Dodaj do ulubionych

Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej kasie

03.09.10, 09:11
ładnie zrobić dziurę na prawie 5% budżetu , i 4 miesiace przed końcem roku obudzic się z ręką w
nocniku
Obserwuj wątek
    • Gość: pitt Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 09:22
      nie dziwota, jak sie stadion buduje na hurra.

najwieksza glupota dla mnie jednak i tak jest ciagle bzdurzenie, ze to efekty kryzysu. jak nie ma na
      kogo zwalic, to zwalmy na rzeczy niemiezalne i latwe do przelkniecia przez lemingi.

nawet, prawde mowiac, nie chce mi sie tego jakos doglebnie komentowac, bo jak to swiadczy o
      wladzy? litosci...
      • Gość: wrocławianin Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.10, 09:25
        a może załatać karami za nieterminowe wykonanie inwestycji, jak np. wahadłowy
        tramwaj do Leśnicy z Grabowej?
      • Gość: ja Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.as.kn.pl 03.09.10, 11:11
        Ale przecież stadion nie obciąża budżetu miasta tylko miejskiej spółki wrocław 2012, rzecz jasna pewnie
        trzeba będzie dorzucić kiedyś do niej parę (set) baniek, żeby jej banki nie przejęły, ale jeszcze nie w
        tym roku.
      • piotreek_w Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka 03.09.10, 12:09
        Nie dziwota, że decyzje związane z budową stadionu trzeba było podejmować
        szybko, i trzeba głów nie od parady, żeby to wszystko pozałatwiać mając
        świadomość, że obiekt ma powstać przed
        Mistrzostwami.
        A co do kryzysu, to tłumaczyć się nim można, bo przez pewien czas naprawdę
        mieliśmy do czynienia z bardzo poważną dekoniunkturą.
        Prawdę mówiąc, nie chce mi się nawet dogłębnie komentować tej wypowiedzi, bo nie
        jest ona zbyt lotna...
      • golmark Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka 03.09.10, 13:58
        Zgadzam się tą wypowiedzią.
        Gdyby się zastanowić możnaby dojść do smutnego wniosku : niekompetencja w UM
        szaleje.
    • pleple.pl Mamy nową wersję Urban legend.... 03.09.10, 09:25
      Bo jak inaczej traktować "ich finansowanie przejdzie na kolejne lata, na czym
      skorzysta tegoroczny budżet. Miasto chce również dogadać się z częścią
      wykonawców, by zgodzili się na zapłatę w przyszłym roku.". Z jednej strony
      mocno kreatywna księgowość, z drugiej strony włażenie w rzyć wykonawcom ( a co
      będzie, jeśli zgodnie ze swoimi prawami odmówią rolowania płatności- przecież
      dopiero wrzesień mamy )? Ci, którzy będą chcieli dokonania płatności zgodnie z
      umowami i wystawionymi fakturami mają problem- zaczną się cyrki z odbiorami,
      nie będą już tak miłymi gośćmi w UM?

• map4 Re: Mamy nową wersję Urban legend.... 03.09.10, 10:03
        pleple.pl napisał:

> Bo jak inaczej traktować "ich finansowanie przejdzie na kolejne lata, na czym
        > skorzysta tegoroczny budżet.

tłumacząc na język polski wypowiedź Urbana dostejemy: "najważniejsze w tym roku,
        to wygrać wybory a potem to się zobaczy".
        • Gość: ja Re: Mamy nową wersję Urban legend.... IP: *.as.kn.pl 03.09.10, 11:13
          A tak przy okazji przed wyborami Urban ogłosił koniec kryzysu.
        • Gość: T. Re: Mamy nową wersję Urban legend.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:42
          sorry, ja wszystko rozumiem, jestem ogólnie sceptyccznie nastawiony do "układów"
          ale to "przeksięgowanie" o zaawansowanym poziomie kreatywnoosci to akurat pomysł
          obecnie nam panującego rządu - to byłprzecież ich poierwszy pomysł na walkę z
          kryzysem... no hola hola - albo sie czepiamy wszystkich albo nikogo,a przykład -
          również zły - idzie zawsze z góry...
          • Gość: zenek głupotę dynaminicznego tłumaczysz błedami rządu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.10, 12:51
            to ciekawy punkt widzenia. Można pójść dalej i np. na bankierów amerykańskich
            zwalić nieudolność i niekompetencję dynaminicznego...
      • Gość: M Re: Mamy nową wersję Urban legend.... IP: 213.17.151.* 06.09.10, 19:03
        To żadna kreatywna księgowość. Zapisujesz listę rzeczy do zrobienia, potem przewidujesz wpływy pieniężne (pit cit itp.), na podstawie tego ile kasy dostaniesz robisz co możesz, jesli wpływy są niższe niż zakładane (kryzys spowodował mniejsze wpływy z podatków , dociera to do was?) m to wtedy te mniej ważne projekty przesuwasz na przyszły rok bo w tym zwyczajnie nie ma na nie kasy, to naprawdę jest bardzo proste.
    • wielki_czarownik Grzechem jest się nie zadłużać!! 03.09.10, 09:40
      Niech żyje Sternik!
      • pracownikxyz Grzechem jest się nie zadłużać ... na koszt innych 03.09.10, 10:20
        Taaa. Dość szybko wydatki na promocję kandydatury Prezydenta D doprowadziły
        miasto do ruiny.
        • Gość: T. Re: Grzechem jest się nie zadłużać ... na koszt i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:51
          tak tak już napewno doprowadziły... przestańcie narzekać - doprowadziłyBY gdyby
          czerpał wzorce zachowań z takiego chlebowskiego na przykład
    • wojtas71 Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej kasie 03.09.10, 09:57
      czy tam ktos ponosi jakakolwiek odpowiedzialnosc za dzialalnosc na urzedach?

czy wroclaw od zawsze dostawal 100% tego co ministerstwo finansow obiecalo?

czy 100% pieniedzy z UE ktore sa opoznione sa nie z winy miasta?

ktos odpowie na te pytania?
      • Gość: mustang Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: 212.244.49.* 03.09.10, 13:09
        Pieniadze z UE nie sa opoznione, tylko nasze urzedy. Gdy wszystkie wymogi UE sa
        spelnione to kasa wplywa, bez zadnego marudzenia. Ten urban sam sobie dal w tym
        temacie odpowiedz, dlaczego kasy nie dostaja z UE.
    • dfgfdg Nowa spółka 03.09.10, 10:04
      Proponuję powołać nową spółkę miejską i przerzucić na nią część długów. Zalety
      tego rozwiązania

1. Można zatrudnić nowych prezesów-kolegów
      2. Można zatrudnić sekretarki z agencji modelek (wiadomo której)
      3. Można kupić kolejne auto ze zmieniarką
      • map4 Re: Nowa spółka 03.09.10, 10:28
        dfgfdg napisał:

> Proponuję powołać nową spółkę miejską i przerzucić na nią część długów. Zalety
        > tego rozwiązania
        >
        > 1. Można zatrudnić nowych prezesów-kolegów
        > 2. Można zatrudnić sekretarki z agencji modelek (wiadomo której)
        > 3. Można kupić kolejne auto ze zmieniarką

"Wrocławski Ogród Zoologiczny sp z o.o.". Panowie Kaliszczak i Ratajczak już
        pobierają apanaże jako członkowie zarządu, podobnie jak członkowie rady nadzorczej:
        Ryszard Krawczyk, Krystyna Kostrzewska i Jacek Rugieł. Krystyna Kostrzewska to
        była skarbnik Wrocławia, Ryszard Krawczyk to były dyrektor wydziału
        organizacyjnego i prawnego w UM a Jacek Rugieł to były wiceprzewodniczący rady
        miejskiej, z ramienia AWS.

Sternik jak widać potrafi zadbać o swoich.
        • Gość: tow. Szmaciak Re: Nowa spółka IP: *.146.94.50.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.09.10, 10:50
          A co żal dupę ściska , że to nie ty w radzie nadzorczej . Pętaku a niejaki donald co miał obniżać to
          podwyższa podatki ( to jest ten kryzys czy go nie ma ) . Pieniędzy brakuje nie brakuje natomiast "
          pajaców " . I to by było na tyle POpłuczyny.
          • map4 Re: Nowa spółka 03.09.10, 12:48
            Gość portalu: tow. Szmaciak napisał(a):

> A co żal dupę ściska , że to nie ty w radzie nadzorczej .

Ja przeżyję bankructwo Wrocławia. I raczej nie zawisnę na drzewie zamiast liści.
            (patrz wątek "jak zbankrutuje Wrocław").

Dlatego też wcale się do rad nadzorczych nie pcham, moja dupa jest dla mnie zbyt
            cenna, żeby ją narażać na dyndanie.
            • Gość: tow. Szmaciak Re: Nowa spółka IP: *.147.229.193.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.09.10, 13:49
              Tak , tak dupa cenna bo głowa bez rozumku pusta . Każdy chroni to co ma najcenniejsze .
              I to by było na tyle POpłuczyny.
              • Gość: T. Re: Nowa spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:46
                rotfl

szacuneczek :)
        • Gość: agent80 Re: Nowa spółka IP: *.as.kn.pl 03.09.10, 11:16
          O, dziękuje. Zastanawiałem się niedawno dlaczego bilety do zoo zdrożały o 150%. www.ksiz.pl
          • Gość: krasnal Re: Nowa spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:24
            A co chciałeś chodzić do ZOO za darmo i nażekać że nie ma co tam oglądać jak za poprzedników?
            Ciekawe czy chodzisz do kina, koncert, mecz, na basen czy siłownię za darmo, brawo wracamy do
            PRL.
            • Gość: agent80 Re: Nowa spółka IP: *.as.kn.pl 03.09.10, 14:37
              A może mi kolega napisać, co nowego - oprócz zarządu - pojawiło się do oglądana ?
              A co do drugiej części wypowiedzi to
              1) nikt nie mówi o chodzeniu za darmo, tylko o wzroście cen biletów z bodajże 12 do 25 zł
              2) nie ma nic za darmo, ale akurat zoo jest jedną z tych placówek do których wszyscy mieszkańcy się
              dorzucają w formie podatków; więc uważam, że jako jeden z nich mam prawo do opinii na temat tego
              ile powinien kosztować bilet - zwłaszcza, że raczej jakiegoś specjalnego tłoku to tam nie ma
              3) jeżeli dla ciebie wszystko co jest tanie lub za darmo kojarzy się z PRl, to współczuje. Polecam lekarza.
              Najlepiej prywatnego
        • Gość: RN Re: Nowa spółka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:28
          Ciekawe że tak wszystko wiesz i nie możesz być w żadnej Spółce przedież jesteś takim wielkim
          specjalistą ? Nażekać każdy może a co ty dobrego zrobiłeś? Chyba masz za dużo czasu w pracy.
          • dfgfdg Re: Nowa spółka 03.09.10, 13:29
            Wiesz co Rafal moze i bym cos chcial zrobic dla miasta ale nie mam zadnych
            znajomosci. Wkrecisz mnie do jakiejs spolki?
        • Gość: gość Nowa spółka powinna się nazywać IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.10, 11:54
          "Wrocławska Fontanna sp. z n.n." (nieograniczoną nieodpowiedzialnością ;)
        • Gość: kania Re: Nowa spółka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 13:34
          należy dodac że KRYSTYNA KOSTRZEWSKA , BYŁY SKARBNIK Z ZARZUTAMI O
          NIEGOSPODARNOSC I SPRZENIEWIERZENIE 3MLN. NA RZECZY FIRMY GANT, JAKIM PRAWEM TAM
          ZASIADA?
          • map4 Re: Nowa spółka 03.09.10, 14:54
            Gość portalu: kania napisał(a):

> należy dodac że KRYSTYNA KOSTRZEWSKA , BYŁY SKARBNIK Z ZARZUTAMI O
            > NIEGOSPODARNOSC I SPRZENIEWIERZENIE 3MLN. NA RZECZY FIRMY GANT, JAKIM PRAWEM TA
            > M
            > ZASIADA?

Zapytaj tego, który podpisał jej nominację do rady nadzorczej z ramienia
            właściciela. Idą wybory, będziesz miał do tego niejedną okazję.
    • Gość: ww_miasto_korków Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.10, 10:08
      Dynamiczny rozwój dostał czkawki. Gierkowska gigantomania legła w gruzach. Nie dotarło na czas
      do rządzących, że nie stac nas na igrzyska za 1 mld zł. Nie, brniemy dalej. Sztuczki z finansowaniem
      stadionu galerią. Aby tylko na tym wątpliwym pomniku mogły zawisnąć banery z Prezydentem +.
      W tym czasie inne inwestycje są obcinane tramwaj + staje sie niewypałem. Płatności są
      przekładane, a przypomnijmy, że ten manewr już jest stosowany! Ciekawe jak maja sie domykać
      kolejne budżety? W zamian za wytrwałość w staniu w korkach dostaniemy kolejne przejście na
      Kazimierza, które kompletnie zdezorganizuje ruch w centrum. Gratulacje.
    • Gość: fff Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: 90.156.118.* 03.09.10, 10:12
      "Choć kryzys ekonomiczny jest za nami, wciąż odczuwamy jego skutki - tłumaczy
      Marcin Urban, skarbnik miasta"

To jedno zdanie mowi wszystki. Facet jest porazajaco niekompetentny. Kryzys to
      sie dopiero zacznie, kiedy przyjdzie do splaty mega kredytow i to zarowno
      budzetu kraju jak i miasta. Ekonomiczni debile pokroju Dutkiewicza zadluzyli
      miasto do granic wyznaczonych przez prawo, dalej juz sie nie da. Zle to wrozy
      Wroclawiowi. Juz niedlugo czeka nas zarzad komisaryczny.
    • Gość: lisa Oto jak idze sprzedaż nieruchomości miejskich IP: 193.22.252.* 03.09.10, 10:17
      Ciekawe jak im wyjdą te plany cyt. "dziura zmniejszy się dzięki wyższym od planowanych wpływom ze sprzedaży nieruchomości" jeżeli tak im idzie sprzedaż.

Przykłady poniżej:

Mieszkanie nr1

Mieszkanie nr2

Mieszkanie nr 3
      • Gość: woland Re: Oto jak idze sprzedaż nieruchomości miejskich IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.10, 12:18
        Spoko, mieszkania w centrum po 2500-3000zł mkw i drugi - trzeci przetrg, normalnie kolejka
        kupujących! Większe wpływy ze sprzedaży??? Chyba prędzej zarząd komisaryczny! Ciekawe jak
        zapłacą faktury na koniec inwestycji, a później będą spłacać te kredyty ?! Oby miastu wystarczyło
        nieruchomości, które przy ich wysypie na pewno podrożeją :P
      • drugi-skrajniak Re: Oto jak idze sprzedaż nieruchomości miejskich 03.09.10, 19:48
        myslisz że są takie tony chętnych na chatę na starym mieście?

rotfl
    • Gość: przedsiębiorca Czy "Jedno okienko" przez internet już działa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 10:36
      Czy zlikwidowano kolejki w urzędach ? Czy dano po łapach biurokratom za
      utrudnianie życia przedsiębiorcom ?

Tylko łapy po CIT i PIT miasto wyciąga...
    • Gość: sejm Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:30
      Wszyscy widzą miasto a nikt nie widzi Państwa - Jak bardzo ono jest zadłużone ? Czy będziemy mieli
      za 20 lat jakąś emeryturę czy nas zlicytują jak Grecję?
      • Gość: kasia Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.opera-mini.net 03.09.10, 11:47

wystarczy popatrzec :

www.zegardlugu.pl/
        • Gość: T. Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:54
          no to mamy p r z e s r a n e równo... swoja drogą jak dziwic sie prezydentowi że
          zadłuża miasto skoro dług krajowy przerós możliwości spłaty kogokolwiek? wiem że
          to nie argument, ale po prostu mnie trafia szlag... :/
      • Gość: z31 Re: Wrocław/ a pisałem Dutkiewicz nie zadzieraj z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:50
        podatnikami! Teraz to se możesz do Pawłowoc pojechac na wykend wieloletni albo dołaczyc do
        Mira na Florydzie. Wybory teraz macie przechlapane razem z Ossowski. A jeszce Urban bedzie musiał
        wypłacac odszkodowania i zwroty zasądzone za podatki od gruntów tego nie przewidzieliście z
        Adamskim specjalista od ognisk na polance.
    • Gość: momus od wielu miesięcy trąbię o katastrofie finansów. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.10, 11:47
      Najpierw kpił i gadał coś o głupcach i o zadłużaniu.
      Później bredził, że wszystko jest "pod kontrolą"
      Teraz ... teraz milczy i zaklina rzeczywistość.
      Macie prawdę o Dutkiewiczu.
      Dobrze, że przed wyborami.
      Źle, bardzo źle dla następcy dynaminicznego.
      • Gość: T. Re: od wielu miesięcy trąbię o katastrofie finans IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:59
        zapytaj cwaniaczku błogosławiony pseudoliberalny rząd o to jakie "domiary" do
        pier ni cza samorządom, rozpieprzajac budżety...

na początek:
        www.portalsamorzadowy.pl/praca/rzad-obiecal-zaplaci-samorzad,7688.html
        narzekać łatwo - i zawsze narzeka się na ostatnie ogniwo łańcucha
        zarządzania,ale zmarszczenia fałd mózgu wymaga dojście skąd się biorą
        coponiektóre problemy, których nie można przewidzieć czasami (np. spadający
        tupolew, kampania wyborcza i konieczność realizacji obietnic wariata ze strzelba
        - czytaj: gajowego)

pozdro
        • Gość: momus to coś nazywasz ogniwem zarzadzania? Porąbało??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.10, 09:51
          To "coś" jest podporządkowane jedynie kolejnej reelekcji dynaminicznego bufona o
          coraz bardziej niezaspokojonych ambicjach. Pokaż mi jeden przykład samodzielnie
          zrobionej przez miasto inwestycji. Tylko nie dawaj przeciekającej fontanny za 20
          mln naszych złotych.
    • heraldek Niech debatuja w deszczowy dzien pod fontanna za.. 03.09.10, 12:53
      ....20 mln PLN.....
      • Gość: imagistyk Re: Niech debatuja w deszczowy dzien pod fontanna IP: *.internetia.net.pl 03.09.10, 13:15
        A ile kosztował jubel na cześć kardynała Gulbinowicza ?
        • Gość: de.w be. Re: Niech debatuja w deszczowy dzien pod fontanna IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.10, 16:11
          Ta dziura w b. to kwota, którą miasto mogłoby uzyskać w ciągu miesiąca (!) z mandatów za nieprawidłowe
          parkowanie, psie kupy, wykroczenia drogowe i kar za niegospodarność urzedników. Wystarczy?
          Trzeba TYLKO działać KONSEKWENTNIE.
      • Gość: T. Re: Niech debatuja w deszczowy dzien pod fontanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:49
        rozumiem, ze pozal sie Boze, fontanna Zdrojewskiego jest o niebo lepsza tak?!
        kurde mieszkałem 30 lat na Biskupinie, do hali miałem 10 minut marszem - oprócz
        renowacji Hali owa fontanna to najfajniejsza rzecz jaką można było zrobić... jak
        niedowiarku potrafisz tylko narzekać, to idź tam kurna i chociaż popatrz jak to
        wyglada bo wydaje mi sie że nie wiesz o czym mówisz...
    • omg-wtf A może ku... większy i droższy stadion... 03.09.10, 16:20
      przydałoby się wybudowac. I parę fontann do tego. A miałem nie zagladac do
      netu na urlopie. Prosta sprawa - podnieśc podatki, czynsze, kanalizę, bilety
      na KM i będzie dobrze. Idę na plażę, zbliżają się ciężkie czasy i należy się
      zrelaksowac ;)
      • map4 Re: A może ku... większy i droższy stadion... 03.09.10, 17:09
        omg-wtf napisał:

> przydałoby się wybudowac. I parę fontann do tego. A miałem nie zagladac do
        > netu na urlopie. Prosta sprawa - podnieśc podatki, czynsze, kanalizę, bilety
        > na KM i będzie dobrze. Idę na plażę, zbliżają się ciężkie czasy i należy się
        > zrelaksowac ;)

Ty się lepiej zorientuj, czy tam gdzie jesteś przyjmują wnioski o azyl.
    • vladito Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej kasie 03.09.10, 18:06
      Przecież wiadomo, że wszystko wynika z cen nieruchomości. Jak ludzie muszą połowę rodzinnych
      dochodów na raty kredytów przenaczać albo najm to nie ma szmalu na kupowanie. Nie ma szmalu
      na kupowanie nie ma nowych firm, nie ma firm nie ma citu, nie ma firm nie ma wzrostu itd.

Myślę, że akurat wrocławscy developerzy i banki to się mają bardzo dobrze(vide bzwbk czy gant).
      Chodzi o to, że ludziom we wrocławiu palma odbiła i zarówno cywile jak i urzędasy uważają że banki
      to instytucje charytatywne a kredyt to jakiś tymcasowy zawór finansowy. Jak sie ludzie nie
      przestaną zadłużać na jakieś monstrualne kwoty a miasto nie przestanie pożyczać na każdą
      inwestycję to miasto czeka długoletnia stagnacja. Nad takimi sprawami trzeba się trochę
      zastanawiać a nie brać kredy bo dają, a potem sie czyta, że BZWBK zarobił na czysto 800 milionów.
      Oni pewnie sie nie martwią, że im się budżet nie zapina.
    • renifer77 Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej kasie 03.09.10, 19:17
      Aż 150mln zł???? Straszne!!! Tylko, że w planie finansowym na 2010r. owa „dziura” (deficyt) to
      385mln zł więc aktualna prognoza 150mln pod kreską na koniec roku nie jest końcem świata. W
      końcu to niewiele więcej niż długi najemców lokali komunalnych. Gdyby zarządca budynków w
      których się one znajdują wziął się na poważnie za ich windykację dziennikarz Szymański mógłby
      rozpisywać się o innych ważnych sprawach- np. jakości krawężników na psiaku.

Temat niższych wpływów podatkowych wraca co roku jak bumerang. Tak było rok temu, jest
      teraz i tak będzie w przyszłym. Jedne co z tego wynika to kocioł jaki paru kolesi robi na forum
      podniecając się cyferkami wyrwanymi z kontekstu. Ale czego innego można po nich oczekiwać?
      • Gość: zosiaskarbowka Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: *.opera-mini.net 03.09.10, 21:58
        Widocznie Wrocław nie odbiega od średniej ogólnopolskiej.
        W znakomitej większości mieszkają tu biedacy. Czyli płatnicy pierwszej grupy podatkowej.

Irlandzka płaca minimalna ( w przeliczeniu na złote to ~~5700 zł netto/mc)
        a to wystarczy aby być w drugiej polskiej skali podatkowej.
        Takich osób było w Polsce w zeszłym roku około 380 tysięcy (z
        posłami i biurokracją rządowo-samorządową włącznie(1.59% wszystkich podatników).

Cała reszta 98,4% zarabia poniżej irlandzkiego minimum socjalnego.
        Jak się mało zarabia , to wpływy podatkowe są małe i coraz mniejsze.

A "władze" mają chore ambicje światowo-wystawczo-stadionowe.
        Z pustego i Salomon nie naleje ! Nawet jeśli ma na nazwisko Dutkiewicz.

Oddaliśmy banki, pozwoliliśmy na masowy wysyp zachodnich sieci handlowych,
        większość inwestycji to wszelkie Skanske, Max Boegle, Budimexy, Mostostale i inne
        poza wrocławskie firmy. Kto budował i buduje ? Wystarczy prześledzić nazwy
        wykonawców pracujących w przeszłości i obecnie.
        To są efekty nieprzemyślanej "polityki", w której płaci się obcym firmom.
        Ponadto ci bardziej zaradni, przez ostatnie kilkanaście lat zasiedlili
        podwrocławskie wioski i gminy i PIT płacą w tamtejszych urzędach skarbowych.
        Centrum Wrocławia odpycha, dziadzieje. Pozostają biedni i coraz biedniejsi.
        Ale wierni w swoich poglądach i wyborach. I na to liczy nasza lokalna sitwa.
        I chyba się nie pomyli. Na razie chleb jest. Stadion kiedyś będzie, więc igrzyska
        też będą. A że długi są na kilkadziesiąt lat, to zupełnie inna sprawa.

• drugi-skrajniak Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka 04.09.10, 09:02
          co do wykonawców - to niby jak sugerujesz olewanie ustawy "prawo zamówień
          publicznych"?! przeciez to wykonawcy wybrani w ustawowej procedurze... może
          ewentualnie sugerujesz wybranie ich z pogwałceniem prawa - wtakim razie
          przypominam że zaniechanie (niepowiadomienie organów dochodzeniowo-śledczych o
          pposiadanej wiedzy natemat przestępstwa) podlega karze...

a co do polskich firm pracujących we Wrocławiu to chyba gazet nie czytasz albo
          nie wiesz co się dzieje - polecam przykład "wiecznie opóźnionego" mostostalu :/.
      • Gość: hhh Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka IP: 90.156.118.* 04.09.10, 10:34
        "Tylko, że w planie finansowym na 2010r. owa „dziura” (deficyt) to
        385mln zł więc aktualna prognoza 150mln pod kreską na koniec roku nie jest
        końcem świata."

Kolejny dynamiczny debil.
        Samo juz tworzenie przez wiele lat niezrownowazonych budzetow, powinno byc
        karane kara smierci. To jest wprost oddawanie miasta i dochodow mieszkancow w
        jasyr bankom.
        Ten twoj "nie koniec swiata" odczujesz brakiem jakichkolwiek inwestycji przez
        dziesiatki lat. Po okresie dynamizmu na kredyt, przyjdzie okres splacania
        odsetek. Wielkich odsetek. A mozna bylo spokojnie, z biezacych wplywow, zrobic
        swoje. Zrobic wiecej -dodajmy-odpadlyby przeciez koszty kredytow. Ale wtedy nie
        mozna by przed wyborami pochwalic sie dynamizmem.
    • heraldek Przeniosa urzedasow do schroniska dla bezdomnych.. 04.09.10, 01:19
      ....psow i kotow za 27 mln PLN.......
    • teraz12 Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w miejskiej ka 04.09.10, 12:04
      To gdzie jest te 320 mln,zł., które miasto miało jak twierdził p.Susmanek na obwodnicę Leśnicy?
    • donal-dina Wrocław musi łatać dużą dziurę w mózgu 04.09.10, 13:40
      Może więcej promocji, popijaw, nieudacznych przedsięwzięć /grunwaldzki,szewska, opera, dwutlenek
      itd/ , jeszcze jeden stadion i zarządzających przegonić z miasta niech odpoczną i odparują mózgi. Dość marnotrawienia naszych pieniędzy przez nieudacznych warchołów
      • map4 Re: Wrocław musi łatać dużą dziurę w mózgu 05.09.10, 11:00
        donal-dina napisała:

> Może więcej promocji, popijaw, nieudacznych przedsięwzięć /grunwaldzki,szewska,
        > opera, dwutlenek
        > itd/ , jeszcze jeden stadion i zarządzających przegonić z miasta niech odpoczną
        > i odparują mózgi.

Oni nie wzięli się znikąd. Ktoś ich wybrał. 85% głosujących w ostatnich wyborach
        stwierdziło, że kamaryla DutkoZdrojoSchetoWicza jest najlepsza do zarządzania
        tym miastem. Postępująca degradacja materiału ludzkiego we Wrocławiu wróży
        długie, wygodne rządy klice wrocławskiego POPiSu z kanapową opozycją SLD żyjącą
        z firemek ciągnących zlecenia z magistratu. Degradacja populacji wrocławian we
        Wrocławiu odbywa się poprzez masową produkcję wykształciuchów, czyli imigrantów
        ze ściany wschodniej z dyplomami drukowanymi na skalę masową przez wrocławskie
        uczelnie pseudowyższe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka