Dodaj do ulubionych

Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa

23.02.11, 19:21
Mam miejsce w tym przedszkolu zarezerwowane od trzech lat..ale im coraz bliżej terminu wysłania tam dziecka mam coraz większe wątpliwości. Czy ktoś może coś na temat tej placówki powiedzieć? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 23.02.11, 20:02
      Moje dzieci tam chodziły.
      Byłam bardzo zadowolona, ale zdarzało się, że rodzice zabierali dzieci - myslę, że zawsze, gdy nie ma problemów, to jest ok, a gdy nadejdą, to zależy jak się je rozwiązuje.
      Ogólnie przedszkole warte polecenia z wielu przyczyn, ale jeśli masz dziecko "niejadka", to nawet nie zapisuj, bo będzie ciężko. Chociaż moze nie - siostra, któa ma szczególne upodobanie w karmieniu dzieci jak gęsi, odchodzi od czerwca.

A Twoje watpliwosci skąd się wzięły?
      • anka1188 Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 08:47
        Dziękuję za odpowiedź. Moje dziecko na szczęście niejadkiem nie jest:) Moje wątpliwości dotyczą katolickiego charakteru przedszkola. Boję się zbyt rygorystycznej dyscypliny oraz za bardzo prokatolickiego podejścia do rożnych spraw. Zdaję sobie sprawę że to przedszkole nie jest świeckie i że katolickie wartości muszą tam być przestrzegane..ale nie chciałabym przesady w nauczaniu. Dlatego szukam opinii rodziców, którzy dzieci tam już posłali. Piszesz w swoim poście o problemach, które różnie się rozwiązuje...czy możesz bliżej nakreślić jakiego typu to są problemy?
        • zona_mi Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 10:28
          Na pierwszy plan wysuwa mi się właśnie to jedzenie - jedno z dzieci miało zaświadczenie od lekarza, że mają go nie karmić, ale opiekunka uważała, że jest za chude i potrafiła karmić uporczywie, a kończyło się wymiotami - to jest hardkor, jak dla mnie. Podobnio już tak nie jest, co wiem od mamy dziecka.

U nas w przypadku syna był jeszcze problem ze spaniem - jako trzylatek nie chciał sypiać w dzień (przestał jako półtoraroczniak) i ja też nie chciałam, bo wystarczył kwadrans snu w południe, żeby potem skakał do północy, co było dla mnie gorszą opcją. Ostatecznie dogadałam się, że nie będzie spał - siedział po cichutku w sypialni z innymi bez przymusu leżenia i zaśnięcia. Takich dzieci było więcej, jak się okazało, więc od półrocza już nie zmuszano ich do drzemki. Z kolei jeśli któreś potrzebowały, nawet w czterolatkach, to mogły to robić w komforcie (sypialnia), albo normalnie w sali, z innymi, które w tym czasie się wyciszały, czytano im książeczki albo puszczano bajki-grajki.

Ogólnie z przedszkola jestem zadowolona, katecheza jest raz w tygodniu, nie było jakiejś specjalnej indoktrynacji. Choć wiadomo, że dziecko, którego rodzice nie praktykują, może mieć dysonans i pyta dlaczego nie chodzimy w niedzielę do kościoła itp. Ale prania mózgu nie stwierdziłam - to sa normalne siostry raczej :)

Od tego roku zmieniła się dyrektor - bardzo kontaktowa i życzliwa s. Julita, opiekunki w grupach też są raczej ok, choc wiadomo, zeraz mozna sobie nie do końca przypaść do gustu, ale ogólne założenia maja takie, które bez problemu akceptowałam. Miałam i do tej pory mam z nimi kontakt. Trzecie dziecko też wysłałabym tam, gdybym je miała :)
        • julia78 Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 10:30
          gdybym miała takie rozterki jak Ty w ogóle nie zapisywałabym dziecka do katolickiego przedszkola. Jeśli nie zgadzasz się z takim sposobem wychowania to po co zapisywałaś??? sorry ale dla mnie to absurdalne.

Mój chodzi do innego katolickiego prowadzonego przez siostry i jestesmy baaaaaaardzo zadowoleni. A dzieci modlą się codziennie, mają religię, dyscyplina jak dyscyplina-są zasady, których trzeba przestrzegać i tyle.
          • anka1188 Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 10:58
            Nie powiedziałam że się nie zgadzam tylko że mam wątpliwości. Takie same wątpliwości będę mieć przy okazji każdego przedszkola i jestem pewna że każdy rodzić przeżywa to samo wybierając miejsce edukacji swojego dziecka. I po to są fora aby zaciągnąć opinii na dany temat. Za konstruktywne komentarze bardzo dziękuję. Są one dla mnie naprawdę ważne.
            • julia78 Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 20:16
              nie chciałam Cię obrazić. Wyraziłam tylko zdziwienie, że zapisujesz dziecko do Katolickiego przedszkola a obawiasz się wychowania w ten sposób dziecka :-)

Mój chodzi do katolickiego, modlą się codziennie rano a jakoś nie zauważam u niego postępującej dewocji :-) Przedszkola i szkoły katolickie często postrzegane są jako "lepsze" ze względu właśnie na dyscyplinę-oczywiście bez przesady- nikt nie stoi nad dziećmi z kijem ale jednak pewne zasady są konsekwentnie przestrzegane.
              • zona_mi Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 21:58
                > pewne zasady są konsekwentnie przestrzegane.

To mi sie również bardzo podoba w tym konkretnym przedszkolu - dzieci są szczęśliwe i spokojne, nikt z batem nie stoi, ale np. prowadzenie zajęć u nich (czasami to robię) to największa przyjemność - wystarczy słowo, czy gest opiekunki, żeby skończyło się gadanie, czy każdy usiadł jak należy. One się tam lepiej zachowują, niż pod opieką rodziców nierzadko.
                Kiedyś jedno z dzieci robiło urodziny w kinie, wszyscy goście byli z grupy przedszkolnej. Po kilku zabawach i torcie pani chciała zabrać je na wycieczkę po kinie i mówi: ustawcie się parami.
                Po czym doznała wstrząsu, nastawiona na zaganianie ich jak kurcząt, bo dzieci... szybko i sprawnie się ustawiły :)
                • julia78 Re: Przedszkole Sióstr św.Józefa na ul. Prusa 24.02.11, 22:23
                  dokładnie jak pisze zona_mi :-)

nikt nie używa tam paralizatorów by wymuszać posłuszeństwo :-) a jednak z tymi dziećmi fajnie się pracuje bo mają pewne nawyki, których u innych dzieci (a prowadzę trochę zajęć z różnymi dziećmi) nie zauważam
                  • zona_mi Julia 25.02.11, 09:35
                    Czy Ty to specjalnie robisz? Jakiś techniczny, czy inny problem z usunięciem tego linku masz?
                    • julia78 Re: Julia 25.02.11, 15:24
                      sorry...muszę wykasować chyba na amen z sygnaturki bo tak to nie pamiętam, żeby tu usuwać. Na innych forach nikomu nie przeszkadza a mi pomaga :-)
                      • zona_mi Re: Julia 25.02.11, 19:32
                        > muszę wykasować chyba na amen z sygnaturki bo tak to nie pamiętam,

Tak będzie najbezpieczniej.

> Na innych forach nikomu nie przeszkadza

Na żadnym forum redakcyjnym ani regionalnym reklama w sygnaturce/treści/wizytówce nie jest dopuszczalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka