Dodaj do ulubionych

Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności!

03.01.11, 16:21
Odwiedziłem ostatnio służbowo Kraków. Przejechałem się szybkim tramwajem. Bez względu na dzień tygodnia i porę dnia jeździ co dziesięć minut. Cena biletu jak za zwykłe tramwaje. Na każdym skrzyżowaniu dostaje natychmiast zielone światło. W środku czysto i schludnie, mimo śniegu i mazi śniegowej na ulicach. Nawet z zewnątrz czyste. Na każdym przystanku wyświetlacze informujące, za ile minut przyjedzie następny tramwaj. Bez względu na linię - każdy!
Kasowniki drukują wyraźnie. Kontrolerzy z czytnikami grzeczni. Odrobina luksusu...

Wróciłem do mojego miasta i wsiadłem w autobus K. Szyby brudne, podłogi brudne, z trzech kasowników dwa niesprawne. Syn jeżdżący tą linią mówi, że od około dwóch tygodni te kasowniki tak popsute.
Uprzedzając ironicznych "doradców", radzących mi przeniesienie do Krakowa, skoro tak dobrze tam, albo tych doradzających, żebym coś zrobił zamiast narzekać przed komputerem:
to jest moje miasto, tu pracuję i płacę podatki, z których dobrze żyje liczna grupa dworskich.
Dlatego chcę i nawet żądam normalności zamiast dynaminizmu.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Jak śmiesz?? 03.01.11, 16:31
      Jak śmiesz głosić te antyPOstępowe tezy? Czy nie rozumiesz, że Dynamizm to jedyna słuszna droga? Chwilowe trudności są sPOwodowane obiektywnymi PRzyczynami i działalnością wiadomych wrogich sił sypiących piasek w tryby Dynamizmu! Zostaną one jednak usunięte jak tylko będzie to możliwe. Następnym zaś razem opuszczając Dynamiczny Lemingogród zapamiętaj, że inne miasta może i mają swoje plusy, ale te plusy nie POwinny PRzysłonić Ci minusów!
      POza tym w Sylwestra w Krakowie nie śpiewała Maryla Rodowicz! Ani nie mają lodowiska, w którym czasami psuje się lód! Ale tylko czasami i na chwilę.
      • reka-poza-nocnikiem Zapomniałeś czarowniku o 03.01.11, 16:44
        zimnych, podgrzewanych ławkach :)
        • pingwiniarz Re: Zapomniałeś czarowniku o 03.01.11, 17:01

I mają leszcze jakąś tam Krakowską Kartę Miejską a nie URBANCARD.
          Niech się wypchają ze swoimi tunelami w centrum, my będziemy mieć tramwaj plus, parking pod fosą i s-bahna!
          No i nie mają fachowcuf takiego formatu jak my: Czuryło, Wild i wielu wielu innych, nie wspominając o Jego Dynamiczności!
          • Gość: Żarski Jeszcze ja! Jeszcze ja!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.11, 17:04
            Chwilowo out.
            • Gość: HM_ Re: Jeszcze ja! Jeszcze ja!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.01.11, 20:56
              To jeszcze ta chwila nie minęła?
              Myślę, że chłoptaś z początkiem roku znalazł jakieś ciepłe i dobrze opłacane gniazdko - przeca jest zima.
      • Gość: zenek W Krakowie też nie było 200 tysięcy na Rynku... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.11, 17:02
        wraz ze śpiącymi mieszkańcami jego okolic.
        Słyszałem przed południem w RAM-ie głos negujący obecność tych zapowiadanych przez Czumę dwustu tysięcy bawiących się. Chyba dostali kopa z UM, bo zaczęli prostować, ze to niby żarty.
        A przecież kamera Dwójki kilka razy wyjechała poza tłumek rozhisteryzowanych fanek Edytki i wyraźnie świeciło pustym rynkowym brukiem. Na moje oko było do 75 tysięcy.
        No, ale w świat poszły te dwieście tysięcy...
        • zyz_o Re: W Krakowie też nie było 200 tysięcy na Rynku. 03.01.11, 17:19
          Coś w tym jest. Podobno czumiści i inni dworscy latali nocą po knajpach, spisywali sztuki bawiące się i namawiali ich do wyjścia "na wizję". Podobno im brakło obiecanego telewizji kworum.
      • mooreland Re: Jak śmiesz?? 03.01.11, 17:11
        Witam,
        Do diabla! Trzy wpisy i trzy rozsadne wpisy! Czyzby az 5-6% inteligentnych ludzi sie wpisalo? ja kocham Maryle! Uwielbiam te jej ponarzucane szmaty na grzbiet i glos jak mojej kolezanki z podstawowki, ktora miala niedostateczny ze spiewu! Ale musze Was zmartwic. Maja reaktywowac linie lotnicze TWA , ktore splajtowaly chyba 10-15 lat temu. Amerykanie zdecydowali sie, ze prezesem TWA zostanie Dutkiewicz! Artykul przeczytalem w New York Times. Skrot pozostal (TWA Trans World Airlains) jednak jego rozwiniecie uleglo modyfikacji i to znacznej (TWA Towarzystwo Wzajemnej Adoracji). FLY BY TWA !!!
    • zyz_o Autobus K nr boczny 9004. 03.01.11, 17:08
      Żeby nie było, że zmyślam.
    • Gość: Łoś_bimbacz Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności!? IP: *.ip.netia.com.pl 03.01.11, 17:28
      Dynamizm i normalność??? To są stany wykluczające się z definicji. Dynamizm to stan permanentnego Dynamicznego Rozwoju, gdzie drobne niedociągnięcia nie mogą PRzesłaniać osiągnięć kreowanych przez Jego Dynamiczność:)). Normalność, to gnuśność, bez codziennych niesPOdzianek oraz kreatywności PIjaRowców. Nie narzekajcie, bo ostatnio mamy oznaki przechodzenia na CZUMIZM, które będzie jeszcze Dynamiczniejszym Stadium Rozwoju, będzie bolało lub brakowało w POrtfelach:)))
      • kupalnik Re: Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności 03.01.11, 17:44
        Ja, wrocławianka z wyboru, krakowianka z urodzenia gratuluję Krakowowi prezydenta, a krakowianom - mądrości przy urnie wyborczej. Zastanawiam się, dlaczego Platforma oddała Wocław? Czy naprawdę wierzyli w to, że p. Piechota ma szansę? A może to właśnie PO najbardziej zależało na tym, by Ikona Dynamizmu nie straciła swego stanowiska? Czuję smrodek....
        • Gość: Ewa Re: Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 17:59
          Coś ci sie pomieszało - w Krakowie nie rządzi PO (cale szczęście dla Królewskiego Grodu), wiec co z Krakowem maja twoje płacze, ze PO nie rządzi we Wrocławiu? Bardzo dobrze , ze nie rządzi - byłoby (o ile to możliwe) jeszcze gorzej! Tak jak w całym obecnym PRL-u.
          • kupalnik Re: Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności 03.01.11, 18:07
            Chyba nie do końca mnie zrozumiałaś - zazdroszcząc Krakowowi zastanawiam się głośno, jakie gierki sprawiły, że musimy "ciągnąć" trzecią kadencję? Przeczytaj mój post jeszcze raz i oddziel gratulacje od pytania. Jestem ostatnią osobą, która płakałaby z powodu "sukcesu" PO. Pozdrawiam
            • Gość: Ewa Re: Nie chcę dynaminizmu. Chcę tylko normalności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 21:18
              OK, przyjmuje wyjaśnienie :) Ale pytając 'dlaczego PO oddala Wrocław' imputujesz, że byłoby lepiej, gdyby nie oddala. Nie daj Bóg ktokolwiek z wrocławskiej (czy jakiejkolwiek) PO w ratuszu.
    • piotr_ze_wsi Szerokie horyzonty. 03.01.11, 18:07
      Świat wyborców Dutkiewicza nie jest zbyt rozległy. Najdalej, gdzie się zapuszczają, to opłotki Wrocławia - centra handlowe Marino, Korona czy Bielany. Nie mając zatem porównania łykają bez prostestu podsuwaną im z urzędu ustami Czumy i samego Prezydenta ideę Wspaniałego Miasta, nie pojmując, że to, w czym żyją, jest zwykłym gównem, niedoskonałym jedynie odbiciem, pokracznym, wypaczonym, spartolonym.
      Zauważmy, że jesteśmy ciągle bombardowani wiadomościami o tym, jak będzie wspaniale, jakie wielkie projekty będziemy realizować. Wszystko w przyszłości.
      A Wojciech Adamski śmieje się wam w twarz, "przytulając" rokrocznie 370 tysiączków:
      bip.um.wroc.pl/wps/wcm/connect/a876e20042e54e27b2c4f288caf62026/osw2009_w_adamski.pdf?MOD=AJPERES
      • Gość: Bela Re: Szerokie horyzonty. IP: *.wroclaw.mm.pl 03.01.11, 20:13
        pamiętajcie o jednym: Wrocław do 1990 roku w ogóle nie istniał, Kraków zawsze był oczkiem w głowie. Nadrabiamy ogromny dystans, dlatego trzeba cierpliwosci jeszcze.
        • Gość: Ewa Re: Szerokie horyzonty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 21:20
          Ja rozumiem cierpliwość. I akceptuje to. Ale cierpliwość to jedno, a TOTALNA NIEUDOLNOŚĆ i przede wszystkim BRAK ODPOWIEDZIALNOSCI urzędników za LICZNE bledy, to drugie.
          • Gość: bela Re: Szerokie horyzonty. IP: *.wroclaw.mm.pl 03.01.11, 21:49
            widocznie wrocławianie uważają inaczej, bo 70 procent głosów zebrał obecny prezydent i tyle. Wy tutaj sobie możecie pluć i kąsać:) psu to na budę.
            • Gość: J@nusz Re: Szerokie horyzonty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 22:02
              A w całym kraju wygrała PO, która od ponad 2 lat totalnie rozwala to państwo - w dosłownie KAŻDEJ dziedzinie. Przez kilkaset lat ten naród stal się wsiowym motłochem. Dodaj do tego najgorsze tradycje zaściankowej szlachty - i masz obraz Polaków A.D.2011. Czechy, Słowacja, kraje bałtyckie, ze nie wspomnę o Węgrzech, Słowenii i Chorwacji - wszyscy startowali z podobnej (jak nie gorszej) pozycji. I co? Transport publiczny u nich działa. Autostrady są. Wagonów w pociągach nie brakuje. Zima drogowców nie zaskakuje. Czysto, milo i schludnie. Przekraczasz granicę Polski i szok, brud, szarość, smród i ubóstwo. Kurwa, tutaj nawet trawa nie jest zielona!
            • Gość: Ewa Re: Szerokie horyzonty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 22:04
              Fakt, ale zobacz jakich miał konkurentów. Na żadnego z nich nawet pół głosu bym nie oddała.
            • mooreland Re: Szerokie horyzonty. 04.01.11, 08:33
              Bela. To ze 70% glosow zebral DUCE Dutkiewicz , swiadczy wylacznie o tym , ze 69% wroclawian to idioci!
              Pozdrawiam
    • Gość: ja Chcę tylko normalności! ... to idź do psychiatry IP: *.static.tvk.wroc.pl 03.01.11, 20:05
      • Gość: zenek Nie rozumiesz? Przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.11, 10:31
        Nie wszyscy posiedli umiejętność czytania ze zrozumieniem. Po co zaraz swoje ułomności otoczeniu przypisywać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka