Dodaj do ulubionych

Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha

30.03.11, 07:15
DLA mnie MPK nie istnieje już jakieś pięć lat. Odkąd straciłem parę godzin tłumacząc kanarom, że jedyne drobne przeznaczone na bilet, zostały w ich automatach... Nie bardzo chcieli się ze mną wrócić parę przystanków, żeby zobaczyć, że ktoś zapchał wlot do monet (prawdopodobnie MPK bo komu by innemu zależało. Pomijam kulturę kierowców, kiedy to widząc biegnącą osobę, zamykają drzwi i odjeżdżają i smród (ale to już wina ludzi)

Od tamtej pory z Kleciny do rynku do pracy jeżdżę rowerem albo wolę iść PIECHOTĄ (to tylko godzina drogi) Co równa się z tempem dojazdu autobusem.

Pozdrawiam MPK
I NIGDY NIE BĘDĘ Z WAS KORZYSTAŁ
Obserwuj wątek
    • pleple.pl Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 07:17
      Hasło "Działalność MPK finansowana jest przecież w całości z budżetu miasta" kończy sensowną dyskusję.
      Wydawało mi się, że pasażerowie kupując bilety płacą za określoną usługę, nawet jeśli KZ jest dofinansowywana przez podatników ( bo i skąd się biorą pieniądze w budżecie ).
      Czyli te papierowe świstki lub Urbany to pic na wodę fotomontaż?
      • sverir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 07:27
        > Wydawało mi się, że pasażerowie kupując bilety płacą za określoną usługę

Bo płacą, ale nie wykonawcy usługi (przewoźnikowi), tylko jego organizatorowi (gminie). Przewoźnicy dostają kasę za wyrobione wozokilometry, natomiast kasa z biletów zasila budżet miasta.
        • pleple.pl Co nie zmienia faktu, że 30.03.11, 07:30
          jest to przekładanie z jednej kieszeni do drugiej. Obojętnie jak to nazwiemy i przez ile kieszeni wpływy przejdą- tak czy inaczej mocno finansującą KZ stroną są niemal wszyscy użytkownicy KZ ( niemal, bo odliczam gapowiczów ).
          • sverir Re: Co nie zmienia faktu, że 30.03.11, 07:46
            Oczywiście, że tak. Są jednak dwie zasadnicze kwestie: wpływy z biletów pokrywają mniej niż połowę kosztów funkcjonowania komunikacji zbiorowej; po drugie, przewoźnicy dostają kasę niezależnie od wpływów (czy w ogóle liczby pasażerów).
            • pleple.pl I nie zmienia to 30.03.11, 07:49
              również faktu, że dla części kamaryli JNP ( i nie tylko dla nich ) pieniądze rosną na drzewach... Może "owocowanie" jest naturalnie ograniczone, ale nie ma związku z podatnikami. Ani od strony wpływów ( zapewnią niemal dowolne wpływy ) i wydatków ( jak już zbierzemy haracz, to możemy na swoje fiu-bździu wydać, bo nas nikt nie rozliczy ).
              • Gość: dziennikarz autor łyka kłamstwa jak brudna szmata IP: 149.156.14.* 30.03.11, 19:54
                obrzydliwe
      • peterbreslau Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 09:14
        "W miejsce Turzańskiego prezydent Dutkiewicz i jego zastępca Wojciech Adamski szukali kogoś nowego"
        Ja już się nie mogę doczekać jak miejsca tych dwóch super "menagerów" ktoś w końcu zajmie!

• Gość: G. Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.11, 12:54
          Lepszego od Patryka Wilda nie znajdą.
          Jemu powinni powierzyć kierownictwo i wtedy wyszłoby jaki jest "mocny".
      • Gość: xXx Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.devs.futuro.pl 30.03.11, 09:34
        To że MPK prezentuje niski poziom to każdy wie ale teraz ten poziom spadnie całkowicie na dno bo Smyk to ekspert od zamieszania (ceramika w Wałbrzychu, Volvo) a nie od reformowania
      • Gość: Zuzia Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:06
        MPK potrzebuje wstrząsu takiego jak w Fukushimie. Potem będzie już tylko schładzanie.
    • fakirek Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 07:26
      MPK zapewne ma braki i wady organizacyjne, ale mam nieodparte wrażenie stronniczości artykułu. To nie MPK mówi nie! dla buspasu na Legnickiej, nie tylko MPK odpowiada za brak kontroli biletów swego czasu.

Kierunek jest znany i właściwy: w zakorkowanym mieście dróg więcej nie będzie, dlatego trzeba stawiać na autobusy i tramwaje. Służy temu m.in. nadawanie im priorytetu przejazdu na skrzyżowaniach, budowanie wydzielonych torowisk czy buspasów.

I znowu słowa, i tylko słowa - priorytet jest na etapie opracowania/przetargu, wydzielenie torowisk ma miejsce na "odwal się" i akurat nie tam gdzie to najbardziej potrzebne (przypominam - np. znana postać obiecała wydzielenie torowiska przy FAT na Grabiszyńskiej).
      W imię "właściwego kierunku" wywalono też 127 z JPII?

Podsumowując - MPK święte zapewne nie jest - ale rola kozła ofiarnego nieudolności i niedasizmu UM - Wydz. Transportu to co najmniej bezczelność w stosunku do pasażerów.

(na stronie miasta jest wyraźnie napisane KTO ZA CO ODPOWIADA)

• sverir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 07:41
        > nie tylko MPK odpowiada za brak kontroli biletów swego czasu.

A kto inny? Prawo przewozowe dawało prawo do kontroli biletów przewoźnikowi lub osobie przez niego upoważnionej. Jeżeli przewoźnik nikogo nie upoważnił do kontroli biletów lub też osoba przez niego upoważniona olewała swoje obowiązki, to kto odpowiadał za brak kontroli biletów swego czasu? Wydział Transportu torpedował kontrolerów?

> Podsumowując - MPK święte zapewne nie jest(...)

Zapewne? Czyli co? "Wprawdzie jestem przekonany o świętości MPK, ale na wypadek gdybym się mylił, to nie stwierdzę tego kategorycznie"?:)
        MPK z pewnością święte nie jest, Wydział Transportu także, Wydział Inżynierii Miejskiej (odpowiedzialne za organizację ruchu) też nie. Wszyscy niestety oglądają się na innych i olewają wszelkie możliwości usprawnienia komunikacji, "bo przecież inni też nic nie robią".

> ale rola kozła ofiarnego nieudolności i niedasizmu UM - Wydz. Transportu to co najmniej
        > bezczelność w stosunku do pasażerów.

Z ciekawości pytam, bez złośliwości z mojej strony, ile razy MPK wnioskowało o zmiany organizacji komunikacji, które miałyby doprowadzić do poprawienia jej funkcjonowania? Nie liczę oczywiście anonimowych skarg kierowców/motorniczych.
        • Gość: Fakir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 08:47
          > A kto inny? Prawo przewozowe dawało prawo do kontroli biletów przewoźnikowi lub
          > osobie przez niego upoważnionej. Jeżeli przewoźnik nikogo nie upoważnił do kon
          > troli biletów lub też osoba przez niego upoważniona olewała swoje obowiązki, to
          > kto odpowiadał za brak kontroli biletów swego czasu? Wydział Transportu torped
          > ował kontrolerów?

A to ciekawe co piszesz. (Już nawet pomijając to że MPK nie jest jedynym przewoźnikiem w mieście).

Do 2009 roku MPK nie odpowiadało za kontrole biletów, tylko miasto - a miasto dało wolną rękę gapowiczom.Dopiero dramatyczny spadek wpływów z biletów spowodował ze kontrola biletów przeszłą pod MPK. I prawo przewozowe nic nie ma tu do rzeczy, bo kompetencje i obowiązki w tym zakresie reguluje odpowiedni wydział UM.

[/i][> Zapewne? Czyli co? "Wprawdzie jestem przekonany o świętości MPK, ale na wypadek
          > gdybym się mylił, to nie stwierdzę tego kategorycznie"?:)i]

MPK mnie ani ziębi ani grzeje. Dzięki poczynaniom osób odpowiedzialnych za komunikację miejską z UM nie korzystam z usług ani MPK, ani DLA ani POLBUS-a. Chodzi ośrodek ciężkości grzeszków - ta spychologia o zaniechaniu działań TYLKO na MPK, jaka jest widoczna w tym artykule po prostu mnie mierzi.

> > ale rola kozła ofiarnego nieudolności i niedasizmu UM - Wydz. Transportu
          > to co najmniej
          > > bezczelność w stosunku do pasażerów.

pytaj pracujących w MPK :)

Za organizacje transportu zbiorowego odpowiada (znów) UM wydz. transportu i to jego działania lub brak działań są przyczyną najwolniejszych tramwajów w Polsce (obok GOP), remontów i modernizacji po których KM jedzie się wolniej (Krakowska), "priorytetu" dla KM (wywalenie 127 z JPII, aby zwiększyć przepustowość dla aut), itd...
          • Gość: Fakir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 08:50
            w ostatnim punkcie moja odpowiedz jest do słów

Z ciekawości pytam, bez złośliwości z mojej strony, ile razy MPK wnioskowało o zmiany organizacji komunikacji, które miałyby doprowadzić do poprawienia jej funkcjonowania? Nie liczę oczywiście anonimowych skarg kierowców/motorniczych.
          • Gość: koki Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 09:20
            kierownictwo polbus jest jeszcze z czsow glebokiej komuny
            • Gość: Fakir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:02
              ale co to ma się do tematu? podani są jako przykład przewoźnika obsługującego komunikację w aglomeracji poza MPK
          • sverir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 12:00
            > A to ciekawe co piszesz.

Piszę ciekawie, bo ciekawa jest ustawa:)

> I prawo przewozowe nic nie ma tu do rzeczy, bo kompetencje i obowiązki w tym zakresie
            > reguluje odpowiedni wydział UM.

Ależ jak najbardziej prawo przewozowe ma coś do rzeczy, choćby z tej przyczyny, że to ustawa, a regulamin organizacyjny urzędu miejskiego to zaledwie akt kierownictwa wewnętrznego. To, że MPK nie zajmowało się kontrolą biletów wynikało z umowy zawartej pomiędzy MPK Sp. z o.o. a Gminą Wrocław (nawiasem mówiąc reprezentowaną w tej umowie przez ówczesny ZDiK) i to w tej umowie przewoźnik (w tym przypadku MPK) scedowało na ZDiK swoje prawo do kontroli opłat pasażerskich. Nie sądzę, żeby w tej umowie MPK gwarantowało ZDiKowi (Gminie) wyłączne prawo do kontroli biletów.

> Chodzi ośrodek ciężkości grzeszków - ta spychologia o zaniechaniu działań TYLKO na MPK,
            > jaka jest widoczna w tym artykule po prostu mnie mierzi.

Ale z tym polemizować nie zamierzam - zgadzam się, że czynienie z MPK jedynym odpowiedzialnym za funkcjonowanie komunikacji to bzdura. Podobnie jednak jak stawianie tezy, że MPK jest w porządku i tylko z winy Wydziału Transportu UM komunikacja działa jak na załączonym obrazku.

• Gość: fakir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:21
              Ci co napisali po mnie, na temat kontroli biletów a raczej ich braku napisali szczegółowo jak miasto odpuściło w tym zakresie. MPK rozliczane jest ze realizacje kursów.
              Przepisy na które się powołujesz są potrzebne innym przewoźnikom, np. samodzielnie organizującym przewozy do egzekwowania należności za przejazd. Obwinianie MPK za brak kontroli, jest tak samo słuszne jak obwinianie pogody, że zimą pada śnieg.

Podobnie jednak jak sta
              > wianie tezy, że MPK jest w porządku i tylko z winy Wydziału Transportu UM komun
              > ikacja działa jak na załączonym obrazku.

A gdzie postawiłem taką tezę?

Natomiast dzielę się ze swoją przeświadczeniem, że artykuł jest mizerną próbą zrzucenia odpowiedzialności za cały szereg poczynań lub ich braku w zakresie organizacji komunikacji, na podmiot który za to nie odpowiada.

Choćby MPK chodziło jak w zegarku - w sytuacji braku priorytetu dla KM, zepsutych zwrotnic, psuedowydzieleń torowisk, pociętych częstotliwości, linii dla nikogo, spartaczonej komunikacji zastępczej (korki tramwajowe, korki na Legnickiej - brak buspasa), i jeszcze paru innych "kwiatków" - jest to tylko pokazówka dla niezorientowanych w tym, kto o czym decyduje.

• g625 Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 12:34
                www.gazetawroclawska.pl/stronaglowna/174161,wroclaw-miasto-wycofuje-sie-ze-zmian-w-rozkladach-tramwajow,id,t.html
                fragment:

- Nasze wozy miały w ciągu dnia po 50, 60 minut spóźnienia. Tramwaje jeździły spóźnione także w weekendy i o 6 rano, czyli jeszcze przed korkami - przyznaje Patryk Wild, członek zarządu MPK. - Może to oznaczać, że zbyt optymistycznie ustawione są rozkłady jazdy. Może nie uwzględniają one remontu na placu Bema. Teraz nie mogę jeszcze mówić o przyczynach - dodaje.
              • sverir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 14:29
                > Przepisy na które się powołujesz są potrzebne innym przewoźnikom, np. samodziel
                > nie organizującym przewozy do egzekwowania należności za przejazd.

Ok, rozumiem. Zatem MPK działa niezależnie od ustawy - prawo przewozowe, natomiast funkcjonuje na bazie umowy z Gminą Wrocław. Przekonałeś mnie.

> Obwinianie MPK za brak kontroli, jest tak samo słuszne jak obwinianie pogody, że zimą pada
                > śnieg.

Znaczy się przejawem funkcjonowania MPK jest brak kontroli? Czy na czym ma polegać ta barwna analogia?

> A gdzie postawiłem taką tezę?

No cóż, przyznam szczerze, że tak odebrałem Twoje dotychczasowe argumenty - MPK niczego złego nie robi, za wszystko odpowiada UM.

> Choćby MPK chodziło jak w zegarku(...)

Pozostaje mi jedynie zgodzić się z Tobą.
                • Gość: Fakir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 15:49
                  O widzę że lubimy się droczyć - no dobrze, to jak do kogoś, kto musi mieć wszystko podane łopatologicznie :)

> Ok, rozumiem. Zatem MPK działa niezależnie od ustawy - prawo przewozowe, natomiast funkcjonuje na bazie umowy z Gminą Wrocław. Przekonałeś mnie.

Oczywiście że nie i doskonale o tym wiesz - mówiliśmy O KONTROLI BILETÓW, a te w porozumieniu z gminą, NIE NALEŻAŁY DO OBOWIĄZKÓW MPK - jeszcze jaśniej czy wystarczy? (Zapisy prawa przewozowego umożliwiają taką kontrolę, a nie obligują do niej, i po to taki zapis istnieje)

Znaczy się przejawem funkcjonowania MPK jest brak kontroli? Czy na czym ma pole
                  > gać ta barwna analogia?

j. w., (MPK miał wykonywać pracę przewozową, a nie kontrolować pasażerów, także pretensje nie pod ten adres)

> No cóż, przyznam szczerze, że tak odebrałem Twoje dotychczasowe argumenty - MPK
                  > niczego złego nie robi, za wszystko odpowiada UM.

że MPK jest święte nigdy nie twierdziłem, pozycja (prawie) monopolistyczna zawsze rodzi problemy. Natomiast większość problemów w komunikacji wrocławskiej nie ma źródła w MPK, tylko w organizacji ruchu, priorytetów, stanu infrastruktury itp..

Ps. my tu sobie pogadamy, popsioczymy - a kolejni pasażerowie i tak zmienia środek lokomocji jak tylko będą mogli :)
                • embriao Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 20:00
                  > Ok, rozumiem. Zatem MPK działa niezależnie od ustawy - prawo przewozowe, natomi
                  > ast funkcjonuje na bazie umowy z Gminą Wrocław. Przekonałeś mnie.

W rozumieniu tej ustawy to gmina jest przewoźnikiem.
            • embriao Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 19:58
              W myśl tej ustawy przewoźnikiem jest Urząd Miasta. :)
      • Gość: Pracownik MPK Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 08:08
        Hehe artykuł na zamówienie.
        Znów napisane ile zarabiamy w MPK (fikcja) a ile ludzie z zażądu zarabiają w spółce państwowej (tajemnica), nikt nie powie że tramwaj plus miał być prywatny ale że to kicha dlatego wcisnęli to w MPK + kredyt dla miasta 200 baniek, nikt nie napisze ile kosztuje utrzymanie "skody" (po skończonej gwarancji), magazyny części puste(oszczędności), Są jeszcze zajezdnie bez ogrzewania hal (od wielu lat zamydlanie oczu remontem) i jak ma być czysto jak przetarg na utrzymywanie czystości wygrywa firma z poznania (śpią w nocy po tramwajach). Ale najlepiej wcisnąć kartkę pracownikowi do podpisania o zakazie rozpowszechniania tajemnicy firmy, o której panowie z zarządu chyba zapomnieli bo jęzorami kłapią na prawo i lewo jak to w zarządzanie jest dobre tylko pracownik jest zły i chce jeszcze jakieś pieniądze.
        • Gość: Doombringer Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.132.dream.net.pl 30.03.11, 08:39
          Napisane było "średnio" a wiec w tą średnią są wliczone pensje wyższych władz. Druga rzecz, która dla Polaka jest normą, a twoja wypowiedx jest tego przykładem to stwierdzenie: "a ile ludzie z zażądu zarabiają w spółce państwowej" A co cie obchodzi ile oni zarabiają? Żal ci że nie zarabiają tyle co ty? W końcu Solidarność wygrała z socjalizmem w którym była mowa o równości... Nie mylić socjalizmu z komunizmem. Chcieliście wiecej zarabiać, nie być trzymani za mordę to teraz macie zróżnicowanie klasowe i płacowe, do którego własną krwą się przyczyniliście. Chciliście Państwa przedsiębiorców to teraz nie płaczcie że zarabiają więcej od Was. Obi zarabiają tyle bo maja na tyle inteligancji i odwagi do cwaniactwa że maja ile mają.
          I na koniec o Panu z MPK. Zamiast bawić się w solidarnosć proponowałbym poszukać innej pracy. strajkami rozjuszycie tłumy ludzi bo to na zwiazki spadnie g...o. Jak się zwolnicie to albo wam zapłaca wiecej za pozostanie albo będą szukać frajerów. Jak znajdą takich jak teraz 80% młodych kierowców to MPK szybko padnie bo tabor będzie trzeba zeskrobywać ze słupów. Tacy są zdolni rozbić tramwaj o słupy gądowianki...
          Pracowałem w firmie gdzie na to co robiłem zarabiałem ciut za mało. związkowi w firmie nic nie udało sie wskórać. Znalazłem nowa pracę niewiele lepiej płatną ale mam satysfakcję bo na odchodne proponowali mi podwyżkę byle bym został. Tyle, że jeśli moje 3 prośby nie poskutkowały to terz mam ich gdzieś. zarabiam mniej niż zarabiałbym po podwyżce ale za to w firmie bliżej domu. A jak poprzednia firma padnie w co wątpię to mało mnie to obejdzie. Jak tu też zacznie się wykorzystywanie to będe szukał następnej firmy. Powiem więcej. na jednym z działów obecnej firmy pracuje były kierowca z MPK grabiszyńska. Wiem od niego jaka jest sytuacja i jak zarzynaliście stare ikarusy żeby się ich pozbyć (obornicka napewno jest Wam wdzięczna za wspaniały tabor). Wiem ile zarabiali niktórzy z Was i jakie odpały maja. I choc narzeka na tą firmę to stwierdził że woli wyjechać za granice do pracy i nie załuje decyzji o odejściu z MPK.

Dla mnie MPK może nie istnieć. Będzie więcej miejsca dla aut, nowych bloków i nie będzie trzeba robić wydzielonych miejsć dla MPK, które potem 10 razy w roku trzeba naprawiać. W 97 moja siostra pracowałą dla firmy chcącej sprywatyzować MPK i zapewnic konkurencyjność usług. Spotkała sie z takim samym oporem materii. Nowy prezes raczej poprostu będzie miał czas zeby zarobić. bo nic nie wskóra twardą ręką.
          Wróże mu, że jak zacznie was znowy za mordę trzymac to mu zastrajujecie, zmusicie ludzi do łażenia z buta i rozgłosicie że to wina prezesów bo obcinaja Wam wyłaty choć zarabiacie ledwo minimalna krajową. A bydło kupi to i prezes albo da za wygrana i odejdzie albo sie uprze i lud Wrocławia pozbawiony śradka niewygodnej ale taniej komunikacji pójdzie i wyniesie go z fotela i wrzuci do kanalizacji.
          Czas pokaże jak bardzo sie pomylę lub jak blisko prawdy dzisiaj sie znalazłem...
          • Gość: xwro Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.11, 08:52
            A co jeśli ja nie chcę więcej śmierdzących aut, więcej szarych blokowisk a chcę sprawnej komunikacji z wydzielonymi pasami na każdej ulicy ? Hehe
          • Gość: tantus Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 30.03.11, 10:12
            Prywatyzacja MPK? Kolejny "wspaniały" pomysł...
    • map4 Kurs towarzysza prezydenta jest słuszny ! 30.03.11, 07:50
      Oto kolejny tekst t.z.w. dziennikarza pracującego dla redaktora Sawki, który to dziennikarz z furią, pasją i oddaniem pochyla się nad zadaniem wytłumaczenia lemingom konieczności zmian w MPK. Jakiegoż to mądrego mamy prezydenta, jak dalekowzrocznie patrzącego wodza, jak wspaniale zarządzającego gminą Leminga Numer Jeden. Problem został rozpoznany, zanalizowany i rozwiązany.
      GazWyb w pełni popiera linię magistratu, a program partii XXI pl super plus jest programem narodu.

Gdzie, do <ocenzurowano> nędzy był nagle krytykujący MPK redaktor Szymański jeszcze wczoraj ? Dlaczego jeszcze wczoraj siedział cicho ? Dlaczego tekst o zmianach w MPK został puszczony dopiero po decyzji Dutkiewicza o zamianie jednego zderzaka na inny ?

Wrocławski dodatek do Gazety Wyborczej jest w swym lizydupstwie gorszy od "Trybuny Ludu" włażącej za poprzedniego systemu w odbyt Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej.

"Trybuna Ludu" była bowiem oficjalnym organem partii. "Gazeta Wyborcza" sprzedaje się jako prasa niezależna, choć w rzeczywistości dobrowolnie wypuszcza produkcyjniaki i peany pochwalne w stronę władzy a także objaśnia propagandowe zagrania magistrackich z niewytłumaczalnym dla mnie entuzjazmem.

Tfu, na psa urok. Aby was z tej miłości do magistratu Dutkiewicz na spłacanie odsetek za stadion skazał !
      • Gość: nicpodobnego Re: Kurs towarzysza prezydenta jest słuszny ! IP: *.internetia.net.pl 30.03.11, 08:22
        Denerwujesz się niepotrzebnie, w redakcji po prostu zapomnieli o dopisku "tekst sponsorowany". Zaraz to poprawią.
        • map4 Re: Kurs towarzysza prezydenta jest słuszny ! 30.03.11, 09:01
          Gość portalu: nicpodobnego napisał(a):

> Denerwujesz się niepotrzebnie, w redakcji po prostu zapomnieli o dopisku "tekst
          > sponsorowany". Zaraz to poprawią.

Cała ta gazeta potrzebuje dopisku "pismo sponsorowane". Kiedyś, w starych, dobrych czasach człowiek od razu wiedział, z czym ma do czynienia.

"Trybuna Ludu jest organem polskiej zjednoczonej partii robotniczej" - napisane było na górze pierwszej strony. Domagam się ponownego wprowadzenia oznaczania gazet !
      • Gość: odra power Dokładnie! A ta wstaweczka o panu Wildzie Patryku, IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.03.11, 10:07
        który tyle chciał zmienić i tylko ten upór pracowników... Czy Pan Patryk Wild nie jest czasami politykiem z ugrupowania pana Dutkiewicza?
    • Gość: mikser Mission: impossible IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:15
      Szczególnie przy poziomie wrocławskiego Dynamizmu i Niedasizmu.
    • Gość: gosc Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.11, 08:30
      powiem jedno : zycze powodzenia w pracy , bo wiem jakie trudne bedzie przebicie sie wieloletnie przyzwyczajenia pracownikow . Osobiscie darowalem sobie MPK kilka lat temu , znudzilo mi sie czekanie na autobus godzine lub wiecej , bo 2 z rzedu nie przyjechaly .
      Mam jakies przeczucie ze nie tylko w MPK przydalaby sie wymiana kierownictwa ...
      • Gość: Łoś_bimbacz czy tylko Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.11, 15:27
        >powiem jedno : zycze powodzenia w pracy , bo wiem jakie trudne bedzie przebicie
        > sie wieloletnie przyzwyczajenia pracownikow

Ktoś może mi objaśnić na czym polegają te wieloletnie szkodliwe PRzyzwyczajenia pracowników MPK?
        Nie wydzielają sobie torowisk, egoistycznie i z lenistwa stoją w korkach na całej długości Sądowej, zamiast lotem mijać coroczne dynamiczne wykopki??

> Mam jakies przeczucie ze nie tylko w MPK przydalaby sie wymiana kierownictwa ..

własnie czyżby tylko MPK POtrzebuje wstrząsu?
    • embriao Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 08:32
      Ten artykuł to same kłamstwa i przeinaczenia:
      1. Płaca 3900 dotyczy całego MPK a nie kierowców i motorniczych. Motorniczowie i kierowcy oscylują gdzieś w okolicach 2,5 brutto i to jest MNIEJ niż w Warszawie.
      2. Przesiadanie motorniczych było źle zaplanowane przez zarząd spółki i rozkładowców. Po prostu rozkłady są nierealne i wszystko jeździ opóźnione i dlatego to nie wyszło:
      www.wroclaw2011.pl/2009/10/eksperyment-wykonany-lecz-niestety-nie.html
      3. Kontrolę gapowiczów zawalił ówczesny ZDiK i później ZDiUM bo to w ich kompetencjach leżało do 2008 roku.
      4. Smyk jako prezez nie ma żadnych znaczących osiągnięć. Najpierw rozwalił porcelanę a później MPK a na końcu stoczył Volvo do wyniku 0 autobusów sprzedanych w przeciągu roku.
    • grey-owl4 Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 08:44
      Brawo Panie redaktorze za "wspaniały" artykuł napisany na wyraźne zamówienie UM. To prawdopodobnie efekt krytycznych uwag m.in. internautów nt. "super" zmian w MPK. Wydawałoby się, że dziennikarz powinien być bezstronny i szukać prawdy (chyba , że to materiał reklamowy za niezłe pieniądze!).
      Jeżeli nie chciało się Panu poszukać w materiałach archiwalnych to trochę przypomnienia:
      1. Kontrola biletowa została odebrana MPK pod koniec lat 90 i przekazana najpierw do ZDiK, a potem do UM, co skutkowało brakiem ściągalności za jazdy bez biletów (kar można było nie płacić i tak nikt się o nie nie upomniał), a potem kontrola znikła, bo nie rozstrzygnięto przetargu na firmę kontrolerską.
      2. Od wielu lat pojazdy komunikacji są sprzątane przez firmy zewnętrzne - brudne pojazd - dopóki sami nie nauczymy się, że komunikacja jest własnością nie tylko przewoźnika, ale również nas wszystkich to tak będzie to wyglądało, bo trzeba by było sprzątać na każdej pętli.
      3." Wspaniałe" pomysły na tramwaje jeżdżące w kółko i "wredni" motorniczowie jeżdżący za wolno (ha, ha) - super opinia wiadomo przez kogo podyktowana (nazwisko podane w artykule!)
      4. "Wielkie" pieniądze dawane przez UM na komunikację - wszędzie komunikacja miejska jest utrzymywana przez miasta! (np. budżet MPK Poznań jest jeszcze większy, a w końcu Poznań to miasto mniejsze niż Wrocław) Nie wszędzie jednak urzędnicy miejscy "wymyślają" dwukierunkowy tramwaj, który jest droższy i będzie droższy w utrzymaniu, a potem spłatę przerzucają na przewożnika.
      Zamiast szukać "cudotwórców" władze miasta powinny powinny ułatwić przewoźnikowi funkcjonowanie - może tak wydzielone torowiska, które poprawią przejazd tramwajów przez miasta (czego nie zrobiono m.in. podczas modernizacji na ul. Krakowskiej i tramwaj stoi w korkach za samochodami, a pasażer się wścieka, bo komunikacja się spóźnia), więcej buspasów, węzłów przesiadkowych, parkingów na obrzeżach miasta.
      Panie Redaktorze przed napisaniem artykułu trzeba było sobie zadać trochę trudu i sprawdzić pewne fakty, a nie słuchać ślepo miejskich urzędników, którzy potrafią tylko dbać o własny interes i swoich kolegów. Chyba, że był to artykuł sponsorowany, a wtedy uczciwość wymaga umieszczenia adnotacji: SPONSORED BY Prezydent Wrocławia
      • sverir Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 12:03
        Dwie uwagi:

1. Kontrola biletowa nie została odebrana MPK, tylko przekazana w umowie. Bez zgody MPK nie byłoby kontroli biletów przez ZDiK lub UM.
        2. To nie UM daje pieniądze na komunikację miejską, tylko nasi radni. Od lat nie było w dyskusji nad budżetem głosów o zwiększeniu wydatków na komunikację zbiorową.
        • embriao Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 20:07
          Założmy, że MPK się kiedykolwiek na coś zgadzało. Było to w roku 1997 - a kto był PREZEZEM MPK w roku 1997, no kto? Władysław Smyk, który właśnie został prezezem MPK.

Kogo chcesz nabrać sverir na te twoje kłamstwa?
    • bombadilwlocie Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? 30.03.11, 08:50
      Czy to zdarza się tylko mnie? Poproszę o wpisy.
      • Gość: Zal Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 30.03.11, 08:59
        Motorniczy ma tak napięte czasy przejazdu i krótkie światła na skrzyżowaniach, że mało kiedy może sobie pozwolić na czekanie aż ktoś dobiegnie. Ps. Mi znacznie więcej razy motorniczy, czy kierowca otworzył drzwi i nie ma co na to złorzeczyć.
        • bombadilwlocie Rozumiem. Jesteś kontrolerem? 30.03.11, 10:09
          Na chamstwo motorniczych napatrzyłem się niejednokrotnie. Nie generalizuję, bo pewnie wielu z nich to przyzwoici i życzliwi ludzie. Ale w oczy rzucają się przede wszystkim ci, którzy uprawiają sport pt. "Ilu ludzi w ciągu jednego przejazdu uda mi się zrobić w konia i zamknąć im drzwi jak dobiegną już do tramwaju/autobusu" [niepotrzebne skreślić]. I widziałem niejednokrotnie, jak tramwaj stał potem jeszcze na przystanku dość czasu, żeby drzwi otworzyć. I widziałem, jak ludzie podbiegali do kabiny motorniczego, prosząc o otwarcie drzwi a oni udawali że ich nie widzą. I widziałem, że prywatne autobusy, gdzie kierowca sam na siebie pracuje, potrafią się zatrzymać żeby zabrać pasażerów i nie martwią się że nie zdążą. Tym bardziej, że nie zauważyłem aby wrocławscy motorniczy specjalnie dbali o punktualność.
          • Gość: koko Re: Rozumiem. Jesteś kontrolerem? IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 15:14
            To sa jeszce zachowania z epoki komunizmu -nie win za to tych biednych kierowcow- oni nie znaja zachowan nowoczesnej AEuropy.
        • pracownikxyz Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? 30.03.11, 11:08
          Ale całkiem szczerze, czy to powinno klienta cokolwiek obchodzić?
      • Gość: JurandZeSpychaczem Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? IP: 193.0.242.* 30.03.11, 10:21
        To będzie bardzo długi podwątek :-)
        Mnie. Notorycznie. Największą radość sprawiam motorniczemu biegnąc co sił w nogach do drzwi, które mi zamyka przed nosem. Oczywiście po to, by jeszcze postać 3 minuty na "kresce prostopadłej" (odpowiednik czerwonego dla tramwajów) i patrzeć jaki jestem wkurzony.
        • Gość: jn Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 15:23
          Człowieku, ogarnij się! Przecież żadna faza na żadnym skrzyżowaniu nie trwa aż 3 minuty! Maksymalna długość całego cyklu na skrzyżowaniach to 120 sekund! Przestań, więc pleść bzdury, bo to aż razi.
      • pracownikxyz Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? 30.03.11, 11:06
        A komu nie? Chyba tylko temu, kto nigdy nie jeździ.
      • Gość: Alencja Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 15:59
        To wychodz wczesniej z domu a nie zwalaj wine na motorniczego, który usiluje trzymać się rozkładu jazdy.
        • pracownikxyz Re: Komu motorniczy zatrzasnął drzwi przed nosem? 01.04.11, 09:56
          Biedni Ci motorniczy. Jak potrzymają drzwi otwarte 3 sekundy dłużej, to rozpadnie im się rozkłada jazdy, nastąpi wielka katastrofa, skończy się im kalendarza majów i im chomik umrze. Nie piernicz Pan. Można się trzymać rozkładu jazdy i prezentować wysoką kulturę osobistą.
    • Gość: barbulek Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:53
      Jak większośc przedsiębiorstw z udziałem kapitału miasta ,zatrzymały sie na pewnym etapie rozwoju...
      JAk mi kiedyś wytłumaczono"tu nie liczy sie ekonomia ,tylko polityka".I do puki tak będzie nic sie nie zmieni...
    • Gość: Zal Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 30.03.11, 09:03
      kubamp pięć lat temu kontrolą biletów zajmowało się miasto a nie MPK. Kierowcy i motorniczowie mają OGROMNĄ kulturę w porównaniu do większości kierowców osobówek. Wiem, bo sam tez trochę jeżdżę samochodem po Wrocławiu i nie raz pomagali mi np wyjechać z podporządkowanej.

Ten "artykuł" nie nadaję się do skomentowania nawet. Stek kłamstw i zrzucanie na MPK rzeczy, za które odpowiada miasto, a nie przewoźnik. Szkoda, że tak mało osób o tym wie.
    • Gość: ppp Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 09:06
      Pracujesz w rynku? chyba w "gazecie" i dowiedz się pierw kto czym zarzadza a później pisz pierdoły.
      • Gość: tosiek Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 09:42
        Artykuł na zamówienie - nieprawda , półprawda i g.... prawda ! Firma działa w trudnych warunkach , ma rozkłdy jazdy wymyślane za biurkiem przez urzędasów nie mających wiedzy o komunikacji ,na zakorkowanych wrocławskich drogach , remontowanych w TRZECH miejscach torowiskach itp ,itd. Tak naprawdę chodzi o pieniądze
    • muadib_net Musi upłynąć drugie 60 lat 30.03.11, 10:02
      Ja również zrezygnowałem z komunikacji miejskiej, chyba najgorszej w całej Polsce. W zasadzie można ją przyrównać wyłącznie do komunikacji na Ukrainie, co nie powinno dziwić, mając na uwadze miejsce pochodzenia dzisiejszych breslauerów. Zdaje się, że musi upłynąć drugie 60 lat, nim uda się zrobić z wieśniaków mieszkańców miasta (vide smród nieumytych wrocławian w tramwajach i autobusach, rozbawienie współpasażerów gdy kasujesz bilet itd.). Zarządowi polecam wycieczkę do Poznania lub Krakowa, żeby zobaczyli jak może wyglądać sprawnie działająca miejska firma przewozowa.
      • Gość: mix Re: Musi upłynąć drugie 60 lat IP: *.89.89.66.static.crowley.pl 30.03.11, 10:16
        Nie wiem co masz do komunikacji na Ukrainie. Byłem, jeździłem i mogę powiedzieć, że daleko nam do nich. Jedyne co mamy lepsze to nowsze pojazdy.
    • palya Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 10:21
      W tej całej dyskusji zapominacie o jednej podstawowej rzeczy - MPK nie działa tak, jak poiewinno.
      Mieszkam we wroclawiu od lat, od lat też wiem, że nie należy sugerować się rozkładem jazdy, gdyż tramwaj juz przy wyjeździe z pętli potrafi mieć 3-4 minuty opóźnienia (a przez poprzednie kilka minut stoi na pętli.
      Proponuję wybrać się do normalnego miasta, typu np kraków, gdzie mimo, że czasami pasowałoby mi, aby tramwaj (tak jak we wrocku) spóźnił się kilka minut...lipa. odjeżdzają punktualnie. Jest rozkład i rozkład działa, a do tego są automaty w tramwajach, w dodatku na monety...i działają. Nierealne?
      to ja poprosze, aby wprowadzono do wrocka system krakowski, bo tam sie da, a w naszym wspaniałym mieście jak zwykle "niedasie"
      A specom od komunikacji proponuje przestudiować trasę Rynek-Leśnica, czy to naprawdę rozwiązanie korzystne dla padażerów?
      • Gość: q Wrocławska Gazeta Wyborcza potrzebuje wstrząsu IP: *.internetunion.pl 30.03.11, 17:31
        Wrocławska Gazeta Wyborcza potrzebuje wstrząsu i nowego ducha.
    • Gość: tantus Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 30.03.11, 10:52
      > Działalność MPK finansowana jest przecież w całości z budżetu miasta.
      A skąd ma być finansowana? Z budżetu Gminy Kobierzyce?

> Miasto musi utrzymywać przewoźnika, bo przepisy nakazują gminie zagwarantowanie mieszkańcom komunikacji zbiorowej.
      No brawo, pewnie gdyby nie te przepisy, UM dawno by zlikwidowałby komunikację miejską.

> . Paradoks tej sytuacji polega na tym, że kasa do spółki płynęła właściwie niezależnie od tego, co MPK oferowało pasażerom.
      A kto taką umowę podpisał z MPK?

>Przez lata na przykład całkowicie odpuszczono kontrolę pasażerów, co sprawiło, że co drugi jeździł na gapę, a zyski ze sprzedaży biletów topniały.
      A co ma z tym wspólnego MPK? Przecież od 1997 r., kiedy MPK zostało spółką, kontrola biletów przeszła do ZDiKu, a następnie do Urzędu Miasta. Dopiero w 2009 r. kontrolę biletów zlecono z powrotem MPK. Ciekaw jestem tylko, kto sprawdza bilety w liniach obsługiwanych przez DLA, Polbus i Sevibus?

> ale inicjatywa uszczelnienia kontroli gapowiczów wyszła od władz miasta, a nie ze spółki.
      j. w.

> Patryk Wild próbował zmierzyć się z wieloletnimi nawykami pracowników, proponując skrócenie czasu postoju tramwajów na pętlach. Pomysł był prosty: odpoczywa motorniczy, a tramwaj odjeżdża ze zmiennikiem. Celem operacji było to, by zaoszczędzić czas przeznaczony na postój i częściej wysyłać pojazdy w trasę. Motorniczym się to nie spodobało - tak przedłużali dojazd do pętli, że w rezultacie żadnych oszczędności czasowych nie było.
      Jaaasne, specjalnie wydłużali dojazd do pętli. Prawda jest taka, że postoje na pętlach obecnie służą głównie do kompensacji opóźnień łapanych w trakcie jazdy liniowej, co zawdzięczamy przede wszystkim genialnie zaplanowanej sygnalizacji świetlnej oraz braku wydzielenia torowisk na kluczowych odcinkach. A akurat te dwie rzeczy zupełnie nie zależą od MPK, tylko od UM. A brak postojów na pętlach w obecnych warunkach oznacza przenoszenie opóźnień z jednego kursu na drugi, a więc całkowite rozwalenie rozkładu jazdy...

> Wrocław od kilku lat - raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem - próbuje porządkować komunikację miejską.
      Jak na razie, to głównie z gorszym skutkiem, a najczęściej odwrotnym do zamierzonego...

> Służy temu m.in. nadawanie im priorytetu przejazdu na skrzyżowaniach
      Taak, szczególnie tramwajom na Krakowskiej, Podwalu, pl. Powstańców Śl., pl. Grunwaldzkim, pl. Bema, ul. Piłsudskiego przy Arkadach, itp. Dzięki temu genialnemu ruchowi, przez skrzyżowanie może przejechać tylko 1 tramwaj, a następny czeka 2 minuty na zielone...

> budowanie wydzielonych torowisk
      Niby gdzie? Na Krakowskiej, mimo dogłębnego remontu ulicy nie zdecydowano się na to. A na Grabiszyńskiej - na najgorszym odcinku od Bzowej do FATu - mimo obietnic torowiska nadal nie wydzielono.

> czy buspasów
      Tia, jak na razie to buspasy się głównie likwiduje (ul. Legnicka). A poza tym - co ma z tym wspólnego MPK?

> Istotnym elementem tej układanki jest MPK, które wymaga pilnej reformy.
      Najbardziej istotnym elementem tej układanki jest Wiceprezydent Adamski, który wymaga pilnej wymiany!

> Powołanie na stanowisko prezesa spółki Władysława Smyka, ostatnio wiceszefa Volvo, człowieka z doświadczeniem w biznesie, to sygnał, że MPK kierowane jest na nowe tory.
      Tak, wspaniały menedżer, który sprowadził sprzedaż autobusów miejskich Volvo do liczby 0.
    • heraldek Wrocławskie MPK to moloch bez rozumu i jaj........ 30.03.11, 10:59
      .....naprodukowali roznych typow biletow a a rozsadku za grosz....
      Pierwszy przyklad z brzegu....

Jest bilet jednodniowy, obecnie 24-godzinny za 8 lub 10 PLN.... Ten bilet sie oplaca w normalny dzien, ale nie w weekend...... w soboty biznes i sklepy sa czynne tylko do 13.00 a w niedziele, zwykle sie jedzie tylko w jedno miejsce, do kosciola, czy do hipermarkietu..... dlaczego ten bilet nie kosztuje polowe ceny w weekendy jak w krajach nawet w USA.... tu nie chodzi o tworzenie nowego biletu, po prostu w weekendu mozna kupic bilet ulgowy dla wszystkich.....moze to nie jest zbyt wielki interes dla samego MPK ale wlascicielem MPK jest miasto.....i jezeli ludzie zamiast siedziec caly dzien przed telewizorem gdzies sie wybiora. do centrum handlowego, kawarnii czy muzeum to nie tylko tramwaje i autobusy nie beda jezdzily puste ale miasto zarobi na podatkach od biznesu.....
      Ale zeby to wymyslic trzeba miec jaja....
      • heraldek Re: Wrocławskie MPK to moloch bez rozumu i jaj... 30.03.11, 11:23
        A filozofia za takim rozwiazaniem jest prosta....
        Weekend jest dla wypoczynku..... jezeli ktos sie gdzies wybiera to zwykle tylko w jedno miejsce (supermarket, znajomi, knajpa) i chcialby sie tam dostac placac za jeden przejazd....a poniewaz w tym miescie trudno gdzies dojechac bez kilku przesiadek, dlatego Wroclaw w weekendy to martwe miasto....bo zamiast ekstra biletow lepiej kupic browar i siedziec przed telewizorem czy PC....
      • Gość: czacza Re: Ale tylko w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 12:58
        >...zwykle sie jedzie tylko w jedno miejsce, do kosciola, czy do hipermarkietu<
        W innych krajach jeździmy też do wielu innych miejsc !
      • 1rp Re: Wrocławskie MPK to moloch bez rozumu i jaj... 30.03.11, 13:19
        Do wrocławskiego MPK, po latach nieudolnego zawiadywania nią przez ZDiK, wróciła tylko kontrola biletów. Polityka biletowa wraz z cenami dystrybucją i wpływami ze sprzedaży biletów pozostały w UM. Nasi Radni decydują o tym jakie bilety i w jakich cenach funkcjonują.
      • Gość: nicpodobnego Re: Wrocławskie MPK to moloch bez rozumu i jaj... IP: *.internetia.net.pl 30.03.11, 16:15
        Żeby o tym Twoim pomyśle wogóle zaiskrzyć to trzeba - korzystać z tramwaju lub autobusu.
        Myślą Ci, co jeżdżą limuzyną lub pracują "online".
        Przykro mi to pisać - dorośnij i zrozum jak działa Wrocław.
    • heraldek Glupie KANARY zabija caly biznes w miescie.... 30.03.11, 11:01
      .....naprodukowali roznych typow biletow a a rozsadku za grosz....
      Pierwszy przyklad z brzegu....

Jest bilet jednodniowy, obecnie 24-godzinny za 8 lub 10 PLN.... Ten bilet sie oplaca w normalny dzien, ale nie w weekend...... w soboty biznes i sklepy sa czynne tylko do 13.00 a w niedziele, zwykle sie jedzie tylko w jedno miejsce, do kosciola, czy do hipermarkietu..... dlaczego ten bilet nie kosztuje polowe ceny w weekendy jak w innych krajach nawet w USA.... tu nie chodzi o tworzenie nowego biletu, po prostu w weekendu mozna kupic bilet ulgowy dla wszystkich.....moze to nie jest zbyt wielki interes dla samego MPK ale wlascicielem MPK jest miasto.....i jezeli ludzie zamiast siedziec caly dzien przed telewizorem gdzies sie wybiora. do centrum handlowego, kawarnii czy muzeum to nie tylko tramwaje i autobusy nie beda jezdzily puste ale miasto zarobi na podatkach od biznesu.....
      Ale zeby to wymyslic trzeba miec jaja....
      • heraldek Re: Glupie KANARY zabija caly biznes w miescie... 30.03.11, 11:24
        A filozofia za takim rozwiazaniem jest prosta....
        Weekend jest dla wypoczynku..... jezeli ktos sie gdzies wybiera to zwykle tylko w jedno miejsce (supermarket, znajomi, knajpa) i chcialby sie tam dostac placac za jeden przejazd....a poniewaz w tym miescie trudno gdzies dojechac bez kilku przesiadek, dlatego Wroclaw w weekendy to martwe miasto....bo zamiast ekstra biletow lepiej kupic browar i siedziec przed telewizorem czy PC....
        • Gość: jn Re: Glupie KANARY zabija caly biznes w miescie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 16:01
          Przecież taryfę opłat wymyśla Rada Miasta, a nie MPK! Powinni wreszcie wprowadzić ten zapowiadany podatek od głupoty.
    • pawel_zet Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 11:03
      Fakt, że artykuł jest z lekka żenujący stylistycznie i z daleka pachnie mi pracą zleconą.
      Z drugiej jednak strony jest prawdą, że MPK Sp. z o.o. to instytucja strasznie anachroniczna, a kompetencje jej pracowników pozostawiają wiele do życzenia. Są tacy pracownicy MPK Sp. z o.o., których znajomość prawa nawet w skromnym zakresie ich bezpośredniej odpowiedzialności jest nikła. Dotyczy to na przykład kontroli biletowej. Nie da się zmienić organizacji, jeżeli nie dokona się zmian w jej władzach. Prawdę mówiąc, nawet takie zmiany na pewno okażą się niewystarczające. Jeżeli zarząd hoduje w swojej firmie osoby o średnich, łagodnie mówiąc, kompetencjach, to oznacza to, że problem dotyczy nie tylko zarządu, ale także hodowanych. Innymi słowy, przebudowy wymaga znaczna część organizacji.
      Czy zarząd miasta jest gotów na przeprowadzenie takich zmian? Ludzie znają różne tajemnice, a usunięty ze stanowiska pracownik może czuć się skrzywdzony. Wylewanie brudów, nawet mimo przychylnych dla zarządu miasta wrocławskich mediów, może zaszkodzić wizerunkowi. Tak więc - pożyjemy, zobaczymy. Chciałbym być mile zaskoczony zmianami, ale sądzę, że może skończyć się na drobnych roszadach personalnych.
      • embriao Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 11:59
        Listo do wybiórczej odnośnie przekłamań w tym czymś:
        www.wroclaw2011.pl/2011/03/szymanski-walna-w-deche-czyli-list-do.html
      • 1rp Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego 30.03.11, 13:08
        Nikt nie mówi, że wszystko jest w komunikacji ok. Nie mozna jednak wszystkiego zrzucać na MPK i kierujących pojazdami. Organizatorem komunikacji jest UM i urzędnicy tam pracujący. To od nich zależy gdzie, jak często i jaki przyjedzie pojazd.
    • Gość: ru86 Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.11, 11:03
      "budowanie wydzielonych torowisk czy buspasów"
      no tu się uśmiałem...

A tak w ogóle to za 90% nieudolności komunikacji miejskiej we Wrocławiu jest odpowiedzialny Wydział transportu, a nie MPK. Bo przecież kto tnie brygady, zmienia linie 127 i 139 lub całkiem likwiduje (pamiętacie jeszcze 21 czy 16?)
      ... tak tak, za to jest odpowiedzialny wydział transportu.

A... i jeszcze taka ciekawostka przedwojenna... linia 1 od Szczepina do Dąbia w 1931 roku:
      img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/05/39/05/1505390588_7
      Fakt, że mniejsze pojazdy, ale od 6 do 21 co pięć minut.
      Średnia prędkość 13,6 km/h... czyli tyle co teraz, tylko że to było 80 lat temu.
      Dokładność odjazdu podana z dokładnością 30 sekund.
    • Gość: realista To Ratusz potrzebuje wstrząsu i nowego ducha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:12
      Polowanie na kozła ofiarnego jest najbardziej rozpowszechnioną formą łowiectwa w Polsce.
      • Gość: golmark Re: To Ratusz potrzebuje wstrząsu i nowego ducha! IP: *.internetia.net.pl 30.03.11, 12:03
        Proszę o oświecenie. W jakim trybie został wybrany nowy prezes ?
        • map4 Re: To Ratusz potrzebuje wstrząsu i nowego ducha! 30.03.11, 12:39
          Gość portalu: golmark napisał(a):

> Proszę o oświecenie. W jakim trybie został wybrany nowy prezes ?

Klapa, rąsia, buźka, goździk.
        • 1rp Re: To Ratusz potrzebuje wstrząsu i nowego ducha! 30.03.11, 12:49
          W takim samym jak Pan Wild.
          • Gość: +* Re: To Ratusz potrzebuje wstrząsu i nowego ducha! IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 13:12
            Pomijając już kolesiowski tryb powoływania fuchofcuf, to bardzo prosimy Gazetę o przedstawienie czytelnikom pana "nowego miotła" ! Przecież ten facet już raz kierowniczył w MPK i co ? A inne "OSIĄGNIĘCIA" ? Porcelana, Volvo !!!!!!!!!!!!
    • tylkosld Pan Wild ambitny ??? 30.03.11, 12:50
      Śmiechu warte spostrzeżenia.... zmiany w MPK są kolejnym pretekstem aby wzmocnic pozycję Wilda i jego popleczników ... Planują zacisnąc pasa pracownikom a sami dostaja pensję w tys. i w dodadtku pan dyrektor zajmuje się Wałbrzychem a nie innym bardziej pilnym sprawami w MPK
      Tak to jest jak spółki miasta są upolitycznione w zarządzie.
      Wielkie słowa, mało czynów i pełna kieszeń to jest wizytówka dyrekcji MPK

• 1rp Re: Pan Wild ambitny ??? 30.03.11, 14:11
        Racja! Ambitny Pan Wild bardziej przykłada sie do swojej politycznej kariery niż do pracy w MPK.
        • Gość: D.R. Re: Pan "wizjoner" ??? IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 14:59
          Panu Wildowi należy jak najszybciej odebrać zabawki. Jego szaleńcze pomysły jak np. obsługa Koleji Miejskiej(Aglomeracyjnej?) przez TABOR O NAPĘDZIE SPALINOWYM (!!!) od dawna wzbudzają niepokój i wstyd.
      • Gość: arektynka Re: Pan Wild ambitny ???Adamski jak długo jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 16:30
        "Szymański walnął w dechę, czyli list do Wyborczej.
        Wuj mnie strzelił jak przeczytałem ten
        szmelc. Same kłamstwa i pobożne życzenia. A, że kłamstwa i obłudy nie znoszę to postanowiłem do Wyborczej wysłać list. Zanim i ciekawe czy w ogóle wydrukują i czy ktoś go przeczyta możecie przeczytać go tutaj:

Witam
        Z zażenowaniem przeczytałem artykuł "Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha" autora Wojciecha Szymańskiego. Przeczytałem go z zażenowaniem ponieważ zawiera on przeinaczenia i nieprawdę rzutującą wyraźnie na wymowę tego artykułu. Pierwszym zarzutem jest nieprawdziwa informacja odnośnie płacy motorniczych: "średnia płaca w MPK - 3 tys. 900 zł brutto - jest jedną
        z najwyższych w kraju wśród motorniczych i kierowców)" - płaca 3900 brutto dotyczy całego MPK a nie stanowisk kierowców i motorniczych w skład tej średniej wchodzi wszystko od pensji prezesa aż do kierownika zajezdni, którzy zarabiają o wiele więcej niż kierowca. Kierowca MPK bez większego stażu w firmie zarabia pomiędzy 2,5 tysiąca złotych a trzema tysiącami i nie jest prawdą, że jest to jedna z najwyższych płac w kraju. Zmienia się sens całego zdania, nieprawdaż?
        Drugą nieprawdą jest zarzucanie motorniczym fiaska operacji przesiadania się motorniczych i skrócenia przerw. To nie motorniczowie jeżdżą powoli bo taki mają kaprys, to przepisy wymagają od motorniczych określone prędkości a światła zatrzymują na każdym skrzyżowaniu. Przejazd przez rozjazd wymaga prędkości 10km/h a czasem nawet 5km/h. Mówił o tym nawet w wywiadzie dla waszej Gazety wiceprezydent Adamski przy okazji afery z wadliwie wykonanym torowiskiem na ulicy Szewskiej. Jest to problem znany i wielokrotnie poruszany na łamach Gazety aż dziwne, że Wojciech Szymański o nim nie wspomniał. Światła na skrzyżowaniach też celowo opóźniają transport zbiorowy dając priorytet komunikacji indywidualnej co powoduje, że czas przejazdu jest zupełnie losowy. Jako przykład mogę podać analizę placu Bema po remoncie wykonaną przez Wojciech Gąsiora, absolwenta kierunku Transport na Politechnice Wrocławskiej a jednocześnie motorniczego. Na koniec trzeba napisać, że tajemnicą poliszynela jest fakt, że rozkłady i rozkładowe czasy przejazdu są we Wrocławiu zupełnie nierealne i dzięki temu na 7mce nierealne jest wykonanie
        kursu bez 10 minutowego opóźnienia w godzinach 7-18. To właśnie nierealne rozkłady i nieprzewidywalny czas przejazdu a nie niechęć motorniczych spowodowały, że plan nie wypalił. Opóźnienia na linia 6 i 7 wynosiły po 90 minut a na mieście zapanował chaos ale nie było w
        tym winy motorniczych.
        Szczegóły dlaczego to nie wypaliło można przeczytać tutaj:
        www.wroclaw2011.pl/2009/10/eksperyment-wykonany-lecz-niestety-nie.html
        Trzecią nieprawdą jest kwestia kontroli biletowej. Nieprawdą jest, że "Przez lata na przykład całkowicie odpuszczono kontrolę pasażerów, co sprawiło, że co drugi jeździł na gapę, a zyski ze sprzedaży biletów topniały. MPK nie musiało się o to martwić, bo przecież pieniądze i tak dostawało.". MPK do 2008 roku nie kontrolowało biletów a zajmował się tym Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta a wcześniej Zarząd Dróg i Komunikacji. To właśnie ZDiK w 2003 roku nie potrafił rozstrzygnąć przetargu na kontrolę biletów w komunikacji miejskiej i przez to
        miasto zostało pozbawione kanarów. Wszystko można wyczytać w gazetach. Póżniej zatrudniono 25 osób (3 razy mniej niż w innych miastach podobnej wielkości) i wyglądało to tak jak wyglądało do 2008 roku, kiedy kontrolę przejęło MPK i od tego czasu kontroli jest więcej. To nie jest nieudolność MPK ale ZDiKu i ZDiUMu ale to zmienia wydźwięk artykułu.

Czwartą nieprawdą jest brak kontroli MPK i jakoby byłaby to wina samego MPK. To miasto płaci MPK i to miasto podpisuje z MPK umowy na wozokilometry. Zajmuje się tym Wydział Transportu w Urzędzie Miejskim a umowę podpisał sam prezydent miasta. Więc jeśli ktoś podpisał niekorzystną umowę dla pasażerów to jest to jego wina bo dla MPK ta umowa jest korzystna. Nie jest winą MPK, że we wrocławskiej komunikacji panuje bałagan kompetencyjny i samą komunikacją miejską
        zajmuje się Wydział Transportu - Urząd Miasta, Wydział Infrastruktury Miejskiej, Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta oraz MPK. Za to należy winić wiceprezydenta miasta Wojciecha Adamskiego a politycznie Rafała Dutkiewicza.

Te cztery sprawy zmieniają całkowicie wydźwięk artykułu i tylko wyprostowanie ich pozwoli na pokazanie prawdy a nie przeinaczeń w rodzaju komentowanego przeze mnie artykułu. Pan Bachman w ostatnim felietonie pisał o nędzy prasy przy okazji wojny domowej w Libii tymczasem nie mniejsza nędza znajduję się tutaj, w lokalnym dodatku do Gazety Wyborczej za sprawą takich artykułów jak powyżej".
    • radeberger Brakuje mi czegoś w artykule... 30.03.11, 15:06
      Wiem! Pan Smyk powinien przybyć do MPK lecąc na jednorożcu!

Tak! Potrzebujemy w MPK jednorożców!
    • Gość: ben Re: Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 15:08
      Jakieś głupoty ten koleś kebab czy kubamp wygaduije , ale to psycho.
    • jemen1 Wrocławskie MPK potrzebuje wstrząsu i nowego ducha 30.03.11, 15:59
      Witam , jak się czyta te opinie , komentarze to nie dobrze się robi , cała sztuka naszej komunikacji polega na tym ze to właściciel , inaczej mówiąc Gmina Wrocław praktycznie decyduje o wszystkim , proszę poczytać na temat wprowadzenia linii zastępczej Leśnica - Rynek , tylko nie na tym portalu i nie w tej gazecie , Mpk jest tylko wykonawcą zamówień jakie składa zamawiający tzn . gmina . Ale kozioł ofiarny nieudolności naszego magistratu musi być .
      A Pan panie Szymański jest chyba idiotą , lub dobrze opłaconym idiotą skoro nie widzi Pan o co tu chodzi . Pozdrawiam
    • Gość: koliber Re: Artykuł spnsorowany przez Urząd Miasta Panie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 16:20
      Szymański. Smyk - nowy prezes nie zna pisoni jezyka polskiego gdyz sam określa siebie jako PREZEZ więc o czym tu mówimu. Jak taki "geniusz Adamski" co go na zbity pysk ze starży pozarnej kolesie na bruk wywalili razem z wizjonerem to sie nie dziwę że zgode na PREZEZURE wyraziła Smyk. A może magistrat juz ma tak potężne długi że MPK sprzeda za pośrednictwem PREZEZA Smyka tak jak to zrobił z MPEC!!!!! Wild upchany zostła przez Dutkiewicza w MPK bo nie wygrał wyborów na prezydenta w Wałbrzychu a teraz usilnie wynik podważa. Jest prawdopodobne ze wyrok bedzie korzystny dla niego ponieważ aprwe bedzie rozpartywał Sąd Okręgowy we Wrocławiu całkowicie podległy "śmietance z magistratu wrocławskiego" Patrze na to z wielka trwogą na zdziczałe działania Dutkiewicza i ponoc jego zastęcy Adamskiego!
      • Gość: Marek Re: Artykuł spnsorowany przez Urząd Miasta Panie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 16:36
        Urząd Miasta sponsoruje nie tylko artykuły na GW w TVP Wrocław(fakty) ale także na gazecie wrocławskiej(szczególnie w piątki gdy gazetę kupuje więcej ludzi) Wtedy możemy przeczytać o wielkich wrocławskich inwestycjach, poprawiającej się komunikacji miejskiej, tramwaju plus, który będzie najwspanialszy w świecie, jeszcze będzie tam wzmianka o budowie metra we Wrocławiu, obwodnic i zawsze w dodatku ujrzymy wywiady ze sławnymi lub prywatnymi(fikcyjnymi) osobami na tematy takie jak: jaki ten Wrocław jest wspaniały, to miasto jest lepsze od każdego na świecie(nawet od Nowy Jorku, Londynu i Warszawy), tu każdy chce zamieszkać. W ostatnim piątkowym wydaniu aż leciało sponsorowanymi artykułami, były chyba ze 3. Nigdy nie ujrzymy tam negatywu na temat miasta, prezydenta, sytuacji miasta(finansowej, komunikacyjnej i rosnącego bezrobocia), zawsze wszystko jest naj, naj...
        Mój znajomy jest dziennikarzem w gazecie wrocławskiej więc stąd to wiem jakby ktoś pytał.
        • Gość: mmmwr Re: wstrząsu i nowego ducha ale Urząd Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 18:12
          Wrocławia potrzebuje natychmiast - P.Dutkiewicz dymisja, Adamski do psychiatry na zamkniete leczenie, Urban do kasyna, Łaba zostaje na U.Przyrodniczym. Filipiak oczyszca liste IPN-u, Rada Miejska do smorozwiązania, to tylko cząąąsteczka, reszta sama zdymisjonuje sie. Proponuje przymusić "gerojów" z magistratu aby sami i dobrowolnie zrezygnowali ze stanowisk i przestali błaznować. Później może być róznie za złe gospodarowanie majątkiem mieszkańców i miasta Wrocław.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka