Dodaj do ulubionych

Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strzegomsk

02.02.10, 12:26
Witam
Mamy trzylatków z ND i Muchoboru niedługo będą musiały zdecydować do
których przedszkoli posłać swoje pociechy...między innymi ja.
Jeśli macie dzieci w przedszkolu na Rogowskiej, Wojrowickej,
Szkockiej czy Strzegomskiej BARDZO prosimy o Wasze wrażenia/opinie
na temat tych placówek.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 02.02.10, 12:37
      Własnie wypisałam syna z przedszkola nr 123 na Wojrowickiej. Nie polecam z
      całego serca. Na ND jest jeszcze przedszkole na Zemskiej, przy SP 113.
      Zapisałam do nowego przy Szkockiej.
      • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 02.02.10, 14:44
        Dzięki za info.
        Dlaczego wypisałaś ? Dlaczego na Szkocką ?
        Na Zemskiej jest catering i znamy byłą intendenkę która nie poleca
        nam tej placówki
        • mmala6 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 02.02.10, 15:05
          catering to akurat najmniejszy problem. Też słyszałam kiepskie opinie o
          Zemskiej, dlatego zapisałam syna na Wojrowicką. Niestety. Tzn niestety, bo
          mogłam np. na Rogowską (Szkockiej wtedy nie było).
          jak znajdę chwilę to Ci potem napiszę na priv dlaczego Wojrowicka mi nie odpowiada.
          • mamut11 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 02.02.10, 21:17
            A ja tez jestem ciekawa czemu?
          • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 03.02.10, 09:11
            będę wdzięczna, czekam
    • kasia_750 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 03.02.10, 14:06
      Przyłączam się do pytania.
      Córka niedługo skończy 3 lata, mieszkamy na Muchoborze Małym.
      Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat okolicznych przedszkoli.
      Jeśli nie chcecie pisać na forum - bardzo proszę o informacje na maila gazetowego.
      Pozdrawiam wszystkie mamy przedszkolaczków:)
    • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 09.02.10, 09:03
      Rodzice....Podzielcie się opiniami na temet wsponinych w temacie
      przedszkoli
      Pozdrawiam

mielcia napisała:

> Witam
      > Mamy trzylatków z ND i Muchoboru niedługo będą musiały zdecydować
      do
      > których przedszkoli posłać swoje pociechy...między innymi ja.
      > Jeśli macie dzieci w przedszkolu na Rogowskiej, Wojrowickej,
      > Szkockiej czy Strzegomskiej BARDZO prosimy o Wasze wrażenia/opinie
      > na temat tych placówek.
      > Pozdrawiam
    • mmala6 Mielcia 09.02.10, 10:13
      napisałam do koleżanki, której córka chodzi na Rogowskiej, odpisała mi, że
      ocenia to przedszkole na 'dobry+';-) a jako że jej córa już kończy to chyba
      całkiem niezła ocena;-)
      • mielcia Re: Mielcia 09.02.10, 10:58
        dziękuję Ci bardzo, ZA WSZYSTKO ;-)
    • anita258 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 09.02.10, 14:08
      syn nie chodzi do żadnego z tych przedszkoli.Ale koleżanki chwalą sobie
      przedszkole na Rogowskiej.O przedszkolu na Zemskiej przy SP 113 słyszałam różne
      opinie.Najgorzej wypada przedszkole na Wojrowickiej.Ja osobiście za dwa lata
      bede składać papiery Młodszemu do przedszkola przy SP 113 i w sumie tylko
      dlatego bo starszy idzie do SP 113 do zerówki.
      • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 09.02.10, 14:17
        Dziękuję ;-)i serdecznie pozdrawiam
        • noemi.d Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 11.02.10, 10:33
          ja mam syna na rogowskiej i też oceniam na dobry+, czasem nawet bdb. Nie jest najnowsze ale wszystkie sanitariaty świeżo po remoncie, fajne jedzonko, miłę panie, dość dużo różnych atrakcji.
          • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 12.02.10, 11:33
            Dziękuję za wpis. Napisz proszę jakie są zajęcia dodatkowe, czy
            maluszki mają możliwość spania jeśli chcą ? Pozdrawiam
            • ann1211 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 12.02.10, 14:32
              Polecam przedszkole na Rogowskiej. Obecnie uczęszcza tam mój drugi syn. Świetna opieka, bardzo miłe, kompetentne nauczycielki, przyjaźnie nastawione zarówno w stosunku do dzieci jak i do rodziców.
              • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 12.02.10, 14:53
                Dziękuję ! Czy orientujesz się czy planują dzień otwarty ?
                • mmala6 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 12.02.10, 21:31
                  tak myślałam Mielcia, że Rogowska ma dobre opinię. Szkoda, że ja od razu tam
                  syna nie zapisałam. Mój tato do tej pory mi to wypomina;-) bo widzi to
                  przedszkole z balkonu a teraz 'musi' spacerować na Szkocką;-)
                • ann1211 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 13.02.10, 16:42
                  Jesli chodzi o dzien otwarty, to wydaje mi się, że w ub roku był taki organizowany, nie pamiętam jednak dokładnie w jakim miesiącu.
                  • martulka79 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 13.02.10, 19:14
                    Dzień otwarty jest w czerwcu.
                    Moj syn chodzi do tego przedszkola i jestem bardzo zadowolona.3-
                    latki leżakują(nie ma koniecznosci spania ale leżenia juz tak)panie
                    puszczają cicho muzykę.Maluszki nie mają dodatkowych zajęć(angielski
                    jest od 4-latkow) jest tylko rytmika i cwiczenia gimnastyczne.
                    Organizowane są wycieczki, duzo atrakcji jest w Domu Kultury,gdzie
                    dzieci są częstymi gośćmi.
                    Sale tez bardzo przyjemne, lazienki nowe, plac zabaw też będzie nowy
                    jak będą finanse.W tym roku były juz jasełka a dochod z cegiełek
                    przeznaczony będzie na wymianę placu zabaw.
                    Ogólnie bardzo polecam.
                    Nie znam przedszkola na Wejcherowskiej a na Zemskiej kolezanka ma
                    córeczkę i nie do konca sobie chwali.
                    • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 15.02.10, 09:38
                      martulka79 czy dobrze rozumiem, że piszesz o Rogowskiej ? Pozdrawiam
                      • martulka79 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 15.02.10, 19:01
                        mielcia napisała:

> martulka79 czy dobrze rozumiem, że piszesz o Rogowskiej ?
                        Pozdrawiam

Tak o przedszkolu 148
                        • mielcia Re: do martulka 16.02.10, 08:48
                          dziękuję
    • kasia_750 do mielcia 15.02.10, 14:15
      Bardzo dziękuję za informacje na e-mail. Myślałam, że nie odpisałaś i dlatego
      się nie odzywałam. Okazało się, że niestety miałam źle skonfigurowanego outlooka
      i odpowiedź dotarła do mojego męża...i jakoś się nie dogadaliśmy, że coś do
      niego przyszło. Ale już poprawiliśmy ustawienia i powinno być ok.
      Udało mi się zrobić wywiad wśród znajomych i jeśli chodzi o ND to polecają
      Rogowską. Martwi mnie tylko czy moja córka ma szansę na to przedszkole, skoro
      jest takie popularne i fajne???
      Cały czas zastanawiam się nad nowym przedszkolem na Szkockiej. Córka często
      chodzi na plac zabaw obok, widziała jak budują przedszkole, mówi że chciałaby
      tam chodzić ;), itp. Byłoby znacznie bliżej niż na Rogowską. Niestety nie mam
      żadnych informacji na temat tego przedszkola.
      • mmala6 Re: do mielcia 15.02.10, 14:17
        wyślę Ci fragment meila , którego pisałam do Mielci w sprawie Szkockiej. Mój syn
        tam chodzi.
    • kasia_750 do mmala6 15.02.10, 14:20
      Czy mogłabyś się podzielić opinią na temat przedszkola na Szkockiej?
      Pisałaś, że Twój synek zaczął tam chodzić.
      Byłabym bardzo wdzięczna za każdą informację (forum, e-mail gazetowy).
      Ze względu na odległość to przedszkole byłoby dla nas idealne.
      Ale oczywiście najważniejsza jest dobra opieka i zadowolenie dziecka:)
      • mmala6 Re: do mmala6 15.02.10, 14:37
        napisałam:-)
        • mielcia Re: do kasia750 15.02.10, 15:07
          Napisałam maila...i chyba sporo dzieci jak dobrze pójdzie spotka się
          na Szkockiej głównie dzięki rewelacyjnej opinii mmali6;-)))
          • kasia_750 Re: do kasia750 15.02.10, 15:20
            To może teraz trochę ponarzekamy na to przedszkole, żeby nasze dzieci miały
            szansę się dostać ;)
            • mmala6 Re: do kasia750 15.02.10, 15:23
              ale zauwazcie, ze nie piszę o tym na forum;-)
              poza tym, może jednak znajdę jakieś minusy, bo mnie potem dorwiecie w szatni:P
              dajcie mi parę tygodni.
              O mam jeden- jedna pani woźna jest niezbyt miła.
        • kasia_750 Re: do mmala6 15.02.10, 15:19
          Bardzo dziękuję :)
          • dammma Re: do mmala6 19.02.10, 17:24
            Czy ja też mogę się uśmiechnąć o info o Szkockiej.Mnie interesuje
            obecna grupa trzylatków, bo synek w grudniu skończył 3.
            A dlaczego Rogowską oceniacie na 4+ a nie na 5? Jakie ma minusy?

Napiszcie proszę więcej o paniach, wystroju-czy stare czy już
            nowocześniejsze, jedzeniu, placu zabaw. Czy trzeba spać i czy panie
            pomagają przy ubieraniu, jedzeniu i załatwianiu. Będę wdzięczna i
            pozdrawiam.
            • mmala6 Re: do mmala6 19.02.10, 18:49
              Twój syn to rocznik 2006? czyli ma rocznikowo 4 lata, czyli od
              września będzie w tej grupie, w której teraz jest mój syn.Jego grupa
              już nie śpi w dzień, panie pomagają wszystkim dzieciom ale nauka
              samodzielności zaczyna się już w trzylatkach-maluchach. Czterolatki
              generalnie powinny same się ubierać/rozbierać, podcierać a jeść to
              absolutna podstawa-nawet w maluchach. Oczywiście panie pomagają i
              karmią (w maluchach) ale dąży się do tego aby dzieci były
              samoobsługowe. Nie wiem jak jest na Szkockiej w maluchach, bo Szkocka
              działa od listopada 2009, więc mój syn do maluchów chodził do innego
              przedszkola.
              Trudno odpowiedzieć na wszystkie pytania. Plac zabaw i samo
              przedszkole można pójść i zobaczyć. Wszystko jest nowe i
              nowoczesne.Panie młode, pełne werwy, uśmiechnięte, zaangażowane. Dużo
              zajęć dodatkowych (taniec, karate, piłka nożna, ceramika, angielski,
              zajęcia teatralne, religia, rytmika, korekcyjna...).Nie ma kuchni,
              jest catering.
              Minusów żadnych nie widzę jak narazie.
              • dammma Re: do mmala6 19.02.10, 23:16
                Dzięki za szybką odpowiedź :-)
                Tak -Michaś jest z 2006, ale z grudnia, więc rzeczywiście to ma 3,2
                i z tą samoobsługą, to jeszcze musimy potrenować. Je często sam, ale
                zupką, to się trochę polewa, siusia sam na stojąco super a coś
                więcej na nakładkę do wc-nigdy sam się nie wycierał :-( więc nie
                wiem, jak to będzie-może na początek potraktują go ulgowo a ja muszę
                nad nim trochę popracować w domciu. Z ubieraniem to będzie w ogóle
                kiepsko, bo nie za bardzo mu się chce uczyć.
                Michałek nie chodził wcześniej do przedszkola- a teraz myślę, żeby
                go już w najbliższych miesiącach zapisać, jak się uda :-)
                Zastanawiam się tylko jeszcze czy Szkocka czy Rogowska.
                Ważne, że panie są fajne. A jedzonko dobre? Dowożą obiady tylko czy
                wszystkie posiłki? Nie wiesz może, czy zwracają uwagę, jeśli dziecko
                jest alergikiem?
                I jak jest z opłatami, tzn ile, bo w ogóle się nie orientuję..:-)
                Kiedyś było ok 400 z zajęciami dodatkowymi a teraz nie wiem.
                Nie znalazłam ich stronki, więc brakuje mi trochę informacji, np w
                jakich godzinach jest czynne i do której trzeba przyprowadzić
                dzieci. Czy można dowolnie odbierać, czy krzywo patrzą, jeśli się
                przyjdzie przed obiadem np.
                Fajnie, że jest dużo zajęć dodatkowych, to nie będą się nudzić.
                Wszystkie są dodatkowo płatne, czy coś jest w pakiecie :-)))?
                A ile jest dzieci w grupie? Dyra fajna?, bo muszę z nią pogadać :-))
                czy znajdzie się wolne miejsce.
                Czytałam niedawno regulamin jednego z przedszkoli, że nie wolno
                przyprowadzać chorych dzieci-ciekawa jestem jak się tutaj na to
                zapatrują.
                Ruszyła lawina pytań :-)))))))))))))))
                A teraz najważniejsze- czy Twój synek jest zadowolony i chętnie
                chodzi?
                Będę wdzięczna za odpowiedź.
                Pozdrawiam i może wylądujemy w tej samej grupie, tzn nasi mali
                mężczyźni :-)
                • mmala6 Re: do mmala6 20.02.10, 14:56
                  dammma napisała:

> Dzięki za szybką odpowiedź :-)
                  > Tak -Michaś jest z 2006, ale z grudnia, więc rzeczywiście to ma 3,2

No a mój jest z początku 2005:-)ma skończone 5lat, więc wg roczników
                  jest między nimi tylko rok różnicy.

> i z tą samoobsługą, to jeszcze musimy potrenować. Je często sam,
                  ale
                  > zupką, to się trochę polewa, siusia sam na stojąco super a coś
                  > więcej na nakładkę do wc-nigdy sam się nie wycierał :-( więc nie
                  > wiem, jak to będzie-może na początek potraktują go ulgowo a ja
                  muszę
                  > nad nim trochę popracować w domciu. Z ubieraniem to będzie w ogóle
                  > kiepsko, bo nie za bardzo mu się chce uczyć.

Spokojnie, przecież do września masz sporo czasu. Myślisz, że
                  starszaki nie polewają się zupą?i wszystkie się same podcierają?;-)a
                  z ubieraniem najlepiej poczekać do lata, bo jest mało do ubierania i
                  dziecku bardziej się chce.

> Michałek nie chodził wcześniej do przedszkola- a teraz myślę, żeby
                  > go już w najbliższych miesiącach zapisać, jak się uda :-)

Ostatnio pytałam panią z maluchów czy są miejsca, bo koleżanka była
                  zainteresowana i podobno są. Bo w ogóle są trzy grupy maluchów, więc
                  dzwoń i pytaj. Dyrektorka jest bardzo fajna i ludzka.

> Zastanawiam się tylko jeszcze czy Szkocka czy Rogowska.

Spotkałam dziś koleżankę, której córka chodzi na Rogowską, jest
                  zachwycona. Więc wybór należy do Ciebie:-)

> Ważne, że panie są fajne. A jedzonko dobre? Dowożą obiady tylko czy
                  > wszystkie posiłki? Nie wiesz może, czy zwracają uwagę, jeśli
                  dziecko
                  > jest alergikiem?

Niestety nie wiem czy jedzenie jest dobre, mój syn z tych
                  wszystkożernych. Nie wiem jak z alergikami, musiałabyś zapytać.
                  Wydaje mi się, że dowożą wszystko.

> I jak jest z opłatami, tzn ile, bo w ogóle się nie orientuję..:-)
                  > Kiedyś było ok 400 z zajęciami dodatkowymi a teraz nie wiem.

Opłata podstawowa z jedzeniem to ok 320/m-c. W tym jest gimnastyka
                  korekcyjna, religia i piłka nożna. Komitet 100zł/rok. Wyprawka co
                  semestr 30zł.

> Nie znalazłam ich stronki, więc brakuje mi trochę informacji, np w
                  > jakich godzinach jest czynne i do której trzeba przyprowadzić
                  > dzieci. Czy można dowolnie odbierać, czy krzywo patrzą, jeśli się
                  > przyjdzie przed obiadem np.

Strona podobno się buduje, tak jak pisałam jest to przedszkole
                  współfinansowane przez EFS i koordynatorzy projektu robią tą stronę.
                  Czynne chyba od 6.00 ale na pewno do 17.30. Przyprowadzać trzeba do
                  śniadania, czyli do ok. 8.20. Ale jeżeli nie chcesz aby dziecko jadło
                  tam śniadanie, to możesz się umówić na późniejszą godzinę.
                  Zawsze można dzieci dowolnie odbierać:-) to Twoje dziecko:-
                  )Oczywiście wypada wcześniej uprzedzić.

> Fajnie, że jest dużo zajęć dodatkowych, to nie będą się nudzić.
                  > Wszystkie są dodatkowo płatne, czy coś jest w pakiecie :-)))?

Pisałam wyżej. Dodatkowe zajęcia kosztują 15-30zł.

> A ile jest dzieci w grupie? Dyra fajna?, bo muszę z nią pogadać :-
                  ))
                  > czy znajdzie się wolne miejsce.

Fajna:-)

> Czytałam niedawno regulamin jednego z przedszkoli, że nie wolno
                  > przyprowadzać chorych dzieci-ciekawa jestem jak się tutaj na to
                  > zapatrują.

Nie czytałam naszego regulaminu ale podejrzewam że są podobne we
                  wszystĸich państwowych przedszkolach. U nas tez nie powinno się
                  przyprowadzać dzieci chorych, jednak wielu rodziców przyprowadza.
                  Niestety tak jest wszędzie....Pani musi przyjąć dziecko nawet jak
                  jest chore a potem dzwonić do mamy, żeby po dziecko przyjechała. A
                  czy matka przyjedzie od razu czy pod koniec dnia, to już zależy od
                  mamy.
                  > Ruszyła lawina pytań :-)))))))))))))))

> A teraz najważniejsze- czy Twój synek jest zadowolony i chętnie
                  > chodzi?

Syn jest bardzo zadowolony ale on ze starego przedszkola też był
                  zadowolony:-) tylko ja nie;-)

> Będę wdzięczna za odpowiedź.
                  > Pozdrawiam i może wylądujemy w tej samej grupie, tzn nasi mali
                  > mężczyźni :-)
                  Raczej nie ale pewnie spotkamy się w szatni:-)
              • dammma Re: do mmala6 19.02.10, 23:25
                To Twój synek jest teraz w 3 czy 4 latkach?, bo już się pogubiłam.
                Wydawało mi się,że teraz powinni być w 3-latkach a od września w 4
                ale piszesz, że do maluchów chodził do innego przedszkola...
                • dammma Re: do mmala6 20.02.10, 01:55
                  A jaki jest nr tego przedszkola? Nie mogę go w ogóle znaleźć przy
                  tegorocznej rekrutacji. Wszędzie piszą NOWE przedszkole i zdjęcia z
                  budowy i po. Na zdjęciach placu zabaw trochę mało było sprzętów,
                  choć teren spory, no i mam nadzieję, że trawka urośnie:-)
                  • mmala6 Re: do mmala6 20.02.10, 15:02
                    dammma napisała:

> A jaki jest nr tego przedszkola? Nie mogę go w ogóle znaleźć przy
                    > tegorocznej rekrutacji.

nr 58. Taki sam numer ma przedszkole przy Strzegomskiej. Bo to jakby
                    filia. Nie wiem czemu nie dali osobnego numeru, może dlatego że dyr.
                    jest ta sama...nie wiem.
                    Wszędzie piszą NOWE przedszkole i zdjęcia z
                    > budowy i po. Na zdjęciach placu zabaw trochę mało było sprzętów,
                    > choć teren spory, no i mam nadzieję, że trawka urośnie:-)

Trawka na pewno urośnie o ile nie zdążyła urosnąć przed śniegiem.
                    Teraz niestety nie widać;-) Plac jest ok. Mają tam zbudować jeszcze
                    ścieżki ruchu drogowego, żeby dzieci się mogły uczyć bezpieczeństwa
                    na drodze;-) ale niech ten cholerny śnieg stopnieje!
                • mmala6 Re: do mmala6 20.02.10, 14:59
                  dammma napisała:

> To Twój synek jest teraz w 3 czy 4 latkach?,

W czterolatkach.Od września w pięciolatkach.

bo już się pogubiłam.
                  > Wydawało mi się,że teraz powinni być w 3-latkach a od września w 4

Tak ale to Twój, z 2006 roku.
    • dammma Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 21.02.10, 21:37
      mmala6-dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą opinię. Nie spojrzałam
      pod Twoje posty i myślałam, że Twój synek też z 2006 :-)
      To rzeczywiście tylko szatnia pozostaje :-)
      Ja też mam bliżej na Rogowską, więc tym bardziej się zastanawiam.
      Na Rogowskiej grupy są zróżnicowane wiekowo i nie wiem czy to
      dobrze. Kiedyś tego nie chciałam, ale teraz się zastanawiam , bo
      synek lubi starsze dzieci-pewnie dlatego, że głównie przychodzą do
      nas koleżanki jego siostry.

mmala6, noemi.d, ann1211, martulka79 czy możecie polecić jakieś
      panie z obecnej grupy 3-latków? Najbardziej zależy mi, aby była
      ciepła i umiała dzieciom zorganizować czas, bo córka , jak była
      mała, to nie chciała chodzić, bo się nudziła-ona z tych, co ciagle
      musi się coś dziać :-)ale rzeczywiście panie tłumaczyły, że nie mogą
      z dziećmi nic robić, bo ciągle płaczą a jak by wciągnęły dzieci do
      zabawy, to może na chwilę choć by zapomniały. Teraz chodzi do 1
      klasy i na brak pracy nie narzeka, ale pani oschła i wymagająca, jak
      w wojsku.

Mam jeszcze jedną, ogromną prośbę: jakbyście z Rogowskiej i
      Szkockiej mogły zapodać przykładowy jadłospis z kilku dni. Martwię
      się, jak to zorganizować, bo synek jest alergikiem i na niektóre
      produkty jest uczulony. Czy na Rogowskiej stosują jakieś diety?, bo
      teraz alergików wysyp. A na Szkockiej jak dowożą jedzenie, tzn na
      tackach czy w garach i czy dzieci jedzą na tackach czy talerzach?
      Mmala6- Ty jakieś jedzonko synkowi musisz uszykować, czy wszystko
      mają. Chodzi mi teraz głównie o śniadanie i podwieczorek. Oni mają
      kuchnię, ale nie wiem, czy na Strzegomskiej czy na Szkockiej, gdzie
      szykują kanapki-tak chyba czytałam-muszę sprawdzić. Przy rekrutacji
      mają jedną stronę i nie wiadomo, czy coś jest na Szkockiej czy
      Strzegomskiej.
      Jadłospisy w przedskzolach sa różne, jak wiadomo.Niektóre zabielają
      zupy, ale maja ciągle zupy mleczne inne nie. Synek jest też uczulony
      m.in. na kukurydzę, marchew, jabłko, banana, jajka, no i mleko. Jaja
      zastępuję mu przepiórczymi a mleko kozim, więc jest sposób, ale
      chciałabym spojrzeć w jadłospis, jak byście dały radę.
      Pozdrawiam
      • mielcia Re: do dammma 22.02.10, 09:53
        Witam
        Myślę, że u źródła, czyli u kierowniczki czy intendentki przedszkola
        uzyskasz najlepsze informacje dotyczące jadłospisu i diet u dzieci z
        uczueniami, tel na Rogowska 7975573, Szkocka 3534477. Zadzwoń i
        porozmawiaj otwarcie.
        Powodzenia
      • martulka79 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 22.02.10, 12:11
        dammma napisała:
        > Na Rogowskiej grupy są zróżnicowane wiekowo i nie wiem czy to
        > dobrze. Kiedyś tego nie chciałam, ale teraz się zastanawiam , bo
        > synek lubi starsze dzieci-pewnie dlatego, że głównie przychodzą do
        > nas koleżanki jego siostry.

Moje dziecko chodzi do grupy 3-latakow i nie mają zróżnicowanej
        wiekowo grupy, zreszta z tego co wiem to inne grupy tez nie.
        Jedynie spotykają się wszyscy razem około godz 15,15.30 w jednej
        sali i tam czekają na rodziców.

> mmala6, noemi.d, ann1211, martulka79 czy możecie polecić jakieś
        > panie z obecnej grupy 3-latków?

Na Rogowskiej jest jedna grupa 3latkow i rodzice i Pani jest
        przydzielona przez dyrektorkę,rodzice nie mają za duzo do
        powiedzenia.
        Ale w tym roku grupę mojego syna dostała pani, ktora komplenie nie
        nadawała się na nauczyciela, szarpala dzieci, wyrzucała do innej
        sali, krzyczala.Rodzice zainterweniowali i napisali pismo do
        dyrekcji i owa pani jest juz na zwolnieniu.
        Ale ogólnie wszystkie panie(oprocz tej jednej)są bardzo mile,
        pomocne i serdeczne.

> Mam jeszcze jedną, ogromną prośbę: jakbyście z Rogowskiej i
        > Szkockiej mogły zapodać przykładowy jadłospis z kilku dni. Martwię
        > się, jak to zorganizować, bo synek jest alergikiem i na niektóre
        > produkty jest uczulony. Czy na Rogowskiej stosują jakieś diety?,
        bo teraz alergików wysyp.

Co do diety to nie pomogę bo moj syn nie jest alergikiem.
        Codziennie na sniadanie jest zupa mleczna i platki na mleku( ktorych
        moj syn nie rusza),ale są tez kanapki.
        • martulka79 cd 22.02.10, 12:17
          na deser z tego co pamiętam jest np. serek danio, jabłko,piernik
          własnej roboty, czasem sałatka warzywna z majonezem,rogal z czek,
          oladą,chrupki kukurydziane
          Obiad: zupy przerozne, kapusniak, pomidorowka(nie wiem czy zabielana)
          krupnik, ogórkowa
          Drugie danie: Makaron z polewa truskawkowa(tu jest napewno
          jogurt),ziemniaki, czasem kasza, szpinak, mięso Strogonof,jajko
          sadzone..jejku nie pamietam co jeszcze:)
          Ale moj syn niestety polowy nie je:( bo jak twierdzi nie smakuje mu,
          chociaz on od zawsze z tych wybrzydzających,wiec tym sie nie sugeruj.
          Dla mnie jeden minus to brak podwieczorku.Jezeli dziecko jest w
          przedszkolu do 17, to ostatni posilek je o 13-13.40.Jak dobrze się
          nie naje to jest poprostu glodne.

Nie wiem czy pomoglam:) ale jak cos to pytaj!
          • dammma Re: cd 22.02.10, 17:47
            Dzięki dziewczyny bardzo za pomoc, ale jestem załamana, bo ani na
            Rogowskiej ani na Szkockiej na dzień dzisiejszy nie ma miejsc. Podobno
            grupy są przeładowane, ludzie trzymają miejsca. Na Szkockiej pani dyr.
            powiedziała, że może, jak ktoś nie będzie kontynuował w 4-latkach, ale jak
            widać szanse marne. Bardzo zależy mi na którymś z tych przedszkoli, ale
            już nie wiem, co mogę jeszcze zrobić (((
            Może znacie kogoś, kto rezygnuje i mógłby ostąpić miejsce w którymś z tych
            przedszkoli-to dajcie znać proszę.
        • dammma Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 22.02.10, 17:40
          Dzięki dziewczyny bardzo za pomoc, ale jestem załamana, bo ani na
          Rogowskiej ani na Szkockiej na dzień dzisiejszy nie ma miejsc. Podobno
          grupy są przeładowane, ludzie trzymają miejsca. Na Szkockiej pani dyr.
          powiedziała, że może, jak ktoś nie będzie kontynuował w 4-latkach, ale jak
          widać szanse marne. Bardzo zależy mi na którymś z tych przedszkoli, ale
          już nie wiem, co mogę jeszcze zrobić :-((((
          • martulka79 Ale jak to?? 22.02.10, 18:35
            Rekrutacji nie będzie???Co znaczy przeładowane? Twoje dziecko ma iśc
            do grupy 3 czy 4 latkow??
            Powiem tak: rok temu jaka zadyma z przedszkolami byla kazdy wie, nie
            ma miejsc, nie ma sznas itd...My sie z pierwszej rekrutacji nie
            dostalismy np.
            Potem się okazało ze w grupie 3-latkow 5tka dzieci zrezygnowala i
            dyrektorka dzwonila po rodzicach czy są jeszcze chętni.Warto
            przyniesc podanie po rekrutacji i liczyc na ewentualny telefon.
            Do grupy mojego syna, wlasnie tydzien temu przyszedl nowy kolega a
            mamy juz marzec.Wiec probowac i dzwonic!
            • dammma Re: Ale jak to?? 23.02.10, 00:11
              Dzięki za pocieszenie, ale ja na liście rezerwowej w innym
              przedszkolu czekam już pół roku i wszyscy trzymają miejsca, bo jak z
              przedszkolami jest wiadomo. Fakt czasem ktoś zrezygnuje, ale nam się
              nie udało załapać. Przyznaję, że pytałam dyrektorkę od czasu do
              czasu-bez nachodzenia :-) Teraz nasza sytuacja życiowa zmieniła się
              i dlatego zależy mi na tych dwóch przedszkolach.
              Obie panie dyrektor bardzo grzecznie odmówiły, twierdząc, że na
              Rogowskiej w grupie jest o 10 dzieci więcej niż powinno i że w
              tamtym roku nikogo z małżeńskiej rodziny nie przyjęła, bo mieli za
              mało punktów, choć to często fikcja. Tak czy siak miejsca zajęte.
              Na Szkockiej w grupie powinno być 25 a jest 29, więc nie da rady.
              Ja chciałam synka już teraz zapisać od marca do istniejącej grupy 3-
              latków, bo on z grudnia 2006r a od września chodziłby do 4-latków.
              Martulka dzięki za rady i pocieszenie- tak zrobię-bo co mi innego
              zostało. Synek bardzo rozczarowany, bo bardzo chciał iść. Mam
              dzisiaj doła po takich odpowiedziach.
        • dammma Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 23.02.10, 00:25

> Moje dziecko chodzi do grupy 3-latakow i nie mają zróżnicowanej
          > wiekowo grupy, zreszta z tego co wiem to inne grupy tez nie.
          > Jedynie spotykają się wszyscy razem około godz 15,15.30 w jednej
          > sali i tam czekają na rodziców.
          >
          tak przeczytałam w ich informatorze. To bardzo dobrze

> Ale w tym roku grupę mojego syna dostała pani, ktora komplenie nie
          > nadawała się na nauczyciela, szarpala dzieci, wyrzucała do innej
          > sali, krzyczala.Rodzice zainterweniowali i napisali pismo do
          > dyrekcji i owa pani jest juz na zwolnieniu.
          > Ale ogólnie wszystkie panie(oprocz tej jednej)są bardzo mile,
          > pomocne i serdeczne.
          >
          To współczuję-szkoda tylko dzieci :-(
          Dobrze, że interwencja pomogła. A do kiedy jeszcze ta pani będzie?

Co do diety to nie pomogę bo moj syn nie jest alergikiem.
          To mojego też by ratowały te kanapki, bo ani płatków, ani mleka.

AZ jadłospisem pomogłaś :-) - przynajmniej choć trochę mi
          naświetliłaś, co panie gotują.
          A z tym ostatnim posiłkiem ok 13 to przegięcie, bo jak piszesz nie
          zawsze dziecku obiadek smakuje i potem głodne. A możesz coś synkowi
          dawać ? I jak jest z piciem-jest ciągle dostępne?

Czyli dyrektorka nadal przyjmuje a mówi, że nie ma szans. Co trzeba
          więc zrobić, aby spojrzała przychylnym okiem :-\
          • martulka79 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 23.02.10, 13:16
            dammma napisała:

> > Ale w tym roku grupę mojego syna dostała pani, ktora komplenie
            nie
            > > nadawała się na nauczyciela, szarpala dzieci, wyrzucała do innej
            > > sali, krzyczala.Rodzice zainterweniowali i napisali pismo do
            > > dyrekcji i owa pani jest juz na zwolnieniu.
            > > Ale ogólnie wszystkie panie(oprocz tej jednej)są bardzo mile,
            > > pomocne i serdeczne.
            > >
            > To współczuję-szkoda tylko dzieci :-(
            > Dobrze, że interwencja pomogła. A do kiedy jeszcze ta pani będzie?

Owa pani wzięła zwolnienie i dyrektorka ma związane ręcę.Teraz jest
            na zastępstwie ktoś inny, co będzie dalej zobaczymy.

> AZ jadłospisem pomogłaś :-) - przynajmniej choć trochę mi
            > naświetliłaś, co panie gotują.
            > A z tym ostatnim posiłkiem ok 13 to przegięcie, bo jak piszesz nie
            > zawsze dziecku obiadek smakuje i potem głodne. A możesz coś
            synkowi
            > dawać ? I jak jest z piciem-jest ciągle dostępne?

jakiegoś banana czy jabłko można dziecku zostawic, niestety
            dostepnego picia nie ma:(
            >
            > Czyli dyrektorka nadal przyjmuje a mówi, że nie ma szans. Co
            trzeba
            > więc zrobić, aby spojrzała przychylnym okiem :-\

Piszesz o grupie 3 czy 4 latkow?? Ja tylko wiem,ze w 3 latkach pare
            dzieci odeszlo, nie wiem jak jest w innych grupach.
            Mysle ze warto chodzic, dzwonic i pytac:( chociaz wiem ze to
            upokarzające.
            • dammma Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 23.02.10, 16:26
              To dobrze, że przynajmniej dzieci teraz nie muszą z nią być.

A jak się dziecku chce pić, to co? Ma mieć swoje? Kiepsko...

> Piszesz o grupie 3 czy 4 latkow?? Ja tylko wiem,ze w 3 latkach
              pare
              > dzieci odeszlo, nie wiem jak jest w innych grupach.
              > Mysle ze warto chodzic, dzwonic i pytac:( chociaz wiem ze to
              > upokarzające.

O aktualnej grupie 3-latków. Do tej chyba teraz chodzi Twój synek,
              tak? A kiedy odeszli?

Strasznie upokarzające, ale jeśli ja nie pójdę, to kto. Inaczej nie
              mam szans. Żeby tylko to przyniosło jakiś rezultat.
              • martulka79 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 23.02.10, 18:13
                Nie mozna mieć swojego, musi wytrzymac do posiłku:(
                Dzieci odchodzimy sukcesywnie w ciągu całego roku, ostatnia
                dziewczynka odeszla w grudniu a dopiero pod koniec lutego przyszedl
                nowy chlopiec.
                Nie wiem co to za zasady.
                • mmala6 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 23.02.10, 19:59
                  co do picia, to w starym przedszkolu ponoć było picie dostępne jak
                  dziecko chciało. Ale tam była kuchnia. Na Szkockiej nie wiem jak jest,
                  aż zapytam, może jutro.
                  Widzę, że dobre wiadomości szybko się rozchodzą, bo jeszcze kilka tyg.
                  temu na Szkockiej były miejsca w obecnych trzylatkach.
                  • mielcia Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 24.02.10, 08:25
                    MMala6 zapytaj o to picie...o którj mają ostatni posiłek na
                    Szkockiej?
                    • mmala6 Re: Przedszkola:Rogowska,Wojrowicka,Szkocka,Strze 24.02.10, 14:23
                      ok, zapytam jak będę syna odbierać. Pewnie nie ma picia, nie
                      zdziwiłabym się, bo nie jest to standardem. Obiad jest zdaje się o
                      14tej ale też zapytam.
                      • mmala6 obiad na szkockiej 26.02.10, 10:55
                        obiad jest o 13.30.
                        Niestety nie wiem jak z piciem, bo wysłałam męża, żeby zapytał i
                        zapomniał.
                        • kasia_750 Re: obiad na szkockiej 26.02.10, 12:58
                          mmala6 napisała:
                          > Niestety nie wiem jak z piciem, bo wysłałam męża, żeby zapytał i
                          > zapomniał.

Skąd ja to znam... Mojego wysyłałam, żeby sprawdził jadłospis.
                          Wrócił z informacją, że zapisy do przedszkoli rozpoczną się w
                          kwietniu a kierownictwo jest na Strzegomskiej ;)
                          • mielcia Re: obiad na szkockiej 26.02.10, 13:15
                            witam w klubie ;-)
                            i o której ostatni posiłek....
                            • mmala6 Re: obiad na szkockiej 27.02.10, 14:00
                              ostatni posiłek to obiad właśnie, ten o 13.30. Obiady są dwudaniowe,
                              myślę, że kończą jeść ok 14.15 więc do tej 16-tej nie powinny paść z
                              głodu (o ile zjedzą).
                              W starym przedszkolu obiad był o 12.00, potem dzieciarnia szła spać i
                              podwieczorek był ok. 14tej. A podwieczorek typu: bułka z masłem i
                              herbata. Jak odbieraliśmy syna ok 15.30-16.00 albo później to
                              pierwsze co po przedszkolu to musiałam mu kupić jakiegoś banana albo
                              bułkę słodką, był taki głodny. Teraz tego nie ma, więc moim zdaniem
                              ten system z późniejszym obiadem lepiej się sprawdza.
                              • mielcia Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 05.03.10, 10:41
                                Witam
                                Na Szkockiej nie będzie w rekrutacji 2010/2011 maluszków, na
                                Strzegomskiej dzień otwarty na początku kwietnia, na Rogowskiej
                                dzień otwarty na poczatku kwietnie również. Jak sie dowiem czegoś
                                więcej to napiszę
                                • kasia_750 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 05.03.10, 11:26
                                  A ja przed chwilą dowiedziałam się od znajomej, że
                                  - "maluchy" będą przyjmowane na Strzegomską (i tam jest kuchnia)
                                  - starsze grupy będą na Szkockiej (catering)
                                  • betty261 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 15.04.10, 23:28
                                    dziewczyny napiszcie mi co jest nie tak w Wojrowickiej?
                                    • mielcia Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 29.04.10, 11:07
                                      menu

• dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 01:31
                                        Dziewczyny-dostaliśmy się na Szkocką do 4-latków. Tak się cieszę, bo
                                        po ilości podań-ponad 100, to liczyłam tylko na cud.
                                        Mam nadzieję, że przedszkole nadal ma dobrą opinię. Możecie napisać
                                        coś o obecnych grupach 3-latków, paniach w tych grupach, o piciu i
                                        jedzeniu i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy-każda informacja
                                        cenna. A jak tam zajęcia na basenie wyglądają? 4-latki mogą już
                                        chodzić? Pozdrawiam Iza
                                        • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 10:47
                                          mam nadzieję, że będziesz zadowolona. Chyba czterolatki chodzą na
                                          basen, bo ja mój syn zaczynał to był właśnie w czterolatkach i były
                                          zapisy. My nie chodziliśmy z przedszkolem, bo chodzimy indywidualnie.
                                          Z tego co wiem, to były trzy grupy trzylatków, niestety nic nie wiem
                                          nt pań ale wszystkie wyglądają na fajne;-)tak naprawdę wyjdzie w
                                          trakcie. Ja zakładam, że fajna kierowniczka (a taka tam jest)
                                          zatrudnia fajne babki;-)
                                          Jedzenie przywozi catering.Jeżeli chodzi o picie, to ja daję synowi
                                          codziennie butelkę z wodą,podpisuję mazakiem wodoodpornym i sobie pije
                                          kiedy chce. Z tego co widziałam, to wiele rodziców tak robi. Moja
                                          rada, to aby dawać dziecku codziennie taką samą butelkę, bo jak będzie
                                          mieć za każdym razem inną to się pogubi i nie będzie wiedzieć, która
                                          jego. Ja kupuję zgrzewkę małych wód np Nestle i Młody bierze
                                          codziennie nową.
                                          Z zajęć dodatkowych polecam taniec i piłkę nożną;-)
                                          • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 11:43
                                            mmala6-ciszę się, że się odezwałaś-dzięki za odpowiedź. Od czasu
                                            moich poprzednich postów cały czas się staraliśmy tam dostać i nie
                                            było miejsc- w końcu podczas zwykłej rekrutacji się udało. Pewnie
                                            będzie jakieś spotkanie organizacyjne, ale jeszcze nic na ten temat
                                            nie wiem. Widziałam teraz, że w czerwcu przegapiliśmy oglądanie
                                            przedszkola, ale też nie chciałam synka nastawiać, gdzie pójdzie, bo
                                            znowu nic by z tego nie wyszło i byłby smutny. Teraz bardzo się
                                            cieszymy i tak sobie myślę, że nawet dobrze, że idzie od 4lat, bo
                                            jest już bardziej samodzielny, wszystko powie, co chce, nie będzie
                                            od początku z płaczącymi maluchami i mam nadzieję, że jakoś się
                                            zaadoptuje, bo bardzo ciągnie do dzieci i żal mi go było, jak prawie
                                            wszystkie osiedlowe dzieciaczki w jego wieku w przedszkolu a on nie
                                            miał się z kim bawić.
                                            A możesz jeszcze napisać, co dzieci jedzą, czy catering przywozi im
                                            tylko obiad i czy można coś do jedzenia dzieciom dawać. A do picia
                                            tylko w oryginalnie zamkniętych butelkach czy można np w bidoniku
                                            własny soczek. Pytam, bo są różne wymagania związane z sanepidem.
                                            O 8.20 chyba jest śniadanko, o 13.30 obiad a podwieczorek?
                                            Mam nadzieję, że 4-latki już nie śpią :-)
                                            Z zajęć też o piłce myślałam-z tego co czytałam piłka, religia i
                                            korekcyjna jest w cenie 320 wraz z wyżywieniem.
                                            A taniec jaki jest?
                                            Chciałabym, żeby chodził na basen, bo koślawi kolanka-tylko trochę
                                            się boję, czy dobrze przypilnują, aby mi się nie utopił :-):-)
                                            Indywidualnie, to masz na myśli nie w przedszkolu, ale z grupą, czy
                                            instruktor tylko z Twoim dzieckiem. Jeśli to drugie, to napisz
                                            proszę gdzie chodzicie i ile płacicie. Moja córcia chodziła do
                                            Redeco na naukę pływania w grupie. Indywidualnie dzieci szybciej się
                                            uczą-tylko te ceny.
                                            A ile razy w tygodniu jest korekcyjna?
                                            Dużo pytań, ale wiadomo, jak każda matka trochę się martwię i
                                            chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej a dzięki Twojej życzliwości
                                            jest to możliwe. Pozdrawiam Iza
                                            • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 12:55
                                              dammma napisała:

> A możesz jeszcze napisać, co dzieci jedzą, czy catering przywozi im
                                              > tylko obiad i czy można coś do jedzenia dzieciom dawać.

Catering przywozi wszystkie posiłki. Ja nigdy nic do jedzenia nie
                                              dawałam, nie wydaje mi się aby można było. Tzn pewnie jak się uprzesz
                                              to tak, tylko chyba nie ma takiej potrzeby.

A do picia
                                              > tylko w oryginalnie zamkniętych butelkach czy można np w bidoniku
                                              > własny soczek.

Nic nie mówili, co wolno a co nie;-) na pewno można też w bidoniku,
                                              nawet łatwiej będzie dziecku rozpoznać, że to jego. Mój syn czasem
                                              wychodził z nie swoją butelką, mimo że podpisane;-) widziałam, że one
                                              stoją razem na półce i pani raczej takich dużych dzieci nie pilnuje
                                              aby piły ze swoich. Każde dziecko powinno wiedzieć jaką ma butelkę.
                                              Ale generalnie to nie jest obowiązek, nie wszystkie dzieci mają picie,
                                              pewnie mniejszość ma;-) na początku lepiej mu nie dawaj, bo i tak
                                              będzie zakręcony nową sytuacją to nie będzie pamiętał o piciu.

Pytam, bo są różne wymagania związane z sanepidem.
                                              > O 8.20 chyba jest śniadanko, o 13.30 obiad a podwieczorek?

Nie ma podwieczorku, jest drugie śniadanie. Nie pamiętam o której,
                                              pewnie ok 10-11.

> Mam nadzieję, że 4-latki już nie śpią :-)

Nie:-)
                                              Nasze dzieci wychodzą dwa razy dziennie na dwór. Jeżeli chodzi o to
                                              wychodzenie, to zależy od pani. Nasza jest taka, że nawet w zimie
                                              dzieciaki na spacer brała i przeganiała po śniegu;-)

> Z zajęć też o piłce myślałam-z tego co czytałam piłka, religia i
                                              > korekcyjna jest w cenie 320 wraz z wyżywieniem.
                                              > A taniec jaki jest?

Hmmm, taniec jest...taneczny;-) od mojego dziecka to się nie dowiem
                                              szczegółów ale mówi że fajnie i chce chodzić;-)panie też mówią, że
                                              super są te tańce. Chyba 7zł/m-c kosztuje ale płaciłam za cały semestr
                                              z góry więc już nie pamiętam.

> Chciałabym, żeby chodził na basen, bo koślawi kolanka-tylko trochę
                                              > się boję, czy dobrze przypilnują, aby mi się nie utopił :-):-)
                                              > Indywidualnie, to masz na myśli nie w przedszkolu, ale z grupą, czy
                                              > instruktor tylko z Twoim dzieckiem.

W grupie:-) w Redeco. Grupa 4-5 lat kosztowało 360zl za trzy m-ce.

.
                                              > A ile razy w tygodniu jest korekcyjna?

Korekcyjna i religia dwa razy w tygodniu.
                                              Rytmika raz, kosztuje 10zł.
                                              Jest też karate, 30zł, zapisałam syna ale zrezygnował. Nie podobało mu
                                              się. Aha, też zajęcia ceramiczne (lepienie w glinie i takie tam),
                                              zajęcia teatralne i chyba też jakieś plastyczne, no i angielski.

> Dużo pytań, ale wiadomo, jak każda matka trochę się martwię i
                                              > chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej a dzięki Twojej życzliwości
                                              > jest to możliwe. Pozdrawiam Iza

Spoko, pytaj:-)
                                              • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 14:44
                                                A orientujesz się co mniej więcej dzieci jedzą na śniadanka i
                                                obiadek? A co piją?
                                                Nie pamiętam, czy już kiedyś o to nie pytałam, ale orientujesz się
                                                na czym dzieci jedzą, tzn na jednorazówkach czy nie. I skąd
                                                przyjeżdża ten catering?
                                                A za wyrobienie karty wejściowej też trzeba zapłacić?
                                                Fajnie, że jest tak dużo zajęć-przynajmniej dzieci się nie nudzą.
                                                Zastanawiam się jeszcze nam tym basenem,jak to wygląda w praktyce-
                                                ile dzieci chodzi z przedszkola, kto to prowadzi i jak panie sobie
                                                radzą z przebieraniem itp., bo z jednej strony fajnie, że w trakcie
                                                zajęć przedszkolnych a z drugiej strony, jak się chodzi oddzielnie,
                                                to samemu się wszystkiego dopilnuje.
                                                Fajnie, że Waszej Pani chce się chodzić z dziećmi na dwór-dzieci się
                                                hartują.
                                                • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 19:40
                                                  dammma napisała:

> A orientujesz się co mniej więcej dzieci jedzą na śniadanka i
                                                  > obiadek? A co piją?

Oj, nie powiem Ci, bo rzadko czytam jadłospis. Pewnie jakieś kompoty
                                                  albo herbatki. Podejdź tam i zobacz, jadłospis na cały tydzień wisi w
                                                  gablocie przed wejściem do przedszkola, jest też adres firmy
                                                  cateringowej.

> Nie pamiętam, czy już kiedyś o to nie pytałam, ale orientujesz się
                                                  > na czym dzieci jedzą, tzn na jednorazówkach czy nie.
                                                  Na pewno nie, bo byłam kilka razy jak jedli. Normalne naczynia.

> A za wyrobienie karty wejściowej też trzeba zapłacić?

Tak. chyba 15zl/sztuka. Albo 10;-)jak nie masz to i tak woźna otworzy.

> Fajnie, że jest tak dużo zajęć-przynajmniej dzieci się nie nudzą.
                                                  > Zastanawiam się jeszcze nam tym basenem,jak to wygląda w praktyce-
                                                  > ile dzieci chodzi z przedszkola, kto to prowadzi i jak panie sobie
                                                  > radzą z przebieraniem itp., bo z jednej strony fajnie, że w trakcie
                                                  > zajęć przedszkolnych a z drugiej strony, jak się chodzi oddzielnie,
                                                  > to samemu się wszystkiego dopilnuje.

nie mam pojęcia jak jest z basenem.
                                                  > Fajnie, że Waszej Pani chce się chodzić z dziećmi na dwór-dzieci się
                                                  > hartują.
                                              • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 15:06
                                                natknęłam się na starą listę wyprawki, czy nadal obowiązuje?
                                                Czy dzieci myją zęby i muszą mieć przybory i swój ręcznik?
                                                • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 19:41
                                                  myją zęby, a swoją ma szczoteczkę i pastę. Kubek i ręcznik
                                                  przedszkolny.
                                              • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 15:27
                                                znalazłam już ich stronkę przedszkole58.pl/kategoria,1.html
                                                i plan dnia wygląda tak:

Ramowy plan dnia

6.30 – 8.00 Schodzenie się dzieci, zabawy, praca indywidualna

8.15 – 8.30 Zabiegi higieniczne – mycie rąk

8.30 - 9.00 Śniadanie

9.00 – 9.15 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

9.15 – 11.30 Zajęcia tematyczne, zajęcia dodatkowe: gimnastyka
                                                korekcyjna, tańce integracyjne, terapia logopedyczna, gry i zabawy
                                                na powietrzu

11.30 – 11.50 II śniadanie

11.50 – 12.00 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

12.00 – 13.15 Leżakowanie (grupa 1), leżakowanie w okresie
                                                jesienno-zimowym (grupa 2 i 3), praca indywidualna, zabawy dowolne,
                                                pobyt na świeżym powietrzu,

zajęcia dodatkowe (grupa 4 i 5)

13.15 – 13.30 Przygotowanie do posiłku

13.30 – 14.00 Obiad

14.00 – 14.15 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

14.15 – 16.30 Zabawy dowolne, praca indywidualna, zabawy na
                                                powietrzu, kontakty z rodzicami
                                              • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 15:43
                                                coś mi zjadło tą wyprawkę, ale nieważne.

znalazłam już ich stronkę przedszkole58.pl/kategoria,1.html
                                                i plan dnia wygląda tak:

Ramowy plan dnia

6.30 – 8.00 Schodzenie się dzieci, zabawy, praca indywidualna

8.15 – 8.30 Zabiegi higieniczne – mycie rąk

8.30 - 9.00 Śniadanie

9.00 – 9.15 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

9.15 – 11.30 Zajęcia tematyczne, zajęcia dodatkowe: gimnastyka
                                                korekcyjna, tańce integracyjne, terapia logopedyczna, gry i zabawy
                                                na powietrzu

11.30 – 11.50 II śniadanie

11.50 – 12.00 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

12.00 – 13.15 Leżakowanie (grupa 1), leżakowanie w okresie
                                                jesienno-zimowym (grupa 2 i 3), praca indywidualna, zabawy dowolne,
                                                pobyt na świeżym powietrzu,

zajęcia dodatkowe (grupa 4 i 5)

13.15 – 13.30 Przygotowanie do posiłku

13.30 – 14.00 Obiad

14.00 – 14.15 Zabiegi higieniczne – mycie zębów

14.15 – 16.30 Zabawy dowolne, praca indywidualna, zabawy na
                                                powietrzu, kontakty z rodzicami
                                                • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 22:34
                                                  Jutro jadę podpisać umowę, to zerknę na ten jadłospis. Tylko, że
                                                  dyrka jest na ogół na Strzegomskiej ale i tak wejde zobaczyc.
                                                  Mam nadzieje tylko, ze reczniki i kubeczki kazdy ma osobne.
                                                  Wielkie dzieki jeszcze raz. Iza
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 22:54
                                                    no pewnie, że każdy ma osobne:-) wszystko podpisane.
                                                    Przejdź się na Szkocką zobaczyć jadłospis, nie trzeba wchodzić do
                                                    środka, to jest na zewnątrz przy schodkach.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 14.06.10, 23:23
                                                    to dobrze. Raczej przejedz, bo ja z drugiego konca miasta, ale i tak
                                                    jutro zobacze. Ide spac, bo padam. Dobranoc
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 16.06.10, 16:51
                                                    Byłam, zobaczyłam -wisiał tak jak mówiłaś i jest całkiem ok-tylko ta
                                                    szczawiowa a poza tym w porządku. Rozmawiałam z kilkoma paniami-były
                                                    miłe. Moje dziecko wygląda, jak dzieci z najstarszej grupy :-)
                                                    Zaczęłam się tylko zastanawiać, czy go dadzą na Szkocka czy na
                                                    Strzegomską i do jakiej grupy, bo ponoć jest jedna też mieszana.
                                                    A co musicie szykować na tzw. wyprawkę oprócz kapci, szczoteczki
                                                    ikubka. I kiedy to podają? Pamiętam, że pisałaś, że co semestr chyba
                                                    wpłaca się kaskę na art.papiernicze, więc czy w związku z tym na
                                                    początku trzeba coś z tych rzeczy kupować, czy wystarczy zapłacić a
                                                    przedszkole już zajmuje się tym zakupem?
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 16.06.10, 19:55
                                                    jak płacisz za wyprawkę, tzn że sama nic nie kupujesz;-)
                                                    nic się nie martw, wszystko się dowiesz na początku na spotkaniu
                                                    organizacyjnym. A dlaczego zastanawiasz się czy na Szkocką czy na
                                                    Strzegomską? przecież to dwa oddzielne przedszkola, mimo wszystko.
                                                    Składałaś podanie na Szkocką i tam się dziecko dostało a nie na
                                                    Strzegomską.
                                                    Na początek kapcie, szczotka i pasta (bez kubka), nic więcej. No chyba
                                                    że do września się coś zmieni ale rewolucji nie podejrzewam. I pogadaj
                                                    z małym nt zajęć dodatkowych. Z doświadczenia wiem, że dzieci najpierw
                                                    chcą wszystko a potem zostają przy tych co im się najbardziej
                                                    podobają- mój wybrał piłkę i taniec, no ale każde dziecko jest inne;-)
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 16.06.10, 23:21
                                                    To fajnie pomyśleli z tą wyprawką-przynajmniej potem wszystkie
                                                    dzieci mają równe a poza tym panie same wiedzą najlepiej co się
                                                    kończy i czego potrzebują. Chciałam wiedzieć wcześniej, bo nie lubię
                                                    na ostatnią chwilę biegać a poza tym i tak dla córci muszę zakupić,
                                                    to w razie czego kupiłbym za jednym zamachem.
                                                    Z zajęciami masz rację. Podejrzewam, że na początek zapiszę go na
                                                    większość-może oprócz szachów- niech zobaczy co go interesuje i
                                                    wtedy coś sobie sam wybierze. On ma tyle energii i ciągle coś musi
                                                    robić, to może będzie zadowolony. Wyjdzie w praniu :-)
                                                    Co do wyboru przedszkola, to w rekrutacji występuje tylko jedno
                                                    przedszkole nr 58 przy Strzegomskiej, ale dalej jest opisane, że
                                                    przedszkole mieści się w obu obiektach. Jest jeden numer i dlatego
                                                    nie rozdzielili tego przy naborze. Myślałam, że młodsze grupy będą
                                                    na Strzegomskiej a starsze na Szkockiej, ale teraz już nie wiem.
                                                    Panie z przedszkola same jeszcze nie wiedziały, gdzie pani dyrektor
                                                    rozdzieli nowo przyjęte dzieci. Są chyba trzy grupy 3-latków
                                                    obecnie, ale na Szkockiej tylko czy łącznie ze Strzegomską?
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 17.06.10, 14:55
                                                    z tego co wiem to tylko na Szkockiej są trzy grupy trzylatków ale tak
                                                    po prawdzie, to nie wiem gdzie one się tam zmieszczą....w przyszłym
                                                    tygodniu ma być zebranie dla rodziców bo coś będą zmieniać w grupach
                                                    tych starszych od września, więc może się dowiem. Dam Ci znać.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 17.06.10, 16:01
                                                    To super-to daj znać. A kiedy dokładnie masz to zebranie?
                                                    Dla nas jest dopiero 29.06
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 24.06.10, 22:40
                                                    mmala- i co?, bo nic się nie odzywasz?
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 25.06.10, 16:22
                                                    sorry, nie miałam czasu, dzieciak mi zachorował. Nie byłam na zebraniu
                                                    ale rozmawiałam z jedną mamą i ponoć to naszą grupę-najstarszą mają
                                                    przenieść na Strzegomską. Nie bardzo mi się to podoba ale to już
                                                    postanowione, podobno. Będę rozmawiać z naszą panią w poniedziałek po
                                                    jadę podpisać umowę, to zapytam czy wie coś więcej.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 26.06.10, 01:44
                                                    Rozumiem i współczuję
                                                    To jak będziesz coś wiedziła, to daj znać proszę.
                                                    Podobno na Strzegomskiej też są ładne sale, ale rozumiem, że się
                                                    wkurzyłaś, bo się przyzwyczailiście już itd. Ale chyba całą grupę z
                                                    panią przeniesie jak już???
                                                    Jak byłam w sobotę na tym spotkaniu organizacyjnym, to dyrka mówiła,
                                                    że właśnie ma spory problem ze starszymi grupami, gdzie je dać. Ma
                                                    jakieś grupy mieszane i sporo 5-latków, które chciałaby, żeby były
                                                    razem, skoro jest ich dużo.
                                                    Też się martwię, gdzie trafimy- też wolałabym na Szkocką.
                                                    Zobaczymy. Przy okazji możesz spytać, gdzie będą czterolatki.
                                                    A skoro na zebraniu poinformowano, to żadna tajemnica i powinni Ci w
                                                    poniedziałek powiedzieć, co ustalili.
                                                    Dobrej nocki i odezwij się choć krótko, jakbyś coś wiedziała.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 27.06.10, 23:18
                                                    jak nie padniemy od upału to wybierzemy się jutro. Te pięciolatki to
                                                    właśnie grupa mojego syna. Tylko ja nie kumam w czym jest problem? nie
                                                    mają dla nich sali? ale dlaczego AKURAT dla nich nie mają? przecież
                                                    mogliby przyjąć mniej dzieci skoro nie mają miejsca, prawda? no ale nie
                                                    wiem czy to o sale chodzi, więc nie ma się co rozpisywać.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 27.06.10, 23:58
                                                    nic o sali nie słyszałam, tylko p.dyrektor chce likwidować chyba
                                                    grupy mieszane a dążyć do grup dzieci z tego samego rocznika. Chyba
                                                    o to tu chodzi, ale też dokładnie nie wiem, z czym jest problem.
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 28.06.10, 14:16
                                                    hej, na szkockiej będą trzylatki i czterolatki. Wszystkie pięciolatki ze szkockiej zostaną przeniesione na strzegomską. Mój syn idzie z całą grupą ale niestety pani zostaje:-( dostaną dwie nowe ale podobno bardzo ok, więc mam nadzieję, że będzie dobrze.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 28.06.10, 21:35
                                                    miejmy nadzieję, ale to , że ich Pani zostaje to mi się nie podoba-
                                                    dla dzieci stres.
                                                    Wszystkie 4-latki będą na Szkockiej, czy na Strzegomskiej część też?
                                                    A Wasza Pani jaką obejmie teraz grupę?
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 30.06.10, 10:33
                                                    Mmala- jestem już po wczorajszym zebraniu i dalej nic nie wiem. Zero
                                                    konkretów. Wygląda na to, że rzeczywiście 5-latki przechodzą na
                                                    Strzegomską a mój 4-latek, to nie wiadomo, czy będzie z 3-latkami na
                                                    Szkockiej czy 5-latkami na Strzegomskiej, czy w ogóle będzie
                                                    utworzona grupa 4-latków, w jednym z dwóch przedszkoli. Wkurzona
                                                    jestem, bo zapisując dziecko nic nie było mówione, że nie będzie w
                                                    grupie 4-latków tylko mieszanej. Brak organizacji totalny, o
                                                    wyprawce i innych istotnych rzeczach, jak pani, grupa itp. dowiemy
                                                    się pod koniec sierpnia. Niektórzy rodzice przenoszą dzieci i stąd
                                                    to zamieszanie, ale nie wiem jak to możliwe, skoro rekrutacja do
                                                    przedszkoli czy szkół już była. Niektórzy przenoszą też dziecko z
                                                    jednego przedszkola do drugiego, jeśli mają dwójkę dzieci a każde w
                                                    innym ( chodzi mi o Szkocką i Strzegomską), aby mieć dwójkę w jednym.
                                                    Czy Waszą grupę prowadziła pani Agnieszka?, bo teraz może przejmie
                                                    tą mieszaną 3,4 latków. Jeśli tak, to czy możesz coś o niej napisać.
                                                    Z nią pani Ola, która wcześniej była pomocą u 3-latków.
                                                  • kasia_750 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 01.07.10, 10:27
                                                    Chyba byłyśmy na tym samym zebraniu:)
                                                    Moja córka dostała się w II etapie rekrutacji (jako 3-latka) i będzie chodzić na
                                                    Szkocką. Muszę przyznać, że pani, która będzie prowadzić grupę na Strzegomskiej
                                                    zrobiła na mnie lepsze wrażenie niż obie panie ze Szkockiej... zobaczymy jak
                                                    będzie później.
                                                    Grupa mieszana mi nie przeszkadza, ale pewnie dlatego że moja córka byłaby ze
                                                    starszymi dziećmi a nie z młodszymi. Sobotnie spotkania z rodzicami - jak dla
                                                    mnie - super pomysł. Mam nadzieję, że razem z mężem znajdziemy na nie czas.
                                                    Jeśli chodzi o menu - czytałam że chyba we wtorek dzieci miały pić herbatkę z
                                                    melisy... Dla mnie to trochę dziwne, żeby w przedszkolu podawać dzieciom
                                                    herbatki uspokajające - czyżby panie potrzebowały w ten sposób wyciszyć dzieci i
                                                    trochę odpocząć? Ja swojej córce nigdy takich rzeczy nie dawałam, ale może
                                                    niepotrzebnie się czepiam? A z jedzeniem pewnie będzie u nas problem, bo córka
                                                    jest niejadkiem. Myślę, że dla niej lepsza byłaby kuchnia i możliwość podawania
                                                    np. mięs bez sosów, naleśników bez polewy. Podejrzewam, że jak jest catering to
                                                    prywożą wszystko gotowe i wymieszane. Zaświadczenia od alergologa dotyczącego
                                                    uczulenia na sosy nie posiadam;)
                                                    Mmala jeśli znasz panią Agnieszkę napisz dla nas kilka słów na jej temat:)
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 01.07.10, 12:42
                                                    znam p. Agnieszkę, a jakże. To dla niej przenosiłam syna z
                                                    poprzedniego przedszkola;-)Pani Ola też u nas była, taka ruda. Nie
                                                    była żadną pomocą tylko wychowawczynią. Ale może o innej Oli mowa.
                                                    Potem napiszę Wam na priv o p. Agnieszce.
                                                    Pisałam chyba, że mój syn też był w grupie mieszanej, 4-5 latków.
                                                    Teraz jako pięciolatek będzie w 5-6 latkach. Zupełnie nie rozumiem
                                                    dlaczego te grupy są mieszane, może nie ma dzieci w odpowiedniej
                                                    ilości. Nie wiem. Mnie to akurat nie przeszkadza.
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 01.07.10, 21:08
                                                    napiszesz na gazetowego?
                                                  • dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 01.07.10, 23:25
                                                    Kasiu-to musiałyśmy być na tym samym zebraniu :-)
                                                    Pani Agnieszka też była zaskoczona, że przejmie grupę mieszaną.
                                                    Po zebraniu czułam, że wiem, że nic nie wiem. Nikt się nie
                                                    przygotował do zebrania z rodzicami. Co do samych pań na razie się
                                                    nie wypowiadam-zobaczymy później, jak napisałaś.
                                                    Ja najchętniej chciałabym, aby synek był w grupie z rówieśnikami.
                                                    Rok różnicy to jest w tym wieku sporo. Młodsze dzieci mogą bardziej
                                                    na początku płakać i nie wiem, jak to na niego wpłynie-czy nie
                                                    dołączy czasem :-(, mogą potrzebować drzemki, niektóre siusiają, jak
                                                    powiedziała pani dyrektor, choć oczywiście wcale nie musi dotyczyć
                                                    to tylko 3-latków. Trzeba prowadzić zajęcia trochę na poziomie 3 a
                                                    trochę dla 4-latków. A w starszej grupie też nie wiem, jak się
                                                    odnajdzie wśród dzieci, które już 2 lata chodzą. Poza tym umieją
                                                    więcej i mają program nauczania dostosowany do 5-latków a co za tym
                                                    idzie trudniejszy.
                                                    Wolałabym -jeśli w ogóle będę mogła o czymś zadecydować, to posłać
                                                    go na Szkocką. Jeśli nie będzie grupy 4-latków, to będę miała do
                                                    podjęcia trudną decyzję. Warto byłoby wcześniej poznać panie, które
                                                    miałyby prowadzić te grupy-może wtedy byłoby łatwiej.
                                                    Mmala -to pani Agnieszka z panią Olą prowadziły grupę Twojego synka?
                                                    A teraz ile ma być tych grup 5-latków? I wiesz już, jaka będzie pani
                                                    u Was?
                                                    Sobotnie spotkania mi też nie przeszkadzają-zdziwiłam się tylko, że
                                                    jest taki wymóg-raz w miesiącu, ale rozumiem. Byłam raz a raz mąż z
                                                    dziećmi i podobało nam się. Tylko, czy potem, jak będą chodzili i
                                                    czasu będzie mniej, to też tak chętnie będziemy się zrywać w sobotni
                                                    poranek to nie wiem :-)
                                                    Ostatnio nie patrzyłam na menu- mi też się taka herbatka dla dzieci
                                                    nie podoba i myślę, że można poruszyć tą kwestię na zebraniu, że
                                                    sobie tego nie życzymy. Nie wiem, jak reszta rodziców, bo wiem, że
                                                    niektórzy dają i jakoś im to nie przeszkadza. Ja nie widzę potrzeby
                                                    uspokajania dzieci w ten sposób.
                                                    Mi się też wydaje, że kuchnia jest lepsza, oczywiście, jeśli dobrze
                                                    prowadzona, bo po pierwsze wszystko na miejscu a po drugie, to
                                                    zawsze można się jakoś dogadać, co do posiłków a jak przywożą, to
                                                    już nie bardzo mamy jak. Jeśli dobrze zrozumiałam, to pani dyrektor
                                                    powiedziała, że może od stycznia będą gotować na dwa przedszkola na
                                                    Strzegomskiej i przewozić tylko na Szkocką.
                                                    Przedszkole na Szkockiej bardziej mi się podoba, jest nowsze, ale
                                                    znowu na Strzegomskiej jest kuchnia. Mój synek jest uczulony na
                                                    wiele rzeczy i sama się głowię, jak to rozwiązać. Też zresztą nie
                                                    wiem, czy w kuchni osobno gotują dla dzieci alergicznych czy też im
                                                    się nie chce w to bawić. Mój synek wiecznie głodny-wiadomo facet a
                                                    córcia też niejadek. Jak poszła do przedszkola, to przez 2 miesiące
                                                    nawet deseru nie zjadła- w takim była stresie.
                                                    Kasiu- fajnie, że się tu spotkałyśmy-przynajmniej wymienimy
                                                    spostrzeżenia :-)
                                                    Mmala- to czekamy w takim razie :-)

• dammma Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 02.07.10, 00:47
                                                    Mmala- a u Ciebie, jak się sprawdzały te grupy mieszane?
                                                    Ja usłyszałam, że pani Ola-właśnie ta ruda była parę lat pomocą przy
                                                    maluszkach. Kasiu- czy Ty też tak usłyszałaś?-może coś pokręciłam,
                                                    ale raczej nie.
                                                  • mmala6 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 02.07.10, 17:02
                                                    widocznie p. Ola pracowała wcześniej na Strzegomskiej jako pomoc,
                                                    pewnie dorobiła kwalifikacje i została nauczycielką. U nas było ok 18
                                                    czterolatków (w tym mój syn jak zaczął chodzić do tego przedszkola) i
                                                    ok 7 pięciolatków. Rozmawiałam z panią jak to wygląda i po prostu
                                                    dzieci mają różne podręczniki i zajęcia, te edukacyjne, przebiegają
                                                    nijako dwutorowo. To tylko wygląda na niemożliwe do wykonania ale da
                                                    się;-) i nie jest to problemem.I tak każde dziecko jest inne i pani
                                                    podchodzi do dzieci indywidualnie a nie 'rocznikiem'.Mój syn się nigdy
                                                    nie skarżył, że robią coś czego on nie rozumie. Zresztą on jest ze
                                                    stycznia więc tak naprawdę niewiele młodszy od dzieci z rocznika 2004.
                                                    Z tego co mówiła nasza pani, to nasze pięciolatki mają być połączone z
                                                    sześciolatkami ze Strzegomskiej. A nie z czterolatkami.
                                                    Kurcze ale mi szkoda tych pań:-(
                                                  • mmala6 napisałam do Was na gazetowego 02.07.10, 20:20

• dammma Re: napisałam do Was na gazetowego 15.07.10, 19:17
                                                    Nic się nie odzywacie?
                                                    Dostałaś mmala mojego maila na prywatne konto gazetowe?
                                                    A dzieci mają podręczniki, bo ostatnio szukałam dla córki do szkoły
                                                    i zdziwiłam się, jak zobaczyłam też do przedszkola.
                                                  • michasia42 Re: Szkocka, strzegomska, rogowska 19.11.14, 21:59
                                                    mam zamiar we wrześniu dać syna na strzegomska, ale nie wiem do której pani, możesz którąś polecić????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka