Dodaj do ulubionych

Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głównym

25.07.11, 18:17
Dawno nie było zmian w tym rejonie. Aż się doczekać nie mogłem. ;);)
Obserwuj wątek
    • Gość: Adolf Re: Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głó IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.07.11, 18:51
      no chyba chcą przyspieszyć bo nawet wczoraj w niedzielę pracowali :-)
    • Gość: zenek Jaki węzeł? Trochę większy przystanek IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.07.11, 20:35
      Znowu ta mania wielkości i dynaminiczności bufona i onego dworskich fircyków.
      • na100procent Kosmodrom Żerniki 25.07.11, 22:28
        Przy Kosmodromie jest prawdziwy węzeł, zbiegają się tam drogi kosmiczne.
    • Gość: bb Re: Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głó IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.11, 01:16
      codziennie tam przejeżdżam i też jestem zdania, że 2 tygodnie bez 'rewolucji' w organizacji spowodowało, że wpadłem w jakąś taką 'stagnację'...

W każdym razie - zmiana teraz, zmiana za tydzień i tak do końca sierpnia, aż torowisko będzie gotowe.

Jedyne, co mnie pociesza, to fakt, że ten remont 'widać' i rzeczywiście leci bardzo szybko. Część nowego torowiska jest już położona, czeka na szyny. Reszta już elegancko zamiast tradycyjnego 'rozkopania' czeka na wielkie betonowe podkłady. Gdyby tylko dało się ten wiadukt podnieść (w sensie - jezdnię i torowisko obniżyć) oraz zrobić dobre odprowadzenie wody - byłoby idealnie. To by był jeden z nielicznych dobrych przejazdów.

Potem wystarczyłoby zorganizować przejazd na krajowej 8 w okolicy Pułaskiego (nie wiem, co oni tam wymyślą za rozwiązanie z tym wiaduktem, ale już się boję), i ten teren uległby przynajmniej częściowej rewitalizacji transportowej.

Na koniec remont całkowity Pułaskiego, z dwoma jedniami i torowiskiem pośrodku i gotowe. Przebudowa Wróblewskiego pewnie jeszcze chwilę poczeka, ale to ostatni krok do 'zamknięcia' remontu wylotu w kierunku na warszawę (choć Hubska w kostce brukowej, podobnie jak Dyrekcyjna zaczyna wykazywać oznaki zużycia - po każdej zimie coraz większe).

W każdym razie liczę, że wraz z Autostradową Obwodnicą powstaną również znaki zakazujące transportu TIRami przez miasto (oczywiście nie będzie dotyczyło to TIRów z miejscem docelowym we Wrocławiu).

nic, trzymamy kciuki. Najbardziej czekam na otwarcie przynajmniej jednego tunelu 'w' dworcu PKP, bo piesi to mają tam istną szkółkę życia. Nieraz zdarza się jechać 2 km/h za babcią maszerującą ulicą (wcale się nie dziwię, wszak chodnika po TEJ stronie nie ma, a pasy daleko!).
      • Gość: gogog Re: Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głó IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.11, 08:17
        W Polsce jak ktoś coś robi to zawsze ma masę krytykantów zamiast zachęcających. Aby coś się poprawiało trzeba działać, nawet czasem z potknięciami. A wyzywanie przy zmianie torowiska od bufonów to właśnie polski styl, ten najgorszy. Mam nadzieję, że to się zmieni. Inna sprawa - wpuszczanie tirów do miasta zamiast im zrobić węzły przeładunkowe pod miastem to jeszcze zacofanie. A tu słyszę głos pieszczotliwy dla tirów dowożących towar do wielkich supermarketów (które mają wielkie zarobki więc mogą trochę zainwestować w przeładunki).
        • Gość: tantus Re: Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głó IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 26.07.11, 09:22
          Problem w tym, że we Wrocławiu od kilku lat "się działa", a poprawy nie widać. Tzn. poprawia się stan nawierzchni ulic, ale to za mało, aby dało się odczuć poprawę jakości komunikacji w mieście.
    • map4 Re: Od środy zmiany w komunikacji przy Dworcu Głó 26.07.11, 10:02
      Zbigniew Komar obiecał tunel pod dworcem głównym, w którym miał być umieszczony przystanek dla tramwaju plus. Rozumiem, że nowe centrum przesiadkowe pod dworcem głównym jest wyposażone w tunel, ale na razie nie używa się go, aż nie zostanie wybudowany tunel aż do placu Dominikańskiego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka