Dodaj do ulubionych

Expose Tuska vs. kurs KGHM

19.11.11, 11:10
Jak wiemy, w czasie wczorajszego expose Tuska padła propozycja opodatkowania dochodów z produkcji miedzi i srebra. Dziś podczas debaty nad wotum zaufania pos. Kuźmiuk powiedział, że wczorajszy spadek kursu akcji KGHM to zmniejszenie kapitalizacji spółki o 4mld zł w tym 1,5 mld w części przypadającej na Skarb Państwa. To prawie tyle samo, co czteroletnie dochody z obcięcia ulgi na internet. Na to wyszedł na mównicę Tusk i mówi, że przecież spadek kursu i wzrost obrotów miał miejsce dokładnie w chwili jego wypowiedzi na ten temat. To prawda, ale nie wspomniał o ... kontraktach terminowych na akcje KGHM (stooq.pl/q/?s=fkghz11&d=20111118). Wystarczyło przecież wcześniej ustawić krótkie pozycje na tym instrumencie, aby zarobić! I to zarobić całkiem ... niewiele, kwoty rzędu kilkuset tys. zł. w przeciągu kilku, kilkunastu dni, bo to instrument mało płynny. Rozumiemy? Skarb Państwa musi utracić 1,5 mld zł lub miliony ludzi muszą stracić ulgę na internet, aby ktoś mógł zarobić na mieszkanie! To jest ta skala. Jak to kiedyś powiedział jeden poseł - rząd sprzedaje kiosk za cenę pudełka zapałek, aby uzyskać z tej operacji DWIE ZAPAŁKI.

Obserwuj wątek
    • Gość: kondonek Re: Expose Tuska vs. kurs KGHM IP: *.e-wro.net.pl 19.11.11, 20:23
      a podobno Donald nic nie potrafi! Potrafi, potrafi!
    • wielki_czarownik A tak szczerze - co to jest kurs akcji? 19.11.11, 21:44
      Tak naprawdę to narzędzie do manipulowania pieniędzmi i robienia przekrętów przez finansistów. Czy od wypowiedzi Tuska KGHM stracił część maszyn? Zamknął jakąś kopalnię? Zyski firmy się zmniejszyły? Nie - w spółce się nic nie zmieniło, tylko finansiści jak zwykle dostali panikarskiej sraczki. Za jakiś czas wszystko wróci do normy i tyle.
      • katonzwybiorczej Re: A tak szczerze - to nie masz pojęcia! 19.11.11, 22:03
        Jakich finansistów? Tych co robią "interesa" na cmentarzu, w nocy? Ja też bym chciał poznać expose Donalda kilka tygodni wcześniej i wtedy bym sobie spokojnie zajął odpowiednią pozycję na kontraktach KGHM-u i pewnie dzisiaj już bym sobie kupował, po tak szybkiej akcji (tzw."złoty strzał", hehe), mieszkanko 2 pokojowe we Wro.
        A to czy KGHM stracił część maszyn, czy zyski się zmniejszyły, to mnie...wali!
        W kapitaliźmie chodzi o mój zysk, o maksymalizacje mojego zysku, a wszystko inne mnie wali!
        Ale z jednym się z Tobą zgodzę: "Za jakiś czas wszystko wróci do normy i tyle."
        Święta prawda, tak jak i to, że za jakiś czas wszyscy umrzemy! I tyle!
        • wielki_czarownik Więc przyznajesz 20.11.11, 00:36
          Że ten cały "kapitalizm" i "obrót papierami wartościowymi" to jeden wielki przewał i "kręcenie lodów" kosztem zwykłych ludzi. Z ekonomią ma to tyle wspólnego, co g*wno z transatlantykiem.
        • levack.levack Re: A tak szczerze - to nie masz pojęcia! 20.11.11, 10:32
          katonzwybiorczej napisał:

> Jakich finansistów? Tych co robią "interesa" na cmentarzu, w nocy? Ja też bym c
          > hciał poznać expose Donalda kilka tygodni wcześniej i wtedy bym sobie spokojnie
          > zajął odpowiednią pozycję na kontraktach KGHM-u i pewnie dzisiaj już bym sobie
          > kupował, po tak szybkiej akcji (tzw."złoty strzał", hehe), mieszkanko 2 pokojo
          > we we Wro.

Żeby zarobić kilkaset tysięcy na kilkuprocentowym wahnięciu kursu to musiałbyś mieć do dyspozycji grube miliony.
          A z Twoich wypowiedzi na tym forum wynika, że jesteś sfrustrowanym wyborcą PiSu ("Znowu w życiu mi nie wyszło"), więc taka wiedza i tak nic by Ci nie dała.
          • katonzwybiorczej Re: A tak szczerze - to nie masz pojęcia! 20.11.11, 11:15
            oj levacku nie kompromituj się!

Żeby zarobić kilkaset tysięcy na kilkuprocentowym wahnięciu kursu to musiałbyś
            > mieć do dyspozycji grube miliony.

A wiesz co to jest kontrakt terminowy na akcje KGHM-u? Wiesz co to jest lewar?

Z Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś tak jak to naćpane lewactwo z niemiec, które z kastetami i pałami przyjechało "aby bronić się przed faszystami" i na "dzień dobry" pobiło rekonstruktorów Księstwa Warszawskiego.

Tobie pewnie w życiu wyszło jedynie to, że nie popierasz PiS-u, a wyjdzie jeszcze bardziej jak zwiększysz dawkę! Wtedy już na 100% będziesz "odpływał na Zielonej Wyspie!
            • Gość: levack Re: A tak szczerze - to nie masz pojęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 18:06
              > A wiesz co to jest kontrakt terminowy na akcje KGHM-u? Wiesz co to jest lew
              > ar?

Wiem, i nadal uważam, że nie miałbyś tyle kasy, żeby mieć na depozyt. Bo jakbyś miał, to byś nie głosował na PiS.

> Tobie pewnie w życiu wyszło jedynie to, że nie popierasz PiS-u, a wyjdzie je
              > szcze bardziej jak zwiększysz dawkę! Wtedy już na 100% będziesz "odpływał na Zi
              > elonej Wyspie!
              Jako ateista mogę się tylko uśmiechnąć patrząc na to Twoje katolicko-pisowskie głoszenie miłości bliźniego.
              Pozdrawiam,
              Levack

• niestaly_czytelnik Błąd! 20.11.11, 20:07
                > Wiem, i nadal uważam, że nie miałbyś tyle kasy, żeby mieć na depozyt. Bo jakbyś
                > miał, to byś nie głosował na PiS.

Błąd levaku. Ja akurat mam tyle kasy i głosuję na PiS. I nie widzę pomiędzy tymi faktami powiązania.

PS. Sprawdzałeś w lodówce, czy nie masz tam PiS-u?

• levack.levack Re: Błąd! 20.11.11, 20:31
                  niestaly_czytelnik napisał:

> > Wiem, i nadal uważam, że nie miałbyś tyle kasy, żeby mieć na depozyt. Bo
                  > jakbyś
                  > > miał, to byś nie głosował na PiS.
                  >
                  > Błąd levaku. Ja akurat mam tyle kasy i głosuję na PiS. I nie widzę pomiędzy tym
                  > i faktami powiązania.
                  To być może jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę.
                  • katonzwybiorczej czy na tym forum jest dobry psychiatra? 20.11.11, 21:10
                    Mam krótkie pytanie: czy na tym forum jest dobry psychiatra?
                    Uważam, że osobnik kryjący się pod nickiem levack.levack ma typowe objawy urojenia paranoicznego. Czy ktoś z Was ma podobne odczucia?

A dla wiadomości levacka i innych: etiologia osobowości paranoicznej według Freuda, to obroną przed nieświadomymi pragnieniami homoseksualnymi, a jej głównym mechanizmem była projekcja. Później badacz zmienił pogląd i uznał, iż jej przyczyną jest pragnienie uznania pocieszenia ze strony rodzica tej samej płci (mylone z homoseksualnością).

Pytanie wprost do levacka.: Masz lewackie poglądy i jesteś...ukrytym pederastą?
                    • levack.levack Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 20.11.11, 21:25

> Mam krótkie pytanie: czy na tym forum jest dobry psychiatra?
                      > Uważam, że osobnik kryjący się pod nickiem levack.levack ma typowe objawy uroje
                      > nia paranoicznego. Czy ktoś z Was ma podobne odczucia?
                      >
                      > A dla wiadomości levacka i innych: etiologia osobowości paranoicznej według Fre
                      > uda, to obroną przed nieświadomymi pragnieniami homoseksualnymi, a jej głównym
                      > mechanizmem była projekcja. Później badacz zmienił pogląd i uznał, iż jej przyc
                      > zyną jest pragnienie uznania pocieszenia ze strony rodzica tej samej płci (mylo
                      > ne z homoseksualnością).
                      >
                      > Pytanie wprost do levacka.: Masz lewackie poglądy i jesteś...ukrytym pedera
                      > stą?

:-)
                      Myślę, że pytanie w temacie zadałeś dobre. Bardzo dobre. Tylko chyba kogoś innego masz na myśli... Przynajmniej tak wynika z rozwinięcia Twojej myśli.
                      • katonzwybiorczej Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 20.11.11, 21:45
                        wątek jest o Tusku i Kghm-ie.
                        Ja napisałem o konraktach terminowych i dżwigni finansowej, Ty o...PiS-ie.
                        A przecież Tobie można i należy pomóc!

Może cierpisz na paranoje indukowaną? Z kim obecnie żyjesz? Czy komputer i internet to jedyne Twoje "okienko" na świat? Jakie masz/miałeś relacje z matką? Napisz wszystko, co od wielu, wielu lat chciałeś wykrzyczeć....
                        • levack.levack Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 20.11.11, 22:01

> wątek jest o Tusku i Kghm-ie.
                          > Ja napisałem o konraktach terminowych i dżwigni finansowej, Ty o...PiS-ie.
                          > A przecież Tobie można i należy pomóc!

Ty zacząłeś zbaczać z tematu na "cmentarze", a ja Ci tylko uświadomiłem, że nic by Ci ta wiedza nie dała, bo nie masz kasy "startowej". Świadomie nazwałem Cię wyborcą PiS, chyba się za to nie obrażasz, prawda? Niewyborcy PiS nie tworzą spisku przy każdej wypowiedzi premiera. Niewyborca PIS uważa, że jeśli ktoś coś wiedział wcześniej i to wykorzystał, to są instytucje, które to wykryją i wyciągną odpowiednie konsekwencje. Bo niewyborca PIS ma pewne zaufanie do instytucji państwowych. To było lekkie OT, bo wiążące się z Twoimi wypowiedziami na tym forum.
                          Poza tym, ja Cię nie obrażałem swoimi wypowiedziami, a Ty mnie, owszem. Od ćpunów, psycholi... To Tobie się wszystko kojarzy... No, ale na to nie mam wpływu. Po ateistycznemu Ci wybaczam.
                          • katonzwybiorczej Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 23.11.11, 11:51
                            a ja Ci tylko uświadomiłem, że nic
                            > by Ci ta wiedza nie dała, bo nie masz kasy "startowej".

"Kasa startowa".... o czym Ty pier***lisz?! Znasz się na giełdzie jak świnia na gwiazdach!

Bo niewyborca PIS ma pewne zaufanie do instytucji
                            > państwowych.

Rozumiem, że pewne zaufanie do instutucji państwowych miałeś także za czasów PiS-u?
                            A może jesteś takim lewackim faszystą, co uważa, że..." jak Kali BIĆ/SĄDZIĆ to dobrze, jak Kalego BIĆ/SĄDZIĆ, to źle"?
                            • levack.levack Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 23.11.11, 13:29

> Bo niewyborca PIS ma pewne zaufanie do instytucji
                              > > państwowych.
                              >
                              > Rozumiem, że pewne zaufanie do instutucji państwowych miałeś także za czasów Pi
                              > S-u?

Starałem się mieć. Np. cały czas płaciłem (i płacę) abonament tv. Ale niezmiernie się ucieszyłem, że po 2 latach kaczoro-leppero-giertycho-system się rozleciał.

> A może jesteś takim lewackim faszystą, co uważa, że..." jak Kali BIĆ/SĄDZIĆ to
                              > dobrze, jak Kalego BIĆ/SĄDZIĆ, to źle"?
                              A tu to nie wiem do czego pijesz. Ale wracając lekko do głównego tematu, to moja ateistyczna moralność nie pozwoliłaby mi oszukiwać i np. w przypadku gdybym miał wcześniej informacje o wystąpieniu premiera o KGHM, na pewno bym ich nie wykorzystał.
                              • katonzwybiorczej Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 23.11.11, 17:42

To już zrezygnowałeś z obrony swojej tezy o.... "kasie startowej" na giełdzie? Hahahahaha!

Uważasz, że płacąc abonament tv udowadniasz, że masz zaufanie do instytucji państwowych?
                                Hahahaha! Dziadku lewicowy, jesteś zwyczajnie, tak po ludzku,... śmieszny!

moja ateistyczna moralność nie pozwoliłaby mi oszukiwać i np. w przypadku gdybym m
                                > iał wcześniej informacje o wystąpieniu premiera o KGHM, na pewno bym ich nie wy
                                > korzystał.

Żałosny i śmieszny dziadku lewicowy, na giełdzie ateistyczna moralność jest już w cenie każdego waloru. Nie musisz się spowiadać nikomu skąd masz informacje! Po prostu - "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty!".
                                • levack.levack Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 23.11.11, 20:38

>
                                  > To już zrezygnowałeś z obrony swojej tezy o.... "kasie startowej" na giełdzie?
                                  > Hahahahaha!

Nie. Podtrzymuję.
                                  >
                                  > Uważasz, że płacąc abonament tv udowadniasz, że masz zaufanie do instytucji pań
                                  > stwowych?
                                  > Hahahaha! Dziadku lewicowy, jesteś zwyczajnie, tak po ludzku,... śmieszny!
                                  >
                                  > moja ateistyczna moralność nie pozwoliłaby mi oszukiwać i np. w przypadku gdyby
                                  > m m
                                  > > iał wcześniej informacje o wystąpieniu premiera o KGHM, na pewno bym ich
                                  > nie wy
                                  > > korzystał.
                                  >
                                  > Żałosny i śmieszny dziadku lewicowy, na giełdzie ateistyczna moralność jest ju
                                  > ż w cenie każdego waloru. Nie musisz się spowiadać nikomu skąd masz informacje!
                                  > Po prostu - "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty!".

Ponieważ nie umiesz rozmawiać, tylko wyzywasz, to nie planuję więcej z Tobą dyskutować. Jak się nauczysz, to może.
                                  • katonzwybiorczej Re: czy na tym forum jest dobry psychiatra? 23.11.11, 20:46
                                    Ponieważ nie umiesz rozmawiać, tylko wyzywasz, to nie planuję więcej z Tobą dys
                                    > kutować. Jak się nauczysz, to może.

Ooo! I lewacki dziadek się pogniewał! Pewnie czyta teraz "NIE" Urbana albo "Fakty i Mity". Pamiętaj lewacki dziadku, że ateistycznymi lewakami byli też... Hitler i Stalin!!!
      • map4 Re: A tak szczerze - co to jest kurs akcji? 21.11.11, 08:39
        Kurs akcji to jest dowód wartości firmy. Sprzedający dogadał się z kupującym co do wyceny akcji przedsiębiorstwa. W dłuższym okresie czasu wykresy kursów akcji dokumentują zmienną wartość firmy.

W latach 30 ubiegłego wieku w USA masa ludzi uwierzyła, że nie muszą już pracować, bo spekulując na akcjach zarobią więcej, niż uczciwą pracą. Kiedy bańka pękła, ludzie ci skakali z okien. Zaledwie w 80 lat później sytuacja się powtarza. Chciwość jest bowiem ponadczasowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka