Dodaj do ulubionych

Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila...

28.01.10, 20:03
Wielce zaraz,
toć jest napisane, ze to nie przymus.
Jak się komuś nie podoba to
1) nie musi przystępować do bierzmowania
2) może zdawać egzamin
3) może skorzystać z innej formy sprawdzenia obecności.

Jak nie ma przymusu to nie widzę problemu. A że ktoś nie ma jaj, żeby nie
podnieść ręki, ze mu pomysł nie odpowiada to już jest chore.
Obserwuj wątek
    • pssz Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 28.01.10, 20:04
      Ciekawe, gdzie tu istota bieżmowania?
      • Gość: pyt Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.10, 20:09
        Mnie bardziej od dyskusji "czytnik czy zeszyt" interesuje pytanie
        zasadnicze: w jakim celu te kontrole ?
        • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 11:13
          Jak to po co? Aby biometrycznie potwierdzić moc wiary.

A Jezusowi wystarczało "ustne oświadczenie"... Pewnie dlatego, że wtedy nie było
          skanerów odcisków, PINów, zaświadczeń od proboszcza i całej tej biurokracji. No
          ale nowoczesna wiara wymaga nowoczesnej technologii.

Gość portalu: pyt napisał(a):

> Mnie bardziej od dyskusji "czytnik czy zeszyt" interesuje pytanie
          > zasadnicze: w jakim celu te kontrole ?
      • Gość: anty analfabeta Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.10, 03:17
        A co to jest to całe "bieżmowanie"?
        • Gość: pssz Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 05:24
          Miało być bierzmowanie.
      • Gość: miodeczek Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: 83.1.144.* 31.01.10, 22:12
        Po co pytać o istotę bierzmowania, jeśli zapis graficzny tego słowa jest Tobie,
        szanowny Panie/ szanowna Pani pssz, całkowicie obcy. Polecam słownik
        ortograficzny. A prawda jest taka, że wiara współczesnych ludzi jest płytka. Z
        nauk Jezusa tzw. katolicy przyjmują tylko to, co jest im wygodne. Nikt człowieka
        nie zmusza do wiary. Pan Bóg dał człowiekowi wolną wolę. Pozdrawiam. Nie
        chciałem być złośliwy.
    • Gość: człowiek Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 20:13
      Przyjmij katolu pozycje grzybiarza przed dobrodziejem. Przecie to sam bóg w
      ludzkiej postaci. Jakby tak w szkole wprowadzono czytnik, lamentowałbyś że
      komuna wraca i zomo puka do drzwi.Ale tutaj wszystko wolno. Toć czarni
      jegomoscie ponad prawem przecie.
      • wielki_czarownik Oj głupiś 28.01.10, 20:56
        Do szkoły trzeba chodzić, do kościoła nie. Nie podoba się? Nie ma przymusu bycia bierzmowanym.
        • Gość: ms Re: Oj głupiś IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 28.01.10, 21:29
          no właśnie, bierzmowanie jest sakramentem umocnienia wiary co
          pozwala uniknąć przypadkowości . Ostatnio słyszałem w radio agory
          Czeczota ,ktory stwierdził, że go ochrzczono i teraz dziwi się, że
          Kościół go nie wyklucza bo swoja niewiarę demonstruje. Taki
          Czeczot ........a domaga się działania od Kościoła, po prostu
          stracił rozum
        • Gość: Antoni Re: Oj głupiś IP: *.chello.pl 28.01.10, 22:00
          Bzdura. Albo państwo chroni godność obywateli, albo ma to gdzieś.
          Kościół nie jest eksterytorialny (pomimo pewnej autonomii
          gwarantowanej konkordatem). Niestety, jak znam życie, GIODO nie
          dopatrzy się niczego niezwykłego w tym, że ksiądz zbiera bazę danych
          odcisków palców. Może i policja będzie mogła skorzystać, z pominięciem
          uciążliwych procedur?
          • wielki_czarownik Re: Oj głupiś 29.01.10, 10:10
            Amigo, za zgodą zainteresowanych możesz zbierać odciski palców, DNA, udostępniać je, rozdawać, sprzedawać, drukować na plakatach i co jeszcze chcesz.
            Przestań więc ślepo najeżdżać na kościół - nikt nikogo nie zmusza do zostawiania odcisków. Można się wpisywać w zeszycie. Jakoś 3 osoby nie zgodziły się na pobranie i żyją.
          • Gość: Ja Re: Oj głupiś IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 10:12
            Przecież nie trzeba z tego korzystać. Jakim prawem chcesz komuś zabronić
            korzystania z czytników?
        • Gość: Giod0 Brawo! Dzisiaj już można, wszak wczoraj święto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.10, 08:16
          bo tylko raz do roku obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych. A, że KK łamie notorycznie zapisy ustawy, kogo to obchodzi, sutanna zawsze była równiejsza w tym kraju od sukienki czy spodni.
        • Gość: co nie Re: Oj głupiś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 11:11
          katokomuszek wielki_czarownik znowu wychwala kolejną po komuniźmie
          epidemie Polski. Kiedyś był komunizm, teraz jest katolicyzm. Sposoby
          działa bardzi podobne.
    • Gość: tw. balon Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.10, 20:18
      bierzmowanie nie jest obowiązkowe !!!
    • Gość: obled w oczach Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dsl.bell.ca 28.01.10, 21:11
      A kto powiedzial ze koniecznie MUSI chodzic do tego kosciola?Co na
      wyjezdzie nie moze byc?Przeciez przystapienie do bierzmowania to ma byc
      swiadoma decyzja,a nie przymus i jakies takie szopki przed tym tym
      sakramentem
    • lukasz-wroc Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 28.01.10, 21:36
      Dobrze, że po zebraniu wszyscy nie skakali do studni. Bo tez głupio byłoby się
      wyłamać... Ech... Co za ludzie.
    • Gość: Alojzy Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 21:45
      Nie chodzi o to czy to jest moralne czy nie, tylko o to czy spełnione są
      wymagania dotyczące bezpieczeństwa gromadzonych danych.
      A co do samych odcisków, to są już w paszportach, będą w dowodach, w niektórych
      firmach. Nie widzę w tym nic złego.
      • Gość: A Słusznie! IP: *.as.kn.pl 29.01.10, 15:48
        a swoją drogą to postępowy ksiądz!
        Wszyscy, którzy podnoszą krzyk o ochronę danych nie zdają sobie sprawy,że
        wypowiadając się na forach też są "namierzani" i "ktoś" ich dane i
        zainteresowania może wykorzystać!?
    • Gość: obłuda Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.as.kn.pl 28.01.10, 21:47
      Za komuny religia była w przykościelnych salkach, nikt nie kontrolował
      obecności- ludzie sami wybierali co dla nich dobre.
      Dziś jest religia w szkole + dozór kościelny przed bierzmowaniem - żenada.
      • Gość: pyt Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.10, 22:24
        Pytam raz jeszcze: w jakim celu te kontrole ? Reszta to tylko forma.
        • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 10:17
          Obecność jest po to, żeby uniknąć egzaminu, który normalnie zdaje się przed
          bierzmowaniem. Na jakiejś podstawie ksiądz musi stwierdzić, czy ktoś jest gotowy
          do bierzmowania. Zwykle jest to egzamin, a tutaj jest zamiast egzaminu obecność
          na mszy.
          • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 11:16
            A gdzie się wiara zgubiła? Formalności może zdeklarowany satanista dopełnić i
            mieć ubaw przed funflami.
            • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 11:20
              No i?
              Chodzi o to, żeby człowiek który się czegoś podejmuje (bierzmowania), wiedział
              czego się podejmuje. Stąd te formalności. A to jak będzie postępował, to już
              jest jego sprawa. Mniej więcej musi wiedzieć o co chodzi. Jak podpisujesz umowę
              też pewnie najpierw ją czytasz. No chyba, że ktoś chce cie oszukać to pisze
              małym drukiem. A tutaj nie dość, ze nikt nie pisze małym drukiem, to jeszcze
              wprowadza obowiązek przeczytania umowy.
              • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 11:34
                Wzrok mam nietęgi i wiary w tym wszystkim nadal nie widzę.
                • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 11:43
                  Wiary czyjej i w co nie widzisz?
                  • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 12:12
                    Wiary bierzmowanych i bierzmujących w bierzmowanie nie widzę.
                    Biurokracja jest dobra w urzędzie i sądzie, gdzie sprawiedliwość jest ślepa, a
                    istotne są procedury i zaświadczenia, ale nie w kościele. Oczekuje się, że
                    ludzie "na słowo" uwierzą, ale ludziom się "na słowo" nie wierzy. Lista
                    obecności, egzaminy to formalizowanie, które z wiarą nie mają nic wspólnego.
                    Upraszcza się sens sakramentu, sprowadza do wypełnienia procedury, a ginie w tym
                    wszystkim wewnętrzna potrzeba i prawdziwa wiara, której odcisk palca nie
                    zweryfikuje.
                    Dlaczego ludziom wierzącym nie wierzy się na słowo? Przecież niewierzący i tak
                    się przez to "sito biurokracji" przedrze, jeśli mu się karze. Jaki jest więc
                    sens tych działań??
                    • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 12:31
                      Bo nie chodzi o to, aby oddzielić wierzących od niewierzących, tylko o to, by
                      ktoś kto się czegoś podejmuje wiedział czego się podejmuje.
                      Bierzmujący wierzą w to, że osoby które wiedza czego się podejmują naprawdę chcą
                      przyjąć ten sakrament. Bierzmowani zapewne wierzą w sens tego sakramentu.

Nie wiem jak Ty chciałbyś to załatwić? Z jednej strony ktoś może podejmować
                      decyzję nieświadomie (nie jeden się naciął na różnych umowach, których nie
                      przeczytał) i trzeba to zweryfikować, tzn. czy wie czego się podejmuje. Z
                      drugiej strony to czy ktoś naprawdę wierzy nie da się zweryfikować i trzeba
                      przyjąć na wiarę, że jeśli ktoś chce wziąć bierzmowanie i wie o co w nim chodzi
                      to wierzy w sens tego sakramentu.
                      Rozumiem, ze w twojej propozycji należałoby albo weryfikować wiarę (to
                      niemożliwe), albo nie weryfikować niczego i pozwolić na to, by osoby nieświadome
                      swojej decyzji były bierzmowane.
                      • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 13:44
                        Prawie zrozumiałeś moją intencję.

Należy albo weryfikować wiarę, ale to niemożliwe, albo dopuszczać do
                        bierzmowania na podstawie USTNEGO OŚWIADCZENIA.
                        Bez obaw, Bóg rozpozna swoich bez pomocy ziemskiej biurokracji i czytników linii
                        papilarnych.

Jeśli ktoś nie idzie na mszę i nie zostawia odcisku palca, robi to świadomie.
                        Jeśli ktoś idzie, ale obecny jest tylko "ciałem", zostawia odcisk palca, też
                        świadomie. Jeśli ktoś przychodzi na sakrament bierzmowanie do kościoła, to
                        zazwyczaj w kościele znajduje się świadomie. I tylko od jego sumienia i wiary
                        zależy "jakość" tego sakramentu. Żadne czytniki, listy obecności, świadectwa
                        chrztu, pierwszej komunii i pieczątki z regularnej spowiedzi, zaświadczenia od
                        proboszcza i zwolnienia lekarskie z nieobecności na mszach nie mają znaczenia.
                        • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 14:05
                          > Bez obaw, Bóg rozpozna swoich bez pomocy ziemskiej biurokracji i czytników
                          linii papilarnych.

Przecież właśnie Ci wyjaśniłem, że nie chodzi o to, aby Bogu pomóc rozpoznać,
                          tylko aby ten kto idzie do bierzmowania wiedział czego się podejmuje.

Mówisz na podstawie ustnego oświadczenia. Spoko może być ustne oświadczenie, ale
                          ile razy mam Ci tłumaczyć, że nie każdy kto mówi ja chce X wie z czym wiąże się
                          X. To wszystko dzieje się właśnie na podstawie USTNEGO OŚWIADCZENIA, ale
                          weryfikowana jest znajomość tego oświadczenia. Na jakiejś podstawie ksiądz
                          uznał, że weryfikacją znajomości oświadczenia może być obecność na mszach
                          świętych. Czy zrobił to słusznie czy niesłusznie nie wiem.
                          Sprawa jest taka, że np. aby być chrzestnym z tego co mi wiadomo trzeba być
                          bierzmowanym. Tak więc błędna decyzja o bierzmowaniu kogoś może przyczynić się
                          też do dalszych problemów innych ludzi. Dlatego niezbędna jest przynajmniej
                          podstawowa weryfikacja tego, czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, czego się
                          podejmuje będąc bierzmowanym.
                          O ile jakiś satanista mógłby dopełnić formalności, o tyle ciężko, żeby osoba
                          która świadomie chce przyjąć bierzmowanie ich nie dopełniła.

Wszystko opiera się na USTNYM OŚWIADCZENIU, ale bierzmowanie niesie za sobą też
                          konsekwencje dla innych ludzi, dlatego niezbędna jest przynajmniej podstawowa
                          weryfikacja. Gdyby księża tego nie robili sami byliby odpowiedzialni za tego
                          konsekwencje.
                          • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 14:21
                            Ale bzdura.
                            Bóg ześle do piekła osobę, która miała "fałszywego" chrzestnego?
                            A może potępi księdza, który przeoczył źle wierzącego?
                            Jakie konsekwencje bierzmowania dla osób trzecich??

Chcesz mi powiedzieć, że Bóg jest tak małostkowy, że nie wpuści kogoś do raju,
                            bo ktoś zupełnie inny kłamał przy bierzmowaniu?????

"Ile razy mam Ci tłumaczyć, że nie każdy kto mówi ja chce X wie z czym wiąże się X?"
                            A jak czytniki linii papilarnych to zweryfikują? Może jeszcze warto badać
                            kandydatów do bierzmowania wariografem?

"O ile jakiś satanista mógłby dopełnić formalności, o tyle ciężko, żeby osoba,
                            która świadomie chce przyjąć bierzmowanie ich nie dopełniła."
                            No właśnie uzasadniasz bzdurność weryfikacji wiary poprzez biurokrację. I jeden
                            i drugi bierzmowany będzie, niezależnie od ilości oświadczeń, zaświadczeń,
                            formularzy i nie wiem czego jeszcze?
                            • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 14:48
                              > Chcesz mi powiedzieć, że Bóg jest tak małostkowy, że nie wpuści kogoś do raju,
                              > bo ktoś zupełnie inny kłamał przy bierzmowaniu?????

Od tego jest Bóg a ja nie mam pojęcia jak on te decyzje będzie podejmował;)

I nie chodzi o to, ze ktoś inny kłamał, tylko że jeśli ktoś nie zdawał sobie
                              sprawy z tego czego się podejmuje przy bierzmowaniu najprawdopodobniej nie
                              będzie też sobie zdawał sprawy z tego, czego się podejmuje jako chrzestny. A
                              bycie chrzestnym to służba dla dziecka. Przyjmuje się obowiązek wychowania w
                              wierze. Żeby wychować kogoś w wierze trzeba mieć informacje o tym, co to jest za
                              wiara. Jeżeli ktoś nie ma informacji o tym co to za wiara, nie ma możliwości
                              wychowywać w wierze.

Naprawdę nie potrafisz zrozumieć, że są dwie kwestie.
                              1) Znajomość tego co jest w umowie
                              2) chęć dotrzymania umowy

Chęci ksiądz nie zbada ale to czy ktoś jest świadomy może zbadać.

O ile ktoś, kto wie co jest w umowie może jej i dotrzymać i nie dotrzymać
                              zależnie od woli o tyle osoba która nie zna umowy nie może jej dotrzymać, bo nie
                              wie co w niej jest.

> A jak czytniki linii papilarnych to zweryfikują? Może jeszcze warto badać
                              > kandydatów do bierzmowania wariografem?

Nie, wariografem nie, bo nie weryfikujemy zamiarów. (Tu jest właśnie ta wiara w
                              dobre chęci)

Bierzmowanie udziela się ludziom, którzy wiedzą co robią. Jeśli ktoś nie wie co
                              robi, nie powinien być bierzmowany.

> No właśnie uzasadniasz bzdurność weryfikacji wiary poprzez biurokrację.
                              Ile razy mam Ci tłumaczyć że są dwie kwestie. Świadomość tego co sie podejmuje i
                              chęć wywiązania sie z tego. Jeśli ktoś nie wie czego sie podejmuje nie może się
                              z tego wywiązać. Bierzmowanie jest dla ludzi świadomych, a nie dla dzieci.
                              Dlatego ta świadomość jest weryfikowana! Naprawdę tak trudno to zrozumieć? Nikt
                              nie weryfikuje wiary!!!
                              • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 15:15
                                Ciemny żem, a głupi do tego.
                                Bo ni cholery nie rozumię, jak się ma ta cała biurokracja do wiary, tym
                                bardziej, że piszesz, iż nijak się ma.
                                I byłoby pozamiatane, temat skończony, ale jednocześnie piszesz, że jednak ta
                                biurokracja ma być, bo weryfikuje, ale nie weryfikuje.
                                • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 16:29
                                  Weryfikuje nie wiarę ale wiedzę.

Wyobraź sobie, że idziesz do banku po kredyt. A tam w banku nie wypytują cię ile
                                  zarabiasz itd. tylko pytają, co się stanie jeśli nei zapłaci pan raty w
                                  określonym czasie (no i odpowiadasz, zasądzone mi będą karne odsetki itd). A co
                                  się stanie, jeśli się okaże, że może pan szybciej spłacić kredyt (wtedy mogę
                                  wystąpić o wcześniejsza spłatę. Za wcześniejszą spłatę pobierana jest prowizja
                                  taka i taka).
                                  To, że chcesz spłacić kredyt ksiądz przyjmuje na wiarę, a to czy zapoznałeś się
                                  z warunkami umowy sprawdza. Naprawdę tak trudno to zrozumieć, że nie sprawdza
                                  się wiary tylko wiedzę?
                                  Tak jak dziecko mówi "Ja chce pieska" no i tatuś pyta, a wiesz, że jak
                                  dostaniesz konika będziesz musiał się nim opiekować? Dziecko mówi wiem. A co
                                  będziesz dawał mu do jedzenia? To, to i to. A gdzie będzie piesek spał "tu i
                                  tu", a na spacer jak często będziesz go wyprowadzał? Tyle i tyle razy. No i
                                  tatuś zakłada, ze dziecko chce opiekować się pieskiem i zweryfikował to, że wie
                                  jak się nim opiekować. Gdyby kupił dziecku pieska i nie zweryfikował tego, czy
                                  wie jak sie nim opiekować to byłby winny temu, że dziecko się nim źle opiekuje.
                                  A bierzmowanie to takie przejście od dziecka do dorosłego. Dlatego nie można
                                  zakładać, że dziecko wszystko wie. Weryfikuje się to. Jak sie zweryfikuje to się
                                  zakłada że robi to bo naprawdę tego chce i sie go bierzmuje. No i wtedy jest już
                                  dojrzałym chrześcijaninem.
                                  • kontonaspam Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 30.01.10, 22:21
                                    1. Nie potrafię sobie wyobrazić, że idę do Kościoła, a tam zasady jak w banku.
                                    Bank nie opiera się na wierze. Kościół opiera się na wierze.

2. Odcisk palca weryfikuje jakąś wiedzę?

Starczy mi, EOT.
                          • Gość: obled w oczach Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dsl.bell.ca 29.01.10, 14:34
                            Moze troche odskocze , ale ...
                            Do chrztu wybralismy brata meza - zamieszkaly w pieknym polskim kraju
                            - pytam ksiedza czy potrzebuje zaswiadczenie od ksiedza ze katolik
                            itp idt - nie wierze Wam.Kilka lat pozniej - brat malzona wybral nas
                            na rodzicow chrzestnych dla sowjego syna - jaka roznica?Zaswiadczenie
                            od naszego ksiedza ze sie nadajemy na rodzicow chrzestnych ze
                            jestesmy katolikami i ze chodzimy do kosiola ze lozymy na kosciol i
                            ze jestesmy zapisani do parafi.
                            Co kraj to obyczaj prosze Was, albo jeszcze inaczej - bo my nie
                            jestesmy zapisani w polskim kosciele i prawdopodobnie to tez duzo ma
                            do powiedzenia.Jakos tak sie skladalo ze trafialismy do kosciolow
                            prowadzonych przez wlochow>Jakos tak wyszlo:)
      • Gość: anty analfabeta Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.10, 03:19
        Komunę znasz pewnie z opowiadań rodziców, więc wyjaśniam Ci:
        obecność w kościele była sprawdzana jeśli chodzi o osoby
        przystępujące do bierzmowania, pomimo faktu prowadzenia lekcji
        religii poza szkołą. Tak przynajmniej było w okolicach roku 1985.
        • Gość: głupik Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.10, 14:56
          Zależy gdzie. U mnie nie sprawdzali (bierzmowany w '97, duża parafia w
          dużym mieście).
    • jantos51 Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 29.01.10, 01:12
      Klechy sięgnęły po nowinki techniczne do kontroli wiernych, ale czy to jest
      zgodne z naszym prawem, tym powinna zająć się prokuratura i trybunał
      sprawiedliwości. Takie rzeczy to faszyzm w najgorszym wydaniu naszego
      wszechmocnego kościoła katolickiego. Czyli agentów obcego państwa.
      • Gość: anty analfabeta Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.10, 03:22
        A poza tym w domu wszyscy zdrowi? Sugerujesz, że wszyscy ludzie
        chodzący w niedzielę do kościoła to agenci obcego państwa? Oj...
        straszne. A jak lodówkę otwierasz, to nie siedzą tam agenci?
      • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 10:18
        Używasz słów, których znaczenia nie rozumiesz. Poczytaj lepiej co to jest faszyzm.
    • tajlerdarden Bierzmowanie :) 29.01.10, 07:09
      Ja się bierzmowałem w wieku ok. 30 lat - cała akcja zajęła 2 dni.
      W jeden dzień się zapisałem, w drugi bierzmowałem. Niezła heca :)
      • kontonaspam Re: Bierzmowanie :) 29.01.10, 11:18
        Znajomy brał ślub kościelny, bo to fajnie na zdjęciach wygląda. Za 2000zł
        załatwił wszystkie sakramenty... Mnie to zniesmaczyło(a jestem ateistą), ksiądz
        nie miał nic przeciwko :|
        • Gość: głupik Re: Bierzmowanie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.10, 14:57
          Przepłacił, mój kolega w Częstochowie (sic!) załatwił całość za 800 PLN
          • kontonaspam Re: Bierzmowanie :) 29.01.10, 15:17
            Ale on wszystkie "sakramenty" załatwił w jeden dzień, i to w dogodny dla siebie,
            o godzinie wyznaczonej przez siebie.
    • Gość: wikary u nas założyli bramki do wykrywania spiral... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.10, 07:59
      brzęczy to co chwila, na kazaniu się skupić nie można.
    • papa_voytylek Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 29.01.10, 08:06
      > bo trudno się w takiej sytuacji wyłamać

jak sie nie ma wlasnego zdania tylko sie jest parafianinem,
      faktycznie trudno
    • Gość: Piotr Iran blisko, coraz bliżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.10, 08:09
      tylko zaślepieni w proboszczach i BXVI tego nie dostrzegają.
      Ktoś napisze nie ma przymusu, oczywiście, bo mnie nikt nie zmusi, ale już moje dziecko będzie metodycznie szykanowane, chociażby w szkole. Walka ze zdewociałymi strukturami nie ma sensu, w głęboko pojętym interesie pociechy.
    • papa_voytylek Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 29.01.10, 08:18
      > bo trudno się w takiej sytuacji wyłamać

ale trzeba być ciotą życiową by bać się wyrazić własne zdanie, by
      żyć w zgodzie z samym sobą
    • ahoy2 Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 29.01.10, 08:55
      Czy to nie wygląda na to, że niektórzy albo wiekszość, nie chce być bierzmowana? Dlaczego więc ich sie zmusza? Chrzczą najczęściej rodzice, ale bierzmuje się osobę zdolną do podejmowania wielu czynności prawnych. I powinno się uszanować wolę - nie chcą być bierzmowani,to nie, chcą się modlić w innym kościele - niech się modlą.
      A co szkodzi komuś jak mu lepiej się modli w sąsiedniej wsi, Lubaniu, Mirsku etc?
      • Gość: White Weasel Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.217.146.194.generacja.pl 29.01.10, 14:12
        Ale przecież tam jest wyraźnie napisane, że nikt nikogo nie zmusza. Bierzmowanie nie jest obowiązkowe (zresztą tak samo jak chrzest czy jakikolwiek inny sakrament). Fakt - u nas w większości chrzci się niemowlaki, ale do bierzmowania przystępują ludzie, którzy sami mogą podjąć taką decyzję. I jeśli nie chcą, nikt ich do tego nie zmusza! U mnie w podstawówce z dwóch klas tylko 2 osoby przystąpiły do bierzmowania, pozostałe 40 nie chciało i nikt ich do tego nie zmuszał.

Ja uważam, że nie ma tu żadnego problemu - kto się zgadza używa czytnika,kto się nie zgadza, zbiera podpisy na kartce. Jedyną kwestią jest właściwa ochrona tych zebranych danych i nieudostępnianie ich innym i np. zniszczenie (skasowanie) ich, gdy te osoby zostaną bierzmowane.
    • wuem43 Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papila... 29.01.10, 09:34
      To już szczyt! Co robi prokuratura? Dlaczego nie wszczęła śledztwa z
      urzędu? Też na kolanach przed czarnymi? Macie katoland, ciemnoto!
      • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 10:23
        A co ma niby robić prokuratura, jak ludzie dobrowolnie zostawiają odciski
        palców? Jedyne co może się ktoś w takiej sytuacji doczepić, to tego, że może nie
        być wystarczająco dobrych zabezpieczeń.

No i jeszcze sprawa jest taka, ze jak komuś się nie podoba, to może zażądać
        usunięcia swoich danych osobowych, nawet jeśli był taką pipą, ze bał się
        podnieść rękę.
    • mid121 przecież tak nie może być 29.01.10, 09:46
      Pobierane dane powinny być więc adekwatne w stosunku do celów, w jakich są
      przetwarzane (art. 26 Ustawy o ochronie danych osobowych, Dz. U. z 2002 r., nr
      101, poz. 926; www.legeo.pl/prawo/dziennik-ustaw-2002/101/926/
      [legeo.pl] ). Za taki cel trudno uznać ewidencję obecności w kościele.
      • Gość: Ja Re: przecież tak nie może być IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 10:30
        Jeżeli udostępniam dane z własnej woli w jakimś tam celu, to każdy cel jest
        adekwatny, bo adekwatność ocenia sama osoba zainteresowana. Równie dobrze mogę i
        dać im moje DNA, bo to moja wola co ja z tym zrobię. Pamiętaj, ze mówisz o
        instytucji w której nie musisz uczestniczyć, nie pracujesz w niej, nie jest to
        urząd. Równie dobrze czytnik mógłby zamontować twój sąsiad w drzwiach i jeśli
        się zgodzisz jego drzwi otwierałby się na Twój odcisk palca. Co innego, gdyby
        takie czytniki wprowadziła spółdzielnia i żebyś mógł wejść do swojego mieszkania
        musiałbyś najpierw otworzyć drzwi na klatce za pomocą czytnika. W takich
        sytuacjach ma zastosowanie ta adekwatność. Spółdzielnia nie może Cię zmusić do
        tego, bo może np. zamontować zamek kodowy zamiast czytnik linii papilarnych i
        wcale nie potrzebne są dane biometryczne.
        • wrednywroclawianin Czy tylko ja mam to gdzieś? 29.01.10, 10:48
          Nikt mnie nie zmusza (zresztą by spróbował), więc skoro znajdują się chętni niech nawet ręce sobie odejmują na cześć i chwałę własnej parafii. Nie tylko Lenin zwykł mawiać, że religia to opium dla ludu, ale jak widać niektórym jest to potrzebne do szczęścia (lub nieszczęścia) i nic innym do tego.
          • Gość: Ja Re: Czy tylko ja mam to gdzieś? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 11:14
            No ja bym nie porównywał ułatwienia sobie sprawy z odejmowaniem ręki:) Z resztą
            chyba zbyt dosłownie podchodzisz do tego odejmowania ręki. Tu chodzi o to, że
            jeśli coś jest dla Ciebie powodem do grzechu powinieneś to odrzucić.
            Np. pijesz wódę i naprany przychodzisz do domu. Znęcasz się nad rodziną. Jednym
            słowem robisz źle, masz więc odrzucić wódę (czyli powód złego postępowania).
            (Nie masz walczyć ze znęcania się nad rodziną, bo to nic nie da, masz przestać
            pić - zlikwidować przyczynę).
            Zamiast zająć się rodziną, siedzisz przed komputerem, a Twoje dzieci w tym
            czasie biegają po ulicy i przykład zamiast z ojca biorą z kolegów (alkohol,
            narkotyki itp.). Komputer jest powodem do grzechu to odrzuć go, a nie strofuj
            dzieciaka, ze źle robi.
            To "odcięcie" ma prezentować radykalizm w tym "odrzucaniu" przyczyny zła. Nie "a
            to nie będę pił wódy raz w tygodniu", całkowicie odcinasz się od przyczyny zła.
            Nawet jeśli myślisz, że to część Ciebie, musisz zrezygnować z tego.
        • mid121 Re: przecież tak nie może być 29.01.10, 13:04
          Oczywiście nie masz racji - "cel adekwatny" nie jest pojęciem, które podlega
          naszej interpretacji, a interpretacji samego ustawodawcy i orzecznictwa. Kościół
          również ma obowiązek do przestrzegania ustawy - i tu ponownie link gdybyś jednak
          chciał się z nią zapoznać:
          www.legeo.pl/prawo/dziennik-ustaw-2002/101/926/ Poza tym - nawet jeżeli
          te dane biometryczne i tak są pobierane, to baza taka powinna być zgłoszona do
          GIODO, zarejestrowana, powinna być odpowiednio zabezpieczona, itd. Ciekawe czy
          ktoś dopełnił swojego ustawowego obowiązku.
          Jeszcze inna kwestia - odciski pobierane są od nieletnich.
          • Gość: Ja Re: przecież tak nie może być IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 13:53
            3) merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane

Tylko to jest a propos adekwatności w ustawie. Nie wiem na jakiej podstawie
            twierdzisz, że dane te nie są adekwatne. Zamiast podawać link wskaż konkretny
            fragment.

Dane nieadekwatne do celów to np. dane o długości penisa w momencie, gdy celem
            jest zbadanie zależności pomiędzy zajmowanym stanowiskiem, a znajomością języków
            obcych. Takie dane nie są zbierane aby ułatwić życie tym, którzy te dane
            dostarczają a są przydatne tym, którzy te dane zbierają. Nie ma w tym interesu
            osoby badanej.

Kwestia formalności to zupełnie inny temat. Oczywiście kwestie przetwarzania
            danych osobowe podlegają różnego rodzaju obostrzeniom prawnym. Nie ma co
            spekulować czy zostały dopełnione formalności, zapewne GIODO to sprawdzi. Z
            resztą z pewnością baza danych członków KK jest zgłoszona do GIODO. I te dane
            mogą być jej częścią.
            • mid121 Re: przecież tak nie może być 29.01.10, 14:54
              Skoro nie jest adekwatne pobieranie odcisków palców od pracowników w celu
              przeprowadzania ewidencji czasu pracy (tu podstawy prawne i konkrety których
              oczekujesz
              www.legeo.pl/porady/pytanie/5150/system-ewidencji-czasu-pracy-w-oparciu-o-linie-papilarne-legalne
              ) to gdzie znajdziesz adekwatność w pobieraniu odcisków palców od dzieci idących
              do bierzmowania?

Nie można pod przykrywka "ułatwiania życia" naginać przepisów prawa bo dojdzie
              do absurdów. Za taki absurd uważam całą sytuację z Gryfowa.

Nie ma co spekulować czy dopełniono formalności? Skoro sam ksiądz uważa, że dane
              nie są przestrzegane, to nie są konieczne jakiekolwiek dalsze domniemania bo
              odpowiedź jest jasna.

Jeszcze w kwestii adekwatności - polecam orzecznictwo. Tam niestety "ludzka
              wizja" jest często bardzo boleśnie skonfrontowana z "literą prawa".
              • Gość: Ja Re: przecież tak nie może być IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 16:36
                Nie zauważasz jednak, że chodzi o pracę. Znam to orzeczenie kolego. Ale Kościół
                to nie praca. Można iść do innego i nikt Ci nic nie zrobi. Jak się postawisz
                szefowi, to możesz wylecieć i stracić źródło utrzymania. Dlatego też tam są inne
                przepisy.
                Pozwól że zacytuję to co dałeś w linku:

"Pracodawca nie ma prawa pobierać odcisków palców od zatrudnionych, nawet za ich
                zgodą. Jest to obejście przepisów kodeksu pracy (wyrok NSA, sygn. I OSK 249/09)."

Podkreślam "Jest to obejście przepisów kodeksu pracy".

Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że w kościele wobec wiernych zastosowanie ma
                kodeks pracy:)
    • Gość: mutek Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 29.01.10, 11:02
      A po co komu to wszystko ? Aby normalnie żyć i być człowiekiem przyjazdnym i
      światu , i bliźnim , nikomu nie są potrzebne żadne gusła 8-)
    • witaminka123 Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi 29.01.10, 11:47
      Jeśli nie ma przymusu to po co to wszystko
      • Gość: Ja Re: Gryfów Śl.: Bierzmowanie za odcisk linii papi IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 12:05
        Ja też nie mam przymusu jedzenia jogurtów a jednak jem jogurty. A wiesz
        dlaczego? Bo lubię jeść jogurty. Odczuwam potrzebę jedzenia jogurtów i je jem,
        mimo że nie jestem do tego przymuszony.

Ludzie w swoim życiu podejmują różne decyzje. Jeżeli są do czegoś przymuszeni,
        to nie podejmują decyzji. W świecie całkowicie totalitarnym żadne decyzje nie są
        podejmowane przez jednostkę. Na szczęście nie żyjemy w świecie całkowicie
        totalitarnym i możemy wyrażać swoje zdanie. Podejmować własne decyzje, mimo że
        nie musimy tego robić. Robimy to bo mamy taką potrzebę wewnętrzną.
    • rorecki Bierzmowanie za odcisk linii papilarnych [WIDEO] 01.02.10, 16:33
      Zebrania kandydatów do bierzmowania i ich rodziców z księdzem
      odbywają się w kościele.
      W szkole gimnazjaliści mają tylko lekcje religii.
      Nieprawdziwe jest więc stwierdzenie, że "Ksiądz na zebraniu w szkole
      opowiedział nam o nowym systemie"
      Takiego zebrania w szkole nigdy nie było.
      Przygotowanie młodzieży do bierzmowania jest sprawą kościoła.
      Proponuję nie mieszać w to szkoły.
      Swoją drogą, jakby dziennikarze bardziej rzetelnie opisywali fakty,
      to bym był bardzo wdzięczny.
    • significant_only Bierzmowanie za odcisk linii papilarnych [WIDEO] 02.02.10, 14:47
      Brawo!
      To świetny pomysł! Budzi wielką niechęć społeczną, a co za tym idzie działania
      dywersyjne. Kościół katolicki "sra we własne gniazdo". Nie mogli zrobić nic
      lepszego, by zniechęcić do siebie resztę wiernych. jak wiadomo, Polacy są
      świetni w buntowaniu się i działaniach podziemnych więc pewnie niedługo tą
      maszynkę księdzu podprowadzą. Byle tak dalej, może niedługo przestaniemy być
      państwem w którym jedynym obowiązującym wyznaniem jest katolicyzm, niezależnie
      od ego, co napisane.
    • krzysztofw51 Bierzmowanie za odcisk linii papilarnych [WIDEO] 04.04.10, 19:15
      Gratulacje dla księży z Gryfoawa!!!
      CZYTNIK LINI PAPILARNYCH!!!!! GRATULACJE!!!!
      Urodziłem się w Gryfowie ŚL, CHRZEST I Komunie św., ślub w
      tak pięknym kościele Św. Jadwigii, wspólna walka z
      komuną , totalitaryzmem a.z do dziś- wielkie rozczarowanie!!!
      czytnik linii papilarnych gorzej jak za komuny...to nie
      tędy droga drodzy księża
      Jest to nie zgodne z prawem , jest to naruszenie dóbr
      osobistych.
      Rzecznik praw obywatelskich wyraźniezakazał takich praktyk!!!
      ale gryfowscy księża maja to w poważaniu,mają za nic
      prawo w Polsce.
      Zapominają o tym że kościół jest własnością wspólnoty
      parafian z Gryfowa i należy ich poszanować!!!!
      Należy gryfowską młodzież zachęcić do wiary do kościoła a
      nie ich odstraszać , zniechęcać , zastanówcie się obaj: ks
      Grzegorzu i ks. Krzysztofie czy wy nie popełniacie żadnych
      błędów? nie gzreszycie? kim wy jesteści że stawiacie się
      ponad Polskie prawo
      Nasz kochany Papież Jan Paweł II , uczył że należy wybaczać/
      kochał młodzież/ w nich widział dalsze losy polskiego
      kościoła, wybaczył dla ALI AGCZY zamacowca!! był serdeczny
      kochany a wy? jesteście godni politowania!! jeszcze
      gryfowianie nie mieli takich księży, zastanówcie się nad
      własnym postępowaniem, pomódlcie się i klepnijcie w pierś..i
      przyznajcie własne błędy, przepraszając swoich parafian!!!!
      ponieważ może was dotknąć los księdza w Niwnic!!!! WESOŁYCH
      ŚWIĄT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka