Dodaj do ulubionych

Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadodrzu

30.06.11, 11:17
Idea piękna tylko pozbawiona szans na powodzenie - a szkoda. Tym co przyciąga ludzi do robienia zakupów są parkingi, miejsca postojowe a nie elewacje budynków. Jak nie mogę dojechać do sklepu to nie zrobię w nim zakupów.
Obserwuj wątek
    • Gość: pchla Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.wro-com.net 30.06.11, 11:29
      a ja zrobie bo przyjade na rowerze. I mysle, ze wielu mlodych ludzi, studentow tak zrobi. Nadodrze jest piekne i warto je wspierac takim i projektami.
      • dzielanski Sam lubie jeździć na rowerze 30.06.11, 11:50
        Sam lubię jeździć na rowerze, ale odradzałbym ten środek transportu komuś, kto zamierza kupić na przykład ręcznie wykonany stolik ze szklanym blatem.
        Dobrze byłoby też móc wierzyć, że kiedy zaparkuję gdzieś rower, żeby pójśc rozejrzeć sięc po tych wszystkich sklepikach, to nikt mi go w międzyczasie nie gwizdnie. Mieszkam około 13 kilometrów od Nadodrza, więc dojeżdżanie w ten rejon na przysłowiowej starej ukrainie dla mnie nie jest rozwiązaniem.
        • czumizm Czas przyszły niedokonany 30.06.11, 23:49
          Nie wiem czy zauważyliście, ale nasz sekret polega na przekazywaniu lemingów wizji, planów, pomysłów, odległych krajobrazów przyszłości.

I wyobraźcie sobie, wy to ciągle kupujecie!
          • 1410_tenrok a ty jesteś taki sprytny, że to przejrzałeś 01.07.11, 00:16
            na wylot, he, he, he ,he!
        • Gość: benek Re: Sam lubie jeździć na rowerze IP: *.e-wro.net.pl 04.07.11, 15:33
          > Sam lubię jeździć na rowerze, ale odradzałbym ten środek transportu komuś, kto
          > zamierza kupić na przykład ręcznie wykonany stolik ze szklanym blatem.

Trochę mi zajmie czasu zanim policzę ile razy w życiu jechałem autem po taki stolik.
          Zawsze myślałem że meble przywożą do domu specjalnym transportem a tymczasem okazuje się że służą do tego auta osobowe.
          Może te stoliki idą jak ciepłe bułeczki, że te auta kupujących nie mieszczą się przed sklepami ?

> Dobrze byłoby też móc wierzyć, że kiedy zaparkuję gdzieś rower, żeby pójśc roze
          > jrzeć sięc po tych wszystkich sklepikach, to nikt mi go w międzyczasie nie gwiz
          > dnie.
          No niedługo rower będzie w cenie jak auta będą się bały opuścić miejsce parkingowe aby go nie stracić.
          Przecież we Wrocławiu przybyło ostatnio prawie 2000 miejsc parkingowych.
          Możesz też skorzystać z roweru miejskiego.

>Mieszkam około 13 kilometrów od Nadodrza, więc dojeżdżanie w ten rejon na
          > przysłowiowej starej ukrainie dla mnie nie jest rozwiązaniem.
          Zamontuj silniczek elektryczny.
    • Gość: lili Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 12:04
      pomysł dobry, ale moim zdaniem będzie gorzej z realizacją. Parkingów brak, dojazd kiepski (masakra jak autem rzuca po Nowowiejskiej czy Słowiańskiej... dziura na dziurze i pozapadana kostka), wiadomo jakie towarzystwo mieszka na Nadodrzu... Po miesiącu wszystko będzie podniszczone, zdewastowane, pobazgrane sprajem, a sklepiki będą padać, a na ich miejsce powstanie 10 solariów i 2 monopolowe - bo na to jest popyt.
      • Gość: hb Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: 193.22.252.* 30.06.11, 12:17
        w miastach całego świata istnieją takie miejsca mają się dobrze, bez parkingów i miejsc postojowych. od czegoś trzeba zacząć, nie narzekajmy więć ciągle, bo bez tego nic się nie zmieni.
        • Gość: a-utor Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 13:05
          Moi drodzy przedmówcy, nie wszędzie trzeba dojeżdżać samochodem, myślę nawet, że nie będę one tam potrzebne, bo najwięcej klientów, to będą okoliczni mieszkańcy.

Co do ratowania tych traktów- świetnie, ja bym nawet poszedł dalej, tzn. zamknąłbym dla ruchu samochodowego ulicę Łokietka (pomiędzy pl. św. Macieja a Drobnera) - można go przenieść na ul. Probusa - przy okazji przebudowy Drobnera trzeba by jedynie trochę zmienić układ tego skrzyżowania. W ten sposób uspokajamy ruch na Chrobrego, usprawniamy przejazd tramwaju z Nadodrza do Centrum (nie stoi w korku na Łokietka!). Same pozytywy :)
          • Gość: igor Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.opera-mini.net 30.06.11, 14:08
            Nie wiem dlaczego wciąż powtarzacie, że Nadodrze to tylko patologia. Jeżdżąc po mieście patologię widać wszędzie, a szczególnie na Nowym Dworze, Kozanowie. To nie wina mieszkańców, że elewacje, klatki schodowe i podwórka są totalnie zniszczone. To nie lokatorzy tych kamienic obsikują swoje bramy. To wina zarządców i władz miasta, że przez tyle lat nic nie zrobili, żeby było schludnie. Wystarczy pokonać tą klatkę schodową i wejść do mieszkania lokatora, żeby szczeka opadła z wrażenia. Wnętrza mieszkań lokatorzy mają wyremontowane, pięknie urządzone. Na własny koszt wybudowane salony kąpielowe, powymieniana stolarka i okna. W niemal każdym mieszkaniu jest nowoczesna, duża kuchnia. Metraż samego salonu często odpowiada wielkości całego mieszkania lokatora mieszkającego w gierkowskim bloku na Krzykach, lub Grabiszynku.
            Do tego dodam, że w tej dzielnicy powstało wiele budynków plombowych, więc łącznie z lokatorami czynszówek tworzą normalną, wartosciową społeczność.
            Nie widać tu pijaków, awanturników jacy siedzą na ławkach i zaczepiają przechodniów np na osiedlu przy Popowickiej.
            W każdej dzielnicy są wandale i awanturnicy, więc jest to problem całego miasta, a Nadodrze jest ok.
      • Gość: Bosiu Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 13:54
        Dokładnie o to samo się martwię, jak odnowią to od razu jakieś kmioty sprajem nabazgrzą niby-graffiti w stylu "legia pany" i tyle będzie z ładnego wyglądu. Ale inicjatywa zacna i popieram oczywiście w 100%!
        • Gość: lili Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 14:45
          i ja popieram, jak najbardziej. Jeśli chcemy znaleźć miejsce do tego typu działalności i usług, to stare przepiękne kamienice Nadodrza są najlepszym kandydatem. Tylko jeśli się odnowi, upiększy, zagospodaruje i zostawi samemu sobie (niech się właściciel martwi), to długo nie wytrzymają i naprawdę sklepiki z cudnymi rzeczami czy usługami zamienią się w setne na dzielnicy solarium czy podrzędny salonik fryzjerski, witryny i lokale ulegną dewastacji, a całe otoczenie wróci do przykrej "normy". Jak miasto ma plany, to trzeba zapewnić przyszłym właścicielom i administratorom dyskretną pomoc w utrzymaniu wszystkiego. Zgoda, że patologia i dzicz jest wszędzie, nie tylko na Nadodrzu, ale wchodząc do kamienicy np. na Wyb. Wyspiańskiego nie ma takiego syfu i rozpaczy jak np. na Trzebnickiej czy Kurkowej.
          • Gość: laura Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.opera-mini.net 30.06.11, 15:00
            Samo się zrobiło ??

Niestety, dziś domy są zrujnowane, a ludzie majętni raczej Nadodrze omijają.

Samo się zrobiło ??
            Samo się zrobiło ??
            Samo się zrobiło ??
            Samo się zrobiło ??

O odnowie tej dzielnicy słyszę od XXXXX lat. Od zawsze.
            I im więcej lat upływa, tym gorzej i tym biedniej jest w tym rejonie.

Byłam w Pradze. Samochodem można dojechać do ścisłego centrum. Miejsc parkingowych dużo. I co śmieszne, za te 30 koron/godzina można zaparkować :))

Wrocław wyrzuca samochody z Centrum.
            Wrocław nie ma metra i nie będzie miał metra i sprawnej komunikacji do Centrum. Pożyjemy i zobaczymy, ale bieda z Nadodrza prędzej zbliży się do Rynku niż bogactwo wróci i do Rynku i na Nadodrze.

Tak pisali 3.5 roku temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,49744,4811716.html

Kolej wyremontuje budynek dworca, a miasto doprowadzi do porządku jego okolice. Za dwa lata Nadodrze ma znów przypominać renesansowy pałac i funkcjonować jako jeden z najważniejszych węzłów komunikacyjnych Wrocławia
            Na razie przypomina posępne więzienie - gromadzący się przez dziesiątki lat brud pokrywa czerwoną cegłę, smród wykręca nos, a treść graffiti nadaje się do cytowania w gazecie tylko po wykropkowaniu większości liter. Od dawna strach tu wchodzić.

Dzięki Euro 2012 ma się to zmienić. Jest już gotowa koncepcja rewitalizacji dworca wraz z otoczeniem. Pierwsza w jego 140-letniej historii.

Tak pisali 3.5 roku temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 1410_tenrok a czego ty sie kobieto spodziewasz, 30.06.11, 22:27
              całe dziesieciolecia w tej dzielnicy nic nie robiono! Zabudowywano wielkopłytowym goownemu poszczególne dzielnice zaorane przez wojnę! A Nadodrze żyło swoim życiem. To tam chodziło się na zakupy, ponieważ w tamtejszych małych sklepach żył nadal kapitalizm oraz wolny rynek.Jest to piękna dzielnica, położona blisko Odry. Jest tam wiele zieleni. Tam można mieszkać, pod warunkiem, że domy zostaną zrewitalizowane, jak dzieje się to w Niemczech. Te domy i ulice mają ducha. A w wielu miejscach czuje się prawdziwie wielkomiejską metropolię.
              Sypialnie typu bezsensownych popowic, nowego dworu i innych wykwitów powojennej arcytektury nigdy nie będą przyciągać ludzi po to, aby tym po prostu cieszyć się życiem. W tych dzielnicach załatwia się swoje potrzeby spalnicze i defekacyjne. Prawdziwe i i wesołe życie dają odczucie wszędzie takie dzielnica jak Nadodrze.
            • Gość: x Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.11, 22:28
              Czyli to kierowcy, którzy nie mogą dojechać do centrum, zrujnowali Nadodrze?
            • Gość: benek Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.e-wro.net.pl 04.07.11, 16:01
              > Byłam w Pradze. Samochodem można dojechać do ścisłego centrum.
              A u nas niby nie można ?

> Miejsc parkingow
              > ych dużo.
              A u nas auta wiszą na sznurkach ?

>I co śmieszne, za te 30 koron/godzina można zaparkować :))
              A u nas taniej za godzinę więc dalej nie rozumiem.

> Wrocław wyrzuca samochody z Centrum.
              Praga też i nie tylko z centrum.
              Wjedź na Małą Stranę.

> Wrocław nie ma metra i nie będzie miał metra i sprawnej komunikacji do Centrum.
              Wrocław to nie Praga.
              Wrocław to połączone wsie w 1928 roku i dlatego ma powierzchnię 3 razy większą niż Paryż.
              Kogo chcesz wozić z Leśnicy do Wojnowa ?

> Pożyjemy i zobaczymy, ale bieda z Nadodrza prędzej zbliży się do Rynku niż bog
              > actwo wróci i do Rynku i na Nadodrze.
              Nie będzie bogactwa bo ludzie tracą kasę na auta i benzynę aby poszpanować że nie są już biedni.
              Kiedyś ludzie inwestowali w swoje kamienice i otoczenie to było ładnie.Dziś wolą mieszkać w slamsach a jeździć z Nadodrza autem do Rynku.

• Gość: kobieta Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.play-internet.pl 30.06.11, 15:34
      Ja widze coraz wicej sklepikow pozamykanych, na wynajecie lub na sprzedarz. Polacy nie maja kasy na wydatki na bzdtety, hypermarkety wylapuja wiekszosc biznesu: Tesco, Geant...... Maja zalete ze sa tansze, a male sklepy nie maja szans z nimi rywalizowac poniewaz renta (jak w Krakowie) na wynajecie lokali we Wroclawiu rosnie. W Krakowie wiele malych przedsiebiorcow pozadluzalo sie zeby cos wystartowac i potem biznesu nie bylo. Idea jest piekna, ale czy w praktyce to sie sprawdzi. Jak sciagnac ludzi z hypermarketow do malych przedsiebiorcow? jak obnizyc koszty renty lokali? Jak obnizyc odstetki za pozyczki? Jak dotowac malych przesiebiorcow zeby zachecac ich rozwuj? Teoretycznie idee sa piekne ale w rzeczystosci w rynku o duzej konkurencji i zmniejszajacym sie popycie - tak idea moze okazac sie klapa ktora zbankrutuje wiele osub. Czy ten plan ma rece i nogi, czy to od tak ktos cos wymyslil? i czy jest zagrwarantowane jakies zabezpieczenie przed porazka i czy ta strefa wrocawia bedzie wizytowana przez turystow? Czy beda jakies turytyczne haczyki ktore tam zwabia turystow i transport ktory ich tam dowiezie?
    • map4 Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod 30.06.11, 15:46
      er.go napisał:

> Idea piękna tylko pozbawiona szans na powodzenie - a szkoda. Tym co przyciąga l
      > udzi do robienia zakupów są parkingi, miejsca postojowe a nie elewacje budynków
      > .

Dorzuciłbym od siebie, że klientów przyciąga również jakość produktów.
      • Gość: maślice Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 22:00
        Nienawidzę całego tego zasranego śródmieścia z nadodrzem w roli głównej. nienawidzę jedności narodowej i wszystkie co na lewo w stronę elektrociepłowni. Śródmieście znoszę tylko z daleka jak mknę sobie autem ulicą osobowicką do domku na zielonych maślicach (nie mylić z tym blokowiskiem przy królewieckiej obok tego cholernego stadionu) Nie wiem jak można żyć w takich warunkach, to jest jakiś III świat. Zawsze się boję że jakiś zabłąkany turysta przejdzie most obok Uniwersytetu późną nocą i dojdzie do placu staszica lub ulicy (o zgrozo) ptasiej. Kosa w plecy i do piachu. Ja dostaję depresji gdy jadę po tych kocich łbach np jesienią w deszcz, od razu mam doła jak po wybuchu bomby. Już lepiej znoszę takie gó...ane osiedla jak (TFU!!!) Gaj czy popowice, a o kozanowie nie dam złego słowa powiedzieć.

POSTULAT: ZAORAĆ CAŁE (SMRÓD)MIEŚCIE OD ODRY DO ODRY A ZA PRZEPROSZENIEM MIESZKAŃCÓW WYEKSMITOWAĆ DO ŚWINIAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KTO ZE MNĄ????!!!!!!
        • 1410_tenrok daj se siana 30.06.11, 22:18
          idioto!
          • Gość: maślice Re: daj se siana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 22:19
            nie masz argumentów to obrażasz?
            • 1410_tenrok a jakie mam mieć argumenty, 01.07.11, 00:15
              skoro wypisujesz głupoty? Piszę po prostu, aby zrzumiał, że masz sobie dać siana z tymi bzdetami!
        • Gość: ze śródmieścia Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.aster.pl 30.06.11, 22:54
          OK. Zaorane.... I co dalej? Pole? Park? Galeria handlowa? Drugie Maślice?
          Skąd tyle emocji Nienawidzę całego tego zasranego śródmieścia... ?
          • Gość: maślice Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 23:24
            Jak na mój gust to można tam zasiać trawę, posadzić drzewa i zrobić wielki park z korzyścią dla miast. a za przeproszeniem mieszkańcy tych okolic do świniar!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: benek Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.e-wro.net.pl 04.07.11, 16:10
              > Jak na mój gust to można tam zasiać trawę, posadzić drzewa i zrobić wielki park
              > z korzyścią dla miast. a za przeproszeniem mieszkańcy tych okolic do świniar!!
              > !!!!!!!!!!!

Świniary czy Maślice co za różnica ?
              Jedno i drugie to zadupie gdzie psy dupami szczekają.
              Wrocław to 8000 zabytkowych kamienic które czekają na swą drugą młodość..

• Gość: C.! Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.ster-net.pl 30.06.11, 23:38
          Ktoś cię tam, pajacu, w dupę zapiął, że tak się boisz Nadodrza i jego mieszkańców?
          Maślicka słoma z butów ci wychodzi.
          • Gość: maślice Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 23:46
            o zapinaniu w dupe wiesz napewno więcej ode mnie jeśli stamtąd pochodzisz, sztajmesie. Tak się mówi na menela ze śródemiścia, sztajmes?

Nie znam nikogo kto by chciał mieć cokolwiek wspólnego ze śródmieściem. Polecam ulicę ptasią, często kręcą tam filmy wojenne, ciekawe dlaczego? Śródmieście to młodociane dziwki, przy których osiedlowe dupodajki to zakonnice i menele które ci włożą kosę za 5 zł.

Proponuję zrobić z terenem między odrą a odrą coś na kształt 13 dzielnicy, będzie można urządzać safarii z oglądaniem zachować i zwyczajów ludzi pierwotnych.
            • 1410_tenrok opanuj się człecze i idź leczyć 01.07.11, 00:22
              swoje kompleksy gdzie indziej. Jeżeli nie masz nic sensownego do powiedzenia, to najlepiej nie mów nic!

termin "Sztajmes" pochodzi do niemieckiego słowa "steinmetz" czyli kamieniarz. Swego czasu termin ten był synonimem alkoholika pośledniego gatunku, który w chwilach wolnych zwykł był rozkoszować się smakiem denatury, dla lepszego "bukietu" przepuszczanej przez chlebek.
              • Gość: Klaus Re: opanuj się człecze i idź leczyć IP: *.e-wro.net.pl 01.07.11, 00:53
                nie lubie patologii i uważam, że Nadodrze trzeba zburzyć a ludzi z ich nędznymi tobołkami zapakować do tirów i ....właściwie to nie wiadomo co zrobić z tymi ludźmi!
            • Gość: benek Re: Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadod IP: *.e-wro.net.pl 04.07.11, 16:16
              > Nie znam nikogo kto by chciał mieć cokolwiek wspólnego ze śródmieściem. Polecam
              > ulicę ptasią, często kręcą tam filmy wojenne, ciekawe dlaczego? Śródmieście to
              > młodociane dziwki, przy których osiedlowe dupodajki to zakonnice i menele któr
              > e ci włożą kosę za 5 zł.

A ty jesteś z Maślic Wielkich czy Starych ?
              Hodujecie tam jeszcze świnie ?
              Poczekaj zbudują wam tam niedługo nowe centrum przy stadionie to nie będziecie musieli oglądać Breslau i przedzierać się godzinami w korkach z tej podwrocławskiej wsi.

• kharemough Będą odnawiane dawne trakty handlowe na Nadodrzu 05.07.11, 12:42
      To świetny pomysł, już teraz można tam znaleźć rzeczy których nie ma w innym miejscu. Na Łokietka jest butik z sukienkami, które są szyte w pracowni na miejscu, nie żadne "made in China". Kupiłam tam cudowną sukienkę na poprawiny, sklep wcale nie jest jakiś tani (a szukałam czegoś tańszego) ale tylko tam znalazłam sukienkę idealnie dopasowaną do figury. Koleżanka z pracy kupiła tam 2 sukienki i za każdym razem była zadowolona z jakości i obsługi. Tuż obok na pl. Św Macieja kolejny butik z pracownią która szyje sukienki, na Jedności można znaleźć butik wrocławskiej projektantki (to już trochę wyższe ceny i trochę bardziej awangardowe wzornictwo). Na Rydgiera przepyszne lody Roma własnej roboty, z sorbetami nakładanymi podwójnie. W tej okolicy można więc jeszcze zakupić polskie produkty, co więcej wrocławskie produkty. Jeżdżę często tamtędy do pracy i martwi mnie że zakłady rzemieślnicze które tam były powoli znikają. Fakt że jest to okolica zaniedbana i bywa niebezpieczna ale z ogromnym potencjałem i szansą na to by stać się miejscem gdzie można kupić rzeczy wyjątkowe. To kwestia zadbania o bezpieczeństwo i porządek. Wielokrotnie jadąc Jedności czy Łokietka czy Wyszyńskiego widziałam jak są zamiatane chodniki przed kamienicami. Tam też mieszkają i pracują ludzie zainteresowani tym by był porządek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka