Dodaj do ulubionych

Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar...

05.05.10, 08:25
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • afiag Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 08:32
      Ja mam inny apel. Może niech okoliczni mieszkańcy przestaną na ten cmentarz
      wyprowadzać swoje srające pupile. Jedna baba wyprowadza z 4 na raz.
      • Gość: tz ja też mam apel IP: *.61.79.78.host.de.colt.net 05.05.10, 10:25
        Zaorać ten syf i posiać trawę, a już na pewno usunąć te cholerne czołgi i armaty
        ( bo to pominiki, upamięniające panowanie tej syberyjskiej dziczy nad Dolnym
        Śląskiem).

Armia Czerwona była zgrają gwałcicieli i szabrowników. Żaden szacunek im się nie
        należy. Za nas na pewno nie walczyli. Dlaczego mam odawać hołd ludziom, któzy
        zrównali z ziemią Wrocław, zgwałcili 2 mln Niemek i kilkaset tysięcy Polek,
        mordowali cywili za flaszkę, wybijali oddziały AK itd.? No way! Niech sobie
        szanowna GW swój apel wsadzi w ...
        • hjalmar 1 lutego 1944 05.05.10, 16:03
          Rozumiem, ze w najblizsza rocznice zamachu na Franza Kutscherę też mu zapalimy
          lampki przy Alejach Ujazdowskich. W koncu zginal w Warszawie, na naszej ziemi.

Nie ma mowy. Przechowuje kwit zaplaty kontrybucji, jaka dla "upamietnienia"
          naszych ofiar nalozyl na nas wtedy okupant.
        • Gość: Archpoch Re: ja też mam apel IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.10, 21:29
          Zgadzam się w 100%. Przestańmy relatywizować niektóre rzeczy. Co innego dobre
          stosunki z Rosją, a co innego oddawanie hołdu mordercom, gwałcicielom i
          prymitywom. Dzięki nim Polska jest dziś tak zacofana.
          • Gość: Odra Opole Re: ja też mam apel IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.10, 22:03
            Gość portalu: Archpoch napisał(a):

> Zgadzam się w 100%. Przestańmy relatywizować niektóre rzeczy. Co
            innego dobre
            > stosunki z Rosją, a co innego oddawanie hołdu mordercom,
            gwałcicielom i
            > prymitywom. Dzięki nim Polska jest dziś tak zacofana.

Polska jest tak zacofana bo naród polski jest zawistny, tępy,
            zawziety i po prostu głupi. A przede wszystkim w 99% nieuczciwy.
          • jumpfor Re: ja też mam apel 06.05.10, 11:23
            Gość portalu: Archpoch napisał(a):

> Zgadzam się w 100%. Przestańmy relatywizować niektóre rzeczy. Co innego dobre
            > stosunki z Rosją, a co innego oddawanie hołdu mordercom, gwałcicielom i
            > prymitywom. Dzięki nim Polska jest dziś tak zacofana.

No nie wiem, kto tu jest "prymitywem" ? Skąd Archpoch znał wszystkich poległych żołnierzy rosyjskich i skąd wie że byli mordercami i gwałcicielami ? Jak to na wojnie czasami bywa i w takim zbiorowisku masy żołnierskiej z różnych rejonów i o różnej kulturze na pewno byli ludzie, którzy dopuścili się gwałtów i może mordów z niskich pobudek, ale nie można uogólniać sprawy i wrzucać wszystkich do jednego wora. Jak się czyta niektóre wypowiedzi na forach to można odnieść wrażenie, że w dużej większości my Polacy jesteśmy złośliwi, nienawistni, pamiętliwi i nieludzcy w swoim "katolickim miłosierdziu dla innych bliźnich". I pewnie dużo wody upłynie w naszych rzekach zanim coś się w nas zmieni.
            • Gość: hr Uszaszowski Zgadzm sie z tym, co napisales. IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 11:42
              TO BYLA WOJNA,a NIEKTORYM POLAKOM SIE WYDAJE, ZE TO BYLA ORGIA!!
        • Gość: TomX Re: ja też mam apel IP: *.wroclaw.mm.pl 06.05.10, 10:04
          w 100% popieram taki apel.
          Jestem za tym aby im pamiętać gwałty grabieże i zniszczenia. Zero szacunku i
          honorów dla morderców.

Ale także jestem za pojednaniem z aktualnie żyjącymi Rosjanami. To zupełnie inni
          ludzie niż Ci z 45 roku i ich odpowiedzialności za to co robili ich dziadkowie
          nie ma żadnej.

Co do cmentarza to akurat tam można zbudować ładne osiedle mieszkaniowe (bardzo
          cenne grunty)a tych wszystkich żołnierzy wykopać i przekazać stronie rosyjskiej.

Co do tego cmentarza to pewnie mało ludzi wie, że pochowani są na nim tylko
          oficerowie Radzieccy. Szeregowych zginęło we Wrocławiu tak dużo ( podobno nawet
          200tyś) że nikt tego do końca nie policzył.
      • Gość: nubo hehehe IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.05.10, 14:09
        No czegoś takiego się nie spodziewałem, ani po GW (pomińmy milczeniem ten
        kolejny chory sen szaleńca) ani po forumowiczach. Widać duch w narodzie nie
        zginął! :-)
      • elinkan Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 16:25
        i bardzo dobrze!!
    • pit_sam_pras Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar... 05.05.10, 08:34
      Chyba was pogięło z tym apelem!! Okupantom palić znicze!? Histeria, niektórym,
      mózgi wyżarła do cna...
      • szuwarek75 Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 09:09
        Akcja nawoływania do wykonania gestu w stronę Rosjan, których
        ojcowie i dziadkowie zginęli na polskich ziemiach

W PRLu mówiło się o Ziemiach Odzyskanych, po '89 już nastąpił zwrot,
        teraz znów chodzi o polskie ziemie?

W dniu zakończenia II wojny światowej punktualnie o godz. 11
        spotkajmy się na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich

A jaki to ten dzień zakończenia wojny? Przez pierwszych 50 lat
        mówiono, że 9 maja, potem znów że 8 maja. Kolejny zwrot w PRL ?

ech... wyborcza, wyborcza...
      • wielki_czarownik Durnyś 05.05.10, 18:43
        Nie będziesz palił Stalinowi czy Żukowowi, tylko temu zwykłemu Griszy czy Aloszy, który wcale nie chciał się tu znaleźć i zginął tysiące kilometrów od domu w mieście o którym nigdy nie słyszał.

Na początku lat 90 była w Polsce taka sytuacja. W pewnej wiosce na środku stała kapliczka - pomnik ku czci żołnierza radzieckiego, który zginął wyzwalając tą wioskę. Kiedy nastało nowe i lepsze przyjechała ekipa celem zniszczenia tego symbolu zniewolenia i czerwonej zarazy. Jak szybko przyjechała, tak jeszcze szybciej spieprzała do tego swojego Żuka, bo miejscowi wyciągnęli kosy, widły i siekiery, po czym powiedzieli że tu leży ich bohater, który zginął za ich wioskę i albo ekipa się momentalnie zabierze, albo będą leżeć obok tego żołnierza z widłami w plecach.
        • Gość: Bart Re: Durnyś IP: *.md4.pl 05.05.10, 19:19
          Masz rację czarowniku! Też uważam, ze szeregowy żołnierz jaki walczył o Wrocław
          też nie umierał tu z radością. Może gdyby nie oni to dalej by tu trwała
          tysiącletnia rzesza.
          • szuwarek75 Re: Durnyś 06.05.10, 10:36
            Ale to nie Stalin mordował strzałem w potylicę, to nie Stalin gwałcił.
            To był właśnie Grisza...
            • wielki_czarownik Re: Durnyś 06.05.10, 10:52
              A czy ktoś każe Ci stawiać lampkę na grobach enkawudzistów? A gwałcili? A nasi nie gwałcili? Poczytaj sobie np. co żołnierze gen. Maczka zrobili z jeńcami niemieckimi w Normandii w 44. Prawie 1500 jeńców nam "zniknęło".
              • Gość: willy Re: Durnyś IP: *.chello.pl 06.05.10, 10:57
                Postaw światełko czerwonym , bo nasi nie mieli litości dla
                hitlerowskich jeńców. Oto logika.
                • wielki_czarownik Re: Durnyś 06.05.10, 12:07
                  Nie. Postaw światełko, bo to tacy sami ludzie, jak my. Nie mówię, żeby stawiać lampki funkcjonariuszom NKWD, ale zwykłym czerwonoarmistom się należy. Choćby dlatego, że to oni przepędzili stąd Niemców, za cenę życia +/- jednego miliona żołnierzy radzieckich, którzy polegli podczas wyzwalania Polski.
    • Gość: Stach Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 08:46
      Za zgwałcenie mojej babci? Czy za wywiezienie jej brata na Sybir?
      Rosjanie jako naród zasługują na podziękowanie za gesty solidarności. Jednak
      miejsce wybraliście sobie najbardziej ohydne. Nie będę dziękował ani na grobach
      bandytów, ani pod urzędami mafii rządzącej Rosją.
      • Gość: Mam Nie zapalaj a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:13
        napisz ilu jeszcze ludzi nienawidzisz rzymski-katoliku
        • Gość: Polak 17 września 1939 - Pamiętamy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 20:07
        • wolnapolka1 Re: Nie zapalaj a 05.05.10, 20:17
          "Czarny szabas", jak napisał o forach internetu rosyjskiego 10
          kwietnia, Walerij Lubczenko (Angora). Warto znać prawdę, bo pomaga
          zrozumieć...

"Szkoda, że wszyscy Polacy skonali na miejscu! Chciałbym przyjechać
          i dobić ich saperską łopatką"

(...) Między anegdotami komentarze:
          „Tak skutecznie nasze FSB jeszcze
          nie działa!”. „Pogrzebiemy pod Katyniem
          całą Polskę!”. „Przyłączymy do
          Rosji Gdańsk, Szczecin, Prusy
          i wszystkie „trudne pytania” w historii
          znikną!”.
          Bachanalia w internecie straciły
          jednak swoją wojowniczość, kiedy
          premier Rosji Władimir Putin na miejscu
          tragedii objął kolegę z Polski
          – Donalda Tuska. Kiedy wreszcie
          każdy zrozumiał, że nikt inny, a same
          ofiary 10 kwietnia zapłaciły życiem
          za to, żeby Rosja zatrzymała się
          i zrozumiała, że stoi na progu światowej
          izolacji. Na progu, do którego ją
          przywiodła polonofobia i poza którym
          żadnego zwycięstwa nie ma.
          Jak tylko tę prawdę uświadomili sobie
          Miedwiediew i Putin – na głowy
          internetowych biesów posypały się
          przekleństwa tych, którzy zawsze widzieli
          w Polaku słowiańskiego brata,
          a nie wroga. To zrozumiałe, współczucia
          i kondolencji Rosjan byłoby
          mniej, gdyby nie dobry przykład ich
          prezydenta i premiera. W rezultacie,
          10 kwietnia tego roku rosyjsko-polskie
          stosunki otrzymały szansę wyjścia
          na drogę porozumienia, a nie
          wrogości..."
      • indywidualismus Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 18:51
        Stach, ty się tak nie unoś, bo może dzięki temu żyjesz na tym świecie?
      • rk111 Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 20:33
        No to może zapalisz świeczkę swojemu dziadkowi który zgwałcił babcię i zarazem
        przyczynił się do poczęcie twojego rodzica .
      • Gość: łoł Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono IP: 213.25.91.* 06.05.10, 09:31
        a może jakby nie zgwałcili twojej babci to by cię na świecie nie było ćwierć
        sowiecie?
    • Gość: gaax No way IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 08:51
      Taki gest, to jest delikatnie mówiąc troszeczkę za dużo. Może zaczniemy teraz
      jeszcze czcić pamięć hitlerowców? Spotkałoby się to z oburzeniem? No tak, dla
      sowietów mimo większych krzywd była zawsze większa tolerancja.
      Rosjanie popełnili zasadniczy błąd przyjmując, że Federacja Rosyjska jest
      spadkobiercą Związku Radzieckiego. A niestety w tym dorobku są czerwonoarmiści i
      żaden Smoleńsk tego nie przekreśli. Gdyby Rosja odcięła się od zbrodniczego
      Związku Radzieckiego, to nie byłoby problemu.
      • Gość: greg Re: No way IP: *.nat.tvk.wroc.pl 05.05.10, 13:58
        NIGDY!
        Wiecie o tym, ze na miejscu katastrofy w Smoleńsku leżą części samolotu oraz
        rzeczy osobiste osób, które tam zginęły? Można chodzić sobie i zbierać. Nikt
        tego nie zabezpieczył! Nie tyle dla celów dowodowych, co dla rodzin ofiar. Tak
        ruscy i pachołek tusk przejęli się katastrofą Polaków!
        • Gość: Mam Re: No way IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:15
          i słusznie, ze nie zabezpieczyli, przynajmniej pielgrzymki będą
          miały możliwość relikwi nawieść a nie tylko podróbkami sie zabawiać
      • pixotte1 Re: No way 05.05.10, 20:01
        Wiesz co stary? Jestes poprostu glupi z tymi zalosnymi wywodami.
        Nacpales sie prawicowej propagandy przez lata po uszy.
    • Gość: Apelant Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 08:52
      A cmentarz "Skowronia Góra" za parkiem XXXlecia. pomędzy ul. Borowską a ul.Spiską ? Tam przyjdźcie też. Jeden z ładniejszych cmentarzy.
    • Gość: piotr oni nieśli nową okupację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 08:54
      proponuję zapalić światełko żołnierzom wermachtu w dniu 1 września
      • Gość: m Re: oni nieśli nową okupację IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.10, 09:04
        czasami gazeta jak nie ma o czym pisac to niech poprostu nic nie pisze a nie
        takie glupoty. Mozna byc wdziecznym rosjanom za postawe podczas katastrofy
        somlenskiej ale nie ruskom z krasnej armi ktora gwalcila zniewalala i grabila
        wszystko co napotkala na swej drodze. Co do swiatelka dla wermachtu niezly
        pomysl ale bardziej trafnym byloby zebranie sie przed urzedem wojewodzkim i
        zrobienie wielkiej fali mexykanskiej na czesc NSDAP (w koncu to ich dawna siedziba)
      • Gość: hr Uszaszowski Jaka okupację, glupcze? IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 10:29
        GONILI NIEMCOW- HITLEROWCOW I TO NIEZALEZNIE OD TEGO W JAKI SPOSOB
        TO ROBILI, PRZEGONILI ICH.Z opowiadan moich rodzicow wiem , ze nie
        byli to mordercy.BYWALO TAK,ze POLACY uciekali przed nimi do lasu ,
        zostawiajac puste domy,KTORE ZOSTALY PRZEZ NICH SPALONE JAKO
        NIEMIECKIE.Za glupote sie zawsze placi.
    • kklement Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-manom ? 05.05.10, 09:00
      Pismakom z GW kompletnie już odpier...
      • Gość: wrocławianka Re: Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-man IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 09:04
        Lem miał rację! Gdyby nie internet człowiek nigdy by nie wiedział, że
        mamy w kraju tylu kretynów! Skąd się tacy biorą??
        • inkwizytor.biskupa.breslau Re: Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-man 05.05.10, 09:44
          Pojednanie przez amnezję to nie pojednanie tylko zamiatanie śmieci pod dywan.
          Jednać z Rosjanami to się można przez czytanie Wojny i pokoju, oglądanie
          rosyjskich filmów, spotkania na nartach, granie w Call od Duty czy tankowanie na
          Łukoilu. Czyli tak jak z Niemcami - normalnie żyjąc i współpracując ale nie
          udając że 1 września 1939 r. to nic się nie stało.
          Pojednanie być powinno ale nie zapominajmy że zanim te czołgi co stoją na
          Karkonoskiej wjechały do Wrocławia to na ich pancerzach sowieci zgwałcili
          niejedną polkę, węgierkę, czeszkę itd. goniąc za dawnym sojusznikiem i w
          pijackim widzie nie bardzo rozumiejąc czy czasem to na pewno wyzwalanie Polski
          od Niemców czy to znowu oswabadzanie "zachodniej Ukrainy i Białorusi" spod
          polskich panów.

• kamilbo Re: Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-man 05.05.10, 10:33
            nic dodać, nic ująć.
          • soyokaze Re: Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-man 05.05.10, 23:50
            Chciałbym zobaczyć, jak od początku zaczniecie wypominać Niemcom tego 1 września, jak przestajecie jeździć volkswagenami i odcinacie się od nich gospodarczo. Dlaczego do Niemców nie macie awersji? Dlaczego niektórzy w Polsce czują się bardziej Niemcami?

Normalnie żyć i współpracować, to z Rosją nigdy nie da się tak, jak z Niemcami. Bo Rosja nigdy nie była i nie będzie dla nas "zachodem", tylko tym, co nas od niego na pół wieku odizolowało. Zabrało potencjalne zyski. Tego jednak odzyskać się nie da, trzeba więc skupić się na tym, co w przyszłości możemy zyskać przez lepsze stosunki.

Można zapalić znicz i głośno powiedzieć wprost dla kogo on jest: dla szeregowych żołnierzy AC, którzy normalnie wykonywali swoje rozkazy i zginęli, ale żaden dla gwałcicieli i morderców, którzy też byli w jej szeregach. Jak myślicie, jaka byłaby reakcja Rosji? My nie pluliśmy im w twarz po katastrofie, oni teraz też by nie odważyli się tego zrobić.
        • kamilbo Re: Którego mam zapalić znicz bandom UPA i SS-man 05.05.10, 10:32
          właśnie się ujawniłaś! Pewnie sugerujesz, że tam leżą ludzie, często młodzi,
          których ktoś zagonił na wojnę nie wiadomo za co. I za tych ludzi ja się mogę
          pomodlić w kościele, a nie palić świeczkę na grobie z wymalowaną gwiazdą
          czerwoną i czołgami przy wejściach. Wyluzuj trochę.
          • Gość: hr Uszaszowski To sie modl... IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 10:54
            a nie tylko obiecuj.WIELU Z TYCH RADZIECKICH WOJAKOW BYLO PORZADNYMI
            LUDZMI.
    • halibg Nikt nie musi do mnie apelować. 05.05.10, 09:08
      Nie potrzebny mi żaden apel. Znicz i tak zapaliłabym. Nie walczę z
      poległymi. A swoją drogą, to apel Pana Dutkiewicza to żałosne. Kiedy
      ostatni raz był Pan na tym cmentarzu? To jest zdewastowany
      spacerownik dla okolicznych psów. Nikt nie każe komukolwiek czcić
      tych, którzy tam znaleźli wieczny spoczynek, ale dewastować groby
      może jedynie ostatni bydlak (sorry zwierzęta, nie was mam na myśli).
      Jeśli komuś przeszłość przeszkadza w zapaleniu znicza, niech
      zostanie w domu. Każdy ma prawo do własnych poglądów.
      • Gość: bistor Re: Nikt nie musi do mnie apelować. IP: *.chello.pl 05.05.10, 09:23
        Witamy ruską partię na łamach
      • Gość: spolk Re: Nikt nie musi do mnie apelować. IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.10, 09:39

Spójrzcie na te wszystkie groby poniemieckie(jeżeli jeszcze jakiś nie
        został całkowicie zniszczony), cmentarze rosyjskie czy akty wandalizmu na
        cmentarzach żydowskich(wczorajszy artyk.)!
        To jest ten słynny, polski szacunek dla UMARŁYCH ?
        Nawet trupy - NASZE są NAJLEPSZE, NAJWAŻNIEJSZE !
      • Gość: mihn Re: Nikt nie musi do mnie apelować. IP: 109.243.135.* 05.05.10, 15:50
        zapal znicz , zgwałc sobie kogoś w imię armii czerwonej,znacjonalizuj sąsiada, zaproś ruskich na spacer,no i czytaj wyborczą oczywiście
        • Gość: Mam Re: Nikt nie musi do mnie apelować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:22
          Jesteś uczniem niejakiego JP zwei i dlatego tak nienawidzisz ludzi a
          miejsca ich spoczynku po katolicku olewasz gestym, rzymskim i
          kościelnym siurem:))
          • Gość: willy Re: Nikt nie musi do mnie apelować. IP: *.chello.pl 05.05.10, 18:34
            Plucie humanistycznym jadem, to nie jest dobry sposób aby zachęcić
            rodaków do gestu wobec poległych żołnierzy sowieckich.Rzecznik
            pojednania się znalazł.
    • heraldek Gdy zwykle jade sobie Powstancow i czuje ze jakis 05.05.10, 09:57
      .....smrod ze wschodu leci....i spogladam...cmentarz...ach, to
      sowieci....
      • djmiixer Re: Gdy zwykle jade sobie Powstancow i czuje ze j 05.05.10, 10:07
        BRAWO GW. To jest pomysł tak durny, że aż smieszny. Idźmy dalej 17
        września w każdym wrocławskim kościele powinna być jeszcze msza w
        intencji Armii Czerwonej, a tłumu wrocławian powinny składać wieńce i
        znicze na cmentarzu czerwonoarmistów. Proponuje też postawić jakiś
        ładny pomnik na lewej stronie Wisły z jednej strony sowiecki żołnierz i
        kapitan NKWD, a z drugiej redaktor GW - z podpisem dziękujemy -
        wdzięczni rodacy.....
      • Gość: hr Uszaszowski Jestes chory! IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 11:13
        Czy jestes kretynem albo idiota, nie jest to wazne.
    • moher75 Oni tu rabowali, gwałcili i mordowali 05.05.10, 10:02
      Lampkę im jeszcze zapalić ?
      • Gość: jamjam Re: Oni tu rabowali, gwałcili i mordowali IP: *.wro-com.net 05.05.10, 10:27
        jakoś ciebie nie obrabowali, nie zabili bo piszesz brednie, a nie
        zgwałcili bo jesteś za brzydka!
        • Gość: Maciej Jeżeli nie masz nic do powiedzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:01
          ...to się nie odzywaj baranie
          Popytaj ludzi którzy przeżyli "wyzwolenie"
          • Gość: hr U szaszowski Polek znowu tak nie gwalcili... IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 11:23
            NIE ZAWRACAJ GLOWY, POPAPRANCU!!Chyba, ze same chcialy i tylki
            nadstawialy.
            • Gość: willy Re: Polek znowu tak nie gwalcili... IP: *.chello.pl 06.05.10, 11:41
              wracaj do azbestu polskojęzyczna lafiryndo
              • Gość: hr Uszaszowski Zamknij pysk... IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 11:58
                polska swinio i popaprancu!POWIEDZ jeszcze,ze SZKOPY to byli
                szlachetni rycerze,a Rosjanie to notoryczni gwalciciele!
                • Gość: willy Re: Zamknij pysk... IP: *.chello.pl 06.05.10, 13:15
                  Nerwy ci puszczają epigonie motłochu ze środkowoeuropejskiego
                  sztetla? Australijski "bastard wojny" dał głos, raczej bękart
                  brystygierowej i minca.
      • Gość: jadam Re: Oni tu rabowali, gwałcili i mordowali IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.05.10, 14:02
        Naucz się trochę historii, poczytaj,pomyśl, jeśli masz czym. A nie pisz głupot
        głupolu! Jak ci książka nie pomoże, przekaz mamy, taty - to idź się lecz.
        • Gość: www pełna prawda-Oni tu rabowali, gwałcili i mordowali IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.10, 16:32
          znam bardzo smutną historię jak młoda Polka po zgwałceniu ja przez kilku
          żołnierz Armii czerwonej popełniła samobójstwo w domu, w którym dziś mieszkają
          moi znajomi, historii takich była za pewnie wiele, miała 16 lat powiesiła się.
          Działo się to we Wrocławiu.
          proponuję żołnierzom Wermachtu także znicze palić....
          zniewolili nas na 50 kolejnych lat a wciaż im dziękujemy w imię "przyjaźni"
          polsko-rosyjskiej.
          "biedni" chłopcy z Wermachtu tez lezą na naszej ziemi, dlaczego i im
          "szacunku"nie oddawać?
      • Gość: Darkslide Za wypedzenie stad Niemców , IP: 194.146.120.* 05.05.10, 14:24
        którzy zamieszkiwali te tereny przed II WS powinieneś im
        podziekować.
      • rk111 Re: Oni tu rabowali, gwałcili i mordowali 05.05.10, 20:42
        Ci co tam leżą nie rabowali , rabowali głównie NKWDowcy czyli komuniści a tych w
        PiSie jest aż nadto
        • Gość: latawiec malo wiesz, pij mleko IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.10, 21:10
          rk111

Ci co tam leżą nie rabowali , rabowali głównie NKWDowcy czyli
          komuniści a tych w
          PiSie jest aż nadto

Zanim napiszesz rownie cos glupiego, to wiedz, ze nie nalezy pisac :
          CI, CO GWALCILI, lecz, ci,KTORZY gwalcili. Patriotyzm to nie tylko
          wystawianie flag i pisanie o Polsce, to tez dbalosc o polski jezyk.
          A teraz o "tych, CO GWALCILI" - na cmentarzu przy Karkonoskiej leza
          soldaty z pierwszej linii. Malo jest tych "z NKWD", oni nie byli na
          pierwszej linii ognia!
          Powtarzasz niemieckie legendy o hordach Hunow ze Wschodu,
          ktorzy "rewanzowali" sie Niemcom za 20 milionow zabitych. Za
          mordowane wsie, za Einstatzkomanda, za zagazowanie w Oswiecmiu 10
          tys. ruskich jencow.
          Kazda wojna ma swe demony. Tymi demonami sa przemoc gwalt,
          nienawisc.
          "Pielegnowanie nienawisci" u niektorych naszych rodakow sprowadza
          nas do pariasow Europy.
    • mniko75 Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar... 05.05.10, 10:24
      No to już jest przegięcie! Może jeszcze uhonorujemy tą swołocz co przez Polskę
      szła i rabowała, gwałciła, niszczyła? Może należy się im hołd? Zaciętych
      stalinowców co w imię rewolucji zabijali nasze matki, ojców, należy teraz może
      uznać za świętych?
      Michnikowe pomysły są coraz bardziej śmieszne! Nie będę palić zniczy mordercom
      i okupantom!
    • kamilbo Palcie znicze, może akurat zapalicie temu... 05.05.10, 10:28
      ... co w Katyniu strzelał w potylicę. Ja rozumiem, że nasza wiara każe
      wybaczać, ale po co te apele? Jak ktoś ma taka potrzebę to zrobi tak bez
      pomocy gazety. Ja nie widzę potrzeby, żeby palić znicz okupantowi, tylko
      dlatego, że przegonił innego okupanta. Przez lata już paliliśmy znicze
      sowietom, zapominając o naszych, polskich, prawdziwych patriotach (choćby z
      AK, czy powstańcach warszawskich). Lepiej by gazeta zaapelowała, żeby wywiesić
      flagę na 3 maja. Ogólnie nie jestem przeciwnikiem gazety, ale ta akcja
      strasznie mnie uwiera.
      • Gość: spok Re: Palcie znicze, może akurat zapalicie temu... IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.10, 11:28
        >...zapominając o naszych, polskich, prawdziwych patriotach...<

...a nie mówiłem ? Tylko NASZE trupy są PRAWDZIWE.
        • Gość: kamilbo1 Re: Palcie znicze, może akurat zapalicie temu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 12:24
          Za trupy (choć dla mnie to dusze) pomodlę się w kościele, a nie przed czerwoną
          gwiazdą. Historia dziwnie sprawiła, że te same środowiska czują wstręt do
          swastyki i namawiają do palenia zniczy przed czerwonymi gwiazdami. Czy to nie
          śmieszne?
        • elinkan Re: Palcie znicze, może akurat zapalicie temu... 05.05.10, 16:28
          dla trupów to się pali znicze 1 listopada
      • Gość: kikas Re: Palcie znicze, może akurat zapalicie temu... IP: 217.156.144.* 05.05.10, 14:26
        W artykule jest ewidentna pomylka jesli chodzi o date... powinno byc
        17 wrzesnia.
    • Gość: Maciej Idźmy na całość - palmy cmentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:03
      Zaorać i wybudować orliki
      • Gość: hr Uszaszowski Idiotow wsrod... IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 12:09
        Polakow nie brakuje.
    • Gość: budy Do prostego człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:34
      Ta dyskusja o biednych poległych wojakach Armii Czerwonej przypomniała mi wiersz
      Tuwima "Do prostego człowieka"

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
      Przylepiać zaczną obwieszczenia,
      Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
      Na alarm czarny druk uderzy
      I byle drab, i byle szczeniak
      W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
      Że trzeba iść i z armat walić,
      Mordować, grabić, truć i palić;
      Gdy zaczną na tysięczną modłę
      Ojczyznę szarpać deklinacją
      I łudzić kolorowym godłem,
      I judzić "historyczną racją",
      O piędzi, chwale i rubieży,
      O ojcach, dziadach i sztandarach,
      O bohaterach i ofiarach;
      Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
      Pobłogosławić twój karabin,
      Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
      Że za ojczyznę - bić się trzeba;
      Kiedy rozścierwi się, rozchami
      Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
      A stado dzikich bab - kwiatami
      Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
      - O, przyjacielu nieuczony,
      Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
      Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
      Króle z pannami brzuchatemi;
      Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
      Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
      Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
      I obrodziła dolarami;
      Że coś im w bankach nie sztymuje,
      Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
      Lub upatrzyły tłuste szuje
      Cło jakieś grubsze na bawełnę.
      Rżnij karabinem w bruk ulicy!
      Twoja jest krew, a ich jest nafta!
      I od stolicy do stolicy
      Zawołaj broniąc swej krwawicy:
      "Bujać - to my, panowie szlachta!"
    • Gość: McPrzem Do plujących na te groby. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:53
      Tak mi się coś widzi, że tych, co leżą na Karkonoskiej i na
      Skowroniej Górze, to się raczej nikt nie pytał, czy mają ochotę iść
      na tę wojnę. Zginęli, bo najczęściej nie mieli wyjścia. To raz.
      Dla jednych byli wyzwolicielami, dla innych azjatycką dziczą i
      bezdusznymi zwierzętami. Koniec końców - wrogami. To dwa.
      Opowiadamy się narodem chrześcijańskim, w większości katolickim. To
      trzy.
      Ktoś bardzo dobry i ważny powiedział kiedyś: Miłujcie nieprzyjacioły
      wasze. Pamiętacie kto? I nie wspominał przy tym o wyjątkach od tej
      zasady, nawet Rosjanach. To cztery.
      Bez rad i apeli, sami zdecydujcie, w kogo i co wierzycie, i jak się
      w związku z tym będziecie zachowywać, na co pluć, a gdzie palić
      świeczki.
      Pozdrawiam:)
      • Gość: chłop Re: Do plujących na te groby. IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.10, 14:02
        A mnie dobrze by było gdyby niemiec w Polsce rządzil, idobrze bylo gdy rządził
        sowiet, a teraz dobrze jest gdy rządzą kapitaliści z czarnymi.Nie podniecają
        mnie wybory, gdyż na nie nie chodze, czy będzie rządził czerwony, czarny,
        liberal, libertynizm, prawicowiec- to każde grabie grabią do siebie.Zmarlym
        należy się świeczka.
      • jibik Re: Do plujących na te groby. 05.05.10, 16:06
        Dzieki za glos rozsadku.
    • dfgfdg Wroclawianie nie sa glupi 05.05.10, 13:34
      Wroclawianie nie sa glupi panie Harlukowicz co widac m.in. po wpisach na
      forum. Co z tego ze Rosjanie wyrazili 'solidarnosc' z Polska? Czy przez to
      mamy zapalac znicze na grobach okupantow, szabrownikow i gwalcicieli spod
      znaku czerwonej gwiazdy??? Nie zapominajmy tez ze nasze miasto zostalo tez
      przez nich prawie kompletnie zniszczone.
      • Gość: :) Re: Wroclawianie nie sa glupi IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.10, 18:07
        biedny, głupi ciulu. gdybyś znał historię swojego miasta, wiedziałbyś, że
        "demolkę" w nim zaczęli sami niemcy budując pas startowy w środku miasta żeby
        gauleiter mógł sobie odlecieć samolotem... po drugie, wiadomo, że ruscy mścili
        się jak mogli i wcale ich nie bronię. syf. po trzecie, akurat ci chłopcy, którym
        zapalimy znicze zapłacili już swój rachunek. i po czwarte, kutasie, pewnie nie
        byłbyś wcale lepszy od tych gwałcicieli, gdyby dali ci pepesze... więc trzymaj
        gębę, kup znicz i zapałki i zapierdalaj na cmentarz! nie robisz tego dla siebie
        tylko dla swoich dzieci i wnuków obesrańcu!
        • Gość: nubo Re: Wroclawianie nie sa glupi IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.05.10, 18:21
          Idź gloryfikować najeźdźców durna małpo. Chyba cie historii w szkole nie uczyli,
          co twoi bożyszcze wyprawiali.
      • Gość: hr Uszaszowski Wtedy nie bylo Wroclawia... IP: *.VIC.netspace.net.au 06.05.10, 12:27
        To byl niemiecki Breslau!Zamknij PASZCZE, BO W NIA nasz...!
    • kenzoo3 Żenada, wyborczej wiecej nie kupuję! 05.05.10, 14:04
      Coś Tusku z KomorrąWSIkm mataczą.
    • risza3 Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar... 05.05.10, 14:13
      Czytając ten cały ściek odnoszę wrażenie, że śnię. Nie sądziłem, że moi współmieszkańcy są takimi historycznymi durniami i wszyscy są szwagrami - te zgwałcone babcie! Poza tym odrobinę szacunku dla tych co wyzwalali babcie z obozów i pozwolili nazywać Wrocław polskim miastem!
      • Gość: Piotr Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono IP: 109.243.121.* 05.05.10, 15:50
        Wrocław może i tak, ale Lwów już nie. Widzieć trzeba dwie strony
        medalu. A babcie z obozów to wyzwalali od cnoty? Moją rodzine
        wyzwolono z dużego obciążenia - po wojnie nie musieli juz martwić
        się co zrobic z majątkiem, ale kiedy na ukochanym bracie zostanie
        wykonany wyrok śmierci. Niestety, zmarł Największy Językoznawca i
        wujka w końcu uniewinnili. A przecież był to bandyta z AK,
        sprzeciwiał się Niepokalan... tfu Niepokonanej Armii.
        Chopaki z GW - co wy tam popalacie? Jakieś nowe zioło?
      • pit_sam_pras Re: Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwono 05.05.10, 17:21
        Taa podziękujmy za to że nam "pozwolili", że spalili zamki i pałace i nie
        pozwalali ich okolicznej ludności gasić, strzelając do ludzi itd. Prawdziwy z
        ciebie historyczny dureń.
    • jantos51 Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar... 05.05.10, 14:35
      Ich też dużo zginęło na polskiej ziemi w walce z okupantem, nie ponoszą winy
      za decydentów w tamtejszym reżimie i należy im zapalić znicz.
      • Gość: Archpoch Znicz czeronoarmiście? A SS też palicie znicze? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.10, 21:27
        K... za co znicz? Za rewolucję i zniszczenie swojego kraju? Za zniszczenie
        później naszego? Za wyzwalanie (druga tura niszczenia)? Czy za 50 lat zacofania?
        Czerwonoarmistom świeczka to tak jak zapalić świeczkę ss!!!
    • dzidziol9991 Apel "Gazety" na 9 maja: Zapal znicz czerwonoar... 05.05.10, 14:49
      >Zaorać ten syf i posiać trawę< -napisał któryś z gadaczy.

to może niech spadkobiercy bolszewików zaorzą nekropolię katyńską
      • kpt_kloss Alez przeciez dzicz bolszewicka gorzej niz zaorala 05.05.10, 16:09
        groby katynskie.

Ciala po prostu wrzucono do dolow, a doly zasypano spychaczem.

Pora zeby odwdzieczyc sie pieknym za nadobne poprzez zaoranie grobow
        ich bojcow.
    • edwardrydz Zapalmy swieczke hitlerowcom! Oni biedni nie 05.05.10, 14:55
      odpowiadaja za decydentow.
      • Gość: kowal cmentarze sa smutne, wpisy sa jeszcze smutniejsze IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.10, 15:07
        Kto nie szanuje umarłych, ten nie będzie też umiał odnosić się
        właściwie do żyjących i ich wspólnot.

M. Barrés 1862 - 1923
        • kruczygcw Re: cmentarze sa smutne, wpisy sa jeszcze smutnie 05.05.10, 17:45
          Gość portalu: kowal napisał(a):

> Kto nie szanuje umarłych, ten nie będzie też umiał odnosić się
          > właściwie do żyjących i ich wspólnot.

> M. Barrés 1862 - 1923

problem w tym, że bolszewicy podobnie jak żydzi nie sa umarli - oni są ZDECHLI
        • edwardrydz Nie ma szacunku dla agresorow i mordercow, ktorzy 05.05.10, 23:55
          zgotowali kazn Narodu Polskiego w i po 1939. Ruskie truchla won do
          rosji!!
      • mfmarylka Najlepiej to mieć w koło wrogów i rozpamiętywać 05.05.10, 15:23
        edwardrydz napisał:

> odpowiadaja za decydentow.

Trzeba uczyć się kochać, a ciągle jątrzyć i nienawidzić. Nie można ciągle stać w
        miejscu, czas ruszyć do przodu.
        Chcesz przekazywać swoim dzieciom i wnukom tylko złość i nienawiść ile lat Ci
        potrzeba, abyś wyszedł z traumy po II wojny światowej?
        Może Twoje dzieci chcą się śmiać, cieszyć życiem, rozmawiałeś z nimi?.

----------

Wróg tu wróg tam, wszędzie ich pełno...
        • bezzebnypirat wszystko pokreciles... 05.05.10, 17:55
          Historia naszego kraju pelna jest tragedii, podobnie jak wiekszosci innych
          krajow. Od posiadania 'przyjaciol' (w polityce nie ma przyjaciol, czego
          najlepszym dowodem jest pomoc nam udzielona na poczatku wojny przez UK i F) do
          stawiania zniczy na grobach oprawcow jest dosc spora droga. Mam przyjaciol
          Rosjan, mam przyjaciol Niemcow (i przyjaciol wielu innych narodowosci) szanuje
          ich i traktuje jak rownych sobie. Ale w zyciu nie postawie znicza na grobie
          czerwonoarmisty. Tak jak nie postawie znicza na grobie gestapowca czy SSmana. No
          i czlowiekiem jestem mlodym, potrafiacym cieszyc sie zyciem...
        • edwardrydz Dokladnie, nie musisz sie juz plaszczyc i kleczec 05.05.10, 23:58
          niewolniku. Mozesz przekazywac milosc do hitlerowcow i stalinowcow
          rabie. Nie ma milosci bez prawdy i pojednania bez szacunku.
      • Gość: świeczki Re: Zapalmy swieczke hitlerowcom! Oni biedni nie IP: *.chello.pl 05.05.10, 15:36
        Niestety hitlerowcy odpowiadają za decydentów, więc żołnierze
        radzieccy też odpowiadają za swoich decydentów, bez przesady z tym
        lizusostwem wobec Rosji, jak zwykle robota PO..
        • edwardrydz POstawa tych wajdow i olbrychskich budzi tylko wst 06.05.10, 00:01
          ret i pogarde. Choc czemu sie dziwic wyhcowali sie w niewoli i nie
          moga wyzbyc sie mentalnosci niewolnika.
    • muzzyczny Apel Czerwonej Gazety 05.05.10, 15:09
      Celowa akcja mająca załagodzić stosunek do Rosjan wykorzystując
      motyw poległych żołnierzy. Kiedy ostatni raz nawoływano do takich
      akcji? Każdy głupi widzi ,że to nie przypadek łączenia sytuacji z
      niedawną tragedią pod Smoleńskiem.
      • mfmarylka Katastrofa rozwiązała nie jeden problem 05.05.10, 15:33
        muzzyczny napisał:

> Celowa akcja mająca załagodzić stosunek do Rosjan wykorzystując
        > motyw poległych żołnierzy. Kiedy ostatni raz nawoływano do takich
        > akcji? Każdy głupi widzi ,że to nie przypadek łączenia sytuacji z
        > niedawną tragedią pod Smoleńskiem.

Katastrofa rozwiązała nie jeden problem, ale trzeba poczekać na ekspertyzy
        fachowców. Ja w pierwszej chwili pomyślałam o mafii i .., oby to była katastrofa.
    • mfmarylka Wreszcie ludzkie podejś do poległych żołnierzy. 05.05.10, 15:09
      Na ten cmentarz chodzę, co roku i widzę tam oprócz mojego zapalonego znicza inne.
      Opiekowałam się tymi grobami od dziecka, najpierw będąc w zuchach później z
      harcerstwie. Zapalając znicz żołnierzom rosyjskim zawsze sobie myślałam, że
      może ktoś gdzieś tam w Rosji zmówi modlitwę nad grobem mojego dziadka, który
      został wywieziony przez Rosjan i ślad po nim zaginął.
      Wniosek – decyzje podejmować samodzielnie nie bojąc się nagonki otoczenia
      nawet wtedy, kiedy nasze poglądy są niemodne, a przez nie życie pod włos –
      łatwe życie, to nudne życie.

Niemcy odłożyli przeszłość i żale na bok, zajęli się teraźniejszością.
      Politycy i ekonomiści powinni wiedzieć, że kłótnia z Rosją odbije się czkawką
      na Polską gospodarkę.
    • tomkruuz 17 września - pamiętamy 05.05.10, 15:38
      Lista wdzięczności:
      Katyń
      Bitwa Warszawska
      Syberyjskie zesłania
      Rzeź Pragi
      i wiele innych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka