mcaaron 16.07.11, 13:06 Czy oby na pewno pociągi będą jeździć tam z taką prędkością? Które konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 13:13 Do bani. Tak lubiłam uprawiać sex na torach, te 30km\h dawało sporo czasu, a teraz same szybkie akcje tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fvje wirtualne pociągi IP: 149.156.14.* 16.07.11, 13:14 wirtualnie osiągną założone prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Re: wirtualne pociągi IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.07.11, 13:30 Nie ma to jak typowa polska mentalność, wszystko jest do bani, ewentualnie do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent Re: wirtualne pociągi 16.07.11, 16:02 żadna mentalność, zwykły realizm, nie ma ani lokomotyw, ani wagonów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l inż. IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 20:19 jak jesteś inż. to sobie odpowiedz gdzie te pociągi się rozpędzą do takiej szybkości i kiedy wyhamują. Poza tym panie inż w Polsce nie ma - poza nielicznymi wyjątkami - taboru który może jechać szybciej niż 120 Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... 16.07.11, 14:12 "Andrzej Eidtner, kierownik kontraktu inwestycji w Malczycach, dodaje jednak, że przez stacje pociągi nigdy nie pojadą z maksymalnie dozwoloną prędkością: - Ukształtowanie torów umożliwia przejazd nie szybszy niż 120 km/h" To jak barany robily ta modernizacje? Nie dosc ze pałuja sie z ta trasa od kiedy? Od 2000r? Tyle lat, taki niewielki odcinek, po tak wielkich kosztach i to jeszcze z jakimis ograniczeniami? Nie ma co do Niemcow porownywac, ale juz odcinek E20 Rzepin-Poznan-Warszawa robili normalnie i pociagi nie musza zwalniac do 120km/h. Przeciez przy tak duzej predkosci i niewielkich odstepach miedzy stacjami ten pociag nie utrzyma nigdy stalej predkosci tylko bedzie sie ciagle bujac miedzy 160 a 120km/h - przyspieszac i zwalniac i tak w kolko albo ostatecznie bedzie jezdzic stale 120km/h i koniec. I jeszcze konkretne pytanie, a ktorego to wstydzila sie GW. Ktore pociagi pojada te 160km/h? Rozumiem ze EC Wawel i moze te niemieckie sklady do Drezna? A moze zaden, bo jak to po wroclawsku/dolnoslasku bywa, pociagi moga tyle jechac ale nie pojada ze wzgledu ze musza ciagle zwalniac i to by bylo bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exkolejarz Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... IP: *.opera-mini.net 16.07.11, 14:44 Pamiętam jak u schyłku komuny corocznie remontowano w naszej DOKP - tylko Dolny Śląsk ponad 1000 km i to remont główny . No ale później przyszli specjaliści od liberalizacji, strajków i prywatyzacji. I spadło do 1km rocznie a później wystarczył biurokrata redukujący odgórnie limit prędkości na trasie. Co dziwne żaden inny kraj nie skopiował tego rewelacyjnego sposobu na obniżenie kosztów funkcjonowania kolei. A sprawcy tegoż mają się świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 15:28 Dziwnym trafem na tych "świetnych nowoczesnych" torach z czasów komuny już w latach 90 pociągi ledwo co osiągały 60 km/h. Wygląda że remonty w PRLu jak wszystko były robione do D i starczyło kilka lat żeby ta PRLowska kolej się zawaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 20:32 w latach 90tych jeszcze było nieźle, tragedia zaczęła się 10 lat temu. To nie wina źle kładzionych torów lecz złego zarządzania. Na magistralę pospieszną jak się puszcza co godzinę skład towarowy to po roku prędkość przelotowa spada do 40 a miejscami do 20. Posłuchaj jak polskie składy towarowe stukają kołami: to wyrobione i niesymetryczne obręcze dobijają tory. Dla porównania wybierz sie na magistralę towarową poznań - granica zachodnia. niemieckie towarowe szumią cicho a nie klekocą. Ostatni NOWY kawałek torów położono w 1987, również zelektryfikowano wszystko do 1989, zostały krótkie kawałki do zrobienia Ekspres ODRA z Wrocławia do Wawy leciał niecałe 5 godzin za złej komuny A przed wojną z Wawy do Danzig pospieszny pod parowozem gnał 4 godziny Wkrótce będzie Pendolino ;))) w porywach pojedzie 160 , o ile przebuduje sie zasilanie dla niego. A to pociągnie niesamowite koszta. Polska ma nadal antyczny system zasilania pociągów, 3kV stałego, to przynajmniej pół wieku za murzynami Przykładów jest więcej Niestety, za PRL koleje były duzo lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... 16.07.11, 21:26 r0b0l napisał(a): "Niestety, za PRL koleje były duzo lepsze" Nie powiedzialbym ze lepsze. Bardziej by tu pasowalo dostosowane do tamtejszych czasow. Zas czasy sie zmienily niby na lepsze, ale jakby niekore instytucje i rzady tego nie zauwazyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... IP: *.opera-mini.net 17.07.11, 18:43 Mądry pisze co wie, głupi to co sądzi, napisałem o remontach nie modernizacjach tj. utrzymaniu w sprawności.... pewnie z ciebie liberał, członek PiS czy PO co na jedno w kompetencji wychodzi i pewnie zarządzałeś kawałkiem PKP .. to nie lepiej honorowo strzelić sobie w łeb, wystarczy nawet ten mały, satysfakcja społeczna byłaby ogrooomna Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... 16.07.11, 18:35 Pokaż mi w Polsce stację, przez którą pociągi przejeżdżają z prędkością 160 km/h ? ? ? Wessałoby pasażerów stojących na peronach stacji, gdzie pociąg się nie zatrzymuje ! Pouciekaliby ze strachu ;) Znam trasę E-20 Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... 16.07.11, 21:11 greges58 napisał: "Pokaż mi w Polsce stację, przez którą pociągi przejeżdżają z prędkością 160 km/h ? ? ?" O LOL... kolego, miazge z Ciebie zrobie ;) Prosze bardzo: www.youtube.com/watch?gl=PL&feature=related&hl=pl&v=nVoTkO8Am30 Przejazd EC BWE przez miejscowosc Buk na E20 Poznan-Rzepin, czyli male miasteczko a stacja ma normalnie rozjazdy, perony, przejscia, budynek z poczekalnia. "Wessałoby pasażerów stojących na peronach stacji, gdzie pociąg się nie zatrzymuje !" To zobacz jeszcze to (tu jest jeszcze szybciej niz 160km/h), tylko uwazaj zeby Cie nie wessalo przez monitor: www.youtube.com/watch?v=DwCcusMDD_w&feature=related I co? Zyjesz? Pewnie tak, ale lyso Ci teraz :D Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: Ja nie moge, no zawsze jest jakies "ale"... 16.07.11, 21:13 Aha... i jeszcze taki filmik ale nie patrz bo to horror, normalnie wciaga kamerzyste i krew wszedzie pryska: www.youtube.com/watch?v=0F087MryGT4&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 I jescze jeden... 16.07.11, 21:30 w9.wrzuta.pl/film/7v44ed9UEbq Sam krecilem go 4 lata temu, patrz, prawie o nim zapomnialem :) Na trasie Poznan-Konin. No ale skoro to 4lata temu to moze juz nie aktualne. Wtedy sie dalo a teraz widocznie takie czasy ze sie nie da i trzeba zwalniac? Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog 16.07.11, 15:15 a w Polsce są w ogóle składy które umieją rozwijać taką prędkość? No nawet te 120 km/h? Zaprosimy teżewe żeby pokazać że można a potem będziemy się tarabanić z 80 km/h :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 15:31 80% taboru to 30 letni, 5-6 % taboru ma 10 lat a jedynie 3-4% to wagony i lokomotywy nie starsze niż 4 lata, taki tabor mają PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog 16.07.11, 15:50 martina.15 napisała: "a w Polsce są w ogóle składy które umieją rozwijać taką prędkość? No nawet te 120 km/h?" Oj martina, widac ze pociagiem EIC nigdy nie jechalas. Tak to jest jak sie wybiera pociagi TLK albo jakies trasy do Pcimcia Dolnego :) No, ale nie o tym rozmowa w artykule. Najsmiejszniejsze jest jeszcze to, ze na zdjeciu jest sklad ktory ma predkosc konstrukcyjna chyba max 110km/h :) Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog 16.07.11, 19:57 fakt, nie jechalam, jednak jak sama zauwazylas- w sensie tego artykulu raczej mówię o pociągach jeżdżących tym odcinkiem. I wyjdzie że 80 może 95, może 100% składu nie wyrobi możliwości szyn. Odpowiedz Link Zgłoś
paul123 Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog 16.07.11, 21:22 martina.15 napisała: "mówię o pociągach jeżdżących tym odcinkiem. I wyjdzie że 80 może 95, może 100% składu nie wyrobi możliwości szyn." No juz w jednym z pierwszych swoich postow w tym watku napisalem ze caly niemiecki sklad do Drezna wyrobi spokojnie taka predkosc bo tam tyle pociagi jezdza. Mowie o tym: www.youtube.com/watch?v=Pn2GJkIs6X8&feature=related Poza tym jezdzi jeszcze ta trasa EC Wawel do Berlina/Hamburga. Jesli lokomotywa to EP09 lub lepsza to tez wyrobi 160km/h. Malo tego, wagony w pociagach EC i to 100% wszystkie maja predkosc konstrukcyjna 200km/h bo tyle te pociagi jezdza po stronie niemieckiej. Wyjatkiem kiedys byl wagon Warsu w "waflu", bo mial do 120km/h konstrukcyjną i go odczepiali w Legnicy. Nie wiem jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrc Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog IP: *.1and1.pl 16.07.11, 16:53 a ten news to juz czasem ze trzy tygodnie temu nie był w Gazecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0b0l Re: 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mog IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 20:36 był. No ale PKP SA jako państwowa firma podległa Grabarczykowi i PO musiala sie przypomnieć. Za pierwszym razem pisali o torach TAM, teraz piszą o torach Z POWROTEM Do jesieni usłyszymy o wielu takich sukcesach ;)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Wow!! Az 10.5km odcinek IP: *.play-internet.pl 16.07.11, 22:05 To faktycznie szalenstwo,wczesniej bedzie sie ciagnal 80km/h i zanim zdazy osiagnac 160km/h to juz dawno skonczy sie ten 10 kilometrowy odcinek i bedzie kolejny na ktorym maks.80km/h a moze i mniej.Sukces pelna geba, PKP jak zawsze w formie.10 lat przebudowy i juz zrobione 10km.Jeszcze jakies 500 lat i wszystkie tory w tym kraju beda dostosowane do predkosci 160km/h Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 160 km/h zamiast 30. Wyremontowali tory i mogą ... 17.07.11, 10:00 Dziękuję za filmy ! Przeczytaj - raz jeszcze - mój wpis... O tych " wessanych " pasażerach ;) Zrozumiałeś ? Więcej Luzu :) Pozdrawiam ^^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
labeo 10,5 km wyremontowanych torów!! 17.07.11, 11:49 Wydarzenie na skalę światową! Pewnie w CNN już podali. Niedługo zaczną pisać do dokręceniu śrubki do jakiegoś podkładu albo odmalowaniu kibla na dworcu Zadupiu Małym. A na poważnie to na takim odcinku pociąg nawet nie zdąży się rozpędzić do prędkości 160km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czacza Re: 10,5 km wyremontowanych torów!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.11, 14:58 Jaki to jest "odcinek Wrocław - Leśnica" ??? Odpowiedz Link Zgłoś