Dodaj do ulubionych

Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ...

23.12.09, 08:40
Ale jakie agencje?? co? gdzie i jak?? Takie informacje pojawiają się już od dłuższego czasu a nie ma napisanych żadnych konkretów. Gdzie mam szukać tych agencji?
Obserwuj wątek
    • Gość: ZiomisławPaliblant Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.e-wro.net.pl 23.12.09, 08:58
      > Polityka płacowa jest objęta tajemnicą

WOW! No kto by pomyślał?!
      Ale na Zachodzie już nie jest tajemnicą, jedynie na Dzikim Wschodzie tak musi być, prawda pani Karolino?
      • dexterek011 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 09:27
        > Polityka płacowa jest objęta tajemnicą

To jest w ogóle ciekawe, Bo oficjalnie płace są zbliżone do tego co oferuje IBM
        w Brnie (w podobnym ośrodku). A tamtejsze płace są jawne, np. admin Microsoft
        Windows Server z doświadczeniem - 30 tys. koron.
        • kontonaspam Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 11:05
          IBM buduje centrum operacyjne, nie potrzebuje więc specjalistów ale tanią siłę
          roboczą, średnio rozgarniętych ludzi do wykonywania prostych czynności.
        • vratislavian Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 13:17
          W Polsce tak być nie może, bo biorąc pod uwagę koszty życia, zbyt wiele "masy
          ludzkiej" mogłoby od razu wyciec z kraju, przed kilkuletnią obróbką w firmach.
    • pit_sam_pras Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ... 23.12.09, 09:19
      ... i pracuje się w takich warunkach jak na zdjęciu w tym wielkim IBM?? To
      przecież bardziej przypomina studencką stołówkę niż miejsce pracy!
      • Gość: plo Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 14:22
        to przypimna tymczasowe miejsce pracy przy ławce i krzesełku na korytarzu. Jeden
        obok drugiego, jak śledzie w beczce. Nad tym wszytskim kierownik na wszystko
        patrzy i trzeba raportować co się robi, co się zrobiło. Takie są amerykańskie
        standady.
        2000 osob w centrum miasta? To powinno być na peryferiach, a nie w centrum zeby
        jeszcze utrudniac dojazd.
        • Gość: zxcvbnm Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 14:34
          Poczytaj kolego trochę...
          Siedziba w Grunwaldzki Center jest tymczasowa. Od kwietnia IBM ma już być
          przeniesiony do nowego biurowca na Muchoborskiej... To już ścisłym centrum
          miasta nie jest :)
        • Gość: Kennedy Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 14:58
          > 2000 osob w centrum miasta? To powinno być na peryferiach, a nie w centrum zeby
          > jeszcze utrudniac dojazd.

Na grunwaldzki bez problemu dojedziesz tramwajem lub autobusem z każdego dużego osiedla w jakieś 15-25 minut. Na peryferia dojedziesz tylko samochodem i to w nieco dłuższym czasie, a co gdy samochód się zepsuje?
          • vratislavian To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 23.12.09, 15:07
            To żart chyba, ja mieszkając dosłownie na Śródmieściu mogę potwierdzić, że
            dzięki dynamicznej komunikacji miejskiej Wrocławia na Plac Grunwaldzki dojeżdża
            się czasem 60-90 minut.
            • Gość: pozy Re: To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 16:03
              Ze śródmieścia Legnicy chyba...
              • vratislavian Re: To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 23.12.09, 16:15
                Nie zza Słowiańskiej akurat.

Zaś obecnie niektórzy spędzają święta z rodziną ;-]
                • Gość: ATomek Re: To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 16:49
                  To chulajnogę sobie kup, bedziesz szybciej! 4km/h = spacer
                  narysuj sobie promień 4km od słowiańskiej.
                  • vratislavian Re: To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 23.12.09, 16:53
                    Tak bo klimat we Wrocławiu mamy jak nad Adriatykiem, nic tylko na piechotę w
                    słoneczną miłą pogodę z lekkim wietrzykiem na twarzy.
                    Śniegu, zimna, deszczu, błota i kałuż u nas nigdy nie doświadczysz, więc po co
                    komunikacja miejska ;]
            • Gość: Kennedy Re: To żart chyba ? 15 minut ? Raczej 60-90 IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 19:50
              > To żart chyba, ja mieszkając dosłownie na Śródmieściu mogę potwierdzić, że
              > dzięki dynamicznej komunikacji miejskiej Wrocławia na Plac Grunwaldzki dojeżdża
              > się czasem 60-90 minut.

Może mam szczęście, że mieszkam w okolicy Legnickiej i mam pod ręką tramwaj, który przejeżdża te kilka km szybciej niż samochód. W ostatnim czasie coraz częściej z niego korzystam, choć w dalszym ciągu średnio tylko 1-2 razy w tygodniu, samochód jednak w wielu sytuacjach jest niezastąpiony (szczególnie w relacjach nie do centrum), wiem to i ubolewam, że miasto z takimi aspiracjami to takie dno jeśli chodzi o komunikację.

Ale wracając do usytuowania IBM - biura przeniosą (chyba) na Muchoborską/Klecińską. Tam komfortowy dojazd jest w praktyce tylko samochodem - nie ma tramwaju, pociągu, autobus to chyba tylko z Nowego Dworu albo wiecznie zakorkowaną Strzegomską czy Klecińską - gdybym miał tam dojeżdżać z centrum miasta to bym zmienił pracę. Proszę nie pisać, że jest to lepsze miejsce niż Grunwaldzki. Może lepsze dla mieszkańców Nowego Dworu.

Każde przedmieście (np. Bielany) też będzie gorsze, bo tylko ludzie z jednego rejonu miasta będą mieli bliżej.
    • dexterek011 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 09:25
      > Ale jakie agencje?? co? gdzie i jak??
      HAYS - główny rekruter. Do tego jeszcze ACCEA, AG TEST HR, Natek. Pozostałych
      dwóch nie znam.
    • irving1984 Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ... 23.12.09, 09:25
      Po rozmowie na 2 linię wsparcia. Zarobki średnio 2500 netto dla ludzi z
      doświadczeniem. Szkolenia owszem ale przede wszystkim wewnętrzne. Jesteś
      odpowiedzialny za wąską działkę specjalizacji. Z awansem różnie, raczej dla
      wybitnie zdolnych. Dlatego wiele mniejszych firm jest dużo bardziej atrakcyjna
      pod względem płacowym jak i możliwościami rozwoju. Polecam pogooglować zanim
      się zdecydujecie.
      • Gość: zxcvbnm Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 10:48
        Co do tych zarobków to prawda - oferują na 1 linie 2 tys, na 2 linie 2,5 tys
        netto i myślą że doświadczeni admini się na to rzucą... Oj zapowiada się
        kosmiczna rotacja w tym IDC...
        • Gość: candidate Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.196.100.97.cfl.res.rr.com 23.12.09, 11:06
          Jako Unix/Linux admin z 3-letnim doświadczeniem i konkretną wiedzą potwierdzoną certyfikowanymi kursami i egzaminami, po testach w work agency, testach wiedzowych, jezykowych i IQ na Assessment Day w IBMie, rozmowie z ludzmi z IBM, juz z ogolnie pozytywnym nastawieniem dotrwałem do... ostatniego pytania:
          - What are your salary expectations?

No i od tamtej pory cisza. Gdyby nie moję prośby o konktakt z agencji która mnie rekrutowała, pewnie do teraz nikt nie raczyłby mnie poinformować co jest grane.

Dodam ze wedlug wynagrodzenia.pl i ich raportu placowego dla Wroclawia dla branzy IT, srednie(!) zarobki to prawie 6000zł brutto. Firmy takie jak REC, Tieto, NSN doświadczonym osobom proponują widełki 7-8k zł brutto. Co ma przełożenie i odzwierciedlenie w raporcie płacowym. Chyba IBMowy dział HR trochę się zagalopował i robią murzynarnie w swoim nowym IDC. Unix (czy też Windows Server - wiem od znajomego) Admin 3rd Level support nie ma co rzucać się powyżej 6k zł brutto, bo rozmówca robi tylko wielkie oczy.

Przykre ale prawdziwe.

Pozdrawiam!
          • turbo_wesz Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 11:29
            > Firmy takie jak REC, Tieto,
            > NSN doświadczonym osobom proponują widełki 7-8k zł brutto

tak, pod warunkiem że chodzi o stanowiska kierownicze.
            • Gość: turbodymoman Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.privacyfoundation.de 23.12.09, 12:04
              Oj tu sie grubo mylisz. Widelki korporacyjne w dziale IT jednej z firm we Wro to mniej wiecej:

Specjalisci IT:
              3000 - 5500 Mlodszy specjalista
              4000 - 7500 Specjalista
              5500 - 9500 Starszy Specjalista
              6500 - 11500 Ekspert; Architekt
              7500 - 14000 Starszy Architekt

Kierownicze stanowiska:
              5500 - 9100 Mlodszy Lider
              6500 - 11200 Lider
              7500 - 13500 Kierownik
              12000 - 25000 Dyrektor
              • turbo_wesz Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 14:10
                to co napisałem wiem z autopsji, i to przy założeniu że rozpatrujemy dolną kwotę widełek. nie będę już wymieniać firmy z nazwy, bo poza brakiem podwyżek nie mogę jej niczego zarzucić
            • Gość: inżynier Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.tktelekom.pl 28.12.09, 19:19
              > > NSN doświadczonym osobom proponują widełki 7-8k zł brutto
              >
              > tak, pod warunkiem że chodzi o stanowiska kierownicze.

Nie, NSN proponował już dwa lata temu DOBRYM programistom po 7k
              brutto. Kierownicy zarabiali trochę więcej + benefity (samochody
              np.). 8k brutto oferują dzisiaj DOBRYM kierownikom IT firmy wielkości
              15-20 osób.

Turbodymoman podał bardzo realne płace wrocławskie w IT. Tylko trzeba
              być DOBRYM i umieć negocjować.

Pozdrawiam wszystkich "z branży".
          • Gość: Macho Murzyniarnia - nalezy ci sie za to flacha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 11:59
            • vratislavian Strzał w 10tkę! 23.12.09, 12:45
              Trafne określenie na to co dzieje się we Wrocławiu.
          • Gość: Adam Wcale tyle nie chca placic! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.09, 13:00
            Tak się składa, ze ostatnio bylem na rozmowach w wymienionych przez Ciebie
            firmach na stanowiska "projektant/programista", "starszy programista" etc.
            Spełniałem w zasadzie wszystkie stawiane wymagania, na rozmowie odpowiadałem na
            blisko 90% stawianych mi pytań, oczekiwania podawałem 7,5k zł, potem 7k złotych
            (brutto) i albo brak odzewu, albo propozycja pracy ale za sporo niższą kwotę.
            Podejrzewam przy tym, że nikt lepszy się nie znalazł, bo ogłoszenia na które
            odpowiadałem nadal "wiszą". Jako ciekawostkę powiem, że mam paru znajomych z
            branży w Kraku i z informacji od nich wynika, że tam stawki na tych samych
            stanowiskach oscylują w okolicach 7,5-8k zł. Tak więc koledzy/koleżanki, nie
            schodźcie z ceny!! Nie zmieniajcie pracy dla 2-3 stówek więcej, a tym bardziej
            nie lećcie na oferty od dużych firm tylko dlatego, że to znana/rozpoznawalna
            marka co może ładnie wyglądać w CV itp. bo możecie się przejechać. Bardzo
            prawdopodobne jest, że wylądujecie w biedronce dla magistrów, gdzie będziecie
            robić każdego dnia to samo (rozwój stanie w miejscu), a dla kierownictwa
            będziecie niczym więcej jak tylko 'resource'em'.
            • Gość: candidate Re: Wcale tyle nie chca placic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 14:57
              @Adam: Brak podwyżek (czy też ładniej "niezachowana dynamika wzrostu płac" - jak dla mnie po prostu obniżka, bo inflacji też nikt nie wyrównuje). Ale racja, dla paru stówek nie ma co się łasić do innej firmy. Chyba że nasza aktualna chyli się ku upadkowi, lub tną projekt.
              Ogólnie po kilku rozmowach, w kilku rozpoznawalnych firmach powiem, że ciężko wyhaczyć fajną robotę na stanowisku admin/developer/tester/architekt/wdrozeniowiec za kasę w widełkach 7-8k zł brutto. Pod pretekstem kryzysu robi się w branży IT na terenie Wrocławia _murzynarnie_. HRy w korporacjach liczą że posypią się ludzie z aktualnych stanowisk i nastąpi magiczna rotacja i obsadzi się stanowiska specjalistami za tą samą, lub niższą kasę - "no bo kryzys".
              Poki co wiem od znajomych z przeróżnych wrocławskich IT korporacji, ze gdzie się dalo to wstrzymano podwyzki, szkolenia i rekrutacje - do odwolania. Pod tym wzgledem mam wrazenie ze centrale tych firm (albo nasze lokalne działy HR) sie dogadaly i strategia jest podobna w kazdej z nich.
              Najbardziej blado wyglada IBM. Zlote gory w postaci awansow, szkolen i fajnej pracy za fajna kase okazalo sie lipą pod każdym wymienionym względzie. Jedyny plus to dla Świeżaków po studiach. Warto się wkręcić, zobaczyć po 5 latach studiów jak wygląda serwerownia, co to ITIL, jak się obsługuje 'vi' (zapomnijcie o vim'ie) i mozna sobie wpisac w CV rok pracy w IBM. Ale wiecej mozna wycisnac tworzac stronki na zamowienie chociazby oparte na WordPress'ie.
            • Gość: infor Re: Wcale tyle nie chca placic! IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 15:15
              Płaca w IBM jest srednia. Po studiach z 4-letnim dosiadczniem jako informatyk
              wyciagam w sredniej firmie 4 000 na reke. Tutaj przy kwestiach placowych
              powiedzialem ze oczekuje ok 5000 zl. na reke. Jednak nawet jak sie odezwa to
              zrezygnuje. W tej chwili mam do biura ok. 20 min rowerem w lecie. W dodatku mam
              elastyczny czas. jak zrobie swoje a nic sie nie dzieje to moge wyjsc juz ok 14.
              Tyle ze musze byc pod telefonem. Poza tym praca w molochu i system open space
              mi nie odpowiada. Zero intymności, cigla kontrola. Jedyny plus to ładny wpis w
              cv i teoretyczna mozliwosc kariery.
          • Gość: toja IBM - wielkie rozczarowanie IP: *.inetservices.com 23.12.09, 14:59
            Ja podobnie - też miałem rozmowę parę dni temu w IBM-ie.
            Odczucia mam identyczne, a uwaga o "murzynarni" jest jak najbardziej trafiona.
            Jestem przerażony tym, co się dzieje na wrocławskim rynku pracy! Przyznaję, że
            pokładałem duże nadzieje z wejściem kolejnego dużego pracodawcy na rynek i tym
            większe jest moje rozgoryczenie. Myślałem, że zamiesza to mocno u innych i
            wywoła podwyżki - nic z tego i nie ma co na to liczyć. Wrocławska murzynarnia
            była, jest i na razie będzie - tylko więcej murzynów przybędzie.

Na rozmowie dowiedziałem się, że szukają bardzo doświadczonych adminów, bo nie
            mogą sobie pozwolić na niedociągnięcia w obsłudze klientów. Jednocześnie ci
            admini mają biegle władać co najmniej dwoma obcymi językami. Warunku te
            spełniłem, a oni mi plują w twarz i mówią, że 7k brutto to za dużo. To chyba
            jakaś kpina! To kto się zgodzi tam pracować za mniej? Chyba studenci zaraz po
            uczelni w ramach pierwszej pracy, albo jacyś desperaci, którzy mają nóż na
            gardle. Ja dziękuję, mam dość, niech sobie dalej szukają "wykwalifikowanej"
            kadry za te pieniądze.

Niech sobie sami kupią mieszkanie we Wrocławiu, albo chociaż wynajmą (tak jak
            ktoś tu pisał wynajem to ok. 1500 zł/miesiąc, a cena małego (ok.
            50m^2)mieszkania to ok 300 000 - czyli do spłaty dla banku ponad 600 000 przez
            30 lat - chyba z dupy to wezmę przy tych zarobkach).
            We Wrocławiu relacje zarobków do cen dawno przestały być uczciwe.

I nie chce mi się już wspominać, że gorzej wykwalifikowani admini w Niemczech
            dostaną 3k euro, a tu kur*a za 800 euro trzeba robić. Przy tych samych cenach
            większości produktów (a u nas te produkty są dodatkowo niższej jakości).
            Elektronikę w Niemczech dostanę taniej niż tu, ale pi*da dalej za 800 ojro robić
            mam.

Mam takie podsumowanie dla IBM-a we Wrocławiu - WALĘ wAS W D*PĘ! Wyper*alajcie
            sobie do Chin z takimi stawkami. Ja chcę założyć rodzinę, kupić mieszkanie i,
            jak biały człowiek, kupić samochód mniej-niż-10-letni. Nie po to się uczyłem
            wiele lat na uczelni, pracowałem i jednocześnie dokształcałem się po nocach,
            żebyście mi tu otwór w d*pie powiększali rżnąc mnie w taki sposób.

• vratislavian Re: IBM - wielkie rozczarowanie 23.12.09, 15:10
              "Niech sobie sami kupią mieszkanie we Wrocławiu, albo chociaż wynajmą (tak jak
              ktoś tu pisał wynajem to ok. 1500 zł/miesiąc, a cena małego (ok.
              50m^2)mieszkania to ok 300 000 - czyli do spłaty dla banku ponad 600 000 przez
              30 lat - chyba z dupy to wezmę przy tych zarobkach).
              We Wrocławiu relacje zarobków do cen dawno przestały być uczciwe."

Dla porównania w Belgii wynajęcie kawalerki to koszt 500-700 euro. Porównaj do
              zarobków...
            • Gość: candidate Re: IBM - wielkie rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 15:12
              @Toja: popieram w 100%

@SlodkieCnotkiHRki z IBM:
              kopnijcie sie w glowe i wytlumaczcie przelozonym z IBMa w W-wie ze takie zarobki to wstyd.
              Polecam poczytac opinie bylych pracownikow IBM w Krakowie:

"(...)Co do mozliwosci rozwoju i kariery to jest pewnie tak jak w wiekszosci centrow
              outsourcingowych: dostepne sa rozne szkolenia - majace na celu podniesc
              umiejetnosci - ale awans stanowiskowy jest w zasadzie niemozliwy."

forum.gazeta.pl/forum/w,23,76339795,,IBM_w_Krakowie_jak_placa_Jaka_atmosfera_.html?v=2
              "(...)IBM wszedzie na swiecie malo placi. Mam znajomego w stanach, ktory
              mowi ze zarobki w ibm sa ponizej przecietnej dla branzy. Taki jest
              koszt pracy w renomowanej firmie (doplacasz z pensji za marke:), w
              przyjaznych warunkach gdzie nikt nikogo nie gnoi. Naprawde dobre
              wynagrodzenia sa tylko na wyzszych stanowiskach."
            • Gość: infor Re: IBM - wielkie rozczarowanie IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 15:20
              toja z tym kredytem to przesadzasz. Przy kredycie na 350 000 na 30 lat oddajesz
              nie 600 000 a ok. 480 000 zł. Poza tym ceny najmu spadły. za kawalerkę zaplacisz
              juz od ok 1000 zl. 7 kola to ładny pieniądz. Za 4000 juz mozna sie urzadzic bez
              problemu we wroc.

• vratislavian Re: IBM - wielkie rozczarowanie 23.12.09, 15:24
                "za kawalerkę zaplacis
                > z
                > juz od ok 1000 zl. "
                Tak, z wanną w pokoju w rozpadającej się kamienicy, albo 10 km od Wrocławia :)
                Oczywiście zapomniałeś dodać, że to cena samego wynajmu bez opłat co zwiększy
                koszt o kilkaset złoty.
                • Gość: infor Re: IBM - wielkie rozczarowanie IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 15:40
                  proszę bardzo, z 2000 roku
                  dom.gratka.pl/tresc/401-24597825-dolnoslaskie-wroclaw-fabryczna-reszelska23.html#238948d3cf27f2ad,1
                  srodmiescie
                  dom.gratka.pl/tresc/401-24596225-dolnoslaskie-wroclaw-wroclawsrodmiescie-jagiellonczyka.html#238948d3cf27f2ad,1
                  bardzo ladne
                  dom.gratka.pl/tresc/401-24601307-dolnoslaskie-wroclaw-krzyki-sliczna.html#238948d3cf27f2ad,1
                  sam jestem na etapie szukania wiec nieco sie orientuje. To prawda ceny sa bez
                  oplat dodatkowych.
                  • vratislavian Re: IBM - wielkie rozczarowanie 23.12.09, 15:56
                    ">
                    dom.gratka.pl/tresc/401-24597825-dolnoslaskie-wroclaw-fabryczna-reszelska23.html#238948d3cf27f2ad,1"
                    1500. 900 złoty wynajem, 200 złoty czynsz w ogłoszeniu-1100. Dojdą opłaty,
                    wyjdzie w okolicach 1400-1500.

">
                    dom.gratka.pl/tresc/401-24596225-dolnoslaskie-wroclaw-wroclawsrodmiescie-jagiellonczyka.html#238948d3cf27f2ad,1"

Byłaś kiedyś na Jagiellończyka ? :> Łagodnie mówiąć, "ekscytująca" okolica, plus
                    "gustowne" kamienice.

">
                    dom.gratka.pl/tresc/401-24601307-dolnoslaskie-wroclaw-krzyki-sliczna.html#238948d3cf27f2ad,1"
                    Wychodzi 1300-1400.

Weż też pod uwagę że dla osoby zarabiającej 2000 netto, samo 1000 złoty to
                    połowa pensji...A przy opłatach wyjdzie jeszcze więcej...
              • vratislavian Re: IBM - wielkie rozczarowanie 23.12.09, 15:27
                "Za 4000 juz mozna sie urzadzic bez
                > problemu we wroc. "
                Zgadzam się. Ale ilu ludzi tak zarabia ? Niewielu. A przy ich zdolnościach to
                już lepiej wyjechać na zachód gdzie zarobią o wiele, wiele więcej.
            • Gość: mx Re: IBM - wielkie rozczarowanie IP: *.gdynia.mm.pl 26.12.09, 15:01
              kolego wyluzuj, ja to rozumiem i każda normalna osoba Cię zrozumie. Z
              Polski jeśli ktoś ma jakieś ambicje (osobiste) można tylko wyjechać.
              pozdrawiam z drogiego i "czarnego" Trójmiasta
          • Gość: Maciek Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.as.kn.pl 23.12.09, 23:57
            Potwierdzam to co powyżej, sam straciłem parę godz. przechodząc przez wszystkie kolejne etapy rekrutacji. Po prawie 1h rozmowie z Szefem Wrocławskiego IDC zaproponowano mi zarobki stanowiące połowę kwoty którą podałem na rozmowie z firmą rekrutacyjną. Nie pozostało mi nic innego niż uśmiechnąć się do miłego skądinąd pana i powiedzieć mu, że chyba nie sądzi, że będę pracował za niższą pensję niż mam obecnie, tylko dlatego, że nazywają się IBM. :)
            Reasumując moim zdaniem albo zrewidują swoje podejście, albo zatrudnią studentów kulturoznawstwa bo nie sądzę, żeby jakiś absolwent informatyki zgodził się pracować za 2 tys. zł :)
            • Gość: zxcvbnm Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.09, 09:29
              Sęk w tym, że część się godzi :) Ale to ci bez doświadczenia jeszcze...
            • Gość: Seba Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.dialog.net.pl 14.01.10, 14:21
              Koncern szuka białych murzynów za 2000pln
              Potwierdzam
    • Gość: mib 120 osób w 3 tygodnie?!? Biorą jak leci! IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.09, 09:50
      Przy takim tempie rekrutacji i takich planach (2 tys. ludzi), biorą prawie
      wszystko co wpadnie im w ręce. Nie zapominajcie, że Wrocław promuje się w
      środowisku inwestorów jako lokacja "low cost" - gdzie można tanio (i lepiej niż
      w Chinach) robić przeciętne prace. To nie ośrodek hi-tech, gdzie potrzeba
      wysokiej klasy specjalistów (takich zresztą zwykle nie trzeba zbyt wielu).
      Wpadniecie w tryby ośrodka niskich kompetencji wielkiej korporacji i możecie
      zapomnieć o rozwoju zawodowym. Płace oczywiście adekwatne do wymaganych
      kwalifikacji...
      • Gość: zawiedziony Re: 120 osób w 3 tygodnie?!? Biorą jak leci! IP: 193.30.160.* 23.12.09, 10:43
        Czyli kolejna typowa "wrocławska" inwestycja jak google i inne hp
      • Gość: lolek Re: 120 osób w 3 tygodnie?!? Biorą jak leci! IP: *.customer.m-online.net 23.12.09, 10:47
        nareszcie ktos pisze prawde. te wszystkie firmy, IBM czy NSN, HP ze swoim
        centrum ksiegowym wyniosa sie z Wroclawia za 5-10 lat. I wcale ich nie szkoda bo
        oni nic tu we Wro nie robia. To jest zwykla obsluga klientow, stukanie w
        klawiature zgodnie z procedurami, przestaiwanie kartek i segregatorow,
        poprawianie komorek w excelu. HiTech kazdy trzyma u siebie i tak latwo do Polski
        nie wypusci.
        • Gość: c Re: 120 osób w 3 tygodnie?!? Biorą jak leci! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.12.10, 17:40
          >te wszystkie firmy, IBM czy NSN, HP ze swoim
          > centrum ksiegowym wyniosa

A... to NSN ma centrum księgowe we Wrocławiu? Chyba nie wiesz o czym piszesz.
    • baszkas Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 10:29
      Agencje to np Hays i Accea
    • wrzasqn Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pracy 23.12.09, 11:03
      Jako przedsiębiorca z terenu Wrocławia jestem oburzony polityką PAIZu i władz
      Wrocławia, którą można określić jednym zdaniem – szukanie splendoru za wszelką
      cenę, kosztem rodzimych firm. Nasz rząd z naszych podatków (także moich) daje
      IBMowi 119 mln zł ulg za utworzenie 2 tys. tzw "nowych" miejsc pracy. A potem
      na potęgę podkupują ludzi z innych firm. Ofert dla absolwentów uczelni nie
      widać. A bezrobocia we Wrocławiu w branży IT nie ma! Zresztą, za 60 tys. zł za
      sztukę sam chętnie utworzę kilka miejsc pracy.

To jest jakaś granda, mam nadzieję, że kontrakt wymusza na IBMie zatrudnienie
      odpowiedniego % absolwentów uczelni, bo inaczej jedynym efektem tej inwestycji
      to będzie wzrost średnich wynagrodzeń na rynku, czyli ludzie zapłacą większy
      PIT, a firmy odpowiednio mniejszy CIT (albo i w ogóle). A wydajność pracy -
      ani drgnie. I niestety część firm tworzących innowacje lokalnie,
      dostarczających usługi IT głównie dla klientów w Polsce upadnie, bo nie będzie
      w stanie konkurować płacowo z gigantem świadczącym usługi dla zagranicy.
      • Gość: zxcvbnm Re: Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pr IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 11:07
        I tutaj się mylisz :)
        Wzrost średniego wynagrodzenia na rynku z winy IBM-owców nie grozi, bo zarabiać
        będą marnie (biorąc pod uwagę aktualne propozycje). Poza tym, na 1 linie
        wsparcia pójdą w 90% absolwenci lub ludzie bez doświadczenia, bo kto z
        doświadczeniem w branży, gdzie jak sam napisałeś nie ma dużego bezrobocia,
        pozwoli sobie na pracę za 2 tys netto?
      • Gość: fiolek123456 Re: Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pr IP: 192.100.112.* 23.12.09, 11:23
        Niestety to jest smutne... Polska jest dzisiaj Chinami Europy.
        Praca w IBM= wynagrodzenie 2000 netto i praca w systemie zmianowym
        (rano/popoludnie/nocka- 6:15/14:15/22:15).
        IDC Wroclaw to glownie helpdesk...
        • dfgfdg Re: Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pr 23.12.09, 12:08
          Gość portalu: fiolek123456 napisał(a):

> Niestety to jest smutne... Polska jest dzisiaj Chinami Europy.

Raczej Indiami :) W Chinach nikt support centrow nie umieszcza bo skosni by od
          razu technologie wykradli.

> Praca w IBM= wynagrodzenie 2000 netto i praca w systemie zmianowym
          > (rano/popoludnie/nocka- 6:15/14:15/22:15).

Serio??? Do tej pory we Wroclawiu pracy trzyzmianowej dla specjalistow chyba nie
          bylo. Wiem ze sa firmy w Warszawie ktore cos takiego proponuja (glownie firmy
          ktore np. utrzymuja 24/7 infrastrukture sieciowa) na zasadzie 12/24 no ale za
          calkiem dobre pieniadze. Mam nadzieje ze nie znajda sie frajerzy ktorzy na taka
          oferte sie zgodza bo to jest niestety psucie rynku...
          • Gość: zxcvbnm Re: Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pr IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 14:06
            Potwierdzam tą informację o trybie trzyzmianowym - jest to przewidywane przez
            liderów i wspominają o tym na rozmowach
          • Gość: autor Re: Za 60.000 sam chętnie utworzę kilka miejsc pr IP: 95.143.242.* 23.12.09, 15:57
            IBM IDC Centers:

Dublin - Ireland;
            Brno - Czech Republic;
            Szekesfehervar - Hungary;
            Bangalore - India;
            Buenos Aires - Argentina;
            Johannesburg - South Africa;
            Shenzhen - China
    • bojabedezlosliwynamaxa Niech wspomną o atmosferze pracy w IBM 23.12.09, 11:46
      Wrogom nie życzę nawet :)
      • Gość: zxcvbnm Re: Niech wspomną o atmosferze pracy w IBM IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 11:51
        A to po czym stwierdzasz? :)
        • bojabedezlosliwynamaxa Po znajomych. A i Google przydatnym jest. 23.12.09, 12:16

• vratislavian Google jest interesujące... 23.12.09, 13:01
            Średnio co trzy miesiące te same oferty pracy się pojawiają na portalach...Musi
            tam być niezła atmosfera ;]
    • vratislavian Kolejny "Sweatshop" 23.12.09, 12:31
      Kolejny sweatshop, promowany przez ekipę Dudiego i propagandystów Wyborczej na
      ósmy cud świata. A skończy sie na pensji 2000 netto(wynajęcie kawalerki we
      Wroclawiu to 1200-1500 netto minimum przypominam), fatalnych warunkach pracy,
      i odpadaniu pracowników którym klapki spadają z oczu i wyjadą na zachód.
      Pozostaną ci najmniej kompetentni lub najlepiej podlizujący zachodniemu
      szefostwu oraz garstka naiwniaków z głębokiej prowincji wierzących w fantazje
      o Wrocławiu jako "europejskiej metropolii". Chyba metropolii spod znaku
      szczura z knyszą w łapie.
      • dexterek011 Knysza? 23.12.09, 12:38
        A co to jet knysza?
        Bo takie coś jest w świecie nieznane.
        • vratislavian Re: Knysza? 23.12.09, 12:44
          Knysza to piękny Wrocławski wynalazek. Składa się z koncentratu brudu
          dworcowego, szczurzych i gołębich fekaliów skoncentrowanych z powietrza, aromatu
          pijanego żula oraz wkładki mięsno-warzywnej.
          Knysza to coś więcej niż posiłek-to powiedzieć metafora i symbol klimatu
          Wrocławia ;]
          • Gość: gery Re: Knysza? IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 15:05
            hehe dobre ;-)
      • Gość: takisobiektoś Re: Kolejny "Sweatshop" IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 14:22
        vratislavian napisał:

> Kolejny sweatshop, promowany przez ekipę Dudiego i propagandystów Wyborczej na
        > ósmy cud świata. A skończy sie na pensji 2000 netto(wynajęcie kawalerki we
        > Wroclawiu to 1200-1500 netto minimum przypominam), fatalnych warunkach pracy,
        > i odpadaniu pracowników którym klapki spadają z oczu i wyjadą na zachód.
        > Pozostaną ci najmniej kompetentni lub najlepiej podlizujący zachodniemu
        > szefostwu oraz garstka naiwniaków z głębokiej prowincji wierzących w fantazje
        > o Wrocławiu jako "europejskiej metropolii". Chyba metropolii spod znaku
        > szczura z knyszą w łapie.

Jak ci sie nie podoba to wyjedź!!!
        • vratislavian Re: Kolejny "Sweatshop" 23.12.09, 14:34
          A dlaczego knysza ma się mi podobać ?
          Dlaczego mam wyjechać ? Znaczy się, wszyscy którym nie podoba się coś w kraju,
          mieście mają go opuścić ? Dziwny pomysł.
          • dexterek011 Re: Kolejny "Sweatshop" 23.12.09, 14:42
            Nie zauważyłeś, że w Polsce wiekszość rozmów kończy sie tekstem, jak
            się nie podoba to wyp...
            To własnie przez takich ludzi w każdym pokoleniu mamy kilkumilionowa
            emigrację.
            • vratislavian Re: Kolejny "Sweatshop" 23.12.09, 14:47
              No niestety. Ja też myślę by wyjechać, niestety. Po prostu w Polsce nie ma
              pracy, a ta która jest nie pozwala na przeżycie...
        • Gość: krol Re: Kolejny "Sweatshop" IP: *.internetia.net.pl 16.01.11, 20:16
          100/100 troche prawdy trzeba czasem powiedziec
    • sssx Skad my to znamy? 23.12.09, 12:37
      IBM pokreci jakies 10 lat i zlikwiduje firme we Wroclawiu. Niech wlodarze
      Wroclawia zapytaja sie wlodarzy miasta Moguncja (Mainz) czy Wegrow o ich
      doswiadczenia z IBM. Bylo podobnie a historia lubi sie powtarzac, przynajmniej
      w przypadku IBM
      • vratislavian Włodzarze miasta 23.12.09, 12:47
        Myślę, że włodarzy bardziej interesują kolacje, bankiety z zagranicznymi
        "inwestorami" w Wrocławską "masę ludzką", którą obrabiają zdecydowanymi
        działaniami...
      • Gość: x Re: Skad my to znamy? IP: *.dublin.corp.yahoo.com 23.12.09, 16:02
        dlatego trzeba działać tak jak chińczycy, IBM otwiera u nich fabryke, chinczycy
        szpieguja wykradaja patenty i całą technologie, po 10latach IBM idzie gdzie
        indziej ale chinczykow to juz nie obchodzi bo maja 100 takich samych fabryk
        rozsianych po całych chinach produkujacych bardzo udane podrobki ;)
    • Gość: tom1980 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: 217.33.214.* 23.12.09, 13:58
      Moj kolega wspolpracowal z Hays i dostal sie do ibm. zreszta Hays
      pisze na swojej stronie www.hays.pl o rekrutacji dla ibm, podaja tez
      stanowiska, na ktore rekrutuja
    • Gość: ciekawy Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 14:07
      a jakies miejsca pracy dla humanistow sie znajda ?
      • Gość: Hum Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 14:13
        hehe... było coś wyżej o knyszach.
      • vratislavian Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 14:37
        Będą-każda firma ma dział HR, administracji, obsługi wewnętrznej itd.
        Ale podobnie jak za większość pracy w Wrocławiu-nie pozwoli ci ona na godziwe
        życie...No chyba, że znasz świetnie Ars Amandi albo wyliżesz sobie awans na
        troszkę lepszą pozycję i stać cię będzie na podstawowe wydatki ;D
      • Gość: gery Nie che placic na IBM IP: *.devs.futuro.pl 23.12.09, 14:40
        Dlaczego wrocławianie maja finaswoc pensje infiormatykow w IBM? uwazam ze 119
        mln na 2000 stanowik pracy to skandal. Tym bardziej ze na infirmatykow jest
        popyt i na dzien dobry otrzymuja po ok 3000 zł. Robienie z Wrocłqia mekki dla
        scislowcow to glupota. Po co są w takim razie uniwerki az trzy? Problemy z pracy
        maja humanisci i tu trzeba szuklac firm, ktore ich zatrudnmia.
        • vratislavian Re: Nie che placic na IBM 23.12.09, 14:46
          Pełna zgoda, ale widzisz władze miasta rozmawiają z "inwestorami" a nie z
          mieszkańcami.
          To interesy wielkich korporacji się liczą, a je interesuje tania siła robocza...
        • Gość: Hermilion Re: Nie che placic na IBM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 04:16
          Bo z humanistami mozna zroić tylko jedno - przekwalifikowac na hydraulików.
    • jiddu Czyli to my zapłacimy im za otworzenie firmy 23.12.09, 15:34
      A nie oni nam za taką możliwość? Super, Genialne wręcz! To ile zapłacą mi za
      otworzenie firmy?
      Kurka, myślałem, że ktoś otwiera firmę i buli za to, tak jak musi bulić
      miliony polskich drobnych przedsiębiorców. Ale nie, biedny ma bulić, bogaty
      dostanie niewyobrażalnie wielkie dofinansowanie i przywileje, czy to normalna
      sytuacja?

A najbardziej podoba mi się tekst, kiedy ktoś wspomina, że nie warto pracować
      w wielkiej korporacji, bo może nagle zwinąć biznes i przenieść się tam gdzie
      taniej - chyba tam, gdzie jej więcej zapłacą;)

Sorki, ale uważam taką sytuację za chorą. Już widziałem przykłady tego
      oszustwa, kiedy likwidowano markety, bo skończył się im czas ulgi, a raczej
      zmieniano firmę na inną.

Najbardziej nie podoba mi się, że Polacy we własnym kraju są ekonomicznie
      dyskryminowani od 1989 roku. Dla kogo tyrają te rządy, bo na pewno nie dla nas.
      • zazu2 Re: Czyli to my zapłacimy im za otworzenie firmy 23.12.09, 15:44
        Fakt. Na Zachodzie firma dostaje dobra infrastrukture- super budynki, wezly
        komunikacujne, chlonne rynki. Otwirz siedziby i placi podatki od dnia
        pierwszego- czesto dosc wysokie. W Polsce nie ma powyzszych wiec zeby sciagnac
        "inwestorow" doplaca sie im. Kiedy zrodelka z rzadowa kasa wyschna firma sie
        pakuje i jedzie gdzies indziej- DELL, Philips etc. Jeszcze jedna zabawna rzecz
        to to ze na Zachodzie lokowane sa centra R&D gdzie brakuje wykwalifikowanej sily
        roboczej- trzeba szukac jej po roznych krajach. W Polsce z reguly sa to fabryki.
    • zazu2 Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ... 23.12.09, 15:34
      pracowalem dla IBM w Londynie i w prownaniu do innych firm warunki ponizej
      srednich. Do tego w dobie outsourcingu musisz zmagac sie tzw inzynierami z
      Indii- 20 razy to samo pytanie az w koncu zrobisz to sam. Wiekszosc ludzi z
      ktorymi pracowalem mowila dosc otwarcie- jedyne co mnie tu trzyma to kasa- do
      poki nie znajde nic lepszego :) Nie wiem jak bedzie w Polsce.
    • el_quatro 119 mln - to skandal i zlodziejstwo 23.12.09, 17:04
      Pracuje w IT (bylem nawer starszym konsultantem w IBM) Jakim prawem ktos
      doklada z panstwowych pieniedzy do dzialalnosci IBM czyli obecnie mojej
      konkurencji? W Polsce sa dziesiatki malych firm, ktore zajmuja sie
      utrzymamniem cudzych systemow i aplikacji. Wszyscy zarabiaja i uczciewie placa
      podatki, a tu nagle jakis urzedas postanowil podarowac ta kase amerykanskiej
      firmie

Takie centrum IBM to tylko prymitywny sposob eksportu taniej sily roboczej z
      kraju biedniejszego do bogatszego. Nie ma z tego zadnego istotnego transferu
      technologii, rozwoju sieci dostawcow w regionie albo podnoszenia kwalifikacji
      pracownikow. Niech IBM je sobie buduje, ale za wlasne pieniadze

Po prostu ktos od tych 119 mln musial dostac potezna lapowe, bo w tak wielka
      bezinteresowana glupote to nie wierze
      • vratislavian Re: 119 mln - to skandal i zlodziejstwo 23.12.09, 19:51
        "Po prostu ktos od tych 119 mln musial dostac potezna lapowe, bo w tak wielka
        bezinteresowana glupote to nie wierze "
        Po prostu zainwestowali ze względu na "niepowtarzalny klimat" Wrocławia!
    • map4 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 17:51
      Po przeczytaniu artykułu i wypowiedzi w wątku wyrobiłem sobie zdanie, że IBM to
      kolejny już we Wrocławiu i okolicach obóz pracy. Przyznam, że trochę wyższego
      niż LG poziomu, ale tylko obóz pracy.

Przydała im by się tablica z odpowiednim hasłem nad wejściem. Akurat jest jedna
      wolna, bo oryginał się odnalazł. Zadzwońcie do Oświęcimia.

Swego czasu widziałem ofertę, w której IBM dumpingiem (w porównaniu do lokalnych
      płac) próbował przejąć obsługę pewnego centrum obliczeniowego w Niemczech. Teraz
      wiadomo już, jakim sposobem IBM mogło tak ściąć ceny.

Miałem również do czynienia ze specjalistami IT z Indii. Niektóre firmy (Oracle
      na przykład) sprzedając serwis 24/7/365 oferują po zachodzie słońca serwis z
      między innymi z Indii. Jedyna nadzieja, że systemy padną wieczorem, kiedy
      pracuje Kalifornia. Jeśli problem pojawia się nad ranem, to pewne jest, że
      obsługę zdarzenia przejmą Indie. W takim przypadku trzeba czekać do rana, aż
      technicy w Europie się obudzą, a Indie pójdą spać, bo z Indiami dogadać się nie
      sposób. Nie chodzi przy tym o język.

Teraz niekumaci technicy z Indii dostaną wsparcie w postaci outsourcingu z
      Wrocławia, czyli Helpdesku zbudowanego na absolwentach polibudy, którzy
      informatykę podczas studiów poznali przez pryzmat świata PC, horyzonty umysłowe
      sformowano im w technologii CISC a różnica pomiędzy terminami SAN i SUN zasadza
      się dla nich na jednej literce.

Ciekawe, że IBM we Wrocławiu nie szuka ludzi do third-level supportu. First
      (helpdesk) i second level (operating) świadczone będą z Wrocławia a third level
      (czyli magicy) spoza Wrocławia.
      • zazu2 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 18:19
        Pracowalme w IBM nad technologiami SAN, Teraz nawet duza czesc "engineeringu"
        jest w Indiach. SDD jest tam tworzone z takim efektem ze to pewnie najgorsza
        aplikacja na ziemi do tych zadan :)
      • vratislavian Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 23.12.09, 19:53
        "Po prostu ktos od tych 119 mln musial dostac potezna lapowe, bo w tak wielka
        bezinteresowana glupote to nie wierze"
        Ciekawie byłoby przyjrzeć się Google, który z tego co widzę co trzy, cztery
        miesiące daje kolejne ogłoszenia o pracę na te same stanowiska.
        • Gość: guuglag Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.anonymouse.org 24.12.09, 01:02
          > Ciekawie byłoby przyjrzeć się Google, który z tego co widzę co trzy, cztery
          > miesiące daje kolejne ogłoszenia o pracę na te same stanowiska.

W wikipedii od lat pisze, ze w Krzemowej Dolinie Google placi pensje PONIZEJ
          standardów w Krzemowej Dolinie.

$35000 na rok to niemal jak 35000 zlotych w Polsce (mieszkanie rent $1000-1200,
          zycie, ubezpiecznia itp). SMIECH na sali.
          Pomyslcie ile placa w POLSCE(znajdzie sie kilku co napisza ze PLACA
          NAJWIECEJ!!!! a czemu niby? skoro w !!!Krzemowej Dolinie!!! jest tak
          słabo?). Jak pracujesz dla "kultu" and nie dla SIBIE to jest zaszczyt dla wielu
          frajerow -prakktykanci sa w ubustwianiu kultu najlepsi.

"(...)Google has been criticized for having salaries below industry
          standards.[99] For example, some system administrators earn no more than $35,000
          per year – considered to be quite low for the Bay Area job market...(...)"

en.wikipedia.org/wiki/Google

IBM. Slabo widze chyba sie zapowiada w Wrocku, ale mysle, ze
          IBM to firma o wiele bardziej dla doroslych(do domu po pracy o 5 do rodziny
          często tak jest) niz przedszkole guuglagu gdzie moim zdaniem punktem kultury
          jest jedzenie, leczenie i zycie w guuglagu. Dlatego najlepsi sa mlodzi
          praktykanci, bez rodziny, za pizze, łózko, pilkarzyki beda mieszkac w kołchozie
          chetnie. Bo po co wracac do domu jak szef przynosi żarcie i coca cole i klepie
          po pleckach?
          Mieszkac mozna u Mamusi.

• Gość: autor Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.12.09, 16:44
        a skąd wiesz że nie szuka?
      • anu_anu Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 28.12.09, 00:59
        To Ciebie cytują :)
        biznes.onet.pl/ibm-musi-zaczac-placic,18516,3103651,1,komentarze-detal
        Acz facet chyba zapomniał wspomieć o tym ;)
      • Gość: tester Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.pikonet.pl 13.02.10, 12:09
        Bo 3rd line support jest w Kraku ;)
    • freel4ncer Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ... 23.12.09, 18:11
      W moim miescie ( centralna Polska ) zaraz po studiach zaproponowano
      mi 2500zl netto , po miesiacu szukania lepiej platnej pracy kupilem
      bilet w jedna strone i polecialem do Irlandii. Prace zaczalem po 3
      tyg od przjazdu.
      Pracuje w Dublinie jako Operations Engineer w Datacentre klasy Tier 4
      - dostalem te prace zaraz po studiach bez doswiadczenia ( moja
      pierwsza praca w zyciu) .
      Glownie siedze w NOC-u monitorujac klientow , robie jakies remote
      hands requesty , zajmuje sie backupami no i czasem poloze jakis kabel
      lub zamontuje cos w racku . Generalnie wogole sie nie przemeczam mam
      duzo czasu na wlasne rzeczy ; nauke czy relax ;) zarobki to 2200e
      miesiecznie na reke ( jakies 32000e brutto rocznie ) + 2 razy do
      roku bonus 5% rocznej pensji . Pracuje juz 2 lata i po nowm roku
      maja mnie awansowac na pozcje Core Engineer (od 3000e netto w gore )
      Mam kolegow pracujacych w google , amazon czy microsofcie ( pozatym
      mniejsze firmy ) i kazdy co do jednego zgodnie twierdzi ze wyjazd z
      Polski byl najlepsza decyzja w jego zyciu .
    • wczepkuurodzony Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskiego ... 27.12.09, 20:49
      Zdaje sie, ze ktos czerpal inspiracje z waszych postow.

biznes.onet.pl/ibm-musi-zaczac-placic,18516,3103651,1,komentarze-detal
      • Gość: LeoY Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.09, 00:41
        Nie tylko czerpał inspiracje, ale żywcem skopiował posty. Dziennikarstwo na
        poziomie ctrl+c ctrl+v.
        • map4 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 28.12.09, 09:24
          Gość portalu: LeoY napisał(a):

> Nie tylko czerpał inspiracje, ale żywcem skopiował posty. Dziennikarstwo na
          > poziomie ctrl+c ctrl+v.

Sorry, ale to nie jest dziennikarstwo, tylko kradzież własności intelektualnej.
          Nazywajmy rzeczy po imieniu.
          • Gość: autor Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: 95.143.242.* 28.12.09, 14:05
            jekie posty takie dziennikarstwo :)
      • dfgfdg Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 28.12.09, 14:35
        Wszystko zerzniete na chama. Typ jest gorszy niz dziennikarze GW. Ma ktos do
        niego maila bo cos nie moge znalezc...
        • map4 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 28.12.09, 14:44
          dfgfdg napisał:

> Ma ktos do
          > niego maila bo cos nie moge znalezc...

No i co to zmieni, że mu nawrzucasz ? Przecież on sam wie najlepiej, że popełnił
          plagiat. Weź lepiej i zainteresuj tym przypadkiem Radę Etyki Mediów, a może
          nawet i prokuraturę.
    • Gość: ciekawy project manager w IBM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 16:36
      ktos sie ubiegal o te prace?
      jak wyglada rektutracja, jakie zarobki, jakie wymagania, jaka praca?
      • Gość: katharsis Re: project manager w IBM IP: 130.138.227.* 18.05.11, 13:28
        Witam,
        tez jestem zainteresowany tymi informacjami. Ktos cos moze powiedziec nt temat
    • kingusia711 Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg 13.03.10, 10:46
      Równie dobrze mogą to być agencje pracy tymczasowej :)
    • Gość: piter Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 16:52
      no i jak, pracuje tam ktos?

jaka atmosfera/zarobki, jak dokladnie wyglada rekrutacja ???
      • Gość: kolka Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:27
        ja nie pracuję tam!
      • Gość: D@ro Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.11.10, 20:00
        Ja pracuje Atmosfera jest Bardzo ok :) Obietnice są też.... zarobki około 4000 netto
        • Gość: Blazej Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 21:46
          Ja tam pracowalem szkoda slow stary warunki jak w psiarni. LUDZIE PRZED APLIKOWANIEM DO IBM zastanowcie sie 10x bo raca w IBM we Wrocku to strata czasu i zdrowia. Nie ma co wiazac przyszlosci z IBM nic sie tam nie nauczycie. Ludzie ktorzy tam pracuja to debile z malymi ambicjami. NIE POLECAM ZDECYDOWANIE Broń boże !!!!
          • Gość: apl Re: Koncern IBM szuka pracowników do wrocławskieg IP: *.54.16.185.static.telsat.wroc.pl 16.12.10, 17:30
            jest aż tak źle? co jest nie tak z ta firmą? właśnie staram się tam o pracę i po przeczytaniu kilku wpisów na tym forum zaczynam miec obawy!
    • javaaaaaaa IBM we Wroclawiu to dno 09.12.10, 13:28
      zgadzam się z Błażejem płacą tyle co chińczykowi szefostwo szkoda slow.....
      Dajcie sobie spokój z IBM we Wrocławiu chyba ze chcesz być "Loser"

kieruje również do linka

www.goldenline.pl/forum/1291368/ibm-we-wroclawiu/s/13
      Z CZYSTYM sumieniem mowie ze kariery nie zrobicie w IBM.
      IBM to DNO !!!!!!

• javaaaaaaa IBM we Wroclawiu to dno 2 09.12.10, 14:47
      polecam przeczytać opis Kamila Gierczaka

www.goldenline.pl/forum/1291368/ibm-we-wroclawiu/s/13
      da Wam trochę do myślenia, że IBM Wrocław to porażka

• tm4d praca w IBM Wrocław - dziękuję 10.09.11, 15:45
        Chciałem podziękować serdecznie IBM w którym pracowałem przez niespełna rok na pierwszej linii wsparcia. Pracowałem w bardzo przyjemnej atmosferze i podszkoliłem swój angielski. Postanowiłem że z ciekawości spróbuję wysłać swoje CV do kilku korporacji w UK, Holandii i Niemczech na zbliżone stanowisko. Po dwóch dniach miałem telefon od dość znanej korporacji na zachodzie. W związku z tym że powiedziałem że mieszkam w Polsce umówili się ze mną na interview telefoniczny. Po dwóch tygodniach "z wejścia" zaproponowano mi pracę za niecałe 2800 euro miesięcznie. Długo wahałem się ale pracuję już prawie i miesiąc i nie żałuję swojej decyzji.

W każdym razie gdyby nie IBM we Wrocławiu prawdopodobnie tak łatwo nie zaproponowano by mi pracy w IT za granicą bez żadnego doświadczenia.

Thank you IBM.
        • Gość: gosc Re: praca w IBM Wrocław - dziękuję IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.11, 13:26
          witaj a nie pomoglbys mi wyciagnac syna z tieto bardzo zdolnego programiste z 2,5 letnim doswiadczeniem
          • Gość: g Re: praca w IBM Wrocław - dziękuję IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 21:11
            Ja tam sie ciesze, po pracy w IBM dostałem propozycje za 6200Euro mięsięcznie + zwolnienie z 30% podatki przez 8 lat jak sie przeprowadze z PL do NL. Może i murzyniarnia, ale ładnie w CV wygląda i nadal naiwne firmy na to lecą. Pozdro dla wszystkich wykorzystywanych.
            • Gość: skoczek włamanie na serwer IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.12, 09:48
              > Pozdro dla wszystkich wykorzystywanych.

napisz proszę jak Cię wykorzystywali. Czego unikać i na co zwrócić uwagę ?
              Dostałem zaproszenie na rozmowę ...
          • Gość: Pozdro Re: praca w IBM Wrocław - dziękuję IP: 89.1.39.* 05.11.14, 11:38
            Ahahahah padlem. No musi byc bardzo zdolny skoro mamusia szuka mu pracy. Mamusia tez z nim na zachod pojedzie? Oby nigdy nie przyszlo mi pracowac z taka osoba.
      • Gość: marko Re: IBM we Wroclawiu to dno 2 IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 18:57
        No cóż ibm we Wrocławiu polecał bym mniej-doświadczonym osobom (ale nadal informatykom) które chcą zdobyć certyfikaty i doświadczenie w znanej firmie. Co do negatywnych opinii to są one głównie wystawiane przez bardziej wykwalifikowanych informatyków którym IBM podczas rozmów o prace nie zaoferował wymarzonych stawek.
        • Gość: troll-gumowe-ucho Re: IBM we Wroclawiu to dno 2 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.10.12, 23:23
          @marko: To prawda, aczkolwiek niekompletna.

Negatywne opinie są jak najbardziej prawdziwe i uzasadnione: słaba płaca z Indii rodem (3k netto to dopiero niektórzy na 2nd lvl-u mogą zobaczyć), odmóżdżająca praca i permanentne obietnice ... Szkolenia i rozwój to iluzja i frazes, zdarza się to dość rzadko wśród "technicznych". Do tego dochodzą kontrowersyjne z prawnego punktu widzenia praktyki: grożenie prawnymi konsekwencjami za złamanie tajemnicy zarobków.

Podsumowując: dobre dla studentów ostatniego roku informy i dla absolwentów różnistych "humanów" - ci ostatni często zostają menedżerami niższych szczebli albo fachowcami od excela i kolorowych wykresów. Jedyny zysk to wpis w CV, aczkolwiek przy trochę ryzykownym założeniu że niewielu wie co to jest IBM-owe delivery center :) Fachowcom z doświadczeniem odradzam, to tylko strata czasu.

Pozdrawiam
          • Gość: dt Re: IBM we Wroclawiu to dno 2 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.11.14, 07:57
            Robią tak bo wiedzą że praca u nich to lepsze niż bezrobocie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka