sloneczkoj21
21.07.11, 13:47
Przed II wojną światową moi pradziadkowie mieszkali na terenie Niemiec (byli małżeństwem). W 1924r. w miejscowości Markee urodziła się moja babcia. Pradziadek tam zmarł i tam też został pochowany.Prababcia z dziećmi (w tym moja babcią) przeprowadziła się w 1939r. w okolice Wrocławia (wówczas te tereny były również niemieckie).Pradziadek nazywał się Biernacki.Z tego co wyczytałam w internecie nazwisko to pochodzi od niemieckiego imienia Bernard pochodzenia niemieckiego.Ustaliłam również, że brat mojej babci nosił panieńskie nazwisko swojej matki, reszta jego rodzeństwa nosiła nazwisko ich ojca- Biernaccy.Więcej informacji nie posiadam ponieważ każda z osób, która mogłaby coś wiedzieć nie żyje, a pozostała rodzina nic nie wie, gdyż było to tajemnicą.Poza tym nie istnieją żadne zdjęcia, ani dokumenty z tamtych czasów.Gdy padają pytania o moich pradziadków, babcię itd. moja mama myli fakty,podaje różne wersje tych samych sytuacji, udziela wymijających odpowiedzi. Wydaje mi się, że jej tak samo odpowiadano, gdy o coś pytała. Ja nie wierzę w takie odpowiedzi ponieważ one wysuwają kolejne pytania i wątpliwości.Chciałabym się dowiedzieć do kogo lub gdzie mogę się zwrócić o ustalenie ich pochodzenia (czy byli Niemcami czy Polakami?, skąd się tam wzięli?). Proszę o pomoc.