Dodaj do ulubionych

Odczarujmy polskie śmieci. Mogą pomóc celebryci

12.03.11, 13:41
Segreguję śmieci, odkąd postawiono na nie pojemniki - ale z jednym zastrzeżeniem. Mianowicie, plastikowe i szklane pojemniki po serach i innych art. spożywczych, które musiałbym najpierw umyć (napis na pojemniku głosi, coby takich nie wrzucać) - lądują w zbiorczym kuble. Po prostu nie będę zużywać wody, gazu i detergentów, by na mój koszt umyć coś, co znacznie prościej, taniej i korzystniej dla środowiska byłoby odtłuścić metodami przemysłowymi. Czy w innych krajach też są takie napisy? Czy to tylko wygodnictwo polskich firm recyklingowych, by nie musiały za często opróżniać pojemników...
Obserwuj wątek
    • Gość: demas Pan Smolnicki przez niemal całe życie żyje z eko.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 16:24
      Coby się stało z tymi, którzy od dziesięcioleci żyją z pseudo-eko-edukacji gdyby od początku niepodległej Rzeczpospolitej ustanowiono unijne zasady organizacji, logistyki i finansowania? Pewnie musieliby szukać innego zajęcia... Dlatego starannie od lat omijają demaskowanie faktycznych przyczyn katastrofy w odpadach municypalnych... I mamy to co mamy - czyli kicha... więcej o tym można poczytać wklejając do wyszukiwarki google.pl hasło "unijne sankcje za odpady"...
    • zetkaf Torba (nie)ekologiczna... 12.03.11, 17:49
      No wlasnie, mialem juz pisac w nowym watku paszkwila na tesco (i pewnie wszystkie inne markety), a tu sami mi stworzyli, i jedynie dopisac sie trzeba ;)
      No wiec, poszedlem sobie do tesco. Nie po raz pierwszy, zapewne nie po raz ostatni, i w to miejsce obawiam sie, ze mozecie wpisac DOWOLNY market z kasa samoobslugowa. Ze byla ogromna roznica miedzy dlugoscia kolejki do kasy samoobslugowej i "klasycznej", ide do samoobslugowej. Przygotowuje swoj plecak, do ktorego zawsze pakuje zakupy, klade go w strefie odbioru (juz raz cudaka kasowego uzywalem, i wiem, ze strasznie upierdliwy w zakresie odkladania KAZDEGO towaru), skanuje pierwszy artykul, umieszczam w strefie pakowania do plecaka i... i nastepnego artykulu nie skanuje, bo sie produkt w strefie nie umiescil. Znaczy, produkt tam jest, ale w plecaku. Durny automat sobie z tym nie radzi. Obsluga widzi zamieszanie, i razem sprawdzamy - chodzi o plecak. Bo standardem jest, ze kazdy bierze smiecia (czyt. (nie)ekologiczna reklamowke, co to sie przez pol roku rozklada), i pakuje do niej. Opcji z plecakiem jako "torba wielokrotnego uzytku" nie ma i koniec. Pozostaje zabrac smiecia, chcesz tego czy nie. Ale przeciez tesco takie ekologiczne, ekologiczne torby co przez pol roku zabijaja kaczki daje, i pisze, zeby brac tylko tyle toreb ile potrzebujesz (po czym kaze mi ja brac, mimo ze nie potrzebuje)...
      taaak, ekologia to nie tylko spoleczenstwo, to takze podmioty gospodarcze.
      • Gość: Aleosochodzi Re: Torba (nie)ekologiczna... Ale bełkot... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 18:54
        Czy ktoś rozumie "osochodzi" temu od "torby (nie)ekologicznej?
        • Gość: jakto Re: Torba (nie)ekologiczna... Ale bełkot... IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.11, 19:13
          TAK.
          Niestety ale pokolenie gimnazjalne tak ma, że nie potrafi czytać ze zrozumieniem, a szkoda... może byś coś zrozumiał/a
          • Gość: Aleosochodzi... Re: Torba (nie)ekologiczna... Ale bełkot... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 19:59
            "ekologiczne torby co przez pol roku zabijaja kaczki daje, i pisze, zeby brac tylko tyle toreb ile potrzebujesz (po czym kaze mi ja brac, mimo ze nie potrzebuje)...
            taaak, ekologia to nie tylko spoleczenstwo, to takze podmioty gospodarcze" - rzeczywiście tylko mędrcy mogą zobaczyć w tym tekście głębię myśli i "piękne szaty cesarza"...
            • zetkaf Re: Torba (nie)ekologiczna... Ale bełkot... 12.03.11, 22:23
              > "ekologiczne torby co przez pol roku zabijaja kaczki daje, i pisze, zeby brac t
              > ylko tyle toreb ile potrzebujesz (po czym kaze mi ja brac, mimo ze nie potrzebu
              > je)...
              No dobrze, troche racji masz, troche chaotycznie, troche tez trzeba sie znac na ekologii, zeby zrozumiec.
              a) watek kaczek - dowiedz sie, czemu taka reklamowka jest szkodliwa ekologicznie, wcale nie dlatego, ze sobie w ziemi lezy, gorzej, jak ja kaczka zezre, sie w nia zaplacze, itp.
              b) w tesco sa napisy ekologiczne zeby brac tylko tyle toreb, ile potrzebujesz. No wszystko pieknie, tylko czemu przy kasie (przy ktorej wisi taki napis) kaza mi brac torbe, mimo ze nie potrzebuje?

> taaak, ekologia to nie tylko spoleczenstwo, to takze podmioty gospodarcze" - rz
              > eczywiście tylko mędrcy mogą zobaczyć w tym tekście głębię myśli
              Widzisz, wiele firm zrozumialo, ze tez moga sie przyczynic do naprawy srodowiska. A wlasciwie, do zminimalizowania swojego negatywnego wplywu na srodowisko. A myslisz, ze czemu mamy reklamowki, ktore rozkladaja sie setki dni, a nie setki lat? ;)
    • Gość: "nieecolog" totalny bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 22:28
      w Polsce właściciel odpadów-śmieciarz nie ma żadnego interesu ponsic kosztów 3R, składuje gdzie najtaniej, i wystawie fakturę za co tylko może. Trzeba odebrać odpady trollom, ustawa o utrzymaniu czystości nadająca miastom im prawo do odpadów ciągle "leży"... musimy przenieśc "wartość" odpadów na rzeczywistych właścicieli i pseudo ekolodzy nie będą potrzebni. Myslicie że w UE-15 ktoś jest bardziej wyedukowany od nas? A mają do 50% w 3R, bo są właścicielami tych odpadów, a nie zakładnikami tłustowłosych "ecologów"
      • zetkaf Re: totalny bełkot 12.03.11, 23:06
        > w Polsce właściciel odpadów-śmieciarz nie ma żadnego interesu ponsic kosztów 3R
        ciekawe, ze na zachodzie zarabia sie na sprzedazy smieci, przepraszam, SUROWCOW WTORNYCH. Segregacja po pierwsze zmniejsza koszty wywozu, po drugie stanowi ZRODLO PRZYCHODU. W Polsce widzi sie tylko pieniadze wydane na budowe wiekszej ilosci koszy, i nawet sie nie zauwaza, ze koszy czesto nie bedzie wiecej, bo mozna zmniejszyc ilosc koszy "ogolnego uzytku"
        • Gość: "nieecolog" Re: totalny bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 23:18
          i kto to ma zmniejszyć.. troll? w imie oszczędności w karach nakładanych na Państwo, czy żeby zmniejszyć ilośc odpadów na fakturze? Troll ma sobie pensje odebrać?..
          • zetkaf Re: totalny bełkot 12.03.11, 23:36
            > i kto to ma zmniejszyć.. troll? w imie oszczędności w karach nakładanych na Pań
            > stwo, czy żeby zmniejszyć ilośc odpadów na fakturze?
            Jakich kar? Moze wytlumacze na przykladzie. "Wyprodukowales" 100 ton smieci, w tym 20 ton to makulatura, 20 to zlom metalowy, 20 ton szklo, itp.
            Oczywiscie, mozesz "po prostu" kazac wywiezc 100 ton smieci. I zaplacic za 100 ton smieci - za wywoz, za przyjecie ich przez smietnisko, itp.
            Jest druga opcja. Sortujesz smieci (raczej na poziomie ich wyrzucania ;), i kazesz wywiezc jako smieci 40 ton. Smieci mieszanych. Pozostalych 60 ton nie wywozisz na smietnisko, wiec juz masz oszczednosci. No, skoro nie wywozisz na smietnisko to co, do lasu? Tak, tak mysla polaczkowie. Na zachodzie patrzy sie inaczej: 20 ton papieru ktos kupi, tylko klienta znalezc. 20 ton metali tez ktos kupi, chocby "TOM SKUPUJE ZLOM" (ot, taki napis ktory czesto widze na kontenerach na zlom). Za szklo TOM pewnie nie zaplaci, co innego huta szkla... byc moze dzieki przychody z tych 60 ton surowcow wtornych pokryja koszty wywiezienia pozostalych 40 ton? A moze nawet jeszcze osiagniesz zysk ze smieci?
            Na zachodzie mowia, ze ich NIE STAC na niesegregowanie smieci. To jedynie niektore kraje jak Polska sa takie bogate, ze sobie moga pozwolic na wywoz wszystkich odpadow na smietniska. Tylko czemu tak bogaty kraj placze, ze cukier podrozal o 2-3 zlote?
            • Gość: nieecolog Re: totalny bełkot IP: *.e-wro.net.pl 14.03.11, 08:23
              Wrocławska sortownia, 27 mln z NFOŚ - planowany przerób 210.000 Mg/a, a przearbia -
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka