać potężny odcinek na > Kozanów, Pilczyce i Maślice. Potężny - toś waćpan dojebał :-) Na Pilczyce to tramwaje jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PULS Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.09, 12:20 Szanowny Panie wrotaz,sieć tramwajowa a S-Bahn to jednak nie to samo. Poza tym się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Tramwaj daje oszczędnosi ale trzeba zainwestować IP: *.e-wro.net.pl 24.11.09, 08:42 > 1. Koszty budowy linii tramwajowych są gigantyczne i nie tylko we Wrocławiu > jest z tym problem. Zalezy do czego porownywać. Koszt tramwaju plus oceniany na 700 mln to prawie tyle samo co Wrocław wydaje corocznie na remonty ulic. Wiel ulic sypie sie nawet po 3 latach od remontu a zwykle gruntowniejszy remont powtarza się po ok 15 latach. Linia tramwajowa pracuje 100 lat i prawie wszystkie linie biegną trasami niemieckimi. Remont linii ogranicza sie do szybkiej wymiany szyn. Zatem spore nakłady początkowe szybko się zwracają na skutek niskich kosztów eksploatacyjnych. Świat pracuje na samochodami elektrycznymi oraz sposobami gromadzenia energii w akumulatorach gdy od 100 lat po Wrocławiu jeżdża pojazdy elektryczne walnie przyczyniając się do ochrony srodowiska. Tramwaje jadące po szynach czyli po przewidywalnym torze powodują mniej wypadków niż auta czy autobusy. Mogą nimi kierowac osoby o mniejszym doświadczeniu, dzięki temu popularne kiedyś było że motorniczowie wyrabiali wiele nadgodzin co dla kierowcy autobusu byłoby zbyt męczące i niebezpieczne. Mówienie o kosztach jest smieszne. Co moze być tańszego od wylania płyty betonowej pod torowisko i postawienia słupów trakcji ? Jak to sie szybko robi widać na Świeradowskiej i obecnie Bardzkiej. A gdzie koszty ciągnione ? Jakie sa koszty niedrożnego sytemu dróg dla auta ? Jakie sa koszty zniszczonych trawników i chodników przez zwykle nielegalnie parkujące auta ? Nie byłoby dyskusji gdyby można było dalej udrażniać jezdnie .Niestety ich pojemność zbliża się do przepełnienia a wtedy nastąpi efekt domina i lawinowo przeniosą się korki z głównych arterii na boczne ulice. Jeśli na ulice można wpuścić jeszcze 30-40% aut ( poczekajmy 5 lat) to na parkowanie jest jeszcze 5% miejsca a wielu miejscach już 2-3 lata temu liczba aut przekroczyła liczbę miejsca parkingowych. To rodzi poważne koszty bo znam miejsca gdzie dochodzi do 3 wypadków dziennie na skutek pogorszenia widoczności. Coraz więcej potrąceń pieszych nawet na pasach gdy wychodzą zza źle parkujących aut. Liczba potrąconych rowerzystów rośnie zatrważająco szybko. Pewnie ze noszenie wody wiadrami jest tansze i elastyczniejsze niz budowa rurociagu. ale jak policzyc pełne koszty jakie ponoszą osoby dźwigajace wiadra? Nic jeszcze lepszego od tramwaju nie wymyślili , no chyba ze schowanie tramwaju pod ziemię i nazwanie go metrem. To są dopiero koszty ale nikt rozsądny nie rezygnuje z metra tam gdzie jest nieodzowne ze wzgledu na koszty. Takim przykąłdem przesuwania kosztów ciągnionych jet fakt ze w Warszawie bilet na metro kosztuje 2 zł. Koszty funkcjonowania nakazywałyby aby bilet kosztowała 9-11 zł. A mimo to po to aby obnizyc inne koszty niż tylko eksploatacyjne wielkie miasta decydują sie dopłacać do metra. Skoro Wrocław jest "za mały " na metro to idiotyzmem jest krytykowanie taniego i sprawnego systemu tramwai. 80-100 lat od wyjazdu pierwszych tramwai technologia poszła na tyle do przodu że można system usprawnić mimo ze już 100 lat temu był bardzo sprawny. Ze względów bezpieczeństwa w korkującym się mieście torowisko powinno być wbudowane (zabudowane) tak aby awaryjnie mogły służby z niego korzystać. W przypadku awarii tramwaju po takim torowisku szybko można by puścić autobusy awaryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.e-wro.net.pl 24.11.09, 15:57 > 2. Skąd pomysł, że Tramwaj+ miał jeździć po nowych torowiskach, który teraz > (niby) został zarzucony. ano stad że takie wizje rozsnuwał prezydent. T+ to miała być nowa jakość a tę miała dawać głownie szybkość. Ponieważ T+ czy raczej szybki tramwaj od lat był planowany na Kozanów, Lesnicę Psie Pole po terenach gdzie nie było torowisk realnym było budowanie szybkiego tramwaju i mało kto się zastanawiał jak będzie wygląda system przesiadek na styku tramwaju zwykłego i szybkiego. Szybki miał nawet jechać po specjalnej estakadzie na Nowy Dwór. W tej sytuacji ludzie sądzili że naprawdę można zbudowac coś szybkiego a prezydent starał się o konkretach nie mówić. Dziennikarze łykali taki kaczki jak to ze po zatłoczonej Piłsudskiego T+ będzie musiał mieć wydzielone torowisko. Sam się dałem nabrać wiedząc ze dawna droga krajowa z dwóch pasów przerobiona została na 1 pasmówkę i chodziło i po głowie że da się tam wcisnąć 3 tor choć nie zastanawiałem się jak zsynchronizuje się wyprzedzanie czy zmiana. W przyszłości gdy miasto stanie można poprowadzić tramwaj swobodną czy Kościuszki.Można zdegradować zupełnie Piłsudskiego robiąc ją jednokierunkową lub zwężyć pasy. Szczególnie gdy powstanie nowa obwodnica od wiaduktu na Pułaskiego do Poltegoru i ul.Szpitalnej. > Od początku wiadomo było, że będzie to dodatek do > istniejącej sieci linii tramwajowych, który będzie z pozostałymi tramwajami > współdzielił torowiska. Współdzielił to owszem ale przecież nie musi na całej trasie. Mogą być wąskie gardła i ta krótkich odcinakach może się ślimaczyć za zwykłymi tramwajami ale to będą krótkie odcinki w stosunku do całej trasy. Realnym wydaje się być zbudowanie peronów przesiadkowych na miejscu styku T+ i zwykły tramwaj. Przecież T+ mogą jeździć promieniscie głownie na peryferiach np Psie Pole do ul.Kromera, czy Leśnica do pl.Jana Pawła co wymagałoby pętli pod Cuprum. To pomysły z rękawa i zapewne lepsze by specjaliści podali. Nie jest konieczne aby T+ przepychał się przez Stare Miasto bo tam te 1,5-2 km mogłyby dowozić do T+ autobusy. Co by nie pisac to nie doczekamy się metra i wydaje się że jak w Japoni musimy ludzi wozić transportem zbiorowym głownie ze względu na brak możliwości zaparkowania auta indywidualnego. > A sam T+ nie miał być przede wszystkim nowym, > kosmicznym taborem (tym się kiedyś lubiła prasa zachwycać, jaki to będzie > szybki), ale poprawą standardu torowisk sprowadzającą się do kilku rzeczy: > wydzielenia ich tam, gdzie się da, przeniesienia przystanków za skrzyżowania > oraz ograniczeniem niepotrzebnych postojów tramwajów poprzez wprowadzenie > sygnalizacji świetlnej dającej priorytet komunikacji zbiorowej. To oczywiste . Tramwaj + miał być szybszy od KI i to miało skłonić do rezygnacji z auta przez tych dla których czas jest ważny. >Zmiany te > miały być przeprowadzone w ramach projektu T+ (obejmować miał też oczywiście > zakup nowego taboru), ale korzystać z nich miały wszystkie tramwaje > poruszające się po wybranych liniach. Wszytko to sprowadza się do wybrania priorytetów. Każdy widzi ze miasto zwleka z reformą transportu mimo że nawet prosta symulacja daje tylko kilka lat na działania zanim dojdzie do paraliżu. Zarówno Zdrojewski jak i Dutkiewicz ślepo wierzą że można w nieskończoność odkładać zakorkowanie miasta poprzez wyrzucanie tranzytu i poszerzanie skrzyżowań. Ale gdy w ich głowach ten model się utrwalał nikt nie widział ze auta tak stanieją i tak szybko będzie ich liczba wzrastać. Należy jak najszybciej zweryfikować model transportu w mieście zanim dojdzie do katastrofy ( a że dojdzie świadczy fascynacja prezydenta drugorzędnymi potrzebami mieszkańców; wide raport Pentora:-stadion, fontanna a komunikacja ) W kryzysie dojdzie do sytuacji gdy zainstaluje się bramki i ograniczy ruch wprowadzając opłaty czyli zrobi się miejsce dla najbogatszych. Wtedy będzie trochę za późno na inwestycje w KZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saxols Re: Koniec marzeń o wrocławskim nowoczesnym tramw IP: *.chello.pl 18.11.09, 11:08 Mydlą nam oczy obietnicami a potem sprawnie się z nich wycofują. I tylko to tak naprawdę im wychodzi. Szkoda, bo miałem nadzieję, że Wrocław powoli dołączy do poziomu średnich miast europejskich. Jest mi bardzo żal, że tak się jednak nie stanie. Pozdrawiam Wrocławian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miastem-korkow albo stadion albo infrastruktura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.09, 11:20 Budowy stadionu już się nie cofnie. Jak się nie słuchało obaw o budżet miasta, trzeba za to ponieść konsekwencje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Fontanna stadionowa bedzie szczelna IP: *.e-wro.net.pl 24.11.09, 17:51 > Budowy stadionu już się nie cofnie. Jak się nie słuchało obaw o > budżet miasta, trzeba za to ponieść konsekwencje... A co tu cofać ? wszak to rząd slupów a glinianej niecce. Przez 30 lata też tam stała rząd słupów po rozebranych halach. Niemcy i Włosi aż piszczą aby robić Euro na gotowych stadionach. Nie wiadomo ile stadionów przygotuje Ukraina i czy nie trafią mecze do Chorzowa, Krakowa, Niemiec. Skoro kolej ma problemy z budową przystanku na Maślicach i T+ tam też nie dojedzie to po co komu taki lampion ? W niecce można by futurystyczna podświetlaną fontannę zrobić dobrze widoczna z AOW. Przynajmniej podłoże jest szczelne i woda by nie uciekała tak jak na Pergoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek T+ jako trampolina pod stadion IP: *.e-wro.net.pl 24.11.09, 17:45 > Mydlą nam oczy obietnicami a potem sprawnie się z nich wycofują. I > tylko to tak naprawdę im wychodzi. Szkoda, bo miałem nadzieję, że > Wrocław powoli dołączy do poziomu średnich miast europejskich. Jest mi > bardzo żal, że tak się jednak nie stanie. Pozdrawiam Wrocławian! Przecież Tramwaj Plus na Kozanów to był tylko po to abyś się zgodził na stadion. Wyraźnie mówili ze dzięki Euro planowana budowa linii tramwajowej zostanie przyśpieszona. Odpowiedz Link Zgłoś