Dodaj do ulubionych

pochodzenie, obywatelstwo

21.07.11, 13:47
Przed II wojną światową moi pradziadkowie mieszkali na terenie Niemiec (byli małżeństwem). W 1924r. w miejscowości Markee urodziła się moja babcia. Pradziadek tam zmarł i tam też został pochowany.Prababcia z dziećmi (w tym moja babcią) przeprowadziła się w 1939r. w okolice Wrocławia (wówczas te tereny były również niemieckie).Pradziadek nazywał się Biernacki.Z tego co wyczytałam w internecie nazwisko to pochodzi od niemieckiego imienia Bernard pochodzenia niemieckiego.Ustaliłam również, że brat mojej babci nosił panieńskie nazwisko swojej matki, reszta jego rodzeństwa nosiła nazwisko ich ojca- Biernaccy.Więcej informacji nie posiadam ponieważ każda z osób, która mogłaby coś wiedzieć nie żyje, a pozostała rodzina nic nie wie, gdyż było to tajemnicą.Poza tym nie istnieją żadne zdjęcia, ani dokumenty z tamtych czasów.Gdy padają pytania o moich pradziadków, babcię itd. moja mama myli fakty,podaje różne wersje tych samych sytuacji, udziela wymijających odpowiedzi. Wydaje mi się, że jej tak samo odpowiadano, gdy o coś pytała. Ja nie wierzę w takie odpowiedzi ponieważ one wysuwają kolejne pytania i wątpliwości.Chciałabym się dowiedzieć do kogo lub gdzie mogę się zwrócić o ustalenie ich pochodzenia (czy byli Niemcami czy Polakami?, skąd się tam wzięli?). Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: pochodzenie, obywatelstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 13:56
      Wpisz w googla "badanie drzewa genealogicznego", a dostaniesz całą masę wskazówek
      www.ornatowski.com/sea.htm
      www.myheritage.pl/badania-myheritage-wskazowki
      www.polskatimes.pl/dodatki/rozmaitosci/81994,drzewo-genealogiczne-ma-swoja-wartosc-i-cene,id,t.html
    • straznik.wroclawski Re: pochodzenie, obywatelstwo 21.07.11, 17:05
      Jeśli chodzi o sam Wrocław, to wedle Breslauer Adressbuch (rok 1941) mieszkali we Wrocławiu:
      Biernacki, Elfriede, Ww., XVI, Fürstenstraße 76
      • Gość: wrocekianin Szacun Strażniku! IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 18:26
        Od dziś będę Cię inaczej czytał.
        • straznik.wroclawski . 21.07.11, 19:03
          Ważnym jest, by unikać stereotypowego myślenia, bowiem nie wszystko, co się na pierwszy rzut oka wydaje czymś być, jest tym w rzeczywistości;)
          Od lat przeszukuję archiwa, odnajdując korzenie "wypędzonych", miejsca zamieszkania, pochówku, stąd moja wiedza na temat metody prowadzenia poszukiwań.

Co do samego nazwiska "Biernacki", to skorzystałem z innego jeszcze narzędzia:
          adressbuecher.genealogy.net/
          wedle którego istnieli gdzieś na terenie przedwojennych Niemiec:
          Adolf Biernacki zamieszkały Striegau (Strzegom, Kreis Świdnica)
          Karoline Biernacki (Witwe, czyli wdowa - w niemieckich Adressbuchach umieszczano jedynie nazwiska i imiona mężczyzn, wyjątek zaś od tej reguły stanowiły wdowy jako byty będące w możności istnieć samodzielnie).

Kiedy trafisz w swych poszukiwaniach na niemiecką nazwę miejscowości, która po II wojnie znalazła się w granicach Polski, to tym oto narzędziem odszukasz nazwę polską:
          www.genealogienetz.de/reg/SCI/orte-d.html
          Tutaj znajdziesz informację odnośnie Biernackich zaginionych w czasie wojennej zawieruchy:
          www.volksbund.de/graebersuche.html
          (było ich blisko trzydziestu)

Pamiętać też należy, że urzędnicy częstokroć popełniali błędy piśmiennicze podczas sporządzania aktów, ich odpisywania, przepisywania. Biernacki mógł być pisany jako Biernazki, Biernatzki oder Biernatzky. Jest wiele możliwości, wobec czego trzeba być cierpliwym i po prostu słać maile. Znajomy Niemiec, który klęcząc na grobie ojca złożył obietnicę, że skompletuje dzieje swej rodziny, robi to już dekadę, a końca nie widać.

Nasze archiwa w przypadku owocnej kwerendy informują, co zostało znalezione, ale dopiero po wpłaceniu na konto stosownej sumy przesyłają kopię aktu. Nie są to duże koszty - kilkanaście-kilkadziesiąt złotych (przeważnie, bo czasami może być i kilkaset, ale to ty decydujesz, czy chcesz zapłacić za informację).
          Pisząc zamieszczaj jak najwięcej informacji - wyznanie, miejsce zamieszkania, imiona, nazwiska, zawód - wszystko to, co mogłoby być pomocnym.
          mfG, strażnik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka