Gość: jares Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.acn.waw.pl 02.12.09, 14:02 WIARA z definicji nie ma nic wspolnego z MYSLENIEM. Kazdy wierzacy musi przyjac "prawdy objawione" bez dyskusji, co jest zaprzeczeniem NAUKI MYSLENIA. Kompletny brak krytycyzmu wobec starozytnych mitow, jaki wpajaja katecheci, niweczy nauke, burzy wysilki nauczycieli. Oto pare przykladow katolickich idiotyzmow, a mozna ich podac setki: 1. Noe, ktory biegal za strusiami w Afryce, kangurami w Australii i zubrami w Puszczy Bialowieskiej, aby je przetransportowac i wsadzic na statek zbudowany wlasnym sumptem - a musial ten statek byc wielkosci Madagaskaru, aby wszystkie gatunki pomiescic; ciekawe, ile czasu musialo mu zajac zebranie wszystkich zwierzat i jak przezyly te czekajace - Biblia o tym milczy, 2. Milosierny Bog, ktory wstrzymal Slonce (!!!), aby Zydzi mogli wyrznac swoich wrogow, 3. Morze Czerwone, ktore rozstapilo sie przed Zydami, a zamknelo nad Egipcjanami, 4. Panienka, ktora urodzila bez kontaktu z mezczyzna, 5. Zmartwychwstanie i cialesne (!!!) wstapienie do Nieba, 6. Twierdzenie, ze Wszechswiat powstal 6 000 lat temu, 7. Zaprzeczanie nauce Darwina ... Kosciol juz sie (bardzo niechetnie) z wielu tych bajd wycofuje, lecz pozostaje nadal kuriozum, siedliskiem obskurantyzmu. Indoktrynacja sluzy mu, aby wyciagac chocby ostatnie grosze od glupich i naiwnych, wiec bedzie zaciekle walczyc o swe przywileje. Prowadzi polityke psa, ktory przywlaszcza sobie terytoria, znaczac je wlasnym moczem. Raz powieszony krzyz nie moze byc zdjety, bo dla wielu byloby to swietokradztwem. Ohyda ! Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus BRAWO!!!! 02.12.09, 14:11 Tłuc w ciemnogród ile wlezie.Symbole kultu Bachusa,jedynej praktykowanej i nie różniącej ludzi religii na ścianę obok zakrwawionych patyków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Rewolucje czas zacząć!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 15:00 listopadową? Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Rewolucje czas zacząć!!! 02.12.09, 15:26 Gość portalu: ? napisał(a): > listopadową? CZARNĄ hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu proponuje uczyc filozofi a nie zabobonow 02.12.09, 14:17 sposob w jakim traktujemy mniejszosc w kraju decyduje o pogladach w spoleczenstwie. brak szacunku dla innych wyznan od islamu poprzez ateism, judaism, i ufoludki tylko udowadnia totalitarne podejscie naszego spoleczenstwa do wolnosci wyznaniowej. W demokratycznym spoleczenstwie, mniejszosci wyznanioowe, kulturowe, itp, musza miec rowne prawy i byc traktowane tak jak wiekszosc propnuje uczyc Rousseau!!! Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Tak wychowajmy kolejnych Palykotów! 02.12.09, 14:25 Filozofów z wibratorem płacących podatki na Cyprze! Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Tak wychowajmy kolejnych Palykotów! 02.12.09, 14:37 komisja.adama.m napisał: > Filozofów z wibratorem płacących podatki na Cyprze! Tak jest,Lepszy "swój" przestępca seksualny,gwałcący dzieci,niż obcy zręczny przedsiębiorca.Więcej seminariów duchownych!!!I ustawowy obowiązek dwóch godzin katechezy dziennie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Wszyscy księża to pedofile? 02.12.09, 14:44 Ja słyszałem, że wśród nie księży nie ma pedofilów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Tak wychowajmy kolejnych Palykotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 14:49 Dla niego jest lepszy klecha z wibratorem. swir.us/samotnosc-kaplana Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Tak wychowajmy kolejnych Palykotów! 02.12.09, 14:58 Gość portalu: Maszin84 napisał(a): > Dla niego jest lepszy klecha z wibratorem. > > swir.us/samotnosc-kaplana W imię miłości do "czegośtam " woli czarnych przestępców,ale na pytanie dlaczego są inaczej traktowani,nie powie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? 02.12.09, 15:14 Ile to jest grupa? 2/3/10 osób? Osiem osób? A szkoła liczy 600 uczniów! Dobre sobie - ale interpretuj to sobie, jak chcesz. Demokracja nie należy do osłów, ani hien - należy do większości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:42 A ty sobie interpretuj na własny sposób. W ciągu kilku lat zobaczysz jednak, jak dużo może inteligentna mniejszość w manipulowaniu ciemną większością. Koniec końców krzyże znikną z instytucji publicznych i będziesz go mógł oglądać tylko w domu. I nie będziesz mógł nic zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Ani ja, ani Ty juz tego nie doczekasz. 02.12.09, 16:23 To mnie podnosi na duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Ani ja, ani Ty juz tego nie doczekasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:27 Spokojnie, kwestia 15 lat:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Odsyłam do wyroku TK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:49 Dla ciebie każdy niewierny to lewak? Ignorancie... Przytocz ten swój wyrok TK. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Re: Odsyłam do wyroku TK 04.12.09, 14:51 Spoko, Też sądzę, że 15 lat max. Trzeba tylko poczekać, aż rządzące ciołki powymierają, a młode, nierządzące, naprostowane na 'jedyną słuszną drogę' betony trzymać w zagrodach. I oby nam się wszystkim żyło lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
lai21 Re: Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? 05.12.09, 09:17 Gość portalu: Maszin84 napisał(a): > A ty sobie interpretuj na własny sposób. W ciągu kilku lat zobaczysz jednak, ja > k > dużo może inteligentna mniejszość w manipulowaniu ciemną większością. Koniec > końców krzyże znikną z instytucji publicznych i będziesz go mógł oglądać tylko > w > domu. I nie będziesz mógł nic zrobić! eee....nie sadze abys dozyl tej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
maszin84 Re: Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? 05.12.09, 12:43 Spokojnie, dożyję i będę jeszcze długo cieszył się wolnością:). Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy1308 Re: Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? 05.12.09, 13:33 Solidaryzuję się w pełni z uczniami, którzy chcą usunięcia krzyży z klas. Cenię sobie wysoko sąd o ich wolności sumienia. Uważam, że nawet jeśli jest jedna osoba, która jest uczuciowo nie związana z religią chrześcijańską to nie powinno mieć miejsce zawieszania krzyży w klasach państwowej szkoły. W Polsce jednak znalazł się kiedyś taki poseł? co powiesił krzyż w sali sejmowej, zrobił to w nocy, ukradkiem. Dokonał tego niezgodnie z obowiązującym wtedy prawem. Poseł łamie prawo w parlamencie a reszta posłów to akceptuje. Dla kogo jest to prawo? Parę lat temu na forum dyskusyjnym GW, w Warszawie wystąpiłem z wnioskiem zamknięcia Radia Maryja. W dużym skrócie moimi argumentami była konieczność zamknięcia rozgłośni, która szerzy takie ideologie jak: ksenofobia, rasizm, antysemityzm, homofobia..... Wszystkie sprawy sądowe prędzej czy później umarzano. Do dzisiaj sprawa szerzenia idiotyzmów przez tą rozgłośnię jest aktualna i nie można z tym dziadostwem skończyć raz na zawsze. Dlaczego? Tak więc kiedy to ww wpisałem to najpierw było długie milczenie a potem pojawiło się jako wpis video co oni ze mną zrobią- zabiją mnie w torturach batami. Jak sądzicie kto mógł być przeciwny zamknięciu Radia Maryja? Odpowiedź znaleźć można na forum dyskusyjnym w Toruniu. Taka właśnie jest ta druga twarz Kościoła. To się musi zmienić, Kościół nie może być elementem władzy państwowej i dlatego: - krzyże trzeba przenieść z odpowiednim szacunkiem z wszystkich instytucji państwowych do świątyń, - nauki lekcji religii trzeba przenieść do sal katechetycznych przy świątyniach, nie tylko świątyniach chrześcijańskich zresztą, - finansowanie poszczególnych grup religijnych powinno się odbywać przez odpowiednią deklarację przy podatku, - natychmiast trzeba zamknąć Święte Radio Maryja bo to Ojciec Doktor Dyrektor Jego Jejmość wybiera nam teraz polityków do rządu a oni (ci politycy) wcześniej i później liżą mu dupę. Pozdrawiam, miło mi było Was z tej "czternastki" poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Czy Ty roumiesz słowo: "grupa uczniów"? 02.12.09, 15:49 komisja.adama.m napisał: > Ile to jest grupa? 2/3/10 osób? Osiem osób? A szkoła liczy 600 uczniów! Dobre s > obie - ale interpretuj to sobie, jak chcesz. Demokracja nie należy do osłów, an > i hien - należy do większości. 1-manipulacja ,mowa o klasie,nie o szkole,nie znam klasy o 600-set uczniach 2-nie jestem od interpretacji,jestem chodzącym szczęściem z roztropności młodzieży 3-demokracja i fanatyzm ,nie wiem co mają wspólnego. "WIĘKSZOŚĆ" forumowa i ich racje nie dają Ci poczucia śmieszności swojej "tezy"??? Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Owszem jesteś śmieszny, a nawet... 02.12.09, 16:26 żałosny. Skoro już mówisz o fanatyzmie. Nie no inteligencja. Ha, ha, ha. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Owszem jesteś śmieszny, a nawet... 02.12.09, 16:40 Dziękuje,twoja odpowiedź jest wystarczająca i wyczerpująca... Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu 'wiekszosc' to nie 'prawowitosc' 02.12.09, 15:57 Tylko ze wiekszosc uwaza tak czy siak, nie znaczy ze ma racje. Myslisz pojecia bo uwazasz ze poglady wiekszosci sa rownoznaczne z prawda 'wiekszosc tak uwaza daltego to musi byc prawda'. Wiekszosc moze i czesto sie myli. Dlatego glos jednego madrego jest wart o wiele wiecej niz stado oslow. Biorac przyklad religi katolickiej: stado baranow (wiekszosc) podaza za jednym ktory ma racje (mniejszosc). > Ile to jest grupa? 2/3/10 osób? Osiem osób? A szkoła liczy 600 uczniów! Dobre s > obie - ale interpretuj to sobie, jak chcesz. Demokracja nie należy do osłów, an > i hien - należy do większości. Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Obwołaj sie dyktatorem i... 02.12.09, 16:28 i pociągnij za sobą to stado baranów, bo czytając Twój post myślę, że masz spore szanse pociągnąć za sobą stado baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu jeden taki baran juz za mna idzie 02.12.09, 16:44 plujac po drodze i pieniac sie na moje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Twoje posty są na żałosnym poziomie 02.12.09, 17:04 a ja obojętnie przejść obok czegoś takiego nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Demokracja - Rządy Większości? 03.12.09, 14:51 komisja.adama.m napisał: > Ile to jest grupa? 2/3/10 osób? Osiem osób? A szkoła liczy 600 uczniów! Dobre s > obie - ale interpretuj to sobie, jak chcesz. Demokracja nie należy do osłów, an > i hien - należy do większości. No to patrz i się 'ócz', abyś durnot więcej nie gadał: ZASADY PAŃSTWA DEMOKRATYCZNEGO 1. Zasada suwerenności narodu 2. Zasada pluralizmu 3. Zasada podziału władz 4. Zasada państwa prawa 5. Konstytucjonalizm i praworządność 6. Zasada przedstawicielstwa (reprezentacji) 7. Zasada ograniczonych rządów większości lub Rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości Źródło: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Demokracja - Rządy Większości? IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.09, 15:14 > 7. Zasada ograniczonych rządów większości lub Rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości Ten punkt nic nie znaczy, bo niby co znaczy ograniczonych rządów większości skoro nie wiadomo gdzie ma być ta granica, tak samo co to znaczy poszanowanie praw mniejszosci? Jakich praw? Kto ustalił jakie mniejszość ma prawa a jakich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Re: Demokracja - Rządy Większości? 03.12.09, 15:27 Gość portalu: Ja napisał(a): > > 7. Zasada ograniczonych rządów większości lub Rządy większości z poszanow > aniem > praw mniejszości > > Ten punkt nic nie znaczy, bo niby co znaczy ograniczonych rządów większości > skoro nie wiadomo gdzie ma być ta granica, tak samo co to znaczy poszanowanie > praw mniejszosci? Jakich praw? Kto ustalił jakie mniejszość ma prawa a jakich > nie ma? Zapewne takie same jak większość, nieprawdaż? A ustaliła je rozsądna większąć, bo nie miała pewności że zawsze większością będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyscośtam Usunąć matematykę i polski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 14:18 Nie każdy lubi te przedmioty, a do nauki są zmuszani wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Usunąć matematykę i polski! 02.12.09, 14:30 Wprowadzić obok religii ,stalinizm,woo doo i "kaszpiryzm".Wybór jest większy.To przypadkowe i przykładowe przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuncjusz Odpust zupełny tanio sprzedam IP: 94.75.90.* 02.12.09, 14:38 Odpust zupełny na okaziciela tanio sprzedam. Z jedyne 500 zł uchronisz swą duszę od wiecznych mąk piekielnych we wrzącej smoje. Działa również na agnostyków i ateistów oraz wyznawców innych religii. Kup dla siebie i dla rodziny - najleprzy prezent na walentynki. Oryginalny z pieczęsią okrągłą z Lichenia i kwadratową z Łagiewnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeszny Re: Odpust zupełny tanio sprzedam IP: 94.75.90.* 02.12.09, 14:44 Czy działa tylko na grzechy już popełnione, czy też na te przyszłe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuncjusz Re: Przyślesz kurierem? IP: 94.75.90.* 02.12.09, 14:54 W PDF-ie mam jak przelew zaksięguję wysyłam mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Odpust zupełny tanio sprzedam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:10 To ja poproszę dwa zestawy (jakby jeden się zepsuł) Odpowiedz Link Zgłoś
komisja.adama.m Zdjąć krzyże, zakazać jarmułek! 02.12.09, 14:22 Wszystko wzorem Francji! Bez forów dla katolików, żydów i muzułmanów! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 Re: Zdjąć krzyże, zakazać jarmułek! 02.12.09, 14:57 komisja.adama.m napisał: > Wszystko wzorem Francji! Bez forów dla katolików, żydów i muzułmanów! dlaczego nam sie wzorowac na innych ??!! Polska zawsze (poza okupacja) byla wzorem tolerancji i demokracji dla calego swiata !!! Odpowiedz Link Zgłoś
yankes1968 Krucyfiksy w świeckiej szkole to faworyzowanie 02.12.09, 14:48 przez państwo, jednej z religii, co jest niegodne z Konstytucją, która jasno to określa.Polska jest państwem ŚWIECKIM. Mit o 99,9% katolików to bezczelna ściema KK. Opodatkowanie wiernych pokaże własciwy %. I nie zdziwi mnie liczba jednocyfrowa. Swoją drogą #&%f@ mac! nie rozumiem kto daje prawo klerowi do pchania się wszędzie i kto jeszcze w ogóle wierzy w te 'prawdy' spisane wieki temu przez nawiedzonych szaleńców z zaburzeniami i w te wszystkie mity o niewidzialnych bóstwach. Czasem mam wrażenie, że wszyscy w jakieś ogólnej szopce udział biorą i udają jeszcze z rozpędu, ale już tylko na pokaz, bo XXIw. nie daje szans na kontynuowanie zabobonu, ciemnoty i kołtuna. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 Re: Krucyfiksy w świeckiej szkole to faworyzowani 02.12.09, 15:00 yankes1968 napisał: > przez państwo, jednej z religii, co jest niegodne z Konstytucją, > która jasno to określa.Polska jest państwem ŚWIECKIM. Mit o 99,9% > katolików to bezczelna ściema KK. Opodatkowanie wiernych pokaże > własciwy %. I nie zdziwi mnie liczba jednocyfrowa. > Swoją drogą #&%f@ mac! nie rozumiem kto daje prawo klerowi do pchania > się wszędzie i kto jeszcze w ogóle wierzy w te 'prawdy' spisane wieki > temu przez nawiedzonych szaleńców z zaburzeniami i w te wszystkie > mity o niewidzialnych bóstwach. Czasem mam wrażenie, że wszyscy w > jakieś ogólnej szopce udział biorą i udają jeszcze z rozpędu, ale już > tylko na pokaz, bo XXIw. nie daje szans na kontynuowanie zabobonu, > ciemnoty i kołtuna. Yankee, go home !!! Odpowiedz Link Zgłoś
thomashaq W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 14:51 W głowie się kur** małolatom poprzewracało ! Jakoś tyle lat nikomu to nie przeszkadzało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:06 Jak rozumiem, to że nikt się nie odzywał (albo go uciszono) to znaczy, że problemu nie ma? No dobra, tyle lat nikomu nie przeszkadzało, teraz zaczęło. To znaczy mają zamknąć mordy i siedzieć cicho. Albo jesteś konformistą, albo w twoim słowniku nie ma słowa odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:11 A skąd wiesz że nie przeszkadzało? Czytasz w myślach? To że nikt się nie sprzeciwiał, nie znaczy że akceptował krzyż. Tylko w latach 90 nie było łatwo powiedzieć otoczeniu, że jest się ateistą. Odpowiedz Link Zgłoś
ttiikkttaakk W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 14:53 Optymistyczny artykuł. Brawa dla Zuzanny i Arkadiusza. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 14:53 przypomnijcie dzieciakom co mowiono o checi znisienia "prawa veta" w Polsce - "bo to jednemu wola, a wielu niewola" Trojka podpisala, a reszta nie !!! i tak dziala demokracja - rzadzi wiekszosc, stanowi wiekszosc !!!! Zdjecie krzyzy w tym wypadku byloby pogwalceniem demokracji, gwaltem na wiekszosci, ktora petycji nie podpisala !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:14 Spytam wprost: jak nazwać człowieka, który nie potrafi czytać ze zrozumieniem, nie zna pojęcia demokracji i mimo to podaje definicję, która jemu wydaje się słuszna, no i last, but not least, robi więcej niż 3 wykrzykniki? Tak, to o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o 02.12.09, 15:15 inco_666 napisał: > Przede wszystkim to religia jako przedmiot powinna zniknąć z szkoły! To prawda. A poza tym: dlaczego im ten krzyż nie przeszkadzał dwa miesiące temu? Na facebooku dziewczyna pisze, ze "wcześniej i tak by to nic nie dało". Skąd wie, skoro nie próbowała? Ta Finka we Włoszech miała odwagę być pierwsza i nie przejmować sie tym, ze to nic nie da. Teraz to wygląda, że dzieciaki idą owczym pędem za modą. Idę o zakład, że pojawią sie kolejne szkoły, tak jak już wczesniej była ta prywatna w Warszawie. Nawet jeżeli kilku osobom faktycznie krzyż przeszkadzał, to teraz większość z podpisanych podpisuje się bo to modne. Ale założe się że większość z podpisanych (jeśli nie wszyscy) jest członkami Kościoła Katolickiego, bo żeby unieść się na chwilowej fali mody na antykrzyżactwo nie trzeba odwagi, a żeby wystąpić z KK trzeba. No i ta decyzja będzie miała konsekwencje wieksze niż podpisanie jakiejśtam petycji. Swoją drogą gdyby KK był normalną instytucją to by ich wszystkich wywalił na zbity pysk - wyobrażacie sobie harcerzy którzy twierdzą, że śpiewanie hymnu ZHP ich obraża? Albo członków "Nigdy więcej" którzy sobie nie życzą, żeby do ich organizacji należały czarnuchy? To nie przejdzie, prawda? Kolejna rzecz: krzyż nie jest jedynym i najważniejszym, podstawowym elementem kultury ale jest jej wielką częścią. I o ile uważam, że w salach lekcyjnych powinno wisiec jeżeli już to godło, to jeżeli gdzieś z boku będzie sobie wisiał krzyż, bo to odpowiada katolikom, to mi to specjalnie nie przeszkadza. A jeżeli ktos będzie protestował przeciwko wiejskim kapliczkom i krzyżom na rozstajach dróg, to ja będę pierwszy protestował, bo to jest ważny element folkloru i bez tego polska wieś nie będzie taka sama. Nie potrafię sobie wyobrazić w jaki sposób krzyż może kogoś obrazić. Nie rozumiem już całei idei "obrazy uczuć religijnych" a jakie uczucia może obrazić krzyż u ateisty? Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Tomek845 02.12.09, 16:35 Bełkoczesz i bełkoczesz i bełkoczesz.By na koniec zabełkotać tak;"ATEIŚCI NIE MAJĄ UCZUĆ". Bełkoczesz jeszcze,że;"NIE POTRAFIĘ SOBIE WYOBRAZIĆ...W to akurat Ci wierzę,nie jesteś w stanie...To wierszydło na końcu to próba pokazania jakim jestem wielkim recytatorem ? Szpanerstwo intelektualne czy jaki...?Jakiś substytut ROZUMU? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Tomek845 02.12.09, 16:43 pan-dzikus napisał: > Bełkoczesz i bełkoczesz i bełkoczesz.By na koniec zabełkotać tak;"ATEIŚCI NIE > MAJĄ UCZUĆ". Bełkoczesz jeszcze,że;"NIE POTRAFIĘ SOBIE WYOBRAZIĆ...W to akurat > Ci wierzę,nie jesteś w stanie...To wierszydło na końcu to próba pokazania jakim > jestem wielkim recytatorem ? Szpanerstwo intelektualne czy jaki...?Jakiś > substytut ROZUMU? Upuść trochę jadu, odetchnij świeżym powietrzem a potem przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Tomek845 02.12.09, 17:02 "Ateiści nie mają uczuć" tyle jedynie jestem w stanie zrozumieć,wybacz,jesteśmy od innej małpy.Na rozwinięcie kwestii uczuć nie liczę,nie rokujesz niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Tomek845 02.12.09, 23:14 pan-dzikus napisał: > "Ateiści nie mają uczuć" tyle jedynie jestem w stanie zrozumieć,wybacz,jesteśmy > od innej małpy.Na rozwinięcie kwestii uczuć nie liczę,nie rokujesz niestety. A poza obrażaniem potrafisz coś napisać? Nie napisałem "Ateiści nie mają uczuć", napisałem "nie wiem jakie uczucia u ateisty miałby obrazić krzyż". Profanacja krzyża obraża u katolika jego uczucia religijne. Ateista z definicji uczuc religijnych nie ma, to jakie obraża krzyż? Uczucie do matki? Uczucie do żony? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: tomek854 02.12.09, 23:15 pan-dzikus napisał: > sorry za złośliwość... Spoko, rozumiem, że zrozumiałeś co miałem na myśli? Jak nie, to postarałem się wyjaśnić powyżej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uranti Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.olsztyn.mm.pl 02.12.09, 18:46 >Nie potrafię sobie wyobrazić w jaki sposób krzyż może kogoś obrazić. >Nie rozumiem już całei idei "obrazy uczuć religijnych" a jakie uczucia może obrazić krzyż u ateisty? Ostatnio wchodzę do banku a tam na ścianie wisi krzyż. Sorry ale czy muszę oglądać w codziennym życiu symbol organizacji która ma na swoich rękach krew milionów ludzi, która dławi wolność światopoglądową i jest idealnym przykładem nietolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek widocznie to był złodziejski bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:53 w którym nikt nie gwarantuje bezpieczeństwa zgromadzonych przez klientów środków, a o ewentualne wypłaty trzeba się modlić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Uczucia religijne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:14 Już dawno wszyscy zgubili wątek. Oczywiście,że krzyż nie obraża uczuć religijnych ateistów (bo czegoś takiego nie ma. Ateizm to nie religia). W całej sprawie chodzi o szacunek do innych ludzi i ich poglądów oraz przestrzeganie prawa (vide zapis w Konstytucji o neutralności Rządu, a więc i rządowych instytucji). Ateista postrzega krzyż, jak to ktoś powiedział, jako dwa patyki z figurką człowieka. Każde inne symbole religijny także nie mają żadnej wartości dla ateisty (są jednak szanowane, a już na pewno nie profanowane, skoro coś znaczą dla innych). Mi, jako ateiście, osobiście wisi co i gdzie wisi, byle było zgodne z prawem i sumieniem. Doprawdy, skoro już ten krzyż jest na terenie instytucji publicznej (dajmy sobie już spokój z Konstytucją, bo jak Polska długa i szeroka, każdy ma ją gdzieś), skoro już wisi na tej ścianie, niby dlaczego nie ma obok symboli innych religii czy filozofii, jeśli ich wyznawcy przez dłuższy czas w danej instytucji przebywają (jako uczniowie, pracownicy etc.)? Uczniowie 'czternastki' złożyli petycję, dyrekcja postanowiła sprawę przemyśleć. Ale nawet jeśli krzyże zostaną, to przecież żaden ateista nie będzię siłą ich zrywał ze ściany i deptał, pluł, palił czy co tam jeszcze wymyślicie. To nie fanatycy. Cała sprawa została wywrócona do góry nogami i zamieniła się w poletko kolejnej bitwy pomiędzy 'katolikami' a 'ateistami' - a przynajmniej stronom wydaje się, że nimi są. Argumenty i słownictwo używane w tej 'dyskusji' pozostawia wiele do życzenia, a w 95% nie ma żadnego związku z tematem sporu. Boży i Nie-boży Bojownicy z obu stron różnią się tylko wydumanymi ideami. Ma to swoje dobre strony - wiem teraz skąd się biorą wojny, a także utwierdza w przekonaniu, że się nie skończą. Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uranti Re: Uczucia religijne... IP: *.olsztyn.mm.pl 03.12.09, 21:59 Większość wojen ma podłoże religijne co dowodzi, że religia to wielki błąd ludzkości. Religia to dobrowolna zgoda na jarzmo i patrzenie w przeszłość zamiast w przyszłość. Warto też nie mylić religii z duchowością. Każdy człowiek ma naturalne tendencje duchowe a religia po prostu je wykorzystuje nakładając na tą energię poprzez zmanipulowane nauki kontrybucję, nie pozwalając ludziom na uświadomienie sobie ich własnej wielkości. W ogóle kwestia teiści-ateiści to spór błędnych stanowisk stąd nierozwiązywalny. To w co wierzą tak zwani tutaj teiści to wcale nie jest Bóg. Boga można utożsamić z całością wszechświata i przenikającym go duchem. Jako jeden wielki organizm, którego jesteśmy nieodłącznymi częściami, tzw. jedność w wielkości - jest to pogląd mistyczny i pozostanie taki dopóki nie będziemy w stanie poprzez postęp, w tym też naukowy ale i duchowy, go udowodnić. Tzw. ateiści zaś sprzeciwiając się błędnym naukom kościoła przyczyniają się do postępu, lecz czy przypadkowo nie odrzucają czasem przy okazji wrodzonej każdemu duchowości i niektórych cennych nauk duchowych. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 99% ludu w RP ponoc wierzy..za tem kogo po pijaku 02.12.09, 15:18 lapie policja? jakie to pijane bydlo siada za kierownica aut i mknie??? Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie! 02.12.09, 15:47 Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie! nie bedzie motłoch przeciwstawiał sie tradycji! Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie 02.12.09, 15:58 miliarder napisał: > Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie! > > nie bedzie motłoch przeciwstawiał sie tradycji! Pod słowem "tradycja" ciemni ukrywają pojęcie JARZMA i myślą prostym zabiegiem oszukać ludzi.Co gorsze, niekiedy się udaje.Alleluja ponad rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:06 Motłochu szukaj w parafiach. Ja na taką tradycję leję. Tradycję można szanować, ale nie można pozwolić żeby ktoś, powołując się na tradycję, mówił mi jak mam żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Krzyż to tradycyjna czy sie tego chce czy nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 11:47 O ile mi wiadomo nic człowieka nie zobowiązuje do przestrzegania tradycji. Jak sama nazwa wskazuje, tradycja jest nieuregulowanym prawnie zwyczajem, kontynuowanym z sentymentu lub czego tam bądź. NIKT nie jest zmuszony do przestrzegania tradycji... Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Inna para kaloszy... 02.12.09, 15:54 Pazdziernik roku 1956. W szkole podstawowej nr. 151 w Warszawie powiesilismy w klasie VIIb krzyz na scianie. Co to sie porobilo... Nie bede opisywal. Na przekor wszystkiemu jednak ten krzyz w klasie pozostal. Czy dzis jestem zwolennikiem wieszania krzyzy w szkolach ? Nie, nie jestem. Uwazam, iz moje sumienie jest moja prywatna sprawa i nie ma z Kosciolem i klerem wiele wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond ja w kwestii formalnej 02.12.09, 16:13 Zaraz, zaraz słyszę że: " Polska to kraj katolicki" Ale tylko przez ostatnie 1000 lat. Pierwszy tysiąc należał do zgoła do kogo innego. Może czas zmienić na kolejne 1000? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: ja w kwestii formalnej 02.12.09, 16:14 drzejms-buond napisał: Zaraz, zaraz słyszę że: " Polska to kraj katolicki" Ale tylko przez ostatnie 1000 lat. Pierwszy tysiąc należał do kogo innego. Może czas zmienić na kolejne 1000? Odpowiedz Link Zgłoś
charlie11 Terror mniejszosci 02.12.09, 16:08 I tyle Uwielbiam ten komentarz "madry ksiadz". Dziennikarzyna pisze o jego madrosci bo podkulil ogon i sie na wszystko zgadza. Natomiast jesli powiedzialby cos nie po politycznie poprawnej mysli to bylby "oszolomem i zacofancem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Terror mniejszosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:13 To wg ciebie ksiądz powinien walczyć i się kłócić? W k***a ludzie nie znacie nawet podstaw swojej wiary. Ksiądz tolerancyjny dla innych światopoglądów, idący na kompromis, nie chcący obrażać innych jest dla ciebie tchórzem? Oby więcej takich księży i w Polsce nastanie prawdziwy katolicyzm, czego kościołowi życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Terror mniejszosci 02.12.09, 18:08 > Ksiądz tolerancyjny dla innych światopoglądów, idący > na kompromis, nie chcący obrażać innych jest dla ciebie tchórzem? > Oby więcej takich księży i w Polsce nastanie prawdziwy katolicyzm, > czego kościołowi życzę Nie może tak być ponieważ stoimy w obliczu zagrożenia zwanego Unią Europejską która w swej niezmierzonej głupocie odrzuca religię chrześcijańską a jednocześnie przyjmuje tu Muzułmanów którzy w kwestiach religijnych nie odpuszczają. Albo my ich albo oni nas bo nie ma na tej ziemi miejsca dla dwóch religii. Ja jestem za tym co w polskiej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: Terror mniejszosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:20 > Nie może tak być ponieważ stoimy w obliczu zagrożenia zwanego Unią > Europejską która w swej niezmierzonej głupocie odrzuca religię > chrześcijańską a jednocześnie przyjmuje tu Muzułmanów którzy w > kwestiach religijnych nie odpuszczają. Albo my ich albo oni nas bo > nie ma na tej ziemi miejsca dla dwóch religii. Ja jestem za tym co w > polskiej tradycji. Pasujesz jak ulał do epoki wojen krzyżowych:). Nie wiem na ile się orientujesz, ale w Szwajcarii przeszło referendum zakazujące budowania minaretów. To samo kroi się we Włoszech. Nie bój się, Europa poradzi sobie bez bojówkarzy. Poza tym wskaż mi w którym miejscu UE odrzuca chrześcijaństwo. I jeżeli jesteś tak bardzo za tradycjonalizmem naszych przodków, powinieneś wyznawać pogaństwo, które było wyznaniem naszych przodków, Polan. Po chrzeście Polski (który nie wynikał w żadnym wypadku z religijnej gorliwości Mieszka, był jedynie warunkiem uznania Polski za państwo przez resztę Europy) wśród przeważającej większości Polaków pogaństwo nadal było wyznawane. Jak widzisz, w kultywowaniu tradycji jesteś bardzo wybiórczy. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: Terror mniejszosci 02.12.09, 18:58 Pogaństwo zostało wyparte przez chrześcijaństwo już dawno temu. Nie jest obecnie wyznaniem które scali społeczeństwo. Chrześcijaństwo ma taki potencjał. Bojówkarze są potrzebni żeby wytłumaczyć tym wszytkim którzy na forach wypisywali "wstyd teraz być Szwajcarem" że raczej powinni być z tego dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
maszin84 Re: Terror mniejszosci 02.12.09, 19:22 To zrozum, że bojówkarze i ogólnie, przykładowo, twoje podejście, jest sprzeczne z ideą chrześcijaństwa. Jeżeli nie pasują ci muzułmanie to załóż partię, wygraj wybory i rób co chcesz. Ale nie tłucz innych ludzi pod przykrywką walki o religię pokoju i tolerancji. Bo na to jest takie słowo: hipokryzja. A ja nie potrzebuję żadnej religii, żeby integrować się ze społeczeństwem i szanować innego człowieka. Moim zdaniem religia jest dla ludzi słabych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czercz maszin84, zadziwiające jest to, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 19:30 większość agnostyków/ateistów żyje zgodnie z chrześcijańskim dekalogiem i nie potrzeba im do tego żadnych wytycznych. Natomiast zadziwiająca liczba katolików grzeszy każdego dnia i jak na hipokrytów przystało czeka z utęsknieniem do niedzieli, kiedy to pójdzie się do spowiedzi i wyzeruje licznik. Jakież to wygodne. Postawę miłosierdzia widać zresztą nawet w tej dyskusji - wyziera z każdego postu krytykującego postawę młodzieży z LO. Odpowiedz Link Zgłoś
maszin84 Re: maszin84, zadziwiające jest to, że 02.12.09, 19:40 Gość portalu: Czercz napisał(a): > większość agnostyków/ateistów żyje zgodnie z chrześcijańskim dekalogiem i nie p > otrzeba im do tego żadnych wytycznych. Natomiast zadziwiająca liczba katolików > grzeszy każdego dnia i jak na hipokrytów przystało czeka z utęsknieniem do nied > zieli, kiedy to pójdzie się do spowiedzi i wyzeruje licznik. Jakież to wygodne. > Postawę miłosierdzia widać zresztą nawet w tej dyskusji - wyziera z każdego po > stu krytykującego postawę młodzieży z LO. Te uniwersalne wartości znane były tysiące lat przed narodzeniem Chrystusa. Ktoś to po prostu spisał i wyznawcy krk myślą, że sa jedynymi posiadaczami praw autorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Re: Pogaństwo 03.12.09, 14:31 the_ukrainian napisał: > Pogaństwo zostało wyparte przez chrześcijaństwo już dawno temu. Nie > jest obecnie wyznaniem które scali społeczeństwo. Chrześcijaństwo ma > taki potencjał. Bojówkarze są potrzebni żeby wytłumaczyć tym > wszytkim którzy na forach wypisywali "wstyd teraz być Szwajcarem" że > raczej powinni być z tego dumni. Jaaaasne. Wesołych Świąt i przystrojonej choinki życzę. Takoż Zaduszek. I Dyngusa. I Andrzejek. Topienia Marzanny. I dobrze poświęconej palmy, coby od złego uchroniła. Odpowiedz Link Zgłoś
re.dudek W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 16:11 To może ja przedstawię rozumowanie na tym samym poziomie- dla mnie brak krzyża faworyzuje ateistę. Nie ma nic, to nie ma Boga. To jest dyskryminacja mojego światopoglądu. Mały wielki protest zbuntowanych czternastkowiczów. Zaistnieliście już, to idźcie się lepiej pouczyć, zawsze jest jakaś olimpiada do wygrania. Już wierzę, że te krzyże im przeszkadzają. Pewnie zorientowali się, że są ateistami podczas tej wspomnianej lekcji etyki. A później będzie ślub w białej sukni, a jak urodzą im się dzieci, to sami poślą je do Komunii :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Doszliśmy w ten sposób do sedna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 16:25 dla Ciebie (i wielu) brak krzyża to objaw dyskryminacji, dla mnie (i wielu, choć zaraz napiszesz, że znacznie mniejszej grupy) ów krzyż to przejaw tej samej dyskryminacji. Tak było, jest i będzie i nie ma najmniejszych szans na wypracowanie wspólnego stanowiska. Więc takim dyskusjom nie będzie końca jak Polska długa i szeroka. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednywroclawianin Znacie ten dowcip? 02.12.09, 16:29 W małej wsi ksiądz rozmawia z parafianką: - Doszły mnie słuchy, córko, że wczoraj wieczorem ktoś u was straszliwie przeklinał. Tak nie można, dzieci się gorszą, a jaki zły przykład dla sąsiadów. - Bardzo przepraszam, ale właśnie wybieraliśmy się do kościoła i mój stary nie mógł znaleźć książeczki do nabożeństwa. Oto obraz 3/4 polskich chrześcijan. Wszystko na pokaz, a im głośniej, tym efektowniej. Prawdziwych katolików, których głęboko szanuję, bo to religia niełatwa i pełna zakrętów - jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Znacie ten dowcip? 02.12.09, 17:59 Dziecko łazi po domu i czegoś szuka. Czego szukasz? - pyta matka. Młotka i gwoździ - odpowiada dziecko. A po co ci młotek? Żeby przybić Pimpusia do krzyża i on wtedy będzie święty dla wszystkich kotków! Odpowiedz Link Zgłoś
anonimus07 Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o 02.12.09, 16:56 re.dudek napisała: > To może ja przedstawię rozumowanie na tym samym poziomie- dla mnie brak krzyża > faworyzuje ateistę. Brak krzyża nie faworyzuje nikogo. To sytuacja neutralna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:32 Daruj sobie. Dla takiego jak on nie ma neutralnych. Albo jesteś z nim, albo przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o IP: 85.222.87.* 03.12.09, 13:43 re.dudek napisała: > To może ja przedstawię rozumowanie na tym samym poziomie- dla mnie brak krzyża > faworyzuje ateistę. Nie ma nic, to nie ma Boga. To jest dyskryminacja mojego > światopoglądu. Jest krzyż - jest Bóg, nie ma krzyża - nie ma nic. Boże, jakże współczuję ci takich wyznawców... Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Wygląda na to ,że młodziaki z liceum 02.12.09, 16:31 załatwili to mądrzej, niż większość siebie wartych spienionych idiotów z tego forum. Z obu stron haha.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Wygląda na to ,że młodziaki z liceum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 17:20 Pozdrowienia dla niespienionej trzeciej strony od rozczochranej czwartej, z domieszką piątej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: et Re: Wygląda na to ,że młodziaki z liceum IP: *.chello.pl 15.12.09, 20:21 ci trzej Licealiści odnowią oblicze ziemi ,tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimus07 W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 16:45 Kompromisów może być wiele. Gdyby na ścianie można było powiesić tabliczkę z napisem: "prawie na pewno Boga nie ma" - to dla mnie byłoby OK. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 17:07 Jak ja chodziłem do szkoły to religia dopiero do szkół wchodziła. Też było paru takich przemądrzałych lamusów co im nie pasowało. Ale szybko im przetłumaczyliśmy kto w szkole rządzi i jakie jest zdanie większości. A obite ryje im o tym przypominały przez 2 tygodnie dzień w dzień przy każdym spojrzeniu w lustro. To samo powinni zrobić zwolennicy krzyży w tamtej szkole. Jak miernota nic mądrego nie może zorganizować to niech zamknie dziób i siedzi cicho to i matury doczeka bez bolesnych przygód. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 17:14 the_ukrainian napisał: > Jak ja chodziłem do szkoły to religia dopiero do szkół wchodziła. > Też było paru takich przemądrzałych lamusów co im nie pasowało. Ale > szybko im przetłumaczyliśmy kto w szkole rządzi i jakie jest zdanie > większości. A obite ryje im o tym przypominały przez 2 tygodnie > dzień w dzień przy każdym spojrzeniu w lustro. To samo powinni > zrobić zwolennicy krzyży w tamtej szkole. Jak miernota nic mądrego > nie może zorganizować to niech zamknie dziób i siedzi cicho to i > matury doczeka bez bolesnych przygód. Rozróżniania między siłą argumentu a argumentem siły uczą już jakoś tak w przedszkolu. Zatrzymałeś się na tym etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:03 > Rozróżniania między siłą argumentu a argumentem siły uczą już > jakoś tak w przedszkolu. Zatrzymałeś się na tym etapie? A co ja im miałem argumentować? W szkole lamusy nie rządzą. A co co rządzili byli za krzyżami więc temat skończony. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:10 the_ukrainian napisał: > > Rozróżniania między siłą argumentu a argumentem siły uczą już > > jakoś tak w przedszkolu. Zatrzymałeś się na tym etapie? > > A co ja im miałem argumentować? Nie spoko, nawet cię nie podejrzewam o umiejętność argumentacji :) > W szkole lamusy nie rządzą. Cóż, żeby przeciwstawić się gnębieniu słabszych trzeba mieć jaja. Tym z brakiem w wyposażeniu pozostaje instynkt stadny :) > A co co > rządzili byli za krzyżami więc temat skończony. Wiesz, podejrzewam, że to raczej twoje fantazje. Chuliganerka zabawiająca się gnębieniem ludzi jest daleko od tematów typu krzyże :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:52 > Cóż, żeby przeciwstawić się gnębieniu słabszych trzeba mieć jaja. > Tym z brakiem w wyposażeniu pozostaje instynkt stadny :) Nikt nie gnębił słabszych dla zasady. Jak siedzieli cicho, robili co do nich należy i nie wchodzili nikomu w drogę to nikt im nic nie robił. Człowieku, porządek jakiś musi być. Ktoś porządek musi trzymać z błogosławieństwem dyrekcji dla której było wygodniej żebyśmy to my tam temperowali kogo trzeba. Jak się leszcze rozbestwią to już nikt nad tym nie zapanuje. Bo ten nie chce krzyża, inny nie chce mięsa w zapiekankach, inny by chciał zdrową żywność, ktoś tam jeszcze reorganizacji sal lekcyjnych. A co to uczeń w szkole rządzi czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timur_bez_drużyny Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:56 a więc zgadłem - poprawczak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr JU_DYM kolejne zwycięstwo polskich katoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:59 Wliczanie ocen z religii do średniej z innych ocen jest zgodne z konstytucją - uznał Trybunał Konstytucyjny. Trybunał rozpatrywał wniosek złożony przez posłów Lewicy i Demokratów o sprawdzenie zgodności z konstytucją przepisów rozporządzenia ministra edukacji o wliczaniu oceny z religii do średniej na świadectwie. Według wnioskodawców, rozporządzenie narusza trzy zasady: rozdziału Kościoła od państwa, równości wobec prawa oraz prawa rodziców do swobodnego wychowywania dziecka wedle własnego sumienia. Wnioskodawcy uważają, że rozporządzenie jest sprzeczne z konstytucją oraz ustawą o wolności sumienia i wyznania. Zgodnie ze nowelizowanym w lipcu 2007 r. przez ówczesnego ministra edukacji Romana Giertycha rozporządzeniem w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów, choć udział w zajęciach z religii lub etyki jest nieobowiązkowy, to stopień z tych przedmiotów jest wliczany do średniej ocen na świadectwie szkolnym. Właśnie ten przepis zakwestionowali we wniosku do Trybunału Konstytucyjnego posłowie LiD. Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 19:03 Nie zgadłeś. Zwykła warszawska szkoła niczym szczególnym się nie wyróżniająca. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 03.12.09, 19:02 the_ukrainian napisał: > Nie zgadłeś. Zwykła warszawska szkoła niczym szczególnym się nie > wyróżniająca. Skoro taka jest zwyczajna warszawska szkoła, to moze jednak w tej powszechnej opinii że w Warszawie straszne bydło jest jest ziarno prawdy? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 04.12.09, 09:49 tomek854 napisał: > Skoro taka jest zwyczajna warszawska szkoła, to moze jednak w tej powszechnej > opinii że w Warszawie straszne bydło jest jest ziarno prawdy? ;-) Nawet cały worek ziarna i słoma wyzierająca z adidasków Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: W normalnej ...LUDZIE ,the ukrainian... 02.12.09, 19:01 was namiętnie wypuszcza,swoją droga niezły ubaw.On parodiuje bezmyślną większość i pewnie oczekuje,że dobrze się bawicie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KamiliuS Żondy Lódó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:53 > Nikt nie gnębił słabszych dla zasady. Jak siedzieli cicho, robili co > do nich należy i nie wchodzili nikomu w drogę to nikt im nic nie > robił. Człowieku, porządek jakiś musi być. Ktoś porządek musi > trzymać z błogosławieństwem dyrekcji dla której było wygodniej > żebyśmy to my tam temperowali kogo trzeba. Jak się leszcze > rozbestwią to już nikt nad tym nie zapanuje. Bo ten nie chce krzyża, > inny nie chce mięsa w zapiekankach, inny by chciał zdrową żywność, > ktoś tam jeszcze reorganizacji sal lekcyjnych. A co to uczeń w > szkole rządzi czy jak? A kto ma rządzić? Szkoła jest dla kogo? Woźnego? Swoją drogą gratuluję dyrekcji twojej szkoły za perfekcyjne wręcz nieróbstwo - widac kolejni ze stołkami po znajkomości. Co do różnych gustów uczniów - po to się chba różnimy od siebie, żeby było ciekawej. Oddziały w postaci zadresionych (Bo łatwo się to ubiera i nawet zapinać guzików nie trzeba umieć), łysych (to ciekawe zjawisko. Uczeni rosyjscy odkryli, że w tzw. subkulturach huligańskich umiejętność komunikacji i wyrażanie się werbalnie istnieje tylko w formie szczątkowej w postaci okrzyków bojowych i nawoływań - 'K*rwa', 'K*RWA!', 'k*rwa...' etc. Komunikacja właściwa opiera się na skomplikowanym systemie znaków świetlnych i odblasków, emitowanych z ogolonej głowy. U wyjątkowo dobrze przystosowanych osobników, zaobserwowano pierwsze stadium przesunięcia mózgu z czaszki w inne miejsce, by organ ten mógł w przyszłości jeszcze lepiej spełniać swoją funkcję), więc te oddziały zadresionych i łysych istot stadnych są do siebie bardzo podobne pod wszystkimi względami, więc wymagają od istot lepiej rozwiniętych tego samego. Bardzo drażni je ta ich oryginalność, a już całkiem niezrozumiały jest fakt posiadania odmiennego od większości zdania. Jednak zgodnie z rozporządzeniem ministra O Ochronie Nowo Odkrytych lub Powstałych Gatunków (Dz.Ust.Nr 437, Art.74 Ust.3, 2009r.), nie wolno podejmować żadnych działań, mogących w sposób pośredni lub bezpośredni wpłynąć na równowagę psychiczną lub biologiczną gatunku. Stąd też pozory 'rządzenia' w szkole przez w.w stada - przynajmniej z ich punktu widzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: 85.222.87.* 03.12.09, 13:49 the_ukrainian napisał: > > Cóż, żeby przeciwstawić się gnębieniu słabszych trzeba mieć jaja. > > Tym z brakiem w wyposażeniu pozostaje instynkt stadny :) > > Nikt nie gnębił słabszych dla zasady. Jak siedzieli cicho, robili co > do nich należy i nie wchodzili nikomu w drogę to nikt im nic nie > robił. Człowieku, porządek jakiś musi być. Ktoś porządek musi > trzymać z błogosławieństwem dyrekcji dla której było wygodniej > żebyśmy to my tam temperowali kogo trzeba. Jak się leszcze > rozbestwią to już nikt nad tym nie zapanuje. Bo ten nie chce krzyża, > inny nie chce mięsa w zapiekankach, inny by chciał zdrową żywność, > ktoś tam jeszcze reorganizacji sal lekcyjnych. A co to uczeń w > szkole rządzi czy jak? I nie zostawili cię w tej szkole w roli woźnego? No żesz... co za strata. Kiedyś Kieślowski zrobił taki film "Z punktu widzenia nocnego portiera"... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilius1 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 03.12.09, 14:05 Nie zrobili, bo nie skończył. Pewnie parę lat temu antyterroryści wpadli i zamknęli. Szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 03.12.09, 19:01 the_ukrainian napisał: A co to uczeń w > szkole rządzi czy jak? Uczeń w szkole nie rządzi, ale szkoła jest dla niego, a zatem powinna być możliwie dostosowana do jego potrzeb. Jak chce zapiekanek bez mięsa, to mają takie być. Jak chce lekcji religii, to mają takie być. Jak chce kółko szachowe, to szkoła powinna zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 08.12.09, 05:13 tomek854 napisał: > the_ukrainian napisał: > > A co to uczeń w > > szkole rządzi czy jak? > > Uczeń w szkole nie rządzi, ale szkoła jest dla niego, a zatem powinna być > możliwie dostosowana do jego potrzeb. Jak chce zapiekanek bez mięsa, to mają > takie być. Jak chce lekcji religii, to mają takie być. Jak chce kółko szachowe, > to szkoła powinna zorganizować. > > Akcja ""trojga" w XIV liceum dodatkowo zaburza zasade proporcjonalnosci w traktowaniu. W szkole krzyz wisi tylko w trzech klasach mimo ,ze tylko ok. 7 osob (wraz z inicjatorami tej glupawki) contestuje obecnosc tych krzyzy (wobec ok.600 ,ktorzy akcji nie popieraja). A zatem w zgodzie z tokiem twojego rozumowania w szkole w wiekszosci sal nie ma krzyzy mimo ,ze wiekszosc stanowia zwolennicy krzyzy ( czyli z naddatkiem jest spelniony postulat uszanowania potrzeb osob niewierzacych). A zatem dla dobra sprawy (jesli inicjatoray akcji tak bardzo cenia swobode wyboru ) moze Zuzia ,Arek i ten trzeci pozostawia w spokoju te trzy salki z krzyzami omijajac je z daleka (aby nie narazac sie na traume emocjonalna) - przeciez maja poza tym cala szkole bez krzyzy do dyspozycji. Ale tak naprawde to sie dziwie ,ze poprzez wczesniejsze lata nauki nie razila ich obecnosc tychze krzyzy byc moze dlatego ,ze wtedy nie bylo jeszcze modne przywalanie koscilowi- totez wyglada ta cala akcja jako oportunistyczny rodzaj samopromocji tych trojga mlodych ludzi (ktorych nazywa sie z przesada "grupa uczniow" w artykule manipulatorow z lewackich szczekaczek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timur_bez_drużyny lamusy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:10 do jakiej Ty szkoły uczęszczałeś? Chyba specjalnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: lamusy? 02.12.09, 18:16 Gość portalu: Timur_bez_drużyny napisał(a): > do jakiej Ty szkoły uczęszczałeś? Chyba specjalnej :) Wbrew pozorom nawet w dobrych pozornie szkołach zjawisko fali występuje. Tam się kształtują charaktery - są gnębieni, chuliganerka która gnębi oraz ci którzy potrafią się gnębieniu przeciwstawić czyli diamenty. Do częściowej obróbki ale generalnie diamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timur_bez_drużyny Re: lamusy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:22 Zgoda, ale nie słyszałem o ani jednym przypadku, kiedy to tzw. chuliganerka broniła krzyża, a tym bardziej wartości europejskich przed zgnilizną moralną islamu :) Nadal twierdzę, że to musiała być placówka specjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: lamusy? 02.12.09, 18:23 Gość portalu: Timur_bez_drużyny napisał(a): > Zgoda, ale nie słyszałem o ani jednym przypadku, kiedy to tzw. chuliganerka bro > niła krzyża, a tym bardziej wartości europejskich przed zgnilizną moralną islam > u :) Nadal twierdzę, że to musiała być placówka specjalna. Słownictwo typu maminsynki, lamusy wskazuje na coś w stylu placówki o zaostrzonym rygorze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamus Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 17:24 Nie no, teraz to mnie rozwaliłeś. Normala szkoła? Oklep? I ty masz czelność nazywać siebie katolikiem i bronić krzyży? W 'normalnej' szkole to twoją 'większość' wysyła się do poprawczaków... Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 17:56 > Nie no, teraz to mnie rozwaliłeś. Normala szkoła? Oklep? I ty masz > czelność nazywać siebie katolikiem i bronić krzyży? A czego niby mam bronić? Co to ma być żeby paru pajaców robiło szum wokół krzyży który wiszą tam wolą większości? Do tej pory nikomu nie przeszkadzały a teraz nagle coś komuś się nie pasuje? Jak ja bym do tej szkoły chodził to zara by im wszystko przypasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:02 Teraz nikt by za tobą nie stanął i siłą rzeczy ty w lustrze oglądałbyś obitą gębę. Sam sobie zaprzeczasz mówiąc że kiedyś nikomu nie przeszkadzało. Jak banda kretynów za sprzeciw obijała im twarze, to się nie dziw że nikt się nie zgłaszał. Na szczęście czasy katobarbarzyńców już minęły i teraz można głosić swoją rację. Chcesz krzyża - powieś w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:15 > Teraz nikt by za tobą nie stanął i siłą rzeczy ty w lustrze > oglądałbyś obitą gębę No to żebyś się nie zdziwił. Powiedz mi kto ma rządzić w szkole gdzie 90% chłopaków to banda lalusiów i maminsynków robiących w gacie jak się tylko na nich spojrzy i rozpłaszczających się na ścianie jak pan idzie środkiem? A ja i tak ani bardzo duży ani mocny nie byłem. A z tym głoszeniem swoich racji to lepiej uważaj bo jak wygłosisz je w złym czasie i w złym miejscu to szybko się przekonasz że jeszcze są w Polsce ludzie którzy nie ulegli zachodniej głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:29 Będę głosił swoje racje tam, gdzie mi się podoba i kiedy mi się podoba. Masz prawo wyznawać swoją religię, więc wara od mojego światopoglądu. Ja się tobie nie narzucam i chcę jednej rzeczy - tego samego. A na marginesie powiem ci, że pogarszasz i tak już nieciekawą opinię o sobie. Boli mnie tylko to, że nie ma siły żeby skłonić cię do przemyślenia tego co sam napisałeś. Ale pocieszę cię, w moich oczach wcale nie odstajesz od obrazu przeciętnego katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:55 > Będę głosił swoje racje tam, gdzie mi się podoba i kiedy mi się > podoba. No to sobie głoś, proszę bardzo. Najlepiej na trybunach Legii ogłoś że Polonia rządzi. Konsekwencje głoszenia swoich poglądów ponosić będziesz sam. Odpowiedz Link Zgłoś
maszin84 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 19:04 Sprowadzasz dyskusję światopoglądową do utarczek pseudokibiców. Nagle wszystko staje się jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Podobnie jak ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 19:07 głoś swoje teorie o trzymaniu dyscypliny przy cichej akceptacji dyrekcji, w dowolnie wybranym miejscu i gremium, co nie oznacza, że znajdziesz poklask. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Podobnie jak ty 03.12.09, 19:04 Gość portalu: Anna napisał(a): > głoś swoje teorie o trzymaniu dyscypliny przy cichej akceptacji dyrekcji, w dow > olnie wybranym miejscu i gremium, co nie oznacza, że znajdziesz poklask. Różnica jest jednak taka, że my zadowolimy się uznaniem go za idiotę i nie będziemy czuli potrzeby obicia mu ryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Pobierałeś nauki w Odessie czy bardziej na wschód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:29 bo populizm najczystszej wody rodem z bojówek UPA się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EsEs historia zna takie przypadki the ukrainian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:09 Niemcom gdzieś tak do 1943 r. też nazizm nie przeszkadzał, a potem nagle zaczął nie pasować. Nie liczę, że odnajdziesz... trudne słowo - analogię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lamus Co ty wiesz o zabijaniu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:24 Nie rozumiesz elementarnej rzeczy. Ci uczniowie nie atakowali krzyży (ani żadnej innej religii oraz jej symboli), tylko domagali się poszanowania praw mniejszości wyznaniowych i światopoglądowych innych osób na terenie szkoły. Czyli także twoich praw, do głoszenia i wyznawania czego tylko chcesz, bez faworyzowania kogokolwiek. Wystarczy trochę bardziej się zastanowić nad problemem, zanim zacznie się 'obijać' ludzi, którzy za ciebie walczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:37 I czym ty się chwalisz pajacu? Że symbol chrześcijaństwa wbijałeś komuś siłą? Żałosna miernota z ciebie, w grupie podobnych sobie odważna. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ukrainian Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 02.12.09, 18:00 Sam żeś pajac. I nie symbol chrześcijaństwa bo nawet nie o to chodziło tylko trzeba było pokazaćlamusom kto w szkole rządzi. Pytał się nas ktoś o zdanie? Nie pytał tylko paru lamusów zaczęło pisać petycje do dyrekcji że oni sobie krzyży nie życzą bo szkoła to nie kościół i jeszcze mieli problem bo czas rekolekcji był wolny od nauki i oni przez to tracili godziny lekcyjne. No to im wytłumaczyliśmy kto rządzi i gdzie mogą se te petycje wsadzić. Nie podoba się to wypad ze szkoły i po temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszin84 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:04 Ja się nie chwalę tym, że wyżywałem się na mniejszości religijnej. W tym względzie do pajaca mi daleko. A twoje usprawiedliwienie jest jeszcze lepsze: w zasadzie krzyż mi wisiał, ale trzeba było wpier*lić dla przykładu. Aż wypada życzyć tobie żebyś kiedyś okazał się mniejszością wśród bandy debili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 11:02 the_ukrainian, żal mi ciebie. Wyżyłeś się na słabszych ludziach tylko dlatego, że mieli inne poglądy niż ty. I tacy właśnie są katole, zacofani, zadufani, przekonani o swojej wyjątkowości i boskości. Katol nie uznaje innych ludzi, którzy nie myślą, nie mówią i nie robią tego co on. Jesteś inny - jesteś zły. A gdzie przykazanie: Kochaj bliźniego swego jak siebie samego? Bóg przykazał wam dekalog, dlaczego nie żyjesz wg. jego przykazań? Czy Twój Bóg każe ci bić i poniewierać innych ludzi? Tylko dlatego, że mają inne zdanie? Gardzę takimi ludźmi. Każdy ma prawo do własnego zdania, do własnych poglądów, do własnej wiary. A ty człowieku (podobno stworzony przez Boga na jego podobieństwo) musisz szanować drugiego człowieka. Szanować jego inne poglądy, inne wierzenia. Zastanów się nad sobą, nad tym co piszesz i nad ludźmi, których skrzywdziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 03.12.09, 19:06 the_ukrainian napisał: > Sam żeś pajac. I nie symbol chrześcijaństwa bo nawet nie o to > chodziło tylko trzeba było pokazaćlamusom kto w szkole rządzi. Pytał > się nas ktoś o zdanie? Nie pytał tylko paru lamusów zaczęło pisać > petycje do dyrekcji że oni sobie krzyży nie życzą bo szkoła to nie > kościół i jeszcze mieli problem bo czas rekolekcji był wolny od > nauki i oni przez to tracili godziny lekcyjne. No to im > wytłumaczyliśmy kto rządzi i gdzie mogą se te petycje wsadzić. Nie > podoba się to wypad ze szkoły i po temacie. Skoro Was było większosc, to trzeba było zamiast urządzać mordobicia, napisać kontrpetycję i zebrać podpisy tej większości... No ale do tego trzeba było umieć pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: W normalnej szkole już dawno zebrali by oklep 03.12.09, 19:00 the_ukrainian napisał: > Jak ja chodziłem do szkoły to religia dopiero do szkół wchodziła. > Też było paru takich przemądrzałych lamusów co im nie pasowało. Ale > szybko im przetłumaczyliśmy kto w szkole rządzi i jakie jest zdanie > większości. A obite ryje im o tym przypominały przez 2 tygodnie > dzień w dzień przy każdym spojrzeniu w lustro. To samo powinni > zrobić zwolennicy krzyży w tamtej szkole. Jak miernota nic mądrego > nie może zorganizować to niech zamknie dziób i siedzi cicho to i > matury doczeka bez bolesnych przygód. Cóż za przykład Polskiego Homoru (większość obiła ryje mniejszości) oraz chrześcijańskiej tolerancji i miłości bliźniego... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy W "czternastce" nikt się nie rzucił krzyżem o k... 02.12.09, 17:13 Stanem wyjściowym wieszania czegokolwiek na ścianie jest ściana PUSTA. Wieszając COKOLWIEK na ścianie czynimy to w jakimś CELU. Ponieważ jestem niewierzący (choć moje dane osobowe parafia przetwarza) to nie wiem jaki jest CEL wieszania na ścianie krzyża. Trzeba rozróżnić dwie sprawy: WIESZANIE ZDEJMOWANIE Ta druga sprawa jest o wiele bardziej drażliwa, bo przez katolików może być odbierana (co wnioskuję z lektury postów) jako działanie skierowane przeciwko ich wierze. Przeciwnikom wieszania krzyży w miejscach publicznych podpowiadam, że obecnie w istocie problem wiąże się nie z ich wieszaniem a zdejmowaniem. W związku z tym jak widzę, jedyna opcja to przyzwyczajanie katolików do ZDEJMOWANIA. Przyczepiajcie więc krzyże gdzie się da ;) Mi osobiście wisi i powiewa co gdzie wisi byle nie było obseniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_jagger Zobaczcie to -> 02.12.09, 17:41 www.youtube.com/watch?v=DnQmTQQD-0w ( George Carlin o religii - napisy PL ) naprawde smieszne, a rownoczesnie do bolu prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
maryskacharion "Kubusie" zawsze doprowadzały do waśni 02.12.09, 17:41 i dyskusji na tle religijnym i narodowościowym. To wystąpienie traktuję jako szczególnie głupie. Widać XIV LO mocno obniżyło loty...to już nie jest kuźnia .... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Religii nie powinno być w szkołach 02.12.09, 17:54 Żadnej. Religia to sprawa kościołów i związków wyznaniowych, a nie państwa. Dlatego powinna być uczona w obiektach wyznaniowych (kościoły, sale katechetyczne lub niepaństwowe obiekty wynajęte na ten cel). Sprawa jakiejkolwiek tradycji nic do tego nie ma, bo tradycje bywają także niedobre. Nie ma też czegoś takiego jak państwowa tradycja religijna. Państwo nasze jest określone konstytucją. Nie chciałbym, by moje państwo faworyzowało kogokolwiek za jego wyznanie religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata-nauczycielka Re: Religii nie powinno być w szkołach IP: *.chello.pl 18.12.09, 11:03 Religia nie jest sprawą publiczną! TYLKO WYBITNIE OSOBISTĄ! Szkoła państwowa jest instytucją publiczną! Uczniowie innych wyznań źle się czują w takiej szkole. Więc......!!!! Odpowiedz Link Zgłoś