Dodaj do ulubionych

Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ...

11.01.11, 08:22
Harłukowiczowi znów cos nie pasuje !
Skoro ludzie brali z własnej woli w tym udział to nic ci do tego zakompleksiony dziennikarzyno, jeśli odzywa się w tobie mały wąsaty nazista i odmawiasz ludziom wolności do tłoczenia się w autobusie to możesz sobie podac ręke z nopowcami.
Zreszta mieszkańcy wrocławia sa zahartowani bo codziennie do szkół i pracy podróżuja w takich właśnie warunkach, ale o tym ''ambitny dziennikarz'' nie napisze.
Obserwuj wątek
    • afiag Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 08:25
      Zgadzam się z autorem art. Co by się stało gdyby któraś z tych osób zasłabła? Co by się stało gdyby ludzie nagle wpadli w panikę? Co by się stało gdyby autobus się zapalił?
      Nie oglądałem tego, ale jeśli rzeczywiście wchodzili tam rodzice z dziećmi, to gratuluję tym rodzicom rozsądku.
      • piotr_ze_wsi Niby Polska nie Kambodża... 11.01.11, 09:42
        ...ale Wrocławiowi już do niej bliżej:
        wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Setki-osob-stratowanych-na-moscie-film,wid,12876691,wiadomosc_video.html?ticaid=1b94a&_ticrsn=5
        Też lubimy się ściskać aż do utraty tchu:)
    • Gość: w_oparach_absurdu Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.11, 08:36
      jeszcze w niedzielę jako ilustracja do artykułu o orkiestrze widniało zdjęcie bardzo mądrej mamy z - na oko dwuletnią - dziewczynką siedzącą w tym "rekordowym" autobusie
      nie potępiam bicia takich rekordów, ludzie różne dziwne rzeczy robią... ale wpychanie się z maleńkim dzieckiem uważam za skrajną nieodpowiedzialność
    • ohot Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 08:40
      Smutas !

Ps. Proponuję przejechać się autobusem w godzinach szczytu, albo najlepiej nocnym w stronę miasta po koncercie w Hali Stulecia.
    • wysokiej-klasy-specjalista Bicie rekordu 11.01.11, 08:46
      najprościej krytykować... to może pan ,,redaktor,, wymyśli coś sensowniejszego.
    • mlodywroclaw.pl Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t 11.01.11, 09:06
      Autor ma rację. Na organizatorze spoczywa obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa tego typu imprez, a nikt mi mnie nie przekona, że to było bezpieczne.
      To, że ludzie nie grzeszą inteligencją, to żadna nowość. Ale jeśli ktoś chce organizować masowe imprezy, musi się trochę ponad przeciętną wybić i pomyśleć.
      • galareta2 A Ty w ogóle tam byłeś? 12.01.11, 07:36
        Bo ambulans pogotowia stał 30 metrów dalej, wiec nie pieprz co organizator musiał, bo właśnie to zrobił!
    • innuendowro Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 10:36
      dokładnie to bardzo straszne, że WOŚP chce być naj naj naj. dzięki takiemu autobusowi dodatkowo się promują. naprawdę nie wiem jak można się czepiać takiej rzeczy ;/
    • czasnapiwo komunikacja miejska zaciera ręce 11.01.11, 10:49
      Teraz już nie będzie można protestować w zatłoczonych autobusach - przecież rodacy radośnie upychają się na maksa w ramach rozrywki - dlaczego nie mieliby tego robić na co dzień dojeżdżając do pracy!
      --
      czasnapiwo.blogspot.com
    • Gość: Max Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.Red-83-32-227.dynamicIP.rima-tde.net 11.01.11, 10:54
      WOSP to dzien szalenstwa, ale zgadzam sie, ze sa pewne granice glupoty. Tutaj naprawde moglo sie cos zlego stac.

MAX
      -----------------------------
      Wroclove.com - jaki to był dzień dla Wrocławia?
    • arquette może o obciachu WRo nr 1? a nie fukać na WOŚP 11.01.11, 11:53
      Pan Redaktor uważa to za szczyt głupoty. nikt nikogo siłą nie wpychał, WOŚP zawsze kojarzyła się z szalonymi(ale bezpiecznymi) akcjami. a teraz może... jest taki szmaciarz, który od tygodnia na prawo i lewo udziela wywiadów, jak to organiuje WOŚP w tym miescie- koordynator....i jak pertratktuje z artystami, którzy chcą kasę, opowiada, jak to z Owsiakiem sie przyjaźni,i jak Owsiak ,,pomnaża " kasę(czyli sugeruje, ze kręci) tak naprawdę tani lansiarz w ogóle nie jest wśród organizatorów(tu naprawdę wystarczy sprawdzić na stronie wrocławskiego wośp). jedyne co go łączy z finałem, to kasa, którą co roku bierze za scenę- tego nie można mylić z organizacją koncertu(choć, możliwe, gwiazdy nabieraja się na artykuły i kto wie, czy haraczu z partyzanta z nich też nie ściąga). podpisuje sie pod charytatywna pracą sztabu bezinteresownych, niesamowitych ludzi. chciał Pan Redaktor skandal? to Pan Redaktor ma skandal. a nie rekord w autobusie, przy którym nic nikomu się nie stało. Taki skandal, Panie Redaktorze, to ma pan codziennie w godzinach szczytu;)
      • jureek Re: może o obciachu WRo nr 1? a nie fukać na WOŚP 11.01.11, 16:35
        arquette napisała:

> Pan Redaktor uważa to za szczyt głupoty. nikt nikogo siłą nie wpychał, WOŚP zaw
        > sze kojarzyła się z szalonymi(ale bezpiecznymi) akcjami. a teraz może... jest t
        > aki szmaciarz, który od tygodnia na prawo i lewo udziela wywiadów, jak to organ
        > iuje WOŚP w tym miescie-

O kogo chodzi?
        Jura
    • Gość: paniusia Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.internetia.net.pl 11.01.11, 11:57
      oj, tam, oj tam, swego czasu podróż (godzinna) przez ul. Klecińską busem 136 o 7 rano wyglądała tak samo, na przystanku przy zjeździe z Gądowianki pasażerowie wchodzili innym na buty, żeby w ogóle wsiąść. W zimie przy minusowej temperaturze wysiadało się całkiem mokrym od potu, bo tak było duszno i tłocznie. Nie trzeba było się trzymać poręczy, ba!można było się tak klinować na poziomie tułowia, że nie trzeba było nawet stać nogami na podłodze - unosił nas tłum ciasno upchanych ludzi. Wsiadanie z torebką formatu A4 (do pracy się jechało) kończyło się bluzgami, bo przecież zamiast torebki jeszcze 1/2 osoby by weszła, a paniusia siatki wnosi!
      Och, kocham Wrocław.
    • Gość: ordynariusz Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.11, 12:00
      bycie idiotą z własnej woli jest chyba jeszcze gorsze.......a twój komentarz jest
      mieszanką idiotyzmu i żałosności
      • Gość: wroclawianka Dejavu IP: *.sip.mia.bellsouth.net 11.01.11, 18:06
        Dejavu. Te zdjecia bardzo mi przypominaja codzienne podruze we Wroclawskich tramwajach i autobusach. To sa niesamowite wspomnienia.....czarna komedia. Szczegulnie te z goracych dni letnich lub i zimowych. Jak ludzie starzy byli zgnieceni jak i wszyscy inni jak sardynki w tych niedotlenionych tramwajach i autobusach. Jaka ciezka noge mieli kierowcy. ;) Jakie zapachy spalin i wszystkiego po kolei. I jakie wspul czucie zwiazalo wszyskich w nich zgniecionych.

Ta zabawa wydaje mi sie symboliczna.
    • kklement Ile to miało być ? Stówę za każdego pasażera ponad 11.01.11, 12:27
      ... limit ? Co na to Inspekcja Ruchu Drogowego ?

Rzadko przyznaję rację redaktorom GazWybu, ale tym razem podpisuję się pod tym artykułem. Szczyt debilizmu. Niech się Owsiak i spółka cieszą, bo naprawdę niewiele trzeba było, żeby ktoś zginął, co byłoby zapewne początkiem końca tej hucpy.

Organizator powinien odpowiadać karnie. Podobnie jak skretyniali rodzice małych dzieci, które się w tym autobusie znalazły.

Róbta co chceta.... Co za tępe jełopy.....
      • embriao Re: Ile to miało być ? Stówę za każdego pasażera 11.01.11, 16:00
        2008:
        www.phototrans.eu/14,218552,0,Ikarus_280_26_5270.html
        2009:
        www.phototrans.eu/14,293279,0,Ikarus_280_26_5313.html
        Częstochowa:
        www.wiadomosci24.pl/artykul/czestochowa_bicie_rekordu_guinnessa_ile_osob_wejdzie_do_108800.html
        Olsztyn 2007:
        www.phototrans.eu/14,157766,0,Ikarus_280_26_1049.html
        Głupota to pisać takie dyrdymały.
      • koloko2 Re: Ile to miało być ? Stówę za każdego pasażera 11.01.11, 18:31
        kklement napisał:

> ... limit ? Co na to Inspekcja Ruchu Drogowego ?

Oni chyba nie mogą działaś na Drogach Wewnętrznych. Ostatnio wypowiadało się pare ważnych głów z Policji i ITD - na drogach niepublicznych - hulaj dusza piekła nie ma

> Róbta co chceta.... Co za tępe jełopy.....

Co do rodziców małych dzieci się zgodzę to reszta była tam bez przymusu. Gdyby chcieć karać organizatora, warto by też posprawdzać napełnienia na niektórych liniach w autobusach i tramwajach. Często liczba pasażerów przekracza normę, ale o tym to już się tak chętnie nie pisze.
    • pawel2571 Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 15:00
      Jakie to szczęście, że od pana Harłukowicza codziennie dowiadujemy się jak żyć.
      • Gość: wroclawianka Harlukowicz IP: *.sip.mia.bellsouth.net 11.01.11, 17:54
        Harlukowicz to bardzo ciekawie przedstawiajaca sie postac. I tak poprawnie ortograficznie pisze. Napewno musial miec dobrego nauczyciela z gramatyki ktury teraz jest dumny ze swojego pupila ktury nie popelnia ani jednego kulfona w swoich artykulikach.

• radeberger Za rok natomiast.. 11.01.11, 15:25
      ... proponuję wrzucać do autobusu dzieci, które nie ukończyły roku. Jak kurczaki - za nogę i siup do środka.

Jak się wypełni cały autobus - to będziemy mieli taki rekord, że aż się Guinness z wrażenia zesr... :-)
    • greges58 Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 15:31
      A " Organizator " stał sobie spokojnie na zewnątrz...

Nieciekawy Typ.
      Jeździ rowerem ?
      Używa Linuksa ?

Wszystko jasne !
      ;)

Pozdrawiam ^ ^
      G.
      • jureek Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t 11.01.11, 16:40
        greges58 napisał:

> Jeździ rowerem ?
        > Używa Linuksa ?
        >
        > Wszystko jasne !

No to błysnąłeś niesztampowym myśleniem.
        Jura
    • embriao Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 15:53
      Udało się napisać Harłukowiczowi coś w czym nie pomieszały mu się fakty... no tak nie było żadnych faktów.

Bicie rekordów napełnień to nie jest specjalność Wrocławska i tym bardziej WOŚPU. Rekordy napełnień biło się na Słowacji, na Węgrzech, w Słupsku, Zielonej Górze, Radomiu, Warszawie przy różnych okazjach i w sumie w tej zabawie nie ma niczego zdrożnego. Ludzie jadący w wyścigach kolarskich też mogą się nabawić kontuzji i to oznacza, że nie powinno się ich organizować?
      • Gość: wrocławianka także Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.11, 08:50
        Trudno mi wczuć się w nastrój upychających się do autobusu i nie wydaje mi się to zabawne. Zresztą wiele tzw imprez okołoowsiakowych nie wydaje mi się zabawnych. Bywają hucpą, wyżywaniem się emocjonalnym młodych, nadpobudliwych osób, o małej wrażliwości. Ale niech im będzie. Świat jest zróżnicowany. Nie martwiłabym się, gdyby zasłabł ktoś całkiem w tym autobusie, jednakże policja powinna zakazać udziału małych dzieci w takiej zgrywie, ustawce, rajaniu czy jak to tam było. Przynajmniej dzieci w wieku do końca podstawówki.
    • nastyyy Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 15:55
      Dla kogoś kto jeździ autobusami to pewnie zwyczajna, codzienna 'atrakcja', więc czemu się dziwić?
    • koloko2 Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu to ... 11.01.11, 18:24
      Bardziej pożyteczny by był artykuł jak ludzie NA CODZIEŃ jeżdżą w takim ścisku autobusami i tramwajami. No ale taki artykuł nie będzie chętnie czytany - opisywał by naszą szarą rzeczywistość, a tak można dopiec Owsiakowi.
    • Gość: wroclawianka Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.sip.mia.bellsouth.net 11.01.11, 18:56
      Pozwolilam sobie zacytowac i zredgawoac artykul sugerujac male zmiany w podkreslone w nawiasach:

"(Codziennym przejazka autobusami) towarzyszą często wielkie wpadki. Nie udało się ich uniknąć nawet podczas tak szczytnego (korku). (Dnia) podczas którego wszystko musi być naj...

W tym roku - podobnie jak w poprzednich latach - zgromadzeni na (przystanku autobusowym) wrocławianie dali się namówić na bicie rekordu. Nie był to jednak rekord Guinnessa, ale rekord bezmyślności i głupoty. Tak należy nazwać upchanie do autobusu, który może pomieścić maksymalnie 200 pasażerów, 374 osób. Nie wiem, kto to wymyślił, ale z pewnością nikt mądry. Tym razem nikomu nic się nie stało. Zapewne tylko dlatego, że w autobusie ktoś wybił szybę, dzięki czemu stłoczeni jak sardynki głównie młodzi ludzie (choć nie brakowało i rodziców z dziećmi, za to bez wyobraźni) w ogóle mieli czym oddychać. Co będzie za rok? Co wymyślą (wladze wroclawia) podczas (codzinnej migracji do pracy i szkoly, szpitali wroclawian). Każą upchanym w nim np. 400 osobom (progres musi być!) podróżować nie 50, a 500 metrów (zanim autobus sie zepsuje i beda czekac na nastepnym nie-odaszonym polowe dnia na zastepnczy)?"

• Gość: popieram zaleta tego autobusu IP: *.fbx.proxad.net 11.01.11, 23:26
        przynajmniej kontroler do ciebie nie dotrze i można śmiało na gapę

ale gdyby ktoś pierd.... to byłby koniec świata albo jazdy
    • kolejar Tu nikt niczego nie kuma! 12.01.11, 03:27
      W ramach WOŚP takie akcje były i w innych miastach. We Wr. napychali - jak sądzę ze zdjęcia, bo nie byłem na miejscu - Volviaka. W Wawie Ikarusa 280 i upchali więcej!
      A ja przypominam sobie nazbyt dobrze np. pojazd Jelcz Mex272 - jednoczłonowy - co środa w podróży do Studium Wojskowego P.Wr. na Długiej było więcej, a Jelcz na ogół bywał 1-członowy - z rzadka przegubowy 021.
      Jak chodziłem do podstawówki, to po drodze z rana obserwowałem przystanki autobusowe przy ul. Dembowskiego. Jelcze 272 odjeżdżały z nich, wlokąc odwłokami po jezdni. Sporo ludzi jeszcze zostawało...
      Wsiadanie oknami do pociągów to też nic nowego. Przypomnę z PKP czasów komunistycznych takie rewelacje jak:
      - osobowy Wawa Wsch. - Szklarska Poręba Grn.;
      - osobowy Bogatynia - Wawa Wsch. na jakiejkolwiek Najśw. Panny Maryi;
      - legendarny pośpieszny Jelenia Góra - Lublin, zwany "Rzeźnia" nie tylko z powodu tłoku;
      - także oczywiście osobowa "Strzała Południa" Wr.Gł. - Przemyśl Gł. - 500 km w 16 godzin w niewiarygodnym tłoku i smrodzie rzygowin piwa "Kryształ Okocimski" - w obu kierunkach.
    • galareta2 Pan redaktor zawistny czy malkontent? 12.01.11, 07:32
      Dziwi mnie, że szacowna gazeta publikuje opinię aż tak subiektywną i najeżoną inwektywami (wobec uczestników akcji, którzy przystąpili do niej dobrowolnie). Żałosny jest ten ton ni to groźby ni to wieszczenia "że mogło się stać coś złego, a w samej rzeczy sam pomysł już z gruntu jest zły"! Nie wiem czy Pan redaktor zazdrości organizatorom, że wciąż, przez 20 niemal lat, udaje im się wszystko "naj"? Zamiast wspierać inicjatywy, gasiłby je w zarodku? Szkoda, że taka opinia, wyrażona w sposób w dodatku nie licujący z kulturą gazety, w ogóle się w niej ukazał. A najbardziej jest przykre deprecjonowanie decyzji osób, które przystąpiły do rekordu z własnej woli i nie podejmowały czynu niebezpiecznego.
    • Gość: Doombringer Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.132.dream.net.pl 12.01.11, 09:04
      Niestety ale zgodze sie z autorem artykułu. Odbieramy dzieci ludziom bez wyobraźnik, którzy zachlewaja się wódą. A czymże jest wsiadanie z dzieckiem na wpych do autobusu i bycie jedną z sardynek w puszce? Ze ludzie z własnej woli narażają swoje zdrowie to już ich sprawa ale wciaganie w to nieświadomych niebezpieczeńst dzieci to własciwie to samo co zostawienie dziecka bez opieki i upijanie się.
      Czy ktos z uczestników pomyślał bo by się stało gdyby kobiecie przy którymś oknie ze scisku uszkodziła się choćby cienka komórka i złamała się, a spięcie spowodowało mały pożar? Albo wszyscy spólneliby razem z nią zanim zorientowaliy sie albo ktoś krzyknie ze sie pali a wtedy większość przy drzwiach nadawałaby się na dywaniki w domu bo reszta dosłownie wprasowałaby ich w szyby. Nie pamiętacie koncertu w niemczech? Ktoś dał sygnał do ucieczki i kilkadziesiąc osób zabitych. Tam też były słóżby porządkowe i tak jak w autobusie z taką ilością ludzi było za mało miejsc którymi mozna się w razie czego wydostać. Co z tego ze za zewnątrz autobusu są strażacy,, policja, pogotowie. Jak zacznie sie od samego srodka to rodziana połowy pasażerów musiałby zastanowić się w co zapakowac resztki z szyb. A policja, pogotowie i straż patrzyliby bezradnie bo tylko tyle mogliby zrobić.

Zabieramu dzieci pijakom? Czemu w takim razie prokuratura teraz nie ścigo nieodpowiedzialnych rodziców za narżanie dziecka na utratę zdrowia lub życia?

A co do zahartowania. Panie kalam07. własnie dlatego kupiłem samochód bo nienawiadizłem jechac w tłoku i podtrzymywac na plecach połowy automusu na zakrętach. Albo pchać się i jechać z jajami na poręczy bo drzwi tak się zamkneły.
      Wole iść na piechote co nie raz robiłem zamais wsiadać do takiej puszki konserw.
    • Gość: w Re: Bicie rekordu w napełnianiu ludźmi autobusu t IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.11, 11:16
      a ja uwazam ze ten rekord to glupota czystej wody, w koncu ktos w srodku sie udusi i bedzie wielki zonk, dla ludzi bez wyobrazni! i nagroda darwina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka