Dodaj do ulubionych

Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel!

17.02.10, 19:27
Nie jestem działaczem, ale chcę działać jak patrzę na to, co się dzieje na
wrocławskich ulicach!

Szanowny Panie Prezydencie!
Uważam, że jest Pan świetnym prezydentem (wiele tematów realizuje Pan na 5+).
Chcę, żeby to Pan dalej świetnie reprezentował interesy mojego ukochanego
miasta! CHCĘ NA PANA ZAGŁOSOWAĆ! Ale nie zagłosuję na Pana, jeśli nie
przedstawi Pan spójnej koncepcji poprawy komunikacji we Wrocławiu WRAZ Z
NOWYMI KADRAMI!
MUSZĄ POLECIEĆ GŁOWY w końcu! I to z medialnym hukiem! Ponieważ osoby, które
obecnie, od lat pracują nad inżynierią komunikacyjną miasta się po prostu nie
sprawdzili. Brak im elementarnego wyczucia tematu. Ani dla samochodów nie jest
dobrze, a dla KZ jest po prostu tragicznie. Czas na zmiany w tym temacie!

Internauci, zaapelujmy do sztabu prezydenta o zmiany w komunikacji!

Wklejmy do postów na tym forum, do Śledzika, na innych forach, wszędzie,
następujące zdanie:

CHCEMY ZMIAN W KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ WE WROCŁAWIU!

Kto jest niezadowolony z Komunikacji Zbiorowej oraz ogólnie Polityki
Transportowej we Wrocławiu, niech przekopiuje ten apel dalej! DAJMY SIĘ USŁYSZEĆ!

Stanisław Piątek
sstes@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • sstes Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 17.02.10, 19:28
      Wpisujcie głosy poparcia dla apelu!
      Pokażmy ile nas jest niezadowolonych z tego stanu rzeczy!

Transportowej we Wrocławiu, niech przekopiuje ten apel dalej! DAJMY SIĘ USŁYSZEĆ!
    • Gość: skmboo Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 23:54
      POPIERAM !
      Nie jeżdżę samochodem, więc w tej kwestii się nie mogę wypowiedzieć, ale
      korzystam z KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ!! Tragedia czasami...
      Chociażby autobusy linii 131, 141, D... wszystkie, z Grunwaldu, jadą w tym
      samych (przynajmniej początkowo) kierunku! I WSZYSTKIE jak jeden mąż są o jednej
      godzinie! Spóźnisz się na daną godzinę - kaplica! Czekasz 20 minut.
      Albo wjazd tramwajów 0, 4, 12 na Rondo Grunwaldzkie - czy ktoś kiedyś zwrócił
      uwagę na długość czekania na światłach tych tramwajów zanim wjadą na przystanek
      ?! Masakra..
    • Gość: wrocławianiN Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 09:20
      Popieram apel do Prezydenta Rafała Dutkiewicza dotyczący zmian w
      polityce miasta związanych z komunikacja masową a szczególnie
      tramwajową. Rozbudowana sieć tramwajowa powinna być głównym środkiem
      komunikacyjnym miasta.
      • embriao Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 18.02.10, 21:02
        Jestem za! Wywalić Czuryłę, Wilda i Worońkę a Adamskiego do kanału!
        • Gość: bazyl Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! IP: *.blt.pl 18.02.10, 22:08
          Zgadzam się, skoro KZ jest dla nas,to dlaczego nie słuchają naszych argumentów?
        • kolejar Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 22.02.10, 04:32
          embriao napisał:

> Jestem za! Wywalić Czuryłę, Wilda i Worońkę a Adamskiego do kanału!

Wilda to wywalić natychmiast!!! i Czarnacką. Ale zaraz, zaraz... Kto ich
          wywali? Dutkiewicz? To przecież wszyscy Jego Ekscelencji przyd...sy...
          A Pana Prezydenta oceniam na 2 (mierny) w skali szkół poniżej wyższych, a
          akademicko na 2+, no, niech mu 3-, żeby zadowolić entuzjastów.
    • sgtwro Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 19.02.10, 09:16
      Nie przesadzajmy z tym że prezydent realizuje wiele tematów na 5+. Na tak wysoką ocenę żadna dziedzina mi nie przychodzi na myśl, aczkolwiek innymi sprawami się tak nie interesuje i ciekawi mnie co według Ciebie jest na taką ocenę realizowane.
      Koncepcja poprawy komunikacji we Wrocławiu istnieje. Czy jest ona spójna to kwestia dyskusyjna i zależy pewnie od punktu siedzenia, ale istnieje.
      Teraz stawia się na wyrzucenie ruchu tranzytowego na obwodnice. Rząd można powiedzieć buduje AOW, wojewoda WOW, a Dutkiewicz obwodnicę Śródmiejską. W danej chwili naraz budowane są trzy obwodnice miasta więc dla ruchu indywidualnego szykuje się kilka udogodnień. Chyba nie trzeba przekonywać że przez powstanie tych dróg zmaleje natężenie ruchu na arteriach w centrum.
      Co do KZ. Wymieniono tabor na nowszy: mercedesy i Skody. W końcu po dziesiątek latach powstanie chociaż jakiś nowy odcinek linii tramwajowej. Powstaje polityka przesiadkowa: dojazd do czterech węzłów (Północy – Nadodrze, wschodni – grunwald, południowy – dworzec, zachodni – JP2). Wszystkie na trasie linii 0, w której ramach mają w przyszłości jeździć tylko tramwaje. Dwa z powyższych węzłów istnieją, dla JP2 niedawno przedstawiono plan poprawy, z węzłem południowym stanęło w miejscu.
      Plany rozwoju KZ są często wytaczane. Roztaczanie na przyszłości tramwaju na Kozanów (który ma być przed Euro), Nowy Dwór i Psie Pole. Na samym Psim Polu zamknięcie i remont Krzywoustego pozwoli w przyszłości puścić na ryneczek tylko komunikacje zbiorową.
      Dalej… wzmożona kontrola biletów podobno już funkcjonuje i dobrze, oraz ciekawa inicjatywa strony zBiletemTaniej gdzie można swoje propozycje przekładać. Samo napisanie że „CHCEMY ZMIAN W KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ WE WROCŁAWIU” nic nie da. Należy wysłać do WTr lub do innej jednostki propozycje zmian i uzasadnić ją do czego gorąco zachęcam. A taki krzyk bez żadnych szczegółów może zostać po prostu pozostawiony bez echa
      Co do głów. Dobrym do tego momentem był czas gdy prezydent wrócił z urlopu. Potem gdy te same osoby powoli rakiem się wycofały z niektórych zmian i uzasadniły powody niektórych decyzji poprawiając niektóre negatywne zmiany to wszystko nawet wygląda.

Chyba muszę się zatrudnić w UM, by mi płacili za takie teksty ;p
      • sstes Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 19.02.10, 18:12
        Już odpowiadam!
        Chyba czas na to.
        Po prostu jak czytam i korzystam z niektórych nieprzemyślanych rozwiązań w naszym mieście, to krew mi się gotuje. Tym razem zawrzała powyżej średniej po artykule Wrocławska komunikacja: nikt nie panuje nad sytuacją.
        I pomyślałem, że może nie tylko mnie ta krew wrze. Mam nadzieję, że Ci którym wrze tak jak mnie dadzą się usłyszeć razem ze mną!

Bo tu nie chodzi o "wielkie", strategiczne projekty. Te są ok. Nawet dość spójne, na czasie, nieźle załatwione pod względem finansowania (m.in. tutaj te 5+). Ale jak przychodzi do realizacji, w szczegółach wychodzi naprawdę tragiczny poziom, który rzutuje na całość. Bo diabeł tkwi w szczegółach. I szczegóły pokazują, czy ludzie realizujący projekty są dobrymi fachowcami, czy są słabi. Ludzie zajmujący się bardzo szeroko rozumianą komunikacją we Wrocławiu są w większości niestety słabi. Mają dyplomy, uprawnienia, doświadczenie, ale są naprawdę słabi. Nie czują tematu. Przykłady pewnie rozjaśnią moje stanowisko:
        KZ:
        1. Wciąż brak (a mówi się o tym od min 10 lat) biletów czasowych. Ok, będą wreszcie... bez biletów 10min na krótki czas przejazdu np. po centrum od miejsca parkingowego do kilku rozrzuconych celów.
        2. Wycofanie się z pomysłu rozwieszania wielu takich samych rozkładów jazdy w różnych kolorach w całym węźle komunikacyjnym, żeby pasażer mógł wybrać najszybciej odjeżdżający pojazd, nie chodząc po całym placu.
        3. Niedokończenie projektu zapoczątkowanego przy budowie Ronda Raegana z systemem informacji świetlnej o FAKTYCZNEJ godzinie przyjazdu pojazdu (ważna współpraca z GPS). Teraz te migające wyświetlacze sugerujące podjeżdżający pojazd są po prostu śmieszne.
        4. Zakupy i przyporządkowanie taboru krótkiego/przegubowego. Ja pamiętam nawet jedną deklarację chyba z 2006r., że te pierwsze sto citaro wszystkie miały być przegubowe... Może się przesłyszałem...
        Na pewno by się przydały...
        5. Zamieszanie wokół ogrzewania w tramwajach, wokół aut parkujących na torowiskach i pętlach...

Pogranicze KZ/Inżynieria ruchu:
        1. Parkowanie w centrum. To jest tragedia. Ani taryfikator nie był przez lata spójny - tanie abonamenty (dopóki GW nie zrobiła awantury), ani nawet wszystkie miejsca do parkowania nie są płatne.
        Jeśli w centrum będą jakiekolwiek miejsca bezpłatne, będą ściągać tam samochody, bo kierowcy będą liczyli, że się uda na takie trafić. A jak się nie da, to zaparkuje się nieprawidłowo. Nie zadbano przecież o kulturę parkowania (czy ktoś zna ulicę w naszym mieście, gdzie wszyscy parkują prawidłowo, bo nieprawidłowo parkujących się blokuje albo holuje? Chociaż w centrum?). To są ciągle pojedyncze akcje. Nie potrafią tego zrobić porządnie. Można zawołać, że jestem estetą, ale tu chodzi o bezpieczeństwo. Czy ktoś uważa, że straż pożarna przejedzie ulicą Rzeźniczą i potem skręci w Św. Mikołaja? Lub przez Plac Solny/Psie Budy? Nawet jeśli, przypadkiem, to jakim tempem?
        2. Nie wybudowanie do dzisiaj ani jednego przystanku wiedeńskiego.
        Ale ok, wybrać dobre miejsce może byś kłopotliwe (sugeruję Świdnicką). Ale bardziej razi brak przyjaznych przystanków(peronów) na Szewskiej. Najbardziej przykre jest to, że właśnie jako dodatek do tego remontu kupiono pierwsze niskopodołogowe, przyjazne dla niepełnosprawnych tramwaje.

Inżynieria Ruchu:
        1. Skrzyżowanie Klecińska/Petuniowa/Grabiszyńska/Ostrowskiego.
        I znów chodzi o szczegóły. Czy ktoś jeszcze pamięta, że ten wlot zaprojektowano jako "dwa lewoskręty, jeden na wprost, jeden prosto/w prawo? Zmieniono to chyba w tydzień po otwarciu. Polecam się przyjrzeć. Jak można było przepuścić taki projekt, kiedy równocześnie robiono projekt na Hallera prawoskrętu w stronę południową? Brak pełnego prawoskrętu w stronę Solskiego to teraz dość duży problem. Jeszcze ten wjazd z Urzędu Wojewódzkiego i sam wlot Petuniowej. Jak tam auta bezpiecznie mają się włączyć do ruchu?
        Znowu chodzi o szczegóły!
        2. Moje ulubione podwójne lewoskręty. Narobiło się ich w naszym mieście ostatnio - i bardzo dobrze. Ale wykonanie? Woła o pomstę. Najlepszy przykład, jaki znam to obydwa podwójne lewoskręty na pl. Strzegomskim. Ten w kierunku Braniborskiej kieruje pas wewnętrzny prosto w latarnię na środku wysepki, a ten w Legnicką kieruje pas wewnętrzny na pas środkowy Legnickiej, czyli zmusza do niebezpiecznego wymuszania pierwszeństwa na tych jadących drugim pasem w lewo. Bo to oni mają prawo zająć jeden z dwóch zewnętrznych pasów, bo są z prawej.
        3. Ustawienia świateł na skrzyżowaniu Legnicka/Milenijna - jedno z najważniejszych skrzyżowań w mieście, a sygnalizacja wciąż niedopracowana, choć już prawie jesteśmy tam, gdzie powinniśmy.
        4. Ustawienia świateł na Lotniczej - niebezpieczne. Obecne ustawienie świateł w sposób mocno przesadny preferuje ruch główną arterią. Przez to ją korkuje, bo skręcający w lewo np. w Bajana po prostu ją niebezpiecznie blokują... Ten remont ma jeszcze jednego diabełka, którym jest skrzyżowanie z Metalowców - wlot z Metalowców w Lotniczą w każdą stronę jest zaprojektowany tak komicznie, że aż strasznie. Sam w sobie przejdzie, ale w połączeniu z ustawieniem świateł nie liczmy na to, że pas wyłączenia z ruchu coś będzie znaczył...

Przykładów takich szczegółów, o które mi chodzi znam oczywiście więcej. Napiszę chętnie, jak znajdę więcej czasu. A na bank nie znam wszystkich, bo mimo iż poruszam się zarówno KZ jak i autem dużo i w wielu kierunkach, to jednak nie wszędzie.

Podsumowując, nasze miasto jest wizerunkowym liderem w Polsce (za to te 5+). Jej projekty komunikacyjne mogą w Polsce robić wrażenie i są elementem tego wizerunku. Jednak nie znaczy to, że są dobrze realizowane. Wrocławska komunikacja jest zarządzana na poziomie operacyjnym źle. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wątpliowości co do sensowności apelu.

Niniejszy wątek ma zatem dać do myślenia władzom! Że my Wrocławianie wcale nie czujemy się dobrze w środowisku komunikacyjnym, w jakim żyjemy! Trzeba zmian, bo nawet nowe projekty nie gwarantują takiej poprawy, jaka jest potrzebna!
        Dlatego apeluję:

Wklejmy do postów na tym forum, do Śledzika, na innych forach, wszędzie,
        następujące zdanie:

• sgtwro Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 20.02.10, 08:42
          1. Fakt o biletach, a co więcej – karcie miejskiej mówi się od tych 10 lat. Po tym kryzysie wrześniowym obiecali że na początku tego roku je wprowadzą.
          2. To ciekawe udogodnienie aczkolwiek trochę ciężko mi sobie wyobrazić tablicę na której miałyby być rozwieszone na każdym peronie RRR wszystkie odjazdy linii i może jeszcze w obu kierunkach.
          3. Chyba przy okazji tego (wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,89985,7455296,Big_Brother_we_wroclawskich_autobusach_i_tramwajach.html ) artykułu wspomniano o tym że w przyszłości będzie można za pomocą GPS nawet necie sprawdzać lokalizację autobusu.
          4. To że niektóre autobusy nie są przegubowe nie dramatyzował. Niektóre linie nie mają tak wielkiego obładowania. Przykładowo na 147 solówka całkowicie wystarcza, a i przy obecnym natężeniu 131+331 jak się wśród nich pojawi solo to też nie ma dramatu.
          5. I to jest problem z którym się zgodzę. Powinno się tutaj wynosić szybsze konsekwencje wobec aut blokujących torowisko.

Pogranicze KZ/Inżynieria ruchu:
          1. I tu dochodzimy do pewnego sedna problemu. Jak nie Dutkiewicz to kto? Właśnie w związku ze zmianą taryfikatora miejscy radni PO i PiS byli przeciwni podwyższeniu stawki w ścisłym centrum miasta za parkowanie (wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97065,7273075,Radni_z_PO_i_PiS_zablokowali_uchwale_parkingowa.html ). W centrum miasta niedawno jakiś kandydat na prezydenta chyba postawił figurę ze śniegu dopominając się że KI jest ograniczana przez KZ! Ja też osobiście się nie zarzekam że Dutkiewicz będzie moim wyborem, kto wie - może ktoś inny przyjdzie i naobiecuje mi to co chce usłyszeć by było zrobione i Dutkiewicz przy takiej dyskusji wypadnie słabo.
          Jednak wydaje mi się że Dutek też jest za wyrzuceniem samochodów z centrum. W ostatnim wywiadzie dla Gazety Wrocławskiej chyba roztaczał tą wizję, wybudowania parkingów (Podwale/Nowy Targ), zamknięcia uliczek wokół rynku, przebudowy placy Społecznego, zniszczenie przejścia podziemnego na Świdnickiej… ale to chyba będzie się działo w takiej kolejności i większości po Euro.
          2. Tu też się z tym zgodzę – Szewska jest przykładem, oraz RRR.

Inżynieria Ruchu
          1. Nie znam realiów tamtej sytuacji poza przejazdem obwodnicą śródmiejską na wprost.
          2. No z tą latarnią to naprawdę szczegół ;] Przynajmniej nie kieruje się w pieszych.
          3… też nie chce się wypowiadać nie mając zbyt wielkiego obeznania… pewnie racja
          4. To że droga krajowa 94 ma preferencje mnie nie dziwi, tym lepiej bo jednocześnie tramwaje w środku są wtedy puszczane.

HEh, racaj wizerunkowy lider i 5+.

Jeszcze wracają do wspomnianego listu (bo artykuł to nie jest): wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,7569415,Wroclawska_komunikacja__nikt_nie_panuje_nad_sytuacja.html
          Rażą jednak takie słowa że nikt nad niczym nie pasuje, sytuacja jest tragiczna, manipuluje się ludźmi itp. itd.
          To że T+ będzie miał odcinki gdzie będzie jechał razem z samochodami w to nikt chyba wątpliwości nie miał. Most Grunwaldzki, Most Szczytnicki… no i dla drugiej nitki takim czymś najwyraźniej ma być Podwale, ale… nic tam nie stoi na przeszkodzie by tam to torowisko wydzielić! I pod tym podpisuję się dwoma rękami i mogę nawet iść protestować.
          • Gość: Matrix dutkiewiczowski debilizm trwa wraz z korkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:16
          • sstes Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 21.02.10, 11:04
            Jakąś odpowiedź zawsze da się znaleźć na podawane przeze mnie i innych
            szczegóły. Ale to są miałkie odpowiedzi, czyli nie odpowiedzi, a rozmiękczanie
            tematu, odkładanie rozwiązania na później, bo przecież TO TYLKO SZCZEGÓŁY...
            Ale czy dzięki Twoim / WTr. odpowiedziom jest przez te wszystkie lata lepiej?
            Czy czujesz, że komunikacja we Wrocławiu idzie w dobrym kierunku?
            Ja uważam, że nie! I uważam, że to właśnie przez szczegóły. Bo dzięki nim wiem,
            o ile lepiej mogło by być.
            To przez szczegóły tracimy nerwy w KZ i w samochodach, to szczegóły prowadzą do
            chaosu. Ocenia się, że usprawnienia w inżynierii ruchu (szczegółach) w ramach
            zastanej infrastruktury mogą poprawiać przepustowość o 30 i więcej %, a także
            podobnież zwiększać BEZPIECZEŃSTWO.
            Stąd apel! I apeluję, żeby wszyscy, którzy też myślą, że naprawdę dużo nie gra w
            Komunikacji we Wrocławiu dali się usłyszeć!

Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej!
            • sgtwro Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 28.02.10, 20:28
              Jest to rozmiękczenie tematu, jednak próba przerosywowania i utwardzania pewnych sytuacji które nie są zgodne z rzeczywistością jest czystą polityką. Świat nie jest czarno-biały. Jeszcze raz podkreślę, nie chcę uważać że jest super mega dobrze i wszystkie decyzje też są wzorem ideału. Jako że zazwyczaj są głosy krytyczne akurat tutaj tą stronę przyjąłem.
              Odpowiadając też na pytanie: tak, uważam że komunikacja we Wrocławiu idzie w dobrym kierunku – kierunku obwodnic, nowych mostów, wyrzucania ruchu z centrów, nowego taboru autobusowego i tramwajowego oraz tworzenia węzłów komunikacyjnych i innych planowanych przedsięwzięć których część może wyglądają teraz jak marzenie i to tylko pozostaje w kwestii wiary w ich realizacje i wybraniu osoby która przynajmniej takie cele (marzenia) sobie wytacza.
        • kolejar Bilety czasowe 22.02.10, 04:49
          Za tym krzyczałem już jakieś 5 lat na tym i innych forach. Ale za te ceny??? W
          Mieście Stołecznym Wawie są inne, dramatycznie niższe nawet za "sieciówkę",
          która obejmuje miejscowości w aglomeracji - porównywalnie Oleśnicę, Trzebnicę...
          I tam to są już ważne także w KM (czasówki od doby w górę).
          Poza tym odnośnie rozkładów jazdy. Prosta sprawa. Jeśli wsiądziesz do
          pojazdu przed upływem czasu ważności biletu, to jest on ważny dopóki nie
          wysiądziesz. Żadne tu dokasowywanie! Ze strony organizatora przewozów (jakiś tam
          ZTM wrocławski - przepraszam, ale nie mogę nauczyć się nazwy urzędniczej) to
          żadna licząca się strata, a za to brak chamstwa.
          Dodam jeszcze - jakim prawem Pan Wild w ramach MPK ściga gapowiczów (i
          nic innego nie robi), skoro MPK jest tylko jednym z przewoźników na
          kontrakcie Gminy Wrocław, która to jest organizatorem przewozów i sprzedawcą
          biletów???
          Ludzie!!! Zlewajcie te ich kary!!! To jest bezprawie! Ścigać ma prawo
          tylko Urząd Miasta, a nie MPK. A jak złapią w pojeździe DLA, Polbusu, PR to co???
    • 2w Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 20.02.10, 23:25
      sstes napisał:

> CHCEMY ZMIAN W KOMUNIKACJI ZBIOROWEJ WE WROCŁAWIU!
      Mnie na ten przykład nie podoba się, że jadąc KZ całą rodziną (2 osoby dorosłe +
      3 ulgowe) muszę w 2 strony wydać prawie 17 zł, podczas gdy w Krakowie cała moja
      rodzina może sobie jeździć przez weekend wszystkimi liniami za 10,40 zł.
    • kolejar Re: Chcemy zmian w komunikacji zbiorowej! Apel! 22.02.10, 04:36
      sstes napisał:
      > Uważam, że jest Pan świetnym prezydentem (wiele tematów realizuje Pan na 5+).

Czy cierpisz na ślepotę??? Pan Prezydent wiele tematów realizuje na akademickie
      2+, może 3-, a w niższych szkołach to by było 2 (mierny) - i tak aż nadto, ale
      niech mu... Do następnej klasy (kadencji) jednak absolutnie nie ma prawa
      przejść, bo to dalsze tonięcie, więc lufa! pała!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka