Dodaj do ulubionych

Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje)

• Gość: dfhfj Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.10, 19:37
      magnolia zamknieta od 14;00 dzisiaj. trwala ewakuacja
      • Gość: Natalia Kozanów IP: *.magma-net.pl 20.05.10, 19:53
        Byłam na Kozanowie.
        Część Gwarecka od Pilczyckiej do Ignuta ( więc cała) jest zamknięta
        przez wojsko, straż i policję. Budują wał przy Ślęzie.
        Autobusy 135 i 136 omijają to miejsce.
        Zeszłam też do Odry od ul. Celtyckiej. Część działek jest zalana, ale
        woda nie podchodzi pod wał.
        Wszystko to oznacza, że sytuacja jest dobra i Kozanów nie powinien
        być zalany.
        Ludzie masowo przestawiają auta między ul. Dokerską a Pilczycką i nie
        ma tam już miejsc parkingowych.
        • Gość: b Re: Kozanów IP: *.wroclaw.mm.pl 20.05.10, 20:27
          Dzięki za obszerną informację
          • Gość: Natalia Rzetelne informacje i zdjęcia IP: *.magma-net.pl 20.05.10, 20:32
            wroclawzwyboru.blox.pl

Polecam:)
            • Gość: gosc sępolno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 20:36
              jak wyglada sytuacja na sepolnie? czy jest zagrozone??
          • Gość: mar Re: Kozanów IP: *.as.kn.pl 23.05.10, 11:51
            orientuje się ktoś czy otwarta jest korona ? potrzeba wody
      • Gość: ona A co z ul. Traugutta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 01:37
        Czy tam grozi zalanie?
        Jak wyleje ta rzeka oławska to będzie nie ciekawie, jak w 97'.
        • Gość: tomek Re: A co z ul. Traugutta? IP: 109.243.54.* 22.05.10, 22:17
          hej

jak juz wiecie uratowalismy ta ulice przed zalaniem,woda nawet nie podeszla,ale
          chcialbym wam wszystkim podziekowac ,tym ktorzy uczestniczyli w calej akcji,tego
          samozaangazowania i tej koordynacji,wspolpracowalismy na najwyzszym poziomie i
          bardzo sie cisze ze moglem nosic te worki z wami ;] i blagam,dostaje
          telefony,nie mowcie ze od#@$alismy kawal nikomu nie potrzebnej roboty,cieszmy
          sie ze nie wyszlo tak jak z kozanowem,to zaangazowanie ktore
          pokazaliscie,czacuje ze bylo kolo 200 osob.byly lawety,byla straz,zaden
          policjant nie ucierpial;] dziekuje wam jeszcze raz ze pozwolilisci mi
          pokierowac takim zajebistym zespolem

dzis popoludniu podjechalem na miejsce naszych ciezkich prac i bylem
          zadowolony,taki kawal zapory jki zbudowalismy-pelen uznania dla WAS

P.S PRZEPRASZAM ZE KIELBASKI KTORE WAM OBIECALEM I PIWKO KTORE RANO MIALO
          DOJECHAC NIE DOTARLO!!!! :D

pozdrawiam was serdecznie!!
    • Gość: Basia Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.zep.com.pl 21.05.10, 07:17
      Czy to prawda?
      Na stronie wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-
      2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz3.html znalazłam taki wpis:

godz. 01.13 - dramatyczne pytanie Małgorzaty: "Czy ktoś orientuje
      się czy jest prawdą wysadzenie wałów pod Wrocławiem w
      Łanach/Kamieńcu Wr.? Bardzo mi zależy na jakiejś informacji, bo
      jestem sama z dziećmi w domu i nie wiem co robić?
      Powódź '97 przeżyłam we Wrocławiu przez tydzień nie wychodząc z
      mieszkania, bo tyle na "trójkącie" woda była, ale teraz mieszkam na
      parterze i ten parter to jest wszystko co mam."

Ja niestety nie mam żadnych informacji o Łanach. Ktoś coś wie?
      • Gość: Psie Pole Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.opera-mini.net 21.05.10, 08:50
        Z tego co wiem to podobno mają wysadzić, żeby odciążyć miasto i nie powtórzyć sytuacji z '97... Ale jak to będzie do końca i czy to są potwierdzone informacje- tego nie wiem...
        • Gość: Łany Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:18
          Właśnie dzwoniłem do Centrum Zarządzania Kryzysowego, koleś powiedział że na
          pewno nie będą wysadzane wały w Łanach. Wiem, że nie chcą siać paniki, ale skoro
          nie zrobili tego 97 to nie sądzę żeby teraz mieli je wysadzać. W każdym razie ja
          jestem spokojniejszy... A mieszkam w okolicach :/ Jest tu ktoś kto obserwuje
          sytuację na wałach w Łanach? Dajcie znać.
          • Gość: :D Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.azylnet.com 21.05.10, 15:31
            Słuchaj z tego co wiem to wały w łanach chcieli wysadzać w 97 ale ludzie na to nie pozwolili.teraz też chodzą pogłoski że mają taki zamiar oni ci nie powiedza że wysadzą poprostu zrobią to jak bedzie zagrożenie dla Wrocławia.Dlaczego ludzie w Jeszkowicach i w łanach stoją całymi dniami i nocami od czwartku na wałach.?coś w tym jest :(
            • Gość: szumi Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.10, 00:27
              Stoją bo wały przesikają. Przestań szukać sensacji i też popracuj na
              wałach
          • Gość: asd Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 15:57
            Nie wiadomo w co wierzyc. Raz mowia, ze nie ma mowy o wysadzaniu walow w Lanach,
            a innym razem, ze podczas zagrozenia Wroclawia bedzie to konieczne i zrobia to w
            nocy, aby nie powtorzyla sie sytuacja z 97'.

Sama mieszkam w Kamiencu, wiec tez sie boje .
      • Gość: jarop Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.centertel.pl 21.05.10, 09:34
        podobno fala ma byc w nocy z piatku na sobote okolo godz 2-4 jak na teraz
        wodociagi sa suche nic nie podlewa tylko mokry dwor jest mokry a czekam na
        informacje bo sam mieszkam na ksiazu 2 km od mokrego dworu. jak tylko czegos sie
        dowiem napisze
      • Gość: ala Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 02:42
        w Łanach i Kamiencu jest spokojnie i nic nie bedzie wysadzac
        • Gość: Oszuści Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.10, 02:47
          To niech oddają za bilety!
    • Gość: obserw@tor Stan rzek - 9:20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:30
      21 maja 2010 r. godz 9:20

Rzeka w Trestnie, w miejscu, gdzie wpływa do Wrocławia, przekroczyła o
      97 cm stan alarmowy i jej poziom wynosił w piątek (21 maja 2010) o
      godzinie dziewiątej rano 555cm
      W Brzegu 723 cm (223 cm powyżej stanu alarmowego),
      W Oławie 759 cm (197 cm powyżej stanu alarmowego).
      • Gość: mała Re: Stan rzek - 9:20 IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 15:23
        A co ze Szczepinem, Popowicami? Z ulicą Długą, Dubois, Drobnera?
        Wie ktoś coś? Mam nadzieję, że można spać spokojnie :)
    • Gość: Wroc love Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 09:44
      polecam blog

wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz2.html

szczególnie zdjęcia na których pokazane są umocnienia walów o ile umocnieniami
      to można nazwać...rewelacyjny dowód na to jak Wrocław jest przygotowany na fale.
      Żenada ale takie rzeczy tylko u nas sa możliwe
    • Gość: Basia Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.zep.com.pl 21.05.10, 09:50
      Na ile bezpieczne jest Księże Wielkie i ul. Opolska.
    • Gość: Romek Opolska - Księże Wielkie IP: *.zep.com.pl 21.05.10, 09:53
      Na razie wody nie ma. Spoko.
      • Gość: Rok Re: Opolska - Księże Wielkie IP: *.zep.com.pl 21.05.10, 10:55
        Nie chciałbym niszczyć dziecięcego świata złudzeń, ale
        img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/22/4d/4bf63d29623b4_o.jpg
        To Oława, tabliczka pokazuje gdzie woda była w 1997.
      • Gość: masliczanka Maslice IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 13:51
        hej jak sytuacja na Maślicach ? Zdaje się że nikt z miasta nie
        interesuje się tymi terenami , zaleje Rędzin , wszsytko wkoło i
        zatrzyma się na Królewieckiej . Czytam że wysyłają na Pracze pomoc ,
        na Kozanów ale na Maslice nic, tam jest sama natura , stary wał
        poniemiecki i wkoło tylko Ślęza, Odra i Ługowina , która juz ponoć
        wylała na łąki .
    • Gość: j@nusz Niskie Łąki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:35
      Teść dzwonił znad Oławy na Niskich Łąkach - do poziomu wałów brakuje
      tam ok. 50-70 cm.
      • Gość: Rok Re: Niskie Łąki IP: *.zep.com.pl 21.05.10, 10:55
        Nie chciałbym niszczyć dziecięcego świata złudzeń, ale
        img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/22/4d/4bf63d29623b4_o.jpg
        To Oława, tabliczka pokazuje gdzie woda była w 1997.
        • Gość: wnw wojnow-strachocin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:53
          wal przecieka kolo ul. smoczej. ekipa umacnia i foliuje
          • oliweczek Wojsko na Łanach 21.05.10, 12:24
            Na Łanach mnóstwo żołnierzy, zero dostępu dla ludzi, brak informacji.
            • Gość: Kozanów Re: Wojsko na Łanach IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 12:35
              Czyli jednak będą wysadzać?
              • oliweczek Re: Wojsko na Łanach 21.05.10, 12:47
                Wysadzać albo wzmacniać? nie mam więcej informacji, poza tym że jest tam
                fizycznie grupa wojska.
                • Gość: beata Co z Kowalami? IP: *.static.tvk.wroc.pl 21.05.10, 13:09
                  W radiu przed chwilą mówili, że Kowale są zagrożone i może być podobnie jak z
                  Opatowicami. Jaka tam jest sytuacja?
                  • oliweczek Wrocławskie szkoły gotowe do przyjęcia powodzian! 21.05.10, 13:15
                    wroclaw.naszemiasto.pl/serwisy/powodz_2010/420664,wroclaw-szkoly-gotowe-do-przyjecia-powodzian,id,t.html
                • Gość: gość Re: Wojsko na Łanach IP: 212.127.66.* 21.05.10, 13:42
                  bzdura, nie ma żadnego wojska. Za to jest sporo straży pożarnej i
                  pracowników Skanskiej, którzy umacniają wał naruszony przy wbijaniu
                  pali pod estakadę.
                • seledynowa Re: Wojsko na Łanach 21.05.10, 14:24
                  tam są zniszczone wały w związku z budowa mostu
                  muszą je umocnić
            • Gość: Skandal Re: Wojsko na Łanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 13:49
              koszmar. Jesli to prawda z Łanami to ludziska brońcie się! Zadnej informacji ,
              skandal!!!!!
        • Gość: Kasiula Re: Niskie Łąki - okolice Traugutta IP: *.lan.bermudy.net 21.05.10, 14:42
          Właśnie przed chwilą wróciłam z oględzin powodziowych. Byłam za
          szpitalem Marciniaka przy lądowisku płynie rzeka Oławka. Szpital
          napełnia worki z piaskiem i ustawia przy wejściach do budynku od strony
          rzeki. Biedronka też ponoć obstawiona workami przy ulicy Szybkiej. Zaraz
          przy placu zabaw przy korycie rzeczki brakuje jakiś 30-40 cm by woda
          zaczynała się wylewać na teren parku i placu zabaw.

Dookoła pełno pielęgniarek, pielęgniarzy którzy sprawdzają stan wody.
          Szczerze mówiąc nie wiem czy ta woda dotrze do ulicy Traugutta czy nie.
          Wszystko zależy od fali na którą wszyscy na pewno nie z utęsknieniem
          czekają. Do suchego kochani....
          • Gość: ktos_madry Re: Niskie Łąki - okolice Traugutta IP: *.elektrosat.pl 21.05.10, 17:38
            wez kobieto nie mow glupot!!!tam nie ma takiej wody!Bylam przed chwila
            • Gość: Kasiula Re: Niskie Łąki - okolice Traugutta IP: *.lan.bermudy.net 21.05.10, 18:52
              Naucz się czytać albo idź i sobie tam teraz zobacz ze woda jst juz na tym placu
              miedzy drzewami...
              • Gość: jas 20:00 Niskie Łąki - okolice Traugutta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:10
                Z bloga
                wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz6.html:
                Rzeka Oława wylała na pobliski plac zabaw na Niskich Łąkach na którym cały czas
                bawią się dzieci. Jedynie nieliczna grupa mieszkańców pakuje piasek w worki i
                nosi je bez przerwy pod płot swojego domu. Z własnego doświadczenia widzę, że
                Oławka większej szkody mieszkańcom zbiegu ulic Traugutta, Krakowskiej i Niskich
                Łąk nie zrobi - gorzej z Rakowcem..."
    • rosa_de_vratislavia 21.05, 11.30 - brak wody na Biskupinie n/t 21.05.10, 11:32
      • Gość: omg Re: 21.05, 11.30 - brak wody na Biskupinie n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:35
        Ludzie, dajcie spokój z tymi panikarskim bzdetami. Czytać komunikaty trzeba. Na
        przykład ten:

MPWiK Sp. z o. o. informuje, że w związku z pracami polegającymi na renowacji
        magistrali wodociągowej DN 400 oraz wymianie armatury w ulicy Wróblewskiego,
        nastąpiło wyłączenie magistrali na okres około 3 miesięcy. W czasie wyłączenia
        może wystąpić obniżenie ciśnienia wody do zaników włącznie, szczególnie w
        godzinach wzmożonego rozbioru w budynkach osiedli Biskupin, Bartoszowice,
        Sępolno, Dąbie,Wojnów, Strachocin
        . Za powstałe utrudnienia przepraszamy i
        prosimy o wyrozumiałość.
        • rosa_de_vratislavia Re: 21.05, 11.30 - brak wody na Biskupinie 21.05.10, 11:40
          Gość portalu: omg napisał(a):

> Ludzie, dajcie spokój z tymi panikarskim bzdetami.

Co z tego,że przeczytałam komunikat na tej stronie, jak NIE MAM WODY?
          Nie puszczam plotki, tylko informuję o fakcie.
          Też byłam wyluzowana i pełna wiary w komunikaty, dopóki nie
          odkręciłam przed chwilą kranu...
          • Gość: omg Re: 21.05, 11.30 - brak wody na Biskupinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:51
            OK, sorry :)
            • Gość: Jolka Napiszcie jak jest w Wilczycach??????????? IP: *.pia.abpl.pl 21.05.10, 12:13
              • oliweczek Zalewany polder Oławka 21.05.10, 13:40
                Rozpoczęło się wpuszczanie wody na teren polderu Oławka we Wrocławiu. Oznacza to, że zalany zostanie kolejny fragment ul. Opatowickiej.
                Na razie bezpieczne są zabudowania na osiedlach Nowy Dom, Mokry Dwór i Opatowice, jednak nie będzie do nich dojazdu.

źródło:
                wroclaw.naszemiasto.pl/serwisy/powodz_2010/420676,wroclaw-rozpoczeto-zalewanie-polderu-olawka,id,t.html
              • Gość: omg Re: Napiszcie jak jest w Wilczycach??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 16:21
                Ktoś juz tutaj o tym pisał. Na razie zalana jest ulica Dworska tuz za Mostem
                Widawskim oraz niżej położne łąki nad Widawą. Droga do Wrocławia (ul.
                Wrocławska) przejezdna i ani śladu wody (jechałem tamtędy 30 minut temu).
                Na Zgorzelisku, za szkołą i nowym osiedlem w stronę rzeki podtopione łąki.
    • seledynowa a GAJKÓW???? - między Jeszkowicami i Łanami????? 21.05.10, 14:11
      brak informacji i plotki nas dobijają :-(
      wynosimy co się da na piętro
      ale czy to wystarczy????
      Na stronie Gminy Czernica taki komunikat:

Informacja o stanie zagrożenia powodziowego

Czernica, 20.05.2010 r. godz. 16:30
      Informacja

Na podstawie uzyskanych informacji z Biura Prognoz Hydrologicznych przewiduje
      się, że fala kulminacyjna na Odrze
      - w Oławie dotrze w dniu 21.05.2010 roku (piątek) około godziny 16-18
      -w Trestnie za Łanami 22.05 .2010 roku ( sobota) około godziny 4-6
      Jak z tego wynika przez teren Gminy Czernica fala będzie przechodziła w nocy z
      piątku na sobotę.
      Przewiduje się że kulminacja na Odrze wyniesie w Trestnie poziom 660-680 cm a
      więc będzie niższa od stanu z 1997 roku o około 50-60 cm (było 724cm).
      Planowany czas przejścia bardzo wysokiego poziomu to około 2 doby , natomiast
      wysoka woda może przechodzić 4-6 dni.
      Jednocześnie dementujemy wszystkie informacje, które krążą po gminie:
      -nie zamierzamy zamykać dostawy wody dla mieszkańców,
      - z naszego rozeznania wynika, że wały nie są zaminowane w Łanach i Jeszkowicach,
      - Wójt nie podpisywał żadnego porozumienia z Wojewodą o wysadzeniu wałów\
      Wójt Gminy Czernica
      • Gość: maters Nie mowia prawdy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 14:19
        Podobno przeplyw wody mial byc mniejszy niz w 97 roku.
        pogodynka.pl/podest/hydro.php?s=3 niech mi ktos wyjasni co sie stanie z
        1000 m3 skoro w Olawie Odra ma w tej chwili przeplyw 3150m3/s a w Brzegu
        3450m3/s. Dutkiewicz twierdzil ze bedzie 2500m3/s wiec wyglada na to ze bedziemy
        mieli kolejna wielka powodz, chyba ze ta powysadzaja jakies waly i pojdzie to
        wszystko na podwroclawskie wsie...
        • seledynowa Re: Nie mowia prawdy? 21.05.10, 14:22
          nie mówią prawdy?
          planują wysadzenie wałów bez poinformowania o tym ludzi, których zaleje???!!!
          to jak ...zabójstwo z zimną krwią...
          • Gość: no Re: Nie mowia prawdy? IP: 195.20.110.* 21.05.10, 14:34
            > nie mówią prawdy?
            > planują wysadzenie wałów bez poinformowania o tym ludzi, których zaleje???!!!
            > to jak ...zabójstwo z zimną krwią...

Ludzie, to miał być _obiektywny_ wątek - tylko fakty... litości...
            WM
            • my-name-is-blond Tylko informacje! Proszę! 21.05.10, 14:44
              Gość portalu: no napisał(a):

> > nie mówią prawdy?
              > > planują wysadzenie wałów bez poinformowania o tym ludzi, których zaleje??
              > ?!!!
              > > to jak ...zabójstwo z zimną krwią...
              >
              > Ludzie, to miał być _obiektywny_ wątek - tylko fakty... litości...
              > WM

Tez o to proszę! Założyłam ten watek, żebyśmy - w obliczu totalnej oficjalnej
              ściemy i braku rzetelnej informacji - mogli się dzielić informacjami i
              faktami
              !

Spekulacje i dyskusje w innych wątkach please :) Pretty please!
              • Gość: ramm Re: Tylko informacje! Proszę! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 14:56
                z tego co pisałas na innym forum miałaś być wzdłuż widawy w okol
                Psiego Pola- sa jakies informacje??
                • my-name-is-blond Re: Tylko informacje! Proszę! 21.05.10, 15:16
                  Gość portalu: ramm napisał(a):
                  > z tego co pisałas na innym forum miałaś być wzdłuż widawy w okol
                  > Psiego Pola- sa jakies informacje??

Widawa od strony Zgorzeliska i Psiego Pola wygląda w miarę normalnie.
                  Woda stoi miedzy walami i jest jeszcze sporo miejsca. Najgorzej wygląda to w okolicy Wilczyc - woda jest bardzo szeroko rozlana na
                  polach. Jeśli dojdzie do tego, o czym pisze Janusz (Kiełczów-
                  Kielczowek-Wilczyce), czyli do otworzenia przepływu z Odry do Widawy kanałem powodziowym, to może być bardzo nieciekawie.

Poza tym TVP Info podało informacje o ogłoszeniu stanu pogotowia dla Kiełczowa, Kielczowka, Śliwic, Brzeziej Łąki i Wilczyc. A to raczej
                  potwierdza prawdopodobieństwo zalania kanału wodą. Skutki dla
                  Zgorzeliska, Kowal, Psiego Pola, Zakrzowa i dalej można sobie tylko wyobrazić.
                  • Gość: ramm Re: Tylko informacje! Proszę! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 15:32
                    czy ktoś w takim razie potwierdza jeszcze wiadomosci z tvp info o
                    zgorzelisku i widawie???
                    czy to znaczy ze mamy noc na ewakuację czy nie jest tak zle?
              • Gość: Ola Re: Tylko informacje! Proszę! IP: 82.177.102.* 21.05.10, 14:57
                Śliwice i Brzezia Łąka nie dostały bezpośredniej info o zagrożeniu.
                • my-name-is-blond Re: Tylko informacje! Proszę! 21.05.10, 15:20
                  Gość portalu: Ola napisał(a):
                  > Śliwice i Brzezia Łąka nie dostały bezpośredniej info o zagrożeniu.

Jeśli to prawda, co piszesz (a nie ma powodów żeby w to wątpić), to czarno to
                  widzę.... Ktoś tu ściemnia nas wszystkich.
                  OK, juz nie zaśmiecam i czekam na dalsze fakty.
                  • Gość: ja Re: Tylko informacje! Proszę! IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 17:45
                    www.gmina.dlugoleka.pl/dlugoleka/pages/820.jsp
                    Nie prawda, informacja podana wczoraj na oficjalnej stronie
        • Gość: KANGA Re: Nie mowia prawdy? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 14:33
          też mam to pytanie:

PRZEPŁYW ODRY W BRZEGU:
          Pogodynka: 3.150m3/s
          www.wroclaw.pl: 1.500m3/s

JAK TO MOŻLIWE ŻE TE DANE AZ TAK SIĘ RÓŻNIĄ???

A to info ze strony urzędu miejskiego:
          Sytuacja we Wrocławiu

21 maja 2010 r. godz 14.05

Informujemy, że wg najnowszych prognoz IMGW w sobotę, 22 maja 2010 r. w
          godzinach rannych (ok. 4.00-6.00) do Wrocławia dotrze kulminacyjna fala
          powodziowa o wysokości ok. 680 cm przy prognozowanej prędkości przepływu ok.
          2000 - 2200 m3/s (w 1997 roku było 3600 m3/s). Wysokość Odry w Brzegu według
          rzeczywistych pomiarów wynosi obecnie 650 cm, a prędkość przepływu
          -1500m3/s,
        • Gość: ja Re: Nie mowia prawdy? IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 14:37
          Woda rozleje się na poldery.. tylko to może nas uratować..
      • seledynowa Re: a GAJKÓW???? - między Jeszkowicami i Łanami?? 21.05.10, 16:19
        komunikat Wójta Gminy Czernica z godz. 16.00
        www.czernica.pl/pl
    • Gość: Janusz Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 14:27
      Właśnie teraz (14:25) w TVP Info podają komunikat, ze stany pogotowia ogłoszono
      dla następujących miejscowości w gminie Długołęka:
      - Kielczowek
      - Wilczyce
      - Kiełczów
      - Śliwice
      - Brzezia Laka

Wygląda na to, że ratując Wrocław mają zamiar otworzyć wejście do kanału
      Odra-Widawa i zalać w/w miejscowości oraz Zgorzelisko, Psie Pole, Kowale i
      wszystko wzdłuż Widawy, czyli zrobić coś co nie udało się w 1997.
      • Gość: ja Re: Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 14:51
        ploty siejesz..
        • agniesia21_wr Re: Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek 21.05.10, 15:00
          Potwierdzam inf nadaną tvp inf o zagrożeniu dla wymienionych wyżej miejscowości.
          • Gość: mała Szczepin, Popowice IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 15:10
            Wie ktoś coś? Mam nadzieję, że można spać spokojnie :)
        • Gość: Janusz Re: Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 15:07
          Zanim otworzysz pysk zastanów sie czy warto.
          Twoje IQ nie pozwala ci na włączenie TV, czy go po prostu nie masz?

Idź trollowac gdzieś indziej, gamoniu!
          • Gość: obserwator Re: Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 15:10
            Centrum Zarządzania Kryzysowego własnie ogłosiło zakaz przebywania na
            walach i w ich okolicach dzisiaj od 18:00.

Wygląda to faktycznie tak, jakby dzisiaj wieczorem mieli wpuścić wodę
            do kanału powodziowego Odra-Widawa.
      • Gość: Janusz Re: Kiełczow-Wilczyce-Kiełczówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 19:18
        Godz.18:00
        Jest jednak tak, jak napisalem o 14:25:
        By ratować przed falą centrum Wrocławia, sztab kryzysowy zdecydował przed chwilą
        o uruchomieniu przerzutu wody z Odry do Widawy.
        Oznacza to teoretyczną możliwość zalania wsi Wilczyce, w której w ciągu 4 godzin
        rozpocznie się ewakuacja.

Ostrzeżenie o teoretycznej możliwości zalania wydano też dla osiedli
        Zgorzelisko, Kowale, Kłokoczyce, Sołtysowice, Krzyżanowice, Psary i Szymanów.
    • Gość: szczepan Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.10, 15:06
      Czy coś wiadomo o studzienkach. Jeśli dobrze pamiętam to śródmieście zalała
      woda, która wybiła z kanalizacji.
      • Gość: ol3nk4 Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 15:19
        wroclaw.cmsmirage.pl/odra__ponizej_stanu_alarmowego_powyzej_ostrzegawczego,.dhtml
        ktoś się już całkiem pogubił.
        porównajcie stany wód z godz 14:45 a 13:40
        przykład:
        Stan Odry z godz. 14:00, 21.05.2010
        W Brzegu 728 cm (128 cm powyżej stanu alarmowego),
        W Oławie 762 cm (112 cm powyżej stanu alarmowego).

21 maja 2010 r. godz 13.40
        W Brzegu 727 cm (227 cm powyżej stanu alarmowego),
        W Oławie 761cm (201 cm powyżej stanu alarmowego).
        • Gość: pawe91 Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 15:43
          Nikt z info nie kręci, tylko komuś się odrobinę pokopało stan wód z
          godziny 14.00:
          www.umwd.dolnyslask.pl/fileadmin/user_upload/powodz_2010/stany_alarmowe_21_05_godz_14.txt
    • Gość: mała Szczepin, Popowice, Stare Miasto IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 15:25
      Wie ktoś coś?
      • my-name-is-blond Re: Szczepin, Popowice, Stare Miasto 21.05.10, 15:32
        Gość portalu: mała napisał(a):

> A co ze Szczepinem, Popowicami? Z ulicą Długą, Dubois, Drobnera?
        > Wie ktoś coś?

na razie nic nie wskazuje na to, zeby te ulice byly zagrozone.
    • my-name-is-blond Powódź 2010 - bardzo dobre źródło informacji 21.05.10, 16:02
      Polecam doskonaly blog powodziowy ze zdjeciami z Wroclawia:
      wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-
      we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz4.html

jak sie okazuje po raz kolejny tylko my sami możemy sie poinformować o
      tym, co dzieje sie w naszym mieście. Na władze nie ma co liczyć, a
      obecne TeDe to już nie to. 13 lat minęło....i dalej tak samo.
      • Gość: wredna co wy o tym myślicie? IP: *.as.kn.pl 21.05.10, 16:45
        www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258869,olawa-wody-tyle-co-w-1997-roku,id,t.html
      • Gość: na_wyjezdzie co z Osobowicami?? IP: 62.189.77.* 21.05.10, 16:55
        prosze o informacje na temat Osobowic, z gory dzienx!
        • Gość: adm Re: co z Osobowicami?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 17:00
          Czy ktoś orientuje się może, czego można się spodziewać na Karłowicach (niedaleko szpitala - kilkaset metrów) i na Nadodrzu? Informacji jest wiele, sporo ze sobą sprzecznych, ale tak naprawdę trudno jednoznacznie wywnioskować, czy jest tu możliwość podtopienia, jeśli tak to na jaką wysokość i od czego do zależy (czy tylko wały bezpośrednio przy Mostach Osobowickim i Trzebnickim, czy także możliwość zalania (Karłowice) od strony innych rzek).

• Gość: na_wyjezdzie Ale co z Osobowicami?? IP: 62.189.77.* 21.05.10, 18:16
          jak w temacie
          • wielki_czarownik Około 2 godzin temu było jeszcze OK 21.05.10, 19:25
            Brakuje jeszcze ok. 2 metrów do przelania wału koło mostu milenijnego. Wał umocniony, wojsko pracuje.
            • Gość: gośćX Re: Około 2 godzin temu było jeszcze OK IP: *.e-wro.net.pl 21.05.10, 19:57
              po co głupoty wypisujesz i ludzi straszysz-nawet nie doszło do
              wałów, a już na pewno nie w okolicy mostu. Na szczescie jeszcze
              troche miejsca dla wody zostało, ale ludziom na Kozanowie
              wspólczuje, szczególnie tym z domków jednorodzinnych przy
              działkach. osiedle otoczyło się prowizorycznym wałem i odcięli od
              nich, a oni pozostali samotni-straszne!!!
              • wielki_czarownik Umiesz czytać? 21.05.10, 20:23
                Gdzie ja napisałem, że doszła do wału? Napisałem, że jeszcze ok metrów brakuje, by przelała się przez wał (na wysokości wypożyczalni łodzi - jakiś klub sportowy czy coś tam jest). Woda wału nie dotykała, ale przelewała się już przez ogrodzenie klubu, a wał tam jakiś szczególnie wysoki nie jest i stąd napisałem, że ok 2 metrów brakuje.
    • Gość: J@nusz Podnosi sie poziom Widawy - drogi zalane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 16:50
      21.05.2010, gdoz. 16:30:
      Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego w Oleśnicy informuje, iż w wyniku
      podnoszenia się poziomu rzeki Widawa na terenie Gminy Bierutów, zalane zostały
      dwa odcinki dróg powiatowych: na odcinku drogi nr 1461 pomiędzy miejscowościami
      Kijowice i Kruszowice – droga zamknięta; na odcinku drogi nr 1538 pomiędzy
      miejscowościami Zbytowa i Grędzina – droga zamknięta.
      • Gość: asiat8 Re: Podnosi sie poziom Widawy - drogi zalane IP: *.as.kn.pl 21.05.10, 17:47
        www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258886,wroclaw-ostrzezenie-dla-psiego-pola-tu-moze-byc-woda,id,t.html
      • Gość: j.bartecka Oporów, Grabiszyńska? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 17:49
        Co z Oporowem i Grabiszyńską? Jest tutaj zagrożenie? Przecież nieopodal płynie Ślęża
        • Gość: Natalia Re: Oporów, Grabiszyńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 17:59
          Poziom wody jest niski.
          To jest temat w którym zamieszczamy TYLKO informacje, pytamy gdzie
          indziej.

• Gość: PIT Re: Oporów, Grabiszyńska? IP: *.54.17.247.static.telsat.wroc.pl 21.05.10, 19:36
          Wyluzuj, na Oporowie nigdy nie będzie powodzi. Nawet w 97r wybiła
          tylko kanaliza na Bukowskiego. Wiec możesz by spokojna. Ślęza płynia
          spokojnie. Stan normalny.
          • Gość: aa Re: Oporów, Grabiszyńska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 19:38
            www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258958,wroclaw-bedzie-otwarta-sluza-na-redzinie,id,t.html
      • Gość: wnuczka co z Kowalami? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 17:53
        Czy Kowale zostaną zalane? Czy ktoś coś wie jak sytuacja tam wygląda. Błagam o
        konkrety - moja babcia tam mieszka i nie mogę się do niej dodzwonić, a że jestem
        z Krakowa, to nie mam pojęcia jak tam sytuacja się rozwija.... w 1997 na
        Kowalach była tragedia - boje się, ze to się powtórzy..
        • menadka Re: co z Kowalami? 21.05.10, 17:57
          Asiat8 zamieściła dwa posty niżej link do informacji:
          By ratować przed falą centrum Wrocławia, sztab kryzysowy zdecydował przed
          chwilą o uruchomieniu przerzutu wody z Odry do Widawy.

Oznacza to teoretyczną możliwość zalania wsi Wilczyce, w której w ciągu 4
          godzin rozpocznie się ewakuacja.

Ostrzeżenie o teoretycznej możliwości zalania wydano też dla osiedli
          Zgorzelisko, Kowale, Kłokoczyce, Sołtysowice, Krzyżanowice, Psary i Szymanów.
        • Gość: ja Re: co z Kowalami? IP: *.azylnet.com 21.05.10, 18:03
          A co z łanami, Jeszkowicami ,Dobrzykowicami, Psim polem ,Wilczycami oraz Kiełczowem??? czy ktoś coś wie???bo ja nie !!!a mieszkam w Dobrzykowicach i jak narazie panika bo coś słyszałam że w Wilczycach wylewa :/ jak tam wyleje Widawa to będe w czarnej dupie za przeproszeniem.piszcie ludzie co wiecie
          • Gość: gość Widawa IP: *.tktelekom.pl 21.05.10, 18:14
            tu powiedziano już
            wroclaw.naszemiasto.pl/serwisy/powodz_2010/421124,wroclaw-ostrzezenie-dla-psiego-pola-tu-moze-byc-woda,id,t.html
            • Gość: Gondziu Re: Widawa IP: *.finemedia.pl 21.05.10, 18:19
              www.tuwroclaw.com/wiadomosci,zaleja-wilczyce-zeby-ocalic-wroclaw,wia5-3266-2706.html
              mapka
              • Gość: kilik Re: Widawa IP: *.finemedia.pl 21.05.10, 18:56
                Widawka przejmie część fali ale czy psie pole, zakrzów i pawłowice będą odcięte
                od reszty miasta?
                Czy będzie można w sobotę dojechać do centrum??
                • Gość: aa Re: Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 19:17
                  przeczytałam cały wątek, ale nie zauważyłam tego linka:
                  ees234.internetdsl.tpnet.pl/index.php
                  • Gość: wrocek Re: Widawa IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 19:31
                    Już teraz wiem dlaczego nie można się tam dobić od 20 minut :(
                    Ta stronka chyba trochę oszukuje, bo nie widać było takich poziomów na mostach
                    wrocławskich jak są tam pokazywane
            • Gość: AD Re: Widawa. A co z sołtysowicami ? IP: *.171.198.150.static.crowley.pl 21.05.10, 20:28
              Jestem z niemowlęciem sama w domu i nie wiem co robić... Spuszczenie
              wody na widawę skutkuje zalaniem również sołtysowic, w 97 r. woda
              sięgała do sołtysowickiej, cały mosir był pod wodą, a Wrocław
              pływał, a teraz ? dramat.
              • Gość: omg Re: Widawa. A co z sołtysowicami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:01
                Jeżeli nie wydarzy sie nic złego, to będziesz bezpieczna. Przy Soltysowicach (w
                przeciwieństwie do np. Zgorzeliska) Widawa ma dość dużo miejsca na rozlanie sie,
                choćby na stare poligony i ogródki w Kłokoczycach).
              • Gość: m,nlkjb Re: Widawa. A co z sołtysowicami ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 22:52
                nie masz jakiejs rodziny w bezpiecznym miejscu, zeby sie u nich schronic? zycze
                tobie i dziecku spokojnej nocy, pomodle sie za was
    • my-name-is-blond Widawa-Wilczyce-Kiełczówek 21.05.10, 19:37
      Godz.19:00:

Właśnie wróciłam z objazdu Biskupina, Wojnowa, Strachocina, Wilczyc i
      Kiełczówka. Sytuacja jest paskudna.
      Jak już wiadomo, że 'żeby ratować Wrocław' o godz. 18:00 została otworzona śluza
      kanału Widawa-Odra. Na ul. Ludowej na Swojczycach trwa układanie worków
      uszczelniających wały. Wszyscy maja nadzieje, ze spust wody będzie kontrolowany
      i woda utrzyma sie miedzy nimi.
      Jaz Bartoszowicki i Opatowicki: do walów brakuje jeszcze min. 2 metrów.
      Nie wygląda tam źle.
      Strachocin i Wojnów: woda niestety przelewa sie w stronę Strachocina,
      pierwsze domy, po stronie zachodniej, bliżej Odry, sa juz zalewane wodą.
      Wilczyce: woda przelewa sie z lasu za młynem i wypływa na drogę, a z niej
      na pola. Most na Dworskiej nie ma juz praktycznie prześwitu, układane sa worki
      na krawędziach pól. Worki od strony Widawy powinny zatrzymać wodę, na razie woda
      nie jest groźna. To może sie zmienić kiedy podejdzie woda z kanału powodziowego.
      Kiełczówek: na razie spokojnie, przy Sielskiej Zagrodzie woda w wałach,
      ale przybywa jej dość szybko. Sama Sielska Zagroda kiedy tam byłam była jeszcze
      sucha.

• my-name-is-blond 19:30 Rędzin 21.05.10, 19:43
      Zapadła decyzja o otwarciu śluzy na Rędzinie.
      Dzięki temu woda woda szybciej będzie mogła opuścić Wrocław.
    • Gość: omg 19:45 Międzyrzecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:17
      Strażacy ewakuowali pontonami mieszkańców kilku budynków w południowo-wschodniej
      części miasta. Ewakuacja zakończyła się około godz. 19.20. W sumie z ulicy
      Międzyrzeckiej pontonami wywieziono 21 osób. Ewakuowani trafili do hotelu.
      • Gość: WillWrocl most Pokoju, most Grunwaldzki o godz. 19:45-video IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 20:36

Witam,

przed chwilą dodałem filmik nakręcony w okolicach godz. 19:45 ze zbliżeniem
        filarów mostu Pokoju i poziomem wody w Odrze, filmik dostępny tutaj:

www.youtube.com/watch?v=Yd4_zi6gDBI
    • Gość: obserwator Jelcz 20:00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:43
      Na skutek przelewania sie wody przez wały burmistrz Jelcza-Laskowic, przed
      godziną 20-tą w rozmowie telefonicznej z Radiem Wrocław, mówił o przelewaniu się
      wodu przez wały i prosił mieszkańców zagrożonych terenów o ewakuację teraz a nie
      w nocy kiedy sytuacja będzie gorsza (ciemno i więcej wody)
      • Gość: obserwator 20:00 Woda zalewa Jelcz-Laskowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:46
        Polska Gazeta Wrocławska
        Około godziny 19.30 Odra przelała się przez wał nad Odrą w Jelczu-Laskowicach.
        W tym momencie woda płynie tam prosto do miejscowości. Władze są gotowe do
        ewakuacji około 100 osób, ale na razie nie wiadomo czy mieszkańcy zgodzą się na to.
      • Gość: sluchacz Re: Jelcz 20:00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:57
        bezczelnie zerżnięty wpis z wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,72,111815306,111816050,Re_Polsat_News_w_Jelczu_pekl_wal_ewakuacja_.html
        • Gość: Wro Filmiki - stan Odry we Wrocławiu IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 21:31
          Filmiki - stan Odry we Wrocłąwiu w kilku różnych miejscach: z
          ostatnich kilkudziesięciu minut:

www.youtube.com/watch?v=XeVp5ssayVI
          www.youtube.com/watch?v=qVxgiME8jJs
          www.youtube.com/watch?v=-PScrWBP_iQ
          • Gość: Wro Trestno - pomiar z 19:00 - 619 cm IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 21:34
            www.pogodynka.pl/podest/hydro.php?s=3
            TRESTNO, g 19:00

619 cm

• Gość: omg Re: Jelcz 20:00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 21:40
          No i co z tego?
        • Gość: Margaretka Re: Jelcz 20:00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 03:26
          Ogromne podziekowania dla mieszkancow Wojnowa i Strachocina za
          heroiczna walke i solidarnosc, zorganizowanie i skutecznosc,
          zupelnie nie poparte jakakolwiek inicjatywa z zewnatrz.
    • Gość: joanna Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 21:38
      Potrzebni ochotnicy do pomocy do wzmocnienia wałów na sołtysowicach
      • Gość: lek Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.finemedia.pl 21.05.10, 21:48
        W którym miejscu dokładnie? Tzn gdzie zbiórka?
        • Gość: joanna Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 21:55
          w okolicach boiska
    • my-name-is-blond 21:30 Wilczyce-Kiełczówek 21.05.10, 21:52
      Wzdłuż Widawy w obu miejscowościach, po obu stronach rzeki (ul. Wilczycka i
      ul.Dworska
      ) mieszkańcy układają worki z piaskiem. Obecnie chronione jest
      nowe osiedle przy ul.Wilczyckiej, warsztat samochodowy p.Jarka, młyn i warsztat
      wikliniarski, przepompownia po południowej stronie Widawy. Po stronie północnej
      (Wilczyce) budowane sa zapory chroniące wieś przy Moście Wilczyckim oraz wzdłuż
      Widawy.
      Jest straż, policja i kilka ciężarówek z piaskiem.

Na ul.Ludowej postawiono z obu stron zapory z worków z piaskiem, które
      maja uniemożliwić przelanie sie wody przez jezdnie.

Na Zgorzelisku i Pism Polu sytuacja z okna samochodu wygląda paskudnie.
      Widawa przy Koronie płynie niemal na poziomie bardzo niskich w tym miejscu
      walów. Przy Mazepy, Nadrzecznej i mniejszych uliczkach mieszkańcy układają
      worki, ale tam ani straży ani policji nie widziałam.

Bardzo zła sytuacja jest na Krzyżanowicach (telefon od znajomych).
      Dostali 4 godziny na obowiązkową ewakuację, ale nie ma tam żadnych służb do
      pomocy. Brzegi Widawy umacniają sami mieszkańcy.

Powiem szczerze: Wrocław NIE JEST - wbrew zapowiedziom zadufanych
      urzędasów - przygotowany do tej powodzi. Wrocławskie media niestety sa totalnie
      nieprzydatne. Pozostaje nam internet i my sami.
      • Gość: tatek Radio Wrocław IP: *.finemedia.pl 21.05.10, 21:53
        www.prw.pl/articles/index/129
        włączajcie - co chwile aktualne informacje o sytuacji we Wrocławiu (nawet w tych
        pipidówkach)
      • Gość: j@nusz 22:00 Zgorzelisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:13
        Uzupełnienie informacji - Zgorzelisko:
        O godz. 22 otworzony zostanie kanał odpływowy Odra - Widawa. Nadmiar wody z Odry
        popłynie kanałem do Widawy, dzięki czemu głównym nurtem Odry będzie płynąć o
        wiele mniej wody. Niestety spuszczenie wody z Odry przez kanał do Widawy zagrozi
        zalaniem osiedli: Zgorzelisko - ul. Sienna, Nadbrzeżna, Dłutowa,
        Bławatna, oraz części ulic Rzecznej, Iwana Franki, Miejskiej i Mroźnej,
        Kowale - ul. Chłopska i Lechitów, Świniary - obiekty leżące w
        Parku Świniarskim; Widawa - budynki przy moście Dekarskim i ul.
        Fryzjerska, Kłokoczyce - ul. Kłokoczycka, Czerwonych Maków,
        Polanowice - ul. Kamieńskiego przy Widawie oraz miejscowość Wilczyce
      • my-name-is-blond 22:00 Widawa. Co będzie zalane - mapka 21.05.10, 22:20
        Symulacja potencjalnego zalania po otworzeniu kanału Odra-Widawa:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ca/bd/fzg4/r8TTYnzWv5aaM2A65X.jpg
        • Gość: woj Re: 22:00 Widawa. Co będzie zalane - mapka IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.10, 16:56
          Ciekawe kto myślał nad tą mapką.
          Widawa zawsze na południe wylewała przy sołtysowicach.
          Byłem tak dziś koło 12 - na południe do wlania się na ogródki działkowe
          brakowało 20-30cm (przelane nad wałem) na północy spokojnie 1 m wału
          widać.
      • Gość: J@nusz 22:40 Nie bedzie ewakuacji całych Willczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:49
        Wbrew wcześniejszym informacjom wojewódzkiego sztabu kryzysowego, nie będzie
        ewakuacji całej miejscowości Wilczyce pod Wrocławiem.
        Wiceprezydent Wojciech Adamski na zakończonej przed chwilą konferencji
        prasowej stwierdził, że propozycję ewakuacji otrzymało tylko 7 rodzin z Kątów
        Wilczyckich.

Pisemne ostrzeżenie o możliwości podtopienia otrzymali natomiast mieszkańcy
        Zgorzeliska, Kowal, Kłokoczyc, Sołtysowic, Krzyżanowic, Psar i Szymanowa.

- Informacja ta nie oznacza jeszcze konieczności ewakuacji - stwierdził
        Adamski.
        • marusia999 Re: 22:40 Nie bedzie ewakuacji całych Willczyc 21.05.10, 23:35
          Mieszkam w Zgorzelisku ok.200m od wałów Widawy i nie dostałam żadnego pisemnego ostrzeżenia o możliwości podtopienia. Czy ktoś z mieszkańców dostał???Niech się odezwie.
        • my-name-is-blond 23:45 Trwa ewakuacja Kątów Wilczyckich! 21.05.10, 23:56
          W związku ze zrzutem wody z Odry do Widawy trwa ewakuacja mieszkańców
          przysiółka Kąty Wilczyckie (około 7 domów).
          Zagrożone podtopieniem i ostrzeżone o możliwości ewakuacji będą: Zgorzelisko,
          Krzyżanowice, Psary, Kowale, Sołtysowice, Kłokoczyce i Szymanów.
          • Gość: gość portalu Widawa wały IP: 109.243.248.* 22.05.10, 00:03
            A ja mam jeszcze takie pytanie czy to prawda że wały na zejściu Odry z
            Widawą zostały wzmocnione, bo doszły mnie takie słuchy ale nie wiem czy
            to pewna informacja.
            • my-name-is-blond Re: Widawa wały 22.05.10, 00:08
              Od czwartku na Rędzinie, gdzie Widawa wpada do Odry, wały były umacniane folią.
      • Gość: ja Re: 21:30 Wilczyce-Kiełczówek IP: *.centertel.pl 21.05.10, 23:28
        Brzeg Dolnymieszkancyokolic znychwsi szykuja sie .Umacnianie
        walow..Duze prawdopodobienstwo powtorki z97 :/
    • Gość: obserwator 21:30 Kozanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 21:55
      Na Kozanowie przy ul. Gwareckiej ekko wylała Ślęza. Na miejscu jest około 100
      mieszkańców, którzy budują wały. Pomaga im wojsko.

czy ktoś z Kozanowa może to potwierdzić i uzupełnić informacje.
      • Gość: Kozanów Re: 21:30 Kozanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:00
        Potwierdzam!
        Przyda się każda para rąk!
        • Gość: 22:00 Wrocław Re: 21:30 Kozanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:03
          Gwałtownie podnosi się poziom Odry na Opatowicach, podtapiane jest
          Psie Pole
      • Gość: PLTM71 Re: 21:30 Kozanów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 22:02
        Na Kościszki obkładają workam Urzad Powiatowy, tylko nie rozumiem
        dlaczego przeciez podobno wszystko jest pod kontrola?
        • Gość: Playmaker Re: 21:30 Kozanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:05
          Podobno w Siechnicach robi się groźnie - kościuszki byłoby wtedy narażone
          poważnie tak jak w '97
          • Gość: PLTM71 Re: 21:30 Kozanów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 22:19
            Co to znaczy grożnie? Bo przez Opolską jeżdzą od 20.40 cały czas
            wozy srazy na sygnale w stronę siechnic, też takie z pontonami
      • Gość: xyz Re: 21:30 Kozanów IP: *.static.tvk.wroc.pl 21.05.10, 22:06
        www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/259019,wroclaw-na-kozanowie-z-brzegu-wylala-sleza,id,t.html
        • Gość: teqq Karłowice- Czajkowskiego IP: *.chello.pl 21.05.10, 22:19
          Ktoś wie co tu się będzie działo?
          • Gość: NONAME Re: Karłowice- Czajkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:27
            Podobnież Jasiu Pawie Oczko ma zmartwychwstać .
            • Gość: lilla Re: Karłowice- Czajkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 00:23
              ja wiem że sytuacja jest poważna
              ale to jest mistrz i spadłam z krzesła :)
              • Gość: teqq Re: Karłowice- Czajkowskiego IP: *.chello.pl 22.05.10, 03:39
                noname flaga na maszt! bo mam nadzieję, że już pływasz.
                lilla naucz swoje dzieci takiego poczucia humoru, zostaną komikami!
      • dzioucha_z_lasu Re: 21:30 Kozanów 21.05.10, 22:26
        Ślęza na razie jeszcze tak całkiem nie wylała - rozlała się na łące przy
        gwareckiej, ma jeszcze jakiś metr wału do pokonania, ale jest blisko budynku.
        Cały czas są układane worki z piaskiem, żołnierzom pomagają mieszkańcy i dużo
        młodzieży - DZIĘKUJĘ!
        • Gość: ja Re: 21:30 Kozanów IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.10, 22:51
          Woda w rynku!! Woda na rynku!
          • Gość: paweł relacja na żywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:00
            wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz7.html
            w miarę aktualne informacje + zdjęcia
          • dzioucha_z_lasu Re: 21:30 Kozanów 21.05.10, 23:05
            Skąd?
            • Gość: nutella Re: 21:30 Kozanów IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 23:10
              chyba w fontannie:)
    • Gość: Basia Opolska IP: *.189.c69.petrotel.pl 21.05.10, 23:11
      Co z Opolską?? Słucham radia Wrocław i zaczynam się bać. Czy w
      Siechnicach naprawdę nie ma koordynatorów pracy w umacnianiu wałów?
      Co tam się dzieje?
      • Gość: kasia 22:30 Siechnice i Radwanice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:15
        Od znajomych:
        "Radwanice i Siechnice godzina 22:30. Woda napiera na ostatnie wały broniące
        tych miejscowości. Trwa walka o utrzymanie i podwyższenie wałów."
    • Gość: Maśliczanka Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:18
      Maślice lekko panikują, nikt o nas nie pamięta, a nas tu zalały wody gruntowe w
      97'... ani worków, ani piasku :/
      • Gość: nowi Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.chello.pl 21.05.10, 23:34
        Jesteśmy nowi na Mślicach. W 97 nie było osiedla na ul. Koziej. Czy ktoś pamięta
        jak tu było w 97?
        • Gość: Maśliczanka Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:38
          mokro....

ja miałam 50 cm wody w domu, sąsiedzi, którzy są niżej - 120 cm...
          nie doszła do nas żadna woda z rzeki... załatwiły nas wody gruntowe...
          • Gość: Justyna Maslice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:47
            O 20.30 byłam na Maślicach, okolice Rędzińskiej, policja zabezpieczała teren,
            choć nie zabraniała wstępu nad Odrę... Od strony potokowej (21.00) podobnie,
            woda znacznie przybrała, wokół było mnóstwo ludzi z niepokojem spoglądających na
            wielką wodę. o 21.30 byłam też na Kozanowie, sytuacja praktycznie taka jak w
            poprzednich relacjach, dużo ludzi na wale, policja broni przejścia na działki.
            Wyraźnie odczuwa się niepokój przed dniem jutrzejszym
            • Gość: Maśliczanka Re: Maslice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:57
              dzięki za informację!
          • Gość: nowi Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.chello.pl 21.05.10, 23:48
            Ale gdzie konkretnie była ta woda gruntowa?
            Próbujemy zorientować się w mapach z 97, część Maślic była zalana, a część nie.
            Nie wiemy czy wywozić dzieciaki, zabierać samochód czy czekać spokojnie.
            Mieszkamy na ul. Koziej. z okien widać pola a za nimi stare śmietnisko.
            • Gość: Maśliczanka Re: Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:56
              mieszkam na Maślicach Małych, ale z tego co pamiętam na Maślicach Dużych było
              podobnie...
    • Gość: Ewa 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:22
      Od około dwóch godzin tzn.21:00 droga na trasie Czernica- Jelcz - Laskowice
      zamknięta. O godzinie 20:00 zarządzono ewakuację mieszkańców wsi Łęg,
      oraz Jelcz. Według mieszkańców Łęgu woda zaleje podobnie jak w 1997 drogę i
      pobliskie domy, jednak jeśli mieli by się obawiać "dużej wody" to zupełni z
      innej strony, czyli od strony Miłoszyc (Widawa). Sytuacja jest napięta.

Po mieście Jelcz- Laskowice ogłaszają przez megafon, że są potrzebni
      mężczyźni do worków z piaskiem i zabezpieczania terenów w głąb Laskowic. Straż
      oraz ZGK starają sie wypompowywać wodę, która w coraz większym stopniu przesiąka
      przez worki z piaskiem. Oprócz tego mnóstwo gapiów. Wał w Jelczu
      faktycznie pękł i woda robi cofkę, jednak po wypełnieniu obszarów Jelcza,
      spokojna jak na razie Odra ruszy z większą siłą połączy się z falą kulminacyjną
      i zdecydowanie powiększy swą objętość.Tam gdzie woda się nie dostała(Jelcz),
      ścieki wybijają w domach odpływami kanalizacyjnymi!!!

W Czernicy podtopienia ulicy Odrzańskiej, o godz.21:00 brakowało 70cm do
      stanu z 1997 (woda na zakręcie na odrzańskiej). Jak sytuacja wygląda w okolicach
      mostu, nie wiem.

W Jeszkowicach niebezpieczna sytuacja na wałach nie tylko przy
      elektrowni, ale również od strony jazu (międzywałowa - domki w dole). Od rana są
      wzmacniane wały również od strony Bajkału. Obecnie planowana jest warta co 2
      godziny zmiana, aby stale obserwować sytuację. Zakaz skrętu na kanałową. Przy
      drodze mnóstwo samochodów.

Gajków brak informacji - raczej bezpieczny, jednak mieszkańcy najbardziej
      mogą się obawiać cofki, ponieważ śluza i elektrownia są zamknięte i poziom po
      drugiej stronie jest bagatela niższy. Natomiast z drugiej strony (od jazu)
      płynie coraz wyższa woda.

Mieszkańcy Łan zapowiadali, że będą pilnować Łanów, jak jest nie wiem.
      Droga na Łany jest na pewno zamknięta.

W Kamieńcu już od rana woda zalewa przez studzienki kanalizacyjne osiedle
      wybudowane na terenach podmokłych (w stronę Dobrzykowic). Woda wdzierała się na
      podwórka i na parter.

Nie wiem jak sytuacja wygląda np. w Chrząstawie. Jeżeli ktoś wie coś więcej to
      proszę piszcie.
      • Gość: j.bartecka Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 23:31
        mieszkam na grabiszyńskiej w stronę oporowa i jestem przerazona
        • Gość: ? Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:35
          dlaczego?
          • Gość: j.bartecka Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 23:40
            bo nieopodal płynie ślęża, a skoro wylewa... mieszkam na parterze, jestem sama i
            nie wiem co robić
        • Gość: gość portalu Sołtysowice/ Widawa IP: 109.243.248.* 21.05.10, 23:38
          Orientuje się ktoś jak tam dokładnie wygląda sytuacja szczególnie w
          okolicach boiska najbliżej domów? Za informacje z góry dziekuję bo z tv
          nic nie można się dowiedzieć.
          • Gość: http://wroclawzwyb Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:41
            wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz8.html
            • Gość: gość portalu Re: Sołtysowice/ Widawa IP: 109.243.248.* 21.05.10, 23:45
              wiem, tam też ciągle zaglądam ale nie ma żadnych konkretnych
              informacji:/
            • Gość: xyz Re: Sołtysowice/ Widawa IP: 195.164.30.* 21.05.10, 23:47
              Jakieś info z Wojnowa/Strachocina? Generalnie chodzi mi o to czy się obronili po
              przekierowaniu do Widawy, i czy droga (Strachocińska) jest przejezdna.
              • Gość: wnw wojnow-strachocin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:51
                strachocinska przejezdna!!! i jeszcze nas nie zalało :) kolo 2 metrow jeszcze do szczystow walow
              • my-name-is-blond Re: Sołtysowice/ Widawa 21.05.10, 23:52
                Strachocinska jest (była o 22:00) przejezdna, ale od strony kanału Odra-Widawa
                płynie woda i podlewa blisko grobli leżące domy.
                • Gość: xyz Re: Sołtysowice/ Widawa IP: 195.164.30.* 21.05.10, 23:58
                  dzięki za info. a ktoś wie co w Kamieńcu Wro?
                  • my-name-is-blond Re: Sołtysowice/ Widawa 22.05.10, 00:10
                    Gość portalu: xyz napisał(a):
                    > dzięki za info. a ktoś wie co w Kamieńcu Wro?

Ostatnia informacja (z 23.00) tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,72,111720312,111824733,23_00_Kamieniec_Czernica_Gajkow_etc.html?wv.x=2
              • Gość: oleszka Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 13:27
                Strahocińska jest przejezdna na całej długości, ale na Wojnowie
                przeciekają wały...narazie mieszkańcy starają się ich bronić,
                układają worki, czekajaą na wsparcie wojska... obecnie czekamy na
                piasek i worki, ponieważ wszystkie materiały skierowane zostały pod
                jakąś elektrownie, której grozi zalanie.
            • my-name-is-blond wroclawzwyboru.blox.pl 21.05.10, 23:50
              Gość portalu: wroclawzwyb napisał(a):

> wroclawzwyboru.blox.pl/2010/05/Powodz-we-Wroclawiu-2010-RELACJA-NA-ZYWO-cz8.html

Doskonały blog. Polecam - bardzo dużo informacji i zdjęć!. Gratulacje dla autorów!!!
            • Gość: Ania Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 00:26
              Informacja o ewakuacji Wilczyc, Zgorzeliska i Kątnej :
              www.czkw.wroc.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=95
          • Gość: Acja Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 00:20
            Strachocińska przejezdna.
          • Gość: solt Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 00:05
            wały w pobliżu boiska są wzmocnione.. dalsze też. podwójne i potrójne piętra
            worków.. tylko tyle, bo nie mamy piasku.. na razie sucho, ale wały miękkie..
            • Gość: kier Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 00:09
              A na sołtysowicach widawa wylała już na boisko? Jest tam woda?
              • Gość: Gabi Re: Sołtysowice/ Widawa IP: 193.59.73.* 23.05.10, 09:51
                No cóż, wczoraj jak byłam na Sołtkach to koło boiska było całkiem
                całkiem, natomiast na Bagateli sypneli 1/4 wywrotki piasku na 10
                minut roboty i 30 worków załadowanych i nie było co robić... Na
                końcu Torfowej mieli najwięcej piasku ale to i tak za mało żeby
                uchronić Sołtysowice, zwłaszcza że Warst na wałach było maxymalnie 3
                a w zdłóż działek nawet po jednej... Jak sie woda przeleje w jednym
                miejscu to i tak całe Sołtysowice zaleje... Woda w "smródce" cały
                czas się podnosi... Woda przelewa się na moście żelaznym i na ul.
                Przejazdową... Podobno pękł wał na Kowalach i Krzyżanowicach? ale to
                nie pewne informacje.
          • Gość: Włodek Re: Sołtysowice/ Widawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 11:07
            W tej chwili podtopione jest boisko na Sołtysowicach , winowajcą jak zwykle "smródka" płynaca za nim. Prawdopodobnie przez przepuszczające wały przy kładce na Widawie podniósł sie w niej stan wody. Tak samo się zaczynało w 97 roku , od niej. Pocieszeniem jest to ze wyrażnie widać opadający stan wody przy C.H. Korona , odnotowano tam tez niższy poziom niż wczoraj za pomocą wbitego kija. Z poczty pantoflowej wynika tez ze na Krzyzanowicach odnotowano niższy stan Widawy o pare centymetrów niż wczoraj. Narazie poligon nie jest zalany , można praktycznie prawie pod wały samej widawy podejśc. W 97 roku zalany był całkowicie cały poligon na głębokośc około 1,5m.
            • Gość: Man-iek Brak organizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 11:35
              Kompletny brak reorganizacji. Jezdze na zestawie 30 tonowym i woże piasek. Odsyłają mnie z tym piaskiem z miejsca na miejsce. Jak wjechałem w jedną uliczkę aby ludziom dowieśc piasek pod wały to zaraz mnie straz miejska zatrzymała i straszyli mandatem , a dodam ze droga nawet wzdłuż wałów nie prowadziła. Dopiero po interwencji ludzi ich prawie z tamtąd wyniesli. Jade z piaskiem w jedno miejsce to każą mi jechac w drugie , jade w drugie to tam się dowiaduje ze albo piasek mają albo go nie potrzebują , jak jade w kolejne to znow podobna sytuacja. Odsyłają kierowców z miejsca na miejsce ze pogubić się można. A tam gdzie naprawde piasek potrezbny to nie dociera się.
        • Gość: tamka Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.217.146.194.generacja.pl 22.05.10, 00:26
          Tez mieszkam na Grabiszynskiej. Nam akurat nic nie zagraza, nie
          dajmy się zwariowac...
      • Gość: mea Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 09:12
        Nie wiem po co takie brednie piszesz, droga na łany nie jest zamknięta, w
        Kamieńcu żadna kanalizacja nie wywala a wiem co mówię bo mieszkam na osiedlu o
        którym piszesz. Ludzie nie słuchajcie takich bredni.
      • Gość: mariola Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 17:59
        Polecam te stronę,jest dużo bieżących informacji na temat powodzi w różnych miejscach Wrocławia i fotografii z okolic wroclawzwyboru.blox.pl/html
        Przeczytałam tam wpis, że w łanach i Kamieńcu brakuje ludzi do pomocy przy ochronie wałów. Czy ktos wie jak teraz przedstawia się sytuacja na wałach w naszej gminie. Media nic nie mówia a wpis jest bardzo niepokojący
        • Gość: Agi Re: 23:00 Kamieniec/Czernica/Gajków etc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 23:03
          SYTUACJA POWODZIOWA NA TERENIE NASZEJ

GMINY (wały Kamieniec Wr. - Łany)

Wszelkie informacje można uzyskać kontaktując się

z Piotrkiem pod nr tel. 607 684 501
    • Gość: Jacek 23:30 Zgorzelisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:46
      Przed chwilą na ulicy Szewczenki podjechała kolumna straży pożarnej i autokary,
      prawdopodobnie ewakuacja Zgorzeliska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka