Dodaj do ulubionych

MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną po...

27.05.11, 12:48
Pozostali zobaczą prędzej własne plecy niż większe wypłaty. Będą tylko mieli więcej roboty. Podobnie mami się bibliotekarzy na UWr.
Obserwuj wątek
    • jami48 MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną po... 27.05.11, 13:08
      Prezes to specjalista od zamykania to taki Dawid Copperfield.Coś jest przychodzi prezes i nie ma..Mieszkańcy Wałbrzycha pamiętają do dzisiaj to nazwisko.Może od razu zwolnić wszystkich i pozamykać wszystkie zajezdnie./ ale będą oszczędności/.Słyszymy o tym,że miasto chce zmusić żeby mieszkańcy przesiedli się do komunikacji.Tylko,że miasto nie zwiększa ilości autobusów i tramwajów mało tego zmniejsza zatrudnienie motorniczych i kierowców/słowa prezesa/..Pozostaną rowery i oficer rowerowy będzie miał większe zajęcie.
      • 5m00tny Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 13:30
        Dla MPK było by najlepiej gdyby zwolnienia zaczęli od Smyka! W przeciwnym razie dziadostwo w komunikacji zbiorowej potroi się, przybędzie bezrobotnych no i ktoś zrobi dobry interes na wykupieniu terenu po zajezdniach. Pracownicy MPK podziękujcie Dutkiewiczowi! W końcu tak dzielnie na niego głosowaliście
        • embriao Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 13:34
          Szkoda, że nie będzie zwolnień wśród prezesów. Pasażerowie pozdrawiają Wilda za pensję którego można zatrudnić 3-4 mechaników lub kierowców.
          • Gość: dziekuje Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.05.11, 20:40
            Od zimy jeździ ten żenujący autobusik między Halą Targową a placem Bema. Nikogo prawie nie wozi, ale twardo jeździ cały dzień. Masakra. A podobno nie ma kasy.
    • Gość: m Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.05.11, 13:10
      Ooo Pan likwidator znów w akcji. A zajezdnię na Grabiszyńskiej posłuszny piesek zlikwiduje bo miasto potrzebuje kasy ze sprzedaży tego atrakcyjnego terenu, na łatanie budżetu. Kiedy to kolesiostwo się skończy w tym mieście...
      • map4 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 13:46
        Gość portalu: m napisał(a):

> Kiedy to kolesiostwo się skończy w tym mieście...

... wtedy, kiedy zadecydują o tym wyborcy. I ani dnia wcześniej.
        • pawel_zet Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 14:00
          Czuję się jak w stanie wojennym. Wtedy ludzie mieli poczucie, że komuna jest wieczna i już zawsze trzeba będzie żyć w tym syfie. A jednak komuna padła.
          Może i wrocławski układ kiedyś padnie, ale kiedy... to wie może tylko Bóg.
    • Gość: abc Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.internetia.net.pl 27.05.11, 13:58
      tez ktos z jajami powinien sie przyjrzec technicznym na uwr - tam nie trzeba podwyzek tylko redukcji!
    • Gość: mikser Zaciskamy pasa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 14:11
      www.nowiny24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=NW&Date=20090811&Category=PRACA&ArtNo=947114418&Ref=AR&border=0&MaxW=670
    • martina.15 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 15:11
      MPK to bardzo, bardzo bogata firma!

100 pracowników= 6,5 mln zł rocznie
      1 pracownik= 65 tys rocznie- czyli niemal 5-5,5 tys miesięcznie!?
      Z tego co kojarzę to kierowcy i motorniczy zarabiają mniej- ale może w tą średnią są panowie kierownicy i dyrektorzy wpisani....

dalsze moje wyliczenia- wyrzuć 80 osób, masz 5,2 mln zł w rok.
      Nieźle.
      Mam nadzieję że nie wszystko pójdzie w podwyżki, więcej powinno pójść w wymianę floty. Chociaż pan nowy dyrektor może mieć inne podejście...

Dla mnie to w ogóle kosmiczne kwoty, aż ciężko uwierzyć że "zwykłym pracownikom miejskiej firmy" tak dobrze się powodzi.
      • idepozapalki Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 15:18
        Człowieku, nie wiesz, a się odzywasz i do tego bez sensu.

Ty chyba nie masz świadomości, że Twoje wynagrodzenie brutto to nie wszystko co obciąża pracodawcę. Jeśli Pracownik zarabia 3200 brutto, to pracodawcę kosztuje to już ponad 3800 brutto.

Poczytaj, zanim walniesz gafę
        inwestycje.pl/kariera/ile_pracodawca_placi_za_swojego_pracownika_;35465;0.html
        Więc przestań pieprzyć głupoty.
        • baca63 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 15:31
          idepozapalki napisał:

> Człowieku, nie wiesz, a się odzywasz i do tego bez sensu.
          >
          > Ty chyba nie masz świadomości, że Twoje wynagrodzenie brutto to nie wszystko co
          > obciąża pracodawcę. Jeśli Pracownik zarabia 3200 brutto, to pracodawcę kosztuj
          > e to już ponad 3800 brutto.

3800 a 5500 brutto to jednak różnica, a tyle w MPK robotnik nie zarabia. Chyba że jeszcze doliczyć inne koszta, typu jego ubranie robocze, buty, ileś tam zużyje papieru toaletowego czy wodę w kiblu spuści. Nie wiem co tam jeszcze Pan Prezes liczy, ale coś drogi ten pracownik.
          • idepozapalki Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 15:43
            Litości.

Czy Wam się naprawdę wydaje, że koszt pracownika to tylko jego pensja + podatki? Niech średnia płaca brutto wyniesie 4tys zł (zakładam, że to i tak za mało). Wtedy masz już prawie 4800 tys zł, które na takiego pracownika musi wydać firma. I to tylko część kosztu.

Ile tam zostało do tego wyliczenia? 700 zł. No to wyobraź sobie, że każdemu pracownikowi firma daje jeszcze stanowisko pracy, odzież roboczą, zapewnia badania okresowe - myślisz, że to nic nie kosztuje? Zwłaszcza, jeśli mówimy o MPK - motorniczy mają częste badania, pracownicy techniczni też.

Dolicz do tego koszty stałe przypadające na pracownika.

No i oczywiście mówimy tutaj o MPK, gdzie są premie, dodatki świąteczne, itd. Dolicz do tego

I proszę, masz już swoje 5500.

Wcale nie jest to tak trudno zrozumieć. Ale warto zapamiętać, że wynagrodzenie brutto to tylko część kosztów ponoszonych przez pracodawcę w związku z zatrudnianiem pracownika.
            • Gość: j-50 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.internetia.net.pl 27.05.11, 16:24
              To tam dostają po 4 chałaty? Tyle to nawet człowiek z doktoratem na UWr nigdy nie zobaczy. A pracownicy techniczni zatrudnieni po studiach zarabiają tam po 1,5 chałata.
              • idepozapalki Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 16:27
                A co do tego mają zarobki doktorów na uwr? Te obchodzą mnie akurat tyle, co zeszłoroczny śnieg. Mogli pójść na motorniczych.
              • idepozapalki Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 16:33
                W sumie nie pomyliłem się za bardzo z tymi 4 tysiącami:
                "Na razie nie wiadomo, czy do tego dojedzie. Pracownicy MPK liczą, że nowy zarząd spółki jednak podejmie z nimi rozmowy. Na początku kwietnia prezes Smyk deklarował publicznie, że przyjrzy się strukturze zatrudnienia w firmie, bo tylko 60 proc. załogi to motorniczowie i kierowcy. W MPK pracuje 2400 pracowników, a średnia pensja wynosi 3900 zł."
                Za:
                wroclawskiautobus.pl/jaroslaw-krauze-mediatorem-w-sprawie-podwyzek-dla-kierowcow-mpk,artykul.html?material_id=4dc30764b564dae13d010000
                Jak widzisz, zamiast robić doktorat trzeba było tym bidulkom się szkolić na motorniczych ;)
                • Gość: Beata Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.finemedia.pl 27.05.11, 16:59
                  Na początku kwietnia prezes Smyk dekl
                  > arował publicznie, że przyjrzy się strukturze zatrudnienia w firmie, bo tylko 6
                  > 0 proc. załogi to motorniczowie i kierowcy. W MPK pracuje 2400 pracowników, a ś
                  > rednia pensja wynosi 3900 zł."

I co z tego wynika? Na pewno nie to, że motorniczy średnio zarabiają 3900, bo oprócz nich do średniej wchodzi cała administracja i kadra kierownicza. Równie dobrze może być tak, że motorniczy mają po 2000 brutto, a panie z biura po 5000 b. Średnia o niczym nie świadczy. Ale spokojnie, do zrozumienia tego nie potrzeba doktoratu :)
                  • idepozapalki Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 18:36
                    To jest całkiem oczywiste. Chodziło o wytłumaczenie, dlaczego pracownik MPK (średnio) kosztuje firmę 5500 miesięcznie. (również średnio).

Poza tym powiem tak: mam kilku znajomych, którzy tam pracują. Co prawda bez zbytniego stażu, ale średnia wcale nie jest zawyżona. A już motorniczy i kierowcy z niezłym stażem zarabiają więcej niż administracyjni ;) Co w sumie jest słuszne. Zauważ, że teraz też dostali wyższe podwyżki.
                    • embriao Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 20:18
                      Ty chyba znasz kierowników zajezdni a nie motorniczych.
                      Świeżak dostaje za godzine 13PLN brutto co daje 2200PLN brutto na miesiac, później jest 14,30 co daje 2400PLN, później jest 15,60PLN za godzinę czyli 2650 brutto. Do tego 10% premii - cały czas do 3900 daaaleko.
                      • baca63 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 20:45
                        Embriao, chciałem dodać że piszesz o zarobkach motorkowych i kierowców a oni nie są zagrożeni zwolnieniami. A smarowozy których chcą zwalniać zarabiają jeszcze mniej.
                        • embriao Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 21:55
                          A tymczasem na Prusa się szykuje nowe stanowisko "kierownicze" a kierowców zatrudnia firma tymczasowa:
                          wroclaw.gumtree.pl/c-Praca-kierowcy-kurierzy-kierowca-kat-D-W0QQAdIdZ285880483
            • janek2557 Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 28.05.11, 07:31
              I koszt śmierdzących kibelków też się liczy co ? wody tam nie uświadczysz
        • Gość: wlasciciel Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 21:00
          Wreszcie ktoś mądrze napisał. Od jakiegoś czasu widzę eskalację żądań pracowniczych. A to 1700 brutto minimalnego wynagrodzenia, a to podwyżki, a nic taki pracownik nie chce dać więcej pracodawcy. Pracownicy odwalają robotę, nie starają, a ja jako Prezes spółki za wszystko odpowiadam. Ciągają mnie po sądach pracy, choć wszystkie sprawy wygrywam, bo jestem na prawie. Młodzi tylko cały czas się pytają jak to zrobić, jak tamto zrobić? Cały czas tylko pytania, żądania. Uderzcie się w głowy, bo jak dalej będziecie tak myśleć, to ja i koledzy będziemy zwalniać i będzie 3 miliony bezrobotnych. Albo róbcie swoje biznesy, realizujcie marzenia, a nie wieźcie się całe życie na tych bardziej obrotnych, bo oni już nie mogą słuchać waszych narzekań na kolesiów, na układy, na znajomości. Sami sobie stwórzcie układ, a nie gadajcie i narzekajcie. Będziecie więcej zarabiać, nie będziecie jeździć trupiastymi VW i Audi w beznadziejnym stanie. Założysz firme, zaczniesz generować zyski, weźmiesz dla kosztów nowe auto. To wszystko ma sens.
          • pawel_zet Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 23:44
            Dobrze gadasz. W ogóle trzeba by tych darmozjadów wszystkich odstrzelić. Jeśli zostaniemy tylko my, prezesi, życie będzie w końcu zupełnie znośne bez tych wszystkich rozpuszczonych i eskalujących żądania głupich roboli.
    • pleple.pl Wszystko zlikwidujmy... 27.05.11, 15:13
      a najlepiej urząd JNP.

Dyskusja o nowej miotle miała miejsce już po ogłoszeniu nazwiska nowego prezesa.
      I co? I nic...

Faktycznie- zostawmy miasto, w którym mieszka grubo ponad 600 tys mieszkańców, z jedną zajezdnią autobusową ( Obornicka ) i trzema malutkimi tramwajowymi.

A Grabiszyńską pod Veronę, zabytkową Wróblewskiego też dla developerów lub na muzeum destrukcyjnych pomysłów JNP.
    • idepozapalki Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 27.05.11, 16:26
      Facet został zatrudniony, żeby poprawić sytuację w MPK. Zrobił to, co zrobiłby każdy manager:
      1. Zablokował zatrudnianie nowych ludzi;
      2. Sprawdził efektywność zatrudnienia.

Z tego co wiem, to wszystkie firmy, które gdzieś tam są połączone z organami miejskimi cierpią na przerost zatrudnienia, szczególnie w administracji. Kupa "referentów ds mniejszych i mało ważnych", "specjalistów ds papierologii" itp. Wywalenie tego towarzystwa przy jednoczesnej podwyżce dla pracowników wypracowujących wartość dodaną - a więc kierowców i motorniczych i najbardziej logiczna decyzja.

W artykule nie ma też mowy o tym, że zajezdnie zostaną zamknięte. Napisane jest za to, że "rozważa" coś takiego. Rozważa = porównuje za i przeciw.

Wszyscy chcą efektów i poprawy sytuacji w firmie. Koleś robi pierwszy krok w tym kierunku i wszyscy na niego wsiadają.

Polacy mają narzekanie po prostu we krwi.
      • embriao Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 27.05.11, 18:53
        W artykule nie ma najważniejszego, że ma się zmniejszyć liczba autobusów i tramwajów a to oznacza jedno - cięcia:
        www.wroclaw2011.pl/2011/05/przygotujcie-sie-na-ciecia.html
        • Gość: Łoś_bimbacz dofinansowanie, ups reklame u kopaczy też "zetnie" IP: *.ip.netia.com.pl 27.05.11, 19:03
          Mam nadzieję , że cięcia obejmą też "reklamę" na stadionie u kopaczy. ślask hey śląsk .. też kilka milionów...
        • idepozapalki Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 27.05.11, 19:09
          Jakoś nigdzie nie przeczytałem takiej informacji. W tym żenującym poście na blogu też tego nie ma.

A z drugiej strony szlag człowieka trafia. Nie robią nic - źle, robią - źle, co Cię zadowoli? Mają dodrukować kasy, kupić nowe tramwaje i autobusy, dodrukować więcej i zrobić darmowe przejazdy?

Masz lepszy pomysł jak postawić MPK na nogi? Wg mnie szukanie oszczędności, zwłaszcza zwalniając niepotrzebnych pracowników to dobry pierwszy krok.
          • embriao Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 27.05.11, 19:23
            idepozapalki napisał:

> Jakoś nigdzie nie przeczytałem takiej informacji. W tym żenującym poście na blo
            > gu też tego nie ma.

Wiem więcej niż jest tu napisane.
            >
            > A z drugiej strony szlag człowieka trafia. Nie robią nic - źle, robią - źle, co
            > Cię zadowoli? Mają dodrukować kasy, kupić nowe tramwaje i autobusy, dodrukować
            > więcej i zrobić darmowe przejazdy?

Pleciesz bzdury. Mają poprawić prędkość poruszania się tramwajem po mieście poprzez realne wydzielenie torowisk i dostrojenie sygnalizacji pod nie anie pod samochody. Do tego niech zwiększą częstotliwość kursowania autobusów i tyle. Nic wielkiego.

> Masz lepszy pomysł jak postawić MPK na nogi? Wg mnie szukanie oszczędności, zwł
            > aszcza zwalniając niepotrzebnych pracowników to dobry pierwszy krok.

MPK na nogach stało mocno dopóki Dutkiewicz nie zaczął przy nim majstrować.
            • Gość: Romario Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy IP: *.xdsl.centertel.pl 27.05.11, 20:45
              Ten prezio to zupełnie niekompetentny człowiek. Turzański nigdy takich gaf nie walił, bo specyfikę funkcjonowania niektórych stanowisk znał znacznie lepiej. A Smykuś coś tam chromoli o tym, że żeby podnieść prędkość potrzeba zatrudnić dodatkowych kierujących (!!!). A co ma piernik do wiatraka? Choćby i jeździli w kabinie po dwóch - jeden sterowałby drzwiami, a drugi prowadził, to i tak szybciej nie pojadą stojąc do chwila na poziomej kresce...
            • idepozapalki Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 27.05.11, 23:39
              Chłopie, ja to rozumiem i chcę tego samego. Ale to nie MPK buduje drogi i wydziela torowiska.

Zastanów się czasem co piszesz.
              • embriao Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 29.05.11, 12:17
                idepozapalki napisał:

> Chłopie, ja to rozumiem i chcę tego samego. Ale to nie MPK buduje drogi i wydzi
                > ela torowiska.
                >
                > Zastanów się czasem co piszesz.

Ty się zastanów. Akurat MPK było jednym z lepiej działających trybików w tej chorej organizacji zbiorkomu gdzie nikt za nic nie odpowiada.
                • idepozapalki Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 30.05.11, 12:58
                  Było i nie jest. Co nie zmienia faktu, że nie MPK decyduje o wydzielaniu torowisk.

Nie kwestionuję opłakanego stanu MPK. Ale dlaczego do jasnej cholery czepiacie się człowieka, który zaczął w końcu cokolwiek robić?

Żeby uzdrowić/poprawić sytuację w takim przedsiębiorstwie trzeba coś robić. Zacząć od oszczędzania. Facet przyszedł, stwierdził przerost etatów w administracji i zapowiedział cięcia. Nie ruszył motorniczych, nie ruszył kierowców - dał im podwyżki. To pierwsza rzecz jaką powinno się zrobić w większości firm powiązanych z miastem oraz we wszystkich urzędach. I od razu wszyscy na niego wsiadają.

No to pytam się Was, forumowych narzekaczy - jakie konkretne kroki prowadzące do poprawy sytuacji w MPK WY byście podjęli. Od razu podajcie proszę finansowanie tych kroków, żebyśmy nie musieli czytać tutaj powieści s-f.
                  • embriao Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 31.05.11, 09:59
                    > Nie kwestionuję opłakanego stanu MPK. Ale dlaczego do jasnej cholery czepiacie
                    > się człowieka, który zaczął w końcu cokolwiek robić?

Jeśli sytuację ma poprawić kasacja 100 wagonów i likwidacja zajezdni. Do tego mają być cięcia w rozkładach i skracanie linii to ja w tą poprawę nie wierzę. Zobaczysz w piątek jaki piękny rozkład zostanie ogłoszony: likwidacja linii, skrócenie kursowania... będzie naprawdę pięknie.

> No to pytam się Was, forumowych narzekaczy - jakie konkretne kroki prowadzące d
                    > o poprawy sytuacji w MPK WY byście podjęli. Od razu podajcie proszę f
                    > inansowanie tych kroków, żebyśmy nie musieli czytać tutaj powieści s-f.

Wywalenie Wilda i jego kumpli, okrojenie zarządu do jednej osoby. Zlikwidowanie działu komunikacji społecznej, wywalenie rzeczniczki MPK i połączenie paru innych (było powyżej) Przekazanie rozkładów i biletów z powrotem do miasta i stworzenie Zarządu Transportu Miejskiego z prawdziwego zdarzenia.
                    Jeden kierownik na zajezdnię, przejście na tacha elektroniczne i przez to pozbycie pań przeklepujących dane z kart drogowych do komputerka. Ale nie oszczędzałbym na mechanikach i kierowcach i dążyłbym do ZWIĘKSZENIA pracy przewozowej a nie cięcia rozkładów i taboru.
                    Bo ja bym rozwijał a Smyk będzie likwidował
                    • idepozapalki Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 31.05.11, 15:12
                      Super. Fantastycznie się gada o rozwoju, kiedy nie widzi się wyników finansowych i bilansów.

Jak na razie powiem Ci, że mimo, że jeżdżę codziennie komunikacją to nie odczuwam cięć - nie siej więc paniki. Smyk nie powiedział też, że zlikwiduje zajezdnie - powiedział, że w razie czego może to rozważyć. To zasadnicza różnica, a dobry business case może pokazać, że na zamknięciu jednej zajezdni a rozwinięciu innej można wyjść lepiej.

Twój problem polega na tym, że chciałbyś zmian, zmian, zmian i zmian, ale najlepiej jakby wszystko zostało takie same. Niestety, to nie te czasy. Teraz firmy żeby wyjść minimalnie na swoje muszą podejmować ciężkie decyzje. Pieniądze na tabor nie wezmą się znikąd.

Co do nie przedłużenia umów - to ma to sens. Sam widzę jak wielki problem jest z pracownikami nie zatrudnionymi na stałych umowach - kwestie absencji, zwolnień itp. Pracownik wypracowujący wartość dodaną powinien być na umowie o pracę.

"Jeden kierownik na zajezdnię, przejście na tacha elektroniczne i przez to pozby
                      > cie pań przeklepujących dane z kart drogowych do komputerka. Ale nie oszczędzał
                      > bym na mechanikach i kierowcach i dążyłbym do ZWIĘKSZENIA pracy przewozowej a n
                      > ie cięcia rozkładów i taboru."
                      Super. Ale za tacha ktoś musi zapłacić. Za zwiększenie zdolności też.

"Bo ja bym rozwijał a Smyk będzie likwidował"
                      Ty jesteś fantastą i ekonomicznym ignorantem. Wydaje Ci się, że wystarczy przyjść i powiedzieć:
                      będą elektroniczne tacha, panie od klepania danych won, na jutro 100 wagonów, 40 kierowców i 20 mechaników więcej.
                      I już!
                      Niestety, tak nie jest. Pewnie dlatego nie zarządzasz teraz MPK, a tylko wysnuwasz swoje mistyczne teorie na forum gazety.

Powiedz mi, czym Ty się zajmujesz w życiu? Nie wiem czy się przyznasz, ale ja np zarządzam zmianami konstrukcyjnymi i projektami przemysłowymi w dużej firmie produkcyjnej. I większość projektów rozwojowych zaczyna się od cięcia... a firma od początku istnienia co rok wypłaca akcjonariuszom dywidendy...
                      • embriao Re: Jak na razie dobrze robi. Poczekajmy 01.06.11, 08:32
                        No i dzisiaj dzięki nieprzedłużeniu umów spóźniłem się do pracy bo jedno 331 nie przyjechało bo nie było kierowcy.

Tak, nie będę prezesem MPK bo nie należę do partii Dutkiewicza. Może jak się zapiszę do jakiejś to prezesem zostanę. Tymczasem prezez Smyk nie ma pojęcia o zarządzaniu czymkolwiek o czym świadczy jego kariera zawodowa: Rozwalił porcelanę, już raz rozwalił MPK Wrocław - þóźniej trzeba było kilka lat na odwrócenie zmian, dzięki niemu sprzedaż autobusów volvo w Polsce spadła do zera.

Masz co do powiedzenia o MPK bo pieprzenie o dywidendach to sobie daruj.
    • marckok MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną po... 27.05.11, 21:01
      diagnoza jest w 100% słuszna;

- w biurach MPK jest pełno osób wykonujących nikomu nie potrzebną pracę, i jedna dobra sieć komputerowa wraz z odpowiednim oprogramowaniem daje ze 20 etatów

- obsługa techniczna jest taka jak kilka lat temu, chociaż tabor coraz młodszy tzn. więcej jest na gwarancji

- MPK i tak mnóstwo prac związanych z naprawą taboru lub jego podzespołów zleca na zewnątrz - wystarczy obejrzeć zakładkę "przetargi" na ich stronie internetowej

to jest firma, która szasta pieniędzmi i świadomość kosztowa jest jak w PRL; przewiduję niezły hałas, ale nowy prezes gra sprytnie: nikt nie namówi motorniczych czy kierowców do strajku w obronie "trutniów"

takie czyszczenie kosztów przydałoby się też w budżecie centralnym
      • embriao Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną 27.05.11, 22:03
        marckok napisał:

> diagnoza jest w 100% słuszna;
        >
        > - w biurach MPK jest pełno osób wykonujących nikomu nie potrzebną pracę, i jedn
        > a dobra sieć komputerowa wraz z odpowiednim oprogramowaniem daje ze 20 etatów

Część tak, część nie.

> - obsługa techniczna jest taka jak kilka lat temu, chociaż tabor coraz młodszy
        > tzn. więcej jest na gwarancji

Bzdura. Mercedesy właśnie wyszły z gwarancji a czym nowszy autobus tym więcej wnętrzności do naprawy. I naprawa jest coraz bardziej skomplikowana. Mesiek to nie ikarus, którego można naprawić kluczami: 13, 14, 17, 19 i 24.

> - MPK i tak mnóstwo prac związanych z naprawą taboru lub jego podzespołów zleca
        > na zewnątrz - wystarczy obejrzeć zakładkę "przetargi" na ich stronie interneto
        > wej

Przecież nie bedzie się zlecać na zewnątrz wymiany amortyzatorów, poduszki, sprężarki, alternatora, przykręcenia fotela czy regulacji hamulców. A tego się dotyczą Na zewnątrz się zleca czasochłonne i skomplikowane naprawy (np. remont silnika).

> to jest firma, która szasta pieniędzmi i świadomość kosztowa jest jak w PRL; pr
        > zewiduję niezły hałas, ale nowy prezes gra sprytnie: nikt nie namówi motorniczy
        > ch czy kierowców do strajku w obronie "trutniów"

Nie masz pojęcia co się naprawdę w MPK szykuje i ile to będzie naprawdę kosztować.
        Co z tego, że się zwolni lakiernika jak zlecenie pomalowania autobusu na zewnątrz wyjdzie drożej a dzwonów i przecierek na mieście nie brakuje. Więc pewnie będzie się malować wałkiem bo taniej. A szkoda bo estetyka jest ważna.

> takie czyszczenie kosztów przydałoby się też w budżecie centralnym

Truizmy osoby, która nie pojęcia o czym pisze.
        • Gość: marc Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 01:10
          jesteś osobiście zainteresowany w utrzymywaniu tego bałaganu ? bo ja nie, finansując go z własnych podatków

w takich molochach zawsze znajdzie się tłumaczenie na przerost zatrudnienia - pełno tych "niezbędnie potrzebnych"...

ja w swojej firmie robię za zaopatrzenie, handel i magazyn w jednym...w mpk byłyby ze trzy działy i 3 kierowników

moja znajoma pracuje w Volvo i gdy robili konferencję z MPK (testy hybrydy) ona zajmowała się tym ze strony Volvo, a ze strony MPK z 5 osób

inny przykład: magazyn na każdej zajezdni, a w nim ze 3-4 pracowników + kierownik... i to ma sens ??

Nadzór Ruchu - powiesz mi, do czego oni są potrzebni poza polowaniem na kierowców i motorniczych w celu zabrania premii... ?

i tak mógłbym jeszcze długo... mam kilku znajomych w tej firmie
          • pleple.pl Magazyn w zajezdni pracuje 24/7/365 28.05.11, 06:33
            stąd siłą rzeczy zatrudnienie jest większe niż w zakładzie, który pracuje na 1 czy dwie zmiany. Dwa- rozumiem, że pracownicy nie mają szans na urlopy czy nie daj Boże L4? Obsługują przy okazji kilkudziesięciu pracowników i kilkanaście tysięcy rzeczy na regałach.

Już kiedyś pisałem, powyżej również się pojawia- przy wycięciu obsługi warsztatów ( mechanicy, lakiernicy, tapicerzy, ... ) ktoś z zewnątrz musi te naprawy robić. Czyli i tak potrzebni są pracownicy, którzy detal z autobusu/tramu wymontują do naprawy i gotowy włożą. Dojdzie koszt, choćby, transportu na zewnątrz, a firma zewnętrzna niekoniecznie coś zrobi taniej.

Dwa- na dziś, najważniejszym elementem przetargów jest cena. Przy jednoczesnym cięciu kosztów i środków zamrożonych na magazynie. Zdarza się, że nawet całkiem tanie i proste rzeczy są zamawiane ( w oparciu o przetarg ) trzy-cztery razy w tygodniu. Myślisz, że dostawca robi to za darmo?

Nie zmienia to faktu, że część Prusa i umysłowych z Powstańców nie ma zielonego pojęcia o swoich obowiązkach a za dupochrony służą brygadziści czy kierownicy magazynów.
            • embriao Re: Magazyn w zajezdni pracuje 24/7/365 29.05.11, 12:16
              Redukcję można by przeprowadzić ale nie tak, że wywala się mechaników i kierowców! To oni utrzymują tą firmę i wypracowują dla niej pieniądze. Jeśli chodzi o oszczędności to na pewno bym wywalał od góry czyli:
              - pozbył się bym dwóch członków zarządu czyli: Wilda i Ferenca.
              - dział rozwojui i analiz bym wypieprzył a kompetencje przekazał działowi inwestycji iremontów
              - zespół komunikacji społecznej w piździet (co to w ogóle jest)?
              - później bym wywalił 3 kierowników z każdej zajezdni i zostawiłbym jednego
              - działy d/s sieci i zasilania do połączenia z tramwajami
              etc. etc.
              Ale nie u nas się wywala tych, którzy pracują na tą firmę. Zresztą sami zobaczcie:
              bip.mpk.wroc.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=7
              • idepozapalki Re: Magazyn w zajezdni pracuje 24/7/365 30.05.11, 10:35
                I co z tego? Znam wiele firm, które tak pracują - mimo wszystko nie wymaga to podniesienia zatrudnienia w administracji.

I nie doczytałeś artykułu:
                Smyk nie będzie zwalniał kierowców i motorniczych

W czym więc problem? Dla mnie facet idzie w dobrym kierunku - jak już wielokrotnie pisałem (i nie tylko ja) w takich firmach zawsze występuje przerost administracji.
                • embriao Re: Magazyn w zajezdni pracuje 24/7/365 31.05.11, 10:01
                  > I nie doczytałeś artykułu:
                  > Smyk nie będzie zwalniał kierowców i motorniczych

Na razie to smyk nie przedłużył umów kierowcom pracującym na umowę zlecenię i dzięki temu drodzy pasażerowie oczekujący na m.in. linie 7, N, 331, 134 i wiele innych - wasz autobus lub tramwaj może nie przyjechać bo zabrakło kierowcy, który ten autobus miał poprowadzić.

• Gość: kinga Re: MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną IP: *.dynamic.mm.pl 28.05.11, 12:05
            Z całym szacunkiem, ale jak z "twoich" podatków jest finansowana komunikacja to najlepiej pokazała zima - miasto zamiast z "twoich" podatków zapłacić za serwis zwrotnic, to pewnie wydało pieniądze na projekt kolejnej fontanny, a zwrotnice regularnie zamarzały uziemiając tramwaje.
    • janek2557 MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną po... 28.05.11, 07:28
      Pan prezio też zwolni niepotrzebnych pracusiów pana Wilda kolegę co więcej w Wałbrzychu siedzi niż w MPK . A pan Smyk już raz pokazał jak czystki się robi w Wałbrzychu zarobił na porcelanie i poszedł dalej plądrować . Czy to prawda że za ok 20 000 tys . ? z naszych podatków ?
    • collinson MPK zwolni 80 pracowników, pozostali dostaną po... 28.05.11, 12:11
      Jedno nie ulega wątpliwości: Wrocław chcąc być nowoczesnym, europejskim miastem musi posiadać sprawną komunikację miejską. Bez tego nie ma szans gonić najlepszych i najbogatszych. Nie muszę chyba wspominać, że w takim Berlinie, Kopenchadze, Wiedniu czy nawet Pradze komunikacja miejska działa świetnie. Dlatego, jak słyszę, że w uzdrowieniu wrocławskiej komunikacji mają pomóc zwolnienia czy likwidacja zajezdni to mnie skręca. Zamiast rozbudowywać istniejącą sieć połączeń komunikacyjnych to próbuje się ją ograniczać. Trzeba porządnie dofinansować komunikację miejską i tyle - bo bez niej zostaniemy zapyziałym miasteczkiem.
      Poza tym, są tzw. dobra publiczne, gdzie logika pieniądza nie powinna być decydująca. Np. w Berlinie miasto rocznie dopłaca do świetnie działającej komunikacji około 200 mln euro....nie ma nic za darmo, i potem taki Berlin jest gigantem gospodarczym.
      • pleple.pl A ile przykładowy Berlin dopłaca do 28.05.11, 12:40
        Mauzoleum tfu swojego prywatnego ale sponsorowanego przez lemingi stadionu?
    • nazimno A kiedy MPK rozwiaze problem temperatury w... 31.05.11, 10:02
      pozamykanych na amen pudlach do przewozu pasazerow?
      • Gość: Olga Miasto sie rozbudowuje a zwalniaja ludzi z pracy IP: *.internetia.net.pl 31.05.11, 13:32
        Zamiast zwiekszac kursowanie MPK to beda zmniejszac zatrudnienie.Wroclaw sie rozbudowuje w wzdłuz i szerz a ru beda zmieniac(likwidowac) MPK.Szok ale jacy rzadzacy panstwem,jaki kraj,tacy prezesi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka