Dodaj do ulubionych

Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc...

12.10.10, 08:17
„Jakim autorytetem i wzorcem moralnym dla młodych pracowników nauki i młodzieży akademickiej jest rektor uczelni, którego dorobek naukowy został tak jednoznacznie oceniony przez autorytety środowiska akademickiego i który musi powtórzyć swój przewód habilitacyjny?”

Całkowicie się zgadzam z pytaniem!
Znam odpowiedź. Żadnym.
Więcej... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,88047,8496053,List_otwarty_Leszka_Paradowskiego_do_Donalda_Tuska.html#ixzz127dnldnB
Obserwuj wątek
    • Gość: katatymia Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 08:28
      Magnificencjo - nie do premiera pisać, gdy środowisko broni jak niepodległości tej zawszonej owcy. Premier nie ruszy jeszcze palcem, a wy już będziecie ujadać o naruszeniu autonomii szkoły. Sprzątajcie u siebie
    • wiktor1235 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 10:31
      Faktycznie jest problem. Przed laty było ogólnopolską sensacją, że prof. Andrzejak wygrał wybory na rektora z prof. Marianem Klingerem - osobą o ogromnym i niepodważalnym dorobku. Ale to sama uczelnia tak wybrała - ludzie, którzy osiągnięcia prof. Andrzejaka znali. I była większość za tym, aby te osiągnięcia nagrodzić i promować. To smutne, gdyż pokazuje, że profesor medycyny (najwyraźniej w mniejszości w tej Uczelni) musi w takiej sprawie apelować do magistra historii (taki stopień naukowy ma Pan Premier) a wytworzyło go środowisko znacznie bardziej pod względem naukowym utytułowanych ludzi.
      • rydzyk_fizyk Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą 12.10.10, 10:51
        musi w takiej sprawie apelować do magistra historii (taki stopień naukowy ma Pan Premier)

Nie stopień naukowy, a tytuł zawodowy.
        • Gość: naukowiec O zgniliźnie wrocławskiego środowiska naukowego IP: *.opera-mini.net 12.10.10, 15:05
          Niestety, ale to nie jest tylko problem AM, ale całego wrocławskiego środowiska naukowego. Jestem pracownikiem naukowym UWr i mogę stwierdzić, że u nas jest podobnie. Wszechobecne układy, kolesiostwo, plagiaty, o których się nie mówi, tylko zamiata pod dywan, zastraszanie lub wykańczanie osób niezależnych i myślących, wazeliniarstwo i lizusostwo... Wiele można by na ten temat napisać. W pewnym sensie rozumiem rektora Andrzejaka, który twierdzi, że jest niewinny, bo inni też plagiatowali i plagiatują nadal. Smutne, ale prawdziwe, a wiem, co piszę, bo znam to wszystko w własnego doświadczenia - z własnego wydziału i własnego instytutu. Wszyscy to wiedzą, ale nikt głośno o tym nie mówi. Tylko przez przypadek skandal dotyczy profesora AM, a nie jakiejkolwiek innej wrocławskiej uczelni. Jak myślicie, dlaczego inni nie protestowali, gdy Andrzejak dostawał stopień doktora habilitowanego, tytuł profesora, dlaczego wybrano go na rektora, dlaczego dopiero po decyzji CKKdsSiT wybuchł skandal, podczas gdy wiadomo już od kilku lat, że Andrzejak plagiatował? Rektor Andrzejak to małe piwo w porównaniu ze wszechobecną zgnilizną, jaka panuje w tym środowisku!
          • Gość: gosc Re: O zgniliźnie wrocławskiego środowiska naukowe IP: *.pool85-50-91.dynamic.orange.es 13.10.10, 12:03
            Popieram. Tak bylo i tak jest.
      • Gość: lekarz Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 19:48
        Szanowny Panie Profesorze J.!
        Sensacja sensacją, a wybory wyborami. Ciężko wybrać nawet kandydata na rektora, bo musi być profesorem i praktycznie kierownikiem kliniki, a to choćby z racji wieku, promuje osoby z życiorysem i karierą naukową made in PRL. Od 16 lat wybory, które mamy na uczelni nie są wyborami, bo ciągle stają do nich same 'osoby o niepodważalnym dorobku', ale my na miejscu widzimy (czysto hipotetycznie mówiąc), kto jest alkoholikiem goniącym białe myszki po szpitalnym korytarzu, a kto ma charakter i finezję Dżyngis-Chana i jak nie proces o plagiat, to zaraz będzie proces o mobbing albo dopisywanie się. Profesor Andrzejak też nie wziął się znikąd, jego dorobek był recenzowany i jakoś nigdy nikt mu się nie postawił, oprócz ś.p. prof. Halawy. Szkoda, że A.S. w ostatnich wyborach nie kandydował od początku.
        • Gość: a kto to jest Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.am.wroc.pl 13.10.10, 12:46
          a kto to jest A.S.?
    • Gość: ambitnakobieta Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.as.kn.pl 12.10.10, 11:01
      Akademia podupada w cieniu milczacej wiekszosci.

DEMOKRACJA nie jest realizowana na poziomie publicznych instytucji jakim jest Akademia Medyczna.

Jest moja opinia i biore te okazje sie nia podzielic, ze studenci maja tutaj najwiekszy wglad w to co sie dzieje. Kto inny (a powinny takie osoby byc oceniajace na biezaco jakosc ksztalcenia, ZADOWOLENIA pacjeta, ZADOWOLENIA pracownika, ZADOWOLENIA pacjeta) przez 6 lat biega od jednego podupadajacego szpitala do drugiego, po tych brudnych korytarzach z odartymi scianami, kto slyszy narzekanie zmeczonych przepracowanych lekarzy i pielegniarek jak i pacjetow, od jednego niedofinansowanego oddzialu do nastepnego i widzi co sie dzieje na poziomie pacjeta czy to jest 80-letni zasluzony obawytel naszego kraju dotkniety zapaleniem pluc, z gorczka, i innymi schorzeniami lezacy w upale lata na sali z 8 innymi pacjetami bez klimatyzacji na obdartym luzku. Widzialam. Czy to jest male dziecko na sali z plesniala sciana. Widzialam. Widzimy to wszyscy. Zastraszeni narzekamy po katach, ale nikt nas nie slyszy. Latwiej jest nie sluchac, niech tam gdzies sobie syf egzystuje. Narzekanie sie zamyka po dyzurkach, miedzy lekarzem a pacjetem. Nasze glosy nie siegaja dalej niz te zagrzybiale sciany szpitali. Bo czy leaderzy sa na tyle odwazni zeby popatrzyc sie prawdzie w oczy, zeby zaakceptowac odpowiedzialnosc, zeby zaczac dzialac na cel ulepszenia tego podupadajacego systemu.

Politycy tego nie widza i co gorsza nie chca widziec ani slyszec. Jest latwiej siedziec, nic nie robic, tylko prowadzic retoryke. Czy tylko bulwersujace skandale przyciagaja uwage politykow? Zaangarzowanie danej parti konczy na posadzeniu swojego na tronie publicznej akademi. Ale czy ten leader spelnie wymagania tej pozycji? Czy to jest osoba jedynie kturej rola jest powtarzanie jak nakręcona kataryna ze wszystko jest ok, kiedy tak naprawde nie jest.

To jest skandalem. To jest narodowa tragedia. A my to akceptujemy. Dlaczego? Dlaczego haslem medycyny we Wroclawiu slalo sie - zanizone oczekiwania, jak nisko mozna zejsc?

Tutaj jest potrzebny Kopernikowski przewrot. Nie swiat sie kreci wokolo admininistracji akademi. Ale administracja kreci sie wokolo dobra pacjeta, dobra ksztalcenia, rozwoju wiedzy, dobra pracownika, i dobra lekarza. Prawnicy nie powinny byc zaprezani do tego zeby ratowac administratorow, ale ostro walczyc na poziomie politykow (LOBBY) zarazajac ich misja na rzecz pacjeta, na rzecz ksztalcenia lekarzy, na rzecz oddanych pracownikow akademi. Leaderzy zapominaja zarzadac z pokora. Zapominaja ze to nie my dla nich ale oni dla nas.

Premierze otwurz oczy, przejdz sie po Polskich szpitalach i akademiach. Co innego moze byc wazniejsze niz system zdrowotny obywateli Polski? Niz zdrowie obywateli?

• Gość: aby Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: 195.187.84.* 12.10.10, 11:52
        czy ta pani jest studentką? styl i gramatyka wyborne - pogratulować nauczycielom z liceum. jaki intelekt, taka uczelnia
        • sedaluk Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą 12.10.10, 12:22
          Czy to nie jest tak czasem na wiekszosci uczelni ? Nepotyzm i uklady-z nauka nie ma to nic
          wspolnego. A uniwersytet jest rzeczywiscie autonomiczny-jaki rektor tacy profesorzy.
        • Gość: ambitnakobieta Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.as.kn.pl 12.10.10, 12:50
          Akademia zapewnila ze jej studenci swietnie wladaja gramatyka lacinska. To napewno jest istone w leczeniu pacjeta i komunikacji z pacjetem. Caly rok na tym spedzilismy. Natomiast na przedmiotach takich jak np neuroanatomia (semestr), embyologia (semestr), na traumatologi i ortopedii (2 tygodnie). To jest wstyd. Brodzimy w sredniowieczu. Ktos kiedys na akademi z administracji powiedzial studentowi ze jezeli ten system byl dobry dla Kopernika to jest dobry dla ciebie. To bylo zastanawiajace. Pewnie dlatego Kopernik popatrzyl sie w niebiosa szukajac zbawienia, i go tam nie znajdujac odkryl cos innego. Ja sie patrze od 6 lat na tem system tutaj, i jedynie kopernikowskie rozwiazanie nasuwa sie na mysl. Ale to jest jedynie moja prywtna opinia. I tam naprawde kogo obchodzi?

A dla mlodych leakrzy pozostaje ta opcja ktora wiele podejmuje i rozwaza. Nazekac albo wyjechac z kraju, i wiele tak robi. Tylko ze na emigracji nie tylko ortografia i gramatyka tych wyjechanych ucierpi.
        • Gość: Mariusz55 Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: 109.243.49.* 13.10.10, 03:53
          To jest jakaś wynaturzona wersja dyslekcji--nie warto się wczytywać za to wybornie zrywasz boki ze smiechu nad ortografią...
      • Gość: pededro Ja pierdziu... :-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 12:29
        To ładne:
        „popatrzyc sie prawdzie w oczy”
        „zaczac dzialac na cel ulepszenia”
        „Kopernikowski przewrot”
        „system zdrowotny obywateli Polski”

O ortografach nie wspominam z litości. Mam tyko taką cichutką nadzieję, że to nie lekarka pisała, bo jeśli tak, to jest o wiele większym zagrożeniem niż wszyscy rektorzy i administratorzy razem wzięci.
        • Gość: admo Re: Ja pierdziu... :-) IP: *.ict.pwr.wroc.pl 12.10.10, 16:24
          Ach te merytoryczne dyskusje. Po to czytam fora, żeby trafiać na takie wpisy jak Twój.
          Mam tylko jedno pytanie do Ciebie. Czy jeśli rozmawiasz z kimś na żywo, z kimś kto sepleni, jąka się albo jest tak poddenerwowany, że mówi nieskładnie, to też mu to wytykasz?:)
          • Gość: pededro Re: Ja pierdziu... :-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 21:37
            Hm... Masz rację. Poniosło mnie. Ale to dlatego, że wypowiedź tej pani była wyjątkowo nieskładna. Ale przyznaję – mój komentarz był małostkowy i niewiele (czyli nic) nie wnosił do dyskusji. Biję się w piersi i obiecuję poprawę.
            • Gość: kakadu Re: Ja pierdziu... :-) IP: 156.17.100.* 15.10.10, 13:09
              AM we Wroclawiu ksztalci rowniez studentow z zagranicy w j. angielskim. Czasem oni prawie nie wowia po polsku. A ta Pani mówi calkiem całkiem. Widocznie jest córką emigrantów polskich. I pisze o tym, co zobaczyła w ojczyźnie swoich ojców. Posłuchajcie, co do was mówi
              A jeszcze Gogol: z kogo sie śmiejecie? Z siebie samych sie śmiejecie...
              • Gość: lek. med. Re: Ja pierdziu... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 19:18
                Na AM mówi się, że porównywania Andrzejaka do Paradowskiego to zaszczyt dla Andrzejaka, dla Paradowskiego to wstyd!
                • Gość: med.lek. medytujący lekoman IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 10:47
                  W innej części AM mówi się zupełnie inaczej. Obaj są siebie warci.
                  • Gość: mason23 Re: medytujący lekoman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 11:10
                    www.rmf24.pl/fakty/polska/news-ryszard-andrzejak-nie-popelnilem-plagiatu-nie-pozwole,nId,302657
                    A Andrzejak swoje...., jakby nic się nie stało.
                    Dobre komentarze.... ja dodam, ze Andrzejak zachowuje się jak król LUDwik - ...Słońce to ja....czyli Andrzejak to Akademia....W tym swoim rozumowaniu i działaniu zapomina o tym, ze został wynajęty w czasie wyborów na funkcję rektora...., że jeżeli się nie sprawdza to zawsze może być z tej funkcji odwołany...., choć najlepiej dla niego i AM byłoby, gdyby sam ustąpił...zyskal by twarz, która stracił i nie byłoby dymu....
                    Wszystko wskazuje na to - także z tych komentarzy - że przyspawał się do stołka i nie docierają do niego żadne opinie......, a ludzie skupieni wokół niego nie mogą go namawiać do ustapienia, bo boją się - nie wiem czy zasadnie - o swoją dupę.....
                    Pan Bóg nie rychliwy....cierpliwości....prędzej czy później "łajdactwa, gów..., świństwa" ujrzą światło dzienne.....wtedy będzie za późno....podobnie jak z plagiatem Andrzejaka....
                    • Gość: med. lek. Re: medytujący lekoman IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.10, 11:54
                      W dzisiejszej Gazecie Wrocławskiej jest wywiad. Jeśli założyć, że nie jest w nim tylko nieprawda, to oczywiste oczywistości przestają być takie oczywiste.
    • trombozuh Dziwię się studentom. 12.10.10, 12:27
      Wystarczyłby po prostu mały strajk, połączony z wywiezieniem pana rektora na taczkach. Kiedyś studenci nie bali się strajkować mając przeciwko sobie uzbrojonych ZOMOwców, teraz boją się paru cwaniaczków przy korycie?
      • jwojnar Jeśli uczelnia nie umie sama się oczyścić, 12.10.10, 14:26
        to niech gnije i zdycha. Rzeczywiście studenci mogliby zorganizować strajk okupacyjny, wywieźć Jego Magnificencję na taczkach i najpewniej nikt by im nic nie zrobił. Kadra rzeczywiście jest w trudniejszym położeniu, ale jeśli wychowawcy w większości wolą siedzieć cicho, to czego można wymagać od wychowanków? Apel do premiera to żenada.
        • Gość: MonX Mam jescze lepszą propozycję. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 15:06
          Taczkową wywózkę szanownego JM Rektora należałoby sfilmować. Wtedy można upiec trzy pieczenie na jednym ogniu. Wyrwać chwasta, zgarnąć kasę od TV za film, a przy okazji wypromować się na gwiazdę mediów (a potem taniec z gwiazdami, członkostwo na liście partyjnej do Sejmu i Senatu itp).
      • Gość: am.lek Re: Dziwię się studentom. IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 16:45
        Byłem studentem akademii, na szczęście już nie jestem. Nie mogę zrozumieć, co wy jeszcze chcecie od studentów? Ja na własne oczy rektora widziałem raz - podczas rozdawania dyplomów. I tyle mniej więcej miał on 'wpływu' na moją edukację.

Studenci są pod opieką profesorów - niektórych lepszych, niektórych gorszych - wiadomo, jak to jest. Ale to właśnie profesorowie, szefowie katedr - niczym na Ginekologii - robią taki szum medialny wokół siebie, że edukacja cierpi. Rektor przez szereg lat odwołał ze stanowisk zaledwie kilku, ale znaczących prominentów, ale nawet oni nie brali czynnego udziału w edukacji studentów. Tak więc studenci nie wywieźli rektora na taczce z tego prostego powodu, że wszystkie 'machloje' kadrowe średnio dotyczyły ich edukacji - nie mieli punktu zaczepienia do strajku. A skoro tak, to nie protestowali. To jest takie proste.

Co do postu 'lekarki' powyżej - oby nie była z naszej akademii, bo wtedy naprawdę się załamię, że posiadam tytuł 'równoważny' z tą panią. Raczej wydaje mi się, że napisał to jakiś troll internetowy podszywający się pod lekarkę.

Sama sytuacja jest tragiczna, liczę na jej szybkie rozwiązanie i 'bolesny upadek' (aby nie użyć wulgaryzmu) całego systemu zależności. Po takim trzęsieniu ziemi może nareszcie przestaniemy być pierwszą eksportową uczelnią w naszym kraju (większość młodych zwyczajnie w świecie opuszcza Wrocław i leci w świat). Sam również nie zamierzam robić tutaj kariery naukowej, wolę się 'męczyć' za granicą. Podobnie jak większość moich znajmych z ostatnich lat.

Alma mater, ale niestety wyrodna.
    • kropka9991 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 12:33
      Artykuł wisi na portalu od kilku godzin a pod nim zaledwie 6 postów. Czyżby temat był tak mało ważny? Chyba tzw. środowisko tę sprawę ma po prostu w nosie. Co tam przyszłość jakiejś uczelni medycznej we Wrocławiu...
      • Gość: pededro Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 12:40
        Środowisku to wisi, bo to konformiści. Jak zresztą większości z nas (ja nie jestem ze środowiska). Rację ma ten, kto zwrócił uwagę, że przecież to owe środowisko wybrało takiego rektora. Nie liczyłbym na „przewrót Kopernikowski” :-)
      • Gość: :) Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:15
        Ludzie opanujcie się. Nie macie się gdzie wyrazić? Na forach internetowych, na łamach Gazety Wyborczej? Jedni "Bohaterowie" są w stanie napisać anonim w internecie, inni "Bohaterowie" z parciem na szkło robią karierę medialną podważając autorytet innych sami będąc wątpliwmi moralnie....a to wszystko w trosce o tzw. dobro uczelni w ramach skrupulatnie zaplanowanej kampanii wyborczej. Lekarzyny... będziecie się dziwili później, że tak was postrzegają pacjenci? Piszcie dalej. Powodzenia
      • Gość: pracownikAM Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 00:16
        Środowisko ma już dość tej awantury. Wstyd się przyznać gdzie pracujemy, nasza uczelnia nie stanowi dla nikogo żadnego wiodącego ośrodka naukowego... czas zmienić pracę... albo pilnie zmienić rektora i jego świtę, wprowadzić ludzi którzy zechcą popchnąć uczelnię w jakiś rozwój. Na razie jesteśmy w epoce, w której Uniwerek Przyrodniczy był 15 lat temu...
    • sympatiaplus Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 12:44
      Największą szkodę robi myślenie, ze wszędzie jest podobnie. Czyli beznadziejnie
      Po pierwsze, to nie jest prawda. Taką opinię promują wyłącznie byle jacy ludzie.
      Po wspaniałym geście Heimratha ten list Paradowskiego do premiera już powinien odnieść skutek.
      Dni Andrzejaka są policzone.
    • greg44pol44 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 13:02
      Dziwne sie rzeczy dzieja na AM we Wroclawiu, nie rozumiem tylko dlaczego teraz wszyscy sie oburzaja juz po fakcie??? jakimi diagnostami jestescie skoro chcecie leczyc SKUTKI a NIE PRZYCZYNE !!! gdzie byliscie wczesniej,!!!!!! teraz macie to za to , ze nie reagowaliscie wczesniej....
      nie wierze ze nik o tym nie wiedzial!!!!
      tylko ze opinia, ktora teraz wytworzyly zwasnione strony przejdzie na bogu ducha bardzo dobrych absolwentow szkoda

zawsze byla zglinizna na AM zawsze trzebabylo miec plecy by zaistniec w srodowisku moze to i dobre ze taka opinia bedzie sie ciagnela za wami latami
      • Gość: aristo Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 15:21
        greg44pol44 napisał:

Dziwne sie rzeczy dzieja na AM we Wroclawiu, nie rozumiem tylko dlaczego teraz wszyscy sie oburzaja juz po fakcie??? jakimi diagnostami jestescie skoro chcecie leczyc SKUTKI a NIE PRZYCZYNE !!! gdzie byliscie wczesniej,!!!!!! teraz macie to za to , ze nie reagowaliscie wczesniej....
        nie wierze ze nik o tym nie wiedzial!!!!

Ja Ci odpowiem, dlaczego. Po prostu wcześniej wszyscy pilnowali własnych tyłków. Bali się nawet nieodpowiednio spojrzeć na rektora w trosce o własną karierę. Teraz znalazło się kilku "bohaterów", bo wybuchł skandal na całą Polskę. Dla nich to dogodna sytuacja, żeby zbić kapitał na rektorze, zaistnieć w świadomości publicznej jako bohaterowie i... jeszcze bardziej pomóc swojej karierze.

Takich mamy w Polsce "bohaterów". W nauce, jak w każdej innej dziedzinie, gdzie jest dużo do ugrania, nie ma miejsca na uczciwość i sprawiedliwość - liczy się tylko polityka i umiejętności dyplomatyczne. Tylko naiwni wierzą w szczerość intencji Heimratha i Paradowskiego. Oni wcale nie są uczciwsi niż reszta, oni po prostu są sprytniejsi.
        • Gość: :-( Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 17:28
          "Tylko naiwni wierzą w szczerość intencji Heimratha i Paradowskiego. Oni wcale nie są uczciwsi niż reszta, oni po prostu są sprytniejsi."
          Trafne spostrzeżenie. Ja mam nieodparte wrażenie, że ten ostatni, który wszedł do gry od początku pociągał za sznurki.
          Właściwie to mam pewność.
          • Gość: alcybiades Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:52
            ergo tkwisz w błędzie. nie tak to w istocie było
    • 4kiero4 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 13:07
      uczelnia powinna się sama ratować

---
      lepsze-ubezpieczenie.blogspot.com
    • easy.teraz Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 13:33
      Ten pan, który wstydu nie chce oszczędzić wrocławskiej AM nie jest przyczyną ale skutkiem polityki wzgledem nauki.

Młodsi pracownicy wyższych uczelni dorabiają masowo do pensji, kosztem prowadzenia badań naukowych. Mamy słbszych uczonych uwikłanych w robienie kasy. To zmienia strategię wyboru władz uczelni. Wyborcy chcą mieć czlowieka który "to rozumie". No i ten facet to rozumie. Bedziemy mieli ich coraz więcej. Prace naukowe publikowane w kiepskich czasopismach nawet jesli nie sa plagiatem to mało w nich oryginalnej myśli. I tak dzięki naszym krótkowzrocznym politykom, nie rozumiejącym, że w normalnych warunkach naukowcowi daleko do pensji górnika czy hydraulika, słaba nauka stanie sie jeszcze słabsza!!!
    • Gość: Gocha Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 14:08
      A to ten pan, który kiedyś byś nieudolnym rektorem AM, a teraz za wszelką cenę chce, aby jego ukochany synek został następnym rektorem?
      Więc do premiera pisze?
      Co za dno!
      • Gość: Sw.Patryk Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: 81.145.165.* 12.10.10, 14:20
        Kimkolwiek by nie byl profesor piszacy list do wladz panstwowych , jest absolutnym skandalem pozostawanie na stanowisku rektor, profesora , czy wreszczie samodzielnego ( samodzielnego , ha,ha !) pracownika uczelni i nauczyciela akademickiego .
        Nie do pomyslenia przed wojna .
        • ewa9717 Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą 12.10.10, 15:35
          Pan Heimrath wystąpił odwaznie, siedzący u Leopolda oficjele milczeli, szybciutko zaśpiewano hymn, a potem wystąpił rektor Andrzejak i były oklaski. Cóz tu jeszcze dodać...
      • Gość: student Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.cust.o2.ie 12.10.10, 17:36
        Gość portalu: Gocha napisał(a):

> chce, aby jego ukochany synek został następnym rektorem?

Nie wiedziałem, że były rektor ma syna lekarza. Z tego, co wiem to BRAT byłego JM ma syna lekarza. Nazwisko to samo, jednak inna osoba.
        • Gość: AM Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:53
          inna, ale opluć przecież zawsze można! to charakteryzuje zwolenników obecnej władzy z syndromem bohatera uciśnionego!!!!!
      • Gość: Wiarus Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.10, 17:54
        Dziękuję Panie Rektorze sa ten list. Z pewnością była to trudna chwila wydać tak miażdżacą opinię swemu następcy, którego poniekąd Pan sam zainstalował na tym stolcu.
        Ale tym bardziej wysoko oceniam Pańską odwagę w ocenie "dorobku" andrzejaka.
        Bo miał Pan i ma moralne prawo do osądzania i cieszę się, że z tego prawa Pan skorzystał. To co zrobionio z Pańską i moją uczelnią jest straszne. Zniszczono dobry wizerunek uczelni, nad którym pracował Pan sześć lat. Wypromowano masę klonów andrzejakowych. Najsmutniejsze, że "przewrotem kopernikowskim" chcą już dowodzić poplecznicy andrzejaka z takimi samymi kwiatkami plagiatorskimi za pazuchą.
        Żal ściska serce.
      • Gość: Tomasz Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:47
        dla zachowania obiektywizmu trzeba powiedzieć, że Paradowski zbierał bardzo dobre oceny za swoje kadencje, chociaż interpersonalnie za nim nie przepadałem. więc nie szkalujmy imienia człowieka, który w porównaniu z Andrzejakiem jest niemal mężem stanu
    • open123 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 15:55
      nie to wkurza podwójnie. Jako zwykłego czlowieka patrzacego jak ten oszust i złodziej chodzi z podniesiona głową, udaję, że ok i deprawuje młodych, tłamsząc tych, którzy się ośmielą nie przyklaskiwać; och jak ja dobrze znam ten styl. Po drugiego, bardzo zaciskam pasa, by moja córka studentka na tej własnie uczelni studiowala.Takie praktyki umiejszają wartość studiów na tej uczelni.
      Jego Magnificencja, czy ten tytuł już nic nie wart, nie zobowiązuje ?
      Precz z nim, ręki nie podawać, dzieńdobry nie mówić, poddać ostracyzmowi. Takie rzeczy można robić bez decyzji urzędowych.
      • patrixjer Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą 12.10.10, 16:57
        "res facilis dictu, dificils factu"
        nie on pierwszy, nie ostatni, znam innego takiego, co to wszysycy pracują na jego dorobek, a on stołka się trzyma, kolesiostwo, kumoterstwo i nepotyzm, wot co zżera wrocławską AM, bez pleców nie ma szans żeby zostać na akademii bez względu na dorobek jakim dysponujesz, wiem bo sam to przechodziłem....
        • Gość: itonai Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:32
          Dobrze, że żyjemy w XXI wieku, bo dawniej taki Paradowski, bez mrugnięcia okiem wezwał by na pomoc Krzyżaków.
          Ale czy możemy przewidzieć, co jeszcze może przyjśc mu do głowy, gdy Premier odmówi pomocy.
          Strach się bać.
      • Gość: Czarny Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.11, 15:52
        Skąd wyciągasz Człowieku takie wnioski, że rektor to oszust i złodziej ? Pomijając to, że jest to oczernianie nie poparte dowodami, to ośmieszasz się Człowieku sam pisząc takie słowa. Gdybyś chociaż trochę zagłębił się w sprawy AM we Wrocławiu, to może wtedy wyrobił byś swoje własne zdanie, a nie gdakanie jak inne kury.
    • easyjozik Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 18:36
      czy to ten pan, który niedawno chciał zostać senatorem RP, a Andrzejak był szefem jego sztabu wyborczego???
      • Gość: fdf Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:11
        Tak a Ty byłeś w gwardii przybocznej. Nie pamiętasz co obiecywałeś. Dzięki temu pracujesz na AM w katedrze u osoby, która współodpowiada za ten stan rzeczy.
    • Gość: h Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 19:26
      Panie Premierze- ratuj Pan uczelnię. A gdzie do diaska samodzielność uczelni. Przypomina to przedszkole w którym są same mądre dzieci bardzo mądrych rodziców. To szczep wsobny tylko dziecko zrobiło kupkę.
      I teraz trzeba posprzątać. Panie Premierze - bierz Pan łopatke i miotełke i do roboty bo dzieci nie rozumieją co to znaczy odpowiedzialność i samorządność..
    • Gość: Zawstydzony List Rektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 19:52
      To dostałem kilka dni temu:

"LIST OTWARTY REKTORA AM DO PRACOWNKÓW UCZELNI

Szanowni Państwo,

Koleżanki i Koledzy,

W ostatnich dniach mamy do czynienia z bezprecedensowym atakiem na autonomię i niezawisłość wrocławskiej Akademii Medycznej oraz jej władze i pracowników. To właśnie dlatego zdecydowałem się napisać do Was, jako Rektor, choć poza murami naszej Uczelni nie zabieram oficjalnie głosu na ten temat.

Jednakże pojawiające się informacje medialne o zawieszeniu uprawnień do nadawania stopnia doktora habilitowanego oraz prowadzenia procedur profesorskich Wydziałowi Lekarskiemu Akademii Medycznej we Wrocławiu powodują, że pracownicy Uczelni powinni wiedzieć jak rzeczywiście wygląda sytuacja, a nie opierać się na informacjach medialnych czy też przekazywanych przez osoby, które od kilkunastu miesięcy godzą swoimi działaniami w dobre imię naszej Alma Mater.

Do dnia dzisiejszego nie dotarły do Akademii Medycznej dokumenty z Centralnej Komisji, które potwierdzałyby prawdziwość informacji o zawieszeniu uprawnień do nadawania stopnia doktora habilitowanego oraz prowadzenia procedur profesorskich Wydziałowi Lekarskiemu. Nie otrzymaliśmy w tej sprawie nawet telefonu od kogokolwiek z CK lub innej instytucji. Sprawia to, że nie mogę odnieść się do tej decyzji i jej uzasadnienia, ani też podjąć jakichkolwiek kroków prawnych.

Mimo to w sprawie ewentualnego zawieszenia uprawnień zebrało się Kolegium Rektorskie, a następnie Kolegium Dziekańsko-Rektorskie. W drugim z tych Kolegiów uczestniczyli przedstawiciele kancelarii adwokackich, obsługujących Akademię Medyczną oraz Wydział Lekarski AM. Według przekazanych przez nich opinii prawnych Centralna Komisja nie ma jakichkolwiek podstaw do odebrania Wydziałowi Lekarskiemu uprawnień, gdyż wszystkie działania podejmowane przez Dziekan i Radę Wydziału Lekarskiego były zgodne z prawem, a wszystkich terminów, wymaganych przez CK, Uczelnia dotrzymywała. Oznacza to, że wszystkie postępowania o nadanie stopnia naukowego doktora habilitowanego oraz tytułu profesora nadal będą prowadzone.

Gazeta Wyborcza jak i pojedyncze osoby z kręgu naszej społeczności akademickiej próbują budować atmosferę sensacji i wymusić określone działania na mnie, członkach Senatu i władzach uczelni. Jednocześnie próbują wytworzyć wśród pracowników Uczelni przekonanie, iż całą winę za tę sytuację ponoszą władze Uczelni.

Uwzględniając wydarzenia, które miały miejsce w ostatnich miesiącach, a odnoszące się do wielorakich działań, których skutkiem jest stałe tworzenie negatywnego wizerunku AM rodzi się następujący wniosek, że niewielka grupa ludzi, która od dłuższego czasu atakuje mnie osobiście, widząc nieskuteczność swoich działań, postanowiła przenieść swoje niezadowolenie na Naszą Uczelnię, aby w ten sposób osiągnąć swoje zamierzone cele. Dlatego nie mogę już milczeć i jako Rektor piszę te słowa: w tym momencie nie chodzi już o osobisty interes Ryszarda Andrzejaka, ale chodzi o dobro całej Uczelni i wszystkich jej nauczycieli akademickich, pracowników, studentów oraz tych wszystkich, którzy przez lata budowali jej obecną pozycję i prestiż. Dlatego też apeluję do Was wszystkich, byśmy razem stanęli w obronie autonomii, a przede wszystkim godności Naszej Uczelni, naszego miejsca pracy i nauki.

Z wyrazami szacunku

Prof. dr hab. Ryszard Andrzejak"

• Gość: do zawstydzonego? Re: List Rektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:02

Mimo to w sprawie ewentualnego zawieszenia uprawnień zebrało się Kolegium Rektorskie, a następnie Kolegium Dziekańsko-Rektorskie.
        A co to kur....tym kolegiom zawieszono uprawnienia?....co mają do tego....ciała sterowane przez rektora przez którego sprawę jest cały bajzel.
        Dlaczego nie zebrała się rada wydziału?
    • prawdziwybronek Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 20:41
      Szanowny prof. Paradowski czas uderzyć się w pierś i pochwalić się co Pan zrobił dla AM - chyba niewiele , ale pisanie "dramatycznych" listów do Premiera w stylu Solidarności 80 i robienie zamieszania to chyba styl iście akademicki - brak Panu argumentów. Niech sprawę wyjaśnią instytucje do tego powołane. Grunt który szykujecie sobie pod kolejne wybory na Rektora jest grząski i mam nadzieję że razem z Heimrathem i Eliasem w nim się utopicie tym samym uwolnicie Uczelnię od swojej przykrej obecności. Na razie robicie w swoje gniazdo i publicznie się z tym obnosicie - fatalny styl i mała wiarygodność. Czas zabrać się za pracę - leczyć, uczyć - a nie latać po gazetach i smarować tony pism. W chwili obecnej zalecam konsultację psychiatryczną może jakieś tabletki chwilowo zaleczą "sraczkę umysłową" Pana i kilku kolegów - może to zakaźne i trzeba was izolować.
      • Gość: Wiarus Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.10, 21:04
        Mam tylko jedną nadzieję, że nie masz człecze wyższego wykształcenia, bo poziom tej argumentacji doprawdy żałosny. Pewnie jesteś z tego kręgu ludzi, dla których BMI jest wyższy od IQ (z waszym idolem na czele). Wiem, że ogórki nie śpiewają bo nie mogą.
      • Gość: nieprawdziwybronek Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:09
        Niech sprawę wyjaśnią instytucje do tego powołane.......właśnie o to chodzi. Tylko dziekanka i klika robi wszystko, aby tego nie wyjaśnić....zamotać, pod pozorem przestrzegania prawa.......tak jakby była specjalistą od "nadawania stopni i procedur".
        Zapomina, że CK jest instytucją w państwie, która się tym zajmuje....ma największa doświadczenie. A od tej decyzji można się odwołać do sądu....Andrzejak jest on osobą prywatną.....i powinien to robić osobiście a nie wciągać w swoją sprawę cała uczelnie. ...to jest największy skandal.... KTO W POLSCE TAK WYKORZYSTUJE UKŁAD - może pozwolić sobie na ekspertyzy, radców, wynajmowanie adwokatów....., ktorych nikt nie zna tylko ONI>
        • Gość: Gierek Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:22
          a kto płaci za ta obsługę prawną? i na jakie kwoty wystawiane sa faktury? bo przypuszczam, że niemałe! pytanie, ile też wraca do kieszenie zlecających!!??
          • Gość: pracus Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: 156.17.100.* 13.10.10, 09:31
            Rektor ma 5 prawników. Opłaca ich podwyżkami, których przez cała kadencje Andrzejaka nie widzieli pracownicy.
            Bo po co dac pracownikom (przewidziane Ustawą) podwyżki, jak mozna opłacać prawników i tkwić na swoim wielkim zadzie i zarabiac miliony....
      • Gość: zbulwersowany Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:19
        "Niech sprawę wyjaśnią instytucje do tego powołane" - i wyjaśniły, jak np. Komisja ds. etyki. nie ma na co czekać, rektor na taczkę i przez Most Zwierzyniecki do Zoo, jako jeden z gatunków pierwotnych!
      • Gość: :) Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:22
        Bronek- kocham Cię
      • Gość: bronek Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.10, 22:20
        Profesor Paradowski jest ostatnią osobą, którą powinna zabierać głos w tej sprawie! Jako jeden z głownych oponentów i konkurentów prof. Andrzejaka w trakcie poprzednich wyborów rektora AM z zasady nie jest osobą obiektywną! Przydałoby się w tej sprawie więcej spokoju i obiektywizmu, a przede wszystkim trzymania się reguł państwa prawa! W systemie prawnym ustanowione są odpowiednie instytucje i procedury kontroli prawidłowości funkicjonowania uczelni wyższychQ Wydaje się sie warto spokojnie poczekać na zakończenie wszystkich procedur prawnych i ogłoszenie ostatecznego prawomocnego werdyktu. A póki takiego nie ma należy pamiętać, że naczelną zasadą prawa w demokratycznych krajach jest zasada domniemania niewinności!
        • Gość: bronek Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.10, 22:22
          Profesor Paradowski jest ostatnią osobą, którą powinna zabierać głos w tej sprawie! Jako jeden z głównych oponentów i konkurentów prof. Andrzejaka w trakcie poprzednich wyborów rektora AM z zasady nie jest osobą obiektywną! Przydałoby się w tej sprawie więcej spokoju i obiektywizmu, a przede wszystkim trzymania się reguł państwa prawa! W systemie prawnym ustanowione są odpowiednie instytucje i procedury kontroli prawidłowości funkicjonowania uczelni wyższych! Wydaje się, że warto spokojnie poczekać na zakończenie wszystkich procedur prawnych i ogłoszenie ostatecznego prawomocnego werdyktu. A póki takiego nie ma należy pamiętać, że naczelną zasadą prawa w demokratycznych krajach jest zasada domniemania niewinności!
          • Gość: Dziękujemy! Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 22:40
            Ryszard A. I Jolanta A-J odpowiadają za ciężki kryzys wydziału i uczelni. Dziękujemy tej genialnej parze!
        • zds2011 Re: To On! A nie My.. 12.10.10, 23:58
          Zostalo nam, jak widac, tylko rozdzieranie szat “po proznicy” i szukanie pomocy tam , gdzie sie juz teraz nie powinno?. A to przeciez sama polska korporacja akademicka stworzyla sobie taki, a nie inny system kariery i awansow, oparty na habilitacji i tytularnej profesurze, ktory zarowno w przypadkach ekstremalnych, jak i z dnia na dzien, nie dziala (brak jawnych osiagniec i odkryc na poziomie EU/swiatowym)!

Dowod? To slowa samego Autore w/w Listu:” Nie znam kraju unijnego, w którym zezwolono by sprawować przez dwa lata funkcję rektora wyższej uczelni osobie, która dopuściła się nieuczciwości w nauce. Takie osoby w krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych są szybko zawieszane w pełnieniu funkcji i usuwane po udowodnieniu winy ze środowiska naukowego i akademickiego do końca życia.”

Przeciez to takie proste. Nie mowic wiele po proznicy, tylko za wczasu wprowadzic u siebie system taki, jaki maja inni za granica!

Co to takiego przeszkadza w tym, aby w polskiej szkole wyzszej bylo jawnie i przejrzycie, tak jak w markowych uniwersytetach zagranicznych, o ktorych sie tyle zawsze mowi…oraz do nich porownuje!?

Chyba tylko pospolite lenistwo, arogancja dla faktow oraz powszechna poblazliwosc dla zla, ktore ma najczesciej znane lokalnie imie i nazwisko?! Przeciez wygodniej jest dowiedziec sie wszystkiego z gazety? Ona ma zawsze w Polsce racje? A nie jedna, oskarzana o cos w mediach… osoba? To co sie (nie) zrobilo 17 lat temu i do teraz, nie naprawi sie jednym listem rozpaczy!
        • Gość: zbulwersowany Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 06:25
          ocierasz się o bardzo cieńką granice kompromitacji. Werdykt opiniotwórczego ciała naukowego w postaci komisji etyki już zapadł! nie ma więc na co czekać. Rektor już dawno powinien być odwłany ze stanowiska. To się w przysłowiowej głowie nie mieści, że Ministerstwo pozostaje bierne. W zachodnich standardach jest to nie do pomyślenia, ale zapominamy czasami, że to ciągle postprlowska rzeczywistość i latego nędzne kreatury zasiadają jeszcze na ważnych stołkach.

nie dziwota, że w szeregach orszaku rektorskiego już niemalże amok w agonii. Was czas się skończył i bzdurzenie na internetowych forach tego nie zmieni!
      • Gość: gajdarX Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.10, 00:08
        bronku prawdziwy chciałbym abyś miał jedną setną dokonań Profesora.Wiedz że
        był i jest osobą wrażliwą na to co się wkoło dzieje, a przy tym pracowitą uczynną
        i dobry fachman. jestem przekonany że nie szykuje się do wyborów. Natomiast ma
        dosć intryg, pomówień, zastraszeń, wykańczania ludzi i promowania biernych, miernych
        ale wiernych
    • demon5-5 Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 12.10.10, 21:08
      Czy ten pan Paradowski to ten który chciał byc Rektorem? Przegrał w wyborach to teraz prosi Premiera Tuska o załatwienie mu tej posady. Tak z mianowania - w teczce na posadę. To już chyba było i się nie wróci. Gdzie demokracja.
      • Gość: remon Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:16
        Trochę szacunku i rzetelnej oceny.
        Nikt bardziej jak właśnie prof. Paradowski miał prawo wypowiedzieć się w tej sprawie.
        To środowisko zaczęło mówić na ten temat... On pierwszy zabrał głos...
        Ty też możesz...? Masz odwagę?
        Żeby to zrobić to trzeba mieć jaja!
      • Gość: fdfdfd Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:23
        Przeczytajcie pisma na stronie AM!
        Powoli, data po dacie, tekst - jego zawartość!
        Wtedy zrozumiecie dlaczego CK zawiesiła uprawnienia - za opieszałość, krętactwo, zwlekanie z decyzjami,!
        Po 14 miesiącach (czternastu!!!!) wybrano 2 recenzentów - znacie taki przewód habilitacyjny, aby 14 miesięcy od wszczęcia rada wybrała recenzentów to na dotatek nie w tej procedurze.........uprawiano spychologię, pisano wszędzie także do organów, które nie są w ogóle związane ze stroną np. MZ ale recenzentów nie wybrano.....
        Ja nie znam.....
        ------------------------------

• Gość: Pracownik Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.10, 21:47
          Ponawiam konkret.
          W dniu 25.10 o godz. 9 zaczyna się senat.
          Podstawmy 4 taczki (jedną o wzmocnonej konstrukcji koła jezdnego) i przewieźmy tych panów za bramę uczelni.
          To przecież niecałe 100 m.
          Wszystkie stany uczelni do dzieła. Zróbmy wreszcie naprawdę coś sensownego.
          • Gość: G.Ość Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.magma-net.pl 12.10.10, 21:55
            A któż wam wybrał tego rektora? W teczce przywieźli? Wybraliście takiego, na jakiego zasługujecie.
    • Gość: judyta Trąd na UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 23:40
      Na forum pojawiają się różne opinie, jedni bronią R. Andrzejaka, inni go atakują, zrobiła się swoistego rodzaju mieszanka, która w rzeczywistości nic nie znaczy. Przypadek R. Andrzejaka jest wisienką na torcie, szkolnictwo wyższe jest chore. Na Wydziale Nauk Społecznych UWr kwitnie nepotyzm, Jerzy Juchnowski (dziekan Wydziału) zatrudnia swojego synka we własnym Zakładzie, Romuald Gelles (były Rektor) zatrudnia swoją córeczkę we własnym Zakładzie, dr Ceszarz (junior) bedą wicedyrektorem Instytutu Politologii jest szefem swojego taty, Cesarza seniora, córka prorektor jest zatrudniona w Zakładzie ukochanej mamy. Przypominam, że nepotyzm jest formą korupcji. Co z nie wyjaśnionym plagiatem prodziekana M. Manikowskiego-reprezentuje Wydział za granicą. Podaję te przykłady, aby pokazać, że środowisko (które musi to widzieć), w rzeczywistości nic nie robi, konformizm jest istotą tzw. naukowców. Córka rektora M. Bojarskiego znalazła się na łamach prasy, dziennikarze stwierdzili, że zmusza studentów do kupowania książki, której jest współautorka. Czy podjęto tematy wymienione powyżej, nie, niech żyje nepotyzm-korupcja i niszczenie polskiej humanistyki.
    • phisician Heim-rath wyswiadczył przysługę rektorowi 13.10.10, 01:21
      Myslę, ze kazdy, kto dotąd miał wątpliwosci, co do istoty tej sprawy, jej kulis i tego którą prawdę wg Tischnera prezentuje wyborcza mógł je rozwiac widząc wystąpienie szacownego Heimratha. Otóż ten jegomość z imponującym dorobkiem z Ginekologii polskiej (całosciowy IF za dorobek oscyluje około zera) prezentując się na uroczystosci zdezawuował, kto tak naprawdę jest adwersarzem obecnego rektora. Jesli ta miernosta jest przedstwicielem środowiska naukowego, to strach się bac polskiej nauki.. Dr Heimrath znany był nam w czasach studenckich z zataczania się na schodzach kliniki na Dyrekcyjnej, bynajmniej nie z przperacowania, sławę zdobył sobie myląc chwyty Leopolda, ale jako ze pochodzi z "błogosławianej rodziny" był nietykalną swiętą krową. Rektor wsadzajac kij w mrowisko i chcąc oczyscic m.in to ginekologiczne szambo na uczelni chyba sie przeliczył ze swoimi silami i obecna sytuacja jest tego efektem (wystarczy przywołac do pamieci słynna historię zatrudnienia na stanowisku szefa kliniki ginekologii na chałubińskiego profesora z zewnątrz, ktoremu nie udało się wygrac z tą mafią i musiał się wycofać po licznych groźbach). Datego sądzę ze show w wydaniu heimratha to komplement dla obecnego rektora.
    • xylan Tak wygląda polskie szkolnictwo wyższe... 13.10.10, 11:17
      Ale to wszystko zbyt mało, by wyrwać nas z zaklętego kręgu quasi-sarmackiej ideologii prezentowanej przez znaczną część środowiska akademickiego, która, parafrazując wstęp do katalogu wspominanej wystawy, „jest wykorzystywana dla usprawiedliwienia... sobiepaństwa, ksenofobii, lenistwa umysłowego i zwykłego oportunizmu podszytego lękiem przed wprowadzeniem niechcianych zmian, nowinek, rozwiązań, które mogłyby zakłócić święty spokój pracowników wyższych uczelni” (w oryginale: ziemianina).

Całość w tekście: wyborcza.pl/1,76842,8417907,Polskie_uczelnie_w_objeciach_sarmatyzmu.html
    • drugi-plagiator Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 13.10.10, 11:43
      Pan prof. Leszek Paradowski zapomiał, że od przeszło 20 lat mamy demokrację- nawet na Wyższych uczelniach. Wybory są demokratyczne, i wypadałoby się pogodzić z wolą większości, nawet gdyby nie była to jego większość. Przecież miał okazję pozbyć się prof.Andrzejaka podczas wyborów na Rektora Uczelni - coś nie wyszło???!!!- był Kontrkandydatem na Rektora AM prof.Andrzejaka
      To prawie jak u Kargulów i Pawlaków - jak Babcia Pawlakowa wciskała synowi granaty do ręki to powiedziała "....prawo, prawem a sprawiedliwość musi być po Naszej stronie...."
      Wygląda na to, że Pan prof.Paradowski wyciąga te "granaty" co mu Babcia wcisnęła do ręki jak szedł na wybory Rektora A.M.
    • trzeci-plagiator Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą uc... 13.10.10, 12:06
      Pan prof. Andrzejak od kiedy został wybrany rektorem AM, jest plagiatorem. Jak był u Pana prof. Paradowskiego przez dwie kadencje jego rządów na AM prorektorem d/s naukowych
      ( powołany przez ówczesnego rektora ) - to nie był plagiatorem?. Albert Einstein też został uznany za plagiatora ze swoją teorią względności przez swoich przeciwników - czy to znaczy, że teoria względności jest fałszywa?.
      • Gość: 4-ty plag Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:46
        też słyszałem, że to u listowego jest sztab
        • Gość: kasia Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:52
          tak, skupmy się nalokazliacji sztabów, drugiego i trzeciego dna całej sprawy, bo co tam PLAGIAT, co tam WSTYD i KOMPROMITACJA UCZELNI, wynaturzenie funkcji rektora i sprzeniewierzenie się zasadom. wstydźcie się "uczeni". nie na to trzeba kierować światło dzienne
      • Gość: zbulwersowany Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 12:49
        ale o czym mowa? poplecznicy obecnego rektora boją się zmiany warty i już szkalują w obawie, że ów akurat Profesor mógłby przejąc stery? Ktoś inny wyciągnął na światło dzienne sprawę plagiatu i ktoś inny analizy porównawcze kardze naukowej uczelni przekazywał. darujcie sobie szanowni panowie wojenkę podjazdową na internetowym forum. nie trzeba wytężać umysłu,żeby zauważyć w tym propagandę kłamstwa taką samą, jaką na stronie uczelni uprawia pan niedorzecznik
      • Gość: Plagiatuś Re: Były rektor AM pisze: Premierze, ratuj naszą IP: *.128.107.226.static.crowley.pl 13.10.10, 13:03
        Pan prof.Andrzejak nie był plagiatorem nie tylko przez 2 kadencje rektorskie pana dr hab.Paradowskiego, ale także przez swoją własną pierwszą kadencję rektorską.Prof.Andrzejak jako rektor stał nawet na czele komitetu honorowego dr Paradowskiego w wyborach do Senatu. Paradowski w wyborach parlamentarnych, następnie rektorskich, poniósł sromotną porażkę-może bierze odwet na Andrzejaku, wyciągając po latach sprawę plagiatu ?.Żałosny pajac..
    • mer-yl Sprawiedliwy inaczej profesor Paradowski 13.10.10, 13:32
      Prof.P. jak był rektorem, to tępił ujawniających plagiaty, a bronił plagiatorów.Poczytajcie:

new-arch.rp.pl/artykul/270649_Umorzenie_to_nie_uniewinnienie.html
      • Gość: ccc Re: Sprawiedliwy inaczej profesor Paradowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 14:56
        Rektor bezczelnie kłamie pisząc - "Faktycznie, jednemu z prorektorów Uczelni - prof. Jerzego Rudnickiego Sąd warunkowo umorzył postępowanie karne o czyn zniesławienia. Sprawa ta wynikła na tle konfliktu ginekologów w naszej Uczelni, w okresie po przeprowadzonej restrukturyzacji polegającej na połączeniu czterech klinik ginekologicznych w jedną."

otóż wyrokiem sądu karnego, Pan Rudnicki skazany został w zawieszeniu na okres próby 1 roku, co oznacza, że w potocznym rozumieniu jest karany i nie może sprawować funkcji prorektorskich według ustawy o szkolnictwie wyższym

to kolejny przykład bezczelnego manipulowania faktami i propagandowej gry słów, która zupełnie zakrzywia obraz sytuacji naszej uczelni. Stała praktyka, która wpisuje się w polityke jej władz
        • Gość: oszuści Re: Sprawiedliwy inaczej profesor Paradowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:22
          Przeciwko prorektorowi AM wszczęto śledztwo w sprawie tzw. histeroskopii .... (prowadzi je od 25 sierpnia prokuratura Rejonowa Wrocław Zachód) - nie jest to śledztwo w sprawie ale przeciwko prorektorowi AM....., a zatem mija się z prawdą Andrzejak, a Paradowski w liście napisał prawdę!!!
          Andrzejak twierdzi, że Rudnicki nie zostal skazany - po uczelni chodzi ksero wyroku -
          Sąd uznał go winnym
          Panie Andrzejak - Jak nie został skazany to po co przeprasza?! (w gazetcie, na stronie, na radzie)
          Paradowski napisal prawdę.

• Gość: Wiarus Re: Sprawiedliwy inaczej profesor Paradowski IP: *.wroclaw.mm.pl 13.10.10, 15:04
        Zwróćcie Państwo uwagę, że kto nie wielbi andrzejaka to już musi być przynajmniej alkoholik (vide Heimrath, Paradowski) lub inny żyd (vide Górski). Nie ważne co się mówi tylko kto mówi.
        Tak PR-owcy andrzejaka czerpią pełnymi garściami ze swojego guru dr Josepha Goebbelsa. Marzą wam sie chłopcy czapeczki z trupią czaszką co?
        • Gość: doktor Re: Sprawiedliwy inaczej profesor Paradowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 15:40
          pusty śmiech. wunderkomando pseudorektora. stare ubeckie, rynsztokowe metody. manipulacja kłamstwem doprowadzona do kunsztu. Co do wyroku - sam widziałem jego kserokopię, jakze wiec można tak bezczelnie kłamać. oczywiście w razie czego ktoś zagra głupiego i stwierdzic, że nie znam sie na interpretacjach prawnych

a słowa R.A., który mówi, ze na uczelni był taki zwyczaj, spółdzielnia, która dzieliła się dorobkiem naukowym do późniejszych publikacji co mają dla szarego odbiorcy oznaczać?
          • Gość: rocznik 78 Kryzys na AM/Stajnia Augiasza IP: 139.48.25.* 13.10.10, 17:33
            AM tak cuchnie ze czuc po tej stronie Atlantyku.
            • Gość: lek. med. Re: Kryzys na AM/Stajnia Augiasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:18
              Zostań tam jak najdłużej, dzisiaj nie ma do czego wracać. Ja też pakuję rzeczy i wyjeżdżam. Może nie tak daleko jak TY. Uczelnia się stacza. Wydział Lekarski z ograniczonymi uprawnieniami i spadek do II ligi. Przy następnej ocenie będzie w III lidze, bo nie będzie miał punktów za prawo do prowadzenia habilitacji aż w dwóch dziedzinach. Mam już dość kłamstw rektora i jego intryg. Podobnie myślą moi koledzy.
            • Gość: Pracownik Re: Kryzys na AM/Stajnia Augiasza IP: *.wroclaw.mm.pl 13.10.10, 18:32
              Zachęcam do wejścia na stronę AM i zapoznanie się z kolejna odezwą andrzejaka (na marginesie strona uczelni przerodziła się w andrzejakowy blog). Znowu stek kłamstw w sosie rzekomych osiągnięć (zwracam uwagę na novum w postaci tzw. wspólczynnika grubego- kasa ze srodków unijnych w przeliczeniu na studiującego). A prawda jest taka że:
              1) UCZELNIA JAKO JEDYNA W KRAJU NIE JEST UNIWERSYTETEM MEDYCZNYM I DŁUGO JESZCZE NIE BĘDZIE
              2) 4 Z 5 WYDZIAŁOW SPADŁY O JEDNĄ GRUPĘ W OSTATNIEJ KATEGORYZACJI WYDZIAŁOW
              3) NAJLEPSZY DOTĄD WYDZIAŁ LEKARSKI NIE MA UPRAWNIEŃ HABILITACYJNYCH
              4) OD 2004 ROKU NIE BYŁO PODWYŻEK NA UCZELNI (Z WYJĄTKIEM OCZYWIŚCIE MANDARYNÓW, KTÓRZY MAJA INNA SIATKĘ PŁAC)
              Można by jeszcze długo. Ale po co. Znamy to dobrze. Te mordu cwaniaczków rozdających kasę dla siebie i znajomków. Gęby pełnie frazesów o transparencji itp itd.
              • Gość: ambitnakobieta Re: Kryzys na AM/Stajnia Augiasza IP: *.as.kn.pl 13.10.10, 19:59
                Po obu stronach Atlantyku, rzetelnosc badan naukowych na AM jest niezmiernie istotna. Jest to w interesie wszystkich Polskich naukowcow jak I klinicystow I naszych pacjetow, uczelni jak nasza Akademia , I calego srodowiska badawczego zebysmy byli uznawani jako rzetelni.
                Ten bulwersujacy skandal ktory sie rozpetal na AM jak zaraza, nasuwa okazje na wieksza miedzynarodowa wspulprace. Mozna otworzyc drzwi dla zewnetrznych Europejkich I Amerykanskich konsultantow z renomowanych uczelni ktorzy mysle nawet chetnie by pomogli przeanalizowac wiarygodnosc I jakosc naszej uczelni I procesow w niej zachodzacych jak I bycmoze pomogli w zaradzaniu jak ten system ulepszyc I przeksztalcic AM w centrum badan naukowych I inowacji. Bo pozostawiony na swoja reke, toczy sie w strone implozji z tego co sie tutaj czyta no I widzi na AM.
                Jest stare powiedzenie, po obu stronach Atlantyku, in the Wild Wild West jak I Wild Wild East I wszedzie pomiedzy: okazja czyni zlodzieja. To znaczy nie ma co liczyc na moralnosc czlowieka (jednego czy calej bandy) poniewaz czesto sie lamie pod wplywem mniejszej lub wiekszej pokusy, presji, szczegulnie kiedy nikt nie widzi lub kiedy panuje kultura bezkarnosci, itp. Co jest istotne to jak SYSTEM – zapewnia (nie rzetelnosc naukowca jako czlowieka) ale rzetelnosc jego pracy i jego udzialu w tej pracy.
                Tu trzeba leczyc system, a nie zabawiac sie w spektakle.
                Polecam zobaczyc ponizej zamieszczony artykul:
                www.sas.upenn.edu/anthro/system/files/trials+offshored.pdf
                :) Kopernikowski przewrot nie dotyczy strajkow studenckich jak ktos zasugerowal (do niczego dobrego nie doprowadzaja jedynie tymczasowo zwiekszaja zaagazowanie studenckie co tak naprawde jest pozadane ale nie w takiej formie histeri), ani w delektowaniu sie spektaklami wywozenia ludzi na taczkach :) Tutaj jest potrzebna konstruktywna analiza tego calego systemu I zmiana postawy. A to niestety nie jest tak latwe jak te taczki, ulotki I wrzeszcenie po ulicach.
                W tym przypadtku w mojej opini sa owe kwesite do roztrzygniecia
                1. Administrator (to znaczy leader srodowiska lekarskiego I naukowego) oskarzony o plagiat, i wszystko z tym zwiazane- sprawa sie toczy, wiarygodnosc uczelni I srodowiska naukowego spade, a kasa I czas na to jest marnowana
                2. Plagiatorstwo w Polskim srodowisku medycznym- tutaj to ne jest kwestia autonomii akademi, to jest rzetelna kewstia postawiona dla Ministerstwa zdrowia do rozwiazania, w tej kwesti by sie przydali konsultanci
                3. Konsekwencje wadliwego systemu ktory pozwala na plagiatorstwo - moze ktos juz napisal o tym prace, napewno sa to nie tylko konsekwencje finansowe
                4. Konsekwencje tego skandalu dla naszej akademi I naukowcow AM jak I oczywiscie dla finansowych inwestycji I pacjetow sa ciezkie- wielka kampania PR I zapewnienie ze NOWY system juz na cos takiego nie pozwoli
    • easyjozik Czy Paradowski oszalał? 13.10.10, 21:00
      Albo może ma początki demencji, bo nie pamięta swoich "rządów"? Czy on w ogole ma czas na pracę zawodową przy takim zaangażowaniu w przeszkadzaniu wladzom AM w wykonywaniu ich obowiązków i wyszukiwaniu coraz to nowych haków na rektorów. Panie Paradowski, czy prorektor został skazany wyrokiem karnym, to łatwo stwierdzić w Krajowym Rejestrze Karnym.
      • Gość: :-( Re: Czy Paradowski oszalał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 21:43
        Testosteronu brakuje! załatwić więc po męsku nie potrafią panowie spraw tak aby nie obryzgać wszystkich i wszystkiego wokół a najgorsze że pobudki podle niskie jeden pan nie podporządkował się drugiemu ten się wkurzył i podjudził innego hihi pana ten podpuścił kolejnych też niby panów i wszyscy tańczą chocholi taniec w sprawie hihi honoru uczelni i jeszcze solówka pana dużego z małym... IF humor satyra i śmiech pusty ogarnia gdyby nie to że tak smutno a Uczelnia gore!
        • Gość: wrr jak skorumPOwane Ministerstwo Zdrowia Psychicznego IP: 81.219.114.* 14.10.10, 00:15
          może przeciwdziałać kompromitacji na uczelni? Sawicką albo machera Grzegorka niech wyślą, żeby zrobił POrządek na uczelni!
          • Gość: MD FRCPC Kryzys AM IP: *.cg.shawcable.net 14.10.10, 04:35
            Obecna sytuacja dotyczy wszystkich osob zwiazanych z AM.
            Kryzys zaufania szkodzi wszystkim. Potrzebny jest konsensus.
            Zgoda buduja a jej jest obecnie brak na AM. Obywatele nie
            rektor decyduja o losie AM. AM jest wazniejsza wartoscia
            od losu tego czy innego profesora. Zla polityka Senatu AM
            oraz rektora doprowadzily do obecnej sytuacji. Zawiedli.

Rozpocznijcie proces demokratyczny. Dajcie szanse nowemu
            Senatowi i nowemu rektorowi.
            • Gość: MD FRCPC Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.cg.shawcable.net 14.10.10, 04:43
              www.am.wroc.pl/
              • Gość: ohydnyklamcz Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 07:51
                Dzięki za link.
                Andrzejak ciągle mija się z prawdą. W liście na stronie AM napisał: cyt. Zatem kuriozalna jest sugestia, ze stanowimy prawo wewnętrzne niezgodne z prawem polskim.
                Zachęcam do lektury:
                www.rpo.gov.pl/pliki/12397966820.pdfcyt.
                Stanowisko Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego jest jednoznaczne. Pobieranie opłat za przewody
                doktorskie i habilitacyjne jest niedopuszczalne. Pozostając przy swojej argumentacji
                Rektor Akademii daje do zrozumienia, iż stosowanie przepisów uczelnianych
                sprzecznych z prawem uważa za prawidłowe.
                Czyli Paradowski ma rację!
                • Gość: ohydnyklamcz Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 08:08
                  www.rpo.gov.pl/pliki/12397966820.pdf
                  Sorry.chochlik dopisał cyt
                  • Gość: Andrzejak Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.am.wroc.pl 18.10.10, 14:08
                    hehehe
                • mer-yl Re: Kryzys AM link do stron AM 14.10.10, 11:40
                  Opłaty za przewody doktorskie były już przed Andrzejakiem, kto wie, czy nie wprowadzone przez Paradowskiego!
                  • Gość: UWr asystent Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 13:07
                    Opłaty można było i można pobierać od podmiotów prawnych – pracodawców przyszłych doktorów, habilitantów czy profesorów np. innych uczelni, szpitali także klinicznych, gabinetów prywatnych a nie od osób fizycznych - biednych magistrów czy lekarzy. Takie jest prawo. Można się z nim nie zgadzać, ale trzeba go przestrzegać, a nie tworzyć własne prawo, aby wydrzeć, wręcz wyłudzić (no bo jak to nazwać?) forsę np. 8000 zł. Kogo z młodych ludzi stać na taki wydatek?! Czy Minister, który wie o tym właściwie sprawuje nadzór nad uczelnią, w której dzieją się takie rzeczy ? Mam wątpliwości. Czyli Paradowski znów ma rację.
                    • Gość: fggfg Re: Kryzys AM link do stron AM IP: *.finemedia.pl 14.10.10, 19:08
                      Andrzejak dokonal cudu jest geniuszem - w ciągu krotkiego czasu zantagonizował środowisko ....tego nie dokonała nawet komuna..takiej atmosfery podejrzliwości nigdy nie było
                      • zds2011 "country"="academia" 14.10.10, 21:24
                        www.flickr.com/photos/particlem/4060373887/
    • kluska11 No to w koncu doszlo! 15.10.10, 21:27
      To zawieszenie tych praw. Habilitacyjnych znaczy sie.
      Na stronie uczelni jakies takie nerwowe poruszenie. Cos tam belkotliwie tlumacza, nie bardzo w temacie, a kolesie za to odpowiedzialne pewnikiem oczeta blekitne od zdumienia przecieraja.
      Panie Andrzejak pora konczyc te szopke!
      • Gość: MD FRCPC Re: No to w koncu doszlo! IP: *.cg.shawcable.net 16.10.10, 00:23
        Link

www.am.wroc.pl/pliki/aktualnosci/2010/1015.pdf
        Kryzys AM nie jest tylko kryzyzsem dr.Andrzejaka.
        AM bedzie musiala sie zmienic a dla wielu beda to bolesne zmiany.
        • Gość: :(( Re: No to w koncu doszlo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 00:18
          Tak więc niech zweryfikują jeszcze kilka habilitacji tych którzy je mają a punktów i IF jak na lekarstwo!!!
      • Gość: Ramzes Re: No to w koncu doszlo! IP: *.am.wroc.pl 18.10.10, 14:14
        Aż wstyd się przyznać, że jestem adiunktem AM we Wrocławiu. Panie Rektorze milcząca większość myśli podobnie
        • Gość: Onufry Re: No to w koncu doszlo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 17:41
          Rada Wydziału to taka ciekawa struktura...pozornie skostniała, leniwa, ociężała, ale jak się wkurw.. to potrafi zdrowo namieszać - nagle ciecha większość przestaje być cicha.....
          • Gość: HUNCHBACK Re: No to w koncu doszlo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 18:22
            Po stronie Andrzejaka nie stoi już żadne prawo, poza prawem do obrony. Ale sądząc po wpisach ma garstkę krzykliwych zwolenników, którzy nie przebierają w słowach - to są głosy z ciemności. Tacy ludzie nie budzą respektu, budzą strach.

Ps. Po latach, w historii nauki, po sprawie pozostanie sprawa kompromitującego plagiatu Andrzejaka i odważny gest Profesora Heimratha (podobno ma stanąć przed rzecznikiem dyscyplinarnym), czyli wstyd i szlachetność. Podzielam poglądy Profesora Pacholskiego i mógłbym podpisać się pod listem Profesora Paradowskiego. Nie akceptuję poglądów Andrzejaka w jego wywiadzie. Walka o władzę!? Ten człowiek, nie tylko nie rozumie co to jest plagiat, ale zatracił zdolność logicznego myślenia. Tak o schedę po nim walczą członkowie Centralnej Komisji i Zespołu ds. Etyki w Nauce!
        • Gość: Wiarus Re: No to w koncu doszlo! IP: *.wroclaw.mm.pl 18.10.10, 20:56
          Proszę pracowników mojej uczelni o zbiorową mądrość.
          Popełniliśmy wszyscy wiele błędów. Wybrano złego rektora. Trwanie w dotychczasowym stanie rzeczy to zbrodnia. Musimy obronić resztkę honoru.
          Przed wszystkimi dni próby. Jutro Wydział Zdrowia Publicznego, w piątek Wydział Lekarski, w poniedziałek Senat. Ściaskam za Was kciuki koleżanki i koledzy. Nie dajcie się zastraszyć. Po stronie andrzejaka nie ma nic, tylko kłamstwo, nihilizm, polskie cwaniactwo. Tak naprawdę walczymy o europejskie standardy w naszym kochanym Wrocławiu.
        • Gość: Wiarus Re: No to w koncu doszlo! IP: 89.228.175.* 19.10.10, 18:13
          Gratulacje dla 25 członków RW Nauki o Zdrowiu za odważne głosowanie.
          Po indywidualnych gestach rozpaczy prof. Heimratha i Paradowskiego jest to pierwszy zbiorowy gest nieposłuszeństwa w odniesieniu do uczelnianej junty. Bardzo tego potrzebowaliśmy. Panie Dziekanie nie jest Pan semaforem.
          Teraz czas na członków RW Lekarskiego. Koledzy w piątek o 12 będziemy z wami. El Comendante prowadz!!!!
          • Gość: lek. med. Re: No to w koncu doszlo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 19:15
            Polecam artykuł Marka Radwańskiego ot."Anormalka" w "Gazecie Południowej". Nakład we Wrocławiu 30 tys. Dostępny w internecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka