Dodaj do ulubionych

Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do P...

22.06.11, 09:37
A pamiętam jak nazajutrz po przyznaniu nam organizacji Euro2012, politycy wszelkich maści prześcigali się w wywiadach na ilość pasów na A(!)5 .
Obserwuj wątek
    • Gość: ;-0 Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 10:23
      droga jest w kawałkach... tylko niepolitycznie jest by dzieło dokonczyc... za mało kasy do wydania i nie ma chinczykow do bicia
      • Gość: Kazimierz Tusk przecież obiecywał autostradę do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 13:28
        Tusk przecież obiecywał autostradę do Warszawy. Dlatego go młodzi wykształceni z wielkich miast wybrali na premiera.
    • Gość: faken Donald dobrze wie, że czereśniakom popierającym PO IP: *.static.tvk.wroc.pl 22.06.11, 10:28
      można już nasr... na głowę i bawić się z nimi. Są bardzo wiernymi pożytecznymi idiotami, którzy za nic w świecie nie chcą się przyznać przed samymi sobą oraz otoczeniem, że dali się orżnąć temu hochsztaplerowi jak dzieci.

To trudne dopuścić do siebie myśl, że zamiast bycia elitą jest się li tylko zwyczajnie wydymanym frajerem, który został oczadzony propagandą i uwierzył w bajki oraz w profesjonalizm tej, pożal się Boże, ekipy dawnych Aferałów.
      • Gość: pytam się Re: Donald dobrze wie, że czereśniakom popierając IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 12:45
        A ile katokomuchu dla Wrocławia i Dolnego Śląska dróg zbudował watykański wasal Dziadosław Kłamczyński??
        • Gość: faken Lubie ten prymitywny, platfusiany styl IP: *.static.tvk.wroc.pl 22.06.11, 12:53
          bo on tylko potwierdza jakim chamskim niewychowanym barachłem jest twardy elektorat PO.

Zrozum chłopaczku, nie gadamy o PiS. Od 4 lat rządzi PO. Było opowiadanie bajek, zielona wyspa, mocarstwowe plany.

Upływa własnie kadencja i to dobry czas by rozliczyć tę ekipę prościuchu :DDD
    • usz_misiatek Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do P... 22.06.11, 10:30
      Do Olszyny prowadzi A18 a nie A4.
      • Gość: D.R. Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.11, 14:57
        usz_misiatek napisał: >…Do Olszyny prowadzi A18 a nie A4.<

Też nie ! Do Olszyny prowadzi osiemnastka ale bez "A" !
        "A18" to raptem parę kilometrów miedzy węzłem Nowa Wieś a Golnicami.
        Wprawdzie nitka północna (przyszłej A18) jest gotowa od paru lat, to jazdę nitką połódniową raczej odradzam, jeśli komu życie miłe. W Niemczech taka droga byłaby wyłączona z ruchu ze względów bezpieczeństwa ! A jest to jakby nie było brama wjazdowa do PL !
    • byrcyn11 Czy warto jeszcze przypominać co mówił 22.06.11, 10:30
      premier Tusk po wygranych wyborach o swoich poprzednikach. Wyzywał ich od nieudaczników itd, zapewniał; że pojedziemy z Wrocławia do Poznania i dalej do Gdańska itd, a wyszło ... Ale już wszystko zostało powiedziane, teraz Tusk powinien zjeść własny język ;-)
      A te terminy np. z Zielonej Góry przez Legnicę do granicy z Czechami w 2034 - to chyba żart, bo ja to poważnie mówiąc inaczej nie widzę.
      • Gość: z Krótka pamięć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 13:19
        Na jesieni 2007 nikt tak naprawdę jeszcze nie słyszał o nadciągającym kryzysie gospodarczym i nie był w stanie określić jego rozmiarów, przychody państwa były o jakieś kilkadziesiąt mld rocznie wyższe niż teraz, więc można było snuć wielkie plany. Ja też zamierzałem jechać na nurkowania na Wielką Rafę Koralową i musiałem sobie odpuścić, bo rynek siadł potężnie. I co, też mam winić za to Tuska, koniku boży? ;)
        • Gość: byrcyn Re: Krótka pamięć? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 15:35
          Na jesieni 2007 nikt tak naprawdę jeszcze nie słyszał o nadciągającym kryzysie gospodarczym i nie był w stanie określić jego rozmiarów, przychody państwa były o jakieś kilkadziesiąt mld rocznie wyższe niż teraz, więc można było snuć wielkie plany.

Oj kurde - patrz Gościu - a ja myślałem, a właściwie słyszałem, że byliśmy zieloną wyspa i jako jedno z trzech państw europejskich nie mieliśmy recesji, tylko ciągły wzrost PKB. Patrz pan - media, a i premier również dalej kłamią ;-)
          • Gość: faken Re: Krótka pamięć? IP: *.static.tvk.wroc.pl 22.06.11, 22:29
            Donald Tusk bodajże w 2008 roku - kiedy stwierdził, że uszczęśliwi nas przyjęciem EURO - przedstawił KE dokumenty, że w 2011 będzie w budżecie Polski nadwyżka.

Albo ten facet jest totalnym cymbałem albo totalnym kłamca, albo jedno i drugie.
            • Gość: tiktak Re: Krótka pamięć? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 12:52
              To nie Tusk jest CYMBAŁEM.
              To ludzie którzy go wybrali .
        • Gość: WK Re: Krótka pamięć? IP: 156.17.73.* 22.06.11, 17:00
          Przychody państwa nie mogły być wyższe w 2007 niż teraz, skoro mamy corocznie przyrost dochodu narodowego o kilka procent.
          Rzeczywiście, bardzo krótka pamięć!
    • Gość: mikser Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 10:30
      A po co mamy dokądkolwiek jeździć?
      Przecież wszystko mamy na miejscu, teraz nawet "Europejską Stolicę Kultury".
    • qwerty_solo Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do P... 22.06.11, 10:46
      Mam nieodparte wrażenie, że na Dolnym Śląsku mogą powstawać nowe drogi z zachodu na wschód, a z północy na południe jakoś nam nie idzie. Czy chodzi o to, aby przebiegające nieopodal niemieckie autostrady nie miały konkurencji i cały transport z południa na północ Europy omijał Polskę?
      • map4 Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do 22.06.11, 11:13
        qwerty_solo napisał:

> Mam nieodparte wrażenie, że na Dolnym Śląsku mogą powstawać nowe drogi z zachod
        > u na wschód, a z północy na południe jakoś nam nie idzie. Czy chodzi o to, aby
        > przebiegające nieopodal niemieckie autostrady nie miały konkurencji i cały tran
        > sport z południa na północ Europy omijał Polskę?

Też. Ale bardziej chodzi o to, żeby nie rozbudowywać konkurencji dla Rostocku i Hamburga.
        Oczywiście Niemcy nie mówią tego głośno, nawet za bardzo nie muszą się starać. Polacy swoją nieudolnością sami załatwiają to za nich. W przypadku polskich dróg na osi wschód - zachód najbardziej zainteresowanymi ich rozbudową są ... Niemcy, którzy Polskę traktują w tej materii jako największą zawalidrogę dla własnego eksportu na wschód. Wywierając odpowiedni nacisk na Brukselę wywierają nacisk na Warszawę. I dlatego na osi wschód-zachód jednak autostrady się buduje. To samo dotyczy szlaków kolejowych.
        • Gość: WK Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: 156.17.73.* 22.06.11, 11:34
          Właśnie tak jest. Kto płaci ten wymaga. Dla Unii (ściślej - dla Niemiec) najważniejszy jest ICH tranzyt na wschód podczas gdy dla Polski najważniejszy powinien być rozwój naszego kraju i wykorzystanie wszystkich atutów, w tym WŁASNYCH portów.
          Dlatego opieranie finansowania budowy krajowej infrastruktury transportowej o środki unijne jest poważnym, strategicznym błędem.
          Koronnym przykładem jest forsowana linia superszybkiej kolei Poznań/Wrocław - Warszawa - zbyteczna dla transportu krajowego zamiast niezmiernie potrzebnej sieci magistralnych połączeń wewnątrz aglomeracji w kraju, warunkujących zrównoważony rozwój Polski.
          • Gość: polish-crap Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: *.fbx.proxad.net 22.06.11, 12:34
            Nie badzcie smieszni!!!!!!!!!!!!!!! Jaka konkurencja moze byc Szczecin (port srodladowy) dla morskich portow Hamburga i Rostocku.
            • Gość: WK Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: 156.17.73.* 22.06.11, 16:53
              Szczecin z awanportem Świnoujście jest oczywiście portem morskim. Na pewno nie jest konkurencją dla Hamburga dla obsługi Niemiec ale dla obsługi ruchu towarowego z Polski (także Słowacji, może Węgier) - jak najbardziej. Z kolei Gdańsk/Gdynia jest najbardziej wysuniętym na wschód niezamarzającym portem na Bałtyku - naturalnym oknem dla tranzytu ze Białorusi, Ukrainy, Rosji.
              Oczywiście oba porty mają szansę rozwoju tylko pod warunkiem konkurencyjnego w stosunku do Niemiec (krótsza droga!) skomunikowania drogowego i kolejowego magistralami północ-południe z resztą Polski i krajami sąsiednimi.
            • radeberger Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do 23.06.11, 01:05
              Gość portalu: polish-crap napisał(a):

> Nie badzcie smieszni!!!!!!!!!!!!!!! Jaka konkurencja moze byc Szczecin (port sr
              > odladowy) dla morskich portow Hamburga i Rostocku.

Nie bym się czepiał, ale z Hamburga do morza jest prawie 100 km..
    • rk111 Bicie piany i debilizm dziennikarzy 22.06.11, 11:07
      Ten wczorajszy artykuł to zwyczajne bicie piany i stereotyp hasła " dobra wiadomość to zła wiadomość ". Skąd dzisiaj mamy wiedzieć jaki będzie budżet w 2015 a co jeszcze w 2030, skąd możemy wiedzieć kto będzie w kraju rządził i jakie będzie miał plany względem dróg. Na razie jest ogromne przyśpieszenie w budownictwie drogowym, przez ostatnie 4 lata zbudowano więcej niż przez cały okres powojenny ale to jest dobra wiadomość a co za tym idzie dla dziennikarza zła.
      • Gość: Łoś_bimbacz klasyczny POżyteczny Idiota IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 13:17
        przez ostatnie 4 lata zbudowano więcej niż przez cały okres powoje
        > nny ale

oprawić w ramki jako wzór POżytecznego Idioty:)))
        • Gość: z .odezwał się piSSgłówek, czyli bezużyteczny idiota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 13:21
          Wystarczy pojeździć po kraju żeby się przekonać o skali i rozmachu inwestycji drogowych.
          Fakt, zza biurka tego nie zobaczysz. piSSomatołku.
          • Gość: Łoś_bimbacz drogowa ePOka POmpatyzmu:)) IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 13:40
            > Wystarczy pojeździć po kraju żeby się przekonać o skali i rozmachu inwestycji d
            > rogowych.

Przed ePOKą POmaptyzmu podrózowałem tylko balonem, bo wszystkie drogi zbudowano przez ostatnie 4 lata, jak twierdzi wcześniejszy POżyteczny Idiota:))))
            • tbernard Re: drogowa ePOka POmpatyzmu:)) 22.06.11, 14:17
              On nie stwierdził, że wszystkie drogi zbudowano przez ostatnie 4 lata ale, że w tym okresie zbudowano ich więcej niż od czasu zakończenia wojny do momentu kiedy zaczął się ten 4-letni okres.
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: drogowa ePOka POmpatyzmu:)) IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 14:54
                www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/tusk;obiecal;1;5;tys;km;autostrad;zbudowal;dziesiec;razy;mniej,6,0,845574.html
                Jak te wszystkie miliony samochodów mieszczą się na 145 kilometrów autostrad i 266 km ekspresówek? no, trzeba POmnożyć te kilometry przez dwa, bo poprzednicy zbudowali przecież mniej:)))
                Znęcanie się nad POżytecznymi Idiotami, który wierzą we własną PRopagandę jest przyjemniejsze niż rasizm, pogromy i inne formy nietoleracji razem wzięte:)))
                • na100procent Re: drogowa ePOka POmpatyzmu:)) 23.06.11, 09:05
                  35km rocznie czyli 100 metrow dziennie czyli 5 metrow na godzine:) :)
      • Gość: WK Re: Bicie piany i debilizm dziennikarzy IP: 156.17.73.* 22.06.11, 17:25
        Takie raptowne przyspieszenie budowy dróg (i to tylko na kilka lat) jest gospodarczym idiotyzmem. Na kilka lat (tylko do Euro) nie opłaca się np.:
        1. Udostępnić nowych złóż kruszyw, budować nowych kopalń, skokowo zwiększać możliwości wydobycia. Inwestycje takie trzeba byłoby amortyzować przez 20-25 lat - skąd wziąć zamówienia po roku 2012?
        2. Stworzyć dużej firmy budowlanej, zdolnej do realizacji naprawdę dużych projektów, gdyż ... jak wyżej. Króluje metoda budowy z setkami drobnych podwykonawców, z których każdy "gwarantuje" inną jakość.
        Skutek? Przetargi wygrywają duże firmy zagraniczne, które wpadną tu na chwilę, zbudują co trzeba (oczywiście drożej!) i się wyniosą. Nie wzrasta za to stosownie do skali zamówień potencjał krajowych firm budowlanych, górniczych i produkcji materiałów budowlanych, gdyż wobec zapowiedzi tylko kilku lat boomu budowlanego banki nie skredytują ich rozwoju (i słusznie).
        Jedynie trwała, wieloletnia polityka inwestycyjna prowadzi do systematycznego, stabilnego rozwoju przemysłu wydobycia surowców budowlanych, materiałów budowlanych, samego budownictwa (LUDZIE, maszyny, organizacja) itd. W Polsce jest wciąż mnóstwo do budowania - autostrady, drogi ekspresowe, obwodnice miast, drogi powiatowe, magistrale kolejowe, linie kolejowe aglomeracyjne, gazociągi, kanalizacja, drogi rzeczne, zbiorniki p.poż., rekultywacja terenów pogórniczych na Śląsku i w wałbrzyskiem itd. Obserwowana obecnie praca wielkim zrywem niczym z socjalistycznych pięciolatek nie buduje trwałego wzrostu potencjału tylko służy przepuszczeniu pożyczonej "z Brukseli" kasy przez dziesiątki firm pośredniczących i wróży wkrótce kłopoty finansowe.
        Pamiętajmy, że Grecja, Portugalia, Hiszpania też kilka lat temu przeżyły niezwykły boom budowlany.
        • Gość: j Re: Bicie piany i debilizm dziennikarzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.11, 07:50
          Obserwowana obecnie praca wielkim zrywem niczym z socjalistycznych pięciolatek nie buduje trwałego wzrostu potencjału
          >>tu można się kłócić tzn. pięciolatki były raczej bardziej przemyślane;)
          tylko służy przepuszczeniu pożyczonej "z Brukseli" kasy przez dziesiątki firm pośredniczących
          >>> a to jest prawdą:)
    • the.witcher i dobrze. 22.06.11, 11:11
      a po co tam jeździć? dzicz, wąsy i bezpańskie psy.
    • truten.zenobi nie tylko dolnyśląsk 22.06.11, 11:15
      "Jednak bój nie toczy się wyłącznie o naszą wygodę. Te drogi są niezbędne, aby nasz region nadal mógł się rozwijać. Aby dolnośląskie firmy mogły sprowadzać surowce i wywozić towary oraz zachęcać kolejne koncerny do budowania fabryk, w których pracę znajdą tysiące Dolnoślązaków."

prawda jest taka że drogi służą nie tylko mieszkańcom danego rejonu.
      a dobre trasy tranzytowe słuzą przede wszystkim mieszkańcom innych regionów/krajów
      • Gość: Fredi Re: nie tylko dolnyśląsk Kamiec Ząbkowicki IP: 79.162.98.* 18.07.13, 14:52
        A dla mnie dolnyśląsk jest super szczególnie Kamieniec Ząbkowicki i pałac no dosłolwnie dla mnie taka bomba jak ze snu pałacyk kiedyś mam nadzieję się wybiorę i nacyka 1000 zdjęć :-)
        turystyka.wp.pl/gid,15798163,title,Kamieniec-Zabkowicki-palac-wprost-ze-snu,galeria.html
    • Gość: j.onlajn Oddajcie mi moje penindze IP: 193.59.173.* 22.06.11, 11:18
      Gdyby tak 800 mld długu zrobionego przez rządy w ostatnich latach podzielić przez 50 mln za km budowy autostrady, czyli najdroższą stawkę, to dałoby 16 000 km autostrad, czyli połowę długości równika. Dlaczego nikt ich nie pyta, na co wydali te pieniądze!?
      • map4 Re: Oddajcie mi moje penindze 22.06.11, 11:55
        Gość portalu: j.onlajn napisał(a):

> Dlaczego nikt ich nie pyta, na co wydali te pieniądze!?

16 mld złotych rocznie (4 mld Euro) na przykład idzie na dopłaty do emerytur rolniczych.
        • Gość: tiktak Re: Oddajcie mi moje penindze IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 12:12
          Jak sobie wybraliście tak macie.
          A najlepsi są ci którzy w Tuska wierzą jaak w obrazek,to dopiero porąbańcy.
          • Gość: polish-crap Re: Oddajcie mi moje penindze IP: *.fbx.proxad.net 22.06.11, 12:41
            A ci co byli przed Tuskiem byli lepsi? Ci co beda po Tusku tez g...no zdzialaja. Bolanda to kraj patentowanych idiotow (kazdy sasiad dookola potrafi radzic sobie duzo lepiej) i trzeba sie z tym raz i na zawsze zgodzic.
            • Gość: z Każdy wokół - czyli kto konkretnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 13:16
              Bo w ostatnich 2-3 latach wskaźniki gospodarcze mieliśmy lepsze nawet niż Niemcy, które są potęgą ekonomiczną i nie nam się z nimi porównywać.
              Ująłbym to tak: w d... byłeś i g... widziałeś, ale koniecznie chcesz coś innym powiedzieć, nie mając o tym zielonego pojęcia.
              • na100procent Re: Każdy wokół - czyli kto konkretnie? 23.06.11, 09:14
                jaja sobie robisz czy mowisz powaznie? ktore wskazniki, zadluzania?

map4 tez nie zablysnal, jasne, rolnicy kradna kase :) a nie ci korporacji, i nie solorz, jassne, ci placa podatki, dziesiatki miliardow podatkow :) :)
    • greges58 Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do P... 22.06.11, 12:10
      Proszę czytać raport Dyrekcji ze z r o z u m i e n i e m !!!
      Drogi powstaną tak późno - jeśli będą finansowane wyłącznie z Budżetu.
      Ale jeśli pomogą Samorządy ? Urzędy Marszałkowskie ?
      Unia Europejska ? ? ?
      Partnerzy prywatni ;)

Wtedy będzie szybciej !!!
      Raport ma na celu wstrząsnąć Publiką.
      Dołóżcie się...

Wszystko jasne ? ? ?
      Pozdrawiam ^^
      Grzesiek
    • mlodywroclaw.pl Drogi to przeżytek 22.06.11, 14:00
      Wreszcie jakaś pozytywna wiadomość! Władza stawia na kolej! Albo na wiatrakowce - one w ogóle nie potrzebują infrastruktury!
      • Gość: WK Re: Drogi to przeżytek IP: 156.17.73.* 22.06.11, 16:55
        Eee tam kolej! Po co w ogóle wozić towary? Szybki, szerokopasmowy internet, download i unzip!
    • Gość: drom Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: 213.216.95.* 22.06.11, 14:44
      za co my tym "analitykom" płacimy z naszych podatków ? !!!
      opracowywanie i podawanie planów na tak odległą przyszłość jest jak opracowanie prognozy pogody na weekend majowy za 2 lata - można się starać tylko szkoda na to czasu i pieniędzy.
    • Gość: Jarek Re: Jeszcze bardzo długo nie pojedziemy szybko do IP: 85.94.239.* 22.06.11, 15:37
      podstawowe pytanie: po ile bedzie barylka ropy w 2030 i czy wszystkich chetnych bedzie stac na kupno tegoz paliwa aby pojezdzic "nowo wybudowana" autostrada? No chyba ze jak w "Powrocie do Przyszlosci I" paliwem beda smieci...
    • bayosan Zamiast bujać się autem wolę samolotem.... 22.06.11, 18:10
      Po co mam się bujać autem 4,5 h (nawet autostradą) jak już od lipca można polecieć z Wrocka do Gdańska samolotem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka