Dodaj do ulubionych

Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypożyc...

22.04.11, 22:04
Żeby wypożyczyć sprzęt, nie trzeba mieć karty pływackiej, wystarczy zostawić dowód osobisty.
Ktoś koniecznie chce mieć sprawę w Sądzie Grodzkim? Wypożyczalnia kajaków nie ma prawa nawet na 5 sekund brać w zastaw DO.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wro Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 22:13
      Sądów Grodzkich już nie ma...
      • droch Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 22.04.11, 22:26
        Faktycznie, słuszna uwaga, mea culpa: sprawą zajmie się sąd rejonowy. I nic to nie zmienia w sytuacji wypożyczalni... Na dobrą sprawę, po takim donosiku prasowym jakiś patrol, choćby z nudów, powinien zweryfikować, czy ktoś nie przechowuje tam DO.
        • straznik.wroclawski Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 23.04.11, 17:29
          Art. 55. (75) 1. Kto:
          2) zatrzymuje cudzy dowód osobisty,
          podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca albo karze grzywny.
          2. Orzekanie w sprawach, o których mowa w ust. 1, następuje na zasadach i w trybie określonym w przepisach o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Teoretycznie można byłoby tu zastosować ten przepis, ale powiem szczerze, że często korzystam z usług wypożyczalni przy Muzeum Narodowym i nigdy nie miałem problemu, pozostawiając prawo jazdy, czyli dokument, który potwierdza tożsamość.
          Problem ten wydaje mi się marginalnym.
          Czymś ważniejszym jest niemożność wpłynięcia w rejon Wyspy Słodowej czy też brak zintegrowanego systemu wypożyczalni, dającej szansę dopłynięcia z centrum do ZOO lub dalej i pozostawienia tam sprzętu bez konieczności powrotu, bądź powrót po pobycie w ZOO. teraz nie ma możliwości. Stąd potrzeba współpracy podmiotów gospodarczych oferujących naem kajaków, ale na tę nie liczę, niestety.
          • Gość: Antoni Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 18:06
            W praktyce należy stosować właśnie ten zapis. Zdajesz sobie sprawę, że wypożyczalnia może Twój DO zgubić, skserować itp. I co jej wtedy zrobisz? Zastawianie dowodu nie jest cywilizowaną formą zabezpieczenia roszczenia. Bierz kajak i żądaj od razu zwrotu dowodu. W przypadku oporów - policja.
      • Gość: gajowy z wąsami sądy 48-godzinne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.11, 23:05
        są za to, jak twierdził Bredzisław Kompromitowski herbu Bigos, sądy 48-godzinne:
        www.youtube.com/watch?v=XR_cWBMJdI4
    • Gość: furora Zawsze to jakiś sposób na rozładowanie korków. IP: *.internetia.net.pl 22.04.11, 22:48
      Bo z tą pełzającą komunikacją miejską to już nie można wytrzymać. I ciągle jakieś ulice zamykają.

Wrocław - tu zacina się przyszłość
      • Gość: Kiki Re: Zawsze to jakiś sposób na rozładowanie korków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 07:48
        Nowa wypożyczalnia pewnie ością w gardle 'nieprzyjemnemu' z zatoki gondoli ?
    • idepozapalki Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypożyc... 23.04.11, 09:14
      dobry pomysł, ale...

ale brakuje mi tego, o czym się trąbi od lat, czyli sieci wypożyczalni. Miejsc, gdzie mogę z kajaka wysiąść, połazić i wsiąść z powrotem.
    • olek_01 Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 23.04.11, 09:49
      droch napisał
      > Ktoś koniecznie chce mieć sprawę w Sądzie Grodzkim? Wypożyczalnia kajaków nie m
      > a prawa nawet na 5 sekund brać w zastaw DO.
      Cicho :P nie siej defetyzmu :/
      • Gość: Lord zostaw dowód obcemu ... a kredyt będzie jak nic :) IP: *.wroclaw.mm.pl 23.04.11, 10:07
        .... przykład z mojego życia ... kserowałem gdzieś dokumenty, i tak się stało że widocznie zrobili ksero tego dowodu i wzięli na mnie pożyczkę, ... po kilku miesiącach dostaję powiadomienia o niespłaconych ratach ... kosztowało mnie to wiele wyjaśniania i nerwów ... dlatego lepiej nie zostawiać dowodu obcym ...
    • radeberger Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 23.04.11, 10:43
      Jak wygląda kwestia przepłynięcia kajakiem przez śluzę, aby popływać sobie np. pod mostem Grunwaldzkim?

Ktoś wie?
      • elektryczny.klecznik Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 24.04.11, 02:05
        Żeby popływać pod Grunwaldzkim lepiej wziąć sobie kajak spod Muzeum Narodowego.
        • radeberger Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż 24.04.11, 10:44
          Wiedziałem, że ktoś mi walnie taką odpowiedź, nie wiedziałem tylko kto to będzie..

Cały żart polega na tym, że chciałbym aby wypłynąć spod ZOO, a nie Muzeum Narodowego.
          • Gość: r0b0l inny pomysł IP: *.e-wro.net.pl 24.04.11, 19:06
            zostaje jeszcze jedno rozwiązanie: własny kajak.
            Odra, Widawa, Barycz, Nysa Kłodzka, Bóbr i wiele innych rzek, nie tylko na Dolnym Śląsku

-za darmo
            -niezależnie mogę wodować i lądować
            -przydatny podczas powodzi ( 1997 )

Oczywiście składak pneumatyczny bo inny nie wejdzie do autobusu/tramwaju/pociągu.
            Auto zostawiam w domu bo do kajaka się nie mieści a nie lubię być uwiązany do jednego miejsca
      • Gość: Sternik motorowodn Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.internetia.net.pl 25.04.11, 19:09
        Ogolnie to z tym nie ma problemu. Jezeli chcesz plynac przez sluzy np opatowice/ bartoszowice to trzeba zadzwonic. jezeli chcesz sie sluzowac na zwierzynieckiej to nie ma z tym problemu. Sluzowanie kosztuje ok 5-10 zl w zaleznosci od sluzy i wagi kajaka. Np na osobowicach cena taka wacha sie zaleznie od pory dnia od 4,63-5,59. podplywasz, placisz i ci wrota otwieraja :)
        pozdrawiam
        • Gość: ;-0 Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.04.11, 01:59
          nie lepiej pobiegac z kajakiem dookoła sluzy? szybciej i bez umawiania polecam spływy kajakowe w pttk wrocławskim i rokana
      • Gość: aga Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 14:14
        można, kosztuje to jakieś 5-8zł za kajak, tak słyszałam. ja się wodowałam z grupą, ale mówili że indywidualnie też można
        • Gość: UKS MOS Opole Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 10:38
          Wszystkich interesujących się kajakarstwem - a w szczególności kajakarzami z Opola - zapraszamy na stronę klubu www.kajaki.neozdrowie.pl - Można znaleźć bieżące informacje - Tabele wyników - Terminarz zawodów , zobaczyć galerie zdjęć . Dla rodziców dzieci w wieku 10-13 Lat informacje o zapisach do klubu . Pozdrawiamy gorąco miłośników wody
    • kklement Czy w Parku Linowym przypadkiem też nie biorą? 23.04.11, 12:37
      Bo coś mi tak w głowie kołacze, że chyba zostawiałem tam dowód w zastaw.

A za to w oceanarium w Lizbonie kiedy pożyczałem słuchawkę z audioprzewodnikiem pani w kasie prosiła o jakiś dokument, ale zapytała, czy podsuwany jej dowód osobisty nie jest traktowany w moim kraju jako podstawowy dowód tożsamości, bo w takim przypadku nie wolno go jej przyjąć.
    • Gość: lukas Re: Kajaki na Odrze nie tylko od święta. Tu wypoż IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 19:03
      a to piwo to w ramach walki z pijaństwem?Głupota ludzka nie zna granic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka