Dodaj do ulubionych

Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się bawić

11.05.11, 00:44
Jak to "kto to posprząta". Posprzątają studenci albo odpowiednie organa. Czyż nie?

A jak będzie bałagan, to tu przeczytamy, że winę oczywiście ponosi PO, Dutkiewicz, Pambu, Twoja Stara, socjalizm, polityka historyczna i McDonalds.

Hell yeah!
Obserwuj wątek
    • piotr_ze_wsi Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b 11.05.11, 08:08
      Winę ponoszę tylko i wyłącznie studenci, warchoły, którzy potrafią odlać się i wysr... na środku ulicy.
      Teren przy akademikach istotnie zostałnie posprzątany, ale już park przy Wittiga pozostanie usłany odpadami, tak jak i ulica Wróblewskiego.
      Władze miasta i uczelni ponoszą natomiast odpowiedzialność związaną z wydawaniem zgody na ten spęd bydła.
      • Gość: faktor Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: 94.42.104.* 11.05.11, 08:39
        Zdjęcia z projektu P.I.W.O 5 są na wroclaw.fotolog.pl/
        • Gość: miki3L Trzeba bydło spacyfikowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 10:20
      • Gość: Forsycja Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: 212.160.104.* 11.05.11, 08:53
        Nie jestem już studentka, ale jednak pojawiłam się wczoraj na Wittigowie. Chciałam zobaczyć pokaz projektu P.I.W.O. . Za namowa znajomych weszliśmy w tłum. W ubieglym roku jakos nie bylo problemu, owszem bylo duzo ludzi, byl scisk, ale bylo spokojnie, mozna bylo wypic piwo stac i patrzec. A wczoraj jakas masakr?! Ludzi bylo tyle, ze tlum sam ustalal kierunek, panowal kompletny chaos. Ludzie mdleli, byli zdezorientowani, niektorzy zaczeli wpadac w panikę, krzyczeli, dziewczyny piszczaly, gubili ciuchy, buty... Cudem udalo nam sie z fala ludzi dotrzec na tyly akademikow, gdzie bylo troche luzniej, gdzie można bylo oddychac. Za akademikami znalazlam ukryte karateki, sanitariusze mieli pelne rece roboty. Dla mnie to bylo straszne! Pokaz sie opoznil o godzine, ludzie stojacy w tlumie byli wsciekli, brakowalo im powietrza, sily, na dodatek niektorzy nie mogli sobie odmowic zapalenia papierosa w tym cholernym scisku?! W koncu zaczal sie pokaz, obejrzalam 3 minuty i odpuscialm. Z tylu akademikow widac bylo nawet niezle, ale muzyki sluchac w ogole nie bylo. Zatem odpuscilismy sobie i ucieklismy jeszcze przed tlumem powracajacych. Organizacyjnie to dla mnie nie do przyjecia. Rozumiem charakter imprezy, jeszcze za czasow studenckich co roku bawilam sie na Wittigowie. I nigdy nie bylo tak fatalnie jak teraz. Wysokie ogrodzenie powoduje ze ludzie sa jak w klatce, tlum wciska studeniackow na akademiki, nie ma drogi ucieczki, organizatorzy w ogole nie panowali nad chaosem, nawet nie wiem czy sobie zdawali sprawe, ze ludzie sie tratuja nawzajem. Nie bylo zadnych informacji gdzie mozna pomoc uzyskac. Naglosnienie bylo tak kiepskie i nieslyszalne. PORAZKA! Gratuluje panom policjantom czuwajacym nad bezpieczenstwem, bo byli mili kulturalni i jako jedyni oprocz pojedynczych ochroniarzy ktorych udalo mi sie dojrzec, starali sie zapanowac nad tlumem.
        • piotr_ze_wsi Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b 11.05.11, 09:28
          A czego się spodziewałaś? Osobnego fotela niczym w operze?
          Weszłaś między wieprze, to chrumkaj jak one:
          wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,9558542.html?i=1
          • Gość: czeqt Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: *.credit-suisse.com 11.05.11, 10:37
            jedyne czegi niekumam czemu wszyscy :studenci: uparli sie zeby pezyjezdzac autami. Parkowali doslownie wszedzie w parku na trawnikach, prywatnych podjazdach, blokwoali wyjazdy...bydlo normalnie. A co na to gowni... straznicy miejscy. Oczywiscie ani jednego nie widzialem. Oni wola stac na skrzyzowaniu na placu gr. i wlepiac manadaty za przechodzenie na czerwonym swietle...palanty
            • nazimno Przyszlosc swietlana przed nami. 11.05.11, 10:52
            • straznik.wroclawski . 11.05.11, 15:01
              Nie zdawałem sobie sprawy, że w Credit Suisse pracują tak ordynarne osobniki.
              Można wpaść w rynsztok i nawet tkwiąc w nim po uszy powstrzymać się od rynsztokowego słownictwa, ale można też pracować w wytwornych wnętrzach, będąc przywdzianym w dobrze skrojony garnitur i bluzgać na lewo i prawo, nie licząc się z ludzką godnością.
              Ponadto rodzi się pytanie, czy wy tam w banku w godzinach pracy naprawdę możecie serfować po zasobach internetu? Fajnie macie;)
              • elektryczny.klecznik Re: . 11.05.11, 23:37
                :D
            • Gość: 13f Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 12:38
              Dwa pytania:
              - czy powyższa próbka ortografii oraz ogólnej kompetencji językowej wystarcza, aby dostać posadę w Credit Suisse? Jeżeli tak, to globalny kryzys finansowy ma zgoła prostsze podłoże niż analitycy przypuszczają...
              - czy wyrażona opinia jest oficjalnym stanowiskiem ww. pracodawcy?
        • Gość: Doo Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: *.core.lanet.net.pl 11.05.11, 11:01
          Były to już moje 6 juwenalia, pierwsze we Wrocławiu.

To co zobaczyłem wczoraj powinno znaleźć się w podręczniku "jak nie organizować imprezy studenckiej". Jakoś tak wyszło, że byłem trzeźwy i muszę powiedzieć, że w takim stanie to co tam się działo było nie do zaakceptowania.

Wszystkim obrażającym studentów powiem tylko, że to nie ich wina, ale wina organizatorów, którzy wszystkich nas tam potraktowali jak bydło.

Kilka moich przemyśleń odnośnie takiej formuły juwenaliów.

1) Zakaz wnoszenia swojego alkoholu "ze względów bezpieczeństwa". Jak przeczytałem wczoraj na gazecie sformułowanie, że nie można wnosić swojego alkoholu na teren wittigowa, bo będą burdy myślałem, że padnę... organizator ładnie nam mówi: "po waszym piwie dostajecie małpiego rozumu, a po naszym za 5zł będzie grzecznie".

2) Impreza studencka i właśnie piwo za 5zł?! Co ma jedno wspólnego z drugim?
          Reklama Plusa na otwarcie projektu P.I.W.O? To jest zwykły komercyjny festiwal...

3) Kompletny brak organizacji ruchu na terenie akademików o czym koleżanka pisała wyżej. Byłem tam pierwszy raz i kompletnie nie wiedziałem gdzie iść, z której strony będzie wyświetlane P.I.W.O... Tłumy napierające w stronę sceny. Przerażające!!!

4) Rzecz, która rozwścieczyła mnie do reszty.... Godzina 23.39, podjeżdża autobus 253, prawie pusty, kierowca najpierw rozmawia z kimś w samochodzie mpk, a potem.... odjeżdża... tłum go goni, zatrzymuje się kilkadziesiąt metrów dalej i... odjeżdża raz jeszcze. Co to ma znaczyć!!! Czy podczas takich imprez nie powinno być więcej komunikacji miejskiej zamiast mniej? Jak można było tak potraktować ludzi? Nie każdy musiał być studentem, co zresztą nie ma znaczenia.

Wszelkie żale należy kierować w stronę nieudolnych organizatorów i braku wsparcie ze strony spółek miasta... i może tych wieśniaków z polibudy, którzy na każdym kroku muszą przypominać, że chamstwo to ich największy wynalazek...
        • Gość: Kara Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 11.05.11, 11:11
          Organizacyjna katastrofa. W życiu się z takim czymś nie spotkałam. Nie wytrwałam w tym tłumie nawet do projektu P.I.W.O. Zaczęliśmy się wycofywać. Kilkadziesiąt innych osób również. Każdy w inną stronę. Zostaliśmy zepchnięci przez tłum. Dziewczyna przede mną mdlała. Ludzie krzyczeli, przepychali się, ktoś kogoś uderzył. Istna porażka. Gdzie jakieś wyznaczone ścieżki? Jakakolwiek droga ewakuacji? Aż się dziwię, że nie doszło do jakiejś tragedii. Bo warunki były ku temu idealne. Jeden z policjantów stwierdził, że wg. samorządu pojawić się miało ok. 5 tys. osób. Ponadto organizator nie informował ich o jakichkolwiek zakłóceniach podczas imprezy.
          • Gość: Balu Re: Tłumy studentów szturmują Wittiga. Chcą się b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 13:47
            Prawdę powiedziawszy nie miałem problemu z jakimkolwiek tłumem. Może dlatego, że postanowiłem wejść około godziny 20 - wszedłem od razu, pani z ochrony pokazałem legitymację studencką, machnęła głową i znalazłem się na terenie teków.
            Podczas koncertów (Ocean, Abradab) również nie było problemów ze znalezieniem miejsca, w którym dało się bez problemu obrócić, nie tratując ludzi dookoła siebie. Pod sceną Żywca było praktycznie pusto na Oceanie, a na Dabie, na scenie Red Bulla był luz od strony sceny Żywca.
            Dodatkowo, podczas pokazu projektu, też nie było problemu - wystarczyło przejść troszkę dalej od sceny Red Bulla, bez wchodzenia w tłum i widzieć prawie wszystko.
            Przy wyjściu: nie rozumiem, dlaczego ludzie tak tłumnie rzucili się do wyjścia, "zamykając" przy okazji Tramwajową. Wystarczyło pomyśleć, przespacerować się Wittiga w stronę wałów i dalej w kierunku Zwierzynieckiego. Zabierało troszkę więcej czasu, ale powodowało brak konieczności przebijania się przez tłum i kontaktów ze stróżami prawa ;)
            Pozdrawiam.
    • Gość: _@/" bliskość ZOO nieprzypadkowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 08:18
      @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
      • Gość: dardos Re: bliskość ZOO nieprzypadkowa? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.11, 08:44
        dobre : ) .. z klatki do klatki
    • Gość: abc Porażka, wiecej niż bydła w oborze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 09:53
      i jak sie bawic w takim tlumie? Lezie taki jeden z drugim dla lansu i by sie nachlac.

Ciekawe jakie w tym roku sa zniszczenia na mieniu i infrastrukturze ?
    • nazimno Czy srodowisko wpada we wlasne... 11.05.11, 09:56
      Wyglada na to, ze instynkt stadny dziala podobnie jak w przypadku srodowisk
      tzw. "kibicow pilkarskich".
      • Gość: Konwalia Re: Czy srodowisko wpada we wlasne... IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.11, 12:20
        Gratuluje dziewczynie która widziała sanitariuszy i karetki. Osobiście takowych nie widziałam. Obok mnie mdlały 2 dziewczyny, nie było gdzie iść po pomoc bo wokół żadnego nawet ochroniarza. Jedna udało się cudem położyć na kawałku chodnika a druga chłopak potrząsał usilnie aby się ocknęła bo tłum tak napierał że nie mógł jej wynieść. Sama próbując się wydostać miałam trudności z jednej strony drzewa i namioty a na około tłum. Po prostu tragedia ORGANIZATORÓW!!! gratuluje wytrwałym, projekt PIWO obejrzałam w necie. Z teków pamiętam tylko chęć szybkiego wydostania się z tłumu (cudem się udało) i panikę wszystkich wokół!

Ps. Swoją drogą mecze i kibole mają więcej policji i karetek wokół niż impreza na Tekach
        • Gość: okidoki myslelismy ze studenci maja wiecej oleju w glowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:30
          od kiboli, mylilismy sie.

Jak widza ogromny tlum to sie nie pchaja na stratowanie. Zobaczylem ten filmik i widac usmiechniete geby dziewczyn idacych nie wiem po co i do czego. Ktos niesie rower nad glowa (jak spadnie to korba jak przywali to juz moze ktos nie wstac).

Dzicz. Podobne obrazki sa na stadionach jak i podczas tradycyjnej pielgrzymki do mekki - Hadjj. Tam sie tez tratuja na smierc (dziesiatki ofiar) w imie Allaha i jest dobrze. Ciesz sie ze nikogo nie wdeptali w trawnik. Kilka lat temu policja strzelala gumowymi a tak naprawde ostrymi nabojami tez do takiej dziczy. Tragedia bo pomylili naboje ale strzelali bo musieli... juz nie pamietam czy tam kibole napadli studentow czy studenci zachoywali sie jak w 2008 we WROCLOVE.

P.S.
          Po studiach wracac do domu.
        • Gość: Forsycja Re: Czy srodowisko wpada we wlasne... IP: 212.160.104.* 11.05.11, 13:03
          Bo tak jak napisałam, dwie karetki były ukryte (wazne ze byly ! na tylach akademikow -zastawniam sie jakby wyjechaly gdby komus cos naprawde powaznego sie stalo ;/) ;/ ZADNEGO oznaczenia, NIC, ludzie zdezorientowani bo nie wiedzieli gdzie sa wyjscia... Przez przypadek je zauwazylam, bo tam mnie tlum wypchal ;/ Mam tylko nadzieje, ze nikomu nic poważnego sie nie stalo... ja oprocz siniakow od napierajacych ludzi, oblania piwem przez jakiegos dowcipnisia wyszlam calo.
          Licze na to, ze organizatorzy przynajmniej zauważyli co się działo pod T-kami i wyciągną wnioski!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka