turbo-liberal 03.11.10, 09:27 OMG :) Petycję napisali... szok ! Ciekawe, czy listy do św Mikołaja też piszecie :) ? Bo są tak samo skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g625 Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 09:29 Doskonały pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
the_sound_of_silence Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 09:30 Dziękuję bardzo za ten artykuł - choć nie wyczerpuje zupełnie tematu :) ! Tymczasem KAŻDY kto uważa, że teren po jednostce przy Zwycięskiej powinien zostać do dyspozycji Wrocławian, może poprzeć moją inicjatywę. na www.oltaszyn.pl znajduje się wzór otwartego listu poparcia wraz z instrukcją obsługi :) oraz link do strony "wydarzenia" na FB. Razem możemy więcej! Jak teraz zrobimy pospolite ruszenie, to może w końcu także na odkładany od kilkunastu lat remont Kutrzeby znajdą się pieniądze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tantus Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 03.11.10, 09:37 Inicjatywa bardzo mi się podoba i popieram ją, choć mieszkam daleko od Ołtaszyna. Dodatkowo zwróciłbym uwagę na jeszcze jedną rzecz - warto zarezerwować już dziś na osiedlu miejsce na linię tramwajową. W przeciwnym razie, będziemy mieli kolejny Nowy Dwór albo Psie Pole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifa2000 Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.e-wro.net.pl 03.11.10, 16:00 lepiej rezerwujcie pod drogi dla aut i buspasy a tramwaje to sobie odpuścić radzę, no chyba ,że sami je sfinansujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoidea Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 08:30 Jak sobie mieszkancy teren wykupia w przetargu, to moga sobie zrobic to, na co im Plan pozwoli. Nic za darmo, to nieodpowiedzialne. Odpowiedz Link Zgłoś
typ71 Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 09:34 piszcie lepiej petycje o nowe drogi bo i tak tam powstana bloki, zamkniete osiedle z kratami najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puk Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 09:46 A TAK NA MARGINESIE TO ZA CO KOŚCIÓŁ DOSTAŁ 6 H I NA DODATEK W TAKIM ATRAKCYJNYM MIEJSCU. CO NA TO GAZETA KTÓRA PODAWAŁA NIE TAK DAWNO WYKAZY NIERUCHOMOŚCI '' ZWRÓCONYCH " KOŚCIOŁOWI. TAM TYCH 6H NIE BYŁO ?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifa2000 Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.e-wro.net.pl 03.11.10, 16:03 dostał pewnie za to co mu ukradziono. Nie wiem w czym oburzonko takie. Jak politycy kradną to wyborcy i tak im zapewniają kolejną kadencje a jak komu coś ukradziono za PRLu: Kościołowi, osobom prywatnym, to wtedy wszyscy aj-waj. Ukradzione się oddaje proste. Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_debilek Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo 03.11.10, 19:46 Skąd kościół miał tyle dóbr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 20:55 6ha w tym rejonie to przynajmniej 60.000.000 zł. Ciekawe, że nasze władze są takie hojne tylko w stosunku do jednej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHUR Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 12:26 No to pisz. Weź wejdź na oltaszyn.pl i umieść pomysł. Każda taka inicjatywa jest godna uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez sensu Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 09:35 Idą wybory więc ktoś im zaraz coś obieca. Tymczasem jest to przykład: A) totalnego braku planowania rozwoju miasta (brak drogi, szkół, przedszkoli) i działania w imię zasady: sprzedajmy jak najwięcej żeby mieć kasę na fajerwerki dzięki którym ci idioci znowu nas wybiorą, a o infrastrukturę niech się martwią nasi następcy. B) Totalnego braku refleksji ze strony kupujących te mieszkania. Ludzie biorą kredyty na całe życie i nie pomyślą nawet, że zaraz będą dziennie tracić kupę czasu na sam wyjazd z osiedla, odwiezienie dziecka do przedszkola czy skoły itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 09:59 Partynice (okolice Przyjaźni) już poległy, poległa też Klecina, więc go Ołtaszyn, go!!!! nie dajcie zrobić z siebie kolejnych Partynic! Partynice czyli Przyjaźni i okolice to sypiania i blokowisko. Trwają też wyburzenia na Klecinie, którą to dzielnicę KOMPLETNIE ZMARNOWANO, mogła być piękniejsza niż Biskupin, Sępolno, a jest koszmarem jak ze strasznych snów! Pokolenia będą wspominać rządzacych miatem jako kompletnych nieprofesjonalistów. Krzyki czyli Klecina, Partynice to obecnie Nowy Dwór II a moglo byc tak pieknie..... Klecina jako dzielnica tworzona od początku (wyburzona i wyprowadzeni mieszkańcy), podobnie powojskowe tereny na Partynicach (Przyjaźni, Skarbowców), szok jaki badziew tam teraz jest, a miasto juz ostrzy zęby na kolejne sprzedaże. Budują bloki, bloki, bloki, nie ma nic tylko bloki, bloki i to nie dyskretne 2 pięterka, ale 5 piętrowe blokhausy jak teraz na ul. Rodzinnej, gdzie na SKWERKU gdzie bawiły sie dzieci wpie.dzielono blokhaus na 5 pieter - jest teraz wąwóz pomiędzy blokami, hałas odbija się od ścian, sąsiedzi patrzą sobioe okno w okno bez wychylania.... zero zieleni, beton i wszędzie samochody, koszmar... Ołtaszyn! jesteśmy z Wami, chociaz wy się nie dajcie robić w konia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo 03.11.10, 16:33 Nie rozumiem tego przykladu ze skwerkiem. Developer, który postawil jeden dom, postawil obok drugi? Czy to inny developer postawil dom na swoim terenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 18:13 pomiędzy blokami był skwerek, dosłownie skwerek, nie park, nie łąka, a skwerek, było to takie miedzyblokowe podwórko, gdzie bawiły się dzieci, było to trochę zaniedbane, ale mieszkańcy na wiosnę wyczyścili skwer z brudu, śmieci... miasto sprzedało ten skwer, a deweloper (inny niż pozostałych stojących już bloków) wybudował na nim blok, i to nie mały dyskretny blok ala willa, ale blokhaus na 5 pięter, i w nim same maleńkie mieszkania (zagęszczenie ludzi!), teraz już nie ma skwerka za to jest gapienie się w okna i na balkony/tarasy, nie ma zieleni, która dawał chłód i nie ma ptaków, z których można było być dumnym, blok jest w budowie, więc problemy tupu parkowanie "nowych" to kwestia przyszłosci, choć i teraz już nie ma gdzie parkować w okolicy... ponieważ bloki sa bardzo blisko siebie, hałasy odbijajane są od ścian w wąwozie, bo zrobił się betonowy wąwóz i z cichej miłej okolicy zrobił się burel jak na Nowym Dworze:( nie po to człowiek się wyprowdza gdzie diabeł mówi dobranoc, żeby miec warunki jak w centrum miasta, tylko z godzinnym do niego dojazdem! podobno zageszczenie ludzi w okolicy jest takie, ze pozwolenia na budowe nie mógł ten blok dostać, bo normy są przekroczone, czyżby "alternatywna" droga administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo 04.11.10, 18:19 Dobrze, ale jeśli tak bardzo zależało mieszkańcom na skwerku to dlaczego nie został kupiony przez ich dom/osiedle/osiedla? Przecież są osiedla (choćby Gaj-Południe SM Osady), gdzie developer kupuje skwerki i urządza tam place zabaw. Nie to, że bronię miasta, ale nie rozumiem uzurpowania sobie praw do czyjejś własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.10, 06:08 Żyjemy w XXI wieku, a nie w PRL. Miasto zarobiło krocie na sprzedaży gruntów na Ołtaszynie, potrajając jego ludność, węc teraz miasto powinno zadbać o poszerzenie drogi dojazdowej (Niemcy pozostawili tu wolny pas jeszcze przd wojną, więc miejsce jest), budowę szkół, przedszkoli oraz parku i terenów rekreacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
emi69 Partynice nie żaden Ołtaszyn 03.11.10, 09:54 Ulica Zwycięska i baza wojskowa to teren osiedla Partynice. Więc to rada osiedla Krzyki-Partynice i jego mieszkańcy powinni się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3k jak ide na spacer nie patrze na granice IP: 87.204.248.* 03.11.10, 10:04 ... administracyjne. a faktem jest ze osiedle zmienilo sie w jakies koszmarne blokowisko przez ktore nie mozna spokojnie do sklepu dojsc a co tu gadac o wypoczynku i spacerze. jesli moze tam powstac park to beda korzystac zniego wszyscy okoliczni mieszkancy. podobnie jak z placu zabaw pod moim blokiem ktorego jeszcze nikt nie zagrodzil na amen. niedlugo mam nadzieje przeniesiemy sie do domu po matce wiec moze bedzie wiecej przestrzeni niz w tych psich kojcach na oltaszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 10:07 ale osiedle Partynice to głównie Skarbowców, ulice typu Wawrzyniaka, Jesienne, Przyjaźni, etc. które są komunikacyjnie i odległościowo kilometry od tej bazy wojskowej. Karkonoska "naturalnie" dzieli te obszary, na lewo Ołtaszyn na prawo Partynice (mając z tyłu miasto a z przodu Bielany). To że administracyjnie podzielono miasto wbrew temu jak ono funkcjonuje to sprawa kolejnego badziewia za które możemy podziękować rządzacym. Są miasta, w których te podziały były uzgadniane z mieszkańcami. Oczywiscie nie chodzi o ekstrema, ale pomyśl, co ma mieszkaniec ul. Wiosennej do Zwycięskiej i czy w ogóle tam bywa, robi zakupy, posyła dzieci do szkoły, zapuszcza sie tam? nie. Raczej korzysta z tego co jest w okolicach pętli Krzyki, z tamtejszych sklepów, Lidla czy Biedronki, jak jest młody na tyle by mieć dziecko to pośle je do gimnazjum na Powstańców i ma wszystko w tyłeczku, jemu jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał 78 Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 10:17 Dziadki nie chcą nowych mieszkań tylko park .Super ja Was pogodzę : budynki wybudować trzeba al małe zgrabne Park jak najbardziej też zrobić. Starym pierdołom ogródki działkowe zabrać i będzie wszystko na miejscu . wiem pewnie część by chciał aby były i parki i ogródki działkowe a młodzi niech z Bielan do pracy się tłuką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwertass Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 13:07 Problem w tym, że to nie dziadki, których pokazano na zdjęciu są motorem całej akcji tylko młodzi. To my ślemy petycje, to my nagłaśniamy akcję. Ołtaszyn na Facebooku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 18:14 bardzo dobrze robicie! przed wyborami trochę za późno, ale super, że wogóle! jestem z wami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.lanet.net.pl 04.11.10, 15:12 Rafałku - zapewne nigdy nie widziałeś nic poza miastem. A szkoda ! Tam gdzie jest przestrzeń jest czym oddychać, jest cicho i słychać nawet odgłosy natury. Pożyjesz sam zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Partynice nie żaden Ołtaszyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 11:24 Jakie partynice lemingu. Partynice zaczynają się na skrzyżowaniu ulic Ołtaszyńskiej i zwycięskiej, a teren o który chodzi leży bliżej Ołtaszyna od tego skrzyżowania. Pewenie jesteś z tych młotów co uważa że stadion leży na Maślicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 09:58 kolejne osiedla dla JUŻ zatkanej na amen okolicy (komunikacyjnie) to koniec jazdy... Zwycieska to jeden korek, osiedlowa Oltaszynska to wiecej niz autostrada. Wszedzie korki a ci jeszcze nawioza tu przesiedlencow z wiosek i malych miasteczek [tak, wroclaw sie korkuje glownie dzieki jakism **** z dzierzoniowa, kepna i innych miasteczek] :-( Uwazam ze i tak nic nie wyjdzie, kosciol? Sprzeda dla kasiory bo mercedesy tanie nie sa a potrzeby duchowe ksiezy wielkie, inne dzialki na pewno kupia bo okolica ciekawa. Oczywiscie ze tramwaj powinien na te osiedla dojechac ale uwazaj bo go zbuduja :-) (a da sie przez teren gdzie sa ogrodki dzialkowe). Jako wieloletni mieszkaniec osiedla mam po dziurki w nosie ludzi ktorzy sie tu sprowadzili i totalnie spralizowali komunikacje. Szczegolnie kocham DDZ, DGL, PKE - do domu wracac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 10:11 my na Partynicach też kochamy wsioków - DSW DST i inne, co za maniery, co za mistrzowie parkowania (na trawniku, blokujac przejścia, wejścia, chodniki, etc), ale nie ma mowy by wiechór jechał trmawajem to byłaby chyba potwarz!! też im zawsze mówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 11:15 proponuję spojrzeć najpierw na mapę, a potem mądrzyć się na temat granic Partynic. Zwycięska, Ołtaszyńska, Kawalerzysto etc to są Partynice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 11:27 mówimy o dwóch podziałach - mentalnym i symbolicznym (ja), i administracyjno-biurokratycznym (ty), a przykre jest jeszcze to, że uwagi nie umiałaś kulturalnie zwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 13:00 przykre jest to, że nie znasz Wrocławia!!!!!!!!!!!!!!!! a wypowiadasz się szalenie arbitralnie!!!!!!!!!!. Mieszkam na Partynicach i nie wiem o czym Ty mówisz? Od zawsze patrz tu: pl.wikipedia.org/wiki/Partynice Partynice były w jednym miejscu i jakoś nikt nie mówi, że wyścigi są na Oltaszynie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 18:24 dobrze, a Jesienne i Przyjaźni to jakie okolice? dlaczego ci ludzie, którzy tam mieszkają mają decydować o tym co na Ołtaszynie? wyścigi są na Torze Wyścigów Konnych na Partynicach i tyle Partynic, dalej jest Ołtaszyn:) Partynicka jest na Partynicach:) a w Twoim linku jak na dłoni - Przyjażni, Karkonoska, żołnierze radzieccy i tylko brama na wyścigi:P o moja droga lordpartynic pamięta jeszcze jak to się nazywało Hartlieb i mieszkał tam Shottlaender:) a tak w ogóle to przyjemnosci mi nie sprawia ta kłótnia i dla świętego spokoju ją zakończę przyznając ci rację, bo odchodzimy od głównego tematu - czyli park czy nie park? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 18:56 www.krzykipartynice.pl/pliki/ulice.pdf proszę, poczytaj sobie. ul. Ołtaszyńska to nie Ołtaszyn! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.217.146.194.generacja.pl 03.11.10, 13:00 ja mam rejestrację DST. Urodziłam się we Wrocławiu, wychowałam i nie uważam się za "wsioka". Jeżdzę samochodem teścia (więc taka a nie inna rejestracja), niestestety nie przesiądę się w tramwaj, bo taki nie dojeżdża na Bielany, gdzie pracuję. Jestem w 8 miesiącu ciąży i nie zamierzam codziennych zakupów taszczyć z osiedla obok, gdzie być może udałoby mnie się zaparkować. W sprawie za małej liczby miejsc postojowych na nowych osiedlach, zgłoś się do Ministra Budownictwa, to on ustala minimalną liczbę miejsc postojowych, przypadającą na 1 mieszkanie. Wielki "miastowy" się znalazł, a rodziców też pewnie "wsioków" masz, którzy zjechali do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordpartynic Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 18:31 sama dobrze wiesz, że nie o rejestrację chodzi tylko o wsiockie parkowanie i o to, że ludzie - szczególnie młodzi- wypuszczeni spod spódnicy matki ze wsi do wielkiego miasta, - psychicznie nie wytrzymuja napięcia, nie potrafią się przystosować etc i robią wiochę obyczajowa - czy jest to wystawianie śmieci na korytarz czy parkowanie na środku chodnika tak, ze pieszy nie moze przejść czy imprezy do 5 rano oczywiście nie zawsze mają rejestrację DST czy DSW:) to było uogólnienie a we Wrocławiu moja rodzina jest już kolejne pokolenie, a ja od urodzenia i widzę jak to miasto schodzi na psy:( Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - 04.11.10, 11:07 > a we Wrocławiu moja rodzina jest już kolejne pokolenie, > a ja od urodzenia ... Ten fragment jest zupełnie zbędny, bo nic nie wnosi sensownego. Czasy pańszczyzny i przypisania chłopa do ziemi skończyły się i posługiwanie się argumentami typu lepsze lub gorsze pochodzenie cechuje nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 13:09 to jest grzeczna i na temat uwaga????????? może przeczytaj najpierw artykuł, sprawdź mapę etc....a potem wylewaj żale obok tematyczne i agresję do ludzi. Mowimy o budowie nowych osiedli..tak dla przypomnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary SBek Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 10:21 Śmieszą mnie niedojdy, które szufladkują ludzi ze względu na rejestrację. Taki z ciebie wielki Wrocławianin bo Twój tata załapał się na pociąg ze wchodu? Mieszkam we Wrocławiu od 50 lat, a jeżdżę autem z rejestracją DWR i co? Zabronisz mi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajacyk Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 10:32 skoro mieszkasz we Wrocławiu i masz rejstrację DWR to podatki płacisz nie w mieście ale na wsi .Nikt Ci nie zabroni ale nie mów ze jesteś Wrocławiak bo Ty kolego wiesniak jesteś . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary SBek Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 10:45 Oj biedny miś, mam też jeden DW i jeden na numerach warszawskich. Meldunek we Wrocławiu i PIT w US Wrocław. Coś jeszcze? Śmieszni jesteście z tą swoją ciasnotą horyzontów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - 04.11.10, 11:11 Oni jeszcze nie zorientowali się, że pańszczyzna jest zniesiona oraz przypisanie do ziemi. Takie chłopopańszczyźniane umysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 10:37 Ale to dzięki tym zza Wrocławia Wrocław obecnie stoi w korkach.Oleśnica ,Trzebnica i inne ościenne mieściny nie mają problemu z korkami bo my z Wrocławia nie jeździmy do nich-to oni 7 dni w tygodniu nawiedzją Wrocław. Z resztą sam prezio jak i połowa magistratu też nie jest z Wrocławia więc dlatego odpierdzielają nam taką wiochę. Mam nadzieję że dożyję czasu gdzie Wrocław będzie przyjazny dla swoich mieszkańców a nie tylko dla zza miejscowych i zagranicznych,ale to potrzeba władzy naszej wrocławskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary SBek Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 11:01 Hmm pewnie dlatego, że tu pracują? Tak, zróbmy jak za starych dobrych czasów, praca tylko z meldunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaskinia raj Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.magma-net.pl 03.11.10, 11:29 może wtedy byłoby łatwiej znaleźć pracę w tym raju na ziemi rządzonym przez Słońce Sudetów i jego komandę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleopatra24 Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 13:52 co do wsioków - jestem urodzoną wrocławianką (1964r.), tak samo mój mąż i córka. Od 15 lat mieszkamy w Obornikach, rejestracja DTR. Bo problem polega na tym, że z Wrocławia wyprowadzają się rdzenni wrocławianie, a wprowadzają wsioki, urodzone we wsi, przez których w tym mieście nie da się żyć. My uciekliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baal Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - IP: 156.17.203.* 03.11.10, 14:16 Wsiok to stan umysły a nie miejsce urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - 04.11.10, 11:19 Gość portalu: (gość portalu) napisał(a): > Ale to dzięki tym zza Wrocławia Wrocław obecnie stoi w korkach.Oleśnica ,Trzeb > nica i inne ościenne mieściny nie mają problemu z korkami bo my z Wrocławia nie > jeździmy do nich-to oni 7 dni w tygodniu nawiedzją Wrocław. A ktoś Ci zabrania zamieszkać w Trzebnicy i tam pracować i nie męczyć się w korkach? Pańszczyzny już nie ma ani przypisania do ziemi. Wszyscy którzy zniżają się do argumentów "wsioki" (nie rozumiane jako stan umysłu lecz z pochodzenia) to nieudacznicy którzy nie są w stanie sprostać konkurencji, więc pozostało im jedynie powoływanie się na "arystokratyczne" pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: mają racje choć pewnie g... z tego wyjdzie - 03.11.10, 15:22 > Jako wieloletni mieszkaniec osiedla mam po dziurki w nosie ludzi ktorzy sie tu > sprowadzili i totalnie spralizowali komunikacje. Szczegolnie kocham DDZ, DGL, P > KE - do domu wracac. Jak się tutaj sprowadzili, to mniejsza o to jaką mają rejestrację: są mieszkańcami Ołtaszyna. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh No ale za co Dutkiewicz nową fontannę zbuduje? 03.11.10, 10:19 Miasto ma gigantyczne długi, stadion na 3 mecze za 1 mld i inne fanaberie kosztują... a park kasy nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: No ale za co Dutkiewicz nową fontannę zbuduje 03.11.10, 16:23 Dlaczego nie urządzić parku po południowej stronie tego blokowiska, niech gmina też się dorzuci a nie tylko by zbierała profity ze sprzedaży działek a parki na terenie miasta by budowali cwaniaki. Wszystko im daj a już dawno to osiedle wyszło za granicę Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_mkm Kiedy miasto zauważy że na Ołtaszynie nie ma szkół 03.11.10, 10:28 Rzeczywiście nie ma tu prawie żadnych szkół - jest za to mnóstwo rodzin z dziećmi w wieku szkolnym i przedszkolnym. Jeśli wybudują kolejne bloki uczniów będzie jeszcze więcej. Zamiast wozić je w korkach do szkoły lepiej aby powstało tu co najmniej jedno gimnazjum. Od razu się wypełni. Na liceum też chętni by się znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka2222 Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 10:44 MIESZKAM NA GAJU ( Z TYŁU C.H.FERIO) I MAMY TEN SAM PROBLEM.TE TERENY BYŁY PARĘ LAT TEMU BIAŁĄ KARTĄ.MOŻNA BYŁO ZAPLANOWAĆ OD A DO Z MIEJSCA NA BLOKI, ULICE , PRZEDSZKOLE, SZKOŁĘ , POCZTĘ ,PARK, DOM KULTURY ITP. A MIASTO PO PROSTU SPRZEDAŁO BEZMYŚLNIE KAŻDY KAWAŁEK ZIEMI DEVELOPEROM I TERAZ ŻYJE PARĘ TYSIĘCY LUDZI Z MAŁYMI DZIEĆMI BEZ INFRASTRUKTURY. TRAGEDIA PAZERNOŚCI I BEZMYŚLNOŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: 78.8.255.* 03.11.10, 10:53 To dlaczego biegałeś głosować na prezia D.? Masz za swoje teraz. Schyl pokornie głowe i wystawiaj dalej tyłek na wielkopańskie kopniaki jaśnie nam panującego.... Odpowiedz Link Zgłoś
arturvelfelix1 Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 10:48 dodam, że po zachodniej stronie też mamy po dziurki w nosie DSR i DGL. Zawsze bylem bardziej otwary na przyjezdnych, ale ostatnio trace cierpoliwość. O kulturze tych kierowcow nie wspomne. Trzeba jednak otwarcie powiedzieć, że Wrocław zamienia się w dużą wioskę.... miasto jakie powinno być wg osoby urodzonej na wsi - Dutkiewicza - zalane betonem, bez zieleni, z milionami samochodów. Protestuja przeciwko temu ludzie, którzy jak ci ze zdjęcia pamiętają południe Wrocławia takie jak kiedyś - zielone, ciche i spokojne. Kawałek po kawałku, ktoś nam ten zielony Wrocław kradnie. Zamienia na brzęczącą monetę miasto, w którym kiedyś bez obaw można było puścić dziecko na rower, do parku, do szkoły więksość z nas mogła dość piechotą... dziś dzieci muszą być przywożone samochodami, bo szkół nie ma. Problem polaga na tym, że dróg też. Rozumiem protesujących ludzi, choć na Ołtaszynie i tak jest sporo zieleni. Czekam na prezydenta, który przywróci nam zielony Wrocław, przedstawi wizję rozwoju miasta europejskiego takiego jak Frankfurt, Kopenhaga czy Zuruich - miasta naprawdę zielone, ze sprawą komunikacją miejską i infrastrukturą społeczną. Miasta dla ludzi, nie dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mix Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: 149.156.14.* 03.11.10, 10:57 czekaj, czekaj na tego prezydenta, czekaj Odpowiedz Link Zgłoś
arturvelfelix1 Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo 03.11.10, 12:08 haha, dziękuję za pokazanie mi mojej naiwności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecinianka Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: 195.190.17.* 03.11.10, 12:19 Jestem z Krzyków, od dziecka. A rodzina mojego ojca to jeszcze breslauerzy, więc...pipipi mi możecie:P A jeżdżę autem z podlaskiego, bo tam zameldowany jest mój mąż, z rożnych powodów, choć podatki płaci od początku swojego pobytu tutaj. Nie wiecie, czy na pewno osoba mająca obcą rejestrację nie płaci tutaj podatków... Jestem całym sercem za mieszkańcami. Niech Wam się uda! Niech będzie jakaś przestrzeń publiczna, a nie wygrodzone osiedla. Dudkiewiczowi nie daruję, że dzielnicę przeze mnie ukochaną przemielił na jakiś koszmar. Na Klecinie wyburzono wszystko, co było ładne i stare, w tym stara gospodę, w miejsce której zapewne ktoś wybuduje Biedronkę lub Lidla. Tak się nie da żyć. Potrzeba nowych dróg, nowych linii komunikacyjnych i dobrze zorganizowanej przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo 03.11.10, 15:21 > Czekam na prezydenta, który przywróci nam zielony Wrocław, przedstawi wizję roz > woju miasta europejskiego takiego jak Frankfurt, Kopenhaga czy Zuruich - miasta > naprawdę zielone, ze sprawą komunikacją miejską i infrastrukturą społeczną. Mi > asta dla ludzi, nie dla samochodów. Taki prezydent będzie jak więcej osób na niego będzie czekać. A dopóki wrocławianie domagają się przede wszystkim dróg, obwodnic i pomimo ich braku mają po 2 samochody, tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
panewcia Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 10:57 Może władze miasta i Biuro Rozwoju pomyślałoby najpierw o nowej drodze... Wydostanie się z Ołtaszyna rano to już udręka, a co będzie, jak dojdą nowe mieszkania, w których każdy ma 2 samochody...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryzelda. Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 11:17 Drogi tu to horror! Nowe osiedla zakorkują Zwycięską na amen. I dlaczego znowu kościół dostaje znowu jakiś teren, który sprzeda za dziką kasą? Pewno developerowi, bo przecież nie zrobi parku im. Jezuska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logic Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: 91.90.161.* 03.11.10, 11:49 Cudowne Krzyki:) ceny wysokie, dom na domu, balkon na balkonie, mrowisko. Kto jeszzcze chce tam kupowac mieszkania??? czas Krzyków minął, teraz to masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart a co z rozbudową Zwycięskiej? 03.11.10, 11:52 zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego Zwycięska jest dwujezdniowa. Kiedy to w końcu nastąpi? Kolejne osiedle bez drogi dojazdowej? Za to z największym i najbardziej pustym we Wrocławiu chodnikiem? Co z przedłużeniem Obrońców Poczty Gdańskiej do Habrowej w Wysokiej, tak jak jest na mapie? Co z przedłużeniem Maczka do Ołtaszyńskiej? Rozumiem popieranie transportu masowego, ale tego na Ołtaszynie po prostu nie ma. Są 2 (słownie: dwie) linie autobusowe. Tramwaju nie ma nawet w planach. Za to będzie kolejne osiedle. Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ieska Re: a co z rozbudową Zwycięskiej? IP: 188.33.10.* 03.11.10, 12:20 xvart napisał: > zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego Zwycięska jest dwujezdniowa. K > iedy to w końcu nastąpi? Kolejne osiedle bez drogi dojazdowej? Za to z najwięks > zym i najbardziej pustym we Wrocławiu chodnikiem? Chodnik akurat nie jest aż tak pusty, jak by się mogło wydawać :) Przydaje się szczególnie w dni wolne pielgrzymkom rodzin z dziećmi - które z braku bliżej położonych terenów zielonych z możliwością rekreacyjnego spędzenia czasu, chodzą na Partynice. Co skądinąd ma pozytywny wydźwięk - Partynice zostały "przywrócone" dzięki chodnikowi mieszkańcom okolicznych osiedli (osiedle owocowe na Partynicach, osiedla na terenie dawnej radzieckiej jednostki wojskowej, itp.) > Co z przedłużeniem Obrońców Poczty Gdańskiej do Habrowej w Wysokiej, tak jak je > st na mapie? Co z przedłużeniem Maczka do Ołtaszyńskiej? Może i o to należy się upomnieć? > Rozumiem popieranie transportu masowego, ale tego na Ołtaszynie po prostu nie m > a. Są 2 (słownie: dwie) linie autobusowe. Tramwaju nie ma nawet w planach. O to też należy zawalczyć. Albo lepiej zorganizowany transport autobusowy, albo nitka tramwajowa choćby do krzyżówki na Partynicach. > Za to będzie kolejne osiedle. Fajnie. Oby nie powstało. Popierasz ideę stworzenia terenu zielonego, wyślij list poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mm27_04 Popieram :) 03.11.10, 12:37 Popieram takie inicjatywy i cieszę się, że wreszcie rozumiemy, iż nie musimy bezwolnie poddawać się odgórnym decyzjom :) Dzięki takim akcjom mamy szansę, żyć w większym zadowoleniu. A tym bardziej, że tam rzeczywiście nikt nie robi nic w celu zachowania jakiegoś optimum w kwestii infrastruktury. (warto o takich sprawach pomyśleć w trakcie wyborów do samorządu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiok Re: Popieram :) IP: 156.17.207.* 03.11.10, 14:04 a ja popierem ideę budowy kolejnego bloczku na ołtaszynie, miał blisko do centrum wroclawia jak już się tam wprowadzę, a i ceny będą niższe, a że ulice zakorkowane, cóż, tak jak w całym mieście, nic nowego trzeba wcześniej wyjść i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Znowu Kościołowi 03.11.10, 14:54 Wybory samorządowe blisko, zaczyna się włażenie w dupę klerowi. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 17:21 Gwoli ścisłości: - teren o którym mowa to jak najbardziej Partynice - rezerwa terenu pod szkołę jest po przeciwnej stronie Agrestowej, na Ołtaszynie - nie jest prawdą jakoby na Wojszycach nie było żadnej "rozrywki dla dzieci", bo jest (Orlik, genialnie położony z dala od zabudowań) - tak naprawdę to na Ołtaszynie jest już duży i piękny park, bo wbrew temu co się powszechnie wydaje (i co się wydaje układającym podział administracyjny) Ołtaszyn się na linii kolejowej nie kończy. Oczywiście dla mieszkańców osiedla żadna to pociecha bo do parku daleko - bliżej nieco do mikroskopijnego kawałka zalesionego terenu między liniami kolejowymi, też na Ołtaszynie - jeśli chodzi o nowe drogi to póki co mieszkańcy (Wojszyc) generują tysiące protestów przeciw planowanej nowej drodze - znowu jeśli chodzi o sąsiednie Wojszyce Odpowiedz Link Zgłoś
the_sound_of_silence @ svarte_sjel 04.11.10, 11:53 svarte_sjel napisał: > Gwoli ścisłości: > - teren o którym mowa to jak najbardziej Partynice administracyjnie. w praktyce mieszkańcy uważają, że Ołtaszyn kończy się na Ołtaszyńskiej. A odnosząc się jeszcze do wcześniejszych sugestii, że to mieszkańcy Partynic powinni się wypowiadać - cóż, nie robią tego, ani z tego co mi wiadomo Rada Osiedla Partynice nie postanowiła przyłączyć się do pomysłu o który walczą RO Ołtaszyń i Mieszkańcy (zdaje się, że nie tylko Ołtaszyna, ale i wszyscy inni, którzy dostrzegają problem postępującego betonowania osiedla), którzy przyłączyli się do mojego pomysłu akcji internetowej. > - rezerwa terenu pod szkołę jest po przeciwnej stronie Agrestowej, na Ołtaszyn > ie pod JAKĄ szkołę? a JAKIE jest zapotrzebowanie w rejonie? nie tylko dla Ołtaszyna ale i okolicznych osiedli? > - nie jest prawdą jakoby na Wojszycach nie było żadnej "rozrywki dla dzieci", > bo jest (Orlik, genialnie położony z dala od zabudowań) a co z ofertą kulturalną? co oferuje Orlik? czy to zajęcia zorganizowane? > - tak naprawdę to na Ołtaszynie jest już duży i piękny park, bo wbrew temu co > się powszechnie wydaje (i co się wydaje układającym podział administracyjny) Oł > taszyn się na linii kolejowej nie kończy. Oczywiście dla mieszkańców osiedla ża > dna to pociecha bo do parku daleko ??????? mieszkam tu od urodzenia i nie zauważyłam parku. chyba, że mówisz o Skowronim - nie mniej niż pół godziny drogi na piechotę od mojego domu, czyli od samego serca osiedla :O > - bliżej nieco do mikroskopijnego kawałka zalesionego terenu między liniami ko > lejowymi, też na Ołtaszynie to właśnie są Partynice :) osiedle Owocowe :) ale fakt, tam jeździłam na rowerze w dzieciństwie. od paru lat teren opanowany przez beemiksiarzy. > - jeśli chodzi o nowe drogi to póki co mieszkańcy (Wojszyc) generują tysiące p > rotestów przeciw planowanej nowej drodze pytanie brzmi, czy protestują przeciw planowanej drodze, czy może przeciw uciążliwym i nieprzemyślanym przez planistów rozwiązaniom? > - znowu jeśli chodzi o sąsiednie Wojszyce Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: @ svarte_sjel 04.11.10, 17:03 the_sound_of_silence napisała: > > - teren o którym mowa to jak najbardziej Partynice > administracyjnie. w praktyce mieszkańcy uważają, że Ołtaszyn kończy się na Ołta Nie wiem czemu. > szyńskiej. A odnosząc się jeszcze do wcześniejszych sugestii, że to mieszkańcy > Partynic powinni się wypowiadać - cóż, nie robią tego, ani z tego co mi wiadom > o Rada Osiedla Partynice nie postanowiła przyłączyć się do pomysłu o który walc Obawiam się, że brak poparcia ze strony właściwej dla terenu RO nie ułatwia sprawy. > > - rezerwa terenu pod szkołę jest po przeciwnej stronie Agrestowej, na Ołt > aszyn > > ie > pod JAKĄ szkołę? a JAKIE jest zapotrzebowanie w rejonie? nie tylko dla Ołtaszy Pod podstawówkę (uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.aspx?numer=LII/780/98). > ??????? mieszkam tu od urodzenia i nie zauważyłam parku. chyba, że mówisz o S > kowronim - nie mniej niż pół godziny drogi na piechotę od mojego domu, czyli od > samego serca osiedla :O No toż piszę, że daleko. Ale prawdziwy Ołtaszyn ciągnie się do Działkowej :-) > > - bliżej nieco do mikroskopijnego kawałka zalesionego terenu między linia > mi ko > > lejowymi, też na Ołtaszynie > to właśnie są Partynice :) osiedle Owocowe :) ale fakt, tam jeździłam na rowerz Administracyjna granica jest wzdłuż Agrestowej. Jak się ma do prawdziwej (tzn. granic dawnych wsi) nie pamiętam, musiałbym sprawdzić. > e w dzieciństwie. od paru lat teren opanowany przez beemiksiarzy. Tak, skutecznie zdewastowany. > pytanie brzmi, czy protestują przeciw planowanej drodze, czy może przeciw uciąż > liwym i nieprzemyślanym przez planistów rozwiązaniom? Przeciew przemyślanej jej lokalizacji, o ile się nie mylę zaplanowanej zanim ich domy powstały. > > - znowu jeśli chodzi o sąsiednie Wojszyce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: *.lanet.net.pl 04.11.10, 15:37 Przydałby się tam porządny basen kryty, a nie aquapark( podejrzyjcie takowy w Międzyrzeczu ( wraz z cenami biletów ! ). Włodarzom miasta brakuje spojrzenia w przyszłość. Bo wybory co kilka lat a i tak się nie da. Ech Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie deweloperów 03.11.10, 17:22 Pamiętam jak z najlepszą koleżanką z dzieciństwa mając lat z 10 na rowerach jeździłyśmy na cmentarz na Ołtaszyn odwiedzać grób jej babci. Było to 20 lat temu z groszami. I wiecie co ostatnio jechałam tamtendy samochodem - nic się nie zmienilo o mało zawieszenia nie rozwaliłam, słyszałam jak miska olejowa przywala co chwilę o ziemie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Mieszkańcy Ołtaszyna chcą parku, a nie dewelo IP: 89.228.174.* 03.11.10, 17:29 ty masz miskę olejową minia-pynia?? Odpowiedz Link Zgłoś
wrednywroclawianin Jak zwykle magistratowi się udało :) 03.11.10, 20:44 sprytnie przeniesiono punkt ciężkości dyskusji na wzajemne animozje pomiędzy DW i resztą świata, ludziska ponarzekają, popiszą, a raz sprzedanego terenu deweloper nie odda i zbuduje co będzie mu się żywnie podobało i opłacało. Więc utyskujcie dalej maluczcy, daremne to bowiem żale... Odpowiedz Link Zgłoś