Dodaj do ulubionych

EMPiK - Media Markt

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 03:12
POCZATEK:
Wrocek ma ponad 700000 mieszkancow i ani jednego prawdziwego sklepu
muzycznego. Czy to nie wstyd ?
Byla BEMOLIKA, ktorej zazdroscilo nam pol Polski ze stolica wlacznie. Naprawde
fachowy sklep, prowadzony z pasja i znajomoscia tematu i z taka sama
obsluga !!! To byl ewenement!!! Wiem cos o tym, bo sam jestem muzyczynie
uzalezniony,a takze pracuje w branzy muzycznej juz kilkanascie lat i znam
wiekszosc polskich sklepow muzycznych.
No ale jak dlugo mozna zyc pasja ? Jak dlugo mozna walczyc z ciagle rosnacymi
kosztami, piractwem, gieldami,wydawcami czy z tzw. konkurencja obcego kapitalu
(dumpingowe ceny, nie stosowanie kalendarza sprzedazy wydawnictw premierowych
itd.}. Gdzie na swiecie ceny detaliczne sa nizsze niz ceny hurtowe u wydawcy,i
to prawie dwukrotnie!!! Co na to fiskus - czy dumping jest dozwolony ?!
A ceny wyd. fonograficznych w naszym kraju?
Pomijam relacje zawartosci naszych portfeli do cen, ale czy to jest normalne ze
wiekszosc wydawnictw jest u nas drozsza niz za granica ??!!
Turysci przestali juz u nas kupowac plyty, bo u nich jest taniej !!! Teraz to
my jezdzimy na zakupy za granice.
W wielu wypadkach nawet nasze rodzime produkcje sa tansze za granica !!!
No ale tak wyglada od dluzszego czasu nasz rodzimy "szol byznes". Wydawnictwa
permanentnie podnosza ceny (obojetnie czy waluta idzie w gore czy w dol) z
rownoczesnym zawezaniem katalogow oferowanych wydawnictw - zauwazyliscie ile
plyt jest niedostepnych w naszym pieknym kraju, ile wznowien i premier nie
wchodzi na nasz rynek?! Najciekawsze jest to, ze dotyczy to glownie pozycji
artystycznie wartosciowych, a nie wszechogarniajacego nas chlamu !
Przepraszam ze tak dlugo, ale sie wkurzylem i to z dwoch powodow:
1.Mega Szum z okazji otwarcia Galerii Dominikanskiej i Media Marketu - nawiasem
mowiac kolejnego koszmaru architektonicznego, jakich ostatnio wiele powstalo w
naszym kochanym Wrocku.
2.Wypowiedz rzecznika prasowego sieci EMPiK
KONIEC:
Co tu duzo pisac, zarowno Media Market jak i EMPiK to tylko zwykle markety i
nic wiecej. Jak do tej pory obserwuje ten rynek, to wiekszosc milosnikow dobrej
muzyki (ze o kolekcjonerach i audiofilach nie wspomne) nie robi tam zakupow.
Bo ani nie ta oferta, ani nie ta obsluga, ani nie ten komfort. Przedstawiciele
tego gatunku szukaja specjalistycznych sklepow z fachowo dobrana oferta i
kompetentna obsluga lub korzysta z wyjazdow i z zagranicznych sklepow
internetowych. Tak samo jak nikt rozsadny nie kupuje dobrego sprzetu
komputerowego,foto,audio, czy nawet markowych ubran w markecie !
O kompetencjach i fachowosci obslugi w tych sieciach kraza juz anegdoty !!!
Przepraszam, nie chce generalizowac i nikogo obrazac, ale czytajac o
szkoleniach i fachowosci obslugi to ogarnia mnie pusty smiech - no chyba ze
chodzi o obsluge kasy fiskalnej, komputera i metody pilnowania klientow?!
No a wypowiedz Pani Rzecznik EMPiKu - no coz mowi to, za co jej placa !
Tyko po co te bajki, czy my zyjemy na innej planecie? Czy klienci nie widza
jaka jest oferta (nie tylko muzyczna) i obsluga w tej sieci.
Pani Rzecznik - oferta jest mizerna (oczywiscie nie o ilosc mi chodzi), ceny
czesto z kapelusza, obsluga niekompetentna. Co tu mowic o promowaniu
dzialalnosci kulturalnej i edukacyjnej. Przepraszam, a co EMPiK zrobil dla
naszej kultury, a w szczegolnosci dla kultury wroclawskiej? Czy marketingowe
podpinanie sie do roznych imprez to jest dzialalnosc kulturalna ?
Oj chyba za dlugo.
Ale rynek jest duzy, a balagan jeszcze wiekszy !!!
Pozdrawiam !
NuSound

Obserwuj wątek
    • Gość: The_Who Re: EMPiK - Media Markt IP: 213.76.137.* 17.08.01, 06:11
      Byłem ostatnio w Pradze i znajduje się tam taki sklep "Music Megastore". Gdy
      tam wszedłem to był dla mnie szok. W tym sklepie było wszystko. Empik się przy
      tym chowa. Wszystkie płyty były jasno i przejrzyście poukładane na regałach,
      nie wspominając już o tym, że jeśąli były płyty np. The Who, to nie jedna płyta
      ewentualnie dwie, tylko cała dyskografia. Powierzchnia tego sklepu była chyba
      2, 3 razy większa od powierzchni empiku. I co dziwne pomimo tego płyty były o
      wiele tańsze. Ze płytę The Who "Live at Leeds" dałem ok. 50 zł, prtzy czym u
      nas, jeśli w ogóle ten album by się pojawił, bo jak dotąd go nie widziałem
      (żeby w Empiku nie można było dostać jakiejś płyty to skandal, XXI wiek mamy
      chyba nie?), to w Empiku za ten album dałbym 60 zł. Czy u nas nie może być w
      końcu normalnie? Wybór nie wielki, a ceny zarąbiście wysokie.
      • Gość: Kriss Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 18:32
        Media Markt O.K
    • Gość: osiek Re: EMPiK - Media Markt IP: 195.94.218.* 17.08.01, 22:41
      a ja lubie EMPIK ale wiecie za co???? za ich totalna nieznajomosc... czasem
      naprawde mozna kupic fajna rzecz za smiesznie niskie pieniadze... Ostatnio
      kupilem tam plyte zespolu Creatures za 15 pln (tak slownie pietnascie) tylko
      dlatego ze miala naklejona cene... kasety!!!
      A tak juz na powaznie to co Empik wyprawia z cenami to ..... nie wiem jak to
      nazwac jesli plyta "audiofilska" moze kosztowac powyzej 85pln a w amazonie
      razem z kosztami wysylki ponizej 70 i to juz jest drogo...
      Pozdrawiam
      P.
      ps a w MediaMarkt jeszcze nei bylem bo za duza tlumu tam na razie
      • Gość: Betty Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 23:19
        Jako, że do Galerii wybieram się dopiero w poniedziałek, proszę powiedżcie mi
        (ci któzy w niej już byli), czy rzeczywiście w Media Markcie płyty są po 2 zł.
        Jeżeli tak, to jakich wykonawców.
        • Gość: osiek Re: EMPiK - Media Markt IP: 195.94.218.* 18.08.01, 00:01
          z tego co wiem a mowili mi znajomi z Radia Kolor to byly np plyty Budgie po
          5pln za dwie sztuki i jakies maxi single po 2 pln sztuka
          Pozdrawiam
          P.
          • Gość: Roberto Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 18:53
            Znam Media Markt z Niemiec i innych miast Polski... Betty te płyty po 2 zł to
            były na pewno jakieś single bardzo mało znanych zespołów i to single sprzed 2-3
            lat...
            • Gość: Aldi Re: EMPiK - Media Markt IP: *.silvershark.com.pl 20.08.01, 13:35
              Czy U2 to dla Ciebie mało znany zespół?
    • Gość: Mintaj Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 20:41
      NuSound - popieram Twoje niskie zdanie o Empiku. Wypowiedź pani rzecznik Beaty
      Woszczyńskiej jest kuriozalna! Zanalizujmy więc sobie zdanie po zdaniu ten pełen
      optymizmu i niezachwianej wiary w chlebodawcę głos:

"Rzeczywiście powinni tego zabronić." - Jak widać, Media Markt wybrał sobie
      trafne hasło reklamowe. Nawet konkurencja je docenia ;)

"Media Markt przez niektórych może być traktowany jako nasz konkurent,
      szczególnie jeśli chodzi o płyty CD czy multimedia, jednak wierzymy, że nasza
      oferta skierowana jest do nieco innych klientów i spokojnie przetrwamy wspólną
      egzystencję z tak wielkim supermarketem." - W istocie do nieco innych. Do tych,
      którzy umieją liczyć i mają orientację w cenach na rynku muzycznym. Co za
      nadzieja na przetrwanie! Podziwu godne! Albo zredukujecie swoje podejście do
      kupujących, albo podzielicie smutny los Bemoliki, bo klienci się od was odwrócą.

"Od dawna wiemy, że ceny płyt w tej sieci sklepów są dumpingowe. Sklep zarabia na
      sprzedaży wielkiego sprzętu - płyty są tylko wabikiem." - My zaś wiemy, że w
      Empiku są dumpingowe inaczej. Takiego zdzierstwa ze świecą gdzie indziej
      szukać... A że Empik "wielkiego sprzętu" nie oferuje - cóż, sami sobie winni ;)

"W sieci Empik stawiamy raczej na to, żeby promować naszą działalność kulturalną,
      edukacyjną i długoletnią już tradycję obecności firmy na polskim rynku." - Po
      kolei: działalność kulturalną Empik z pewnością promuje przez nieuprzejmy
      personel, który woli sobie gdzieś w zaciszu poplotkować niż obsługiwać klientów
      czy im doradzać. A ta ich łaska w kwestii pozwolenia albo nie na odsłuch płyty...
      I niech, nie daj Boże, płyta będzie zafoliowana (często sztucznie i wtórnie przez
      sam Empik) - wtedy prawie na pewno nici z odsłuchu... Myślę tu o Megastorze w
      Rynku. I od razu zastrzegam, że można tam się w dziale muzycznym (bo tylko o nim
      myślę) natknąć też i na miłych i uczynnych obsługujących, tyle że są oni w
      mniejszości. Dalej: działalność edukacyjną Empik krzewi przede wszystkim w
      dziedzinach matematyki i ekonomii - zmusza do liczenia, kalkulowania i
      porównywania cen z nieliczną konkurencją. Na korzyść tej ostatniej z reguły. A
      długoletnią tradycję jeszcze trzeba popromować, bo na razie hasło Empik kojarzy
      się większości klientów jak najgorzej. Czemu we Wrocławiu nie kupują oni gdzie
      indziej? Bo nie mają gdzie! Padł Extrapole, padła Bemolika, padło sporo małych
      stoisk. Do tej pory w zasadzie mieliśmy jedyną konkurencję ze strony piratów
      (jeśli ktoś się u nich zaopatruje...) albo giełdy elektronicznej. Teraz jest
      Media Markt.

"Klienci Empiku mogą liczyć na zakup płyt trudno dostępnych, niszowych" - np. Ich
      Trojga albo Britney Spears ;) - "a nie tylko najbardziej znanych nowości." - To
      by tłumaczyło, dlaczego wiele tytułów musiałem sprowadzać przez Internet choćby z
      krakowskiego Rock Serwisu.

"Staramy się tak działać, żeby oprócz finansowych kalkulacji uwzględnić lokalną
      działalność o charakterze edukacyjnym i kulturalnym, sponsorować ciekawe projekty
      muzyczne, wystawy plastyczne i fotograficzne." - Oj, powtarzamy się, pani
      rzecznik... Płyta ;) się zacięła...

"Dlatego wydaje mi się, że nikt z naszych stałych klientów nie pomyli Empiku z
      mmegamarketem." - Nie sposób ich pomylić, spokojna głowa. Tylko czy aby na
      pewno "stali klienci" Empiku nimi pozostaną w obliczu konkurencji? Co wybierze
      klient - zapłacić za płytę mniej w Media Markcie czy dofinansować panią rzecznik
      Empiku przez zakupy w zdzierskim Megastorze? Pytanie retoryczne.

Oczywiście - Media Markt to hipermarket z m.in. płytami CD. Lecz ja chcę mieć
      większy wybór za mniejszą cenę. I nie interesuje mnie, czy MM stosuje dumping czy
      nie. Tu się liczy interes mój jako konsumenta i artysty jako producenta (plus
      firmy fonograficznej przy okazji też, no ale to nie do uniknięcia). Nie mam
      zamiaru dodatkowo płacić haraczu na rzecz monstrualnie drogiego Empiku!

Nie ma co jeszcze chwalić Media Marktu przed zachodem słońca, zwłaszcza że działa
      u nas dopiero dwa dni. Myślę jednak, że chętniej tam pójdę zostawiać moje
      pieniądze niż do Empiku. Wolę za zagraniczną nowość zapłacić ok. 50 zł, a nie 60-
      70, jak to się zazwyczaj dzieje w Empiku.
      • Gość: Kriss Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 20:48
        Ja to sobie tak myślę, ze we Wrocławiu znajdzie się i miejsce dla Empiku i dla
        Media Markt, chociaż bardziej wolę tych drugich.
      • Gość: Nu Sound Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 01:47
        Czesc Mintaju !
        Dzieki za odzew !
        Jaki jest EMPiK, to kazdy bywalec tego przybytku wie, a wiec szkoda slow. Tym
        bardziej ze wszystkie opinie sa jednakowe. ZGROZA ! A wypowiedz Pani Rzecznik
        to istny kabaret...bez komentarza.
        Jaki jest Media Markt w Polsce (zaznaczam w Polsce, bo za granica jest troche
        inaczej) to czesc rodakow juz wie, a pozostali wroclawianie maja szanse sie
        przekonac. W gruncie rzeczy rozni ich niewiele - MM ma troche wiecej towaru i
        nizsze ceny i tyle. Bo oferta oraz obsluga i jej fachowosc stoi na tym samym
        poziomie - czyli nedza.
        Czytajac Twoja wypowiedz, jak rowniez inne dotyczace tego tematu, zauwazylem ze
        wszyscy autorzy skupiaja sie glownie na problemie cen i jej wysokosci.
        Wynika z tego ze to najwazniejszy problem i wcale sie temu nie dziwie, ja tez
        chcialbym kupowac taniej i wiecej !!! Tylko co, skoro oferta jest taka nedzna ?!
        Ale poniewaz tkwie tym w fonograficznym interesie po uszy, wiec postaram sie
        ta sprawe troche wyjasnic.
        Po pierwsze (i najwazniejsze!!!) to ze plyty w Polsce sa takie drogie to nie
        jest wina sklepow !!! Ceny plyt sa ksztaltowane przez producentow i wydawcow,
        ktorzy notorycznie je podwyzszaja bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Tak samo
        zreszta dzieje sie za granica - w tej chwili cena "normalnej" plyty CD w USA
        wynosi 15$ !!! W internecie jest taniej, bo do ceny nie jest (miedzy innymi)
        wliczany podatek. Tylko ze za granica jest to mniej bolesne ze wzgledu na inne
        relacje zarobkow do cen.
        Wracajac na nasze podworko-znajac ceny plyt u wydawcow ( a znam je b.dobrze)
        moge jedynie stwierdzic ze wyskosc cen w naszych sklepach powinna byc taka jak
        w EMPiKach a nawet ciut wyzsza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Zgroza!!! co ??? I nie mam zamiaru absolutnie bronic nielubianego (slusznie!)
        EMPiKu, opieram sie tylko na podstawowej ekonomii w handlu!!! To ze w wielu
        sklepach ceny sa nizsze, to jedynie efekt zanizania marzy przez sklepy i to
        tylko po to, zeby handel wogole funkcjonowal a nie umarl.Efekt tego jest taki
        ze sklepy nie sa wstanie inwestowac w jakikolwiek rozwoj ( poszerzanie
        oferty,lepsze wyposazenie, wiekszy komfort dla klientow itp itd...... ze o
        obnizkach i ofertach promo nie wspomne).
        Przy obecnych cenach det. plyt CD marza handlowa za granica wynosi od 35% w
        gore (nawet do 50%), u nas w kraju od 30% w dol!!!!! A jak pewnie wszyscy
        wiemy koszty utrzymania sklepu sa prawie takie same, a wielu wypadkach wieksze
        u nas, bo u nas wszystko "musi" byc wieksze !!!!!!!!
        Tylko prosze nie brac w tych wyjasnieniach pod uwage MM - to calkiem inna
        bajka. Choc dla klienta to i tak nie ma znaczenia .
        A rzeczywistosc wyglada obecnie tak, ze w naszym kraju sklepy muzyczne z
        prawdziwego zdarzenia mozna policzyc na palcach obu rak !!! Pozostali
        wlasciwie sami muzyczni pasjonaci, ktorzy zdobywaja towar skad tylko sie da (
        to inny b.wazny problem - dostepnosc towaru !!!), a czesto tez musza szukac
        innych mozliwosci zarobkowania !!!
        Ten nasz muzyczny rynek to wogole istna paranoja - plyty i kasety droooooogie,
        koncerty darmowe i nijakie , prasa muzyczna pisze o modzie i innych duperelach,
        radio i tv "formatuje" oferte do poziomu przyglupa.............

ZEBY TAK SMUTNO NIE KONCZYC, TO MAM PYTANIE !!!
        Jak byscie przyjeli we Wrocku sklep z fachowo dobrana i wyprofilowana oferta,
        do ktorego mozna przyjsc kupic lub zamowic plyte, w ktorym mozna pogadac i
        wymienic opinie o muzyce z kompetentna obsluga. Sklep w ktorym oprocz
        wyd.fonograficznych mozna kupic prase,ksiazke, plakat, bilety...Ale zadnego
        lomotu i badziewia, tylko i wylacznie wyselekcjonowana oferta dla
        milosnikow,kolekcjonerow i audiofilii.Zadnych hektarow powierzchni ,koszykow i
        wozkow, i cenowego scigania sie z tzw. konkurencja.Bywam czasami w takich
        miejscach i mimo ze ceny nie sa tam niskie (sa po prostu normalne) to co za
        przyjemnosc z obcowania ze sztuka, radosc z nowych odkryc i zakupu wymarzonego
        wydawnictwa.
        Marzy mi sie taka muzyczna galeria-ksiegarnia. A wam................?
        Pozdrawiam!
        Nu Sound
        • Gość: Mintaj Re: EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 13:46
          Nu Sound - pewnie masz rację, skoro siedzisz w branży. Może rzeczywiście to nie
          sklepy, a producenci i wydawcy zawyżają ceny. Niemniej, jak zauwazyłeś, problem
          cen jest dla klienta najważniejszy. Druga bardzo istotna kwestia to wybór
          ofertowy - faktycznie, i Media Markt sprzedaje tony chłamu, ale nawet tam znaleźć
          można ciekawe rzeczy. Ja np. wypatrzyłem płytę, której od dawna we Wrocławiu
          szukałem i już prawie ją zdesperowany miałem internetowo w Rock Serwisie
          zamawiać. Myślę, że jeszcze dużo tytułów mnie interesujących w Media Markcie
          wypatrzę, ale się nie łudzę, że dzięki otwarciu MM zniknie mój (i chyba nie tylko
          mój) problem indywidualnego sprowadzania płyt.

A taki wymarzony sklep, o jakim wspominasz, bardzo bym chciał we Wrocławiu
          widzieć. Znam takie dwa, do których chętnie zaglądam - krakowski Rock Serwis i
          warszawski Mega Disc. Podobno jeszcze poznański Fripp, ale tam nie byłem. Może by
          tak następny u nas? To skandal, że brakuje we Wrocku płytowego sklepu z
          prawdziwego zdarzenia, takiej drugiej nieodżałowanej Bemoliki... Niech będzie
          kameralny, ale wyspecjalizowany np. w klasyce rocka - żadnych sztucznych pop
          gwiazdek!!!

Pozdrawiam :)))
        • Gość: wędzonka Re: EMPiK - Media Markt IP: 156.24.231.* 19.08.01, 19:18
          Gość portalu: Nu Sound napisał(a):

>
          > ZEBY TAK SMUTNO NIE KONCZYC, TO MAM PYTANIE !!!
          > Jak byscie przyjeli we Wrocku sklep z fachowo dobrana i wyprofilowana oferta,
          > do ktorego mozna przyjsc kupic lub zamowic plyte, w ktorym mozna pogadac i
          > wymienic opinie o muzyce z kompetentna obsluga. Sklep w ktorym oprocz
          > wyd.fonograficznych mozna kupic prase,ksiazke, plakat, bilety...Ale zadnego
          > lomotu i badziewia, tylko i wylacznie wyselekcjonowana oferta dla
          > milosnikow,kolekcjonerow i audiofilii.Zadnych hektarow powierzchni ,koszykow i
          > wozkow, i cenowego scigania sie z tzw. konkurencja.Bywam czasami w takich
          > miejscach i mimo ze ceny nie sa tam niskie (sa po prostu normalne) to co za
          > przyjemnosc z obcowania ze sztuka, radosc z nowych odkryc i zakupu wymarzonego
          > wydawnictwa.
          > Marzy mi sie taka muzyczna galeria-ksiegarnia. A wam................?
          > Pozdrawiam!
          > Nu Sound

Na takie pytanie odpowiadam bez namyslu: przyjalbym taki sklep z otwartymi
          ramionami! Ale z zestawu plyt przytoczonego gdzies nizej przez Rob-35 obilo mi
          sie o uszy tylko jedno nazwisko: Zappa. Reszta to dla mnie zagadka. Jesli na te
          700 tys. osob jest 50 ktore sie lubuja w rarytasach to nie wiem czy taki sklep
          dlugo by sie utrzymal... w Rynku. Ale czy milosnicy tej muzyki dopuszczaja
          utwozenie go w tanim lokalu, w calkiem ustronnym miejscu? Jusz slysze swist
          strzal wyslanych w moim kierunku...
          Ja jednak sadze ze dobra lokalizacja nie jest istotna dla srodowiska
          wytrenowanego w takiej egzotyce. Sklep musialby przetrwac okres roznoszenia sie
          wiesci o nim poczta pantoflowa a potem to juz moglby jechac na swojej legendzie.

A moze w ogole nie warto tworzyc zaraz sklepu dla garstki osob skoro i pogadac i
          zamowic mozna takie rzeczy tanio przez internet?

Jestem bardzo ciekaw Waszych szacunkow: na jak duzy krag odbiorcow moglby we
          Wrocku liczyc taki interes?
          • Gość: Jarosz Re: EMPiK - Media Markt IP: 195.116.104.* 20.08.01, 11:18
            Jeśli o mnie chodzi, to też bym sobie życzył takiego miejsca - i to
            niekoniecznie w Rynku. Nie lokalizacja jest bowiem ważna. Z drugiej strony nie
            może się taki sklep mieścić na peryferiach, bo wtedy nikt poza wtajemniczonymi
            tam nie trafi.

PS Doszły mnie plotki od osoby mającej z branżą muzyczną kontakty, że miał
            powstać kilkukondygnacyjny (!) sklep muzyczno-płytowy w tej odnowionej na
            seledynowo kamieniczce na ul. Ruskiej, gdzie teraz się przeniosły "Słowo
            Polskie" i "Wieczór Wrocławia". Nie wiem, czy to była prawda, ale obecnie już
            na pewno tam nie ma miejsca na taki projekt. Czy komuś coś wiadomo na ten temat?
            • Gość: Nu Sound EMPiK - Media Markt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 02:11
              No, no wreszcie zaczelo sie cos ciekawego dziac! Dzieki za odpowiedzi na moje
              pytanie...tym bardziej ze sa bardzo ciekawe i rzeczowe.
              Zgadzam sie ze Rynek odpada, i to nie tylko ze wzgledu na ceny z sufitu ! Moim
              zdaniem, mimo ze odrestaurowany i taki ladniutki, to brak mu charakteru i
              klimatu. Jest za nowy i brak mu "patyny"!!!
              Co do roznych przymiarek, to rzeczywiscie byly projekty wstepne na otwarcie
              takiego domu dla mlodziezy przy Ruskiej:deski, kolka, lachy i
              muzyka...Takie "szwarc, mydlo i powidlo", a nie o to chodzi. Ale to byli chyba
              amatorzy i nic nie wyszlo.
              Byly tez b.powazne przymiarki ze strony potentatow branzy muzycznej (tym razem
              nie chodzilo o Wroclaw, ale o kraj jako calosc z poczatkiem w Stolicy) czyli
              VIRGIN i FNAC (swietna siec z Francji !!!) Przyjechali, pogadali, zobaczyli
              nasze realia i nasz "szol byznes" i wyjechali. Nie bede rozwijal tego tematu,
              bo po co ma byc smutno.
              A przy okazji - Francja to istny raj dla milosnikow wszelakiej muzyki !!!
              Swietne sklepy (duze i male), wspaniale kluby i festiwale. To od dluzszego
              czasu jedno z najciekawszych miejsc na tej kuli jezeli chodzi o "dzianie sie" w
              muzyce. Doceniaja to nawet muzycy z za wielkiej wody !!!!!!!
              Ja rowniez jestem bardzo ciekawy ilu zwolennikow znalazla by taka muzyczna
              galeria. Choc z drugiej strony znam wielu ludzi ktorzy szukaja roznych
              ciekawych pozycji i mimo internetu wola kupic je w sklepie. Dla nich wazny jest
              kontakt z drugim czlowiekiem, mozliwosc poogladania i posluchania roznych
              wydawnictw, odkrycia nowych.
              Nie jest nas wielu na tym FORUM, ale najbardziej mnie dziwi fakt, ze jak na
              razie poruszamy sie tylko w kregu milosnikow ROCKA ! A gdzie sa fani JAZZu,
              BLUESa..... Odezwijcie sie ! Przeciez Wy macie podobne klopoty z dostepem do
              roznych wydawnictw w naszym kraju.
              Pozdrawiam! -;)))
              Nu Sound
              • Gość: jazzmach Re: EMPiK - Media Markt IP: *.arch.pwr.wroc.pl 21.08.01, 13:12
                Cześć. Odpowadam na apel o wypowiedzenie się w sprawie sklepów z płytami fanów JAZZU. Jestem fanem
                jazzu i powiem, ze nie narzekam. Ceny plyt w Empiku są jakie są, trudno. Wybór płyt jest moim zdaniem
                wystarczający - mają wszystkie nowości jazzowe, a z pozostałych plyt jest calkiem duzy wybór. Przynajmniej,
                jak mi sie wydaje, najwiekszy w Polsce. Do tego zdarzają się fajne przeceny. Niedawno byla przecena z Warner
                Bros. gdzie mozna bylo kupic plyty za 19.99 i 29.99 - nabylem wtedy pare plytek Mike''a Sterna, Davida Sanborna,
                Earth Wind and Fire. Także nie jest tak źle, przynajmniej z jazzem.
                Co do MediaMarkt, to wybór jazzowych plyt jest tam bardzo mały, nawet wymieszali je z plytami bluesowymi, ale
                dobre jest przynajmniej to, ze te plyty, co są kosztują 49.99, a nie 59.99 jak w EMPIKU. A wsrod tych plyt za 2
                zlote znalazlem pare fajnych plyt popowo-jazzowych. No i mają trochę polskiego jazzu za 5 zl.
                Nie narzekałbym więc i wydaje mi się, ze fani rocka tez nie powinni narzekac. Wiadomo, ze mogloby byc lepiej, ale
                jak na Polskie warunki to i tak we Wroclawiu jest swietnie.
        • Gość: konsum Re: EMPiK - Media Markt IP: *.dtcentrum.pl 24.08.01, 10:45
          Nu sound jeżeli otworzysz sklep muzyczny między pralkami ,lodówkami i sprzętem
          oświetleniowym i sprzedawał płyty po dwa złote masz szanse stać się sklepem
          "kultowym".
      • Gość: hrabia Re: EMPiK - Media Markt IP: *.dtcentrum.pl 24.08.01, 12:35
        Ha,ha gratuluje konsum to prawda bardzo finezyjny sposób połączenie asortymentu
        w media markcie. Myśle, że zaspokoi poczucie estetyki mintaja , byle jak byle
        tanio to dewiza wrocławian.
        W czym polska muzyka odnosi największe sukcesy: otóż w muzyce niezależnej,
        jazzie i muzyce klasycznej, skuszony niskimi cenami poszedłem do media i cóż ?
        oferta rzadna.Dziękuje wole Empik ktoś już tu pisał o ofercie jazzowej (w
        empiku najlepsza w mieście ) Ceny dumpingowe w Media spowodują upadek wszyskich
        niezależnych sklepów muzycznych i wybiją z głowy wszystkim którzy będą chcieli
        takowe otwierać.Empik przynajmniej uczciwie zostawiał miejsce do konkurencji
        cenowej dla niezaleznych. W związku z tym nie wiem dlaczego padła Bemolika i
        inne sklepy ale wiem że empik i tak przetrwa , za miesiąc może dwa a może już
        ogłosił takie same ceny dumpingowe, i już nikt niezalezny nie powstanie , a żal.
        p.s.
        ciekawe kto będzie sprzedawał chopina: pewnie japończycy
    • Gość: Rob-35 Re: EMPiK - Media Markt i ROCK SERWIS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.01, 11:14
      Gość portalu: NuSound napisał(a):

> POCZATEK:
      > Wrocek ma ponad 700000 mieszkancow i ani jednego prawdziwego sklepu
      > muzycznego. Czy to nie wstyd ?

Wstyd!

> Byla BEMOLIKA, ktorej zazdroscilo nam pol Polski ze stolica wlacznie.
      > Naprawde fachowy sklep, prowadzony z pasja i znajomoscia tematu i z taka
      > sama obsluga !!! To byl ewenement!!!

O tak! Przez dwa lata kupiłem kiladziesiąt zamówionych płyt a przy tym
      spędziłem miło czas na fachowych pogawędkach. Teraz muszę się posiłkować
      poznanym niedawno amerykańskim dj-em, który ściąga sobie płyty z USA
      za 2$ do 5$ sztuka.

> No ale tak wyglada od dluzszego czasu nasz rodzimy "szol byznes". Wydawnictwa
      > permanentnie podnosza ceny (obojetnie czy waluta idzie w gore czy w dol) z
      > rownoczesnym zawezaniem katalogow oferowanych wydawnictw - zauwazyliscie ile
      > plyt jest niedostepnych w naszym pieknym kraju, ile wznowien i premier nie
      > wchodzi na nasz rynek?! Najciekawsze jest to, ze dotyczy to glownie pozycji
      > artystycznie wartosciowych, a nie wszechogarniajacego nas chlamu !

I o to chodzi :-) liczy się przecież ilość a nie jakość.

> /.../ ceny czesto z kapelusza, obsluga niekompetentna.

Owszem - są nawet płyty w cenach od 85 PLN do 100 PLN (nie podwójne!)

> Ale rynek jest duzy, a balagan jeszcze wiekszy !!!

I tak ma być! W chlewie świniom jest najlepiej...
      (jak twierdzi zawsze hodowca świń).

> Pozdrawiam !
      > NuSound

W Rock Serwisie (www.rockserwis.pl) wybór jest rzeczywiście
      bardzo przyjemny. Zappa? Bardzo proszę: 60 pozycji :-)))
      Gong? Nie ma sprawy: 23 pozycje :-)))
      Mano Negra? Już się robi: kilkanaście tytułów :-)))
      King Crimson? Drobiazg: 30 wydawnictw :-)))
      Nusrat Fateh Ali Khan? Nic trudnego: kilkanaście albumów :-)))
      Crazy World of Arthur Brown? Też się znajdzie: 3 przykłady :-)))
      Can? Musowo: 30 płytek :-)))
      Brian Eno? Nie ma sprawy: 24 tytuły :-)))
      23 Skidoo? Od biedy może być: 1 płyta :-)))

Ale nie jest niestety idealnie:
      Robert Wyatt? BRAK
      Ion Hassell? BRAK
      Mc Donald & Giles? BRAK

Pozdrawiam
      Rob-35
    • Gość: teo Re: EMPiK - Media Markt IP: *.dtcentrum.pl 24.08.01, 10:31
      Mam krótkie pytanie. Jak to się stało że Bemolika posiadająca super obsługę
      super ofertę i posiadająca za ścianą chorendalnie drogi Empik ( jeszcze nie
      była media z cenami dumpingowymi )padła. Może Bemolika nie była taka super Empik
      taki zły a Wrocław nie posiada wiernych i wyrobionych słuchaczy . A tak swoja
      drogą widziałem płyty Steczkowskiej w Paryżu ( Ekstrapole ) po przeliczeniu za
      około 60 pln
    • Gość: dlugopis Re: Kupowanie CD w Niemczech IP: 195.30.191.* 24.08.01, 11:06
      Witam.
      Poniewaz duzo jezdze najczesciej kupuje plyty w Niemczech. Najczesciej zanim
      zdecyduje sie pojsc do sklepu sprawdzam ceny w internecie. Jest bardzo dobra
      wyszukiwarka, ktora podaje ceny i firmy http://www.shoppingscout24.de/.
      Wiekszosc sklepow wysyla na caly swiat. Oprocz tego jezdze do MM oraz do WOM
      World of Musik http://www.wom.de. Obsluga jest tak samo beznadziejna jak w
      Polsce w duzych sklepach. To sa tylko sprzedawcy, a nie ludzie zyjacy muzyka.
    • Gość: leo Dyktatura niskich cen IP: *.dtcentrum.pl 24.08.01, 11:45
      Żadna dyktatura zwłaszcza niemiecka nie wyszła Polakom na dobre
      Mają z czego dopłacać zaoszczędzili na odszkodowaniach
      Ciekawe jak Zuber i inni dostawcy sprzętu muzycznego?
      • Gość: dlugopis Re: Dyktatura niskich cen IP: 195.30.191.* 24.08.01, 12:29
        Ale o co ci chodzi ???
        Poruwnujemy ceny i obsluge w MM i Empiku, ja dorzucilem porade, gdzie jeszcze
        mozna kupic tanio plyty, a ty o odszkodowaniach i Zuberze.
        ?????????????????????????????
    • Gość: leo Re: EMPiK - Media Markt IP: *.dtcentrum.pl 24.08.01, 13:50
      Główny temat to empik-media markt więc porównuje chasła reklamowe.
      Bardziej mi sie podoba Kultura i Media.A empik wydaje bardziej swojski.Media
      konkurują nie tylko z empikami ,ale również min. z Zuberem.
      • Gość: e-X. Re: EMPiK - Media Markt IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 18:32
        Hej NuSound

Temat ciekawy, ale przynajmniej w jednym punkcie naprawde trudno sie z Toba
        zgodzic. Owszem, to jak najbardziej prawda, ze Empik ma zlodziejskie ceny i byc
        moze niekompetentna obsluge. Natomiast nie moge sie zgodzic zupelnie z kwestia
        marnego wyboru - slabej oferty !

Dziwie sie tym bardziej, ze twierdzisz ze siedzisz mocno w branzy (nie wiem,
        byc moze masz na mysli nieco inne muzyczne obszary). Wroclawski Empik (tak samo
        jak sp. Bemolika) jest rowniez ewenementem w skali kraju, jesli chodzi o
        zaopatrzenie w rozne rzadkie tytuly! Zazdroszcza go nam ludzie z Warszawy,
        Gdanska czy innych miast. To co w nszym Empiku najcenniejsze to lada po lewej
        stronie patrzac od glownego wejscia - takiego wyboru plyt z muzyka rockowej i
        nierockowej awangardy naprawde trudno znalezc w jakimkolwiek sklepie w Polsce.

Jeszcze pare lat temu sciagniecie niektorych plyt graniczylo z cudem, natomiast
        teraz w Epiku leza pelne dyskografie. Ceny - owszem - w granicach 80-90 zl,
        jednak jezeli ktos jest wystarczajaco zdetermnowany - wystarczy wejsc i kupic.

PZdr.

e-X.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka