Dodaj do ulubionych

Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy s...

19.05.10, 17:09
Jeżeli te prognozy są prawdziwe, to nie będzie tak źle jak w 97'.
Ale pamiętam, że woda potrafi zrobić niespodziankę i przerwać
umocnienia w bardzo niespodziewanym miejscu.
Na razie patrzyłem na Odrę rano i teraz, ok 16.30. Poziom wzrósł,
ale niewiele- mam znaki orientacyjne od powodzi 97' Mam nadzieję, że
krany nie wyschną w najblizszych dniach.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.internetunion.pl 19.05.10, 17:55
      Panie prezydencie! Jeszcze z 3 stadiony, z 4 fontanny i będzie kasa na
      zabezpieczenie przed powodzią oraz wykonanie na czas Programu dla Odry! Albo
      może skierujmy wodę z fali powodziowej do tej niecki, gdzie powinien stać już w
      połowie zbudowany stadion!
      • sverir Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 18:15
        Proponuję, żeby nadmiar wody zebrali debile rozjeżdżający wały samochodami. Co
        Ty na to?
        • Gość: brick Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 19:01
          Popieram.
          • Gość: nd Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.customer.teliacarrier.com 20.05.10, 16:21
            wroclaw.fotolog.pl kolejne zdjęcia
            • Gość: atx Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 17:37
              "Ale ludzie są w takiej panice, że wszyscy na wszelki wypadek napuszczają wodę do wanien i wiader."

A mi wujek muwił że prądu tesz nie będzie, dlatego tesz nabierajcie prądu do wanien i wiader!!!1!

------
              Na wszelki wypadek dopisek dla idiotów - to powyżej to jest sarkazm, a nie porada!

Ale najlepsze jest to, że z powodu przeciążenia wodociągów z powodu plotki wody faktycznie zaczęło gdzieniegdzie brakować. Zapewne teraz z kolei wszyscy stwierdzą, że OK to było bez sensu i zaczną masowo wypuszczać tę wodę z wanien, co przepełni kanały i jeszcze faktycznie spowoduje jakąś powódź w mieście :) To byłaby chyba pierwsza Nagroda Darwina przyznana jakiemuś miastu.
      • Gość: drom Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 18:40
        ilu jeszcze dyletantów i maruderów wypowie się na forum bez znajomości tematu ?
        czy w każdym temacie musi się zawsze jakiś osioł wypowiedzieć ?
        Programu dla Odry (NIE dla Wrocławia) jest programem rządowym realizowanym bodaj
        od 1999 r. Został uchwalony przez sejm, a nie prezydenta Wrocławia.
        Koordynatorem programu jest wojewoda dolnośląski i to w dodatku ze stanowiska, a
        nie z nazwiska, tzn. co zmiana ekipy to zmiana pełnomocnika (SLD, PiS, PO, ...
        wszyscy "maczali" w tym palce). Prezydentowi i władzom Wrocławia nic do tego tak
        samo jak do wałów, jazów, śluz czy wszelkich innych urządzeń melioracyjnych.
        zanim się więc mieszkańcu wypowiesz to zajrzyj choćby do wikipedii...
      • ni-e do mieszkańca 19.05.10, 18:59
        to nie z tej kasy Pani mieszkańcu pretensje powinien Pan kierować do Pana Premiera Jarosława Kaczyńskiego oraz Pana Premiera Tuska i itd
        Serdecznie Pozdrawiam
      • Gość: pit Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.magma-net.pl 19.05.10, 22:33
        A co ma prezydent miasta do wałów powodziowych ? Sprawdz zanim napiszesz.
      • zygmuntt0 to nie wiedziałeś, że ten nasyp... 20.05.10, 11:56
        to nie wiedziałeś, że ten nasyp to nie budowa Autostradowej
        Obwodnicy Wrocławia, tylko spacernik, żeby wrocławianie sobie na nim
        na sucho przeczekali, aż woda z Wrocławia opadnie?
      • Gość: m. Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: 89.174.38.* 20.05.10, 14:08
        PODOBNO W FENIKSIE NA RYNKU NIE MA JUZ WODY..
        • halibg W Feniksie? 20.05.10, 14:12
          To niech przyjdą do mnie. Miszkam niedaleko. Pralka i zmywarka
          chodzą, a w kranach wody ile kto chce. Bez paniki proszę.
        • afiag Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 20.05.10, 14:25
          podobno sprzedajesz mineralną i podniosłeś ceny o 1zł na butelce!
    • czarek75 Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy s... 19.05.10, 20:08
      opole juz zalewa w 97 takie pierdoly opowiadal tez zdrojewski zobaczycie ze wysadza waly w okolicach kotowic i beda opowiadac ze zostaly przerwane wspolczuje siechnicom radwanicom a nic nie mowia zeby nie bylo paniki
      • idepozapalki Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 20:16
        Taaak... a Kaczyński się zmienił.

Wypisywanie takich pierdół dowodzi tylko, że jesteś zbyt leniwy żeby choć
        przeanalizować dane z pogodynki
        www.pogodynka.pl/podest/hydro.php?s=3
        oraz wziąć pod uwagę obecne stany wód we Wrocławiu oraz w miastach, przez które
        przeszła już fala. Dane nawet nie zbliżają się do tych z '97, ale tacy idioci
        jak Ty zawsze siądą na forum i będą pierd*o*lić ile wlezie.

Idź już lepiej gapić się w telewizor, lepszy będzie z tego pożytek.
        • Gość: akurat Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.10, 21:03
          A ty poza inwektywami masz coś do powiedzenia?
          Co z tego, że woda nie osiągnie takiego poziomu, skoro wały są już namoknięte
          przez padający od wielu dni deszcz. W 1997 pogoda była o wiele lepsza.
          A skoro portal pogodynka.pl jest dla ciebie wiarygodny, to w ogóle się nie
          wypowiadaj o sytuacji hydrologicznej, bo mniej trafionych prognoz jak tam to nie
          ma w całym necie.
          Zajrzyj sobie na new.meteo albo inny poważny portal i nie obrażaj innych tylko
          dlatego, że sam masz pusto we łbie.
          • woytaski Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. 19.05.10, 21:11
            Właśnie byłem w Mokrym Dworze...
            Co prawda woda w Oławie bezpiecznie przepływa pod mostkiem nad drogą prowadzącą
            do Trestna, ale w porównaniu do wczorajszego dnia wylała na drogę za mostem.
            Do korony wałów brakuje jeszcze przeszło 2 m, więc sytuacja wydaje się
            niegroźna, ale jak mówią ludzie z Mokrego Dworu, z godziny na godzinę jest tej
            wody coraz więcej.
            Bądźmy dobrej myśli...
            A dla mieszkańca - jakbyś się zainteresował, to byś wiedział, że zbiornika
            retencyjnego na Nysie Kłodzkiej (główny dopływ górnej Odry) w Pilcach nie ma za
            sprawą polityków PiS... Teraz tam mamy rezerwat ptactwa. No ale ptaki,
            jaszczurki, ślimaki i byle chrząszcze ważniejsze są od bezpieczeństwa i wygody
            ludzi.
            • Gość: Anna Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. IP: 156.17.203.* 22.05.10, 11:02
              Ale co sie czepiasz Nysy teraz? Z nysy idzie tyle co nic, zwlaszcza
              w porownaniu z 97 ;)
              A co do zbiornikow... To wszystkie tego typu inwestycje biora w leb
              glownie wlasnie przez ludzi, ktorzy blokuja wykup gruntow, jak np w
              przypadku Raciborza.
          • idepozapalki Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 21:34
            Jakbyś przeczytał mojego posta i kliknął w mojego linka, to byś wiedział, że na
            nie chodzi mi o prognozy z pogodynka.pl, a o ich wskazania wysokości wód i
            przepływów. O dziwo - prawdziwe.

Zderzając te fakty oraz stan wody na Nysie Kłodzkiej (przypomnij sobie co się z
            nią działo w '97 - świta coś, czy może zapomniałeś, że ta rzeka wpada do Odry?)
            masz pewien obraz. Teraz weź pod uwagę resztę informacji, czyli redukcję fali
            przez zalane przed Wrocławiem poldery, a na koniec weź pod uwagę namoknięte
            wały. I dopiero wyrokuj, bo jak na razie to się nie popisałeś. Albo patrzysz
            tylko na jeden czynnik, ale postaraj się ogarnąć wszystkie. Jak tego nie
            potrafisz to nie jest ważne, czy korzystasz z danych na pogodynce czy na innych
            "poważnych" portalach. I tak Twoje gadanie jest wtedy gooowno warte.
          • Gość: blecharz Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.10, 22:32
            new.meteo powiadasz
            przez ostatnie tygodnie nie potrafili poprawnie przewidziec deszczu
          • Gość: pit Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.magma-net.pl 19.05.10, 22:35
            pogodynka w zakresie pomiaru wody jest wiarygodna poniewaz dane to nie progrozy
            a odczyty.
          • Gość: piotrul Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.chello.pl 20.05.10, 01:39
            dane z pogodynki chyba sa z automatów i wydaje sie ze sa wiarygodne
            tak bylo w krakowie i sandomierzu. Ciekaw jestem czy ktos je
            analizuje bo wiedzy dostarczaja wiele
          • Gość: wcale-ze-nie Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 12:47
            do 'akurat'

A właśnie, że ten pan ma coś do powiedzenia - ośmieszasz się swoimi
            wypowiedziami i jeszcze udajesz, żeś inteligentny. Na solidną
            krytyke na twoim poziomie psioczysz i nazywasz 'inwektywą'. Podajesz
            jakiś mało znany portal pogodowy, który jest 'najlepszy z
            najlepszych' a większość internautów nic o nim nie wie.

Sugerujesz, że odczyty z automatów są 'niegodne zaufania'.
            Masz swój własny pogląd na stan wałów - przecież deszcz je pewnie
            zrównał z ziemią - są namoknięte i nie będą spełniać swojej roli.

Szukasz poklasku (ależ się zażarcie kłócisz!), kolejnych debili,
            którzy uwierzą w każde durne słowo, o ile będzie 'chwytliwe' i
            'populistyczne'.

Nie zgadniesz - na tym świecie istnieją jeszcze ludzie, którzy
            potrafią używać mózgu. Jest spory zapas do przerwania wałów, w
            dodatku na nogi postawiona jest cała straż i wojsko. W '97 nikomu
            nawet nie przyszło do głowy wezwać te służby, zanim nie było 'po
            ptakach'. Do tego część wałów jest jednak 'świeżo' odnowiona - przed
            powodzią w '97 były w opłakanym stanie, teraz są około 10 lat po
            remoncie czy odbudowie.

Tak więc zamilcz, idź dokształcić swój psychologiczny talent
            poruszania tłumów, wróć i porwij mnie solidnymi argumentami oraz
            proszę cię - nie obrażaj się za kopa w tyłek, który ci się słusznie
            należał.
      • Gość: aw Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: 156.17.52.* 20.05.10, 07:42
        Masz chyba sklerozę. W czwartek przed powodzią (Wrocław został zalany w sobotę) Zdrojewski nawoływał w telewizji Tede do zrobienia zapasów żywności, wody, źródeł światła z powodu zagrożenia powodzią. Mówił, że rządowy komitet antypowodziowy twierdzi, że miasta nie zaleje. Pamiętam dokładnie - w piątek pojechałem do marketu i kupiłem zapas wody i latarkę (latarkę mam do dzisiaj - woda się skończyła ;-).
      • Gość: szajbus Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 15:01
        Siechnice już zalewane
      • bs_1976 Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 20.05.10, 18:23
        czarek75 napisał:

> opole juz zalewa w 97 takie pierdoly opowiadal tez zdrojewski zobaczycie ze wys
        > adza waly w okolicach kotowic i beda opowiadac ze zostaly przerwane wspolczuje
        > siechnicom radwanicom a nic nie mowia zeby nie bylo paniki

Katowice nie leza w dorzeczu Odry. Jesli juz to Gliwice..
        • Gość: ja Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.chello.pl 21.05.10, 11:27
          KOTOWICE!!!!
    • Gość: Hydrolog Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.centertel.pl 19.05.10, 21:17
      1. Nie ma sie co uspokajać
      2. Władza nam nie powie czy nas zaleje czy nie
      3. Trzeba zadbać o siebie
      4. Prewencyjnie wynieśc rzeczy na wyzsze poziomy , samochody również
      5. Zgromadzić żywnosc, światło i wodę na kilka dni
      6. Alternatywnie wyjechac na kilka dni w bezpieczne miejsce

Pamietajcie NIKT WAS nie OSTRZEŻE !!!
      • Gość: akurat Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.10, 21:28
        Głos rozsądku.
        Którego lwia część tego kraju jest pozbawiona. Co widać podczas dosłownie każdej
        powodzi.
        Ludzie wierzą mediom i władzy bardziej nawet jak własnemu doświadczeniu z lat
        ubiegłych.

Niektórzy w ogóle jakby żyli w innym wymiarze i o zagrożeniu dowiedzą
        się dopiero jak im woda przez okno będzie się wlewać do chałupy
        • Gość: Hydrolog Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.centertel.pl 19.05.10, 21:37
          Dlatego proszę was o prewencyjne działanie - to chwila wysiłku kilka godzin maxymalnie a może dać tak wiele. !
        • idepozapalki Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 21:38
          Za to nie ma to jak głos rozsądku, który nie potrafi porównać warunków z lat
          poprzednich do panujących dzisiaj i wyciągnąć wniosków. Takim głosem rozsądku to
          można się podetrzeć.

Nie mówię, żeby się uspokajać, siedzieć na doopie i się cieszyć, bo nie o to
          chodzi. Ale prognozy przytoczone w tym artykule mają sensowne podstawy i jest
          bardzo prawdopodobne, że fala nie zrobi Wrocławiowi nic złego.

Ale monitorować, sprawdzać i czuwać zawsze trzeba. Woda to żywioł a takowy nigdy
          nie jest dość dobrze przewidywalny.
          • Gość: Hydrolog Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.centertel.pl 19.05.10, 21:46
            Człowieku tu idzie o życie i dorobek ludzi , a ty reklamujesz jakąś gównianą stronę .

Idź po te zapałki i nie wracaj nigdy.
            MOder prosze o zbanowanie tego czegoś!
          • Gość: asd Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 01:02
            Powiedz to ludziom z zalanych terenów.
        • Gość: quba Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: 156.17.73.* 20.05.10, 08:27
          Dokładnie tak . Już wczoraj byłem w Selgrosie na zakupach . Zapasy są
          zgromadzone . Masz liczyć na kogoś : licz na siebie . Władza się zawsze wyżywi .
    • janko66 Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy s... 19.05.10, 22:12
      Panie Dutkiewicz.Mówi Pan tylko część prawdy.Możliwe ,że woda
      przepłynie przez Wrocław nie czyniąc miasty krzywdy ,ale na
      zachodniej części Wrocławia jest Kozanów,który znajduje się na
      terenie zalewowym.Prosze spytać się swoich urzędasów jaka jest
      wysokość wałów na odcinku; komeda policji przy Ignauta - ujście
      Slęży - most na ul.Pilczyckiej.Te wały są około 2 m. niższe niż
      pozostałe a to wystarczy aby w piątek Kozanów został zalany.Wysoki
      wał ciągnie się od komendy policji przez starą Kozanowską,Pilczycką
      do mostu na Ślęży ,a poniżej jest Kozanów.
      • Gość: pit Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.magma-net.pl 19.05.10, 22:38
        Tzn że co ? Że dutkiewicz odpowiada za to, że komuchy wydały zgodę na budowę na
        terenie zalewowym ?

W kwestii wałów to nie ten adres - prezydent miasta nie odpowiada za wały
        powodziowe, a wojewoda (marszałek etc).
      • bartoszbankowski Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 22:54
        możesz winić komuchów, którzy pobudowali na terenie zalewowym sypialnie
        Wrocławia. A co ma teraz Dutkiewicz zrobić? co, on to budował i wydawał
        kretyńskie decyzje?? Jedyne co może zrobić to chronić to co się da. A woda z
        resztą sobie świetnie poradzi, choćby nie wiem co
      • kolec_12 Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy 19.05.10, 22:56
        Ale w 1997 Kozanów zalała cofająca się Ślęza.
        • Gość: świadek97 Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 23:26
          to zależy, którą cześć - Dokerska została zalana z cofającej się Ślęzy - a
          rejony ulicy Celtyckiej i Kozanowskiej dostały mocne nocne uderzenie od strony
          portu - - nie było tam wału.
      • Gość: Bodek__ Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.10, 10:39

Poniżej jest tylko pół Kozanowa. To pół, które "za Niemca" było
        terenem zalewowym.
        Sorry, kolego, ale ten teren jest NIE DO OBRONIENIA przy obecnych
        możliwościach Wrocławia.
        Współczuję ludziom, którzy tam mieszkają (tym, którzy zamieszkali po
        1997 nieco mniej), ale nic dla nich zrobić nie możemy!
      • Gość: gość Re: Fala kulminacyjna we Wrocławiu w piątek. Mamy IP: 156.17.203.* 22.05.10, 10:54
        Ale akurat Kozanow to jest polder. Polder zwykle sluzy do
        zalewania... Trzeba bylo tam nic nie budowac. A jak juz wybudowano -
        to nie trzeba bylo sie wprowadzac ;)
    • kolec_12 Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Trestno 19.05.10, 22:50
      W Opolu Odra już się nie podnosi i miasta nie zalało poza niewielkimi
      kawałkami. Jeśli wały przed Wrocławiem wytrzymają to powinno być ok.
      • Gość: Kłodzko Re: Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Tr IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.05.10, 22:54
        przypominam, żę tym razem Nysa Kłodzka jest spokojna
      • Gość: kibuc Re: Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Tr IP: 193.22.252.* 20.05.10, 08:49
        Z punktu widzenia miasta, będzie dużo bardziej ok jeśli wały przed Wrocławiem
        NIE wytrzymają. Lub ktoś im w niewytrzymaniu pomoże.
    • odra2010 A co z Oławką? 19.05.10, 23:22
      w 97 to oławka pierwsza zalała ul. traugutta i kościuszki. jak myślicie ajk będzie tym razem?
      • Gość: un Re: A co z Oławką? IP: *.elektrosat.pl 20.05.10, 00:39
        Oławka w Oławie narazie przestała się podnosić (patrz www.pogodynka.pl/produkty/GKPN_POW_HTM.HTML) i generalnie od dłuższego czasu zachowuje się dość stabilnie (obserwuję pod domem na Traugutta). Natomiast nie wiem czy jutrzejsze zalanie Opatowickiej będzie miało na nią jakiś wpływ? Gdzie ta woda ma dokładnie spłynąć?
        • Gość: LadyBlue Re: A co z Oławką? IP: *.elektrosat.pl 20.05.10, 00:49
          i tak jest niepokojąco wysoka, jak na jej normalny stan.

woda teoretycznie ma się rozlać po terenach zalewowych. w praktyce nie wiadomo.
    • aluka1980 Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Trestno 20.05.10, 00:11
      a ja powiem tylko jedno - woda w kędzierzynie koźlu jest większa,
      niż zapowiadali (niewiele już trzeba by zaczeła przelewać się przez
      wały, które po powodzi w 97 r. zrobiono naprawdę na najwyższym
      poziomie), co oznacza, że prognozy prognozami, ale trzeba
      sceptycznie do nich podchodzić i przygotować się na różne, nawet
      najczarniejsze scenariusze.
    • Gość: xxx ludzie pisac mi tu wprost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 00:54
      zaleje wroclaw, np. zalesie, zacisze itp?

trzeba samochody wywowiz w bezpieczne miejsce? (a gdzie by to bylo
      tak w ogole) albo wynosic rzeczy z piwnicy?
      • Gość: powódzianin Re: ludzie pisac mi tu wprost IP: *.e-wro.net.pl 20.05.10, 11:27
        ja bym się zabezpieczył...
      • Gość: zenek Re: ludzie pisac mi tu wprost IP: 62.87.131.* 20.05.10, 13:34
        Z nieoficjalnych źródeł na 90 proc będzie zalane Zacisze.
        • Gość: leomi Re: ludzie pisac mi tu wprost IP: *.chello.pl 20.05.10, 15:53
          Skąd to wiesz gadaj, mamy wywozić auta?
    • tomcio_paluch_1981 Wrocław fala kulminacyjna 20.05.10, 02:58
      Myślę, że przede wszystkim mamy do czynienia z zupełnie innym zjawiskiem z
      hydrologicznego punktu widzenia niż w 1997 roku.
      Nie chodzi tu o wysokość wałów tym raczem a o ich wytrzymałość
      wprostproporcjonalną do ilości absorbowanej wody w określonym czasie..

Wtedy w 1997 opady były nagłe i gwałtowne co w połączeniu ze spuszczaną wodą
      ze zbiorników zaporowych po Czeskiej stronie skumulowało się w niewiarygodnie
      szybką i bardzo wysoką falę kulminacyjną, (według info 733cm we Wrocławiu)
      jednakże długość fali jak i objętość wody jaka się przetoczyła przez koryto
      Odry była zupełnie czymś innym niż mamy obecnie.

Tym razem deszcz padał mniej gwałtownie ale przez znacznie dłuższy okres
      czasu, tak więc w sumie objętościowo spadło znacznie więcej wody - według
      podawanych informacji fala we Wrocławiu po spłaszczeniu ma wynieść około
      620-630cm czyli około metr mniej niż w 1997.

Różnica polega na tym że faktycznie woda podniesie się z mniejszym ipetem niż
      miało to miejsce w 1997 jednakże objętość wody jaka przetoczy się przez koryto
      rzeki będzie znacznie większa. Opady były zdecydowanie większe w przeciągu
      tych kilkunastu dni niż wtedy a więc i fala która idzie w kierunku Wrocławia
      jest znacznie dłuższa, może nawet kilkukrotnie.
      W mediach mówi się że może przemieszczać się nawet do tygodnia czasu...
      Pytanie jak długi czas wały przeciwpowodziowe mogą siąknąć wodę z rzeki zanim
      zaczną się do niej zsuwać całe połacie przemokniętej niczym nasączona gąbka
      wodą ziemi? Odpukać w niemalowane... jeśli wał pęknie, nie ma znaczenia czy
      jest 500, 600 czy 700cm słupa wody bo i tak wejdzie do miasta na znacznym
      obszarze...

Trzymajmy więc kciuki za poniemiecką konstrukcję...

• Gość: pit Re: Wrocław fala kulminacyjna IP: 62.87.128.* 20.05.10, 07:30
        "Trzymajmy więc kciuki za poniemiecką konstrukcję... "

To jest tragiczne - minie 100 lat a my trzymamy kciuki za poniemiecką
        konstrukcję, ponieważ sami nic nie zrobiliśmy. Co musi się stać, by ktoś się tym
        zajął. Ja rozumiem że pieniądze przenosi się na iwestycje, promocje, tak by
        miasto i województwo mogło na siebie zarobić, ale co nam po promocji jak 1/3
        trzeba będzie remontować po katastrofie. Zapobiec jej nie można ale da się
        zmniejszyć jej rozmiary. Niemcy o tym wiedzieli.

Niektórzy się oburzą ale po to były projektowane tereny zalewowe, by miasto nie
        odczuło tak dramatu. Ale teraz ich zalać nie można (pomimo że takie jest ich
        przeznaczenie), ponieważ tam ktoś mieszka (vide Kozanów). Wiem, że to jest
        abstrakcja ale zaproponowałbym wszystkim mieszkanow tych terenów przeniesienie w
        inne miejsce Wrocławia, na takich samych warunkach (lub lepszych - nie zaleje
        ich), i stworzyłbym z tego prawdziwy teren zalewowy.

Teren zalewowy przed Wrocławiem - wojnów. Potężne hektary, które uległy
        uszkodzeniu po 97 r, wraz ze ślużą, która regulowała przepływ wody w stronę
        wojnowa. Została uszkodzona po powodzi, a polacy zamiast to naprawić to ją do
        końca wysadzili w powietrze.

Jaki wariat wydaje zgodę na budowę na terenie zalewowym.
      • Gość: fakir Re: Wrocław fala kulminacyjna IP: *.chello.pl 20.05.10, 08:49
        Wtedy w 1997 opady były nagłe i gwałtowne co w połączeniu ze spuszczaną wodą
        > ze zbiorników zaporowych po Czeskiej stronie skumulowało się w niewiarygodnie
        > szybką i bardzo wysoką falę kulminacyjną, (według info 733cm we Wrocławiu)

troszkę poprawie/uzupełnię.

Czesi nie mieli wyjścia - ze zbiorników po napełnieniu maksymalnym czy się komos
        podoba czy nie wypływa tyle samo wody co wpływa. A opady u nich były wtedy
        również masakryczne.

Decydujące było co innego. Fala z Odry skumulowała się z olbrzymiąfala
        powodziową z Nysy Kłodzkiej (W Kotlinie Kłodzkiej były rekordy opadów)-
        tamtejsze zbiorniki (Otmuchów, Głębinów) przeciwpowodziowe były nieprzygotowane
        do nadchodzącej fali i równie dobrze mogło ich nie być.

Na szczęście dla nas opady ominęły dorzecze Nysy i grozi tylko Odra...
    • zamknij_oczy A kto skopie tyłki działkowcom, którzy nielegalnie 20.05.10, 04:37
      ... zrobili sobie ogródki działkowe między wałami a Odrą, np. na
      wysokości Kozanowa??? Rycie w ziemi nie umacnia wałów.
      • Gość: Bodek Re: A kto skopie tyłki działkowcom, którzy nieleg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.10, 10:59
        Tak - to jakaś masakra! Całe międzywale pokryte budami, poprzecznymi
        płotami!! i innymi śmieciami. Ktoś kto to dopuszcza powinien ponieść
        wielką odpowiedzialność!!!!

Co do zalania Kozanowa:

- dolny (Dokerska itd.) to poniemiecki teren zalewowy (cofka przez
        Ślęzę) i w tej kwestii nie ma szans na zmianę (należy tylko
        odbudować wał w połowie obecnego przebiegu Kozanowskiej)

- górny zalała woda, która pszeszła przez Port Popowice. Niestety
        przez złą decyzję!!! Znam szczegóły, prokuratura wtedy umorzyła
        śledztwo ze względu na brak znamion przestępstwa!!
        Wtedy tam w porcie był żwir, pojawili się chętni do pomocy i zaczęli
        budować zaporę samozwańczo. Niestety przyszedł ktoś, przedstawił się
        jako reprezentant sztabu kryzysowego i zabrał tych ludzi zupełnie
        gdzie indziej (gdzie wówczas zmarnowali czas i środki bo budowali
        tamę w dołku).
        Bardzo możliwe, że gdyby udało się zbudować i utrzymać tamę w
        porcie, Kozanów górny (stary) nie byłby zalany!!!

Niestety te działki jako zapora dla przepływającej wody powoduje
        spiętrzenie wody przy i przed Kozanowem i jest również przyczyną
        skali problemu!!!
        • Gość: powódzianin Re: A kto skopie tyłki działkowcom, którzy nieleg IP: *.e-wro.net.pl 20.05.10, 11:24
          może nareszcie stanie się z nimi to samo co z dzikimi działkami na wysokości cmentarza osobowickiego po 1997
    • gnago Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Trestno 20.05.10, 05:42
      Kiedyś za nędznej pogardzanej komuny, byli wałowi dbali o wały ,tępili
      krety,kosili trawę. Cóż okazało się że stosunek pracowników do
      yntelygentów jest zbyt wysoki. Miała kosić trawę ekipa. No i było w
      miarę dobrze. Za czasów wolności, chyba jedynie od pracy i rozumu i te
      ekipy zwolniono. Zamiast trawy wyrosły z samosiejek laski dębowe etc.
      Kretów nikt nie tępił. A co będzie zobaczymy
      • brytnej Re: Zaleją ul. Opatowicką i polder Blizanowice-Tr 20.05.10, 11:57
        gnago napisał:

> Kretów nikt nie tępił.

I kretynów też nie. A to w pierwszej mierze by może pomogło.
    • filipsosna Wielka Wyspa - Biskupin, Sępolno, Zalesie 20.05.10, 08:03
      Wczoraj (środa 19 maja) około godziny 19-tej byłem na jazie Opatowickim i
      Bartoszowickim. Na tym pierwszym nie jest tak źle, woda w miarę utrzymuje się
      w korycie rzeki. Na Bartoszowickim jest już niewesoło - woda przelewa się
      prawie w jednym poziomie (góra i dół jazu), podeszła miejscami pod podstawę
      wałów. Czy ktoś z Wielkiej Wyspy był dzisiaj (czwartek) na wałach? Jak to
      wygląda? Jeśli będzie groźnie to odstawiam rodzinę gdzieś do znajomych i sam
      wracam tyrać przy wałach.
      Pozdrawiam
      • Gość: pit Re: Wielka Wyspa - Biskupin, Sępolno, Zalesie IP: 62.87.128.* 20.05.10, 08:05
        Dokładnie sprawdzę jak wróce z pracy, ale z mostu chrobrego widziałem, iż woda w
        niektórych miejscach rozlała się lekko na międzywale. Ale to tylko większe
        kałuże, powstałe w niższych miejscach. Do korony wału daleko.
      • Gość: kibuc Re: Wielka Wyspa - Biskupin, Sępolno, Zalesie IP: 193.22.252.* 20.05.10, 08:52
        Dziś rzucę okiem na stan rzeki z Mostu Swojczyckiego. Widok z 97-go w tym
        miejscu był niezapomniany.
      • idepozapalki Re: Wielka Wyspa - Biskupin, Sępolno, Zalesie 20.05.10, 10:25
        Jadąc do pracy (Most Swojczycki) widziałem nieco kałuż na kanale powodziowym.
        Woda wyszła z brzegów, ale nie dotarła jeszcze do podstawy właściwego wału.

Z kolei wczorajsza wycieczka na jazy była nieco uspokajająca - stany alarmowe na
        Opatowickim przekroczone nieznacznie, na Bartoszowickim było jeszcze miejsce do
        przepływu. Martwiące są za to zatory tworzące się przy jazie Bartoszowickim -
        zbiera się tam coraz więcej gałęzi itd. Ktoś powinien się tym zająć, IMHO.

Pojechałem też w dół Odry ulicą Braci Gierymskich i sprawdziłem jak wygląda
        sytuacja na zatoczce - tam jeszcze nie było źle. Owszem, wysoki poziom wody, ale
        zero rozlań, zatoczka mogła jeszcze przyjąć około metra wody zanim wyszłaby z
        brzegów. Harcerze oczywiście zasuwali już przy łódkach.

Odra w tamtym rejonie też nie wyszła na razie z brzegów, zalane są tylko
        obniżone podejścia do główek.

Jak człowiek popatrzy na ogrom terenu poniżej jazu Opatowickiego (od brzegów do
        wału) to można się spodziewać, że fala trochę się tam zredukuje. Wały były też
        podniesione po '97, więc nie powinno być problemów.
        • Gość: milusia Re: Wielka Wyspa - Biskupin, Sępolno, Zalesie IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 11:48
          Jak zaleje Bacciarellego, to dajcie mi znać. Tam mieszka największy sukinkot w
          tym mieście, jak odpłynie, odetchnę z ulgą.
    • Gość: ZiomisławPaliblant Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.e-wro.net.pl 20.05.10, 08:53
      Żadnej powodzi nie będzie. Nie pada już od ponad doby.
      • Gość: sceptyk Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: 195.182.9.* 20.05.10, 10:03
        taa a woda która płynie z raciborza, koźla, opola po drodze wyparuje w kosmos.
        • Gość: ted Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: 95.143.243.* 20.05.10, 10:12
          a co z Siechnicami ?? Jak tam bylo zalane w 97 roku bo nie moge nigdzie znalezc
          zdjec. Ale z tego co slyszalem to jak tam przerwie waly to i tak zaleje wroclaw
          od strony radwanic, opolskiej i krakowskiej. Tak ze tamte waly chyba sa
          wzmocnione bo bylem tam wczoraj i woda jest dopiero u podnurza walu, a rezerwa
          ok 5-6 m.
          • Gość: opolska Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 11:19
            też jestem ciekawa co z tymi rejonami? mieszkam na Opolskiej na wysokim
            parterze, coś kojarze, że chyba w 1997 było tam pozalewane? jak wysoko?
            • Gość: emsee Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 11:52
              Na samej opolskiej było może 30 cm. Katowicka, Chorzowska były zalane 1,7 m. Mieszkania na Opolskiej nie były zalane, tylko piwnice.
              • Gość: opolska Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:14
                dzięki, mam nadzieję, że będzie ok
      • Gość: Zaba Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 10:15
        A ja myślę, że bardzo niebezpieczna jest Ślęza. Poziom wody jest dość wysoki,
        wały są mocno porośnięte zielskiem. Ktoś wyżej wspomniał o wałowych...teraz już
        ich nie ma:( Zauważyłam, że w sezonie tylko raz widać gościa, który wykasza
        koryta. Dopiero w lipcu, kiedy krzaczory i chaszcze na wałach sięgają pasa i
        wyżej. A to stanowczo za mało..
        Obawiam się zapowiadanych burz, to one mogą przynieść sporo wody, która znacząco
        podniesie poziom Ślęzy. Tak było na początku lipca ubiegłego roku. W ciągu 2 dni
        padało, były intensywne burze i rzeka wylała w Parku Klecińskim i na Oporowie.
        Niby mało zniszczeń, ale zawsze...
        • Gość: janek Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.isd-hcz.com.pl 20.05.10, 10:24
          mam pytanko wybieram sie do wrocławia na rakietowa jak tam wyglada
          sytuacja czy jest zagrozenie zalania ??????????
          • Gość: Hydrololożka Powodzi może nie będzie, ale podtopienia będa IP: *.imgw.pl 20.05.10, 10:54
            Powodzi może nie będzie, ale podtopienia będa na 100%. Przepływ
            będzie tylko nieznacznie niższy niż pojemnośc wrocławskiego węzła
            wodnego. A wały były budowane na początku wieku i nie zawsze były
            remontowane. A okres użytkowania wałów to ok. 50 lat. W razie
            przerwania wału - wiadomo. Dane telematryczne z pogodynki.pl sa jak
            najbardziej wiarygodne. Pochodzą bezpośrednio z automatów,
            mierzących stany na rzekach. Kliknijcie sobie na kropke
            przedstawiająca wodowskaz w Trestnie, widac jak woda przybiera, a
            przecież woda jest kierowana na polder zalewowy
          • hela_z_gazowni Re: Żadnej powodzi nie będzie. 20.05.10, 11:58
            Siedź na dupie w domu, a nie będziesz jeździł jak debil w kółko. Szkoda paliwa i
            CO2.
        • Gość: pytajnik Ślęza IP: *.magma-net.pl 20.05.10, 10:26
          a gdzie jest wysoki poziom Ślęzy? bo oglądałam wczoraj na krzykach
          było nieźle - czyli znacznie optymistyczniej niż w zeszłym roku
      • Gość: ted Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: 95.143.243.* 20.05.10, 10:51
        a co z Siechnicami ?? Jak tam bylo zalane w 97 roku bo nie moge nigdzie znalezc
        zdjec. Ale z tego co slyszalem to jak tam przerwie waly to i tak zaleje wroclaw
        od strony radwanic, opolskiej i krakowskiej. Tak ze tamte waly chyba sa
        wzmocnione bo bylem tam wczoraj i woda jest dopiero u podnurza walu, a rezerwa
        ok 5-6 m.
        • Gość: hydrolog Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.10, 11:00
          I zaczyna zalewać,Siechnice Radwanice i ul Tyska częścowo pod wodą-a
          maiało byc tak spokojnie
          • Gość: gosc Re: Żadnej powodzi nie będzie. IP: 95.143.243.* 20.05.10, 11:14
            ty piszesz jak teraz juz jest czy jak bedzie jak przyjdzie fala ??
    • oberszyszkownik Hydrolodzy: bez deszczy fala powodziowa będzie ... 20.05.10, 11:25
      Przecież wiadomo co zaleje...

W lutym tego roku były przeprowadzone ćwiczenia przeciwpowodziowe,
      według scenariusza zakładającego o 20-30 cm NIŻSZĄ falę niż ta, która
      jest obecnie. I dokładnie wiadomo co zaleje i co władze miasta
      zrobią:
      kwpsp.wroc.pl/cwiczenia/wielkawoda2010/pliki/Wielka%20Woda%202010%20-%2025_02_2010%20www.pps

Jak na razie wszystko przebiega zgodnie ze scenariuszem :-(
      • Gość: janek Re: Hydrolodzy: bez deszczy fala powodziowa będzi IP: *.isd-hcz.com.pl 20.05.10, 11:35
        odpowie mi ktos co z ta rakietowa ?
        • Gość: xyz Re: Hydrolodzy: bez deszczy fala powodziowa będzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 11:45
          to na muchoborze wielkim (?) Jak tak, to powinno być ok :)
      • Gość: a Re: Hydrolodzy: bez deszczy fala powodziowa będzi IP: 78.8.250.* 20.05.10, 11:35
        No ale w tej prezentacji nie ma nic nowego. Scenariusz przewiduje zalewanie polderów (co się dzieje w tej chwili) i jedynie wymienia potencjalnie zagrożone miejsca. Trzeba nauczyć się czytać ze zrozumieniem :/
      • Gość: video powódź IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 11:36
        Tak na sucho (ha,ha!) i z dystansem o sprawach ogólnych:
        www.kontrowersje.net/tresc/tusk_nie_odpowiada_za_gradobicie_i_powodz_ale_za_inny_jeden_wielki_zywiol_powinien_isc_siedzie
        • Gość: Hinka Re: powódź IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 11:47
          Ale co z tymi Siechnicami, naprawdę są zalane? proszę o potwierdzenie. Wały
          nie wytrzymały czy spuścili wodę?
          • Gość: siechniczanka Re: powódź IP: *.217.146.194.generacja.pl 20.05.10, 12:01
            u mnie w siechnicach narazie nie ma wody! ale jestesmy w pogotowiu!
          • Gość: ted Re: powódź IP: 95.143.243.* 20.05.10, 12:04
            A jak byly zalane siechnice ? Ile wody bylo na poszczegolnych ulicach ?? A to ze
            zalewa to bujda bylem wczoraj to przy walach bylo ok 50 cm wody i byl zapas ok
            5-6m.
            • Gość: siechniczanka Re: powódź IP: *.217.146.194.generacja.pl 20.05.10, 12:07
              podobno bardzo były zalane, nie mieszkalam tam wtedy wiec nie umiem
              okreslic jaki byl poziom, ale jesli zalalo czesc sw katarzyny , to
              musialo byc ciezko
        • fakirek Re: powódź 20.05.10, 11:52
          We Wrocławiu tuż po powodzi 1000-lecia, na terenach zalewowych działki i
          mieszkania spadły o kilkadziesiąt procent, stały się hitem na rynku
          nieruchomości. Dziś buduje się tam osiedla, przedszkola, drogi itd. Koszty
          renowacji, odbudowy infrastruktury, takich osiedli i inwestycji, są wielokrotnie
          wyższe niż wszystkie wały razem wzięte i ponosi te koszty podatnik.

I według ciebie kto za to odpowiada?

Bo według mnie:
          *władze samorządowe które na to pozwalają
          *idioci którzy to kupują

nie byłoby popytu to i podaż by siadła. Wiem że łatwo się mówi - ale skoro mamy
          być mądrym narodem to nie zachowujmy w swych decyzjach jak stado baranów...

Nie po to konstruowano model ustroju samorządowy, żeby władza centralna
          decydowała o wszystkim. A takie mamy władze lokalne jakie sobie wybierzemy...
          • Gość: bronek Re: powódź IP: 95.143.243.* 20.05.10, 12:02
            Co maja wladze lokalne do zbiornikow retencyjnych ?? Do walow ?? To nalezy do
            kompetencji wojewody a tego nie wybierasz tylko jest nadanyz urzedu przez
            permiera !!! Ale oczywiscie lepiej pisac glupoty i bronic milosciwie panujacego !!
            • fakirek Re: powódź 20.05.10, 15:47
              cz się czytać ze zrozumieniem. Moje uwagi odnoszą się do zabudowy terenów
              zalewowych i znacznie zagrożonych powodzią...
          • Gość: ana Re: powódź IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.10, 12:08
            a jak Huby ( okolice gliniana/gajowa) ?
            przeprowadziliśmy się tu ok rok temu
            i nie wiem czy się bać ?
            • Gość: emsee Re: powódź IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 12:18
              Tam nie było zalane w 97.
              • Gość: ana Re: powódź IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.10, 12:23
                dziękuję za odpowiedź
              • Gość: nikt Re: powódź IP: *.generacja.net 20.05.10, 12:25
                Witam,

Zalane będzie!, to że są zbiorniki to tylko skróci tą długą fale, która
                aktualnie zbliża się do Opola(bo ciągle u niech rośnie stan wód) :
                www.pogodynka.pl/podest/hydro.php?s=3
                Zobaczcie na Odrę w Oławie, już jest bardzo blisko tego co było w 97(brakuje
                20cm). Mała Panew też przybiera za zaporą.

pozdrawiam
            • Gość: San Re: powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:34
              A co ma Ci tam wylać, prócz wybijającej studzienki jak od strony rzek masz wał
              kolejowy...
        • Gość: ted Re: powódź IP: 95.143.243.* 20.05.10, 11:58
          Co to za brednie ?? Jaki baran to pisal ?? Koszt walu to 1 mld ?? Od keiedy ??
          Chyba calego systemu walow ? Po pierwsze a po drogie, jak najbardziej nalezy sie
          przygotowaywa na takie zagrozenia !!! Widac tekst polityczny ktory ma zmniejszyc
          wine milosciwie nam panujacego nieroba !!!
        • Gość: ona2 Re: powódź IP: 156.17.73.* 20.05.10, 12:01
          do kilku firm przyszla wiadomosc o ewentualnym braku wody we Wrocku
          za okolo 1,5 godz. Na wszelki wypadek polecaja napelnic woda jakies
          wieksze naczynia...
    • Gość: xxx gdzie wywiezc samochody zeby ich nie zalalo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:05
      • Gość: rsvbf Re: gdzie wywiezc samochody zeby ich nie zalalo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:28
        Zależy z której strony Odry. Z południowej - na Krzyki, ale w
        oddaleniu od Ślęzy. Z północnej - do Trzebnicy.
      • Gość: Dud na glinianki ;) IP: 62.233.251.* 20.05.10, 15:42
      • Gość: RAFał Re: gdzie wywiezc samochody zeby ich nie zalalo? IP: *.com.pl 24.05.10, 13:26
        Najlepiej Gdzieś je wywieźć i zostawic albo uciec nimi ;)
    • marcysiowy88 Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszczano 20.05.10, 12:21
      Spoko... u mnie na osiedlu wyschły krany... Babka chodziła i przez domofony
      ostrzegała, że "za godzinę wody nie będzie"
      • Gość: wro Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.05.10, 12:25
        a gdzie mieszkasz?
        • marcysiowy88 Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz 20.05.10, 12:29
          na osiedlu sobieskiego
          • Gość: woda Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.magma-net.pl 20.05.10, 12:54
            radio wrocław o 13.00 ma podac co z woda, ale wstepnie twierdza ze
            nie bedzie zakrecona
          • Gość: aaa Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.finemedia.pl 20.05.10, 13:43
            wez nie gadaj bo tez tu mieszkam i woda jest, cisnienie w normie
        • Gość: gosciu Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.e-wro.net.pl 20.05.10, 20:15
          pewnie na Kraszewskiego hehehehe
    • animation_life Skąd różnice w godzinach o fali? 20.05.10, 12:36
      W Oławie ma być dzisiaj wieczorem, we Wrocku raz czytam, że kole 13 a raz że w
      godzinach rannych...
      I jak to jest z tą cofką? Czy są informacje o tym, że Odra może zrobić cofkę
      Oławą i zaleje Siechnice, Radwanice, Krakowską i Traugutta jak w 97? Podobno
      już są podtopienia niedaleko rzeki Oławy w Radwanicach i Siechnicach....
      I co z wodą, która wczoraj rano została wypuszczona ze zbiorników retencyjnych
      w Czechach?
      Czy szykuje nam się kolejna fala?
      • Gość: nikt Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.generacja.net 20.05.10, 12:54
        W Czechach nikt nic nie spuszczał wczoraj:
        www.pod.cz/portal/sap/pl/index.htm
        Pozdrawiam
      • Gość: kuall Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:57
        dowiedziałem się, że właśnie zalewa krakowską i wodociągi więc może być problem
        z wodą, zróbcie małe zapasiki na siku
        • Gość: Bistor Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.chello.pl 20.05.10, 13:03
          Miejski serwer i MPWIk zawalone, nic nie wiadomo. Ale co tam woda, dziury w
          jezdniach. Mamy Euro 2012!
          • Gość: szair Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.111.226.244.static.crowley.pl 20.05.10, 13:06
            Na MPWiK przed chwilą widziałem info, że dostawy wody na tą chwilę nie są zagrożone.
            • Gość: nirvanes Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.chello.pl 20.05.10, 13:08
              Dziwne, bo na Bartoszowicach już wody nie mamy:P
              • Gość: mała Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.mofnet.gov.pl 20.05.10, 13:13
                dziwne - informacja na stronie MPWiK swoje, a na psiaku już tez nie
                ma wody...nic nie rozumiem z tego. przed chwila mowili w radiu, ze
                to przez to, ze ludzie zaczeli za duzo tej wody pobierac.
              • Gość: ane Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.lan.bermudy.net 20.05.10, 13:21
                na pilczycach tez juz zakrecili
                • Gość: szair Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.111.226.244.static.crowley.pl 20.05.10, 13:23
                  Podejrzewam że te braki są spowodowane, tym, że wszyscy rzucili się napełniać wanny.
            • Gość: Andrzej Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:10
              Pojawił się oficjalny komunikat, że może nie być wody w południowej i zachodniej części Wrocławia.
              Ponadto krąży też informacja, że za ok godz. mają zakręcić wodę.

Link do komunikatu:
              www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258188,wroclaw-zachodnia-i-poludniowa-czesc-miasta-moze-byc-bez,id,t.html
        • Gość: opolska Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:21
          skąd masz te informacje? jak dużo tej wody? siedzę w pracy i się stresuję, bo
          nie mogę wyjść, a mieszkam na opolskiej na parterze :(
        • Gość: plotka_rzadzi Re: Skąd różnice w godzinach o fali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 15:39
          ja wlasnie uslyszalam (i starannie podaje dalej) niesprawdzone
          informacje o ewakuacji szpitala na traugutta.

ale to nic. gorzej, ze ponoc ze wzgledu na kryzysowa sytuacje
          pojawily sie plany wprowadzenia PROHIBICJI na czas kleski zywiolowej.

zreszta: smichy chichy, ale serio:

"za dwie godziny ma nie być wody w całym wrocławiu,dzieciom
          dyrektorka ogłosiła przez megafon w szkole i dzieci poszły
          napuszczać wodę w domach"

- to juz fakt autentyczny
    • karol_wroclaw MPWiK informowało, że woda będzie!!! 20.05.10, 13:24
      Godz. 13:15 Wody nie ma przy ul. Baryckiej we Wrocławiu
      • tillig Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! 20.05.10, 14:10
        dokładnie! specjalnie tak informują żeby paniki nie siać.
        a jednocześnie nie dali szansy nawet zrobić zapasów w wannach.
        ciekawe do kiedy nie będzie...
      • Gość: tomasz Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 14:13
        na kozanowie wody juz nie ma od ponad godziny. ktos powienien odpowiadac za to
        nie informowanie mieszkancow!!!! czy to jest celowe mydlenie oczu by nie wywolac
        wiekszej paniki?
        • Gość: Popolupo Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 14:21
          Pewnie mieszkasz wysoko i nie ma wystarczajacego cisnienia .Nie dziw sie , ale wszyscy ulegli plotce i nabieraja wode do wanien.Na Pilsudskiego / IV pietro / tez juz ledwo leci.W sklepach tez panika i wszyscy wykupuja wode mineralna. O ile dobrze pamietam , to tego produktu bylo podczas powodzi pod dostatkiem i to za free.
          • Gość: gość portalu Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! IP: *.e-wro.net.pl 20.05.10, 15:59
            hehe a jak się wzbogacą dystrybutorzy wody, głupia panika rozsiana
            przez ludzi szukających sensacji nie mających tematów do rozmów więc
            się nakręcają. Bez sensu, ludzie kupują wodę jak by jej nigdy już nie
            miało być dzisiaj się bili o nią w Carefourze bezsens. Przecież nie
            żyjemy w średniowieczu eh, miasto musi zapewnić mieszkańcom wodę ;/ Na
            Nowym Dworze ciśnienie jest duże i jest ciepła i zimna bo właśnie
            brałem prysznic.
        • Gość: dzioucha_z_lasu Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 15:51
          Mieszkam na Gwareckiej, na Kozanowie - pół godziny temu woda była i
          miała całkiem porządne ciśnienie
      • Gość: pozdrawiam Re: MPWiK informowało, że woda będzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 16:10
        To sytuacja jest podobna jak z twoim mózgiem pajacu. Też go nie ma.
    • cyce_jadzki juz zalewa popowice, kozanow wpadl w panike... 20.05.10, 13:26
      w sklepachszal zakupow, wodki zabrakie! tego nie grali od dawna
    • t-homas Ewakuacja ul. Krakowskiej? 20.05.10, 13:27
      Przeciez to Wroclaw, ktorego mialo nie zalac. Czy moze przez wroclaw rozumie
      sie tylko centrum?
    • sromanes Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszczano 20.05.10, 13:28
      Witam!
      W zamieszczonej informacji nt. przepustowości Wrocławskiego węzła wodnego jest zapis 3 tys. m3. Cóż dopiero wypowiedź Prezydenta R.Dutkiewicza precyzuje ściśle te dane. Powinno być 3 tys. m3 na sekundę. Tego zabrakło w tym artykule. jak widać matematyczne wykształcenie Prezydenta daje pełną informację. Wrocław nie pierwszy raz jest kierowany przez człowieka matematyka. Podanie informacji bez pełnych mian jest wprowadzaniem w błąd, to nie jest informacja. Brawo Panie Prezydencie, precyzja w każdym calu.
      • Gość: taaa Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:40
        Tfu wazeliniarzu.

Chyba każdy rozgarnięty człowiek wie że przepustowość rzek podaję się w metrach
        sześciennych na sekundę, a nie godzinę...
        • Gość: pitt Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 13:54
          fakt, troche przesada z tym precyzowaniem. to tak jakby kazdy podawal
          swoj wzrost w kilometrach.

co do wielkiej wody, to na stablowicach nie ma wody u mnie w domu, a w
          tesco w magnolii jest dziki szal i mega tlumy wyworzace zawalone
          koszyki wody.
          • Gość: ref Re: Fala powodziowa będzie niższa, niż przypuszcz IP: *.gazoprojekt.com.pl 20.05.10, 14:06
            Na Strzegomskiej woda jest, ciśnienie w normie
    • tillig To jest chore. 20.05.10, 14:07
      Nie wiadomo komu wierzyć, na każdej stronie inne informacje.
      MPWiK mówi że nie zamierza wstrzymać dostaw wody a ponoć już w niektórych
      rejonach nie ma!
    • wisniowskir Plotka wygrała: wrocławianie nabierają wodę na ... 20.05.10, 14:08
      Na Wojnowie wody w kranach nie ma :-), a w Odrze jakby coraz wiecej :-(
      • Gość: Wodnik77 to nie plotka IP: *.ibd.gtsenergis.pl 20.05.10, 14:15
        Zatem jak nie będzie wody gdy wrócę do domu , To przyjdę do p. dziennikarza po
        wodę na mycie, pranie, gotowanie. Bo jeśli nie będzie wody to należało o tym
        poinformować żeby sobie wody napuścić.
        Ja mam informacje, że woda będzie zakręcona, przynajmniej w niektórych
        częściach. Zobaczymy kto ma rację.
      • olek_01 Re: Plotka wygrała: wrocławianie nabierają wodę n 20.05.10, 14:16
        wisniowskir napisał:

> Na Wojnowie wody w kranach nie ma :-), a w Odrze jakby coraz wiecej :-(

Miejmy nadzieję,że nie będzie aż tak tragicznie :)
      • Gość: e Re: Plotka wygrała: wrocławianie nabierają wodę n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 15:31
        na Swojczycach jest
    • patrycjaf Plotka wygrała: wrocławianie nabierają wodę na ... 20.05.10, 14:15
      Ten brak wody to chyba jednak z powodu przepompowania jej do
      wszystkich wrocławskich wanien i wiader, bo na Trójkącie woda jest i
      nic nie wskazuje, żeby lecieć z kranu przestała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka