akni21 10.11.11, 17:57 ciekawa jestem ile mieszkańcy płacą za ogrzewanie każdego pokoju który ma 4 ściany szczytowe!!! Nigdy bym nie kupiła w tym domu mieszkania-to są mieszkanie dla strefy południowej, we Włoszech,Hiszpanii,Grecji ale nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akni21 Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [z... 10.11.11, 18:00 nie 4 ściany szczytowe a 5 ścian szczytowych każdego mieszkania! Jak to ogrzać??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia 10.11.11, 18:58 Corte Verona i Concerto Verona - jedno Jasia, drugie Ala? PPT! PPT! Niech żyje nam, niech rozwija się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Di Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.man.tk-internet.pl 23.11.11, 17:21 akni21 - ja nie mam problemu z ogrzewaniem a jestem zmarzlakiem. W zeszłym roku miałam sporą nadpłatę - ale fakt, mieszkam 'od srodka' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.man.tk-internet.pl 24.11.11, 21:32 własnie mieszkam w takim mieszkaniu i powiem Ci że z ogrzaniem nie ma problemu. W tej chwili kaloryfery mam odkręcone przez 1 godzinę zaraz po wstaniu rano. Reszta dnia bez grzania. Też się obawiałem kupując. Ale widzisz,- nie taki diabeł straszny! Odpowiedz Link Zgłoś
inside_again Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [Z... 10.11.11, 19:22 Z gustami się nie dyskutuje... Pomijając aspekty "techniczne (niebagatelne) - TO jest "najpiękniejsze"? No to ja chyba mam jakieś inne poczucie estetyki. Mieszkam niedaleko Inżynierskiej. Photoshop i dobre oświetlenie zrobią wszystko. Pojedźcie tam zobaczyć ten bunkier w realu.... To jest jakiś kosmos... w dodatku paskudny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.11, 21:41 Przyjacielu, oceniają jedni z najlepszych wrocławskich architektów. To nie jest kwestia gustu lecz znajomość tematu. Kwestia gustu tłumaczy się brak umiejetności merytorycznej oceny. Tak, tak merytorycznej, gdyż architektura to nie jest "widzimisie" architekta, tylko zbiór wielu prawideł. Architektura i urbanistyka to nauka tak samo jak matematyka. Mozna powiedzieć, że tylko przypadkiem w całej tej wiedzy jest jeszcze wątek wizualny. Ludzie bez przygotowania oceniają tylko pod katem tego ostatniego a i tu nie wiele mają do powiedzenia, gdyż brak im właściwych punktów odniesienia i wiedzy na temat architektury światowej. Tu wbrew pozorom nie ma pola do dyskusji. A kłania się edukacja architektoniczna i fałszywe postrzeganie piękna vel bazylika licheńska. Dla porównania, ilu potrafi ocenić klasyczny utwór muzyczny. Tak , wiem są "różne gusta". I tak sobie to tłumaczmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.finemedia.pl 10.11.11, 21:49 Przyjacielu, Ocena ekspertów zmienia się średnio co dziesięć lat. To co jest wartościowe w jednej dekadzie, w następnej jest archaiczną perwersją. Faktem jednak jest, że architektura to wypadkowa to wypadkowa wielu czynników. Niewątpliwie, w obecnym dyskursie architektoniczno-urbanistycznym kluczowym jest złamanie wszelkich zasad stylu międzynarodowego bez odwoływania się do tradycji, a więc architektura opozycji, nie ciągłości. Nie zmienia to jednak faktu, że taka sytuacja jest chora. Estetyka to nie dodatek, tylko integralna część architektury. Bo to, w jakimś środowisku człowiek żyje, ma na niego ogromny wpływ. Architektura chaosu i brzydoty będzie produkować dewiacje. Nie liczy się już ani estetyka, ani harmonia, ani nawet funkcja, tylko innowacyjność, to jest wyłączną wartością! Tak, budynki na pierwszym miejscu są bardzo nowoczesne. I bardzo, bardzo brzydkie. Za dziesięć, dwadzieścia lat będzie to jak SOLPOL. Nikt się tym nie przejmie. Nic nie starzeje się tak bardzo jak "nowoczesność". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.11, 22:27 Nie napisałem, że estetyka jest nieistotna a jedynie przekornie iz mogłaby być dodatkiem w całym morzu innych aspektów. Ocena ekspertów się nie zmienia, gdyż to nie są agencje ratingowe lub analitycy giełdowi. Tu istnieją pewne kanony niezmienne od..no uprośćmy starozytnej Grecji. Odwołanie się do tradycji jak najbardziej istnieje. Ale nie do tradycji stylów historycznych tylko do nazwijmy je współczesnych a mam tu na myśli dwudziestolecie międzywojenne i zmianę filozofii w podejściu do architektury i planowania miast. A mianowicie zwiększone wymogi higieniczno -sanitarne dla mieszkań (oświetlenie izb światłem dziennym, przewietrzanie itp.) Mało kto dziś pamięta lub wogóle wie, że wyszydzane obecnie blokowiska to kamień milowy w podejściu do budownictwa mieszkalnego. Oczywiście mocno zdewaluowany ale szczytne złożenia w pewnej części zostały usankcjonowane. Obecnie architektura nie ma prawa istnieć bez badań socjologicznych i psychologii przestrzeni, tu oczywiście się zgodzę. Solpol natomiast nalezy rozpatrywac podobnie jak pałac kultury i nauki. Powstały w podobnym okresie choć nie w tym samym czasie. A mianowicie w okresie, kiedy to można było znów zacząć budować. Solpol jest próbą poszukiwania nowej tożsamości architektonicznej w nowej Polsce. Czy udaną, nie mnie oceniać. Natomiast uważam, że jest świadectwem pewnego okresu. Podsumowując, pewien wielki architekt powiedział kiedyś:"mniej znaczy więcej" i to się sprawdza. Kierując się oszczędnością formy i ukazując jej harmonie i proporcje wypracowane przez m.in. nieszczęsnych Greków otrzymujemy dzieło ponadczasowe. Detal może się "przejeść" natomiast właściwa proporcja i umiar nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.finemedia.pl 10.11.11, 22:35 Niezmienne? A ileś razy to modyfikowano i obalano zasadę Witrwiusza "piękność, trwałość, funkcjonalność"? Modernizm zmiótł tradycyjną architekturę i stworzył nowy jej sposób rozumienia. To nie kontumacja tradycji, tylko tworzenie nowej, często w świadomej opozycji. Architektura Greków i Rzymian nie była biała i dostojna. Nie była nawet prosta w formie. Była pełna ornamentów i pstrokata (malowano budynki). Biała czystość architektów to współczesny wynalazek. SOLPOL to żart. Drwi z otoczenia, parodiuje je. Pałac Kultury, można go lubić lub nie, ale przez swój klasycyzm jakoś się wpisuje w kontekst. SOLPOL nie. To całe Corte Verona nie jest ani tradycyjne (bo to czysto abstrakcyjne formy) ani też modernistyczne (nie ma spójności bryły, jak w międzywojniu, nie mówiąc o dziwnym podejściu do kolorystyki). Inaczej mówiąc - poza "nowością" nie ma myśli przewodniej. Nie próbuje tworzyć historii, to jednorazowy wytrysk do którego nikt nie nawiąże. Bo taka jest współczesna architektura. Nie ma narracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astra Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 22:07 Marcinie, skoro mają to być 'najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia' to jednak chyba nie chodzi o merytoryczną ocenę. Skoro mają być najpiękniejsze to właśnie o ocenę WIZUALNĄ chodzi. Natomiast gdyby chodziło o 'najlepsze nowe budynki Wrocławia' to w grę wchodziłyby również wymogi formalne, światowe trendy bla bla bla... W skrócie - nie masz racji biorąc pod uwagę niefortunny tytuł 'najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia' Bo z której strony by ich nie oglądać piękne nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omcy Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: 195.182.9.* 23.11.11, 10:56 Architekt, a już w szczególności urbanista, który wszystko "wie na pewno" nie jest wart słuchania. Za kilka lat będzie wiedział na pewno, ale dokładnie na odwórt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.teta.com.pl 01.12.11, 07:43 Co do mentalności architektów. Dawno temu dorabiałem sobie do wakacji malowaniem mieszkań. Trafiło sie ostatnie zlecenie - pomalowanie przedpokoju Pani architekt. Okazało sie że przedpokój był pomalowany czarną farbą olejną/ftalową - i oczywiście nie chodziło o zamalowanie tego oleją :) - tylko miało być już po "ludzku". Wyszło że opalarka musi iść w ruch - nic innego wtedy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia 11.11.11, 08:26 >Z gustami się nie dyskutuje Przeciez wlasnie dyskutujesz, tak jak wszyscy w tym watku. Nie rozumiesz tej prostej prawdy? Po cholere powtarzasz ten kretynski aksjomat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.tktelekom.pl 14.11.11, 10:06 Dla mnie najgorszy we współczesnej architekturze jest brak rzeźby i ornamentów - coś, co stanowiło o pięknie i duszy tamtych starszych budynków, budowanych w dawnych epokach, aż do Secesji włącznie (którą uważam za najpiękniejszy styl). Teraz mamy zwykłe pudełka, bloki, ze szkła i stali, które nie mają ani duszy, ani piękna. To tylko przemysłowe, fabryczne klocki. Masówka. Wspomniany Pałac Kultury jest piękny, bo ma właśnie rzeźby, ornamenty i wspaniałe, stylowe wnętrza pełne artystycznych mebli i żyrandoli. Nie mówię, że mamy kopiować dawne style. Może udałoby się zaprojektować jakiś nowy? I jeszcze jedno - często słyszę od ludzi, którzy pierwszy raz widzieli wrocławski Rynek: że piękny, tylko szkoda, że pozostawiono tam brzydki PRL-owski blok. Mowa o Banku Zachodnim. Dziwią się, że to budynek przedwojenny. Bo to brzydota, kompletnie bezwartościowe pudło, psujące trochę najpiękniejszy wielkomiejski Rynek w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
smrodek71 Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [Z... 11.11.11, 00:09 Corte Verona to najbrzydszy budynek we Wrocławiu....... nawet wielka płyta z 70 ma więcej stylu- i ten klinkier............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.11.11, 06:07 to niejest nawet klinkier tylko coś w rodzaju płyt imitacja klinkieru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smrodek71 Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.11.11, 12:06 kompletnie nie rozumiem zamysłu- miał być ul w wycinanki z kwadratu..............? co do tego na rondzie to.......... już nie odczuwam takiego skurczu... ale do tego to się nie umywa http://www.google.pl/imgres?q=ba%C5%82uckiego+modernizm&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1280&bih=653&tbm=isch&tbnid=VIGPJ3671YJxnM:&imgrefurl=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php%3Ft%3D413183%26page%3D3&docid=6IHKnyEsYiNgEM&imgurl=http://i329.photobucket.com/albums/l391/skansen/IMG_0615-1.jpg&w=800&h=600&ei=dwG9Tv62BoPKsgbF5q38Ag&zoom=1&iact=hc&vpx=692&vpy=148&dur=110&hovh=194&hovw=259&tx=126&ty=113&sig=116922912791457248753&page=1&tbnh=131&tbnw=187&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0 Odpowiedz Link Zgłoś
geolog72 Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [Z... 11.11.11, 09:47 Totalna BEZNADZIEJA. Co te budy mają wspólnego z urodą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Thespian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 11:05 Thespian oszpecił całe rondo na Powstańców Śląskich Tam są takie piękne kamienice i ten szklany twór wcale nie pasuje to tej zabudowy. Jego brzydota razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tam Re: Thespian IP: *.am.wroc.pl 14.11.11, 11:11 A mi się bardzo podoba. Za to Concerto Verona, może tylko na zdjęciu, wygląda już nawet nie brzydko, a absurdalnie. Jakby architekt nie mógł się zdecydować, co chce budować. Te wygolone, łyse trawniki to jak brudny kibel w nibyeleganckiej restauracji - mówią prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank >>> Czy Corte Verona to osiedle zamknięte? 11.11.11, 21:24 Bo inaczej to pozdrawiam mieszkańców - w tamtych okolicach jest okropny wandalizm i chuligaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koV kasa?.... IP: *.internetia.net.pl 12.11.11, 03:45 Oczywiście to oceny architektów. Kilku, teoretycznie bezstronnych fachowców. Ale ostatnio widzę straszną ekspansję Verony w promocji Corte - chyba im się nie sprzedaje. Generalnie chcą wszystkimi sposobami zachęcić do zakupu. Coś jest na rzeczy? - oczywiście sam neguję to pytanie, ale zawsze pojawia się odrobina wątpliwości. W moim odczuciu te "chińskie pudełka" są straszne, funkcjonalność mieszkań słaba, a wykonawstwo i materiały beznadziejne. To nie jest klinkier - to są płytki gresowe wklejane na styropian! Na logikę po dwóch zimach w naszym klimacie powinny one odpadać (chyba, że zastosowali coś o czym nie mam pojęcia). Współczuję ludziom których "coś" zalewa i którzy mają problemy z niedoróbkami. Na przeciwnym biegunie postawię Thespiana i Rezydencję Leopoldinum. Obie piękne (w mojej ocenie) i wykonane w światowym standardzie. Thespian ma pecha - gdyby powstał w miejscu odleglejszym od ruchliwego ronda to nie miałbym żadnych wątpliwości o najlepszy budynek ostatnich lat we Wrocławiu. Nie wpisuje się w okoliczne kamieniczki? - a buduje się dziś kamieniczki? Lepszy był ten sklep w tym miejscu, czy może ten blok z tyłu? Wg mnie to jest czepianie się, a budynek jest super! Dalej są grobowce na Chopina - mogę powtórzyć w lekko zmienionej formie jaką opisywałem Corte... Gdyby je postawić przy cmentarzu na Osobowicach to mogłoby się wydawać, że są integralną częścią nekropolii... (ale oczywiście mają w sobie trochę uroku - to więcej niż Corte...). Reszta... - cóż nie w moim typie i nie wiem też czy w typie mieszkających tam osób, bo przecież buduje się to dla ludzi (jak kupili to pewnie tak i o to chodzi). Funkcjonalność wg mnie jest najważniejsza - spokój z remontami (też porządne materiały), rozkład pomieszczeń, fajne i jak największe balkony/tarasy, dobrze doświetlone itd. To wszystko wraz z wysokością opłat przekłada się na wygodę użytkowania, bo nawet na niektórych osiedlach z wielkiej płyty jest bardzo fajnie (patrz 4-piętrowce na Szczepinie i Popowicach z dużą ilością przestrzeni pomiędzy budynkami, zielenią wokół, infrastrukturą dla ludzi). Brakuje mi kilku budynków, ale pewnie były rozpatrywane. Gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie.. - sam w sobie to znajduję i dlatego też uważam podobne konkursy za bezsensowne, bo to indywidualne odczucia, choć zawsze warto posłuchać co myślą inni (nie podali ile osób głosowało i ile co dostało głosów). Gdzie można znaleźć wszystkich nominowanych ktoś wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kasa?.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 12:28 Gość portalu: koV napisał(a): > Na przeciwnym biegunie postawię Thespiana i Rezydencję Leopoldinum. Obie piękne > (w mojej ocenie) i wykonane w światowym standardzie. Thespian ma pecha - gdyby > powstał w miejscu odleglejszym od ruchliwego ronda to nie miałbym żadnych wątp > liwości o najlepszy budynek ostatnich lat we Wrocławiu. Nie wpisuje się w okoli > czne kamieniczki? - a buduje się dziś kamieniczki? Lepszy był ten sklep w tym m > iejscu, czy może ten blok z tyłu? Wg mnie to jest czepianie się, a budynek jest > super! Czy buduje się kamieniczki? Chyba dawno nie byłeś na Oławskiej. Między Kameleonem a skrzyżowaniem z ulicą Łaciarską jest piękny nowy budynek w miejscu spalonej kamienicy. Można? Można. Oczywiście zgadzam się, że ten sklep był porażką w tym miejscu, ale skoro podjęto decyzję o nowej zabudowie to moim zdaniem jest ona chybiona. Thespian absolutnie nie pasuje do tego miejsca. I te "firanki" we wszystkich oknach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koV Re: kasa?.... IP: *.internetia.net.pl 12.11.11, 16:44 Racja, na Oławskiej w ogóle fajnie to wszystko odnowili i uzupełnili braki. Jest to jednak strefa Rynku - tam nie może być inaczej (jedyny wyjątek to Bank Zachodni...). Wszędzie indziej liczy się pum i metry sprzedażowe. I jeśli przyjąć taką miarę to podtrzymuję swoją opinię o Thespianie - rewelacyjny budynek, tylko miejsce średnio trafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kartono-Gips Re: kasa?.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.11, 00:01 co się dziwisz ze się nie sprzedaje, jak tam ściany działowe są z płyt kartonowo-gipsowych. żenada! szalu ten budynek nie robi, nie ma się czym podniecać panowie architekci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.11.11, 17:10 Maszkaron na Placu Powstańców Śląskich w gronie najpiękniejszych? No bez jaj!!! Thespian to maszkaron budowlany, bez jakiegokolwiek zgrania z otoczeniem! Brzydki po prostu - kto nie wierzy, niech się wybierze na Krzyki... Ciekawe tylko, jakim cudem (ekonomicznym?) ta pokraka "załapała się" na listę razem z praawdziwymi perełkami budowlanymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA71 Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 09:27 "bez jakiegokolwiek zgrania z otoczeniem!"... Albo ktoś tu niedowidzi, albo się kompletnie nie zna :) Zobacz na linię zabudowy przy rondzie, jest idealnie wpasowany w linię kamienic, z liniami dachów włącznie. Z tyłu musiał integralnie grać z blokiem z czasów gierka (wieża w Thespianie) i też jest idealnie wpisany. Nie wierzysz, to podejdź i zobacz wzdłuż tego bloku - dopasowany co do centymetra. I stań między nimi - blok z prawej ma 11 pięter, Thespian 8. Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [Z... 14.11.11, 21:03 Hehehe, najpiękniejszy syf dla lemingów ze wsi, i to dla takich których rodzice przyjechali tu 30 lat temu na hasło Gierka : Pomożecie"! Po pierwsze, kolorowe pudełka nałozone jedno na drugie (takie podobne widzialem w Mediolanie, Genui, styl lat 80-tych), po drugie zieleń minimalistyczna, niec nie podkreśla, ani nie aranżuje, a to wszystko obok Grabiszyńskiej, gdzie spaliny, hasał i ruch non stop!!! Trzeba być właśnie wiejskim głupkiem, żeby skusić się na te świecidełka. Działanie podobne jak w Afrycwe kuszono "dzikusów" świecidełkami. POdobno "Sky Shit", też ma być uznane za arcydzieło architektury. Wtgląda jak Stary Batory z jednym kominem przełamanym ułomną ścianą imitującą przetrącone skrzydło!!! Br, coraz lepiej w tym bantustanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koris Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.11, 14:44 Każdy może oczywiście mieć swoje zdanie nt. budynku, ale po co od razu obrażać ludzi. Rozumiem, że Pan nie przyjechał tu 30 lat temu, a Pana Rodzice to rodowici Niemcy mieszkający we Wrocławiu od zarania dziejów :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_wroclaw Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia [Z... 22.11.11, 08:59 Witam "przeskalowana mozaika, przestrzenny ornament " to chyba jakiś żart osiedle niczym kultowa Szuflandia z filmu Machulskiego, to ma zdobić miasto o tak bogatej architekturze. Ja rozumiem, że to jest miasto krasnoludków, ale ta Szuflandia cofa nas do Rzeczpospolitej Krasnoludowej. ( Olo ratuj ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Zobacz najpiękniejsze nowe budynki Wrocławia IP: *.217.146.194.generacja.pl 25.11.11, 08:18 mało tego że dupy nie urywa to jest najzwyczajniej brzydki... nie odnosi się do niczego, elewacja to porażka... jedna wielka imitacja i kicz, bez polotu, zieleni, małej architektury, nawiązania do otoczenia thespiana bym nie nie mieszał bo to raczej nie ta kategoria... mnie się osobiście podoba, zawsze można się spierać o szczegóły... nikomu się nie dogodzi w 100%tach ale wracając do inżynierskiej to w kategorii "akceptuję brzydotę" ten jest dla mnie nie do zaakceptowania... nauczyłem się akceptować obdrapane kamienice, szarość, starzenie się budynków, nauczyłem się podejścia do mieszkania jako do schronienia, skromności to że jak ktoś wymieni w takiej starej kamienicy bramę wejściową na nową z dębowego drewna a na drugi dzień ktoś namaluje na niej kutasa jest na ostatniej pozycji którą akceptuję, a elewacja tych budynków jest jeszcze dalej w mojej skali, nie wiem czy gdyby sprzedawali te mieszkania po 3 tyś /m2 to bym kupił... gdybym miał wybierać między starą kamienicą a tym to raczej padło by na kamienicę.... Odpowiedz Link Zgłoś