Dodaj do ulubionych

Wzgórze Polski

IP: *.media4.pl 11.06.04, 18:37
Fakty Wrocław 4.06.2004

Wzgórze Polskie w ruinie
Wzgórze Polskie, czyli malowniczy bastion, pozostałość średniowiecznych
umocnień Wrocławia, jest w ruinie. Co gorsze, taki stan może trwać jeszcze
bardzo długo. Firma, która je kupiła upadła i teraz miasto toczy z syndykiem
masy upadłościowej nie kończący się spór o zwrot zabytkowego wzgórza...
Licznie odwiedzający Panoramę Racławicką turyści nawet nie przypuszczają, że
tuż obok, w zaroślach kryje się ciekawy zabytek - średniowieczne umocnienia,
zwane dziś Wzgórzem Polskim i XVI bastion ceglarski. W 1996 r. miasto oddało
wzgórze w wieczyste użytkowanie polsko-francuskiej firmie. Miał tu powstać
hotel i kafejki. Kiedy po 3 latach nic się nie działo miasto chciało
rozwiązać umowę, ale firma ogłosiła upadłość. Dzisiaj syndyk chce sprzedać
wzgórze. Miasto nie chce do tego dopuścić, bo straciłoby kontrolę nad
turystyczną funkcją miejsca.

Sprawa w sądzie toczy się już piąty rok i końca jej nie widać. Położone
między największymi atrakcjami turystycznymi miasta wzgórze jest ciekawostką
przyrodniczą. Można tu podziwiać największe łopiany we Wrocławiu.

A ja jestem ciekawy jak miasto zaadoptuje te miejsce do celów turystycznych?
Obserwuj wątek
    • Gość: čzečh Re: Wzgórze Polskie IP: *.media4.pl 11.06.04, 18:38
      przepraszam za tytuł, zjadłem e
    • Gość: kotbehemot Re: Wzgórze Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 19:05
      Witam, widze ze mamy nowego forumowicza:-) Milo:-)

Wzgorze Polskie jest takim pieknym punktem, gdyby je odremontowac to od razu ruszylby ten bulwar na przeciwko ostrowia. Ja tam widze kafejki, piekne stare cegly odsloniete, wyciete krzaki. Achh piekna sprawa, to wlasnie nazwalbym przyblizeniem miasta do Odry. Oby sie udalo w koncu..
      • Gość: ! Re: Wzgórze Polski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 19:11
        Ten kto zainwestuje kiedyś pieniądze w to miejsce, może liczyć na bardzo
        wysokie zyski i niesamowitą renomę tego miejsca. Kilka lat wstecz, kiedy miasto
        sprzedawało ten teren, teren trafił w ręce niesolidnych ludzi, firmy już wtedy
        balansującej na granicy upadłości. Nie zdążyli nawet zacząć prac, bo nie mieli
        już pewnie na to pieniędzy, Bardzo złą sytuacją jest pat, jaki ma miejsce w
        przypadku tego terenu :(
    • Gość: lolo wzgórze "zboczeńców" IP: *.rozanka.wroc.pl 11.06.04, 19:43
      transwestytów i geyów... kiedyś prawie goniło mnie 2ch :) ale były jaja. Potem
      jak zobaczyli, że spotkałem się z dziewczyną tylko krążyli koło nas - dziwnie
      patrząc. Ciekawe miejsce :):) ciekawe co sie tam wyprawia nocami
      • Gość: erni Re: wzgórze "zboczeńców" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:18
        Zgadza sie. Ja tez tam sie kiedys umowilem z dziewczyna. A jak czekalem to
        stado jakis kolesi zaczelo sie krecic wokol mnie. Dalem dyla jak sie
        zorientowalem o co chodzi :)))
        • Gość: jamajka Re: wzgórze "zboczeńców" IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.04, 22:56
          Chodziłam tamtędy na Akademię.Na szczęście jestem krótkowidzem-kiedy zdjęłam
          okulary pokazywacze mogli sobie machać czym chcieli,a było ich zawsze pełno w
          krzakach..Przypomnieliście mi.Ech.
          • Gość: Rafis Re: wzgórze "zboczeńców" IP: 213.199.196.* 11.06.04, 23:32
            Ten teren obok wzgórza partyzantów boli mnie najbardziej !
            Maja ogromny potencjał i fatalnych włascicieli.Wrocław z tymi dwoma terenami
            odpowiednio wykorzystanymi byłby znacznie barwniejszy.
      • Gość: lolo znacie inne "zboczone" miejsca ? IP: *.rozanka.wroc.pl 12.06.04, 00:54
        ? nie wiem jak Wam takie klimaty pasuja...o ile nie bija czy rabuja to wszystko
        jest ok ! kazde duze miasto ma swoje miejsca "dziwne"
        • Gość: kotbehemot Re: znacie inne "zboczone" miejsca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 10:55
          Nie wiem co chcecie od wzgorza polskiego. Wiele razy tam z kumplami piwko pilismy i najwyzej sie mendy przyczepialy (moze ich za homosexualistow wzieliscie???:)) miejsce jak kazde inne
          • Gość: lol Re: znacie inne "zboczone" miejsca ? IP: *.rozanka.wroc.pl 12.06.04, 11:57
            no to bywaj tam czesciej - moze akurat tak trafiles
    • Gość: $ Re: Wzgórze Polskie IP: *.rozanka.wroc.pl 13.06.04, 18:22
      Jak dla mnie,to idealne miejsce na jakiś jebitny pomnik(tak z 10 m.wysokości)na
      górze widoczny od strony Odry.
      • Gość: adieu Re: Wzgórze Polskie IP: *.lanet.net.pl 13.06.04, 19:23
        Ja widziałbym tam coś na wzór Bastionu Sakwowego na Wzgórzu Partynantów
        (oczywiście ten z przed wojny)! Wysokie schodki, zadbane tarasy, na górze jakas
        wierzyczka tak, żeby gorowała nad drzewami. Terenu jest sporo więc zmieszczą
        sie i knajpki i pomnik i jeszcze wiele innych rzeczy. Trzeba przyciągnąć ludzi
        na tę stronę Odry! Prawdopodobnie zaczną budować ( odbudowywać ) bulwar na
        Ostrowie Tumskim (wzdłuż rzeki, od mostu piaskowego do pokoju) na wysokości
        wzgórza przydałaby sie jakaś kładka na drugą stronę:) ALE BY BYLO !!! :)
      • Gość: kotbehemot Taki na przyklad?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:24
        www.praguewalkingtours.com/images/photos/revolution/r4.jpg
        • Gość: $ Re: Taki na przyklad?;) IP: *.rozanka.wroc.pl 14.06.04, 12:37
          Gigant,wzgórze mogłoby się zawalić ale fajny byłby widok z Ostrowa T.
          Może jeszcze www.budapeszt.infinity.waw.pl/taban/gellert_06.jpg
          • Gość: adieu Re: Taki na przyklad?;) IP: *.lanet.net.pl 14.06.04, 18:48
            www.stud.uni-hamburg.de/%7Etomek/index1.html
            ten jest (był) sajebizzzzzty :)
            • Gość: adieu Re: Taki na przyklad?;) IP: *.lanet.net.pl 14.06.04, 18:52
              coś może nie działać! kliknijcie ALT po lewej stronie, a następnie wybierzcie
              ostatnie foto w drugim rzędzie ;) powinno zadziałać
              • Gość: erni Re: Taki na przyklad?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 19:40
                Zobaczcie jak wyglądał Feniks (ostatnie w 3 rzedzie) !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka