Dodaj do ulubionych

Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealnym?

24.02.12, 13:51
Początek mówi wszystko:

""Z kimkolwiek się rozmawia, to każdy chwali Wrocław. Nawet ci, którzy nie mają z nim wiele wspólnego, albo nawet w ogóle go nie znają."

Tyle, że zawiera dwie bzdury- pierwszą jest to, że KAŻDY- spora część mieszkańców jest wprost odwrotnego zdania.
I drugą- jeśli nie znają lub znają zza szyb służbowej limuzyny, to lepiej niech siedzą cicho.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mayo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 14:06
      Wypowiedź kategoryczna ale niespójna i nieprawdziwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o "drugą bzdurę", której w wypowiedzi Stuhra nie znalazłem.
      • Gość: drgertg Ja nie mogę! IP: 149.156.14.* 24.02.12, 18:03
        Kolejny fantasta!!!
        • na100procent Czyżby POsadka dla Sztura była szykowana? 25.02.12, 04:35
          Brzmi, jakby Sztut miał obiecaną posadkę u Sternika Wszechczasów :)
    • Gość: x mniejsze zlo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.02.12, 15:10
      porownujac polskie miasta to moze poza Warszawa nie ma konkurencji... jesli chodzi o Europe to ciągle jest to mentalna wiocha. Szalikowcy/dresiarze/alkoholicy - jeden wielki patogen.
      • Gość: Gharas Re: mniejsze zlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 19:23
        Szalikowcy? Dresiarze? Gdzie ty ich spotykasz? Szalikowcy... może mnie nawet za jednego z nich uznajesz (chodzę w szaliku Śląska w zimie - kocham ten klub, podoba mi się szalik, jest ciepły, czemu nie?) :P Dla mnie szalikowcy=pseudokibice. Tych jednak we Wrocławiu nie spotykam. Kolega, kibic Legii, który również chodzi w szaliku po naszym mieście też ich nie spotyka. Natomiast w Krakowie już po trzech godzinach usłyszałem dużo ciekawych rzeczy na temat mnie, mojego klubu, miasta i szalika. Wniosek: stwierdzenie, że we Wrocławiu są szalikowcy (w sensie że ich dużo i są widocznym problemem) jest nadużyciem. To samo tyczy się dresiarzy.

Alkoholicy - inna sprawa. Fakt, jak na Europę całkiem ich sporo.
      • Gość: wrocek Re: mniejsze zlo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.12, 22:41
        "jesli chodzi o Europe"... wtf?

Chyba malo jezdziles po "Europie", szlikowcow, dresow (neds, chavs), cpunow w duzych ilosciach znajdziesz w Edynburgu, Paryzu, Glasgow, Marsylii, Genui, Rzymie, Madrycie, Berlinie, Amsterdamie, Atenach etc.
    • dfgfdg Będę brutalny... 24.02.12, 15:20
      Będę brutalny... Kto chwali Wrocław? Na pewno nie jego rodowici mieszkańcy. Ci niestety coraz częściej zauważają, że nie jest tutaj tak wcale idealnie, a sposób rządzenia miastem woła o pomstę do nieba. No więc kto chwali? Pewnie przyjezdni, "młodzi, wykształceni", dla których wyrwanie się z Wałbrzycha, Jeleniej Góry, Ostrowa, Kalisza i tego typu miejscowości jest wyróżnieniem. Co z tego że robią za 2k brutto w pracy biurowej w podwrocławskiej montowni? Jak wrócą do siebie to mogą się chwalić, że pracują w międzynarodowej korporacji, w mieście o którym piszę się w gazetach, ma stadion, Euro, ESK, World Games i parę innych niepotrzebnych w codziennym życiu wodotrysków.

Przesadzam? Pewnie trochę tak... Ale żyjąc tu już trochę lat, ostatnie 10 to naprawdę równia pochyła...
      • Gość: seka Re: Będę brutalny... IP: 94.42.104.* 24.02.12, 17:31
        W zupelnosci sie zgadzam - Wroclaw to niedoinwestowane miasto, gdzie o zrownowaznonym rozwoju uslyszy sie za 50 lat. Drogie i niepotrzebne fajerwerki to specjalnosc obecnie rzadzacej ekipy. Zobaczcie sobie na wroclawskie fotoblogi, to zobaczycie, jak wyglada Wroclaw.
        • Gość: elf Re: Będę brutalny... IP: *.centertel.pl 24.02.12, 17:56
          A ja sie nie zgodzę. Przyjechałem z Warszawy zrobić kilka szkoleń, skończyło się tak, że zostałem. Genialne miasto!!! Zawsze można znaleźć wady, malkontentów w naszym kraju mnóstwo, no ale... ogarnijcie się.
          • Gość: przemo Re: Będę brutalny... IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:21
            Ja mieszkam we wrocławiu od urodzenia i jestem dumny z tego miasta. Mam wielu znajomych w calej Polsce i z duma opowiadam im o Wrocławiu .
            Mam wrazenie ze wszyscy ci co o Wrocławiu maja negatywnee zdanie to wypowiadaja sie na forum gazety. Nie trzeba byc geniuszem matematycznym zeby wiedziec isz liczba osób korzystających z tego forum to tylko nic nieznaczący odsetek Wrocławian. Owszem na forum gazety wiecej osub krytykuje wrocław niz chwali no ale tak jak napisałem w skali liczby mieszkańców to nic nie znaczacy margines który nawet jak zostanie złotem obsypany to zacznie narzekac ze ciezkie te złoto jest.
            • Gość: taka prawda Re: Będę brutalny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:54
              Samo jesteś margines i błędy ortograficzne robisz jak dziecko w podstawówce.
              • Gość: winiu Re: Będę brutalny... IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:10
                jak ktoś nie ma nic konkretnego do powiedzenia to czepia się ortografii. oczywiście że ci forumowi malkontenci to margines społeczeństwa
            • Gość: idol Re: Będę brutalny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 08:01
              Jesteś dumny z Wrocławia to bardzo dobrze!!! Tylko powiedz mi co to dla Ciebie znaczy być dumnym z miasta .Czy jesteś dumny z rynku pełnego knajpek,czy z MPK czy z naszego wszechmogocego ,nieomylnego najlepszego w Polsce prezydenta ?
            • wersal-55 Re: Będę brutalny... 25.02.12, 13:23
              przemo,kazdy chwali sie urodzeniem w Breslau jest to notoryczne.Marginesem jestes ty i tobie podobni,znasz mieszkancow naszego miasta to pewne NIE.Jest oczywiste nacja wschodnia zaczyna uciekac powody sa polityczne,zachodni sasiad.Marginesem i odsetkiem jestes ty sam i tobie podobni.Mieszkamy w naszym miescie od dziesiatkow pokolen jak setki mieszkancow.Merytoryczna odpowiedz mile wskazana.
      • Gość: Gharas Re: Będę brutalny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 19:24
        Ja chwalę. Rodowity mieszkaniec. I moi znajomi w zdecydowanej większości - również rodowici mieszkańcy. I moi znajomi - przyjezdni.
        • Gość: wieko Re: Będę brutalny... IP: *.aster.pl 24.02.12, 20:13
          Też chwalę; mieszkam we Wrocławiu od 40 lat....
      • dzidziol9991 Re: Będę brutalny... 25.02.12, 02:29
        >>..Będę brutalny... Kto chwali Wrocław? Na pewno nie jego rodowici mieszkańcy. Ci niestety coraz częściej zauważają, że nie jest tutaj tak wcale idealnie, a sposób rządzenia miastem woła o pomstę do nieba. No więc kto chwali? Pewnie przyjezdni, "młodzi, wykształceni", dla których wyrwanie się z Wałbrzycha, Jeleniej Góry, Ostrowa, Kalisza i tego typu miejscowości jest wyróżnieniem. Co z tego że robią za 2k brutto w pracy biurowej w podwrocławskiej montowni? Jak wrócą do siebie to mogą się chwalić, że pracują w międzynarodowej korporacji, w mieście o którym piszę się w gazetach, ma stadion, Euro, ESK, World Games i parę innych niepotrzebnych w codziennym życiu wodotrysków.

Przesadzam? Pewnie trochę tak... Ale żyjąc tu już trochę lat, ostatnie 10 to naprawdę równia pochyła...<<

"wyrwałem" się z tego Kalisza 51 lat temu i zawsze Wrocek mi imponował nie tym, że jest wielkim miastem, ale jest miastem wielokulturowym;
        w Kaliszu praktycznie w jednym miejscu znajdują trzy cmentarze - katolicki, prawosławny i ewangelicki; i ci ludzie tam leżący współtworzyli obecny Kalisz;
        a ty ćwoku tylko myślisz (od 10 lat ) tylko o komunikacji, o Dutkiewiczu, i o równi pochyłej;
        nie załapałeś wrocławskiej atmosfery choć już 10 lat studiujesz;
        widać, że żaden uniwersytet nie zastąpi dobrej szkoły podstawowej;
        a może przyjechałeś z warszawki?
        • dfgfdg Re: Będę brutalny... 27.02.12, 11:45
          Ahhhh czekałem na coś takiego :)

> "wyrwałem" się z tego Kalisza 51 lat temu i zawsze Wrocek mi imponował nie tym,
          > że jest wielkim miastem, ale jest miastem wielokulturowym;
          > w Kaliszu praktycznie w jednym miejscu znajdują trzy cmentarze - katolicki, pra
          > wosławny i ewangelicki; i ci ludzie tam leżący współtworzyli obecny Kalisz;

No więc jak się ma wielokulturowość Kalisza do wielokulturowości Wrocławia? Nie widzę tutaj żadnej różnicy. No fakt, mamy jeszcze kilku żydów i jedną synagogę ale historie o wielokulturowym Wrocławiu i dzielnicy czterech świątyń to niestety PR-owska bujda dla naiwnych.

> a ty ćwoku tylko myślisz (od 10 lat ) tylko o komunikacji, o Dutkiewiczu, i o
          > równi pochyłej;

Przeczytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że od 10 lat jest coraz gorzej ĆWOKU (skoro chcesz się wyzywać to proszę bardzo).

> nie załapałeś wrocławskiej atmosfery choć już 10 lat studiujesz;

Niczego takiego też nie napisałem. Studia skończyłem dawno temu a mieszkam tutaj od urodzenia.

> widać, że żaden uniwersytet nie zastąpi dobrej szkoły podstawowej;

No tobie na pewno by się przydała.

> a może przyjechałeś z warszawki?

Nie.
    • Gość: X Stur też najadł się propagandowej paki ?! IP: 91.230.17.* 24.02.12, 15:41
      Od kilku lat Dudkiewicz karmi ludzi ogłupiającą papką serwowaną przez biuro propagandy Wrocławia, z Wybiórczą na czele, a z drugiej strony daje błogosławieństwo grubym rybom biznesu do wyciskania kasy z tego miasta. Zwykłym przeciętnym ludziom żyje się tu coraz gorzej.
      • Gość: Chris To samo Lwowiacy mowili o Lwowie! IP: *.hsd1.nj.comcast.net 24.02.12, 16:26
        Moja Babcia zawsze z sentymentem i nostalgia wspominala miasto swojej mlodosci. Teraz podobne nastawienie maja Wroclawianie. Mieszkancy Wielkiej Wyspy zwlaszcza. Bo Wroclaw to nade wszystko ludzie. Z roznych stron i regionow, ale jednoczesnie tolerancyjni i otwarci na "nowe". Wroclaw odegral rowniez wielka role w zwyciestwie nad komuna. Tutaj tylko Gdansk moze sie z nami rownac chociaz nie odbieram honoru Warszawie czy Krakusom (Nowa Huta).

Nie moge doczekac sie meczu z Legia!
        • Gość: poławiacz pereł Re: Tragedia IP: *.173.19.236.tesatnet.pl 24.02.12, 17:16
          "Wroclaw odegral rowniez wielka role w zwyciestwie nad komuna."

Jasne - Wrocław już od lat, we wszystkim, odgrywa wielką rolę. Tutaj wszystko jest naj..., największe, najlepsze, najprawdziwsze. A przy tym co trzeci dzień gazety trąbią, że Wrocław walczy o coś. A ja się pytam - co to za terminologia? Na wojnie jestesmy?
          Dlatego też z rozbawieniem, przeczytałem parę dni temu artykuł o jabogatszych polakach, gdzie tytuł brzmiał: Czarnecki (DOPIERO!!!!) czwarty (chodziło o ranking najbogatszych w PL bizzzmenów). Tytuł ten oddaje w pełni sposób myslenia wrocławiaków o Wrocławiu - Czarnecki przegrał, jest "dopiero" czwarty (nawet nie na podium!). Tragedia, po prostu tragedia, przydałaby sie odrobina pokory.
          • Gość: bezsens Re: Tragedia IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.12, 19:29
            a ja jestem z wrocławia dumny. Tu żyję od urodzenia, znam miasto na wylot, widzę jak się zmienia. Urodziłem się w okresie, gdy komuna była na skraju załamania, a do ostatecznego zwycięstwa pozostało ledwo kilkanaście miesięcy (patrząc wstecz), więc praktycznie komuny nie pamiętam.

I czy narzekam na to miasto? Nie! Byłem w Krakowie na studiach - syf straszny, drogo, wszędzie multum ludzi, fajnych knajp w przystępnych cenach jak na lekarstwo (a wydawałoby się, że jest ich zatrzęsienie), co więcej - modniejsze lokale pełne były w owym czasie Angoli, którzy nie pozwalali się kulturalnie pobawić. Wyjechałem do Warszawy na rok. Też syf, śmietanka towarzyska etc - ludzie zupełnie nie dla mnie. Nieżyczliwi. Dodatkowo - np. drogi, korki - wszysto dokładnie tak samo jak i u nas (zakładając mieszkanie w centrum miasta a nie we wsi pod aglomeracją) - zdecydowany minus dla wrocławia za komunikację miejską, no ale coś zmieniają, coś kombinują - nie mówię, że w dobrym kierunku, ale przynajmniej coś ROBIĄ.

Generalnie - dużo ludzi chwali wrocław nie bez powodu - sporo jest propagandy sukcesu, ale patrzcie co ona spowodowała - ludzie są dumni, że żyją w tym mieście. Oprócz Gdańska, czy rodowitych mieszkańców Warszawy - rzecz niepojęta w naszym kraju. A u nas 'wybudowano' taką filozofię praktycznie od podstaw.

Zmieniają się dynamicznie drogi - kostka jest w tempie ekspresowym zamieniana na asfalt w ostatnich kilku latach (patrząc również jak się wrocław budował przed rokiem 2004). Do tego coraz więcej ładnych budynków, odnawianie kamienic, remonty chodników (to chyba mi się najbardziej podobało, bo uwielbiam spacerować), prawo dla ludzi (picie na wyspie słodowej do dźwięków gitary czy skrzypiec studentów muzycznej). Do tego powstały iluminacje ważniejszych budynków, do tego coraz piękniej, bo jest coraz więcej 'wodotrysków' tak krytykowanych. Coraz lepiej i coraz lepiej. Niekiedy jest coś zrobione gorzej, ale nie od razu Rzym zbudowano. Np. w końcu po 20 latach dostaliśmy AOW. To wszystko świadczy wyłącznie o tym, że miasto się rozwija i mamy prawo być z tego dumnymi.

No i nie można zapominać o programie np. 100 kamienic czy generlanie - o myśli rewitalizacji zaniedbanych dzielnic (jak dzielnica 4 świątyń). Dla młodych - mnóstwo tanich klubów (fakt, nie tam gdzie jest chodzić najmodniej) dodatkowe kina, mnóstwo galerii. Setki miejsc pracy (choćby za miskę ryżu, ale młodym widać to nie przeszkadza i biznes się kręci bo zdobywają realne umiejętności po zakończeniu edukacji i mają co dopisać w papierach).

Idzie w dobrym kierunku i dlatego ludzie nie narzekają na wrocław, bo ilość zmian na lepsze ciągle przewyższa ilość zmian na gorsze. Wystarczy otworzyć oczy - ja na pewno będę z sentymentem wspominał wrocław jako miasto mojej młodości i wiem to jako młody człowiek. Jeszcze nie wiem, czy tu pozostanę, czy kiedykolwiek wrócę - ale jedno wiem - młodość w tym mieście była bardzo dobra.

A subkultury są wszędzie i zawsze znajdzie się 'ciemna uliczka' pełna bandziorów. U nas jest ich stosunkowo mało w porównaniu do innych wielkich aglomeracji więc też nie ma na tym polu wielkiej tragedii i mówię to ja - mieszkaniec trójkąta słyszący od dziecka opowieści rodziców o tym, co się działo 'w bramach' - było gorzej, teraz jest zdecydowanie lepiej. Na huby bym nie poszedł, ale po 'swojej dzielni' chodzę bez serducha w przełyku.
            • Gość: przemo Re: Tragedia IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:30
              i po co tyle pozytywów pokazujesz? chcesz zeby zaraz całe stado malkontentów chciało Tobie wmówic ze to co napisałeś to ktos tobie wmówił a tak na prawde to we wrocławiu nic się nie dzieje i w nocy ani jedna latarnia w całym mieście nie świeci. Dałes się zmanipulowac skoro cos się tobie podoba :)

ja uważam dokładnie tak samo jak Ty i jestem dumny z wrocławia w którym mieszkam od urodzenia.
          • Gość: przemo Re: Tragedia IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:26
            oczywiście lepiej życ jako wieczny malkontent i na wszystko narzekac no bo po co widziec pozytywy. nawet jak cos jest najlepsze to lepiej jest to krytykować.
            typowa cecha PiSu im gorzej tym lepiej. Nie rozumiem ludzi którzy we wszystkim doszukują sie złego
            • Gość: taka prawda Re: Tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 00:00
              Ty za to jesteś z tych osób co kilka pozytywów przysłoniło mnóstwo negatywów. I dzięki takim jak ty Dutkiewicz będzie rządził Wrocławiem do końca swoich dni.
              • Gość: winciu Re: Tragedia IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:13
                malkontenctwo ponad wszystko :)
        • Gość: ROTFL Re: To samo Lwowiacy mowili o Lwowie! IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.12, 09:20
          > Wroclaw odegral rowniez wielka role w
          > zwyciestwie nad komuna. Tutaj tylko Gdansk moze sie z nami rownac chociaz nie o
          > dbieram honoru Warszawie czy Krakusom (Nowa Huta).

Tak, tak. Czerwiec 56, marzec 68, grudzień 70, czerwiec 76, sierpień 80, znane wrocławskie huty (w tym Lenina i Katowice), kopalnie (zwłaszcza Manifest Lipcowy i Wujek) i stocznie. Wrocław zawsze w awangardzie walki z komuną, chociaż nie należy odbierać honoru Warszawie czy Krakusom.

• Gość: Łoś_bimbacz Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.ip.netia.com.pl 24.02.12, 16:49
      ""Z kimkolwiek się rozmawia, to każdy chwali Wrocław. Nawet ci, którzy nie mają
      > z nim wiele wspólnego, albo nawet w ogóle go nie znają."

Chwalą przede wszystkim oraz wyłącznie ci, którzy nie mają wiele wspólnego, a najcenniejsza jest POchwała tych, którzy w ogóle go nie znają :))) To POchwała dla pracy PIjaRowców, którzy rozpylają Trujący Netar Dynamizmu w mediach:)))
      • Gość: przemo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:33
        ale żeś się wysilił z tymi twoimi mądrościami a szczegulnie z POchwałami. Czy ty nie wiesz że we wrocławiu nie PO rządzi więc twoje aluzje powtarzane przez wszystkich z PiSu o tej propagandzie prowadzonej przez PO sa trafione jak kulą w płot :)
        jestem z wrocławia i jestem z niego dumny i bez niczyjej propagandy.
        • Gość: pozdrawiam Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:56
          Ja też jestem dumny że tylu analfabetów jak ty nie potrafiących poprawnie pisać w swoim ojczystym języku mieszka w tym "dynamicznym" mieście.
          • Gość: przemo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:16
            a cos merytorycznego w temacie potrafisz napisać ??
    • Gość: zenek Jest idealnym miastem dla Partacza i dworu... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.12, 17:34
      Dla licznego grona tzw. "obywateli" znakomite pensje i inne, niedostępne wrocławianom, przywileje.
      Reszta jest jedynie umiejętnym PR, wysyłanym w kraj. Wielu, nie znających szczegółów mieszkających poza Wrocławiem, daje się na to nabrać.
      Popatrzcie również na ilość otumanionej gawiedzi w naszym mieście.
      • Gość: przemo Re: Jest idealnym miastem dla Partacza i dworu... IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:35
        najwyraźniej sam jestes otumaniony swoim nieudacznictwem skoro nie potrafisz zauważyc niepodważalnych pozytywów we wrocławiu w stosunku do innych miast
        • Gość: pozdrawiam Re: Jest idealnym miastem dla Partacza i dworu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:55
          W stosunku do jakich miast tumanie?? Faktycznie w stosunku do Szczecina czy Wałbrzycha to Wrocław jest fajnym miastem.
          • Gość: przemo Re: Jest idealnym miastem dla Partacza i dworu... IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:21
            w stosunku do poznania, Krakowa, Gdańska,Białegostoku, Łodzi, Rzeszowa,Zielonej Góry, Gorzowa, Opola i kilku innych. A z tym że nazywasz mnie tumanem to zastanów sie jak to o Tobie swiadczy :)
    • krzysztofczyz Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealnym? 24.02.12, 19:45
      Wrocław ma szansę być dobrym miastem, szansę gdy spłaci długi za bufonadę i życie ponad stan. Pozytywne opinie pochodzą głównie od ludzi młodych, których jeszcze nie skrzywdzono, nie doznali goryczy. Zmienia się też struktura mieszkańców. Miasto się wyludniło o 60 tyś mieszkańców, pan Stuhr nie wszystko wie.
      • Gość: przemo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:38
        wrocław się wyludnia? a o ile wzrosła ilośc ludności w najbliższych okolicach wrocławia ? o 180 tys. Cy to ze ktos wybudował dom i przeprowadził sie 2 km za wrocław jest równoznaczne z tym że uciekł z wrocławia bo to nie miasto do życia ? najlepiej palnąc cos o czym nie ma się zielonego pojecia i wszystko krytykować
        • Gość: taka prawda Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 00:02
          Tak młoteczku to właśnie o tym świadczy. Jak ktoś się wyprowadza pod Wrocław oznacza to nic innego jak to że Wrocław mu nie odpowiada. A jak dalej twierdzisz że Wrocław się nie wyludnia to zajrzyj do statystyk.
          • Gość: przemo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:24
            statystyki trzeba jeszcze rozumieć a nie widzieć tylko jedna cyfrę. Zapytaj się tych co przeprowadzili się za granicę wrocawia czy zechcieli by się przeprowadzic na przedmieścia innego miasta niz wrocław. Gdyby chcieli to by to zrobili ale najwyraźniej jednak wolą wrocław :)
        • Gość: idol Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 08:07
          szanowny Przemo tylko zastanów się kto będzie spłacał długi sternika,Ci co faktycznie mieszkają we Wrocławiu.
          • Gość: kinga Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.dynamic.mm.pl 25.02.12, 09:05
            Tak właśnie będzie, Spłacać będą rodowici wrocławianie, których nie stać na cwaną ucieczkę za Wrocław. Cwaniacy zawsze sobie poradzą kosztem innych i chwalić będą miasto igrzysk i uciech wszelakich.
            • Gość: zuza Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:31
              a jak myślisz gdzie ci wszyscy "cwaniacy" co wyprowadzili się za wrocław robią zakupy ? na tych okolocznych wioskach ? Taka z ciebie ekonomka i nie wiesz o tym że im bogatsze okoloce wrocławia tym korzystniej dla wrocławia ? oczywiście że nie bo słuchasz tylko narzekaczy dla których wszystko jest najgorsze nawet jezeli jest najlepsze :)
          • Gość: przemo Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:27
            już ty się nie martw o te długi o których z pewnością nie wiesz nic poza tym co przeczytałeś na forum. tak się składa że wszystkie miasta są zadłużone ale Wrocław przynajmniej sie rozwija dzięki tym kredytom a inne znacznie więcej pieniędzy marnują. No ale oczywiscie lepiej krytykować niż widziec pozytywy.
    • Gość: Shrek A co Stuhr może wiedzieć o Wrocławiu? IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 20:50
      Do córki na ul. Norwida przyjedzie własnym samochodem. Zakupy pewnie w pobliskim Pasażu Grunwaldzkim. Pójdą nad Odrę na spacer, może na Ostrów Tumski. Obiad w jakiejś knajpie na "pięknym Rynku". I z powrotem do Krakowa.

A codzienne życie tutaj to nieustanna walka z wszeobecną głupotą i bareizmami.
      • Gość: xxx Re: A co Stuhr może wiedzieć o Wrocławiu? IP: *.internetia.net.pl 24.02.12, 23:54
        a z czym ty tak NIEUSTANNIE walczysz ?? najwyraźniej jakis dziwny wojownik z ciebie skoro nieustannie walczysz. dostosuj sie do nowoczesnego rzycia a nie nieustannie walcz.
        • Gość: rzywy rzyd Re: A co Stuhr może wiedzieć o Wrocławiu? IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.12, 00:47
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> a z czym ty tak NIEUSTANNIE walczysz ?? najwyraźniej jakis dziwny wojownik z ci
          > ebie skoro nieustannie walczysz. dostosuj sie do nowoczesnego rzycia a nie nieu
          > stannie walcz.

chyba RZYCI czyli doopy. zatrwazaja mnie osobniki które o czymś usiłuja sie wypowiadac a po poziomie widac nie zaliczona nawet 3 klase podstawówki. idź ty na pastwisko, to twój horyzont rzeczywistości
    • zetkaf Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn 24.02.12, 22:46
      > ""Z kimkolwiek się rozmawia, to każdy chwali Wrocław. Nawet ci, którzy nie mają
      > z nim wiele wspólnego, albo nawet w ogóle go nie znają."
      Że przytoczę tytuł pewnego filmu, chyba wciąż emitowanego w kinach: Z daleka widok jest piękny... może słowo "nawet" należałoby zamienić na "ZWŁASZCZA" - bo pozornie nieznacznie zmieniające znaczenie zdania, ale jakże bliskie prawdy...
    • Gość: robertdebelem Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.64k.pl 25.02.12, 08:10
      Teza o mieście idealnym jest tak karkołomna, że nawet nie ma sensu jej bronić...
      Wrocław ma swoje minusy, a bufonada i przerośnięte ambicje władz miasta znajdują swój wyraz w olbrzymim zadłużeniu, które mieszkańcy będą po cichu spłacać w droższych podatkach od nieruchomości ,rachunkach komunalnych czy też absurdalnie drogiej (cena do jakości) komunikacji miejskiej.

Z drugiej strony Wrocław jest pięknym miastem, świetnie położonym (geografia) - atmosfera stokroć lepsza niż w dusznym i napuszonym Krakowie czy też Warszawie. Mieszkałem 4 lata za granicą i uznałem, że jeśli wracać do Polski to tylko do Wrocławia - bo jak dla mnie - biorąc pod uwagę duże miasta, nie ma lepszego miejsca do życia w Polsce niż Wrocław.
      Wszystko to pod warunkiem, że masz za co żyć i generalnie pogodziłeś się z faktem, że Polska to dziadowski kraj.

Do wszystkich dumnych, że są z Wrocławia, Krakowa tudzież Warszawy - znajdzie sobie jakieś prawdziwe powody do dumy. Rodzice uczyli mnie, że dumnym można być z tego co się osiągnęło, a nie z powodu pochodzenia itd. Też mi powód do dumy. Jestem dumny, że jetem Polakiem i god bless heh.

• embriao Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn 25.02.12, 13:51
        Gość portalu: robertdebelem napisał(a):

Mieszkałem 4 lata za granicą i uznałem, że jeśli wracać do Polski to tylko do
        > Wrocławia - bo jak dla mnie - biorąc pod uwagę duże miasta, nie ma lepszego mi
        > ejsca do życia w Polsce niż Wrocław.
        > Wszystko to pod warunkiem, że masz za co żyć i generalnie pogodziłeś się z fakt
        > em, że Polska to dziadowski kraj.

To mi się podoba.

> Do wszystkich dumnych, że są z Wrocławia, Krakowa tudzież Warszawy - znajdzie s
        > obie jakieś prawdziwe powody do dumy. Rodzice uczyli mnie, że dumnym można być
        > z tego co się osiągnęło, a nie z powodu pochodzenia itd. Też mi powód do dumy.
        > Jestem dumny, że jetem Polakiem i god bless heh.
        >

A to jeszcze bardziej.
    • arturvelfelix1 to nie Wrocław jest piękny, ale resztki Breslau 25.02.12, 09:46
      bajkę o brzydkim kaczątku zna każdy... Wrocław to po prostu brzydkie kaczątko PRL'u - inne niż wszystkie inne miejsca w Polsce - ale jakoś się przyplątało i tak zostało. Teraz pokazuje... ale jedynie ułamek swojej świetności sprzed II WW. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że ładne we Wrocławiu to są miejsca urbanistycznie zaplanowane przez Niemców. Biskupin, Sępolno, Krzyki - ceny tam położonych nieruchomości to kosmos w porównaniu do okolic ul Legnickiej. Ktoś może powiedzieć, że na Biskupinie mieszkała elita i przed II WW i po. Podam więc inny przykład: okolice górki Skarbowców - Stolarska itp. Domki przed wojną budowane dla niższej klasy średniej, do dziś są w cenie o wiele wyższej, niż mieszkania po wojnie budowane dla tej samej klasy ludzi...

Czy np. nowe osiedla budowane na Ołtaszynie będą miałt taki klimat jak ul. Norwida? To zasadnicze pytanie na które muszą sobie niezłocznie odpowiedzieć sami wrocławianie, zanim Wrocław stanie się marną karykaturą tego co było najlepsze w Breslau.
    • Gość: Yogi Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: 213.199.248.* 25.02.12, 10:00
      Wypowiedź P.Sztura dowodzi dwóch rzeczy:
      1. niezwykłej skuteczności dutkiewiczowskiej propagandy sukcesu
      2. ogromnej naiwości lemingów zamieszkujących to miasto

Ten zadziwiający zbieg okoliczności zaowocował fenomenem sukcesu Wielkiego Sternika.

Mieszkający tutaj lemingi będą stać w najdłuzszych korkach w Europie, jeździć po najbardziej dziurawych drogach, płacic najwyższą stawkę za mieszkanie w przeliczeniuna średnią płacę, oglądac wszechobecny syf i bałagan a ekipa z Ratusza będzie im srała na głowę ale będzie to NASZE GÓWNO, NAJLEPSZE!
      Dziekuję za uwagę.
      ps. Mnie się wydaje że to kolejny artykuł na zamówienie z Urzędu Miejskiego ;-)
      w ramach realizacji pkt.1.
      • embriao Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn 25.02.12, 13:50
        Gość portalu: Yogi napisał(a):

> Wypowiedź P.Sztura dowodzi dwóch rzeczy:
        > 1. niezwykłej skuteczności dutkiewiczowskiej propagandy sukcesu
        > 2. ogromnej naiwości lemingów zamieszkujących to miasto

"....a zdarzyło się to w piękny słoneczny dzień
        Ludź się wypróżnił.
        ...i nagle dwa sympatyczne owsiki znalazły sie na zielonej łące pełnej kwiecia i brzęczących pszczół...
        ...a mały owsik rzekł do dużego: Tata!Patrz jakie piękne słońce, jaka trawka zielona, a niebo...niebo takie niebieskie...Tata!Czemu my siedzimy w Czarnej d.....ie?
        A stary owsik westchnął i rzekł: - Synu, bo to jest nasza ojczyzna. "

I tak jest z Wrocławiem.
        • Gość: magda Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.internetia.net.pl 25.02.12, 20:44
          prosze o informację gdzie w Polsce twoim zdaniem jest lepiej ?
          • Gość: Chris Re: Czy Wrocław spełnia marzenie o mieście idealn IP: *.hsd1.nj.comcast.net 26.02.12, 00:39
            Brawo Magda! Prosze o detale. I nie podawac mi tutaj Sopotow, Zakopanech i Zalewow Wislanych. Gdansk? Byc moze. Gdynia doskonale rozwija sie a jej mieszkancy maja sie dobrze. No i ten Poznan....
            • Gość: Łoś_bimbacz Lemingogród jest idealny dla lemingów:) n/t IP: *.ip.netia.com.pl 26.02.12, 00:41
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka