klamca.wyborczy 11.08.10, 18:10 Kampania wyborcza PRezydenta nabiera obrotów. Obietnice bez pokrycia, to główna specjalność szefa kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.chello.pl 11.08.10, 18:22 zamiast sprzatac, zamontujcie klime Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw 11.08.10, 19:47 zgodnie z zasadą że lepiej sie wietrzyć niż myć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 71 Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: 79.110.200.* 11.08.10, 18:22 "Ma być", "będzie", "planuje się" A jak co do czego przyjdzie, to trzeba poprawiać, bo nie działa, bo "niedasie". Dutkiewicz na pewno nie dostanie mojego głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 18:33 ida wybory. kandyduj. wygraj. zrób porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.10, 18:36 Jak nie on, to kto? Jest ktoś inny? Znacie kogoś bliżej, lepiej? Nie chce głosować "w ciemno"... Komu zaufać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankan Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.xantron.fastwebserver.de 11.08.10, 23:25 Platforma ma w Warszawie spoko prezydenta, Protasiewicz może dać radę. Geringer d'Oedenberg może być w porządku też, o ile wystartuje. Przejrzyjcie artykuły z Gazety z ostatniego półrocza. Przecież 80% nowych rzeczy w naszym mieście jest zrobionych nieprofesjonalnie. A "centrum wiedzy" to młodzi ludzie po studiach pracujący w call center i innych wersjach outsourcingu za 2k. Prezydent dawał radę za pierwszej kadencji, ale ta prezydentura to śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw 11.08.10, 19:48 weź stary przeczytaj najpierw początek artykułu... przetarg zakończony... itp itd... jakie "planuje się" co ty opowwiadasz? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 Z zewnątrz jako tako! W środku FETOR! 11.08.10, 18:42 Ale po wejściu do środka widać że autobusy we Wrocławiu są sprzątane powierzchownie! Czyżby MPK nie wiedziało jak się dba o tabor??? Chyba nie wie, skoro używało do tego celu tylko miotły! Już wiem skąd ten fetor! Tapicerki, podłogi, podsufitki, szyby, ramy, poręcze nie doprowadzi się do czystości tylko miotłą, jak i siedzenia, które należy prać systematycznie co jakiś czas. Proponuję aby firmy sprzątające wygrywające przetarg, zaopatrzyły się w profesjonalne odkurzacze piorące dużej mocy oraz stosowały bardziej skuteczne i pachnące środki czystości a także były bardziej kontrolowane za swoją pracę,bo inaczej to będzie widać i czuć i nigdy nie pozbędziemy się tego otaczającego nas brudu! Chyba że ta firma to wujek i ciocia i zawsze jest super i czysto i o co ci chodzi jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam się Re: Z zewnątrz jako tako! W środku FETOR! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 22:03 Ale co da to prawnie jak biedota jeżdżąca komuniakcją zbiorową zara i tak te fotele zasmrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupkiewicz A kiedy beda dzialac nowe automaty? IP: *.as.kn.pl 11.08.10, 18:51 Dzisiaj rano chcialem zaplacic karta za bilety czasowe i niestety nie dalo sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: A kiedy beda dzialac nowe automaty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 10:17 A ja chciałem Urbana doładować onlajnowo...też się nie da. Żenua. Przypomnę tylko o przetargu na wprowadzenie Urbana: Szacunkowa wartość bez VAT: Waluta: PLN 181 351 780 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemix Re: A kiedy beda dzialac nowe automaty? IP: *.ch.pwr.wroc.pl 12.08.10, 11:15 to była tylko zaliczka :) :) wszystko zacznie działać, gdy uiścimy resztę pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjalawendowa Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 11.08.10, 19:08 żeby było czyściej to najpierw ludzie muszą się zacząć myć!!!! Odór w środkach komunikacji jest przerazliwy.Ludzie chyba nie wiedzą do czego słuzy mydło. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw 11.08.10, 19:44 swiete słowa :) nic mycie nie da póki lud capi jak święty turecki :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helo_world Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.e-wro.net.pl 11.08.10, 20:05 Ciekawe tylko gdzie Ci biedni ludzie mają się myć, skoro wracają po południu z pracy, na dworze skwar a jeszcze biegną na autobus. Nie ma lekko trochę wyrozumiałości dla wszystkich, nawet dla 'biednych'. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw 11.08.10, 19:31 przeczytaj artykuł jeszcze raz, a potem sprostuj sam siebie. cytaty: "MPK zmieniło wymagania wobec firm sprzątających " "Według nowych zasad są już sprzątane autobusy z zajezdni przy ul. Obornickiej. Tam MPK rozstrzygnęło pierwszy przetarg, w którym firmom sprzątającym postawiło zaostrzone kryteria." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.wroclaw.mm.pl 11.08.10, 19:35 Ciepły żul w przedziale w chłodnawy sierpniowy poranek to jest to ! odrazu człowiek sie rozbudza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wąsacz Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.e-wro.net.pl 11.08.10, 19:41 filiks były mechanik paradujący w pasiastym gajerku ala gangsta lata 30 (bierze przykład z wilda, najgorszej ludzkiej ...... jaką znam) wie najwięcej o sprzątaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
cioran89 Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 11.08.10, 19:56 Cieszę się, że Wrocław tak dba o porządek w mieście. Co prawda walka z kretynami, którzy malują, plują itd. w autobusach jest trudna, no ale trzeba podnieść rękawicę. Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankan Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.xantron.fastwebserver.de 11.08.10, 23:26 "tak dba" - Chyba jesteśmy z innych Wrocławi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 07:07 Brawo MPK za nowe metody sprzątania w komunikacji miejskiej mam nadzieję ,iż nastąpi radykalna zmiana na lepsze,oby tylko nie zakończyło się na jednorazowej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
magdapaw4 zdjecia 11.08.10, 20:21 na sam widok brunatnych siedzen w autobusie na zdjeciach robi mi sie niedobrze. komunikacją miejska wypada jezdzic w waciaku i walonkach. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 11.08.10, 21:40 kurde motyw o słonecznikach mnie rozwalił... cholera-wieśniaki przemocą od pługa i wideł oderwane, jak żrecie w autobusie/tramwaju to trafiajcie łupinami w śmietniki-albo je sobie wsadźcie w otwór... wiadomy. rzadko spotkać można większą wiochę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xb Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.devs.futuro.pl 12.08.10, 07:59 stary slonecznik to pikuś, zdarza się kupa, autentycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze wsi Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: 192.100.112.* 12.08.10, 11:14 "cholera-wieśniaki przemocą od pługa i wideł oderwane, jak żrecie w autobusie/tramwaju to trafiajcie łupinami w śmietniki" Kolego, jestem ze wsi i od czasu skończenia studiów nie jeżdżę komunikacją miejską tylko własnym komfortowym i wyczyszczonym samochodem. Dzieciaczki z miasta robią syf słonecznikiem w tramwajach i autobusach bo "wszystko im wolno", a alkohol piją bezdomni i cwaniaki z miasta. Uwierz mi, że tzw. "wieś" to ludzie stroniący od autobusów i tramwajów, gdyż poruszanie się nimi wymaga przymknięcia oczu, uszu i nosa :< Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jmarszal puszki... 11.08.10, 23:01 Najgorsze są łupiny słonecznika i puszki (...) - Zbieracze puszek mieliby u nas niezłe żniwo. To może wpuszczać do autobusów zbieraczy puszek chwilę przed właściwym sprzątaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Tapicerka IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 23:34 Jaki miało sens zamawianie wraz zakupem nowego taboru siedzeń wyłożonych tapicerką? Estetycznie to one wyglądały tylko na samym początku. Teraz to strach na czymś takim usiąść. Zwykły plastik byłby bardziej funkcjonalny w utrzymaniu czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.cool zlikwidować siedzenia 12.08.10, 02:36 po c.uj mają siedzieć - dutkiewicz nie wsiada do tramwaju i wie co robi Odpowiedz Link Zgłoś
oldscoolman Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 12.08.10, 01:27 To naprawdę jest straszne chamstwo pić piwo,wódkę albo palić papierosy w tramwaju czy autobusie widać że jest społeczne przyzwolenie na takie zachowania Może i ktoś by zwrócił uwagę takiemu idiocie ażeby zaprzestał spożywania alkoholu w miejscu publicznym ale napewno boi się o własne zdrowie ponieważ gdyby porządny pasażer zwrócił uwagę osobie która w tramwaju czy autobusie spożywa alkohol mógłby spotkać się z agresja,w najlepszym wypadku zostałby soczyscie wzyzywany tak że w pięty by poszło.Dlaczego to pisze?,bo kiedyś zwróciłem uwagę takiemu pijaczkowi i mało co bym butelka nie oberwal.Dlatego siedzę cicho i się nie wtrącam.Najgorsi są kibole śląska to ich zasługa w tym że w pojazdach mpk spożywa się alkohol i pali się papierosy.Możemy im za to serdecznie podziękować! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.cool kibole 12.08.10, 02:47 ale to przecież kibolom śląska dutkiewicz buduje pomnik za ponad milard, więc o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
slarwar Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 12.08.10, 08:25 Generalnie Wrocław jest brudnym miastem - konkurować może w tym względzie (brudu) tylko z miastami na Górnym Śląsku. Sprząta się co najwyżej okolice Rynku, placu Solnego i Ostrów Tumski - czyli taka potiomkinowska wiocha . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.opera-mini.net 12.08.10, 08:45 MA BYĆ !! Prosty i jasny komunikat, bez żadnych niedomówień. MA BYĆ ! Bez komentarza, bo co to komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: 109.243.2.* 12.08.10, 09:49 Ja bym nie powiedział, że to miasto jest brudne tylko "ludzie" - ci którzy pozostawiają po sobie jeden wielki syf (pl. Grunwaldzki przed akademikami notorycznie zawalany papierami po tzw. szybkim jedzeniu - w weekend nie ma nawet jak przejść...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: 94.254.240.* 12.08.10, 13:13 Dokładnie. Na K. Wielkiego przy byłym sądzie i przy Muzeum Miejskim od poniedziałku leżą potłuczone butelki i nikt z tym nic nie robi, zimą z kolei nikt nie odśnieża tego odcinka. Tak się dba o czystość w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endriu Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:05 slarwar napisał: > Generalnie Wrocław jest brudnym miastem - konkurować może w tym > względzie (brudu) tylko z miastami na Górnym Śląsku. Sprząta się co > najwyżej okolice Rynku, placu Solnego i Ostrów Tumski - czyli taka > potiomkinowska wiocha . . . Chwile temu byla akcja czyszczenia miasta pod katem plakatow - pl. Legionow znow utytlany!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoidea Re: Wrocław: Ma być czyściej - szokujace ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 19:08 To do tej pory naprawde tak nie bylo ????????????????? Przestaje korzystac z niedomytych jeszcze tramwajow i autobusow. A moze urzedy tez nie sa czyszczone ?? Jest to zaniedbanie wspolnego mienia przez urzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
zenonx4 PR syf i Expo 12.08.10, 08:45 zmasowany atak PR, którego dokonuje MPK ostatnimi czasami, jest niesmaczny ja myslałem ze tak sprzata sie, jak w artykule jest opisane, na codzien a tu okazuje sie, ze miasto, które ma kilkuset tysiecy pasazerów dziennie w srodkowej Europie z aspiracjami na Expo stosuje metody które w Kinszasie badz Mozambiku 10 lat temu przestano sto...sowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 08:50 no nie wierze.. rok 2010 a oni DOPIERO zaczynają stosować odkurzacze do sprzątania.. Czyli klimatyzacji możemy spodziewać się w 2050?? jak to możliwe, że wczesniej nikt nie pomyslał przy przetargu żeby podstawowym kryterium było odkurzanie! Polska meksykiem europy.. chociaz moze nie powinnam obrażac meksyku. Tak własnie wygląda nasze społeczeństwo - wiekszośc to brudasy, syfiący na autobusach, wywożący smieci do lasu, nie sprzątający psich kup, nie odśnieżający chodników, nie naprawiający swoich płotów, ogrodzeń, dachów.. nie myjący samochodów, a i w domach czesto syf i klejące sie podłogi. Zakladam, że ktoś taki wczesniej rozpisywał przetarg na zasadzie "sie Panie pozamiata i będzie git" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
geolog72 Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 12.08.10, 09:22 Siedzenia w tramwajach są przeraźliwie brudne.Strach na nich siadać,gdyż grozi to nieodwracalnym zniszczeniem spodni lub spódnicy. Szcególnie polecam wagony z numerami bocznymi 22xx,do mycia oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger A co z klimą? 12.08.10, 09:46 Przy 50 stopniach, dodatkowo ze znikomym ruchem powietrza - trudno się nie spocić jak świnia w takiej łaźni na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
golmark Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 12.08.10, 09:58 Niech mi ktoś powie : kto jeździ MPK ? Dopóki władzunie nie przesiądą się na komunikację miejską to wszyscy mamy przechlapane. Odebrać pojazdy służbowe, zabronić parkować w ścisłym centrum. Po bólu. Tak na marginesie : kogo zastał Dutkiewicz na stanowiskach w UM i spółkach miejskich, z jakich to partii są ci od których zależy najwięcej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra Re: Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramw IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 12.08.10, 11:00 r ifjfjj Odpowiedz Link Zgłoś
elektryczny.klecznik Super 12.08.10, 11:51 Dlaczego, niech mi ktoś powie, dlaczego mam dopłacać tylko dlatego, że hołota w tym mieście i ogólnie kraju, nie potrafi donieść swojego gówna do domu i robi syf na mieście? Dlaczego nie możecie się myć i żreć w domach? Kuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrr!!!!!1! Odpowiedz Link Zgłoś
umciaciarumcia kał i mocz 12.08.10, 13:47 Jest taki jeden stary żul, co wsiada na Psiaku do 128 i albo wysiada na Drobnera albo jedzie dalej. Razu pewnego zdarzyło mu się schlać do tego stopnia, że puściły mu zwieracze. Ale usiąść musiał, bo w takim stanie na stojąco by się przecież przewrócił. Tak to jest. Tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
petroo81 Wrocław: taki sam syf w komunikacji jak po za nią 12.08.10, 16:27 BRAWO MPK !!! No jestem pod zajebis... wrażeniem.W końcu ktoś w tej waszej siedzibie chyba przewrócił się wysiadając z tramwaju i wpadł na genialny pomysł.A propos tramwai... ostatnio zastanawiałem się jak często myta jest w nich podłoga i chyba w ogole?Buty oniemal nie zostawiłem przyklejone do podłogi nie wspominając już o odorze jaki towarzyszył mi podczas podróży.Fakt pozostałości typu:puszki, słonecznik, wymiociny, kupy, szczochy no i śpiący żule to standard.Kibole i wszelkiej masci luźni kolesie wypisujący jakieś niewiadomo co to tez standard... Wrocław jest strasznie syfiastym miastem... a ostatnio czytałem, że w Szwecji np segreguje się i poddaje recyclingowi 97% śmieci, a w Polsce prawie tyle samo ponad 90% ląduje na wysypisku... gdzie u nas mowa o ekologicznym myśleniu i czystości jak sramy np obok a nie do kibla nie mówiąc już o tym, że duża większość z nas nie wie co to kosz na śmieci.Myślę, że w tym aspekcie cywyilizacyjnym Wrocław jest gdzieś na etapie średniowiecza... gdzie mocz, syf i śmiec na ulicy były standardem... a jak widać standardy w naszym miście się nie zmieniają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Wrocław: taki sam syf w komunikacji jak po za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 22:05 Choroba tocząca ten piękny kraj nazywa się Polactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zab_net Wrocław: Ma być czyściej w autobusach i tramwajach 13.08.10, 14:48 Rzecznik MPK kłamie, a dziennikarz nie sprawdził faktów MPK płaci 693 000 rocznie brutto za usługę utrzymania w czystości nie samych autobusów, ale także hal, terenu zajezdni i biur na autobus zostaje 6,66 zł / dziennie i z tego niby firma sprzątająca opłaci ludzi, zakupi odkurzacze, użyje pachnących środków i jeszcze zarobi ???? cały ten news to czysty PR; wiadomo - sezon wakacyjny, a o czymś pisać trzeba ;) Odpowiedz Link Zgłoś