timmr82 28.01.12, 22:42 Gazeto! Dlaczego zamieszczasz coraz więcej artykułów sponsorowanych bez odpowiedniego oznaczenia?!?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: samodzielny Samemu: lepiej i taniej IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.12, 23:33 Miałem raz takiego projektanta jak zaczął wydziwiać z kuchnią i pokojem to mu podziękowałem. Sam wszystko zaaranżowałem. Pomogło mi za darmo kilka osób. 1. Ekipa remontowa: kwestie techniczne, co można zrobić lepiej, a co nie ma sensu. 2. Studio mebli kuchennych i tak robią proejkt za darmo jak się robi kuchnię u nich. Mieszkania robione przez takich projektantów są na 1 kopyto i nie są indywidualne. Polecam samemu oglądać dużo zdjęć (np. ze str leroy merlin - setki aranżacji), oglądać gotowe kompozycje kuchni i łazienek. Później tylko szukać czegoś najbardziej zblizonego i przedyskutować to z ekipą budowlaną. Co to za przyjemność na komplement typu: ale pięknie mieszkanie urządziłeś odpowiedzieć to robota projektantów. Frajda to samemu zaplanować. A za zaoszczędzone pieniądze pojechać na wycieczkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.12, 23:43 Własnie miałem wywalić posta coś w Twoim stylu ale ujołes tu wszystko dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabarbar Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.12, 00:06 samemu samemu, a później wyglądają mieszkania i domy jak wyglądają, wystarczy spojrzeć za okno, ale powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z osłami Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.12, 11:20 A samemu sobie borujesz ząb czy robisz operacje? A może sam się reprezentujesz w sadzię? Jak czytam takie brednie to mi się robi niedobrze. Sam to se możesz w d... pogrzebać i sądzić że dobrze to zrobiłeś. Początek artykułu dobry, reszta niestety jak zawsze zatem lekkie sprostowanie. Dekorator to bzdura (każdy może się nim nazwać), zawód projektanta nie istnieje (to archaizm). Jest tylko architekt. Architekt to ktoś kto skończył ASP lub Wydział Architektury np. na PWr ( i posiada dyplom). I wyobraź sobie "panie sam", że ci ludzie posiadają wiedzę o istnieniu której nie masz pojęcia. Studio mebli kuchennych to ci co najwyżej poukłada "klocki" dostarczone przez producenta na określonej powierzchni, a to nie jest projekt tylko aranżacja. Musisz przyznać przed lustrem, że jesteś ignorantem i szkoda ci kasy albo jej nie masz na architekta. I cholera cię bierze, że ktoś kasuje trochę siana za robotę umysłową a nie machanie łopatą. A co gorsza on może tą robotę lubić. Pije kawkę i projektuje, ot taki zawód. Każdy może zostać architektem, tak jak kosmonautą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch05 Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.12, 12:41 Sprostowanie - architektem jest jedynie osoba, która skończyła Architekturę na wydziale Architektuty Politechniki i posiada odpowiednie uprawnienia architektoniczne. Po ASP moża być jedynie architektem wnętrz i to też w ograniczonym zakresie - bez możliwości całkowitej zmiany przestrzeni np. zmiany ścian działowych, otworów okiennych i drzwiowych, bo to wymaga zmiany pozwolenia na budowę a do tego potrzebny jest architekt z uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
thrilled_claire Re: Samemu: lepiej i taniej 29.01.12, 13:25 Od kiedy to na ścianka działowa jest elementem konstrukcyjnym? Bo tylko na takie potrzeba pozwolenia na budowę. Wszystko, co nie przenosi obciążeń w budynku możesz sobie zmieniać do woli, bez pozwoleń, dyplomów czy uprawnień. Co nie znaczy, że zgadzam się z opinią, że laik zrobi to dobrze i ze smakiem. Ale dopóki efekty prac tych domorosłych architektów nie straszą na zewnątrz, niech sobie nawet stawiają repliki salonów z Dynastii w swoich mieszkankach w blokach. Problem zaczyna się kiedy podejście "każdy sam sobie architektem" wylewa się na zewnątrz i zaśmieca przestrzeń publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samodzielny Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 01:30 albo jesteś ograniczony albo jesteś urażonym projektantem/architektem/dekoratorem. Przykłady, które podałeś są nie na miejscu. Usunięcie zęba, czy sprawa sądowa wymagają fachowej wiedzy i nie sposób samemu się do tego przygotować. Tak samo możesz podać, że można samemu polecieć na księżyc... Natomiast zaaranżować mieszkanie każdy może tak jak chce. Pomocne są liczne strony w necie, zdjęcia, poradniki. Satysfakcja, że się samemu na coś wpadła jest ogromna. To, że coś będzie trendy nie znaczy, że ktoś się w tym dobrze będzie czuł. Tam mam mieszkać ja a nie dekorator! Zresztą przypomnę osobę, z której zrezygnowałem. Otóż projekt, który widziałem (odrzuciłem) i początki drugiego nie były funkcjonalne. Dla mnie to ważna rzecz. Poza tym meble kuchenne kojarzą Ci się chyba tylko z Ikea lub Bodzio system heheh. W każdym studiu zaprojektują i wykonają Ci meble tak jak chcesz w niemal dowolnym kolorze. Ja mam kuchnię niestandardową więc wszystko jest na wymiar i w zabudowie. Blaty są od ściany do ściany. Tu zapewniam Cię, że ludzie, którzy projektują tylko meble kuchenne mają większe doświadczenie i wiedzą co jest bardziej funkcjonalne. Pozdrawiam i nie dajcie sobie wmówić, że tylko dekorator tudzież inny spec od aranżacji jest w stanie Wam zrobić idealny projekt ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smrodek71 Re: Samemu: lepiej i taniej IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.01.12, 06:14 dyskutuj z ekipami :) jak nie dasz im konkretnych instrukcji, rysunków to będziesz albo poprawiał albo żył potem nie tak jak chciałeś- wtopa gwarantowana na jakimś etapie nie mówię,że z architektem zawsze jest super ale o za dużej kasie mówimy,żeby ryzykować parę koło w skali kilkuset tysięcy a artykuł rzeczywiście strasznie wieje reklamą- powinni prawnie to jakoś zrobić żeby było jakieś oznaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć projekt... 29.01.12, 04:31 Mam mieszkanie 120 m2. Czyli jesli mialbym do tego dolozyc jeszcze ze 30 tys na doradztwo, to wole zmarnowac swoj wlasny czas i samemu sobie zrobic projekt. Artykulom sponosorowanym, mowimy stanowcze nie. Mam nadzieje, ze jak sie ktos nastepny bedzie chcial w ten sposob oglaszac w wyborczej to sie dwa razy zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smrodek71 Re: Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć proje IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.01.12, 06:09 robienie generalnego remontu w 120 metrowym mieszkaniu bez projektanta - przynajmniej salonu, pokoju gościnnego czy jak to tam wygląda = wyrzucone pieniądze w błoto nie dasz rady, musiałbyś kilka lat czytać te magazyny, uczyć się materiałoznawstwa, znajomości ofert producentów itp to jest takie Polskie - wydaje się 500 tyś na mieszkanie a potem idzie do ikei i kupuje np lampę za 200 zł.........ja sensu w tym nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć proje 29.01.12, 20:06 A powiedz mi jedno - po cholerę mi materiałoznastwo wybierając lampę do pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Re: Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć proje IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.12, 07:05 Pierwsze i ostatnie zdjęcie - zimno, bezosobowo, niczym w akwarium. Drugie i trzecie - wieś tańczy i śpiewa czyli eklektyczne prostactwo. Niestety, nie ma na czym "oka zawiesić" i ze słowem "miło" w żaden sposób się to nie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manwe moje mieszkanie wykończyła projektantka. IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.12, 08:46 moje mieszkanie wykończyła projektantka i jestem z tego baaaardzo zadowolony. Powiedziałem jej jaki chce mieć klimat w mieszkaniu i jaką kolorystykę. zaakceptowałem jeden z projektów, powiedziałem jaki mamy budżet i dałem jej wolną rękę. Pani sama organizowała wszystkie zakupy, ja tylko czasami musiałem podjąć decyzje odnośnie jakichś detali. Dzięki jej kontaktom i znajomości rynku udało mi się zaoszczędzić sporo pieniędzy i już tutaj zwróciło mi się w sporej części jej wynagrodzenie. A do tego trzeba jeszcze doliczyć czas jaki zaoszczędziłem nie tylko na robieniu zakupów, ale i na zdobywaniu koniecznej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stylistka polecam doradztwo w Galerii Wnetrz Domar IP: *.54.16.190.static.telsat.wroc.pl 29.01.12, 12:41 BEZPŁATNE PORADY* PROJEKTANTEK I STYLISTEK WNĘTRZ. Szukasz pomysłu na swoje wnętrza? Chcesz, by były piękne i funkcjonalne? Skorzystaj z b e z p ł a t n y ch porad projektantów i stylistów wnętrz w Galerii Wnętrz Domar. domar.pl/uslugi,uslugi,doradztwo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .A. Re: polecam doradztwo w Galerii Wnetrz Domar IP: *.internetia.net.pl 29.01.12, 19:47 OBRZYDLIWA REKLAMA - WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
milopracownia Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć projekt... 13.02.12, 14:22 50 metrów to koszt około 3 tysięcy złotych, wraz z nadzorem autorskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Chcesz piękniej mieszkać? Warto wynająć proje IP: *.szczepankowo.poznet.com.pl 13.10.15, 10:45 Ja również wynajęłam projektantke i jestem zadowolona z efektu końcowego! Polecam www.kaminskadorota.pl Odpowiedz Link Zgłoś