wroclawiak81 13.11.11, 20:19 kolejne lipne widowisko dla plebsu który chce sie dowartościować :-/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinqua Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej 13.11.11, 21:16 A Ty już dowartościowałaś się swoim wpisem? Daruj sobie takie komentarze, bo właśnie po tego typu postach widać dokładnie, komu słoma z butów wychodzi. Szkoda mi Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kniaz Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 14:19 Karolinko- dziewczynko z chóru...sama sobą też nic na scenie nie prezentowałaś...więc ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinqua Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej 15.11.11, 23:10 "Karolinko- dziewczynko z chóru...sama sobą też nic na scenie nie prezentowałaś." ???? O czym Ty piszesz, człowieku? Leczyć się trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Ja się nie znam na operze, ale widzę 14.11.11, 21:17 Porównajcie sobie filmik z polskiego spektaklu z tym: www.youtube.com/watch?v=2cQ_iYf1ai8 Przecież ten nasz to w porównaniu amatorszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-5 Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej op... 14.11.11, 00:22 przede wszystkim Szynalski już nie powinien śpiewać! To było okropne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12november Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.opole.hypnet.pl 14.11.11, 08:18 w sobotę była inna obsada i wszystko było jak należy. Odtwórca Kniazia śpiewał wyśmienicie, powracając z kniaziem z niewoli "Tatarzyn" trzymał się konia doskonale. Może warto pisać recenzje z występu drugiego garnituru ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 09:20 Całkowicie sie zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 10:41 Nie zapominajcie ze Pan Szynalski jest mężem Pani dyrektor Michnik i głos mu do występów nie jest potrzebny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 00:28 plebs wpisuje na forach takie teksty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.play-internet.pl 14.11.11, 10:36 sam jesteś plebs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rockweell Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.opole.hypnet.pl 14.11.11, 11:18 nie zauważyłe(a)ś że socjalizm z folwarku, któremu na imię RP, socjalizm wyciął plebs ("chama" i "lumpenproletariusza") . Twój wpis całkowicie potwierdza nie istnienie klasy średniej. Takie maga widowisko robi się po to aby więcej ludzi nie uczęszczających w operowych spektaklach, na zasadzie marketingowej odebrało przekaz wynikający z przedstawienia i być może w przyszłości trafiło do opery, aby jak to nazywać z "plebsu" stać się klasą średnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Kniaż Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.internetia.net.pl 14.11.11, 12:09 fatalnie napisana recenzja - czy autor przeczytał choć raz bez emocji to co napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
donal-dina Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej op... 14.11.11, 15:40 Po opanowaniu Opery Wrocławskiej przez p. Michnik odnosi się wrażenie,że opera pomyliła się komuś z widowiskami, rewiami i dojeniem pieniędzy na nieudaczne spektakle z U.M.miasta Powinna zrobić jeszcze spektakl na morzu tam nikt nie musiałby mieć głosu a odpowiednia aparatura zrobiłaby swoje. Słusznie pozbył się Kraków tej osoby i Wrocław powinien zrobić wreszcie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wersal-55 Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej 14.11.11, 19:20 Masz calkowita racje,,DONAL-DINA.Opera mojego miasta byla w latach 60-70 to bylo cos.Wystawiane opery,KNIAZ IGOR,CARMEN,TO BYLO PRZEDSTAWIENIE,PELNA SALA.Dzisiaj,to chautura.Obecnosc TZ.widzow,to rzeczywistosc polakow.Plebsem jest jednak ludnosc naplywowa,czas na wyprowadzke,wschod czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
turunen73 Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej op... 14.11.11, 19:33 To ciekawe co tutaj wypisujecie.Odnoszę wrażenie,że żyjemy w światach równoległych - byłam na przedstawieniu w sobotę i jestem pod ogromnym wrażeniem. Świetna scenografia, kostiumy i przede wszystkim wokale. Autor recenzji chciałby szwadron kawalerii na scenę wpuścić?zabrakło mu emocji?Współczuję bardzo braku wyobraźni.Opera to sztuka w pewnym sensie umowna, to nie dosłowna produkcja hollywoodzka.A muzyka Borodina jest tak naszpikowana emocjami,że reszta może być już na niższym diapazonie. I na koniec-ilu z Was, malkontenci, było na tym przedstawieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Treca Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.opole.hypnet.pl 14.11.11, 19:39 W sobotę odniosłem identyczne wrażenie. Nie wiem na ile inni (piątkowi) wykonawcy mogli spowodować tak mocno inny odbiór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 19:50 W sobote Pan Michał Kowalik byl rewelacyjny, swiatowy poziom naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: Kniaź Igor - megawidowisko bez przekonującej IP: *.netdrive.pl 14.11.11, 21:22 Za to, co w niedzielę odstawił Szynalski ludzie powinni otrzymać zwrot kasy za bilety. Niektórzy "weselnicy" tak nie fałszują. Żenujące... Byłem i żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: иг ku przestrodze recenzentom IP: *.opole.hypnet.pl 15.11.11, 11:50 Кaждый пишет чтo oн cлышит, Кaждый cлышит, кaк oн дышит. Кaк oн дышит, тaк и пишет, Не cтaрaяcь yгoдить. Тa прирoдa зaхoтелa. Пoчемy - не нaше делo, Для чегo, не нaм cyдить. Odpowiedz Link Zgłoś
sandulf Skandal!!! 15.11.11, 08:26 zapłacić 330zł za bilet w sektorze VIP i być zmuszonym do wysłuchiwania wycia (nie boję się tego słowa) tytułowego bohatera to prawdziwy skandal. widzowie dali wyraz swojemu oburzeniu, zarówno po jednej z arii Kniazia w wykonaniu Bogusława Szynalskiego, jak i podczas ukłonów. Bogusław Szynalski nie poradził sobie z opracowaniem wokalnym partii. "śpiewał" (choć to za dużo powiedziane) dźwiękiem płaskim, o dykcji i aktorstwie szkoda wspominać. przedstawienie ratowała fenomenalna Anna Lichorowicz. Jej Jarosławna jest pełna wokalnej i aktorskiej brawury. olbrzymie brawa należą się również za fantastyczne wykonanie karkołomnych (zwłaszcza w IV akcie) partii Jaroszki i Skuły (Rafał Majzner i Tomasz Rudnicki). Trzeba przyznać, że pozostali wykonawcy trzymali równie wysoki poziom. jednak co z tego, skoro główny bohater tak drastycznie od nich odstawał? opera "kniaź igor" napisana przez Borodina oparta jest na fragmencie staroruskiego "słowa o wyprawie Igora". Baśniowość fantastycznie oddają zarówno scenografie jak i reżyseria (po raz kolejny wielkie brawa dla duetu Adamik, Kędzierska). wieczorem 11 listopada wszyscy zgromadzeni w Hali widzieli, że Kniaź był nagi.na szczęście tym razem nie bali się powiedzieć o tym głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: Skandal!!! IP: *.opole.hypnet.pl 15.11.11, 09:10 Z powyższych wpisów wynika, że nie trafiono z obsadą na występ premierowy 11.11.2011. Główna rola o niebo lepiej wykreowana przez Pana Michała Kowalika. Na porównywalnym spisały się poziomie odtwórczynie postaci Jarosłwny. W obydwu (piątkowym i sobotnim przedstawieniu nieźle zaśpiewał Pan Nikolay Dorozhkin, chociaż kilka razy zagotował Panią dyrygent. Poprawnie wykonana praca przez Pana Urbanowicza. W roli Konczaka żaden solista nie ma czego się wstydzić. Doskonała Pani Irina Zhytynska – niezależnie od tego z którym składzie śpiewała, podobnie jak tandem: Rudnicki, Majzner. Ochrzczony Połowiec w piątkowym przedstawieniu na koniu trzymał się jak pijany klient baru, wysokiego stołka, a w sobotę jak prawdziwy Tatarzyn. W końcu Panie Makowska i Brzezińska bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Gdyby te dwie ekipy zmiksować, nie byłoby negatywnych wpisów, ale artyści pewnie byliby „zajechani”? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melo Re: Skandal!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.11, 09:50 Z ciekawości...w jakim sensie Dorozhkin "zagotował panią dyrygent"...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kniaż Igor - 18 listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 01:03 Może orientujecie się która obsada wystąpi w piątek 18 listopada? Na stronie Opery jest informacja tylko o 11, 12 i 13. Mam nadzieję, że los oszczędzi mi słuchania Kniazia w wykonaniu Bogusława Szynalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa skowrońska Re: Kniaż Igor - 18 listopada IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.11.11, 21:32 los Ci tego nie oszczędzi. współczuję. 18 występuje szynalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kniaż Igor - 18 listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 00:55 Ale pech! Zatem przeciwwagą i pocieszeniem będzie cudowny głos Ani Lichorowicz. Bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek A ja byłem 19 listopada IP: *.cable.net-inotel.pl 21.11.11, 00:35 I było prawie wspaniale. Znakomity Michał Kowalik, cudowna Iryna Zhytynska z pięknym mezzosopranem i płaskim, apetycznym brzuszkiem. Piękna scenografia, pozbawiona tak modnego ostatnio oszukiwania widza przy pomocy przeźroczy, wspaniałe stroje (mam nadzieję, że tanio wypożyczone z Warszawy). Szkoda tylko, że tak nieliczny był żeński balet i męski chór. Odniosłem zresztą wrażenie, że przygotowywany kiedyś przez ś.p. Małgorzatę Orawską chór np. w Godunowie brzmiał zdecydowanie lepiej. Niezła orkiestra, pomijając kilka zgrzytów, obroniła się w trudnej akustycznie Hali nad wyraz dobrze, pewnie prowadzona przez Maestrę. Dziwią mnie i czasem śmieszą głosy malkontentów, którzy tęsknią za poprzednią dyrekcją i krytykują rozmach aktualnej. Nikt w Polsce nie potrafi zrobić megawidowiska, na które przychodzi przez dwa weekendy po kilka tysięcy ludzi dziennie. Mało, że przychodzi. Przyjeżdża specjalnie z innych miast "operowych" i może tylko zazdrościć Wrocławiowi, że potrafi zrobić to co nie udaje się ani w Łodzi ani w Warszawie (przy praktycznie nieograniczonym budżecie) ani nawet w Poznaniu (bo Kulczyk się obraził m.in. na poznańskich pismaków i przestał sponsorować Operę). To co robi dla Wrocławia Maestra Michnikowa, najlepszy menedżer wśród dyrektorów polskich oper należy szczerze podziwiać i żałować, że nie ma odpowiednika w magistracie, który umiałby z jej energią zorganizować kasę na naprawę wrocławskich ulic, których nawierzchnie w centrum miasta wyglądają jakby sowieckie oblężenie, ostrzał i bombardowania zakończyły się przedwczoraj. Szkoden goden ale spektakl był przepiękny !!! Odpowiedz Link Zgłoś