Dodaj do ulubionych

Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zoolog...

18.02.11, 20:50
nie można było tak wcześniej? nie można było wcześniej wyp... Gucwińskich? tyle lat chodziłem do zoo za ich czasów i KOMPLETNIE NIC SIĘ NIE ZMIENIAŁO, a moje jedyne wspomnienie to bród, smród, ogólny syf i nuuuuuuuuuuuuuuda
Teraz co roku coś nowego i ciekawego (fakt, że drożej, ale spokojnie pół dnia z dziećmi można spędzić i się nie nudzić). Wiem, że do standardów wielu ogrodów jeszcze bardzo daleko, ale przynajmniej zmierza to w jakimś sensownym kierunku
Obserwuj wątek
    • Gość: skrzypce1 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.02.11, 21:02
      "Cudze chwalicie a swoje... nareszcie poznacie". Doskonaly pomysl we wroclawskim zoo. Zeby tak dalej to bedziemy mieli naprawde fantastyczne miejsce do wypoczynku i edukacji.
      • krasnaladamu Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 19.02.11, 15:38
        Ratajszczak na prezydenta! :)
    • yula Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 18.02.11, 21:44
      super tyle że mnie teraz nie stać na Zoo, i dzieci muszą oglądać tylko płot
      • Gość: eska Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.play-internet.pl 18.02.11, 21:54
        a na Internet Cię stać?
      • rosa_de_vratislavia Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 18.02.11, 22:02
        yula napisała:

> super tyle że mnie teraz nie stać na Zoo, i dzieci muszą oglądać tylko płot

Trudno, tak bywa...
        Bilet dla 5 osób (w tym trojga dzieci) to 60zł.
        Poniżej 3 lat wchodzi się za darmo.
        Emeryci i renciści mają bilety ulgowe, uczniowie też, maluuszki za darmo. Może z babcią/dziadkiem wyślij?
        • Gość: Paulina Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.static.korbank.pl 19.02.11, 09:35
          Wrocławskie rodziny z co najmniej trojgiem dzieci mogą przystąpić do programu Rodzina Plus. Trzeba wyrobić kartę uczestnictwa w programie (w centrum wspierania rodziny w MOPSie przy ul. Dąbrowskiego 11/2, tel/fax. 071 782 35 95, 782 35 94) i wtedy m.in. wstęp do ZOO w niedziele jest dla całej rodziny bezpłatny.
          • Gość: mops Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.centertel.pl 20.02.11, 16:01
            rodziny przetaczajace sie przez Mops raczej do zoo z dziecmi nie chodzą, gdyby mieli checi na cokolwiek, to raczej spedzaliby dzein w pracy, a nie na kombinowaniu
      • Gość: kika Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 22:03
        Do kina też nie chodzicie, bo was nie stać? Ani na pizzę? Cóż, rozrywki kosztują, jak ktoś kompletnie nie ma kasy, to albo wysyła dzieci do zoo z dziadkami (bo w jakiśtam dzień emeryci wchodzą za darmo) albo chodzi na spacery do parku.
      • Gość: Wrocławski Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.11, 22:09
        yula napisała:

> super tyle że mnie teraz nie stać na Zoo, i dzieci muszą oglądać tylko płot

Mniej pij, to będzie cię stać.
      • Gość: pevit Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: 89.174.38.* 18.02.11, 22:59
        Przez płot z wałów od strony Odry można zobaczyć ZA DARMO niedźwiedzie brunatne
      • Gość: Adrianowro Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.18.akron.net.pl 19.02.11, 09:17
        Na internet Cię stać to i na zoo odłożysz.
        A jesli korzystasz z internetu w pracy to weź się lepiej do roboty a nie marudź.
        Mnie nie stać na Forda Mustanga i nie marudze....
    • Gość: eny79 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 21:53
      Bardzo dobrze! W naszym Zoo brakuje mi jeszcze jakiejs sensownej gastronomii (te śmierdzące bary są zniechęcające) i miejsc piknikowych. Moze kiedyc coś takiego też sie pojawi.
    • paul123 Odrarium? 18.02.11, 22:10
      Odrarium?
      Tyle ciekawych miejsc na swiecie i gatunkow zwierzat a my bedziemy podziwiac co w naszej Odrze plywa? I to jeszcze taki projekt za tyle kasy? Pomysl zupelnie nie trafiony.
      Podziwiam rozwoj zoo, ale to chyba pierwsza wtopa/denny pomysl nowego dyrektora.
      • Gość: Mag Re: Odrarium? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.02.11, 22:14
        Cudze chwalicie swego nie znacie... czy nie tak to było?

• paul123 Re: Odrarium? 18.02.11, 22:21
          Jak Cie interesuje co plywa w Odrze, to skacz z mostu i nukruj.
          W mysl tej zasady, po co biura podrózy z ofertami wyjazdu na Majorke, Chiny itp skoro zawsze mozesz sobie pozwiedzac osiedle Nowy Dwor albo zobaczyc co kryje sie pod ziemia parkingu na Nowym Targu.
      • Gość: ewsr Re: Odrarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 22:28
        Paul co byś chciał, kolejnego tygrysa czy nową żyrafę ? Potrafisz odróżnić klenia od jazia, kaczkę krzyżówkę od głowienki ? Przecież żyją w Naszej rzece, która dla Ciebie jest pewnie nudna.
        • paul123 Re: Odrarium? 18.02.11, 22:32
          Ja pier**le... sensacja XXIw normalnie... kaczka krzyzowka i glowienka. Niesamowite, normalnie sie podjaralem.
          Sluchaj, zoo to nie tylko obiekt dla lokalnych spacerowiczow. Jest atrakcja i wizytowka miasta. Ma rowniez za zadanie SCIAGAC TURYSTOW. Jesli we Wrocku, w zoo bedzie mis Panda, ludzie moga zjezdzac sie z całej Europy by go zobaczyc. Ale na wiesc, ze w tym zoo, mozna podziwiac ryby z rzeki obok, mozna bedzie tylko parsknac smiechem.
          • zetkaf Re: Odrarium? 18.02.11, 23:22
            > Sluchaj, zoo to nie tylko obiekt dla lokalnych spacerowiczow. Jest atrakcja i w
            > izytowka miasta. Ma rowniez za zadanie SCIAGAC TURYSTOW.
            No i takie zoo skad sciaga turystow? Z Olawy, Olesnicy? Sorry, ale po kilka zoo w kazdym kraju jest, i zagranicznych turystow dzieki zoo nie sciagniesz. Tych z Poznania, Waw-ki, itp. - raczej tez nie.

> na wiesc, ze w tym zoo, mozna podziwiac ryby z rzeki obok, mozna bedzie tylko p
            > arsknac smiechem.
            A powiedz mi, gdzie jeszcze mozna cos takiego zobaczyc? Jak na razie, w wielkich oceanariach, ktore sciagaja turystow z odleglosci wynoszacych setki kilometrow... ja sie raczej zastanawiam, jak oni zmusza te ryby, zeby akurat nad turystami plywaly ;)
            • paul123 Re: Odrarium? 19.02.11, 02:36
              zetkaf napisał:
              "No i takie zoo skad sciaga turystow? Z Olawy, Olesnicy?"
              Zoo samo w sobie niekoniecznie musi sciagac. Jesli juz przyjezdzaja odwiedzac Wroclaw i spojrza na mape miasta by wiedziec co warto zobaczyc, zoo moze byc jednym z takich miejsc. A to czy warto sie tam wybrac, bedzie zalezalo od tego co tam mozna zobaczyc.

"Sorry, ale po kilka zoo w kazdym kraju jest, i zagranicznych turystow dzieki zoo nie sciagniesz. Tych z Poznania, Waw-ki"
              To nie jest kwestia tego czy maja zoo, tylko tego CO W NIM MAJA. Jak pisalem, mis panda to bylby fenomen na skale polski. Delfiny, zwlaszcza z takim pokazem jak widzialem na zywo w Hiszpanii to tez mega atut. A tu co... ryby z Odry... no sorry.

"A powiedz mi, gdzie jeszcze mozna cos takiego zobaczyc?"
              Tak jak pisalem wczesniej... nurkuj w Odrze. Niestety przypomina mi sie cytat z pewnego znanego polskiego filmu - troche zmieniony na potrzeby tego posta: "Kaczka, to max co bedzie mozna zobaczyc w tym zoo"
              Przykro mi, ale pomysl mierny...
              • zetkaf Re: Odrarium? 19.02.11, 08:57
                > Zoo samo w sobie niekoniecznie musi sciagac.
                To moze jeszcze raz przeczytaj wypowiedz, ktora komentowalem. Moze ci podpowiem:
                > Sluchaj, zoo to nie tylko obiekt dla lokalnych spacerowiczow. Jest atrakcja i w
                > izytowka miasta. Ma rowniez za zadanie SCIAGAC TURYSTOW.

> A to czy warto sie tam wybrac, bedzie zalezalo od tego co
                > tam mozna zobaczyc.
                Jeden mis panda wiosny nie czyni. A oceanarium, ktore nie jest oceanarium, jest ewenementem na skale europejska. ps. odrarium nie wyklucza, ze bedzie tez mis panda ;)

> To nie jest kwestia tego czy maja zoo, tylko tego CO W NIM MAJA. Jak pisalem, m
                > is panda to bylby fenomen na skale polski. Delfiny, zwlaszcza z takim pokazem j
                > ak widzialem na zywo w Hiszpanii to tez mega atut.
                No wlasnie, delfiny maja w Hiszpanii, maja w kazdym kraju srodziemnomorskim, maja zapewne w Berlinie... maja tam, gdzie prawie kazdy Polak (ze nie wspomne o europejczykach z zachodu) juz chyba byl. Wiec kto chcial, delfiny obejrzal. A takiego dziwolaga nie...

> A tu co... ryby z Odry... no sorry.
                A powiedz mi, ilu nie-rybakow takie ryby widzialo? A dodam, ze niektore z nich tez sa calkiem kolorowe ;)

> Tak jak pisalem wczesniej... nurkuj w Odrze.
                Sorry, nie kazdy sie odwazy na nurkowanie (jako takie, nie mowie o stanie Odry). Do tego, co innego specjalnie przygotowane miejsce, z odpowiednim oswietleniem (sorry, ale wlasnie dlatego nurkowanie w Polsce jest tak malo atrakcyjne - wlasnie ze wzgledu na ciemnosci panujace pod woda, gdzie tu docenic kolory rybek?)
                ps. mozna by powiedziec, ze po co oceanaria, zawsze mozna nurkowac w morzu srodziemnym/czerwonym, itp.? Akurat to latwiejsze do wykonania niz nurkowanie w Odrze, a mimo to oceanaria istnieja...

> Niestety przypomina mi sie cytat z
                > pewnego znanego polskiego filmu - troche zmieniony na potrzeby tego posta: "Ka
                > czka, to max co bedzie mozna zobaczyc w tym zoo"
                Wiec miejmy nadzieje, ze nie bedzie to tylko tunel pod Odra, ale dojdzie odpowiednie zabezpieczenie atrakcji (czyli co zrobic, zeby ryby akurat nad nim plywaly? Drugi "tunel wodny" dla ryb, zeby sie po krzakach nie chowaly), odpowiednie wyeksponowanie (oswietlenie, itp.)

> Przykro mi, ale pomysl mierny...
                Bo ty znasz najlepiej gusta wszystkich ;)
                Pomysl moze byc ciekawy, ale oczywiscie nie dla wszystkich - no i ogromnie duzo zalezy od ostatecznego wykonania.
                • paul123 Re: Odrarium? 19.02.11, 15:57
                  zetkaf napisał:
                  "Jeden mis panda wiosny nie czyni"
                  Oczywiscie ze nie, ale to krok w dobrym kierunku. Czy ja powiedzialem ze trzeba sprowadzic takiego miska i spoczac na laurach? Nie....

"Wiec kto chcial, delfiny obejrzal. A takiego dziwolaga nie..."
                  Akurat mialem na mysli bardziej pokaz z udzialem delfinow a nie zamkniecie ich w malym basenie. Uwazam to za duzo wieksza, wrecz nieporownywalnie wieksza atrakcja niz odrzanskie karpie. I nie wiem czy to widzialo tak duzo Polakow jak myslisz...

"A powiedz mi, ilu nie-rybakow takie ryby widzialo? A dodam, ze niektore z nich tez sa calkiem kolorowe"
                  I tu sie kryje sedno sprawy... Nasza wiedza w kazdym temacie nie musi byc pokrywana calkowicie przez doswiadczenie wszystkiego. Moge wiedziec co plywa w Odrze, co nad nia zyje, moge poczytac, ale co innego, czy bym chcial specjalnie gdzies jechac i to zobaczyc. Myslisz ze nie wiem co to wieloryb albo jakie ryby zyja gdzies na dnach oceanu? Wiem choc niewiele, jednak cos takiego z checia bym zobaczyl NA WLASNE OCZY. Tym sie wlasnie rozni mozliwosc zobaczenia cos naprawde nietypowego od ogladania kaczki i karpia. Na nic tez fakt ze przy okazji zobacze jakies gatunki o ktorych nawet nie wiedzialem, bo to akurat nic ciekawego.

"po co oceanaria, zawsze mozna nurkowac w morzu srodziemnym/czerwonym"
                  Ale ja sie nie przyczepilem samego Odrarium jako Odrarium, tylko po co pokazywac cos co w wiekszosci jest wokol nas. Odrarium tak, ale w Chinach lub Meksyku. Tam niech podziwiaja nasze eurpoejskie gatunki. Co bedzie nastepnym krokiem? Zwierzeta hodowlane z podwrocławskiej wsi, a może domowe z wrocławskich blokowisk? I to wcale nie jest ironia, bo takie coś też można zrobic z niebywałym pomysłem. Ale po co? Jaki tego sens?
                  • zetkaf Re: Odrarium? 19.02.11, 18:17
                    > "Jeden mis panda wiosny nie czyni"
                    > Oczywiscie ze nie, ale to krok w dobrym kierunku. Czy ja powiedzialem ze trzeba
                    > sprowadzic takiego miska i spoczac na laurach? Nie....
                    Kazdy krok w innym kierunku rozumiem, ze jest zly? Wiec... wiec oprocz miska pandy, "niech nie bedzie niczego", wlacznie z turystami ;)

> Akurat mialem na mysli bardziej pokaz z udzialem delfinow a nie zamkniecie ich
                    > w malym basenie.
                    Tez mialem na mysli prawdziwe delfinarium, a nie malutki basenik.

> Uwazam to za duzo wieksza, wrecz nieporownywalnie wieksza atra
                    > kcja niz odrzanskie karpie.
                    TY uwazasz... to jeden twoj glos przeciw jednemu mojemu. To troche malo, zeby decydowac o sensownosci inwestycji, czyz nie?

>I nie wiem czy to widzialo tak duzo Polakow jak myslisz...
                    Raczej sie spytam: ILU MIALO OKAZJE? Bo jak mieli okazje, a nie chcieli z niej skorzystac, to myslisz, ze specjalnie do wrocka przyjada ogladac?

> I tu sie kryje sedno sprawy... Nasza wiedza w kazdym temacie nie musi byc pokry
                    > wana calkowicie przez doswiadczenie wszystkiego. Moge wiedziec co plywa w Odrze
                    > , co nad nia zyje, moge poczytac, ale co innego, czy bym chcial specjalnie gdzi
                    > es jechac i to zobaczyc.
                    To TY JEDEN...

> Wiem choc niewiele, jednak cos takiego z checia bym z
                    > obaczyl NA WLASNE OCZY. Tym sie wlasnie rozni mozliwosc zobaczenia cos naprawde
                    > nietypowego od ogladania kaczki i karpia.
                    Kaczke i karpia widzial chyba kazdy, ale nie na tym sie konczy flora Odry ;)

> ze jakies gatunki o ktorych nawet nie wiedzialem, bo to akurat nic ciekawego.
                    Nie ma to jak oceniac cos, o czym sie nic nie wie ;)

> "po co oceanaria, zawsze mozna nurkowac w morzu srodziemnym/czerwonym"
                    > Ale ja sie nie przyczepilem samego Odrarium jako Odrarium, tylko po co pokazywa
                    > c cos co w wiekszosci jest wokol nas.
                    I czego wielu z nas mimo wszystko nie widzialo. Nie widzialo w taki sam sposob, jak nie widzialo miska pandy ;)

> Tam niech podziwiaja nasze eurpoejskie gatunki. Co bedzie nastepnym krokiem? Zw
                    > ierzeta hodowlane z podwrocławskiej wsi, a może domowe z wrocławskich blokowisk
                    A widzisz, takie mini-zoo sa dosyc popularne wbrew pozorom. No, nie jest to taka atrakcja jak zoo wroclawskie, to raczej lokalne mini-atrakcje, ale z jakiegos powodu robia takowe przy stacjach benzynowych, budach z frytkami nad morzem, itp. Chyba nie po to, zeby miec swieza zywnosc? ;)
                  • tomek854 Re: Odrarium? 23.02.11, 21:01
                    "Pokaz z udziałem delfinów" to jest cyrk a nie zoo...

"Pokazy z udziałem dzikich zwierząt" to mieliśmy we wrocławskim zoo w XIX wieku, nawet można było sobie je dziubać kijami jak ktoś miał ochotę...
          • Gość: xyz Re: Odrarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 12:48
            Myślisz, że dla pandy przyjedzie specjalnie do Wrocławia jakiś gość z Niemiec? Coś mi się wydaje, że masz bardzo mało szacunku dla swojego intelektu.
            Turyści, jacy przyjadą do wrocławskiego ZOO specjalnie dla niego, mieszkają max. dwie godz. jazdy od ZOO. I nie łudź się, że jest inaczej.
            Odrarium to znakomity pomysł. I wcale nie byłoby źle, żeby gdzieś w tym zoo upchnąć znane wszystkim (?) zwierzęta gospodarskie.
            • tomek854 Re: Odrarium? 23.02.11, 21:02
              Gość portalu: xyz napisał(a):

> Myślisz, że dla pandy przyjedzie specjalnie do Wrocławia jakiś gość z Niemiec?
              > Coś mi się wydaje, że masz bardzo mało szacunku dla swojego intelektu.

SZACUNKU to on ma bardzo dużo... Tylko nie bardzo jest do czego :-)
          • tomek854 Re: Odrarium? 23.02.11, 20:59
            Jak ma ściągać turystów to niech właśnie ściąga tym co mamy własnego.

Jak jedziesz do Afryki, to jedziesz zobaczyć kangury, czy tygrysa?

Jak jedziesz do Ameryki, to jedziesz zobaczyć wielki kanion, czy film o wieży Eiffla?

Nie wszyscy są takimi ignorantami żeby ich nie interesowało co jest w rzece. Mnie np. interesuje, a nurkować w niej nie zamierzam.

A jeżeli Ty wolisz, to są jeszcze w zoo słonie, tygrysy i lwy.

WYBÓR. To jest własnie to, co ściąga turystów.

P.S. W Szkocji w prawie każdej wiosce jest muzeum. NIe ma tam wielkich dzieł sławnych malarzy ani unikatowych zabytków tylko jest przedstawiona historia danego miasteczka i okolic.

I ludzie z całego świata te muzea zwiedzają.
      • cyklista Odrarium? bardzo dobry pomysł 18.02.11, 23:20
        Doskonały i unikalny pomysł. Wrocławskie ZOO pokazujące naszą zwierzynę będzie unikalne na świecie. Wyjaśnij mi paul123 po co katować pandę we Wrocławiu?
        • paul123 Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 02:42
          cyklista napisała:
          "Doskonały i unikalny pomysł."
          Masz racje, UNIKALNY pomysl - czyli do unikniecia. Zas mis panda to pomysl UNIKATOWY, w skali kraju.

"Wyjaśnij mi paul123 po co katować pandę we Wrocławiu?"
          A po co katowac karpie z Odry? Co za glupie pytanie. Poza tym dla gatunkow zagrozonych, zoo jest duza szansa na przetrwanie. Wiec wlasnie po to.

I co sie dzieje we Wroclawiu? Zoo dostaje nowego dyrektora. Rozwija sie w szybkim tempie i nagle... koniec... granica innowacyjnosci sie konczy. Znaczy sa wnoszone nowe pomysly ale nic ponad przecietnosc. Niestety... zeby zainstniec na mapie EUROPY, trzeba bedzie wymyslec cos wiecej niz ryby z Odry.
          • Gość: ewsr Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 08:02
            Paul, poza Pandą co jeszcze proponujesz, bo jeden miś to chyba za mało na 20 ha ZOO ? Jestem bardzo ciekaw Twojej inwencji, bo z tego co piszesz obecny dyrektor jest do d...
            • paul123 Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 16:01
              ewsr napisał(a):
              "co jeszcze proponujesz, bo jeden miś to chyba za mało na 20 ha ZOO ? "
              Juz pisalem w poscie wczesniej, ze panda to kierunek w ktorym nalezaloby isc a nie zakonczyc na tym "kariere" zoo. Nie ja jestem dyrektorem i nie mi przyznano wymyslanie takich pomyslow.
              Osobiscie zamiast Odrarium wolalbym "Amazonkarium" - pomysl o wiele lepszy bez dwoch zdan.

"z tego co piszesz obecny dyrektor jest do d..."
              nieprawda... dyrektora juz wczesniej zachwalalem w innych artykulach. Do d... jest akurat ten jeden konkretny pomysl.
              • zetkaf Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 18:19
                > Osobiscie zamiast Odrarium wolalbym "Amazonkarium" - pomysl o wiele lepszy bez
                > dwoch zdan.
                Fakt, z debilem nie ma co dyskutowac - wiec po co dwa zdania komus, kto i tak wie wszystko wie najlepiej. Bez dwoch zdan - bo jeszcze nadmiar wiedzy by sprawil, ze zmieni zdanie?
                • paul123 Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 19:10
                  zetkaf napisał:
                  "Fakt, z debilem nie ma co dyskutowac"
                  Na wszystkie Twoje wypociny z innych postow odpowiem tutaj...
                  Jednak lud prosty oczekuje jedynie prostackich i prymitywnych rozwiazan. Nalezysz do ludzi, ktorzy widzac przedswiatecznach sprzedaz karpii krzyczysz: "łooooo...." i z usmiechem downa na twarzy podziwiasz jak plywaja w wystawowej wannie.
                  Nie dziwi mnie w takim razie pomysl nowego dyrektora zoo. Przyjechawszy z Poznania, z ambitnymi planami afrykarium, oceanarium itp z zaskoczeniem napotkal sie z niezbyt duzym zainteresowaniem. Przypatrzyl sie wiec miejscowym tubylcom, jak sa rozwiazywane problemy w miescie typu komunikacja miejska, "obwodnice", sprawy urzednicze itp i wkoncu dotarlo do niego ze i on zrobi "po wroclawsku". Skoro odwiedzajacymi zoo sa w wiekszosci ludzie ktorym mozna sprzedac piasek na pustyni, nic dziwnego ze zrobienie wystawy Odry obok Odry to pomysl najwspanialszy.
                  Wkrotce zoo obierze nowy kierunek rozwoju, obecne gatunki wyjada gdzies indziej, dyrektor bedzie trzepal kase ze sprzedazy biletow na pokazy kotow domowych i kundli. A takie cos jak tygrys, foka czy zyrafa wrocławianie beda mogli zobaczyc na Discovery albo w kinie. W kinie zwyklym oczywiscie, bo IMAX to za wysokie progi jak na Wroclaw.
                  • zetkaf Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 20:38
                    > Na wszystkie Twoje wypociny z innych postow odpowiem tutaj...
                    > Jednak lud prosty oczekuje jedynie prostackich i prymitywnych rozwiazan. Nalezy
                    > sz do ludzi, ktorzy widzac przedswiatecznach sprzedaz karpii krzyczysz: "łooooo
                    > ...." i z usmiechem downa na twarzy podziwiasz jak plywaja w wystawowej wannie.
                    > Nie dziwi mnie w takim razie pomysl nowego dyrektora zoo.
                    To wszystko co masz do powiedzenia w kwestiach merytorycznych?
            • leszekes Ten dyrektor to najlepsze co mogło spotkać Wrocław 20.02.11, 09:48
              Poznań jeszcze dziś po nim płacze i chciałby, aby wrócił
          • zetkaf Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 09:04
            > "Doskonały i unikalny pomysł."
            > Masz racje, UNIKALNY pomysl - czyli do unikniecia. Zas mis panda to pomysl UNIK
            > ATOWY, w skali kraju.
            za slownikiem jezyka polskiego:
            unikalny - jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny; unikatowy
            wiec moze posluguj sie jezykiem POLSKIM, a nie "polskawym", zeby swe tezy udowadniac.

> "Wyjaśnij mi paul123 po co katować pandę we Wrocławiu?"
            > A po co katowac karpie z Odry? Co za glupie pytanie. Poza tym dla gatunkow zagr
            > ozonych, zoo jest duza szansa na przetrwanie.
            I co potem? Przetrwa... i co? Ilosc terenow naturalnie przeznaczonych dla pand maleje. Szanse na odtworzenie gatunku w naturze tez sa znikome. Wiec co, panda zostanie gatunkiem dla ktorego jedynym siedliskiem jest zoo?

> I co sie dzieje we Wroclawiu? Zoo dostaje nowego dyrektora. Rozwija sie w szybk
            > im tempie i nagle... koniec... granica innowacyjnosci sie konczy.
            No wlasnie, nowa panda, nowa koala... lista unikalnych zwierzatek sie szybko skonczy.

> Znaczy sa wno szone nowe pomysly ale nic ponad przecietnosc.
            no wlasnie, odrarium jest wyjsciem ponad przecietnosc. Bo ktoz jeszcze ma takowe? Oceanarium to teraz zadna innowacyjnosc...

> Niestety... zeby zainstniec na m
            > apie EUROPY, trzeba bedzie wymyslec cos wiecej niz ryby z Odry.
            a ty najlepiej znasz gusta WSZYSTKICH turystow zapewne? Bardziej wiarygodne bylyby badania marketingowe, zarowno wsrod mieszkancow Wroclawia, jak i poza granicami kraju...
            • paul123 Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 16:12
              zetkaf napisał:
              "posluguj sie jezykiem POLSKIM, a nie "polskawym""
              To czytaj wasc Pan tutaj:
              www.nil.org.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2008/n200811/n20081139
              "Szanse na odtworzenie gatunku w naturze tez sa znikome"
              A co, jestes w tym ekspertem? Utrzymaniem zagrozonych gatunkow przy zyciu zajmuja sie specjalisci i wiedza jak to robic.

"Wiec co, panda zostanie gatunkiem dla ktorego jedynym siedliskiem jest zoo?"
              pewnie, wiec niech sobie umrze i nie bedzie jej wcale. Wazne za w zoo bedzie mozna zobaczyc ryby z rzeki obok.

"lista unikalnych zwierzatek sie szybko skonczy."
              To troche za malo wiesz o swiecie jak myslisz ze zoo tak szybko zapelnisz. Na swiecie zyje troche wiecej niz 5 roznych gatunkow ktore umiesz wymienic.

"no wlasnie, odrarium jest wyjsciem ponad przecietnosc."
              Nie, odrarium jest wyjsciem z beczki pt "niskie koszta" czyli zrob zagrode i zlap zwierzeta zza plota. Czy to, ze takich miejsc nie ma albo jest wiele swiadczy o tym ze nikt na to nie wpadl czy o tym iz jest to najglupszy pomysl na jaki mozna wpasc?
              • zetkaf Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł 19.02.11, 18:29
                > "posluguj sie jezykiem POLSKIM, a nie "polskawym""
                > To czytaj wasc Pan tutaj:
                > www.nil.org.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2008/n200811/n20081139
                No i co tamze przeczytalem:
                " Argument, że unikalny może być użyty w znaczeniu 'dający się uniknąć', jest mocno naciągany - korpusy języka polskiego i słowniki w ogóle tego znaczenia nie notują."
                Wiec jednak klamliwie manipulujesz jezykiem...

> "Szanse na odtworzenie gatunku w naturze tez sa znikome"
                > A co, jestes w tym ekspertem? Utrzymaniem zagrozonych gatunkow przy zyciu zajmu
                > ja sie specjalisci i wiedza jak to robic.
                I co, ile gatunkow zwrocono naturze? No powiedz, ile uratowano dzieki podtrzymywaniu gatunku w sztucznych warunkach?

> "Wiec co, panda zostanie gatunkiem dla ktorego jedynym siedliskiem jest zoo?"
                > pewnie, wiec niech sobie umrze i nie bedzie jej wcale. Wazne za w zoo bedzie mo
                > zna zobaczyc ryby z rzeki obok.
                A czym bedzie taka panda? Rownie wielkim "dziwadlem" obcym naturze, jak bliznieta syjamskie i inne eksponaty muzeum dziwadel w Petersburgu...

> To troche za malo wiesz o swiecie jak myslisz ze zoo tak szybko zapelnisz. Na s
                > wiecie zyje troche wiecej niz 5 roznych gatunkow ktore umiesz wymienic.
                Ale niektore sa tak pospolite, jak odrzanskie ryby. Tych UNIKATOWYCH nie ma az tak wiele...

> Nie, odrarium jest wyjsciem z beczki pt "niskie koszta" czyli zrob zagrode i zl
                > ap zwierzeta zza plota.
                A kto powiedzial, ze na byle zagrodzie sie skonczy? Jesli zrobia to z polotem, z przejsciem pod spodem (nie mowie o byle sadzawce z mostkiem nad nia) to koszt wybudowania tego moze byc wyzszy, niz pare drzew i siatka dla misia pandy.
                Wiec czy jestes pewien, ze to sciema zeby uciec od kosztow?

> Czy to, ze takich miejsc nie ma albo jest wiele swiadcz
                > y o tym ze nikt na to nie wpadl czy o tym iz jest to najglupszy pomysl na jaki
                > mozna wpasc?
                Wiesz, jest taki kawal: pojechalo dwoch biznesmenow do Afryki sprawdzic czy warto sprzedawac buty. Jeden napisal depesze: NIE! NIE!!! ZADNYCH INWESTYCJI W AFRYCE! Tu nie ma klientow!
                Drugi... Wyslijcie pieniadze. Natychmiastowo budujemy fabryke. Tu kazdy jest klientem, tu nikt nie ma butow.
                Widzisz, gdyby nie takie wlasnie oryginalne pomysly, to dalej gospodarka konczylaby sie na waleniu zwierzecia w leb pala i targanie go na karku, bo kola tez nigdy nie uzywal, znaczy ze to glupi pomysl... a nie, palka i maczuga to przeciez tez jakas nowoczesnosc i oryginalnosc, wiec zostaja ci korzonki i jaszczurki ;)
          • Gość: xdg Re: Odrarium? bardzo dobry pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 15:14
            co ty chlopie misia sie czepiasz? a pomysl ze zwierzatkami z odry 1 liga
      • Gość: Fibius Re: Odrarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 13:13
        Paul -> jesteś jedynym pieniaczem, któremu się to nie podoba :)

90% polaków nigdy nie widziało na oczy polskiej fauny. Co najwyżej filety z sandacza w markecie. Takie wybiegi/akwaria to świetny pomysł. Ja chętnie się wybiorę jak to skończą i wielu Wrocławian także. Więc nie gadaj bzdur tylko grzecznie się wyloguj i jedź oglądać do Hiszpanii te swoje delfiny :)
      • Gość: Wezmyr Re: Odrarium? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.11, 00:45
        Nietrafiony, jak już (a nie nie trafiony). To raz, po drugie, znasz wszystkie zwierzęta żyjące w Odrze? Widziałeś je na własne oczy? Bo to jednak nie tylko karpie. A rośliny? Znasz wszystkie? Widziałeś? Zapewne nie, bo biorąc pod uwagę Twoje wypowiedzi, można sądzić, że takimi rzeczami to się nie zajmujesz, oglądasz delfiny albo orki na ten przykład. Ja jednak twierdzę, że możliwość obejrzenia Odry z całą jej zawartością (i całego przekroju od źródeł do ujścia) może być naprawdę ciekawa. Mam akwarium z rybami i nie tylko, z polskich rzek i zapewniam Cię, że nie jest mniej ciekawe od akwariów zawierających ryby egzotyczne. Może rzeczywiście mniej kolorowe, ale kolorowe to jest też morskie. A te mnie jakoś nie ruszają. Twoje opinie, choć wyrażane w sposób jednoznaczny i nie pozostawiający miejsca na dyskusje nie są jednak głosem wszystkich. A na pewno nie moim, co, pozwala sądzić, że "racja" niekoniecznie jest po Twojej stronie.
        • paul123 Re: Odrarium? 20.02.11, 01:46
          Co ja pisalem na temat tego czy wiem co jest w Odrze i czy widzialem na wlasne oczy? Juz raz wyjasnilem, drugi raz nie musze powtarzac.
          • Gość: Wezmyr Re: Odrarium? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.11, 12:37
            Cienki chłopcze jesteś, w zalewie, ba, potoku Twoich słów, które nic nie wnoszą, prócz tego, że uważasz pomysł za denny i "nie trafiony" ciężko odnaleźć jakąś głębszą myśl. Zwłaszcza, że Twoje propozycje są zerowe, czyli owszem Odrarium- nie, ale co w zamian? Nie sztuką jest krytykować dla krytykowania, sztuką jest krytykować ale konstruktywnie, podając realne alternatywy. U Ciebie tego nie ma i przez najbliższe kilka lat nie będzie. Może, gdy już pójdziesz do pracy, zmądrzejesz, nabierzesz dystansu no i opanujesz trudną sztukę ortografii i interpunkcji. EOT.
    • wujek_dobra_rada6 a to dobre, w tym ścieku są... 19.02.11, 08:15
      ...jakieś ryby?
      • Gość: new Re: a to dobre, w tym ścieku są... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 15:34
        Te odrarium będzie dowodem na to że w wodzie zanieczyszczonej chemicznie, biologicznie i fizycznie w postaci butelek, puszek, prezerwatyw, resztek papierosów i foliówek jest jakieś życie. Mam tylko nadzieję że woda będzie w tych akwariach mniej mętna, a zbiorniki przykryte aby zapachy nie zniechęcały do oglądania. Ogólnie pomysł trochę śmieszny i na 3+ .
        • zetkaf Re: a to dobre, w tym ścieku są... 19.02.11, 18:43
          > Te odrarium będzie dowodem na to że w wodzie zanieczyszczonej chemicznie, biolo
          > gicznie i fizycznie w postaci butelek, puszek, prezerwatyw, resztek papierosów
          > i foliówek jest jakieś życie.
          No dobrze, to teraz podaj, jakie jest stezenie tych butelek, puszek, prezerwatyw w wodzie? Co do zanieczyszczen biologicznych, to zanieczyszczeniem biologicznym wody sa:
          - ryby,
          - bakterie,
          - raki,
          itp. ;)

> a zbiorniki przykryte aby zapachy nie zniechęcały do oglądania.
          A co, od Odry jakis specjalny smrod ciagnie? W niejednym naturalnym zbiorniku wodnym w srodku lata wydzielaja sie duzo gorsze zapachy (w szczegolnosci zamkniete oczka wodne ktore zaczynaja gnic). Odra nie wyroznia sie tu jakos szczegolnie np. na tle powietrza zanieczyszczanego spalinami samochodow...
      • krasnaladamu Re: a to dobre, w tym ścieku są... 19.02.11, 15:47
        W samej Odrze widywałem najwyżej jakieś maleństwa, ale np.:
        - w Fosie Miejskiej pływa coś dużego, jaskrawego (ale to chyba specjalnie wrzucone);
        - w stawie na Pilczycach widziałem żółwia;
        - pod Mostem Brodzkim (na Janówek, Bystrzyca blisko ujścia do Odry) widziałem kilka niezłych ławic, m.in. jakichś ryb wielkością zbliżonych do półtoralitrowych butelek.
    • wari Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zoolog... 19.02.11, 19:08
      Kilka uwag do dyskusji.
      Dla spragnionych egzotyki będzie olbrzymie afrykarianum i jest wiele innych pawilonów. Propozycja przedstawienia fauny Odry jest doskonała w aspekcie celów edukacyjnych ogrodu zoologicznego. Ludzie nie znają zwierząt mieszkających obok nas, ryby naszych rzek naprawdę wyglądają inaczej niż filet na talerzu.

Panda wielka niekoniecznie musi kogoś przyciągać do Wrocławia. W aspekcie korzyści dla ochrony pandy, sprowadzanie tego gatunku do Wrocławia nie ma żadnego znaczenia. Panda w niewoli w Chinach świetnie się rozmnaża i problemem nie jest zbyt mała liczba pand w niewoli, tylko kurczenie się środowisk, w których żyje wskutek presji rolnictwa, przemysłu i w ogóle ludzi. Chiny pand nie rozdają, ale dają czasem w depozyt (jest to dar o charakterze politycznym). Pandy są w Berlinie, ale berlińskie zoo nie ściąga turystów "na pandę", ale na to, że w ogóle jest dobre. Zresztą jak pokazuje przykład Berlina przyciągać może każdy gatunek, aby go tylko umieć pokazać i wypromować.

Tzw. delfinaria to przekleństwo i koszmar dla zwierząt. Należy zrobić wszystko, aby tego typu "przybytki" były likwidowane ze względów humanitarnych. Koszty posiadania takiego cyrku z delfinami są dla zwierząt olbrzymie, większość ginie przy ich pozyskiwaniu i transporcie, żyją w delfinariach krótko i są wymieniane na nowe. Delfiny to zwierzęta olbrzymich przestrzeni i o wielkiej inteligencji - nie ma takiego akwarium, w którym mogłyby żyć normalnie.

• paul123 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 19.02.11, 19:53
        Kilka moich uwag

wari napisał:
        "Ludzie nie znają zwierząt mieszkających obok nas, ryby naszych rzek naprawdę wyglądają inaczej niż filet na talerzu"
        Pytanie brzmi czy chca to wiedziec czy jest im to na sile narzucone ze maja wiedziec? Czy ta inwestycja jest rzeczywiscie z serii edukacyjnej czy z serii "z braku laku to i kit dobry" ?
        Akurat tu wystarczy dodatkowe akwarium/dwa z duzym napisem: "TO SA RYBY Z NASZEJ ODRY". Ale zeby specjalnie w tym celu Odrarium?

"Panda wielka niekoniecznie musi kogoś przyciągać do Wrocławia"
        Ludzie, to byl tylko przyklad. Panda i delfiny to nie kraniec mozliwosci.

"berlińskie zoo nie ściąga turystów "na pandę", ale na to, że w ogóle jest dobre"
        Tak, dokladnie, jedna panda nic sie nie zwojuje. Ale kilka takich wlasnie atrakcji to juz lepszy argument niz Odrarium.

"Tzw. delfinaria to przekleństwo i koszmar dla zwierząt. Należy zrobić wszystko, aby tego typu "przybytki" były likwidowane ze względów humanitarnych."
        Zgadzam sie, ale zobacz jaka jest u nas mentalnosc. Delfiny w zoo nie, ale zwierzeta w cyrku to i owszem. Tam to luksus maja. Poza tym mowisz o definariach jakby to byly jakies miejsca tortur, normalnie rzez i okaleczanie zwierzat.

"Delfiny to zwierzęta olbrzymich przestrzeni i o wielkiej inteligencji - nie ma takiego akwarium, w którym mogłyby żyć normalnie."
        Jak dla wszystkich zwierzat w zoo.
        • zetkaf Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 19.02.11, 20:41
          > Pytanie brzmi czy chca to wiedziec czy jest im to na sile narzucone ze maja wie
          > dziec? Czy ta inwestycja jest rzeczywiscie z serii edukacyjnej czy z serii "z b
          > raku laku to i kit dobry" ?
          A czy ta wystawa jest ZAMIAST innych inwestycji, czy OPROCZ? Rozumiem, ze powinien byc system punktowy, zdobylismy 10 punktow... i cisza, wiecej nie, bo po co, punkty zdobyte?

> Akurat tu wystarczy dodatkowe akwarium/dwa z duzym napisem: "TO SA RYBY Z NASZE
          > J ODRY". Ale zeby specjalnie w tym celu Odrarium?
          A ktos tu mowil, ze odrarium to zeby kosztow nie bylo - a teraz co, sam po najnizszej linii oporu?

> "Panda wielka niekoniecznie musi kogoś przyciągać do Wrocławia"
          > Ludzie, to byl tylko przyklad. Panda i delfiny to nie kraniec mozliwosci.
          Nie, sa jeszcze ryby z odry ;)

> Tak, dokladnie, jedna panda nic sie nie zwojuje. Ale kilka takich wlasnie atrak
          > cji to juz lepszy argument niz Odrarium
          Bo tylko ty wiesz, co ludzie powinni ogladac, a durny tlum ma sie ciebie sluchac?
          Sorry, komuna sie skonczyla...

> "Tzw. delfinaria to przekleństwo i koszmar dla zwierząt. Należy zrobić wszystko
          > , aby tego typu "przybytki" były likwidowane ze względów humanitarnych."
          > Zgadzam sie, ale zobacz jaka jest u nas mentalnosc. Delfiny w zoo nie, ale zwie
          > rzeta w cyrku to i owszem.
          Aha, w cyrku sie znecaja, to my dorzucmy delfinarium? a moze jednak pora zwalczac cyrki, a nie budowac kolejne wiezienia?

>Tam to luksus maja. Poza tym mowisz o definariach ja
          > kby to byly jakies miejsca tortur, normalnie rzez i okaleczanie zwierzat.
          Daj sie zamknac w klatce, to pogadamy.
        • wari Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 20.02.11, 02:33
          paul123 napisał:

> Kilka moich uwag
          >
          > wari napisał:
          > "Ludzie nie znają zwierząt mieszkających obok nas, ryby naszych rzek naprawdę w
          > yglądają inaczej niż filet na talerzu"
          > Pytanie brzmi czy chca to wiedziec czy jest im to na sile narzucone ze maja wie
          > dziec? Czy ta inwestycja jest rzeczywiscie z serii edukacyjnej czy z serii "z b
          > raku laku to i kit dobry" ?

Akurat źle trafiłeś. To chyba jedyny szef ogrodu w Polsce, który ma duży nadmiar pomysłów i to dobrych pomysłów. Paru zaczęło to kopiować, ale kopie jak na razie kiepskie.
          Jak to "na siłę narzucone". Równie dobrze "narzucone na siłę" są inne gatunki. Referendum zrobic co ma być w zoo? Masz jakiś problem z szefem ogrodu czy co? Bo jesli takie "argumenty" podajesz, to chyba jest tutaj jakieś drugie dno.

> Akurat tu wystarczy dodatkowe akwarium/dwa z duzym napisem: "TO SA RYBY Z NASZE
          > J ODRY". Ale zeby specjalnie w tym celu Odrarium?

W Akwarium są akurat ryby głównie egzotyczne i to dużo, dużo bardziej interesujące niż za czasów Gucwińskich. Dwa akwaria z krajowymi są w paru ogrodach, ale mogłoby ich nie być. Źle wyeksponowane, bez informacji, bez pomysłu. Tutaj mamy ciekawą koncepcję i projekt.

> "Panda wielka niekoniecznie musi kogoś przyciągać do Wrocławia"
          > Ludzie, to byl tylko przyklad. Panda i delfiny to nie kraniec mozliwosci.

Już teraz mamy we Wrocławiu kolekcję najlepszą w Polsce, gdy chodzi o gatunki rzadkie i bardzo rzadkie, a będzie ich więcej. Zoo we Wrocławiu jest jedynym ogrodem świata w którym są np. kanczyle filipińskie, skrajnie rzadki, zagrożony gatunek z wysepki Balabak. Panda wielka w porównaniu z tym gatunkiem, jest w ogrodach pospolita.

> "Tzw. delfinaria to przekleństwo i koszmar dla zwierząt. Należy zrobić wszystko
          > , aby tego typu "przybytki" były likwidowane ze względów humanitarnych."
          > Zgadzam sie, ale zobacz jaka jest u nas mentalnosc. Delfiny w zoo nie, ale zwie
          > rzeta w cyrku to i owszem. Tam to luksus maja.

Co to ma do tematu dyskusji. Nie wiem jaką ludzie u nas mają mentalność, ale już tylko jeden cyrk ma u nas duże, dzikie zwierzęta i robię wszystko, żeby nie ich nie miał. Mam nadzieję, że załatwią to dyrektywy unijne nad którymi się pracuje. Dość już tego koszaru. Dokładanie delfinariów nie jest argumentem. Zresztą utrzymanie delfinarium, szczególnie tak daleko od morza, to byłaby mniej więcej dwukrotność całego budżetu zoo.

Poza tym mowisz o definariach ja
          > kby to byly jakies miejsca tortur, normalnie rzez i okaleczanie zwierzat.

Jeśli najlepszym wypadku połowa ginie w czasie transportu i zaraz po zamknięciu w basenach, a druga połowa po 2-3 latach, to jak to nazwać? Tonie jest okaleczanie zwierząt?

> "Delfiny to zwierzęta olbrzymich przestrzeni i o wielkiej inteligencji - nie ma
          > takiego akwarium, w którym mogłyby żyć normalnie."
          > Jak dla wszystkich zwierzat w zoo.

W żadnym wypadku. Większość gatunków adaptuje się do warunków ogrodu jeśli przestrzega się kilku zasad. Czy w ogrodach się ich przestrzega? Generalnie nie, ale w kilku się próbuje cos z tym zrobić. Sporo gatunków w nowoczesnych ogrodach z kompetentną i zainteresowaną zwierzętami kadrą udaje się utrzymać we względnym komforcie. Delfiny nigdzie.
        • kklement Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 23.02.11, 08:38
          1. Piszesz o zwierzętach cyrkowych. I masz rację ! W wielu miastach w Polsce obowiązuje już zakaz ustawiania się cyrków z tresurą. Kilka lat podpisywałem apel do władz miasta, żeby Wrocław dołączył do nich, wtedy chyba nic z tego nie wyszło. Myślę, że można temat powtórzyć.

2. W temacie delfinów, to polecam film "Zatoka", ang. "The Cove". Jest do obejrzenia w częściach na youtube. Obejrzyj i wtedy możemy dalej dyskutować o delfinariach, OK ?
    • greges58 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 19.02.11, 20:58
      Nie można...

Immunitet Pani Hani.
      Ona poszła nawet do Rydzyka !
      Chciała kandydować, ale Jej nie potrzebował ?
      Antek też nie lepszy ;)

Diabla wzięliby na wspólnika ?
      Oczywiście !

Tragiczni Ludzie... .
      Program " Z kamerą wśród Zwierząt " był przekleństwem - dla ZOO i zwierząt !

Pozdrawiam ^ ^
      Grzesiek
      • greges58 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 19.02.11, 21:11
        To było do Jędrka 77 !
        Przepraszam...

;)
    • Gość: BartekP A co z oceanarium? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.11, 23:33
      Czyżby odrarium było tanią alternatywą dla niegdyś hucznie zapowiadanego oceanarium?
      • leszekes ZOO jest mało rozwojowe 20.02.11, 09:43
        Nie ma szans na znaczące powiększenie terenu a oceanarium jednak wymaga nie tylko dużych bardzo nakładów, ale i zajmuje bardzo dużą powierzchnię.
        Mogłoby powstać tylko kosztem pogorszenia warunków bytowych innych zwierząt.

Dyrektor pomysły ma świetne, czego wyraz dał jeszcze kiedy pracował w Poznaniu. Projekt odrarium jest doskonały. Chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Odrarium i woliery.
        Martwię się tylko o te ryby. Ptaki im nie darują.
        Ciekawa jestem jak ten projekt pogodzi te dwie sprawy.
    • krzysztofczyz Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zoolog... 19.02.11, 23:44
      Może życie w Odrze jest już zagrożone i trzeba je utrwalić choćby w ZOO. Tak poważniej ostatnio czytałem coś o jesiotrach w naszej rzece. Dowcip a może prawda. Wyborczej nie należy zbytnio wierzyć. Inicjatywa ZOO trafiona. Cudze chwalicie a swego nie znacie
      • paul123 Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 20.02.11, 01:48
        krzysztofczyz napisał:
        "Cudze chwalicie a swego nie znacie"

Jak jestes taki chojrak, to rozumiem ze na zadne wycieczki zagraniczne nie jezdzisz i wczasy to tylko nad Baltykiem/Tatrach/Mazurach?
        • krzysztofczyz Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 20.02.11, 13:38
          Jasnowidz czy co? Bywało się tu i tam ale powiem dużymi literami POLSKA JEST NAJPIĘKNIEJSZA ( nie wiązać z PJN)
        • zetkaf Re: Zbudują odrarium we wrocławskim ogrodzie zool 20.02.11, 16:04
          > Jak jestes taki chojrak, to rozumiem ze na zadne wycieczki zagraniczne nie jezd
          > zisz i wczasy to tylko nad Baltykiem/Tatrach/Mazurach?
          A widzisz, mozna jedno z drugim laczyc... choc gdy wymieniam kraje ktore widzialem, to wszyscy sa pod wrazeniem, to i na poznawanie rodzinnych okolic tez znajde czas.
          Polecam zarowno spojrzec na link podany w stopce, jak i na prawiezegory
    • leszekes Te ptaki zjedzą te ryby bez dwóch zdań 20.02.11, 09:34
    • leszekes Tam powinien być jeszcze jeden basen 20.02.11, 09:57
      Ten wyglądający jak Odra dzisiaj. Jakiś stary rower, kilka puszek, trochę butelek... karabin z okresu II wojny światowej, jakieś worki foliowe... Wszystko zaś podlane olejem silnikowym i ściekami z szamba
      • Gość: Kornik Re: Tam powinien być jeszcze jeden basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 22:50
        Pomysł genialny. Świetna alternatywa dla nudnych lekcji biologi a przede wszystkim możliwość przekonania sceptyków, że polska flora i fauna wcale nie ustępuję urodą delfinom, żyrafom czy innym palmom. Mam jednak nadzieję że kiedyś takie rozwiązania nie będą potrzebne a ryby i rośliny będziemy oglądać w kryształowo czystej Odrze:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka