Dodaj do ulubionych

Wroclaw lat 80 -tych

IP: *.ppp.get2net.dk 23.02.02, 20:56
czy ktos pamieta Wroclaw z tamtych lat?np kawiarnie , dyskoteki,sklepy ,w ogole
atmosfere.ja np pamietam kawiarnie -pod papugami,ratuszowa
herbowa,ambrozje,sezam,i taka na rogu w kamieníczkach ,kino przodownik lub
wodomierz.na disko szlo sie do klubu lekarza ,miedzy mostamilub do 4
liceum.byly to siermiezne czasy, ale mile je wspominam bo to moja
mlodosc.ciuchy kupowalo sie w butikach na jednosci lub bazarze na krakowskiej-
to byly czasy!!!!!!;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Toto Re: Wroclaw lat 80 -tych IP: *.proxy.aol.com 24.02.02, 00:45
      Mlodosc zawsze sie pieknie wspomina:)
      • Gość: Troy Re: Wroclaw lat 80 -tych IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 06:19
        Nie chce nikogo obrazac,ale nie zapomnie tych czasow,
        1984 rok,jechalem przez Wroclaw do Köln,
        na wakacje, szere miasto i widok ten sam
        towarzyszacy mi az do granicy BRD/DDR.
        Prawie dwadziescia lat pozniej to samo,
        popeplatane stacjami benzynowymi
        znanych firm,ten sam "Prol",te same
        widoki.
        • Gość: Weronika Re: Wroclaw lat 80 -tych - DO TROYA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 06:47
          Troy ty chyba przesadziles. 1984 to Wroclaw wygladal duzo inaczej niz teraz.
          Wroclaw jest przepiekny. Napewno nie wyglada gorzej niz Koln, a tych chmar
          szczurow na dworcu kolejowym w Bonn to nigdy nie zapomne. Swoja droga odnioslam
          wrazenie gdzies z innych watkow , ze ty masz chyba ze 20 lat, to ile miales w
          1984?
    • Gość: Weronika Re: Wroclaw lat 80 -tych- DO SELMY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 06:59
      Selma ja tez to pamietam. Po dzinsy tez sie latalo na Jednosci. I te wszystkie
      lodziarnie,a jak sie nazywala ta kawiarnia na Wita Stwosza, chyba Aida?.
      Pamietam ciagle wypady do filharmonii, opery, teatru Wspolczesnego, Polskiego,
      Kalamburu. No i czasy studenckie, obiadki w Dwudziestolatce, imprezy w
      akademiku Arka itp. Ambrozje to w Rynku i na Swierczewskiego, dobre lody tam
      sprzedawali, a pamietasz jakie mieli polewy? Ja lubialam najlepiej truskawkowa
      i czekoladowa. A na lody na Komandorska tez chodzilas? Ojej ja chyba tylko o
      samych lodach pisze. Pozdrawiam
      • Gość: selma Re: Wroclaw lat 80 -tych- DO SELMY IP: *.ppp.get2net.dk 24.02.02, 10:16
        tak pamietam lody w ambrozji,ja kupowalam jakies firmowe z bakaliami.to byly
        gotowe zestawy-zapomnialam nazwe!!!!!!polewy b. dobre ,lubilam tez kawe
        mrozona.Aida io chyba na engelsa byla a na wita stwosza nie wiem -w ktorym
        miejscu?chodzilam tez do witaminki w rynku ,moze jeszcze jest?bo ambrozje
        zamkneli i teraz hotel tam dobudowali .Wroclaw jest piekny ,szczegolnie teraz a
        Troy mieszka w Berlinie ,ma ok.20 lat i moze porownuje bo te dwa miasta maja
        troche wspolnego ,ale wiadomo Wroclaw to nie Berlin i odwrotnie .czy znasz
        akademie ekonomiczna -chodzilo sie tam na dyskoteki do enigmy .nigdy nie
        zapomne Wroclawia ,widzialam wiele miast ,ale Wroclaw the best!!!!!!chodzilam
        tez do kalambura ,teatru polskiego ,opery a potem na pizze w rynku -robili w
        takiej malej pizzeri,niedaleko dzisiejszej pizza hut.pozdrawiam Cie serdecznie
    • Gość: Jureek Re: Wroclaw lat 80 -tych IP: 62.8.156.* 24.02.02, 16:25
      Wiecie, czym się wzruszyłem, kiedy po dłuższej (kilkuletniej) nieobecności
      przyjechałem znowu do Wrocławia? Ze na placu Grunwaldzkim naprzeciwko
      Dwudziestolatki ciągle stoi ta sama budka z rurkami z kremem, którą pamiętam
      jeszcze z lat 70-tych. Szkoda, że zmiany idą tak szybko, że niewiele takich
      miejsc zostaje.
      Pozdrawiam
      Jurek
      • rezurekcja Re: Wroclaw lat 80 -tych 17.05.02, 11:19
        Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Dwudziestolatki ciągle stoi ta sama budka z rurkami z kremem, którą pamiętam
        > jeszcze z lat 70-tych. Szkoda, że zmiany idą tak szybko, że niewiele takich

W roku bodaj 81 moze 82 kupilam tam - po odstaniu chyba godziny w kolejce - dziesiec rurek z bita smietana. W
        domu okazalo sie, ze to rurrki z serkiem.
        Odstapilismy je psu.
    • Gość: Toto Re: Wroclaw lat 80 -tych- do Selmy IP: *.proxy.aol.com 24.02.02, 17:07
      Aida byla na Wita Stwosza rog Biskupiej.
      • Gość: mario Re: Wroclaw lat 80 -tych- do Selmy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.02, 18:44
        a pamiętacie jak w knajpach wciskano " zakąskę " do każdego piwka :)
        w Aidzie bralo się lody w Smaku bułkę ze smalcem a w Centralnej paluszki jedynym
        wyjściem był browarek pod chmurką w parku Hanki S.:)))))
        • Gość: selma Re: Wroclaw lat 80 -tych- do Selmy IP: *.ppp.get2net.dk 24.02.02, 22:19
          ja tez chcialam o tych rurkach napisac, ale balamm sie ze juz nikt nie pamieta-
          tak jeszcze sa bardzo mnie to wzrusza ,i chodze tam kupowac teraz z dzieckiem.
          wiecie co jeszcze lubie spacery kolo hali ludowej kolo pergoli ,i przez most
          zwierzyniecki .
        • Gość: mjot Re: Wroclaw lat 80 -tych- do Selmy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 17:52
          Taaak...
          Każda knajpa miała swoje godziny sprzedaży piwa. Panie kelnerki załatwiały
          dzienny przydział w kwadrans! Czy też mieliście swoje skróty i tajemne
          przejścia od knajpy do knajpy by zdążyć zasiąść przy stoliku i usłyszeć ten
          charakterystyczny a miły dla ucha szum ciągniętych metalowym hakiem
          transporterów z piwkiem z zaplecza?
          Wtedy piwo zupełnie inaczej smakowało...

Najniższe ukłony!
          Rozmarzony M.J.
          • Gość: Weronika Re: Pamietacie zakupy w PDT? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.02, 22:13
            Ja tez pamietam te rurki z bita smietana na pl. Grunwaldzkim, najbardziej lubialam z przypalonym
            wafelkiem. Selma masz racje w Ambrozji na Swierczewskiego sprzedawali lody firmowe, kawa
            mrozona tez byla kapitalna. Lubilam tez kupowac u nich ciastka, czesto bralam je do domu: firmowe z
            bita smietana, ptysie, albo tortowe z masa maslana, o smaku kawowym, kakaowym itp. Wsiadalam
            pozniej w 7 lub 14 i do domku. A pamietacie polowania na towar w PDT na Swidnickiej? Ja sie nigdy
            na to nie pisalam, bo czulam sie mimo mlodego wieku, za slaba. Kiedys jednak znalazlam sie tam
            na przystanku tramwajowym , akurat go otwierali,mysle sobie moze zobaczyc co maja i tak stalam
            niezdecydowana, kiedy tlum zaczal przybierac i nagle uswiadomilam sobie ze nie mam juz odwrotu.
            Bylo mmnostwo ludzi. Na moje nieszczescie kraty kolo mnie nie otworzyli i wszyscy ci mlodzi i silni
            mezczyzni zaczeli napierac ze wszystkich sil w kierunku innych krat. Boze slyszalam jak trzeszcza mi
            zebra, o maly wlos nie urwali mi ucha razem z kolczykiem. Obled, a jak mnie juz tlum wniosl do
            srodka to na schodach byly przede mna nawet starsze panie z laskami. To byly czasy. Za meblami
            stalismy w kolejce przez wiele miesiecy, pamietacie te spoleczne listy i sprawdzanie codzienne
            obecnosci? Kiedy juz przyszla kolej na nasza dostawe , maz stal cala noc. Mielismy nr.8 w tej kolejce i
            tyle przyszlo zestawow meblowych. Ktos z obslugi sklepu chcial nas wykiwac i powiedzieli nam , ze
            dla nas juz nie ma. Niewyobrazacie sobie jaka byla reakcja ludzi z kolejki, podniesli taki wrzask , ze
            sie w koncu obsluga sklepu z tej machlojki wycofala i meble kupilismy. Kiedys to naprawde byla
            solidarnosc miedzyludzka. Pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: Pamietacie zakupy w PDT? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.02.02, 18:20
              Ja tez to wszystko pamietam. Pozdrawiam
              • Gość: selma Re: Pamietacie zakupy w PDT? IP: *.ppp.get2net.dk 26.02.02, 19:29
                tak Weroniko wszystko sie zgadza ,pamietam ze niektorzy zeby przescignac innych
                czolgali sie pod kratami,ja tez sie balam tych tlumow.jako mloda dziewczyna w
                modzie polskiej ktora byla kolo bibloteki w kamieniczkach stalam po
                plaszcze,swetry,majtki z dniami tygodnia po angielsku(modne).na placu
                grunwaldzkich w tych szarych wiezowcach bylo gospodarstwo domowe ,stalam tam za
                komletem garnkow 8 godzin.takie ciastka firmowe jak z Amrozji ,teraz nie tak
                latwo spotkac podrabiane sa czy co.ale jest dobra cukiernia za kosciolem Bozego
                Ciala ,za jubilerem i tam sa naprawde dobre ciastka.te z supermarketu juz nie
                sa takie dobre,chociaz jak ja raz na rok przyjade to wszystkie zjem.pozdrawiam -
                selma
                • yak-ona Re: Pamietacie ...... 26.02.02, 19:41
                  bar mleczny na podwalu???
                  chyba to bylo w tym miejscu gdzie teraz jest dom handlowy podwale -sam
                  spozywczy???
                  pamietacie???
                  • ayme Re: Pamietacie ...... 26.02.02, 19:43
                    spozywczy pamietam i bar tez ..........nad fosa chyba sie nazywal
    • brezly Kiedy gral Cohen we Wrocku? 17.05.02, 09:57
      W Hali Ludowej?
      1985 czy 1986? Ktos pamieta dokladna date?
      • Gość: de Re: Kiedy gral Cohen we Wrocku? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 12:50
        Boże, byłam na koncercie, ale roku nie pamiętam, wszyscy wokół znali teksty
        piosenek, było super.
    • brezly Jadlodajnia Osiedlanka 17.05.02, 09:59
      Na Legnickiej.Ktos pamieta potrway tam podawane.Takoz atmosfere. Licze na
      odpowiedz.
    • Gość: tyrysek Re: Wroclaw lat 80 -tych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 11:00
      pamietam, ze plac Gottwalda zawsze wydawal mi sie wielki ;-))
      mile wspominam poranne spacery po cieple buleczki, ktore wtedy smakowaly
      inaczej (inne piece?), a budka piekarni do dzis wyglada podobnie ;-)
      klony (drzewa, oczywiscie ;-) wciaz stoja, jak staly) i gruchajace golebie nad
      Karlowicami
      przypomina mi sie wycieczka na "Niekonczaca sie opowiesc" do mrocznego
      kina "Wodomierz"...

• Gość: de Re: Wroclaw lat 80 -tych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 12:53
      Na Powstańców Śl był bar nazywał się Rumcajs, a w nim tylko nieśmiertelne
      cynadry i bigos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka