Dodaj do ulubionych

Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z...

17.03.11, 17:16
OWNED!

Kierowcy precz z centrum! Po cholerę tam parkować? Dłużej idzie kręcić się tymi uliczkami jak g..wno w przeręblu i szukać miejsca do zaparkowania niż stanąć np. przy świebodzkim i podjechać tramwajem. Wiem z własnego doświadczenia.

Obserwuj wątek
    • mjslon Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z... 17.03.11, 17:42
      z prostego powodu - czasami nie ma czasu zeby dylowac ze swiebodzkiego (zreszta ciekawe gdzie tu widzisz nadmiar miejsc parkingowych) , lub z dostarczyc w rejon rynku. Wg mnie zlym rozwiazaniem jest zamykanie ulic lub robienie z nich jednokierunkowych. Moze lepiej zaczac wywozic zle zaparkowane auta, ktore utrudniaja ruch. Jesli po jednej stronie jest zakaz to nalezy sie stosowac...
      • tomek854 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 17.03.11, 17:48
        mjslon napisał:

> z prostego powodu - czasami nie ma czasu zeby dylowac ze swiebodzkiego

A czas żeby krążyć po ciasnych uliczkach w poszukiwaniu meijsca parkingowego jest? ;-)
        • Gość: Maciek Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.03.11, 18:10
          Zawsze się coś znajdzie. Zawsze.

Równie długo można szukać miejsca w okolicach Świebodzkiego. Dodaj do tego czas potrzebny na dotarcie do centrum...
          • tomek854 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 17.03.11, 18:18
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Zawsze się coś znajdzie. Zawsze.

Prędzej czy później - na pewno.

Ja zwykle parkuję w okolicach instytutu Fizyki, nigdy nie muszę szukać.
            • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 09:31
              tomek854 napisał:

> Gość portalu: Maciek napisał(a):
              >
              > > Zawsze się coś znajdzie. Zawsze.
              >
              > Prędzej czy później - na pewno.

Nie zajmuje mi to więcej niż 10 min, a często znacznie mniej.
              • tomek854 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 14:46
                urko70 napisał:

> Nie zajmuje mi to więcej niż 10 min, a często znacznie mniej.

Skoro w 10 minut można znaleźć (zakładam legalne) miejsce do parkowania, to tym bardziej nie usprawiedliwia nic parkowania nielegalnego.

Aczkolwiek ja zamiast 10 minut krążyć po zatłoczonych uliczkach wolałbym stanąć np. na pl. Maxa Borna i się przespacerować.
                • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 21.03.11, 14:16
                  tomek854 napisał:

> urko70 napisał:
                  >
                  > > Nie zajmuje mi to więcej niż 10 min, a często znacznie mniej.
                  >
                  > Skoro w 10 minut można znaleźć (zakładam legalne) miejsce do parkowania, to tym
                  > bardziej nie usprawiedliwia nic parkowania nielegalnego.

Tu była mowa o tym, że w okolicach Świebodzkiego można równie długo szukać miejsca, a do tego droga dojścia.
        • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 10:13
          tomek854 napisał:

> mjslon napisał:
          >
          > > z prostego powodu - czasami nie ma czasu zeby dylowac ze swiebodzkiego
          >
          > A czas żeby krążyć po ciasnych uliczkach w poszukiwaniu meijsca parkingowego je
          > st? ;-)

Zaparkuj sobie w okolicy Świebodzkiego i przejdź np. z 4 latkiem do Rynku, innym razem spróbuj zaparkować w okolicy Rynku to byc może zobaczysz różnicę. To jest też kwestia umiejętności parkowania i uemijętności szukania wolnego miejsca.
          Jesli o mnie chodzi to opcja pierwsza to min. 15-20 min, opcja druga to max 5-10 min. Bonusem wersji pierwszej jest zmęczone dziecko co ma szczegolne znaczenie w drodze powrotnej.
          • tomek854 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 15:02
            urko70 napisał:

> Zaparkuj sobie w okolicy Świebodzkiego i przejdź np. z 4 latkiem do Rynku, inny
            > m razem spróbuj zaparkować w okolicy Rynku to byc może zobaczysz różnicę. To je
            > st też kwestia umiejętności parkowania i uemijętności szukania wolnego miejsca.
            > Jesli o mnie chodzi to opcja pierwsza to min. 15-20 min, opcja druga to max 5-1
            > 0 min. Bonusem wersji pierwszej jest zmęczone dziecko co ma szczegolne znaczeni
            > e w drodze powrotnej.

No dobrze, załóżmy że to jest argument. Ale ilu z tych kierowców co to na Fredrę muszą autem wjechać ma ze sobą 4-latków?
            • Gość: Irek Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 18:28
              > No dobrze, załóżmy że to jest argument. Ale ilu z tych kierowców co to na Fredr
              > ę muszą autem wjechać ma ze sobą 4-latków?I
              A jak określić (no może poza inwalidami) kto ma jakiś sensowny powód aby zaparkować blisko, a kto mógłby się przespacerować, a jest po prostu leniwy?
              • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 21.03.11, 14:23
                Gość portalu: Irek napisał(a):

> > No dobrze, załóżmy że to jest argument. Ale ilu z tych kierowców co to na
                > Fredr
                > > ę muszą autem wjechać ma ze sobą 4-latków?I
                > A jak określić (no może poza inwalidami) kto ma jakiś sensowny powód aby zapark
                > ować blisko, a kto mógłby się przespacerować, a jest po prostu leniwy?

Normalnie, siądze sobie taki urzędnik popatrzy za okno, zapyta dwóch studentów i trzech rowerzystów i już będzie wiedział.
            • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 21.03.11, 14:21
              tomek854 napisał:

> urko70 napisał:
              >
              > > Zaparkuj sobie w okolicy Świebodzkiego i przejdź np. z 4 latkiem do Rynku
              > , inny
              > > m razem spróbuj zaparkować w okolicy Rynku to byc może zobaczysz różnicę.
              > To je
              > > st też kwestia umiejętności parkowania i uemijętności szukania wolnego mi
              > ejsca.
              > > Jesli o mnie chodzi to opcja pierwsza to min. 15-20 min, opcja druga to m
              > ax 5-1
              > > 0 min. Bonusem wersji pierwszej jest zmęczone dziecko co ma szczegolne zn
              > aczeni
              > > e w drodze powrotnej.
              >
              > No dobrze, załóżmy że to jest argument. Ale ilu z tych kierowców co to na Fredr
              > ę muszą autem wjechać ma ze sobą 4-latków?

Tu nie trzeba niczego zakładać, tak najczęściej jest.
              Od kiedy Fredro stoi na zamkniętej częsci pl.Solnego?
      • Gość: merol Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.e-wro.net.pl 22.03.11, 05:55
        > z prostego powodu - czasami nie ma czasu zeby dylowac ze swiebodzkiego (zreszta
        > ciekawe gdzie tu widzisz nadmiar miejsc parkingowych) , lub z dostarczyc w rej
        > on rynku. Wg mnie zlym rozwiazaniem jest zamykanie ulic lub robienie z nich jed
        > nokierunkowych. Moze lepiej zaczac wywozic zle zaparkowane auta, które utrudnia
        > ja ruch. Jesli po jednej stronie jest zakaz to należy się stosować...

Też uważam, że karząc za złe parkowanie można by zmniejszyć parcie na centrum i zdobyć środki na rozbudowę parkingów.
        Wyłączanie części ulic w centrum jest elementem kampanii przebudowującej świadomość.
    • Gość: WK Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: 156.17.73.* 17.03.11, 17:43
      Dłuższe parkowanie oczywiście nie ale powinna być możliwość zatrzymania się na krótko. W wielu centrach miast tak jest - postój możliwy ale np. tylko do godziny. Wtedy ulice nie są zatkane samochodami parkującymi cały dzień ale można podjechać na krótko, załatwić swoją sprawę w jednym z licznych urzędów, biur i odjechać. Wrocławskie Stare Miasto to jest wciąż centrum miasta i aby należycie funkcjonowało musi być zachowany dogodny dojazd/wyjazd, także samochodem.
      • Gość: Ujo Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.11, 18:16
        WK napisał/a: >…załatwić swoją sprawę w jednym z licznych urzędów, biur…<

Na paru metrach kwadratowych w centrum miasta cisną się wszystkie możliwe urzędy, biura i "punkty obsługi" a w okolicy rynku brakuje jeszcze tylko kopalni i stoczni. W miastach, gdzie planiści zajmuja się planowaniem (myśleniem)- wszelkie urzędy i te najczęściej licznie odwiedzane przez petentów przybytki buduje się (lub przeprowadza w miejsca poza centrum) tam, gdzie można dojechać i zaparkować. Rozwiązanie najprostrze i w miarę skuteczne.
        Podstawowe formalności jak np.meldunek, składanie podań itp. można załatwić w punktach obsługi obywateli/mieszkańców czyli w małych filiach urzędów w np. pasażach handlowych.
        • tomek854 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 17.03.11, 18:19
          Gość portalu: Ujo napisał(a):

> WK napisał/a: >…załatwić swoją sprawę w jednym z licznych urzędów, b
          > iur…<
          >
          > Na paru metrach kwadratowych w centrum miasta cisną się wszystkie możliwe urzęd
          > y, biura i "punkty obsługi" a w okolicy rynku brakuje jeszcze tylko kopalni i s
          > toczni. W miastach, gdzie planiści zajmuja się planowaniem (myśleniem)- wszelki
          > e urzędy i te najczęściej licznie odwiedzane przez petentów przybytki buduje si
          > ę (lub przeprowadza w miejsca poza centrum) tam, gdzie można dojechać i zaparko
          > wać. Rozwiązanie najprostrze i w miarę skuteczne.

Dość odważna teza w świetle faktów... :-)
        • Gość: KK Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.e-wro.net.pl 17.03.11, 19:48
          I tak jest np. w Berlinie i innych o wiele mniejszych miastach Urzedów nie ma w "rynku".
          Zateta dla petentów bo mają gdzie parkować i dla samych pracowników - dostanie sie do centrum nie jest proste.

• borsuk07 jasne dojazd do posesji -ciekawe kto tam ma lokale 17.03.11, 17:44
      j/w
    • tomek854 Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z... 17.03.11, 17:45
      Panie dziennikarzu!

"Już teraz jest problem ze znalezieniem wolnego miejsca postojowego. Kierowcy parkują przez to na trawnikach, blokują przejścia dla pieszych i chodniki. "

Kierowcy nie parkują na trawnikach, nie blokują przejść i chodników dlatego, że jest zbyt mało miejsc do parkowania, tylko dlatego, że są chamami i leniami, którym nie chce się zaparkować dalej i przespacerować te 10 minut do rynku.

Jestem we Wrocławiu od czasu do czasu samochodem, bywam rzadko, więc nie jestem na bieżąco z organizacją miejsc parkingowych a pomimo tego jestem w stanie zaparkować tak, aby w 10-15 minut dojść piechotą do rynku a mój samochód był zaparkowany nie tylko zgodnie z przepisami ale i za darmo.

Przeważnie jednak do centrum udaję się komunikacją miejską, bo pomimo tego, że jest taka sobie, wciąż jest to wygodniejsze rozwiązanie (a zatrzymuję się na Oporowie przeważnie, więc nie jest tak, że mam tramwaj pod oknem).

Także regularnie bywam w Londynie, w którym z parkowaniem jest jeszcze gorzej, a pojazd, którym tam jeżdżę ma 7 metrów długości i także nie muszę parkować na chodnikach, trawnikach czy przejściach. Co więcej - nikt tam w ten sposób nie parkuje.

Gazeta Wyborcza często porusza problem parkowania - i dobrze - ale proszę nie usprawiedliwiać chamstwa kierowców brakiem miejsc parkingowych!
    • kklement Piłuj, Dutkiewicz, piłuj tę gałąź.. 17.03.11, 17:47
      ... na której spoczywa twoje nadęte dupsko. "Wdzięczny elektorat" nie zapomni o odpowiednim nagłośnieniu twojej arogancji i bucostwa, gdy będziesz próbował mamić ludzi w innych częściach kraju, przed najbliższymi wyborami prezydenckimi.
      • Gość: qwerty Re: Piłuj, Dutkiewicz, piłuj tę gałąź.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:41
        Choćbym miał głosować na komunistów, to na Dutkiewicza już nigdy nie zagłosuje. To co odpie..alają władze Wrocławia w obszarze ulice/parkingi/komunikacja miejska woła o pomstę do nieba. Dzisiaj na przykład opadła mi szczęka, gdy idąc ul. Kuźniczą zobaczylem 11 miejsc dla niepełnosprawnych! Co za skończiny de..il to wymyślił?
        • Gość: Maciej Re: Piłuj, Dutkiewicz, piłuj tę gałąź.. IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 09:22
          dopiero co było głosowanie :) Następne za 4 lata. Kuźnicza nie jest dla samochodów. Z wyjątkiem właśnie osób niepełnosprawnych, które muszą mieć ułatwiony dostęp do centrum
          • Gość: qwerty Re: Piłuj, Dutkiewicz, piłuj tę gałąź.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 23:00
            Kużnicza jak najbardziej jest dla samochodów. Szewska też :) A niepełnosprawnych jedenastu pod rząd znaleźć jest baaardzo ciężko.
            • jureek Re: Piłuj, Dutkiewicz, piłuj tę gałąź.. 19.03.11, 00:46
              Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Kużnicza jak najbardziej jest dla samochodów. Szewska też :) A niepełnosprawnyc
              > h jedenastu pod rząd znaleźć jest baaardzo ciężko.

Ciężko? Czytając ten wątek można odnieść zupełnie inne wrażenie.
              Jura
    • smrodek71 tia 17.03.11, 17:48
      jakbym miał za każdym razem jak wjeżdżam do centrum zostawiać samochód koło świebodzkiego- przy którym tez nie ma gdzie zaparkować apropos to moja firma zarobiłaby 2x mniej pieniędzy bo ja zamiast załatwiać sprawy w firmach które są w centrum to robiłbym sobie spacerki i nie byłoby kasy na twoją rentę
      • tomek854 Re: tia 17.03.11, 17:49
        och, ach... Jak oni robią biznesy w takim Londynie... Albo Berlinie... Albo Paryżu...
        • Gość: WK Re: tia IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 22:49
          Jadą metrem, które kursuje co 3-5 minut a nie co 15-30 jak wrocławskie tramwaje albo jadą samochodem, którym łatwiej jeździć po Berlinie lub Paryżu niż po Wrocławiu.
      • Gość: taka prawda Re: tia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:11
        A to co to za zakichane firmy w tym centrum że nie potrafią Ci zapewnić miejsca postojowego?? Jak ktoś musi mieć firmę w centrum bo to trendy to niech się liczy z problemem z parkowaniem.
        • Gość: as Re: tia IP: *.xdsl.centertel.pl 18.03.11, 10:36
          ość portalu: taka prawda napisał(a):

> A to co to za zakichane firmy w tym centrum że nie potrafią Ci zapewnić miejsca

McDonalds
    • luznylori Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z... 17.03.11, 17:49
      jakoś nie widzę kontrapasa na ruskiej przy funkcjonującym postoju taksówek - chyba żeby go przenieść na te planowane deptaki...
      • Gość: prezes1904 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.wroclaw.mm.pl 17.03.11, 18:13
        Bardzo dobrze! Tak trzymać. A dla przeciwników - może byscie chcieli powrotu samochodów na Rynek. Ile by było miejsc parkingowych !
        • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 10:23

IdąćGość portalu: prezes1904 napisał(a):

> Bardzo dobrze! Tak trzymać. A dla przeciwników - może byscie chcieli powrotu sa
          > mochodów na Rynek. Ile by było miejsc parkingowych !

A dla zwolenniików: postawić na wszystkich rogatkach miasta zakaz wjazdu.
    • guest077 Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z... 17.03.11, 18:17
      A ja mam pytanie, jak długo można "budować" przejście dla pieszych ? Toż to co się dzieje na Kazimierza Wielkiego to jest ku*wa jakiś skandal!!! Ile można, oni się z tym przejściem pierd*lą już grubo ponad rok. Coś niesamowitego... Oni faktycznie chyba umieją tylko stawiać znaki zakazu (chyba, że chodzi o to, że akurat jakiś szwagier kogoś z magistratu ma na zbyciu dosyć dużo takich znaków, więc trzeba zakazy porobić - wtedy to byłby wrocławski standard).
    • Gość: marduk biedni kierowcy IP: *.219.146.194.generacja.pl 17.03.11, 18:17
      Główna teza tego artykułu jawi się tak: Niedobre miasto ZMUSZA kierowców do parkowania w miejscach, gdzie jest to niedozwolone, gdzie stwarza to utrudnienia lub niebezpieczeństwo dla innych uczestników ruchu (piesi, rowerzyści). A wystarczyłoby przecież pod płytą rynku czy placu Solnego wybudować parking na dwa tysiące samochodów, koniecznie bezpłatny - i od razu te wszystkie problemy by zniknęły. Prawda, że to proste?
      • Gość: Rybak Re: biedni kierowcy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 19:22
        a gdzie widzisz trudnosc?
      • Gość: Maciej Re: biedni kierowcy IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 09:23
        pod płytą rynku :D no no. Najlepiej zburzyć ratusz i w jego miejscu parking wielopoziomowy zrobić
    • kabekaes2012 skandal... 17.03.11, 18:26
      ..zeby nie mozna bylo swobodnie podjechac do McDownalda!
      wyburzyc Rynek i zrobic parking!
      • Gość: ... Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.play-internet.pl 17.03.11, 19:49
        Nooo Dupkiewicz i przydupasy w formie,zawsze wymysla jakas bzdure.
        A ja mam takie pytanie-czy ograniczajac ruch samochodowy Św. Rafal i przydupasy sobie tez ograniczyli mozliwosc wjazdu na Rynek?Czy Dupkiewicz wysiada z samochodu np, na Dominikanskim i idzie na piechote do biura?Zal sciska ze nie ma sensownego kandydata ktory by wreszcie odsunal ksieciunia od wladzy...

Jedno jedyne co mnie pociesza to fakt ze od roku juz nie mieszkam w tym zapyzialym miasteczku sternika dynamizmu,ale wciaz serce boli jak widze decyzje ktora rozwalaja moje rodzinne miasto w ktorym spedzilem blisko 30 lat zycia.
        • neuro99 Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza 17.03.11, 19:55
          "Zapyziałe miasteczko " i "rodzinne miasto" skąd Ty właściwie jesteś? Bo na pewno nie z Wrocławia. A jeśli nawet, to ja osobiście cieszę się ,że już tu nie mieszkasz.
          • Gość: pozdrawiam Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:13
            Ale czego oczekujesz po kolesiu co jako swój podpis potrafi wstawić tylko trzy kropki?? Inteligencji?? Kultury??
            • Gość: ... Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.play-internet.pl 17.03.11, 23:47
              Łał,prawdziwy tytan intelektu z Ciebie misiu-pysiu.Fakt powinienem w podpisie wysmarowac elaborat o sensie zycia wtedy taki mozg jak Ty,ktory nota bene sam ma bardzo inteligentny podpis jesli juz rozumujemy tym tokiem,uznalby mnie za rownego sobie.

Do przedmowcy-wyobraz sobie ze Wroclaw to zapyziale miasteczko,pewnie Ty byles najdalej w Walbrzychu ktory jak wiadomo ma jedno skrzyzowanie ze swiatlami i psy tam ch.jami wode pija, wiec Wroclaw i jego prezydent ze swoimi obietnicami jawia Ci sie jako aglomeracja i cudotworca.Otoz niestety nie. I wlasnie nad tym ubolewam widzac co Dupkiewicz robi z moim rodzinnym miastem.A jeszcze przed Rafalem wszystko zmierzalo w dobrym kierunku.Teraz juz pozostal tylko PR i lykajace kity mlode pelikany ktorych jak widac na forum nie brakuje.
              • neuro99 Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza 17.03.11, 23:59
                Wałbrzych...hmm....byłem kilka razy. Oczywiście gdzież mi tam do Ciebie ..światowca. Nie wypowiadam się na temat Dutkiewicza tylko na temat Twojej opinii o mieście ( podobno rodzinnym). Miasto (zwłaszcza rodzinne) to coś więcej niż problem ruchu ulicznego, ogólnie pojmowanego porządku i decyzji zarządzających. Ale to chyba za trudne dla Ciebie.....
                • Gość: Maciej Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 09:28
                  ... -> ty masz jakieś zwarcie w mózgu. Po pierwsze nie obrażaj tak pięknego miasta jakim jest Wrocław. Po drugie nie obrażaj innego człowieka, w tym wypadku Rafała Dutkiewicza - jakiegokolwiek mniemania byś o nim nie miał. A po trzecie skoro we Wrocławiu nie mieszkasz to nie wypowiadaj się na jego forach.

Zapyziałe miasto :D Ciekawe gdzie chłopcze mieszkasz, bo chyba daleko poza Polkę musiałeś wyjechać, żeby Wrocław zapyziałym miastem zwać.
                  • Gość: ... Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.play-internet.pl 18.03.11, 13:17
                    neuro99- to ze to moje rodzinne miasto to nie znaczy ze bede bezkrytycznie je wielbil i nie zauwazal problemow jakie w nim sa.Nie twierdze tez ze to najpiekniejsze i najlepsze miasto swiata tudziez Polski.I wlasnie dlatego ze w nim sie urodzilem i mieszkalem tak dlugo to wiem jakie sa bolaczki.Ale oczywiscie jest mnostwo zaslepionych ludzi ktorzy sa na tyle pusci zeby uwazac ze mieszkaja w najlepszym miescie,maja najlepszy samochod,telefon,komputer, wyksztalcenie etc. Tyle tylko ze polemika z kims tak ograniczonym nie ma sensu.

Macieju drogi to jest forum gazety a nie forum wroclawia,a Twoj apel o niewypowiadanie sie na temat Wroclawia interesuje mnie tyle co stan umyslu Antka Macierewicza.NIe myl pojec. Wyjedz kawalek poza Wroclaw zeby zobaczyc ze nie trzeba daleko szukac ciekawszych miejsc do zycia.
                    • Gość: Maciej Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 14:32
                      skoro wyjechałeś, bo ci się nie podobało, to jaki jest sens twoich wypowiedzi? jaki ma sens nic nie wnoszące marudzenie?

Tak się składa, że często wyjeżdżam poza Wrocław. I to zarówno do innych miast Polski jak i Europy. I nie zmieniło to mojego zdania o Wrocławiu, że to najpiękniejsze i najlepsze do życia miasto w Polsce.
              • lord.wiader Re: Kolejna dynamiczna decyzja Dupkiewicza 18.03.11, 13:49
                Ano, zapyziale. Tak samo jak wszystkie pozostale polskie, wlacznie ze stolica. Rzecz w tym, ze w miastach "nie zapyzialych" transport prywatny jest na cenzurowanym. Albo nie wjedziesz w ogole do centrum, albo kosztuje to naprawde slono. W niektorych samo posiadanie samochodu jest prawnie utrudniane poprzez obowiazek wykazania przy rejestracji, ze posiada sie rowniez miejsce parkingowe. Tak wiec eliminacja samochodow z centrum jest elementem odpyziania miasta.
    • james.blond Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne z... 17.03.11, 20:31
      Z tego powodu nie głosowałem na Dutkiewicza w tych wyborach i mam nadzieję, że jego plan wyrzucania samochodów z centrum się nie powiedzie. Kiedy chcę podjechać na rynek, bo umówiłem się na kawę - lubię to robić w ciepłym samochodzie, zawsze jakieś miejsce postojowe się znajdzie (byłoby więcej gdyby zaczęli poważnie egzekwować opłaty postojowe). Mam w dupie dojeżdżanie do rynku tramwajem...
      • Gość: james.blond Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 20:54
        Mam w dupie dojeżdżanie do rynku tramwajem... I tak najczęściej parkuję moim SUV-em na trawniku albo na chodniku i gooownoo mnie obchodzi, że matka z wózkiem nie może przejść albo jakaś starucha z laską - jak ich nie stać na furaka to niech zdooopcają z rynku na wieś
        • Gość: wrc Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 21:28
          A gdzie w okolicach Rynku zostały jeszcze trawniki? Każdy kawałek zieleni sprzedali, żeby mieć kasę na budowę stadionu.
        • Gość: Kuc Dobra decyzja popieram władze Wrocławia IP: *.internetia.net.pl 17.03.11, 21:31
          Pytanie tylko dlaczego tak pozno i dlaczego w całosci nie został wyłaczony z ruchu kołowego plac solny i najblizej połozone od rynku uliczki.Jak ktos ma sprawe do załatwieniu w rynku to moze podjechac tam tramwajem,a jesli juz chce tak bardzo autem to moze zaparkowac np. na Szewskiej na wielopoziomówce lub Galerii Dominikanskiej.Jeszcze nigdy nie zdazyło mi sie aby wszystkie miejsca parkingowe byly zajete w tych dwoch miejscach.Moze ktos z panstwa wie kiedy otworza to przejscie dla pieszych w ciagu ul.Gepertta i Zamkowej przez Kaziemierza Wielkiego?
        • james.blond Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 17.03.11, 22:28
          Do: Gość: james.bond

Widzę, że uważasz, iż każdy parkujący koło rynku musi to robić na chodniku lub trawniku (sic!). Wkurza Cię, że niektórzy ludzie jeżdżą samochodami, a nie tramwajem ? Znam takich - zacietrzewieni wyznawcy PISu, wiecznie niezadowoleni ze swojej beznadziejnej pracy lub bezrobotni; zakładający, że wszyscy inni kierują się chamskimi zasadami i np. nie potrafia prawidłowo korzystać z dostępnych miejsc parkingowych. Nie masz nawet odwagi napisać tego pod zarejestrowanym nickiem i podszywasz się pod mój. Z twoich postów przebija ból i zazdrość. Przykro się to czyta.
          • Gość: james.peepka Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 08:42
            Znam takich jak ty - zacietrzewieni wyznawcy PO, wiecznie znerwicowani, a przez to agresywni z powodu tego, że muszą tyrać po 12 godzin dziennie na spłatę swoich 70-letnich kredytów. Nie masz nawet odwagi napisać tego pod imieniem i nazwiskiem tylko pod pseudonimem jak z debilnego kabaretu wprost z TVN-u. Z twoich postów przebija buractwo i bucera. Przyjemnie się to czyta, prosimy o więcej, panie dżejmsiku - prosiiiimyyyy...
        • Gość: ket Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.11, 12:01
          Co za ćwol, nie mogę... Wirażka z Gęsiej Górki. Ale ma SUV-a, to nie przelewki
      • Gość: WK Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.internetia.net.pl 17.03.11, 21:26
        Gdyby na ten Rynek dało się przyjechac tramwajem to co innego. A tak to trzeba iśc tak od przystanku jak od samochodu. W Pradze tramwaj wjeżdża na Rynek i jakoś to nikomu nie przeszkadza a turystów jakby nieco więcej :)
        Najpierw władze miasta zadbały o to, by tramwaj nie był dla mieszkańców atrakcyjny a teraz się złoszczą, że ludzie jeżdżą samochodami.
        • Gość: justa Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.internetia.net.pl 17.03.11, 21:33
          Z szewskiej masz rzut beretem do rynku a tam sa linie tramwajowe ,wystarczy pomyslec to nie boli.
          • Gość: james.bond Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 22:03
            Powiem wam tak cieniasy - powinien być zakaz na rynku dla samochodów - ale tylko dla tych, które nie są SUV-ami i jeepami, do mojego SUV-aczka nikt mi nie podskoczy jak przyjade sobie na kawe na rynek
            • Gość: praha Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: 178.73.49.* 17.03.11, 23:33
              super, żeby spokój od hałasów
              to spokojnie na placu Solnym a oczywiście dołączyć deptak cała starówka i bądź koniecznie ścieżek dla rowerów
              bardzo cieszę się, że za dwa lata będzie zmieniać wyglądać na deptak na placu Nowym Targu
              mam nadzieję, że będzie ładniejsze po remoncie Kuźnicza oraz Nowy Targ
              do zobaczenia we Wrocku ale dopiero po 2013 roku
              pzdr :)
          • Gość: kilo parkowanie w centrum IP: *.tktelekom.pl 18.03.11, 08:04
            Pracuje przy Rynku. wiec wiem jak w okolicach wygląda sprawa parkowania. Staram sie dojeżdżać na dwóch kołach, ale to nie zawsze jest możliwe. komunikacji miejskiej nie znosze. samochodem czasem niestety musze podjechac. ale wtedy szkoda mi czasu na szukanie miejsca w okolicach Centrum. albo wybieram Galerie lub Renome (przy okazji zakupy za 50 zł u parking gratis) albo stawiam auto poza strefą platnego - plus 15 minut spacerku i jestem w pracy. i tak szybciej i mniej nerwów niz szukanie miejsca w uliczkach Centrum. a spacer jeszcze nigdy mi czterech liter nie urwał ... :)
            za to jezdzac tramwajem łatwo załatwioć się jakimś zaziebieniem. wiec unikam. ze nie w spomne o tym ze ciasno, niepunktualnie, smierdzi, a do tego idiotyczne urbancard -żarski- card ;)
            jednym słowem, jestem zwolennikiem czyszczenia centrum z aut, ale brak parkingów wielopoziomowych (darmowych lub batdzo tanich - miejskich) to kolejny popis Sternika i ekipy.
            chwała Sternikowi
            • Gość: WK Re: parkowanie w centrum IP: 156.17.73.* 18.03.11, 09:38
              Od 1 marca w Renomie trzeba zrobić zakupy już za 100 zł by mieć parking za darmo.
    • Gość: JurandZeSpychaczem Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne IP: 193.0.242.* 18.03.11, 10:26
      Zamknięcie Rynku i Oławskiej to był dobry pomysł. Szewska pokazała, że nad dalszym zamykaniem trzeba się poważnie zastanowić. Wg. mojej oceny, ulica całkowicie wymarła.

Mam jakieś nieodparte wrażenie, że problem tłoku na ulicach rozwiązuje się tak, jak to polska władza potrafi: zakazać, zamknąć. A tymczasem społeczeństwo się coraz bardziej motoryzuje i coraz bardziej się do tej motoryzacji przyzwyczaja. Na zamykaniu kolejnych uliczek w centrum najbardziej zyskuję liczne plastikowe galerie, które oferują _bezpłatne_ miejsca parkingowe (tak, godzinka bezpłatnego parkingu wystarcza mi w 95% na załatwienie potrzebnych spraw).
      A może o to chodzi włodarzom Wrocławia, żeby zdegradować funkcje handlowo-usługowe centrum miasta i zmusić wszystkich do "spędzania czasu" w galeriach?
      • urko70 Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 10:35
        Gość portalu: JurandZeSpychaczem napisał(a):

> Zamknięcie Rynku i Oławskiej to był dobry pomysł. Szewska pokazała, że nad dals
        > zym zamykaniem trzeba się poważnie zastanowić. Wg. mojej oceny, ulica całkowici
        > e wymarła.

Jak widać zaleta edukacyjności tego przykładu padła na pysk.
        "inną przypowieść Polak* sobie kupi, że i przed szkodą i posz szkodzie głupi"

*w znaczeniu urzędnik wrocławskiego magistratu.

Ponad rok temu, w jednej z jednostek UM, pracowała znajoma mi osoba. Z tego co opowiadała to nie mozna było za wiele dobrego powiedzieć o tamtejszych pracownikach. No ale co się dziwić: niskie płace to mają ludzi takich jakich mają. Kółko się zamyka. Wszędzie tak jest.
        • pluszowaty Re: Plac Solny w połowie zamknięty dla aut i inne 18.03.11, 11:08
          Efekt tych obłąkańczych działan będzie taki, że restauratorzy z rynku i okolic zaczną bankrutować. Nikt już nie podjedzie do Rynku np. na biznesowe spotkanie, bo nie ma gdzie zaparkować i jak dojechać. A to pokaźna klientela knajp w ciągu dnia. Jedyna właściwie często.

Centrum miasta zacznie się wyludniać i wymierać. Róbcie tak dalej.
    • map4 redakcja GazWybu broni swoich miejsc parkingowych? 18.03.11, 11:22
      Co teraz będzie z miejscami parkingowymi, które wykorzystywali pracownicy lokalnej redakcji GazWybu ? Ile karnetów miała do dyspozycji redakcja ? Czy pozostaną one nadal ważne ?
      • urko70 Re: redakcja GazWybu broni swoich miejsc parkingo 18.03.11, 11:52
        map4 napisał:

> Co teraz będzie z miejscami parkingowymi, które wykorzystywali pracownicy lokal
        > nej redakcji GazWybu ? Ile karnetów miała do dyspozycji redakcja ? Czy pozostan
        > ą one nadal ważne ?

To chyba najmniejszy problem, powinni dostać proporcjonalny zwrot opłaty i tyle.
        • Gość: kNurkowa Rynek jest dla turystów i pieszych IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 12:01
          Rynek jest la turystow ktorzy przyjezdzaja do Wrocka autobusami itd.Mieszkancy mogą zaparkowac sobie z dala od rynku.Piekny Wrocławski Ratusz osmolony jest od spalin aut ktore parkuja 50metrow od Ratusza.Uwolnic te wszyskie uliczki od aut i zrobic deptaki i scieszki rowerowe.Dojazd w okolice rynku powinien byc jedynie dostepny dla Taxi oraz pojazdów uprzywilejowanych.Inni moga zaparkowac 200 metrow od centrum i przejsc sie na piechote i nawet na takie spotkania biznesowe.Restauratorzy sobie poradza,poradzili bez palaczy to i poradza bez klijentow zmotoryzowanych.
          • Gość: Rybak Re: Rynek jest dla turystów i pieszych IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 12:54
            Wygląda na to, że pisać to się razem z prezydentem uczyłaś.
            • Gość: rybaczka bis Re: Rynek jest dla turystów i pieszych IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 13:22
              z prezydentem i twoja mamą
            • Gość: Gustlik Re: Rynek jest dla turystów i pieszych IP: 91.90.161.* 18.03.11, 13:26
              Rynek nie jest dla turystow. Rynek jest dla wszystkich. Pora to zrozumieć.
          • urko70 Re: Rynek jest dla turystów i pieszych 21.03.11, 14:28
            Gość portalu: kNurkowa napisał(a):

> Rynek jest la turystow ktorzy przyjezdzaja do Wrocka autobusami itd.

A skąd Ci to przyszło do głowy?

> Mieszkancy mogą zaparkowac sobie z dala od rynku.

Najlepiej na Bielanach.. prawda?

• Gość: benek Re: redakcja GazWybu broni swoich miejsc parkingo IP: *.e-wro.net.pl 19.03.11, 11:40
          > To chyba najmniejszy problem, powinni dostać proporcjonalny zwrot opłaty i tyle
          > .
          Przecież karnet jest na strefę a nie na ulicę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka