Dodaj do ulubionych

Spór między producentem ciepła a jego dystrybut...

28.12.11, 08:21
Spór jednego monopolisty z drugim... Jeden francuski, a drugi fiński 'kamienicznik cieplny'. Corocznie, zawsze obaj podnoszą opłaty, a w 2011 obaj podnieśli drastycznie (ponad 15%) opłaty stałe - za moc zamówioną - które są płacone non-stop, nawet gdy nie pobiera się ciepła. "Płacz i płac". Tak to jest, jak 'mądrzy' sprzedali (tzw. sprywatyzowali) kurę znoszącą złote jajka - chyba przewidywali, że we Wrocku będzie klimat tropikalny i nie trzeba będzie grzać...
Obserwuj wątek
    • Gość: sceptyk traca mieszkancy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:37
      moim zdaniem slowem kluczowym jest irracjonalny (spor), tu dwóch się kloci, a trzeci (czyli mieszkancy) niestety traci, bo jest zmuszony do wiekszych niz z sieci miejskiej oplat za ogrzewanie. najciekawsze pytanie zostaje bez odpowiedzi - czemu fortum zachowuje sie jak pies ogrodnika: sam nie zje i drugiemu nie da...
      • Gość: zenek Re: traca mieszkancy IP: *.vfserver.com.49.154.184.in-addr.arpa 28.12.11, 09:49
        Spółka ciepłownicza (Fortum) powinna służyć mieszkańcom, a w tym przypadku tak nie jest :(
      • Gość: Blecharz Re: traca mieszkancy IP: *.dialog.net.pl 28.12.11, 09:58
        Gdzie tu dwoch sie kloci ?
        Jeden chce drugi uniemozliwia.
        Gdzie tu wina kogeneracji ? Ja bym powiedzial ze to raczej ewenement ze sami chca cos dla kogos zrobic - oczywiscie nie za darmo.
        • Gość: piotrek Re: traca mieszkancy IP: *.pl 28.12.11, 10:25
          No właśnie jest problem, bo orazowo kogeneracja chce połączyć swoją rurę z rurą fortum, a jak będzie awaria to fortum nie będzie mogło odciąć rury kogeneracji ani nawet jej naprawić bo to nie ich. I tu właśnie ten wymiennik jest potrzebny.
          • Gość: Blecharz Re: traca mieszkancy IP: *.dialog.net.pl 28.12.11, 13:10
            Skad wiesz kto i na jakich zasadach bedzie remontowal swieza instalacje ?
            Jaki to problem wstawic zawor ?
            nie zartoj
            • Gość: asd Re: traca mieszkancy IP: *.internetunion.pl 28.12.11, 22:08
              To nie kwestia zaworu, a wymiennika. To już bardziej skomplikowane
        • Gość: gość Re: traca mieszkancy IP: *.lmds.dialog.net.pl 09.01.12, 12:00
          hahahaha!!!
          za darmo!!!!
          Bądź pewny, że nikt Ci nic za darmo nie da. Zapłacisz później- w dzierżawie, eksploatacji lub cenie produktu.
      • Gość: hej Do sceptyka IP: *.internetia.net.pl 28.12.11, 11:25
        Fortum zdecydowało o budowie swojej elektrowni, więc blokuje przyłaczenia nowych odbiorców robiąc sobie rezerwę na start. Kogeneracja tupie nogą, bo nie zwiększa sprzedaży, choć mogłaby podłączyć bez problemu nowe bloki. A po tyłku dostają mieszkańcy Wrocławia, jak zwykle.
        • Gość: ho Re: Do sceptyka IP: *.vfserver.com.49.154.184.in-addr.arpa 28.12.11, 11:40
          Fortum przyłącza do sieci tylko prestiżowe obiekty we Wrocławiu takie jak stadion i Sky Tower, ale zapomina o potrzebach zwykłych mieszkańców:

www.fortum.pl/o_fortum/aktualnosci/fortum_podlacza_do_sieci_cieplowniczej_kluczowe_obiekty_we_wroclawiu/
          A nowa elektrociepłownia to tylko pretekst drenowania naszych kieszeni. Ktoś te 1,5 mld złotych będzie musiał zapłacić.
          • zimny_chirurg Re: Do sceptyka 28.12.11, 13:15
            Nasze bezpieczeństwo oparte na rosyjskim gazie ?? Nie dziękuję !
    • spr.polsko Spór między producentem ciepła a jego dystrybut... 28.12.11, 10:21
      Tak właśnie wygląda QRWA w Polsce konkurencja!!! Jeden producent, jeden dostawca!!! Nadszedł czas, żeby to wszystko rozjebać!!!
      • kupalnik Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb 28.12.11, 10:31
        A miało być pięknie! Tymaczasem miasto pozbyło się (sprywatyzowało) dochodów z MPEC, a firma Fortum to fatalny monopolista, który bezwzględnie drenuje nasze kieszenie. Moja Spółdzielnia Mieszkaniowa już otrzymała zawiadomienie o planowanych podwyżkach w 2012. Aż chce się wyć...
      • zimny_chirurg Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb 28.12.11, 10:56
        No właśnie, gdybyś chciał kolego produkować ciepło i dostarczać go swoim klientom to nie możesz, choć prawo na to zezwala. I tu jest problem ...
        • Gość: rsnie Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 11:55
          Przykro mi, ale to nie prawda. Można być jednocześnie producentem i dystrybutorem. Taka sytuacja nie jest wcale lepsza, gdyż wtedy mamy do czynienie z całkowitym monopolem naturalnym i walka o interesy odbiorcy jest trudniejsza.

Swego czasu przedstawiłem analizę kosztów ogrzewania w SM we Wrocławiu. (INSTAL 4/2010), której wynika, że różnica w opłatach za 1 m2 (w roku 2009) wynosi od 10 (SM Polanka) do 114% (SM Piast) tego, co powinno być. Nie znalazło to żadnego odzewu SM, którym proponowałem wyliczenie mocy zamówionej.

Więcej można znaleźć na: www.rsniezyk.pl

Jako najważniejszy (3 akcje) współwłaściciel KOGENERACJI biorę aktywny udział w WZA i żądałem działań na rzecz zwiększenia sprzedaży ciepła przez istniejące źródło skojarzone. Zwiększenie obciążenia EC powoduje wzrost sprawności i powoduje obniżenie cen ciepła.

Żądanie przez FORTUM separacji obiegów jest bzdurą podwyższającą koszty eksploatacyjne i wynika z wygodnictwa oraz braku p[odstawowej wiedzy. Teraz firmą rządzą marketingowcy, a nie inżynierowie (ewentualnie wtórni analfabeci techniczni).

Głupota nie ma granic!!!!

• medet Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb 28.12.11, 14:26
            To prawda, co Pan napisał.

Mam wątpliwą (od pewnego czasu) przyjemność stale współpracować z Fortum i niestety, najleszych fahowców zwolniono lub pozowolono im odejść...
            Obecnie wiedza techniczna panów z działów technicznych (z naprawdę nilicznymi wyjątkami (jedna odoba!) to farsa.

Obecnie liczy się w Fortum WYŁĄCZNIE marketing, czyli mądre miny do klientów i obarczanie innych podmiotów swoimi problemami organizacyjnymi.
            Fortum to już w zasadzie Dział Sprzedaży a nie najlepsi fahowcy od ogrzewnictwa.

Pozdrawiam.
            • Gość: xxx Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb IP: *.e-wro.net.pl 02.01.12, 12:54
              Na pewno wieksi fachowcy niz Twoja ortografia...
    • Gość: arek Re: Spór między producentem ciepła a jego dystryb IP: *.eckrakow.pl 28.12.11, 17:48
      Oni się kłócą, a ja mam zimne kaloryfery :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka