Dodaj do ulubionych

Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny

16.02.12, 11:24
Niestety jako mieszkańcy nie mamy wyboru

Nie do końca prawda. Wystarczy skrzyknąć się, zebrać kilkadziesiąt tys podpisów i odwołać partacza w referendum. Wtedy każda inna kandydatura niż kogoś kto zna się na zarządzaniu miastem po prostu nie przejdzie (mieszkańcy już na to nie pozwolą).
Obserwuj wątek
    • ta14 Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny 16.02.12, 11:31
      Ja zeszłej zimy czekałam półtorej godziny na autobus, który powinien jeździć co 15 minut :) W tym roku dwukrotnie przesiadłam się z roweru na MPK i dwukrotnie autobus nie przyjechał. Czekałam na przystanku, autobus nie przyjeżdżał. Kiedy w końcu jechał w stronę pętli miałam nadzieję, że zaraz ruszy ponownie stronę miasta. 10 min spóźnienia jeszcze wybaczę. I rzeczywiście jechał. Do ZAJEZDNI! Kochane wrocławskie MPK- wypie.alaj, uj Ci w upę. To jest idealny przykład postępu technicznego, który NIBY ma nam ułatwić życie, a w rzeczywistości unieszczęśliwia (w tym akurat wypadku wk.rwia). Umiesz liczyć- licz na siebie (i swój rower)!
      • Gość: alia Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.finemedia.pl 16.02.12, 17:52
        A ja zawsze w ogromnym mrozie, czekam na ostatni autobus D spod wrocławskich Arkad, aby dojechać na os. Sobieskiego, niestety, to loteria, często ten autobus nie przyjeżdża, a wcześniej z pracy wyjść nie mogę. Potem zostaje mi czekanie przez półtora godziny na siarczystym mrozie, na autobus nocny, który jedzie trasą wydłużoną przez okoliczne wioski na których i tak nikt nie wysiada, w domu jestem około 1:30 .
        MPK tnie sobie w ten sposób na benzynie. Mi by pewnie poradziło zmienić pracę, albo kupić samochód, arogancja tych buców nie zna granic. Jednak jeśli chodzi o kupowanie biletów, to są bezwzględni, kary za jakikolwiek błąd, a wobec siebie niezwykle pobłażliwi.
        • Gość: ua ll Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.internetia.net.pl 16.02.12, 19:11
          > Potem zostaje mi czekanie
          > przez półtora godziny na siarczystym mrozie, na autobus nocny, który jedzie tra

Półtora godziny jest to 15 km zasięgu idąc pieszo . Na sobieskiego spokojnie wystarczy.

Od siebie polecam rower. Nie trzeba gnać, pomalutku, spokojnie, odpowiednio ubrana i w 40 minut na pewno będziesz w domu. Jak dobrze pokombinujesz z okrężną trasą to pojedziesz przez cały czas terenami zielonymi wzdłuż wałów, z daleka od ulic.
          • sverir Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 16.02.12, 20:09
            > Półtora godziny jest to 15 km zasięgu idąc pieszo .

A kto chodzi 10 km/h na godzinę?
            • Gość: szmatan Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 22:52
              może Ula biega na nartach po Wrocławiu ?
    • Gość: dd Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 11:34
      Pani czytelniczka niech sprawdzi co się dzieje na Wróblewskiego, 703 przez zwężenie stoją po 3-4sztuki naraz. Ten autobus powinien kursować jak 114/120 przez dworcową-małachowskiego-pułaskiego-kościuszki a na krakowskiej powinno być wydzielone torowisko z płyt aby busy mogły po nim jeździć. Niestety we Wrocławiu się nie da!
      • Gość: Blecharz Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: 78.8.136.* 16.02.12, 11:43
        Powinno...
      • Gość: Gux Inne objazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 11:52
        Tramwaj powinien na Księże chodzić przez Małachowskiego i Kościuszki. Już teraz podobno to możliwe, bo skrzyżowania Kościuszki/Pułaskiego jest gotowe. Ale oczywiście się nie da!
    • fantazja86 Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny 16.02.12, 11:45
      potwierdzam, że przejazd autobusem zastępczym to porażka. jeżdżę codziennie rano z traugutta do galerii (2 przystanki)... przeważnie trwa to co najmniej 30 minut... chociaż muszę przyznać, że dzisiaj pokonałam tę trasę rekordowo szybko bo w 10:P

rozumiem, że na wydłużenie przejazdu składają się trzy czynniki:
      1) zamknięcie wróblewskiego- większość aut jeździ przez traugutta co powoduje korki
      2) autobus zastępczy stoi tak samo w korkach jak i auta
      3) zima i śnieg

mnie osobiście bardziej irytuje fakt, gdzie umiejscowiono przystanki 703 przy galerii... przystanek "galeria" jest prawie w połowie ołłątaja i trzeba zapierdzielać z powrotem pod galerię co utrudnia przesiadkę i wydłuża dalszą trasę

jeżeli ktoś zdecyduje się wysiąść na wierzbowej, to owszem jest tam blisko tramwaj 73 ale rano jeździ co ok 20 jak się nie uda wstrzelić to albo trzeba kwitnąć tam naście minut albo wracać z powrotem na przystanek pod galerię ewentualnie na świdnicką.... podsumowując.... KOSZMAR.
      • Gość: Gux Znów inne trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 11:54
        A wystarczyłoby puścić 703 Kazimierza do Krupniczej, tam nawrót i postój w zatoczce "Świdnicka"
        • sverir Re: Znów inne trasy 16.02.12, 20:12
          I jeszcze bardziej wydłużyć czas oczekiwania na autobus. Bomba!
    • szafir51 Gdzie antysamochodowi szczekacze? 16.02.12, 11:54
      Hejtujący w każdym wątku dot. komunikacji miejskiej na "samochodziarzy", którzy swoim "smierdziuchowatym", "przerdzewiałym" "złomem" jeżdżą codziennie komfortowo przez miasto?
      Stając w korkach (w tych samych, w których stają autobusy) wdychając smród spalin (zamiast przyjemnych zapachów współpasażerów komunikacji miejskiej)...

Dopóki komunikacja miejska we Wrocławiu nie będzie odbywała się na normalnym poziomie (tzn. normalnym dla całego kraju, bo o średniej europejskiej wspominać nawet nie będę), dopóty samochód zawsze będzie bardziej wygodną alternatywą. Nawet przy cenie 10zł/litr Pb/ON.
      • Gość: pete Re: Gdzie antysamochodowi szczekacze? IP: *.196.81.130.threembb.co.uk 16.02.12, 18:24
        Troche kultury, czlowieku... To, ze ktos ma inne poglady od Twoich nie oznacza, ze musisz go przyrownywac do psa!
      • Gość: kinga Re: Gdzie antysamochodowi szczekacze? IP: *.dynamic.mm.pl 16.02.12, 19:00
        Trzymaj fason. Nie zachowuj sie jak ekoterrorysta.
    • rulz007 Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny 16.02.12, 12:23
      w poniedziałek miałem nieprzyjemność jechać tym dziadowskim autobusem 703 od sellgrosu. autobus spóźnił się 25min! a potem nie dało się wejść. ludzie przepychali się i bluzgali na siebie.. po kilku przystankach kierowca prawie złamał noge pasażerce,bo biedaczkę przykleili do drzwi. kierowca oswobodził ją dopiero po kilku minutach. to jest Kurwa skandal,za co ja płacę?!! do jasnej cholery!
      • Gość: ll Buahahahaha IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.12, 12:33
        Tak wyglada wlasnie promowany przez Dynamicznego Partacza Dupkiewicza transport publiczny. Ten gnoj ma czelnosc zamykac kolejne ulice i wyganiac samochody a ludziom kaze przesiadac sie wlasnie do KZ ktora jest beznadziejna.Niech pajac sam tym jezdzi,nikt normalny kto ma samochod nie zamieni go na autobus/tramwaj. Jak stac w korkach to lepiej w swoim samochodzie.
      • Gość: jk tramwaj 32 plus IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.02.12, 12:37
        duma Wrocławia, a jak.

W mróz -12 stopni wieczorem na Legnickiej pojawił się tramwaj "32 plus Gaj Awaryjny", ludzie wsiadali aż miło, a tu nagle na skrzyżowaniu Bardzkiej i A.Krajowej zamiast jechać prosto na GAJ zgodnie z napisem z przodu tramwaju, tramwaj skręcił stronę Tarnogaju.

Wszyscy wkurzeni wysiedli i poszli na przystanek na Bardzkiej koło McDonalda, następny 32plus miał być za 7 minut. Nie pojawił się, a kolejny planowo miał być o 20.03, pojawił się o 20.06. To tylko 3 minuty, ale w obliczu stania tam od 19.35 na mrozie,bez opcji skorzystania z jakiegokolwiek autobusu (dziwnym trafem wszystkie jadą na ten Tarnogaj, jakby to było jakieś skupisko domów zamieszkanych przez tysiące), do tego wprowadzania ludzi w błąd podstawiając tramwaj awaryjny z napisem "32plus GAJ", który bez jakiegokolwiek komunikatu skręca na Tarnogaj, woła o pomstę.
    • pracownikxyz Trzeba było głosować na św. Mikołaja z Ramiszowa? 16.02.12, 12:49
      Trzeba było myśleć kiedy były wybory i były składane obietnice bzdurne jak tramwaj na księżyc, a nie teraz kiedy ponosicie skutki swojego niedojrzałego podejścia do wyborów. Myślicie, że emocjonalny list do wyborczej coś zmieni? Dorośnijcie i przygotujcie się porządnie do kolejnych wyborów. Dowiedzcie się czegoś o ludziach, na których zamierzacie glosować, miast wierzyć w obietnice kolesi z ładnych zdjęć. Dobrze Wam tak bo kara za głupotę musi być.
    • Gość: MM Tramwaj 32 z Gaju IP: 193.22.252.* 16.02.12, 14:11
      A ja mam pytanie, dlaczego tramwaje codziennie rano odjeżdżają za wcześnie z przystanku początkowego na Gaju. Wcześniej oznacza zawsze ok. 2-3 minuty. Zgłaszałem już sprawę do MPK, mieli się temu przyjrzeć, ale dalej nic się nie zmieniło, robi tak kilku motorniczych, szczególnie osobnik kierujący pojazdem nr 3114, który zamyka ludziom drzwi przed nosem i po prostu odjeżdża. To powoduje, że ludzie mając teoretycznie kilka minut zapasu do odjazdu, przebiegają ul. Świeradowską na czerwonym świetle, w obawie, ze tramwaj odjedzie wcześniej. Od pewnego czasu przychodzę na przystanek kilka minut wcześniej, wsiadam do środka i obserwuje takie sytuacje z wewnątrz tramwaju, motorniczy odjeżdżają wcześniej w stosunku do czasu wyświetlanego w tramwaju, a więc mnie i pasażerom zegarki chodzą poprawnie.
      • Gość: Zenek Re: Tramwaj 32 z Gaju IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.02.12, 23:25
        Też to zauważyłem, kiedyś dorwę gnoj...
    • pedrons Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny 16.02.12, 14:28
      Kilkakrotnie już dzwoniłem ze skargami na podany na rozkładzie numer, jest pełna olewka odpowiedź zawsze standardowa "autobus gdzieś utknął", nie rozumiem jak takie funkcjonowanie jest możliwe. W krajach rozwiniętych jak się coś spóźnia albo zepsuje to się podstawia komunikację zastępczą a u nas jak Ci się śpieszy to zamów sobie taksówkę. Pozytywna strona jest taka, że dzięki temu rozwinął się u nas transport rowerowy ale chyba nie ot o chodzi.
      • Gość: Iveta Zamiast gnić na przystanku to lepiej spacerkiem IP: *.internetia.net.pl 16.02.12, 15:08
        W życiu bym nie czekała tyle na autobus.Przeciez spokojnie po swiezym powietrzu mozna sie przejsc.To wszystko dla zdrowia.
        • Gość: B dwa przystanki można przejść, cwaniaro, IP: *.finemedia.pl 16.02.12, 18:06
          ale czy próbowałaś kiedyś iść np. z Psiego Pola pod Galerię Dominikańską? Podaj czas, bo mój spod Galerii pod 14 LO to więcej niż godzina, a to dopiero połowa drogi. Może jeszcze nie wiesz, ale Wrocław to nie wieś, którą można obejść dookoła w pół godziny, komunikacja zbiorowa przydałaby się.
          • Gość: rozkosz Re: dwa przystanki można przejść, cwaniaro, IP: *.internetia.net.pl 16.02.12, 19:25

Człek idzie 5km/h, 6 km/h jak idzie bardzo szybko.
            Z dominikańskiego na psie pole masz 8,7 km.

Jeśli się nie zgadza z prędkością pieszego, proszę poszukać w książkach turystycznych.
            To jeden z tych mitów, że przepisowo samochodem nad może to wyprawa na 2 dni.

• irreality.net Re: dwa przystanki można przejść, cwaniaro, 16.02.12, 21:57
              Mam nadzieję, że żartujesz a nie tak na poważnie.

Prędkość pieszego to ok. 4,5 km/h (www.pnt.pollub.pl/pdf/nr5/13.pdf).
              W ruchu miejskim gdzie masz jeszcze po drodze sygnalizację świetlną średnia prędkość jest jeszcze niższa.

Nawet zakładając, że ktoś jest uparym piechurem to przejście 8,7 km zajmie mu powyżej 2h w jedną stronę.
            • ta14 Re: dwa przystanki można przejść, cwaniaro, 16.02.12, 23:03
              Spod Renomy na os. Sobieskiego jest dokładnie 11.4 km. Prawie 3 km uciąłeś. Transport rowerowy zdecydowanie się rozwinął. Ja również polecam. Jeździłam przy -20, jeździłam wczoraj w śnieżnej zawiei. Ani razu na rowerze nie zmarzłam, czekając za to na autobusy, które i tak nie przyjechały- cholernie! Ale wiem, że są osoby, których charaktery pracy nie pozwala na śmiganie na rowerze i nie każdy to po prostu lubi. Mając do wyboru samochód i MPK zdecydowanie wybieram samochód.
          • sverir Re: dwa przystanki można przejść, cwaniaro, 16.02.12, 20:17
            Spod Galerii można zawsze podjechać np. na Kromera. Stamtąd na Psie Pole (rynek) jest niecałe 4 kilometry. Od razu odpowiadam, że próbowałem tak, wielokrotnie, udawało się za każdym razem.
      • sverir Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 16.02.12, 20:19
        > W krajach rozwiniętych jak się coś spóźnia albo zepsuje to się podstawia komunikację
        > zastępczą

U nas podstawia się autobusy awaryjne - podejrzewam, że przewoźnik ma na to 30 minut. Czy w krajach cywilizowanych jak tylko rozkraczy się jeden autobus, to drugi wysyłają natychmiast? Wątpię.
        • baca63 Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 17.02.12, 09:59
          sverir napisał:

> > W krajach rozwiniętych jak się coś spóźnia albo zepsuje to się podstawia
          > komunikację
          > > zastępczą
          >
          > U nas podstawia się autobusy awaryjne - podejrzewam, że przewoźnik ma na to 30
          > minut. Czy w krajach cywilizowanych jak tylko rozkraczy się jeden autobus, to d
          > rugi wysyłają natychmiast? Wątpię.

U nas też wysyłają natychmiast, ale jeżeli coś się rozkraczy na drugim końcu miasta to trudno żeby autobus wysłany z zajezdni lub np. ze świebodzkiego pojawił się natychmiast. Wysyła się awaryjny w przypadku awarii lub wypadku ale nie wysyła się do pomocy jak są opóźnienia spowodowane przez korki.

• Gość: j@ Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 15:15
      A czy ktoś w ogóle zauważył że o tej godzinie jest korek od Radwanic jak nie od Siechnic kurrrrrrrrrr...... autobus to nie tramwaj ludzie ruszcie mózgami troche ja pierdo.................. nie chce sie czekac to z buta zapier...........ć wszystko na temat!!!!!!!!
      • Gość: zyzia Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.12, 16:48
        ż księża na dominikański mamy iść? (tam jest pierwszy porządny węzeł komunikacyjny dla osób dojeżdzających z okolic księża, wszystko wcześniej zamknięte/w remoncie). Po nieodśniezonych chodnikach? Sam sobie idź jak chcesz.
        • Gość: Qr Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.internetia.net.pl 16.02.12, 17:20
          Na Tarnogaj idź. Spory węzeł i bliżej. Tylko Karwińska tragiczna dla pieszego...
    • sondasz Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 16.02.12, 16:11
      Ale podaj przykład choć jednego kandydata.
      • miejski_glupek Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 16.02.12, 19:44
        sondasz napisał:

> Ale podaj przykład choć jednego kandydata.

Może Rafał Kubacki, były kandydat Samoobrony na prezia miasta Wrocławia.
        Myślę, że nawet emerytowany dżudoka byłby lepszy od doktora logiki.
    • Gość: furora Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.internetia.net.pl 16.02.12, 17:44
      odnośnie linka: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,89985,3237294.html
      jeden z lepszych tekstów science-fiction :-))
      • irreality.net Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 16.02.12, 22:00
        ROTFL. I to już było 6 lat temu :)
        Link do tego artykuły powinien być przy każdej informacji o komunikacji wrocławskiej...
      • Gość: MM Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.02.12, 23:23
        Dobre:). Ciekawe co pan Marek, teraz rzecznik Wrocławskich Inwestycji wtedy wdychał:).
    • Gość: lewy Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 21:03
      hmmm ale to w końcu ta Pani sie rozpłakała czy nie bo to straszna tragedia ze sie autobus spoznil,ja szczerze wspolczuje i nikomu nie zycze takiego traumatycznego przezycia <przytul> Pani zmarzła bardzo choć w ten dzień mrozu nie było:) płaczki i marudy!
      • Gość: walić głąba Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 21:17
        A poza tobą w domu wszyscy zdrowi?
        • Gość: Tusk OSZUST !!! Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go IP: *.aster.pl 16.02.12, 21:35
          forum.gazeta.pl/forum/w,73,133330493,133431240,Re_No_coz_Polska_to_dziki_kraj_.html
    • wielki_czarownik A ja nie czekałem ani sekundy. 16.02.12, 22:14
      To mój samochód czekał na mnie całą noc. Kupujcie ludzie auta, bo zdurniejecie w tym mieście.
      • Gość: Łoś_bimbacz kupujcie własne tramwaje! IP: *.ip.netia.com.pl 17.02.12, 00:36
        >Kupujcie ludzie auta, bo zdurniejecie
        > w tym mieście.

długo czekasz na tramwaj lub autobus?, bąć samodzielny i mobilny, kup własny tramwaj:)
        forum.gazeta.pl/forum/w,72,133305121,133305121,Kup_sobie_tramwaj_Kosztuje_piec_tysiecy_brutto.html
        • wielki_czarownik O tym nie POmyślałem! 17.02.12, 11:09
          Zaraz PObiegnę zakupić Dynamiczny POjazd Szynowy. Nie wiem tylko, czy PRywatne tramwaje będą POdpięte do Inteligentnego Systemu Dynamizowania Ruchu.
    • zap1957 Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół godziny 17.02.12, 00:01
      Jesteście wszyscy nikczemni. Nie doceniacie wielkich wysiłków naszego umiłowanego wodza Bufona 1. Jeszcze będziecie tego żałować.
      • icservice Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 17.02.12, 08:17
        to otwieranie drzwi na oścież podczas postoju powinno być karane pobiciem.... sam czasami jezdze tramwajem i w te mrozy, zamiast otworzyć tylko potrzebne drzwi i zaraz je zamknąć... otwiera wszystkie i czeka aż będzie mógł jechać.
    • map4 Re: Zamiast czekać 7 minut, czekałam ponad pół go 17.02.12, 10:54
      dfgfdg napisał:

> Nie do końca prawda. Wystarczy skrzyknąć się, zebrać kilkadziesiąt tys podpisów
      > i odwołać partacza w referendum.

Nowe ceny przejazdów komunikacją zbiorową nie spodobały się 8 mieszkańcom.
      (słownie: ośmiu). Z czego połowa, albo i więcej, to byli politycy od Palikota.

Wcześniej, kiedy dla 1500 wrocławskich dzieci zabrakło miejsc w przedszkolach na spotkanie z wiceprezydentem stawiło się 20 rodziców.

Demokracja we Wrocławiu nie działa, bo wrocławianie to bierne, głupie bydło.
      To lemingi. Dlatego pół godziny czekania na przystanku to wcale nie jest rekord, następnej zimy MPK zrobi wszystko, co tylko możliwe, aby wynik ten poprawić.
      Założę się, że wiceprezes Wild, wsadzony do MPK przez niejakiego Dutkiewicza całe lato spędzi na dalszym, planowym rozpieprzaniu komunikacji zbiorowej.

Takie są bowiem skutki pozostania w domu 60% wyborców w dniu 21 listopada 2010 roku. Tak właśnie działa demokracja: nie chciało się ruszyć dupy na spotkanie przedwyborcze aby poznać kontrkandydatów a potem, aby na nich w wyborach zagłosować, to teraz trzeba za to płacić. Czystą, żywą gotówką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka